Uusi kotietsintä laki

Päihdepolitiikka, tiedotusvälineet, lainsäädäntö
Alueen säännöt
Politiikka ja media
Tämä alue on tarkoitettu kannabis- ja päihdepolitiikasta keskusteluun.

Alue on erittäin tiukasti moderoitu; lue ohjeet ennen kirjoittamista. Alueelle kuulumattomat keskustelut siirretään Tuhkakuppiin.
Kirjoita viestisi asialliseen ulkoasuun. Ylläpidolla on oikeus muuttaa epäasiallisen viestin sisältöä tai poistaa viesti.
Chiller
Viestit: 503
Liittynyt: 20.3.2016

Uusi kotietsintä laki

ViestiKirjoittaja Chiller » 7.5.2019 20:30

Mitä on hampuusit mieltä uudesta laista, jonka mukaan poliisi saa tehdä salaisia kotietsintöjä? Hieman vain muka verhottu terrorismiin, mutta ihan suoraan laki sanoo että saa tehdä tutkintoja muutenkin, ilmoittamatta edes syytä.

Itse en paljoa muuta mieltä ole kuin että onneksi ei kosketa minua, kasvatan vain ulkona ja jos joskus sisällä vielä niin pidän kyllä huolta että menee "koristekasvatuksena". Totean vielä että en tykkää kriminalisaatiosta mutten myöskään ahneista diilareista ja massatuottajista. Mielestäni pitää olla touhu harrastepohjalla. Tiedän kyllä että jotkut ei tahdo itse kasvattaa mutta maistuu. Olen jopa tyrkyttänyt valmiita paketteja kasvatukseen olemattomalla hyödyllä, ois vaan kivempi käydä kylässä, mutta ei kelpaa. Ei vaikka olen kertonut kuinka voi tehdä riskitöntä puuhasta. Vaikea ymmärtää, mutta harva kasvattaa röökiänsäkään vaikka ois laillista. Tai moniko tekee viininsä ja oluensa tai siiderinsä? Itse en juo enkä polta röökiä. Syön kaikki rahani :lol: (priimaa, en jätti määriä)
Outoa on meininki ja outo on Suomen lakikin. Ilmeisesti poliisi haluaa vain mielenrauhan, on varmasti ennenkin käynyt salakylissä katsomassa viljelysten kokoluokkia...

chrisjo
Viestit: 120
Liittynyt: 6.11.2013

Re: Uusi kotietsintä laki

ViestiKirjoittaja chrisjo » 8.5.2019 8:46

Mitä tarkoitat, tai mikä on ollut lähteesi?

Pakkokeinolain 8 luvussa on säädökset koskien kotietsintää. https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2011/20110806#L8 Niissä ei kai ole mitään uutta.

Salaisista pakkokeinoista säädetään saman lain 10 luvussa. Mutta kotietsintä ei kuulu salaisiin pakkokeinoihin.

Chiller
Viestit: 503
Liittynyt: 20.3.2016

Re: Uusi kotietsintä laki

ViestiKirjoittaja Chiller » 8.5.2019 21:55

Lähteeni on julkinen media, silloin kun asia oli ajankohtainen. Mielestäni siinä ei ollut mitään epäselvää. Asia on niin kuin kerroin. Yksinkertaisesti, poliisi saa tehdä kotietsintöjen suhteen mitä huvittaa.
Kuinka se on sitten verhottu "virallisesti" niin ei oikeastaan edes kiinnosta.
En seuraa paljoakaan mediaa, mutta luuri tunkee ajankohtaisimmat lööpit ja niiden tärkeimmät sisällöt esille.
Täysin selkeästi ilmoitettiin että poliisi saa tehdä salaisia kotietsintöjä. Tästä ei liene epäselvyyttä tai erimielisyyttä?

Avatar
Iamnumber
Viestit: 805
Liittynyt: 8.12.2015

Re: Uusi kotietsintä laki

ViestiKirjoittaja Iamnumber » 9.5.2019 6:56

ilmeisesti asiasta on epäselvyyttä.. oma arvaus on että asia on jossain kohden tiedonkulkuketjua vääristynyt .. ns. rikkinäinen puhelin. Siksi kiinnostuksella seuraankin josko omat tiedot asiasta ovat puutteelliset.

en muista nähneeni ko. asiaa uutisoitavan.

poliisillahan on todella laajat valtuudet suorittaa kotietsintöjä. Tosin kotietsintään liittyviä ohjeita jätetään usein noudattamatta. Käytännössä poliisit kykenevät selittämään asian jos jäävät kiinni eikä heitä sanktioida käytännön koskaan..

kotietsinnästä pitää tehdä raportti / pöytäkija.. näitä on jätetty tekemättä .. ei seuraamusta..
Perusteettomia kotietsintöjä.. foorumilla yksi ketju .. ei seuraaamusta.
kohteelle ei anneta mahdollisuutta seurata etsintää .. ei seuraamuksia.

käytäntö on (lähdetoiminta esimerkkinä) että poliisi toimii laittomasti vuosikymmeniä ja sitten lakia muutetaan jotta toiminta ei olisi enään laitonta..

Chiller
Viestit: 503
Liittynyt: 20.3.2016

Re: Uusi kotietsintä laki

ViestiKirjoittaja Chiller » 11.5.2019 16:03

Lähde on "uusi" huawein lööppitoiminta joka bongaa netistä evästeiden avulla lukemiani tai kavereideni mulle linkittämiä uutisia.
Nämä linkit vieneet päivä- ja iltapäivälehtien julkaisuihin.
Kyseessä siis alunperin terrorismin ehkäisyyn tarkoitetun vakoilun luvalliseksi saaminen, joka paisui salassapito oikeuksiksi mm kotietsintöjen suhteen rikostutkinnoissa. Luvat meni niin pitkälle, että lopulta poliisin ei edes tarvitse ilmoittaa syytä kotietsintään jos jää itse kiinni siitä. Vaikka alunperin laki ajettiin pöydälle terrorismin varjolla niin se nuijittiin läpi käytännössä kaikkialle.
Seurasin lehtien kirjoittelua asiasta suht tarkkaan. Olen aina tykännyt evästeistä, tarvii vain klikkailla pari ostos linkkiä niin kohta saa mainoksina parhaat tarjoukset. Nyt sit olen mielestäni hyvin kartalla myös tässä asiassa. Toki jos joku tykkää pitää pään puskassa niin ei tarvii uskoa...

chrisjo
Viestit: 120
Liittynyt: 6.11.2013

ViestiKirjoittaja chrisjo » 12.5.2019 10:15

Salainen kotietsintä ei kuitenkaan ole lain mukaan laillinen kotietsintä. Tässä aihepiirissä menee varmasti helposti puurot ja vellit sekaisin, sillä asia on aika monimutkaisesti säänneltyä. Sen arvioiminen, onko jokin tietty poliisin suorittama kotietsintä laillinen vai laiton, on vaikeaa arvioida abstraktisti. Jopa yksittäistapauksessa tällainen arviointi voi osoittautua vaikeaksi. Aiheesta löytyy mielenkiintoisia kirjoituksia mm. osoitteesta https://jyrkivirolainen-oikeus.blogspot ... isuus.html

Se, että luodaan uusi keskustelu jonka otsikoksi laitetaan "uusi kotietsintä laki" ilman, että mitään uutta kotietsintälakia tai edes uudistusta on tiedossa, on jokseenkin harhaanjohtavaa. Mielestäni ketjun aloittaja voisi edes tuoda nyt niitä linkkejä esiin, joihin hän viittaa.

Sinänsä aihe on mielenkiintoinen, ja tätä kysymystä käsiteltiin esim. vuonna 2011 Eduskunnan oikeusasiamiehen toimesta. https://www.oikeusasiamies.fi/fi/ratkai ... /3165/2010 Käsittääkseni oikeustila ei kuitenkaan ole kahdeksassa vuodessa juurikaan muuttunut, eli salaista kotietsintää ei vieläkään saisi tehdä. Se, tapahtuuko tällaista yhä, niin uskoisin, että kyllä toisinaan tapahtuu. Lakiin perustuen salaisia kotietsintöjä ei kuitenkaan saisi tehdä. Ehkä kaikkea huawein tai iltapäivälehtien juttuja ei sitten olekaan uskominen? :think:
Audentes fortuna iuvat

Chiller
Viestit: 503
Liittynyt: 20.3.2016

Re: Uusi kotietsintä laki

ViestiKirjoittaja Chiller » 12.5.2019 11:45

Juttu on minun osalta kuten olen kirjoittanut. Ymmärrettävää että linkkejä ja lujia faktoja kaivataan, se oli minunkin taka-ajatus asiassa kun otin sen esiin. Että jollakin jos olis valmiina.
Niin... Vaikea arvioida kuinka pitkällä propaganda ja "fake news" shitti on Suomessa? Mulle kuitenkin on info tungettu että poliisi saa agentoida nykyään hyvin vapaasti. Ja tosiaan, sitähän se on tehnyt ennenkin, mutta ymmärtääkseni nyt ei tarvii enää lain silmissä väärällä puolen käydä enää.
Käytännössähän tämä koskee "tehtaiden" käräyttelyä. Ennenkin ovat saaneet käydä perusteilla "syytä epäillä" sen kummemmin perustelematta. Eihän niiden ole edes ihmisnenällä pakko haistella, voivat ottaa koiran mukaan ja silloin ei aktiivihiilet auta.
Summasummaarum, ei käytännön merkitystä, ymmärtääkseni turvanneet selustaansa.

Avatar
pexi
Viestit: 1535
Liittynyt: 21.4.2005

Re: Uusi kotietsintä laki

ViestiKirjoittaja pexi » 23.5.2019 15:07

Chiller kirjoitti:Lähteeni on julkinen media

...

Nämä linkit vieneet päivä- ja iltapäivälehtien julkaisuihin.

...

Juttu on minun osalta kuten olen kirjoittanut. Ymmärrettävää että linkkejä ja lujia faktoja kaivataan, se oli minunkin taka-ajatus asiassa kun otin sen esiin. Että jollakin jos olis valmiina.


Olet saanut huaweilta uutisiin linkkejä, jotka pidät omana tietonasi, mutta silti kaipaisit muilta lisätietoa? :doh:
Jos yksi kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa niin kuinka montaa sanaa elokuva vastaa?

the greatganjalover
Viestit: 150
Liittynyt: 24.3.2011

Re: Uusi kotietsintä laki

ViestiKirjoittaja the greatganjalover » 24.5.2019 12:16

Lähteeni on kokemus, kytät voi iskeä koska tahansa kun NIITÄ huvittaa eli ei kannata tuudittautua... :wanha:

TervaKeuhko90
Viestit: 23
Liittynyt: 7.5.2019

Re: Uusi kotietsintä laki

ViestiKirjoittaja TervaKeuhko90 » 7.7.2019 22:33

Kertokaas että jos naapurin setä soittaa nyt poliisille että täällä taloyhtiössä on naapurin miehellä ihan oikeita kukkasia kasvamassa teltassa niin kauan kestää että poliisi setä on oven takana? 1h, 1pvä, 1vko tai 1kk, mikä näistä on lähimpänä yleensä?

Tommy Bong
Viestit: 74
Liittynyt: 10.11.2018

Re: Uusi kotietsintä laki

ViestiKirjoittaja Tommy Bong » 8.7.2019 18:27

TervaKeuhko90 kirjoitti:Kertokaas että jos naapurin setä soittaa nyt poliisille että täällä taloyhtiössä on naapurin miehellä ihan oikeita kukkasia kasvamassa teltassa niin kauan kestää että poliisi setä on oven takana? 1h, 1pvä, 1vko tai 1kk, mikä näistä on lähimpänä yleensä?

No riippuu aika helvetin paljon että missä päin kuvitteellinen rikos on tapahtunut :D muutenkin, yleensä taitaa tulla kun kerkeevät, tuskin kukaan osaa tarkemmin sanoa.

Avatar
Sihaus
Viestit: 671
Liittynyt: 18.12.2008

Re: Uusi kotietsintä laki

ViestiKirjoittaja Sihaus » 9.11.2019 11:25

TheGreenDragonsMafia kirjoitti:Eikä saa tulla ilman kotietsintälupaa. Mutta jos sä olet terroristi, niin sitten sen saa lennosta.


Höpsistä. Amerikkalaisissa elokuvissa on eri meininki mitä Suomessa.Ei täällä varmaan kovin moni kiinnijäänyt ole mitään lupia nähnyt poliisin ojentelevan.
politik use drugs
politik use bombs
politik need torpedoes
politik needs blood
thats what my friend is an evidence politik is violence
what my friend is a evidence politik is violence

Avatar
Iamnumber
Viestit: 805
Liittynyt: 8.12.2015

Re: Uusi kotietsintä laki

ViestiKirjoittaja Iamnumber » 9.11.2019 12:11

Sihaus kirjoitti:
TheGreenDragonsMafia kirjoitti:Eikä saa tulla ilman kotietsintälupaa. Mutta jos sä olet terroristi, niin sitten sen saa lennosta.


Höpsistä. Amerikkalaisissa elokuvissa on eri meininki mitä Suomessa.Ei täällä varmaan kovin moni kiinnijäänyt ole mitään lupia nähnyt poliisin ojentelevan.


Juurikin näin. Poliisi on vuosien varrella ominut paljon paljon seuranta ja tarkkailu oikeuksia. DDR meinikiä.

Kotietsintä. Tällä (2019) hetkellä tilanne on että (teoriassa) partio ilmoittaa esimiehelle tarpeesta suorittaa etsintä, esimies antaa luvan (suullinen, ei kirjallista dokumentointia syystä tai tarkoituksesta). Tämän jälkeen poliisin PITÄISI lain mukaan ottaa yhteyttä epäiltyyn ja antaa tälle mahdollisuus tarkkailla kotietsintää. Tässä kokemuksien mukaan järkyttävän paljon poikkeamia eli epäiltyyn otetaan yhteyttä vasta kun etsintä on suoritettu.

Oikeudessa on ollut tapauksia jossa poliisi ei suostu vastaamaan tuomarin kysymykseen miksi etsintä suoritettiin eikä poliisille mitään seuraamusta tästä.
Foorumilla on myös postattu tapaus jossa peruste etsintään muuttui käräjäoikeus käsittelyn ja hovioikeus käsittelyn välillä .. koska poliisin ja esimiehen keskustelusta ei ole mitään dokumentaatiota niin poliisi voi muuttaa tarinaansa.

Edelleen osa poliisesta tekee etsinnästä paperityön VAIN jos etsinnästä löytyy jotain ( joku oli vienyt oikeuteen, asia uutisoitu iltapäivälehdissä )
Tämä vääristää tilastollista näkemystä poliisin toiminnasta (koska emme tiedä kuinka paljon todellisuudessa tuloksettomia kotietsintöjä tehdään TAI onko joku käynyt kotonasi, mutta mitään ei löytynyt)

Chiller
Viestit: 503
Liittynyt: 20.3.2016

Re: Uusi kotietsintä laki

ViestiKirjoittaja Chiller » 10.11.2019 11:19

Hyvä kun saadaan realiteetteja keskusteluun toiveajattelun sijaan.
Mutta alkup.postaukseni tarkoitus oli infota siitä, että poliisi ymmärtääkseni hankki oikeudet juuri siihen että se saa tarkkailla hyvinkin tiiviisti asunnon haltijan edesottamuksia antamatta edes mitään vihjettä toiminnastaan.
Käytännössä siis voi pyytää taloyhtiöltä yleisavaimen.

No tämähän ei taas muuta mitään. Valvontakamerat on keksitty, jos joku haluaa tarkkailla tilannetta eikä osaa "kasvattaa koristeeksi" (pinehkösti "omaksi iloksi" koristetepiiput puhtaana erillään)

GHE
Viestit: 62
Liittynyt: 5.1.2017

Re: Uusi kotietsintä laki

ViestiKirjoittaja GHE » 17.11.2019 4:38

huomenta! kuopiossa poliisilla näyttää olevan yleisavaimet.! :eiei: kai ny jollain on riistakamerat ollu päällä kun tulee partio ja kelloa soittamatta sisään..
:point: Jäätävä :mrgreen:

chrisjo
Viestit: 120
Liittynyt: 6.11.2013

Re: Uusi kotietsintä laki

ViestiKirjoittaja chrisjo » 17.11.2019 8:14

GHE kirjoitti:huomenta! kuopiossa poliisilla näyttää olevan yleisavaimet.! :eiei: kai ny jollain on riistakamerat ollu päällä kun tulee partio ja kelloa soittamatta sisään..


Kotietsinnän lainmukaisuuden voi saattaa käräjäoikeuden tutkittavaksi.

Etsintä on esim. toimitettava niin ettei siitä aiheudu ylimääräistä haittaa. https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/ ... 10806#L8P6

Löytyikö etsinnässä mitään?
Audentes fortuna iuvat

chrisjo
Viestit: 120
Liittynyt: 6.11.2013

Re: Uusi kotietsintä laki

ViestiKirjoittaja chrisjo » 17.11.2019 8:14

GHE kirjoitti:huomenta! kuopiossa poliisilla näyttää olevan yleisavaimet.! :eiei: kai ny jollain on riistakamerat ollu päällä kun tulee partio ja kelloa soittamatta sisään..


Kotietsinnän lainmukaisuuden voi saattaa käräjäoikeuden tutkittavaksi.

Etsintä on esim. toimitettava niin ettei siitä aiheudu ylimääräistä haittaa. https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/ ... 10806#L8P6

Löytyikö etsinnässä mitään?
Audentes fortuna iuvat

papananaama
Viestit: 11
Liittynyt: 20.8.2019

Re: Uusi kotietsintä laki

ViestiKirjoittaja papananaama » 17.11.2019 10:48

Jos asut kerros tai rivitalossa jossa on yleisavaimella varustettu sarjoitus; vaihda avainpesä.
-mene lukkoliikkeeseen
-pyydä abloy avainpesä kolmella avaimella
-asenna paikalleen
Nyt sinulla on varmuus siitä että asuntoosi ei pääse kukaan ulkopuolinen.
Haittapuolena on että joudut kantamaan kahta avainta mukanasi, toinen asuntosi oveen ja toinen yleisiin tiloihin/ulko-oveen
Plussana se ettei pekonit loiki tupaan yllättäen tms

Misty_
Viestit: 190
Liittynyt: 29.8.2019

Re: Uusi kotietsintä laki

ViestiKirjoittaja Misty_ » 17.11.2019 11:48

papananaama kirjoitti:Jos asut kerros tai rivitalossa jossa on yleisavaimella varustettu sarjoitus; vaihda avainpesä.
-mene lukkoliikkeeseen
-pyydä abloy avainpesä kolmella avaimella
-asenna paikalleen
Nyt sinulla on varmuus siitä että asuntoosi ei pääse kukaan ulkopuolinen.
Haittapuolena on että joudut kantamaan kahta avainta mukanasi, toinen asuntosi oveen ja toinen yleisiin tiloihin/ulko-oveen
Plussana se ettei pekonit loiki tupaan yllättäen tms


Meinaatko että homma jää siihen? "Ohhoh eipäs sopinut avain,eikun seuraavalle keikalle"

Ei se lukko siinä ole kuin hidaste, jotain menee rikki kun sisälle mennään ja itse ollaan maksumiehiä kun menty lukkoja vaihtamaan. Esim ikkuna ulko-ovesta.

Lähinnä toi lukkojen vaihto pysäyttää huoltomiehen ettei käy ominpäin "mittareita lukemassa", tai "saranoita rasvaamassa", mitä tapahtuu harmillisen usein vaikka laitonta onkin.

Chiller
Viestit: 503
Liittynyt: 20.3.2016

Re: Uusi kotietsintä laki

ViestiKirjoittaja Chiller » 17.11.2019 16:10

Misty_ kirjoitti:
papananaama kirjoitti:Jos asut kerros tai rivitalossa jossa on yleisavaimella varustettu sarjoitus; vaihda avainpesä.
-mene lukkoliikkeeseen
-pyydä abloy avainpesä kolmella avaimella
-asenna paikalleen
Nyt sinulla on varmuus siitä että asuntoosi ei pääse kukaan ulkopuolinen.
Haittapuolena on että joudut kantamaan kahta avainta mukanasi, toinen asuntosi oveen ja toinen yleisiin tiloihin/ulko-oveen
Plussana se ettei pekonit loiki tupaan yllättäen tms


Meinaatko että homma jää siihen? "Ohhoh eipäs sopinut avain,eikun seuraavalle keikalle"

Ei se lukko siinä ole kuin hidaste, jotain menee rikki kun sisälle mennään ja itse ollaan maksumiehiä kun menty lukkoja vaihtamaan. Esim ikkuna ulko-ovesta.

Lähinnä toi lukkojen vaihto pysäyttää huoltomiehen ettei käy ominpäin "mittareita lukemassa", tai "saranoita rasvaamassa", mitä tapahtuu harmillisen usein vaikka laitonta onkin.

Tämä on ikävä kyllä häätöön johtava toimenpide, mikäli et sovi asiasta vuokranantajan kanssa. Näin ainakin minulle ilmoitettiin aikoinaan.

Ei jää paljoa kotikasvatukseen nykyään muuta vaihtoehtoa kuin pienimuotoinen "Sea of Green".


Palaa sivulle “Politiikka ja media”

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 5 vierailijaa