Pienet ja suuret uutiset 2022

Päihdepolitiikka, tiedotusvälineet, lainsäädäntö
Alueen säännöt
Politiikka ja media
Tämä alue on tarkoitettu kannabis- ja päihdepolitiikasta keskusteluun.

Alue on erittäin tiukasti moderoitu; lue ohjeet ennen kirjoittamista. Alueelle kuulumattomat keskustelut siirretään Tuhkakuppiin.
Kirjoita viestisi asialliseen ulkoasuun. Ylläpidolla on oikeus muuttaa epäasiallisen viestin sisältöä tai poistaa viesti.
Sam 1
2 tähteä
2 tähteä
Viestit: 5894
Liittynyt: 26.7.2008

Pienet ja suuret uutiset 2022

ViestiKirjoittaja Sam 1 » 12.1.2022 16:46

Tähän ketjuun uutisia. Kopioi otsikko, uutinen ja lisää linkki.
Usein varsinainen uutinen siirtyy pian maksumuurien taakse, tämän takia linkin toimivuuus katkeaa.
Tästä syystä on tärkeää, että kopioit uutisen kokonaan.
- I'm here with my friend Mi-se-ry. Tryin' to drown my sorrows with pills and weed -

kettunen
Viestit: 335
Liittynyt: 20.11.2019

Re: Pienet ja suuret uutiset 2022

ViestiKirjoittaja kettunen » 13.1.2022 14:24

Hei tässä tää meitsist ja perheestä Tehty uutinen, löytyy tammikuun hymystä :yes:


Laitan tän tekstin tänää myöhemmin, koska Google lens vittuili ja teki iha omia satuja ku yritin kopsaa :laugh:

Hauska olla lehdenssä dänkkipuskan Kaa, on toki vanha kuva, mut silti :laugh:

https://imgur.com/a/apT892u

AnonymousNo.4
Viestit: 44
Liittynyt: 29.4.2021

Re: Pienet ja suuret uutiset 2022

ViestiKirjoittaja AnonymousNo.4 » 25.1.2022 11:12

https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000008536878.html


Ulkomaat|Koronavirus
Hampun kannabinoidi­hapot estävät korona­viruksen piikki­proteiinin tunkeutumista soluihin, kertoo tutkimus – ”Tarvitaan paljon lisää tutkimusta”, sanoo suomalais­professori
Tutkitut hapot eivät perusmuodossaan päihdytä.

Maanantaina 17. tammikuuta 2022
klo: 14:41

HAMPPUKASVIN eräät kannabinoidihapot voivat vaikuttaa koronaviruksen piikkiproteiiniin ja estää tartuntoja, viime viikolla julkaistu laajan mediahuomion saanut vertaisarvioitu tutkimus kertoo.

Oregonin yliopiston professori Richard van Breemenin johdolla kirjoitetun artikkelin julkaisi Journal of Natural Products ja se on luettavissa tämän linkin takaa.

TUTKIMUKSEN mukaan hampun kolme erilaista kannabinoidihappoa (CBD-A, CBG-A, ja THC-A) estävät koronaviruksen piikkiproteiinin tunkeutumista soluihin ja niillä on potentiaalia täydentää rokotusten tarjoamaa suojaa ja vähentää tartuntoja.

Yksi näistä eli THC–A on kuitenkin niin säännöstelty tuote tutkimuskäytössä, että tutkijat eivät pitäneet sen osalta näyttöä vielä tarpeeksi pitävänä.

TUTKITUT kannabinoidihapot eivät ole perusmuodossaan psykoaktiivisia ja päihdyttäviä.

Polttamalla tai kuumentamalla voitaisiin menettää tutkittujen happojen hyödyt. Pössyttelyn tai kannabiskakkujen syönnin vaikutuksista koronavirukseen ei siis ole mitään todisteita tutkimuksessa, kuten kärkkäimmät kommentoijat ehtivät vitsailla erilaisissa viihdeohjelmissa.

TUTKIMUSTA johtanut professori van Breemen pitää tuloksia ”valtavan lupaavina” Salon-julkaisun haastattelussa mutta korostaa, että jatkotutkimusta tarvitaan vielä ennen mahdollisia käytännön sovelluksia.

Hän hehkutti kuitenkin jo hamppukasvista saatavien laillisten luontais- ja ravintotuotteiden yleisyyttä, mistä voi olla hyötyä, jos jatkotutkimus vahvistaa tulokset.

HELSINGIN yliopiston zoonoosivirologian professori Olli Vapalahti arvioi, että nyt julkaistu vertaisarvioitu artikkeli on ”ok lähtökohta tutkia asiaa enemmän”.

Julkaisija Journal of Natural Products ei ole tieteen maailmassa raskaimman sarjan lehti, mutta luonnosta saataviin ainesosiin keskittyvänä ”ilmeisesti ihan ok”, Vapalahti toteaa.

”Näillä yksittäisillä kannabiksen ainesosilla näyttää olevan kohtuullisen pätevästi osoitettu kyky estää sars-cov-2:n aiempien varianttien kykyä tarttua ACE2-reseptoriin ja estää tässä käytetyssä soluviljelymallissa viruksen tarttuminen soluihin ja myös solujen infektoituminen tietyillä pitoisuuksilla”, Vapalahti arvioi.

SOLUVILJELYÄ hyödyntäviä tutkimuksia tehdään paljon.

”Välillä löytyy tällaisia kandidaattimolekyylejä. Mutta tämän ensimmäisen vaiheen jälkeen tarvitaan paljon lisää tutkimusta.”

Seuraavaksi vuorossa voivat olla kokeet esimerkiksi jyrsijöillä ja sen jälkeen ihmisillä.

”Soluviljelymallissa toimivia lääkkeitä on useita, mutta suurin osa niistä ei läpäise seuraavia vaiheita”, Vapalahti muistuttaa.

”Osa toimii eri tavoin elimistössä kuin simppelissä homogeenisistä soluista koostuvassa soluviljelmässä. Voi myös olla, että lääke ei päädy elimistössä vaikutuskohtaansa tai huomataan, että sitä tarvittaisiin haitallisia pitoisuuksia.”

Mutta osa soluviljelmien lupaavista tuloksista johtaa lopulta toimivien lääkkeiden kehitykseen. Jatkotutkimukset näyttävät, koskeeko tämä ei-psykoaktiivisia kannabinoidihappoja.

Avatar
growguide
Site Admin
Viestit: 383
Liittynyt: 16.10.2000

Re: Pienet ja suuret uutiset 2022

ViestiKirjoittaja growguide » 30.1.2022 9:25

Voiko poliisiin vielä luottaa?

Hänen mukaansa poliisi voisi jättää tutkimatta tiettyjä rikosepäilyjä, joilla ei ole suurta yhteiskunnallista merkitystä. Esimerkiksi kunnianloukkaus tai huumeiden käyttörikos voisi olla rikos, jota poliisin ei olisi pakko tutkia, Kolehmainen sanoo.

”En tarkoita mitään liberaalia suuntaa huumausaineisiin. Mutta pitäisi pohtia, että jos jutussa ei ole asianomistajaa ja kukaan ei tavallaan kärsi vahinkoa, miksi poliisin on tutkittava joku neljä ja puoli vuotta vanha huumeiden käyttörikos? Onko siinä järkeä?”


https://www.hs.fi/sunnuntai/art-2000008554540.html
- - - - - - - - - - - - - - -
Ystävällisin terveisin:
Hamppuforum Ylläpitotiimi

Kuva

Sam 1
2 tähteä
2 tähteä
Viestit: 5894
Liittynyt: 26.7.2008

Re: Pienet ja suuret uutiset 2022

ViestiKirjoittaja Sam 1 » 31.1.2022 18:43

Seitsemänkymppinen anoppini rentoutuu polttamalla pilveä – uruguaylaisille kannabissätkä on kuin saunakalja suomalaisille


Arkea maailmalta: Uruguay laillisti kannabiksen ensimmäisenä maana maailmassa lähes kymmenen vuotta sitten. Laillistaminen tuo verotuloja, mutta laitonta huumekauppaa se ei ole kitkenyt, kirjoittaa Ylen toimittaja Maija Salmi.

MONTEVIDEO On loppiainen uruguaylaisen anoppini mökillä Valizasin rantakylässä. Istumme mökin edustalla katsomassa taivaan vaaleanpunaiseksi värjäävää auringonlaskua, kun anoppini kaivaa esiin kannabissätkän.

Sitten hän sytyttää jointin, vetää syvään henkeä ja hymyilee. Hänelle kyse on "suomalaisten saunakaljasta", tavasta rentoutua.

Sätkä huulessa viihtyvä seitsemänkymppinen ei ole Uruguayssa poikkeus. Pilven polttaminen on maassa laillista ja hyvin arkista. Sitä eivät tuomitse edes suuret ikäluokat.

Uruguay laillisti kannabiksen vuonna 2013. Siitä lähtien kannabiksen ostaminen on ollut sallittua uruguaylaisille sekä maassa pysyvästi asuville ulkomaalaisille.

Nyt presidentti Luis Lacalle Pou suunnittelee myynnin sallimista myös turisteille. (siirryt toiseen palveluun)

Uruguay ei kuitenkaan halua ainakaan vielä maahan varsinaista kannabisturismia. Tarkoituksena on vain estää matkailijoita hankkimasta poltettavaa laittomilta markkinoilta.

Kannabiksen laillistamisen takana on aikoinaan maailman köyhimpänä presidenttinä tunnettu, Uruguayn ex-presidentti José Mujica.

Vasemmistolainen presidentti halusi valtion kassaan kannabiksesta saatavat verotulot ja kitkeä laittoman huumekaupan.

Suurin osa uruguaylaisista oli samaa mieltä Mujican kanssa.

Sen haistaa. Nyt kannabista poltetaan avoimesti kaduilla.

Mujican unelmana oli, että kannabiksen laillistaminen hillitsisi muiden huumeiden, kuten kokaiinin ja sen sivutuotteena syntyvän, poltettavaa crackia muistuttavan pasta basen käyttöä.

Niin ei kuitenkaan käynyt. Uruguay on kauttakulkumaa Euroopan markkinoille kuljetettavalle kokaiinille, ja pasta base jää kotimaan markkinoille.

Se tuhoaa käyttäjänsä nopeasti sekä fyysisesti että psyykkisesti.

Uruguyan hallitus on luvannut, että mikäli kannabiksen myyminen turisteille sallitaan, siitä saatavat verotulot käytetään huumeriippuvaisten hoitoon. (siirryt toiseen palveluun)

Hoidon tarve näkyy kotikulmillani Montevideon vanhassa kaupungissa, jossa köyhien huumeena tunnettuun pasta baseen koukkuun jääneet kodittomat asuttavat katuja.

Vieroitushoitoa on tarjolla usein vain vankilassa, aina ei sielläkään.

Muissa Mujican tavoitteissa on osittain onnistuttu.

Aiemmin kannabista salakuljetettiin naapurimaa Paraguaysta, minkä laillistaminen lähes pysäytti.

Suoria työpaikkoja laillistaminen loi noin tuhat, ja kannabiksen tutkimus lääkekäyttöön lisääntyi.

Uruguaylaista lääkekannabista viedään myös Eurooppaan.

Nykyinen laki sallii kannabiksen kasvatuksen omaan käyttöön sekä sen myynnin jäsenyyteen perustuvilla klubeilla.

Apteekeissa myynti aloitettiin melkein viisi vuotta sitten ja se törmäsi heti ongelmiin.

Syynä ovat kansainväliset pankit, jotka ovat kieltäytyneet yhteistyöstä kannabista myyvien apteekkien kanssa.

Takana on Yhdysvaltojen lainsäädäntö. joka kieltää huumekaupasta saatujen rahojen vastaanottamisen.

Tällä hetkellä vain 17 apteekkia myy kannabista. Niillä on oltava myymiseen oikeuttava lisenssi.

Lääkepakkauksia muistuttavia kannabispusseja ostaakseen (siirryt toiseen palveluun) pitää rekisteröityä. Viiden gramman pakkaus maksaa 7,5 euroa, huomattavasti vähemmän kuin katukaupassa.

Kuukausittain kannabista saa ostaa korkeintaan 40 grammaa.

3,5 miljoonan asukkaan Uruguayssa ostolupaa on hakenut noin 46 000 ihmistä (siirryt toiseen palveluun). Rekisteröityjä kotikasvattajia on lähes 13 000, ja
klubien jäseniä noin 6 000.

Tilastoissa näkyy kuitenkin vain osa käyttäjistä.

Anoppini hakee sätkätarpeensa apteekista, mutta monille apteekin kannabis ei kelpaa.

Tunnetun montevideolaisen kannabisaktivistin Juan Vazin mukaan apteekin kannabis ei ole tarpeeksi laadukasta ja vahvaa.

Kommentti kuvaa hyvin maan kannabiskeskustelua.

Uruguayssa ei keskustella enää kannabiksen laillisuudesta tai oikeastaan edes sen mahdollisista haitoista, vaan laadusta.

Viime syksynä presidentti Luis Lacalle Pou päätti apteekkipilven THC-pitoisuuden nostamisesta. (siirryt toiseen palveluun) THC on kannabiksen päihdyttävä ainesosa.

Tarkoituksena on tehdä apteekkikannabiksesta entistä houkuttelevampaa ja lisätä valtion kassavirtaa

https://yle.fi/uutiset/3-12292399
- I'm here with my friend Mi-se-ry. Tryin' to drown my sorrows with pills and weed -

kettunen
Viestit: 335
Liittynyt: 20.11.2019

Re: Pienet ja suuret uutiset 2022

ViestiKirjoittaja kettunen » 3.2.2022 15:31


Sam 1
2 tähteä
2 tähteä
Viestit: 5894
Liittynyt: 26.7.2008

Re: Pienet ja suuret uutiset 2022

ViestiKirjoittaja Sam 1 » 15.2.2022 7:49

Poliisi löysi kotihälytyksellä kannabiskasvattamon, purki sen ja pisti isännän maijaan – oikeusasiamies antoi nuhteet poliisille

Oikeusasiamies antoi neljälle poliisille huomautuksen laittomasti toteutetusta kotietsinnästä ja sen jatkohoidosta.

Tapaus sattui viime toukokuussa. Poliisi oli saanut hätäkeskuksen kautta tehtävän, jonka mukaan mies oli humalassa käyttäytynyt aggressiivisesti
puolisoaan kohtaan ja näin pakottanut tämän lapsineen pois asunnosta. Poliisi ei paikalle saapuessaan löytänyt asunnon isäntää, joten he
menivät sisälle lukitsemattomaan asuntoon. Sieltä he löysivät kannabiskasvattamon.

Kotietsinnässä toimittiin vastoin lakia
Kannabiskasvattamon löytäminen aiheutti luonnollisesti rikosepäilyn, ja asian jatkamiseksi poliisipartioiden olisi pitänyt saada
päätös kotietsinnästä pidättämiseen oikeutetulta poliisimieheltä eli yleisjohtajalta.
Syystä tai toisesta poliisit eivät näin kuitenkaan toimineet, vaan jatkoivat toimintaa asunnossa ja purkivat kasvattamon.

Poliisi myös löysi asunnon isännän ulkorakennuksesta nukkumasta. Hänet otettiin kiinni, hänelle kerrottiin kannabiskasvattamon
löytymisestä ja suljettiin poliisiauton takatilaan. Kasvattamo kasveineen purettiin toisen auton takatilaan.

Miehelle ei tarjottu mahdollisuutta seurata kotietsinnän toteuttamista kotonaan tai kutsua paikalle todistaja.

Lopulta partiot ilmoittivat tapahtumista yleisjohtajalle vasta palatessaan tehtävältä.

https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/pol ... #gs.p505wt
- I'm here with my friend Mi-se-ry. Tryin' to drown my sorrows with pills and weed -

Avatar
Tapionpoika
2 tähteä
2 tähteä
Viestit: 2454
Liittynyt: 29.1.2008

Re: Pienet ja suuret uutiset 2022

ViestiKirjoittaja Tapionpoika » 23.2.2022 16:47

Hieman nousi oksennus kurkkuun kun luin tuota.

https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000008633170.html

Poliisi haluaisi tehdä kotietsintöjä salaa niin, että asukkaalle ilmoitettaisiin vasta jälkikäteen – oikeusministeriö raottaa ajatukselle ovea

Poliisi on jo vuosien ajan toivonut mahdollisuutta tehdä kotietsintöjä salaa kohteilta. Pakkokeinolain uudistustarpeita pohtinut työryhmä näki hankkeen järkevänä, mutta vastuu mahdollisesta lainmuutoksesta on sisäministeriöllä.

Poliisi on vuosien ajan toivonut mahdollisuutta tehdä kotietsintöjä salassa kohdehenkilöltä. Hanke ei ole edennyt, mutta nyt oikeusministeriön työryhmä on antanut toiveelle taustatukea.

Pakkokeinolain uudistamista pohtinut työryhmä käsitteli salaisia kotietsintöjä mietinnössään ja näki, että sille voisi olla tarvetta. Pallo kuitenkin heitettiin sisäministeriölle, koska luontevin paikka säännökselle olisi poliisilaissa eikä pakkokeinolaissa.

Pakkokeinolaki koskee esitutkintaviranomaisten valtuuksia rikosten tutkinnassa ja selvittämisessä, mutta poliisilaissa säädetään salaisesta tiedonhankinnasta rikosten estämiseksi ja paljastamiseksi.

Oikeusministeriön työryhmä katsoi, että salaiset kotietsinnät liittyisivät lähinnä rikosten torjuntaan. Poliisilain valmistelu on sisäministeriön vastuulla.

Työryhmän mietintö luovutettiin tammikuun lopussa.

Oikeusministeriön mietinnön mukaan poliisilla on joissain tilanteissa tarve tehdä kotietsintä tai muu paikanetsintä ilman, että kohde saisi tietää siitä saman tien.

Nykyisin poliisi ei voi tehdä etsintää salaa. Kohdehenkilölle on lain mukaan varattava tilaisuus olla läsnä etsinnässä, jollei se viivästytä asiaa merkittävästi.

Tämä voi vesittää koko etsinnän tarkoituksen, mietinnössä todetaan.

”Esimerkiksi terrorististen ryhmien ja järjestäytyneiden rikollisryhmien jäsenten voidaan arvioida olevan koko ajan tietoisempia perinteisistä tiedonhankintakeinoista ja pyrkivän toimimaan siten, ettei tieto heidän toiminnastaan tulisi viranomaisten tietoon.”

Digitaalisesta kehityksestä huolimatta terrorististen ja muiden vakavien rikosten valmistelu edellyttää usein reaalimaailmassa tapahtuvia toimia. Siten kotietsinnässä voitaisiin löytää esimerkiksi luonnoksia ja suunnitelmia rikoksesta tai jopa rikoksen toteuttamiseksi tarvittavia aineita tai esineitä.

”Etsintä voi siten tuottaa tietoa, joka on välttämätöntä rikoksen estämiseksi tai sen selvittämiseksi.”

Salainen kotietsintä merkitsisi kuitenkin voimakasta puuttumista perustuslaissa turvattuun kotirauhan suojaan. Siksi työryhmä hahmotteli sen vastapainoksi erityisiä takeita.

Ensinnäkin työryhmä piti välttämättömänä, että salaista kotietsintää voitaisiin käyttää vain laissa erikseen luetelluissa erityisen vakavissa rikoksissa. Etsintä olisi lisäksi mahdollista vain, jos sillä voidaan olettaa olevan erityisen tärkeä merkitys rikoksen selvittämisessä.

Päätöstä kotietsinnästä ei myöskään tekisi poliisi yksin, vaan asiaan olisi saatava tuomioistuimen lupa. Tuomioistuin voisi tarvittaessa asettaa etsinnälle rajoituksia. Tavallisen kotietsinnän poliisi voi tehdä päällystötasoisen virkamiehen eli komisarion päätöksellä.

Lisäturvaa antaisi työryhmän mielestä myös se, että kohteen oikeutta valvoisi julkinen asiamies. Lisäksi voitaisiin edellyttää, että etsintä tallennettaisiin teknisellä laitteella, jotta myöhemmin voitaisiin selvittää, mitä on tapahtunut.

Tarkoitus olisi, että kohteelle ilmoitettaisiin kotietsinnästä myöhemmin, kun tiedonhankinnan tarkoitus on saavutettu. Työryhmä piti myös mahdollisena, että poikkeuksellisissa tapauksissa kohteelle ei lainkaan ilmoitettaisi kotietsinnästä.

Työryhmän mielestä salaista kotietsintää pitäisi tarkastella kokonaan erillisessä työryhmässä.

Tällä hetkellä sisäministeriössä ei ole suunnitelmia työryhmän perustamisesta, kertoo lainsäädäntöneuvos Marko Meriniemi sisäministeriön poliisiosastosta. Asiasta on kyllä keskusteltu.

Meriniemellä on valmisteltavana selvitys, joka koskee poliisilain muutostarpeita. Tehtävänä on valmistella erityisesti salaisia tiedonhankintakeinoja koskevat muutokset niin, että vastaavat pääosin oikeusministeriön ehdottamia muutoksia pakkokeinolakiin. Esitykset on tarkoitus viedä eduskuntaan samaan aikaan.

Poliisi- ja pakkokeinolaeissa säädetään osittain samoista valtuuksista, mutta niiden käyttötarkoitus on eri. Poliisilaki siis koskee rikosten estämistä ja paljastamista, pakkokeinolaki taas tilannetta, jossa esitutkinta on jo aloitettu.

Oikeusministeriön työryhmä siirsi sisäministeriön harkittavaksi myös toisen poliisin kaipaileman valtuuden eli mahdollisuuden reaaliaikaiseen biometriseen tunnistamiseen teknisen katselun tai suunnitelmallisen tarkkailun yhteydessä.

Käytännössä tämä tarkoittaa kasvojen tunnistamista kuvavirrasta.

Sitä tarvittaisiin esimerkiksi rajanylityspaikoilla, kuten satamissa ja lentokentillä. Ne on tunnistettu liikkuvan rikollisuuden kipupisteiksi, työryhmä toteaa. Lisäksi kasvokuvavertailua haluttaisiin käyttää huumekätköjen läheisyydessä.

Rikolliset yrittävät karkottaa viranomaiset kannoiltaan vaikkapa vaihtelemalla vaatetustaan ja hiustyyliään.

”Ihmisen on kuitenkin vaikea muuttaa pysyvästi kasvojen biometriaa, jonka avulla hänet olisi edelleen mahdollista seuloa ja havaita kuvavirrasta.”

Tämäkin keino kuuluisi työryhmän mukaan pikemmin poliisilakiin kuin pakkokeinolakiin. Sisäministeriössä ei toistaiseksi ole myöskään tältä osin vireillä lainsäädäntöhanketta, kertoo Meriniemi.
sativa to change the things I can
indica to accept the things I can't

rxsted
Viestit: 1677
Liittynyt: 12.2.2019

Re: Pienet ja suuret uutiset 2022

ViestiKirjoittaja rxsted » 9.3.2022 11:24

YLE: Ukrainan sota vaikeuttaa jo lannoitevalmistaja Yaran tuotantoa Kokkolassa: "Yritämme vähentää riippuvuutta Venäjän raaka-aineista"

Ukrainan sota suitsii Kokkolan suurteollisuusalueen yrityksistä jo ainakin lannoitevalmistaja Yaran tuotantoa.

Norjalaisomisteisen yrityksen kaliumsulfaattitehtaan tuotantoa on jouduttu rajoittamaan Kokkolassa, koska raaka-aineiden saatavuus on hankaloitunut. Uusien pelto- ja metsälannoitteiden tilaukset on toistaiseksi keskeytetty hinnoitteluvaikeuksien takia. Tilatut tuotteet toimitetaan suunnitelmien mukaisesti.

– Lannoitteiden hinnoittelu on tällä hetkellä lähes mahdotonta, mikä johtuu energiamarkkinoiden rajuista hintamuutoksista, kertoo Yaran Kokkolan tehtaanjohtaja Miika Uusitalo.

Yksi tärkeimmistä lannoitteiden raaka-aineista on kaliumkloridi ja sen saatavuudessa on nyt ongelmia, koska aine hankitaan Venäjältä.

Sotatilanteen sekä pakotteiden seurauksena Venäjä on alkanut rajoittaa lannoitevientiään.

Pakotteet eivät toistaiseksi koske lannoiteraaka-aineita tai lannoitteiden tuontia Venäjältä, koska peltolannoituksilla turvataan muun maussa sadon saantia ja ruuan tuotantoa.

– Seuraamme tarkasti hallitusten ohjeistuksia ja pakotteita, koska tilanne voi muuttua nopeastikin, kertoo Uusitalo.

Myös lannoitteiden valmistuskustannukset ovat lähteneet rajuun nousuun raaka-aineiden ja energian hintojen kallistuttua reippaasti.

Yara kartoittaakin parhaillaan vaihtoehtoisia raaka-aineita, jotta Venäjältä tulevat pystyttäisiin korvaamaan.

– NPK-lannoitteiden pääraaka-aineiden ammoniakista ja kalisuolasta yli 80 prosenttia on tuotu Venäjältä. Riippuvuutta Venäjästä yritetään nyt vähentää, sanoo Uusitalo.

Yara valmistaa Kokkolassa lannoitteiden valmistukseen käytettävää kaliumsulfaattia sekä rehufosfaattia eläinrehujen raaka-aineeksi.

Lisäksi yhtiöllä on Siilinjärvellä EU-alueen ainoa fosfaattikaivos. Uudessakaupungissa tuotetaan myös muun muassa lannoitteita. Yaralla on myös kierrätyslannoitteita valmistavat laitokset Nokialla ja Viitasaarella.

Kokkolan tehdas valmistaa noin 220 000 tonnia kaliumsulfaattia ja 200 000 tonnia rehufosfaatteja. Rehufosfaattitehdas pyörii tällä hetkellä normaalisti Kokkolassa.

Lannoitevalmistaja Yara on Euroopan suurin kasviravinneyhtiö.
“That’s what plant breeders do — we grow 100,000 plants, keep 100 of them, and trash all the rest. I love to kill. I’m getting rid of everything that’s imperfect.”
David "Skunkman" Watson (2004)

Avatar
weed420
Viestit: 1589
Liittynyt: 11.12.2010

Re: Pienet ja suuret uutiset 2022

ViestiKirjoittaja weed420 » 17.3.2022 23:20

Kuvat: Terveyskeskus muuttui jättimäiseksi kannabiskasvattamoksi

Mittava kannabiskasvattamo ehti toimia syyttäjän teonkuvauksen mukaan syyskuusta marraskuuhun asti, jolloin poliisi ratsasi kiinteistön.
Syyttäjä vaatii kahdelle henkilölle tuomioita Lopelta paljastuneeseen kannabiskasvattamoon liittyen. Kasvattamo toimi kaupungin vanhan terveyskeskuksen tiloissa. Loppi sijaitsee Kanta-Hämeessä.

Hämeen poliisilaitoksen tutkintailmoituksen mukaan epäillyillä ei ole aiempia tuomioita tai epäilyä huumausainerikoksista.

Tiloihin satsattu

Jutussa pääsyytetylle miehelle haetaan 4 vuoden ja kuuden kuukauden vankeusrangaistusta sekä perusmuotoisesta että törkeästä huumausainerikoksesta.

Asiasta kertoi ensimmäisenä Hämeen Sanomat.

Törkeä rikos liittyy Lopella paljastuneeseen mittavaan kannabiskasvattamoon, joka ehti toimia syyttäjän teonkuvauksen mukaan syyskuusta marraskuuhun asti, jolloin poliisi ratsasi kiinteistön.

Poliisin esitutkintapöytäkirjasta selviää, että pelastuslaitos oli saanut viime marraskuussa paloilmaisinhälytyksen terveysasemalle. Pelastuksen yksikkö oli murtanut hälyttävän huoneen oven auki ja huomannut usean sadan kannabiskasvin kasvattamon.

Kasvattamo oli rakennettu vanhan terveysaseman tiloihin, joista oli purettu väliseiniä. Kasvattamossa on ollut kaksi erillistä kasvatustilaa, joissa on ollut kasvatusalustat, kastelujärjestelmät, ilmanvaihto, ajastettu valaistusjärjestelmä sekä kasvatukseen liittyvä kirjanpito ja ohjeistus kasvien hoidon osalta.

Edelleen kiinteistössä on ollut huoneet kuivaamiseen sekä taimille.
Kasvatusruukkuihin oli tehty kastelujärjestelmä.
Kannabista kasvatuslaatikoissa

Olosuhteet erinomaiset

Syyttäjä kuvailee kasvuolosuhteita erinomaisiksi. Haastehakemuksen mukaan kiinteistössä kasvoi 523 kannabis sativa -kasvia, joista 309 on ollut runsaassa kukinnassa ja 214 kasvuvaiheessa. Syyttäjän mukaan kasveista on ollut saatavissa ainakin 45 grammaa marihuanaa kasvia kohden. Syyttäjän mukaan tavoiteltu rikoshyöty olisi 15 euron grammahinnalla laskettuna ollut 544 650 euroa.

Vastaaja on myöntänyt kasvatustoiminnan, mutta kiistänyt huumausaineen käyttötarkoituksen. Hänen mukaansa kyse oli siementen kasvattamisesta. Hän kiistää syyllistyneensä rikoksiin.

Ennakkovastauksessaan syytteisiin vastaaja kertoi, että hänellä on ollut tarkoitus jalostaa kasveista erilaisia siemeniä ja myydä niitä eteenpäin myöhemmin perustettavan verkkokaupan kautta asiakkaille Suomeen ja Viroon. Hänen mukaansa ”suinkaan kaikki viljelijät eivät viljele hamppua huumausainetarkoitukseen”.

Vastaaja katsoi, että myyntikelpoiseksi luonnehdittavaa kannabista hänellä on ollut korkeintaan kolme kiloa. Hän kertoi esitutkinnassa käyttävänsä itse kannabista pari kertaa viikossa.

Vastaaja kertoi esitutkinnassa muun muassa, että hänellä oli hankittuna tiloihin kosteuskoneita ja kosteudenkerääjiä kosteuden säätelyyn sekä aktiivihiilisuodattimia kannabiksen hajun poistamiseen.

Syyttäjä vaatii asiassa toisena vastaajana olevalle miehelle vähintään 1 vuoden ehdollista vankeusrangaistusta avunannosta törkeään huumausainerikokseen. Syyttäjän mukaan vastaaja on avustanut toista miestä kannabiskasvattamon rakentamisessa tietoisena sen käyttötarkoituksesta. Hän on esitutkinnassa myöntänyt teon.
Ajastettu valaistusjärjestelmä ja muuntajia seinälle kiinnitettyinä.Ajastettu valaistusjärjestelmä ja muuntajia seinälle kiinnitettyinä.
Ajastettu valaistusjärjestelmä ja muuntajia seinälle kiinnitettyinä.
Kannabiksen kasvatukselle oli järjestetty valtavat tilat.

Terveyskeskuksesta kasvattamo

Lopen kunnan vanha terveyskeskus myytiin Hämeen Sanomien tietojen mukaan virolaiselle yritykselle helmikuussa 2021. 2 500 neliöisen rakennuksen kauppahinta oli 22 000 euroa. Haastehakemuksen mukaan rakennus muuttui kannabiskasvattamoksi kesällä.

– Älä perhana, sanoi Lopen kunnanjohtaja Mikko Salmela Hämeen Sanomille, kun lehti kertoi oikeudenkäynnistä.


Kuva
• real life laiskiainen •~ i might know less than others, and others, they don't even know me. ~

lyijykynanen
Viestit: 64
Liittynyt: 19.12.2011

Re: Pienet ja suuret uutiset 2022

ViestiKirjoittaja lyijykynanen » 28.4.2022 9:42

Itse uutissisältö mukaan kuten ketjun aloituksen ohjeissakin lukee.


Viro kieltää kosmetiikkana markkinoitujen kannabisöljyjen myynnin – tosiasiassa kevyt­kannabistuotteita on myös syöty

Kevytkannabistuotteet, kuten cbd-öljy, lasketaan Euroopan unionissa uuselintarvikkeiksi. Uuselintarvikkeiden käyttö ei ole sallittua ilman uuselintarvikelupaa, eikä cbd-valmisteille ole sellaisia toistaiseksi myönnetty.

Viro kieltää kevytkannabistuotteiden, eli muun muassa cbd-öljyjen myynnin. Kesällä 2019 kevytkannabiskauppa kävi Virossa vielä vilkkaana. Kuvassa kevytkannabista myyvässä liikkeessä kesällä 2019 työskennellyt Ronald Ventsel (vas.) palveli asiakasta. Kuva: Jonne Heinonen / HS
Alma Onali HS
14.4. 12:17

Viro kieltää kevytkannabistuotteiden, eli muun muassa cbd-öljyjen myynnin, kertoo maan maatalous- ja ruokaministeriö tiedotteessa.

Päätös perustuu EU:n uuselintarvikelainsäädäntöön. Kannabinoidituotteita pidetään uuselintarvikkeina, joiden käyttö ei ole sallittua ilman uuselintarvikelupaa. Toistaiseksi yhdellekään cbd-valmisteelle ei ole myönnetty uuselintarvikelupaa.

Kevytkannabiksella tarkoitetaan hamppukasvin kukintoa, jossa on vain pieni määrä päihdyttävää tetrahydrokannabinolia eli THC:tä.

Kevytkannabiksesta valmistetut tuotteet voivat sisältää kuitenkin runsaammin kannabidiolia eli cbd:tä, jolla kerrotaan olevan rauhoittava ja rentouttava vaikutus.

Juuri epävarmuus cbd-tuotteiden asemasta on mahdollistanut niiden myynnin Virossa. Vuoden 2019 jälkeen muun muassa Tallinnaan on perustettu useita kevytkannabistuotteisiin keskittyviä liikkeitä.

Liikkeet ovat kiertäneet lakiviidakkoa markkinoimalla tuotteita esimerkiksi koriste-esineinä tai kosmetiikkana.

Lue lisää: Luvassa kevyttä pilveä? Tallinnassa nuoret istuvat iltaa kahvilassa kevytkannabista tuprutellen

Uusi kielto koskee kaikkia cbd-tuotteita, joita on voitu käyttää elintarvikkeena, mukaanlukien eläimille tarkoitetut cbd-tuotteet.

Ministeriön mukaan kielto koskee myös ulkoiseen käyttöön markkinoituja öljyjä ja uutteita, sillä vaikka niitä on mainostettu kosmetiikkana, on myös näitä tuotteita tosiasiassa käytetty sisäisesti.

Viron ruokavirasto on jo aloittanut valvontakierroksen kevytkannabisliikkeissä kiellettyjen tuotteiden poisvetämiseksi.

”Olemme tiedottaneet kaikkia kevytkannabistuotteiden myyjiä laittomien ruokien markkinointikiellosta. Jos myyntikieltoa rikotaan, on virastolla oikeus määrätä myyjälle jopa 9 600 euron sakko”, kertoo ruokaviraston johtava asiantuntija Airika Salumets.

Suomessa ei ole sallittua myydä cbd:tä sisältäviä uutteita tai elintarvikkeita.


https://www.hs.fi/talous/art-2000008752706.html

DoctorDon
Viestit: 52
Liittynyt: 24.9.2021

Re: Pienet ja suuret uutiset 2022

ViestiKirjoittaja DoctorDon » 28.4.2022 23:09

https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000008781647.html

LAKIVALIOKUNTA esittää hylkäystä kansalaisaloitteelle, joka ehdottaa kannabiksen käytön rangaistavuuden poistamista. Valiokunnan mietintö valmistui torstaina.

”Todennäköisesti saatavuuden lisääntyminen lisäisi käyttäjien ja kokeilijoiden määrää ja kulutuksen lisääntyminen lisäisi haittoja”, mietinnössä sanotaan.

Mietinnön mukaan lakivaliokunta pitää Suomen huumausaine­politiikan linjauksia suhteellisen onnistuneina ja huumausaineisiin liittyvää rikoslainsäädäntöä asianmukaisena. Valiokunnan mukaan huumausainepolitiikassa olisi kehitettävää ennaltaehkäisyn ja hoitoonpääsyn vahvistamisessa.


Osa valiokunnan kuulemista asiantuntijoista oli sitä mieltä, että Suomessa pitäisi ryhtyä selvittämään rangaistavuuden poistoa kaikkien huumeiden käytöltä. Valiokunta ei pidä tätä tarpeellisena.

Lue lisää: Suomessa pitäisi ryhtyä selvittämään rangaistavuuden poistoa kaikkien huumeiden käytöltä, arvioi rikosoikeuden professori

Kansalaisaloite esitti, että rangaistukset poistuisivat kannabiksen käytöstä, omaa käyttöä varten tapahtuvasta pienen määrän hallussapidosta ja enintään neljän kannabiskasvin kasvattamisesta omaan käyttöön.

VIHREIDEN ja vasemmistoliiton kansanedustajat jättivät mietintöön vastalauseen.

Saara Hyrkkö (vihr), Mirka Soinikoski (vihr) ja Suldaan Said Ahmed (vas) yhtyivät valiokunnan päätökseen hylätä lakiehdotus. He kuitenkin ovat osin eri mieltä mietinnön muusta sisällöstä.


”Viime kädessä erimielisyys kiteytyi tähän: pidetäänkö Suomen nykyisiä huumausainepolitiikan linjauksia ja rikoslainsäädäntöä toimivana ja onnistuneena vai olisiko tarpeen toteuttaa laaja-alainen, tutkittuun tietoon perustuva arviointi ja selvitys tarvittavista kehitystoimista”, kirjoitti Hyrkkö viestipalvelu Twitterissä.

EDUSKUNNASSA käytiin kansalaisaloitteesta vilkasta keskustelua vuoden 2020 lopussa.

Viime syksynä vihreiden puoluekokous päätti kannattaa kannabiksen laillistamista.


Avatar
Appleseed
Viestit: 62
Liittynyt: 24.8.2017

Re: Pienet ja suuret uutiset 2022

ViestiKirjoittaja Appleseed » 8.5.2022 14:30

https://yle.fi/uutiset/3-12436190

Keskustanuoret haluaa dekriminalisoida kannabiksen ja lisätä lääkekannabiksen kasvatusta Suomessa
Nuorisojärjestö haluaa myös selvittää laillistamisen hyötyjä ja haittoja. Asenne poikkeaa emopuolueen linjasta.

Keskustanuoret kannattaa kannabiksen dekriminalisointia ja lisätä lääkekannabiksen kasvatusta ja myyntiä Suomessa.

Kannanotto aiheeseen syntyi keskustanuorten valtuuskunnan kokouksessa viikonloppuna.

Dekriminalisointi tarkoittaa rangaistavuudesta luopumista, ei suoranaista laillistamista. Keskustanuoret haluaa kuitenkin selvittää myös laillistamisen hyötyjä ja haittoja, nuorisojärjestön tiedotteesta ilmenee.

Dekrimanlisointia nuorisojärjestö perustelee sillä, että sen mielestä kannabiksen käytöön tulisi suhtautua ennemmin sosiaalipolitiikan kuin rangaistusten keinoin.

– Vähentääksemme kannabiksen käytöstä tulevia ongelmia yksilölle, pienten määrien hallussapito ja kasvatus tulisi Suomessa sallia, keskustanuorten tiedotteessa todetaan.

Laillistamisen hyötyinä keskustanuoret näkee verotulojen mahdollistamisen, kun pimeiden markkinoiden sijaan myyntiä säänneltäisiin.

Lääkekannabiksen laajempi kasvatus olisi nuorisojärjestön mukaan hyvä idea myös maataloutta ajatellen.

– Turvallisesta tuotannostaan tunnettu Suomi on potentiaalinen kärkimaa esimerkiksi lääkekannabiksen ja erinäisten hampputuotteiden tuotannossa, tiedottessa todetaan.

Emopuolue keskusta ei ole varsinaisesti profiloitunut kannabiksen dekriminalisoinnin puolestapuhujana. Tosin puolueen kansanedustaja Mikko Kärnä on ehdottanut kannabiksen viljelyä vientituotteeksi.
-Kujakatti

Sam 1
2 tähteä
2 tähteä
Viestit: 5894
Liittynyt: 26.7.2008

Re: Pienet ja suuret uutiset 2022

ViestiKirjoittaja Sam 1 » 21.5.2022 14:10

Kannabiskysymys jakaa vihreitä: ”Nyt keskustelua käydään ja katsotaan, minkälainen siitä tulee”


KANNABIKSEN laillistaminen on suurin kiistakapula vihreiden puoluekokouksessa Joensuussa.

Vihreät on suurin piirtein yhtä mieltä melkein kaikesta, mutta kannabis jakaa puolueen.

Viime vuoden puoluekokouksessa puolue päätti äänin 183-181 kannattaa kannabiksen laillistamista, ja salliva huumekanta löytyy poliittisen ohjelman luonnoksessa.

Puolue-elinten valmistelema luonnos todennäköisesti menee läpi, kun puoluekokous huomenna äänestää ohjelmasta.

Puoluekokouksessa pidetään puheenvuoroja niin kannabiksen laillistamisen puolesta kuin hankkeen hautaamiseksi toistaiseksi.

KANNABIKSEN laillistaminen ei välttämättä ole paras täky äänestäjien houkuttelemiseksi ensi huhtikuun eduskuntavaaleissa.

– Meillä on kaikissa ohjelmissa ollut päihdepolitiikasta kirjaus. Tämän kokouksen myötä syntyy uusi vihreiden päihdepolitiikan kirjaus. Nyt keskustelua käydään ja katsotaan, minkälainen siitä tulee, puheenjohtajan sijainen Iiris Suomela (vihr) sanoi IS:lle.

Ette pelkää, että kannabiksen laillistaminen karkottaa äänestäjiä?

– Ajattelen, että päidenpolitiikkaa on tärkeä tehdä ihmisten tarpeista ja saadaan torjuttua päihdeongelmia. Ja saadaan autettua ihmisiä, jotka ovat vaikeassa tilanteessa monella tapaa. Haittojen ehkäisy on ollut aina päihdepolitiikan johtotähti, Suomela vastasi.

– Tässä on THL tuonut uusia ajatuksia peliin viime vuosina. Minusta on tärkeää, että reagoidaan tähän ja pyritään ehkäisemään haittoja mahdollisimman tehokkaasti, Suomela jatkoi.

Ohjelmaluonnoksen mukaan vihreät haluaa muun muassa poistaa rangaistukset huumeiden käytöltä, hallussapidosta ja kotikasvatukselta sekä aloittaa kannabiksen laillistamisen.

– Vähennetään laittomien päihteiden aiheuttamia ongelmia poistamalla rangaistukset yksittäisten ihmisten päihteiden käytöltä, hallussapidolta ja omaan käyttöön kasvatukselta.

– Estetään kannabiksen sääntelyllä päihteiden käyttäjien ongelmien syventymistä sekä vähennetään rikollisuutta ja harmaata taloutta. Aloitetaan kannabiksen laillistamisen, markkinoiden sääntelyn ja verotuksen valmistelu Saksan kokemuksia hyödyntäen, ohjelmassa esitetään.

VIHREÄT paaluttaa puoluekokouksessaan poliittisen ohjelmansa ensi vaalikaudelle.

Ohjelmaluonnos on 33-sivuinen ja se on vihreiden politiikan pohjana ensi huhtikuun eduskuntavaaleihin.

Kokouspaikalla poliittisesta ohjelmasta alkoi puhuttaa sangen kryptinen kirjaus vuorotyötä tekevien sunnuntailisistä.
– Haetaan kolmikantaisesti malli sunnuntailisien uudistamisesta vastaamaan paremmin tämän päivän tarpeita työntekijöiden kokonaisansioita laskematta, ohjelmaluonnoksessa esitetään.

Se, miten vihreät haluaisi muuttaa sunnuntailisiä, ei täysin kirkastunut.

– Vähintään sama tasattaisiin palkkoihin muuten. Tällä synnytettäisiin tilanne, jossa sunnuntaisinkin kannattaa pitää ravintoloita ja kahviloita auki.

– Missään nimessä tätä ei voi tehdä niin, että ei sitä työntekijöille korvattaisi vastaavasti korottamalla palkkoja muuten, Suomela kertoi.

Suomelan vastaus lisäkysymyksiin sunnuntailisien poistamisesta oli melko ympäripyöreä.

– Tätä ei voi toteuttaa ilman, että varmistetaan, että työntekijät saavat vähintään vastaavan korvauksen muuten.

– Kyllä meillä viikonloppulisät on olemassa. Myös lauantaina maksetaan korkeampia palkkoja, mutta ne ovat työehtosopimuksissa sovittu, ei laissa. Se olisi malli, johon todennäköisesti voitaisiin mennä. Se on parteista kiinni, jos tällainen (sunnuntailisä) laista poistettaisiin, Suomela vastasi.

Vihreiden puoluekokous pidetään tänään ja huomenna, ja äänestykset ohjelmasta ovat huomenna.

https://www.is.fi/politiikka/art-2000008833590.html
- I'm here with my friend Mi-se-ry. Tryin' to drown my sorrows with pills and weed -

rxsted
Viestit: 1677
Liittynyt: 12.2.2019

Re: Pienet ja suuret uutiset 2022

ViestiKirjoittaja rxsted » 22.5.2022 21:46

Vihreät kannattaa edelleen kannabiksen myynnin laillistamista (MTV Uutiset, 22. 5. 2022)

Kannabiksen myynnin laillistaminen jäi vihreiden poliittiseen ohjelmaan puoluekokouksessa järjestetyn äänestyksen jälkeen. Näin ollen vihreät kannattaa edelleen kannabiksen laillistamista.

Osa vihreistä halusi muuttaa viime vuoden puoluekokouksessa tehdyn päätöksen passiiviseksi, mutta muutosta ei hyväksytty.

Poliittinen ohjelma määrittelee, mitä asioita vihreät haluaa edistää vaalikaudella 2023–2027, ja luo pohjan eduskuntavaalikampanjalle.

Muistakaa äänestää ensi eduskuntavaaleissa!
“That’s what plant breeders do — we grow 100,000 plants, keep 100 of them, and trash all the rest. I love to kill. I’m getting rid of everything that’s imperfect.”
David "Skunkman" Watson (2004)

rxsted
Viestit: 1677
Liittynyt: 12.2.2019

Re: Pienet ja suuret uutiset 2022

ViestiKirjoittaja rxsted » 30.5.2022 11:12

Rikosoikeuden professorit: Huumeiden käytöstä ei pitäisi rangaista – "Kriminalisointi puhdistaa ongelmaa yhtä vähän kuin kieltolaki" (MTV Uutiset, 30. 5. 2022)

MTV Uutisten haastattelemien rikosoikeuden professorien mielestä huumeiden käytöstä ei pitäisi koskaan rangaista.

Asiantuntijan mukaan käytön kriminalisointi on puhdistanut huumeongelmaa yhtä vähän kuin muinainen kieltolaki tehosi alkoholin käyttöön. Tässä alla neljän oikeustieteilijän haastattelut.

Kimmo Nuotio, rikosoikeuden professori, Helsingin yliopisto: Huumeiden käyttö pitäisi dekriminalisoida

"Tässä on useita vuosikymmeniä paukutettu yhtä viestiä. Nyt asiaa pitäisi ajatella uudella tavalla. Kriminalisointi puhdistaa ongelmaa yhtä vähän kuin kieltolaki auttoi alkoholin poistamiseen.

Rikosoikeuden keinot ovat tosi haitallisia silloin, kun niitä kohdistetaan huumeiden käyttäjiin – eritoten vaikeasti syrjäytyneisiin ja riippuvaisiin käyttäjiin. Käyttäjien rankaiseminen on hyvin hankalaa ja oikeastaan aika epäoikeudenmukainenkin käytäntö.

Nykyinen järjestelmä vahvistaa leimoja ja palvelujärjestelmän kyky tulla auttamaan perusongelmaan heikkenee. Tässä ei saada mitään hyvää asiaa kuntoon.

Dekriminalisointi siirtäisi resursseja kontrollista palveluiden järjestämiseen ja tuottamiseen ja se parantaisi varmasti elämänlaatua. Sosiaali- ja terveydenhuoltoa tässä tarvitaan ja nyt tilanne on se, että resurssit sillä puolella ovat hyvin niukat ja kontrollilla asia pidetään poissa silmistä.

Suomi on jäänyt muista aika tavalla ajasta jälkeen. Esimerkiksi käyttöhuoneet ovat olleet pitkään käytössä Tanskassa ja Norjassa ja hyvin monessa Euroopan maissa. Huumeneuloja Suomessa sentään on jaettu, mutta sen jälkeen emme ole saaneet oikein mitään aikaan. Tabut ovat vahvat ja päättäjät hirveän varovaisia.

Uskon, että 5–10 vuoden sisällä Suomi tässäkin suhteessa näyttää erilaiselta."

Sakari Melander, rikosoikeuden professori, Helsingin yliopisto: Huumeiden käyttö pitäisi dekriminalisoida

"Perinteisesti on ajateltu, että rikosoikeus on se viimesijainen keino puuttua yhteiskunnallisiin ongelmiin, mutta huumausaineiden suhteen rikosoikeus on ollut ensisijainen keino. Se ilmentää kenties moralistista suhtautumista huumausaineisiin.

On jokaisen oma asia, miten käyttäytyy ja miten itseensä suhtautuu ja holhoavaan lainsäädäntöön on suhtauduttu pidättyväisesti. Rikosoikeudelliset keinot eivät ole parhaita mahdollisia keinoja huumausaineiden käytön tai kokeilujen vähentämiseksi tai huumeriippuvuuden hoitamiseksi.

Suomessa on sovellettu 50–60 vuotta hyvin ankaraa rikosoikeudellista suhtautumista huumausaineiden käyttöön. Rikosoikeudelliset toimenpiteet eivät ole saavuttaneet sellaisia tavoitteita, mitä niihin voidaan kytkeä. Huumausaineiden käytön dekriminalisointi olisi hyvä askel siihen suuntaan, että aletaan painottaa enemmän sosiaali- ja terveyspolitiikan keinoja huumausaineiden haittojen ehkäisemisessä.

Nykypolitiikka on johtanut monenlaisíin asioihin – muun muassa yliankariin rangaistuksiin. Huumausainerikoksista saattaa tulla hyvin ankaria rangaistuksia verrattuna vaikkapa seksuaalirikoksiin ja ihmiskauppaan. Se, että huumausaineiden käyttö on kriminalisoitua, on stigmatisoinut huumausaineiden käyttäjiä ja saattaa jopa estää sitä, että huumeriippuvaiset hakeutuvat hoitoon. Rikosoikeudellinen suhtautuminen on myös saattanut vaikuttaa siihen, että sosiaali- ja terveydenhuollon keinoihin ei ole panostettu riittävällä tavalla ja nimenomaan huumausaineiden käytön ehkäisemisen suhteen.

Maailmanlaajuisesti ollaan menossa ennen muuta siihen, että rikosoikeuden käyttöä vähennetään ja tässä yhtenä keskeisenä toimena on juuri huumausaineiden käytön dekriminalisointi. Vaikka käyttö ei olisi rangaistavaa, niin esimerkiksi maahantuonti olisi edelleen, nykyiseen tapaan, rangaistavaa."

Tatu Hyttinen, rikosoikeuden apulaisprofessori, Turun yliopisto: Huumeiden käyttö pitäisi dekriminalisoida

"Meillä on 50 vuotta ollut rankaisupolitiikka. Asiaa voidaan lähestyä ongelmakäyttäjien näkökulmasta tai yhteiskunnan näkökulmasta. Se ei toimi kummastakaan näkökulmasta. Ongelmakäyttäjien näkökulmasta on suorastaan epäinhimillistä, että ihminen on vaikeassa asemassa, niin häntä rangaistaisiin siitä, jos vaihtoehtona olisi tukeminen ja hoidolliset toimenpiteet. Jos tämä tukeminen onnistuisi, on itsestään selvää, että yhteiskunta hyötyisi siitä, esimerkiksi pienempänä rikollisuutena.

Ei ole järkevää rangaista huumeiden käytöstä, vaan miettiä sitä enemmän hoidollisena asiana niille, joille se on ongelma. Ja niille, joille se ei ole ongelma, on rikosoikeudellisesti kyseenalaista ja jopa omalaatuista, että rankaisemme teoista, mistä ei aiheudu oikeastaan kenellekään mitään vahinkoa.

Tyypillisesti ajatellaan, että huumepäissään tehdään erilaisia rikoksia, mutta huumeiden käyton dekriminalisointi ei tarkoittaisi sitä, että sallittaisiin ilkivalta tai väkivalta tai huumeratit – ne säilyisivät edelleen rangaistavina – ihan samalla kuin alkoholissakin. Jos alkoholia käyttää asiallisesti, niin eihän sen rankaisemisessa olisi mitään järkeä.

Huumeiden käytön rankaisemisessa ei ole järkeä, koska se ei auta yhteiskuntaa eikä se auta ihmisiä ja siihen yksinkertaisesti on parempi keinoja kansainvälisen vertailunkin perusteella vähentää huumausaineiden haittoja sekä yksilöille että yhteiskunnalle.

Huumeiden käytöstä voi tulla enintään 6 kuukautta vankeutta. Jos se dekriminalisoitaisiin, niin huumeiden käyttö olisi täysin sallittua yhtä lailla kuin hallussapito pienissä määrin – huumausaineiden myynti ja välittäminen pysyisi rangaistavana.

Meillä on taustalla kieltolaki ja 1970-luvun alussa kun huumausaineet kriminalisoitiin, niin se oli hyvin hilkulla ja kun päädyttiin kriminalisoimaan, sen jälkeen siitä on ollut erittäin vaikea tinkiä. On tyypillistä rikoslainsäädännölle, että jos jotakin joskus kielletään, niin sen säädöksen purkaminen rikoslaista on hyvin vaikeaa.

Dekriminalisointi olisi parempi vaihtoehto kuin se, että huumausaineiden käyttäminen olisi rikos, josta ei rangaistaisi. Pitkällä aikavälillä varmasti ollaan siirtymässä siihen, että lähestytään huumausaineiden käyttöä muutoin kuin rankaisemisen kautta."

Matti Tolvanen, rikosoikeuden professori: Huumeiden käytöstä ei pitäisi rangaista koskaan

"Mielestäni käytöstä ei pitäisi rangaista koskaan, mutta hallussapidosta käyttöä varten voitaisiin rangaista, jos hallussapito on toistuvaa. Käyttö ja hallussapito käyttöä varten ovat eri asioita ja käyttö ei sellaisenaan viittaa levittämismahdollisuuteen.

Taitavat myyjät pitävät poliisin kokemusten mukaan hallussaan kerrallaan vain pienen määrän, yhden myyntierän juuri siksi, että se näyttäisi aineen olevan omaan käyttöön tarkoitettua.

Mutta ensiksikin, itsensä vahingoittamisen tai itsensä vaarantamisen ei tule lähtökohtaisesti olla rangaistavaa.

Toiseksi, käytöstä rankaiseminen voi estää hoitoon hakeutumista, kun käyttäjä rankaisemisen pelossa kiistää käytön.

Kolmanneksi, käytöstä rankaiseminen ei näyttäisi vähentävän käyttöä. Käyttöhän on yleistynyt siitä huolimatta, että käyttäjiä on rangaistu etenkin aiemmin hyvin kategorisesti.

Neljänneksi, käyttäjiä sakotettaessa ongelmat siirtyvät ulosoton puolelle ja sakot usein jäävät perimättä käyttäjän maksuhaluttomuuden ja/tai varattomuuden takia.

Viidenneksi, käyttäjät ovat monessa tapauksessa itse asiassa uhreja - erityisesti kun kysymys on kannabista vahvemmista aineista – huumeiden levittäjien hyväksikäyttämiä.

Rangaistavuus lain tasolla ilman rankaisemista konkreettisissa tapauksissa riittää täyttämään ne tavoitteet, joita käyttöön puuttumalla pyritään saavuttamaan."
“That’s what plant breeders do — we grow 100,000 plants, keep 100 of them, and trash all the rest. I love to kill. I’m getting rid of everything that’s imperfect.”
David "Skunkman" Watson (2004)

Avatar
growguide
Site Admin
Viestit: 383
Liittynyt: 16.10.2000

Re: Pienet ja suuret uutiset 2022

ViestiKirjoittaja growguide » 9.6.2022 17:52

Thaimaa poistaa kannabiksen laittomien aineiden listalta ja toivoo vapaamman päihde­politiikan lisäävän turismia

THAIMAA on poistanut kannabiksen huumeiksi luokiteltavien aineiden listalta, laillistanut kannabiksen kasvattamisen lääketieteellisiin tarkoituksiin ja ilmoittanut jakavansa miljoona kannabiksen…

https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000008874422.html
- - - - - - - - - - - - - - -
Ystävällisin terveisin:
Hamppuforum Ylläpitotiimi

Kuva

Avatar
edward_hitinmäki
1 tähti
1 tähti
Viestit: 854
Liittynyt: 9.6.2015

HS: Vasemmistoliiton ja kokoomuksen nuorisojärjestöt vaativat vapaampaa päihde­politiikkaa

ViestiKirjoittaja edward_hitinmäki » 10.6.2022 15:57

Vasemmistoliiton ja kokoomuksen nuorisojärjestöt vaativat vapaampaa päihde­politiikkaa, kannabiksen laillistamista ja käyttö­huoneita

Keskustan, kokoomuksen ja vasemmistoliiton nuorisojärjestöt ovat emopuolueitaan liberaalimpia päihdepolitiikkaan liittyvissä kysymyksissä.

Kannabiksen käyttö ja myynti on sallittava, kaikkien huumausaineiden käyttö on dekriminalisoitava, huumeidenkäyttöhuoneiden perustaminen on mahdollistettava.

Tässä muutamia niistä päihdepolitiikkaan liittyvistä vaatimuksista, joita kokoomuksen ja vasemmistoliiton poliittiset nuorisojärjestöt esittävät puolueidensa puoluekokouksissa tänä viikonloppuna.

Vaikka päihdekysymyksissä kokoomusta ja vasemmistoliittoa ei yhdistä kovinkaan moni asia, nuorisojärjestötasolla kuva on toisenlainen.

Koko juttu:
https://www.hs.fi/politiikka/art-2000008874558.html

Avatar
Appleseed
Viestit: 62
Liittynyt: 24.8.2017

Re: Pienet ja suuret uutiset 2022

ViestiKirjoittaja Appleseed » 13.6.2022 11:31

Vasemmistoliitto vaatii kaikkien huumeiden käytön dekriminalisointia, kokoomus laillistaisi nuuskan myynnin
Vasemmistoliiton puoluekokous päätti dekriminalisoinnista lähes yksimielisesti. Kokoomuksen puoluekokouksessa vastaava esitys ei mennyt läpi.
VASEMMISTOLIITTO päätti sunnuntaina puoluekokouksessaan vaatia jatkossa kaikkien huumausaineiden käytön dekriminalisointia.

Käytännössä vaatimus tarkoittaa sitä, että huumeiden käytöstä tai pienen määrän hallussapidosta ei rangaistaisi.

Samassa yhteydessä päätettiin kannattaa myös huumeiden käyttöhuoneiden perustamisen mahdollistamista sekä psykedeelien lääkinnällisen käytön sallimista.

Aloitteen puoluekokoukselle teki Helsingin Vasemmistoliitto. Myös Vasemmistonuoret kannatti aloitetta. Päätös tehtiin lähes yksimielisesti.

Puolueen puheenjohtaja Li Andersson vaati, että suomalaiseen päihdepolitiikkaan tulisi tehdä muutoksia ripeästi.

”Poliittinen muutos edellyttää, että yhteiskuntamme vihdoin alkaa kuuntelemaan ja myös kuulemaan, mitä alan ammattilaiset ja alan tutkijat meille suosittelevat. Rangaistusten sijaan päihdehaittojen vähentämisen painopiste on siirrettävä nykyistä saavutettavampiin ja toimivampiin palveluihin. Toimenpiteitä tarvitaan jo tämän hallituskauden aikana”, Andersson totesi kokouksessa sunnuntaina pitämässään linjapuheessa.

https://www.hs.fi/politiikka/art-2000008879424.html
-Kujakatti

rxsted
Viestit: 1677
Liittynyt: 12.2.2019

Re: Pienet ja suuret uutiset 2022

ViestiKirjoittaja rxsted » 30.6.2022 15:22

Veronika Honkasalo jätti ministereille kirjallisen kysymyksen lääkekannabisasiaa koskien: https://vasemmisto.fi/veronika-honkasal ... itseville/

Kansanedustaja Veronika Honkasalo (vas) jätti tänään ministerille kirjallisen kysymyksen koskien lääkekannabisreseptien määräämistä.

– Lääkekannabis on monelle sitä tarvitsevalle potilaalle elintärkeä toimintakyvyn ylläpitäjä ja kivun lievittäjä. Lääkärien määräämien reseptien määrä on viranomaisten tiukan linjan takia kuitenkin viime vuosina romahtanut, eikä moni hoitoa tarvitseva sitä saa, Honkasalo sanoo.

Lääkekannabista on Suomessa määrätty poikkeustapauksissa muun muassa MS-taudin, Parkinsonin taudin, vaikeaan reuman, selkäydinvammojen, fibromyalgian, hermostollisen ja kroonisen kivun hoitoon. Lääkekannabista on ollut mahdollista saada Suomessa reseptillä vuodesta 2008.

– Lääkekannabista käytetään yleensä viimeisenä hoitokeinona, kun mikään muu hoitomuoto ei ole auttanut. Lääkekannabiksen myönteisistä vaikutuksista on paljon tutkimusnäyttöä maailmalta ja yhä useammat maat ovat lääkekannabiksen laillistaneet. Suomessa sen sijaan ei ole enää määrätty reseptejä potilaille, joille lääkekannabishoidon tarve on aiemmin määritelty välttämättömäksi. Näiden ihmisten tilanne on toivoton, Honkasalo sanoo.

– Lääkekannabisreseptien määrääminen on Suomessa tarkoin säänneltyä ja valvottua, kuten lääkkeiden määräämisen tuleekin olla. Nyt reseptien saaminen on kuitenkin tehty mahdottomaksi.

- On jo ihan kaupunkilaisjärjen vastaista, että vaikka lääkitys olisi olemassa ja reseptejä olisi lain mukaan mahdollista määrätä, eivät potilaat saa tarvitsemaansa lääkitystä. Monilta on vuosien lääkityksen jälkeen jätetty resepti uusimatta, Honkasalo sanoo.

Syy lääkekannabisreseptien myöntämisen laskuun on varsinkin Kelan lääkäreille vuonna 2017 toimittama kirje, jossa Kela totesi muun muassa, että se toimittaa lääkäreiden tiedot Valviraan jos lääkekannabista määrätään, ja etenkin, jos joku henkilö hakee lääkekannabishoitoonsa toimeentulotukea.

– Monet lääkärit eivät enää uskalla määrätä reseptejä lupien menettämisen pelossa, vaikka tietävät potilaiden hoidon tarpeen. Näin ei voi jatkua. Viranomaisten on huolehdittava siitä, että jokainen hoitoa ja huolenpitoa tarvitseva sitä lain mukaisesti saa ja kaikilla tarvitsevilla toteutuu oikeus toimivaan lääkitykseen. Lääkekannabishoito on yksi lääkehoitomuoto muiden joukossa ja sen mahdollistaminen tulee turvata lain edellyttämällä tavalla, Honkasalo vaatii.

Honkasalo pyytää ministereitä vastaamaan näihin kysymyksiin:
Miten varmistetaan, että lääkekannabisreseptejä määräävät lääkärit saavat toimia ammattitaitonsa pohjalta, potilaan hoidon tarpeen arvioiden ja että jokainen Suomessa hoitoa ja huolenpitoa tarvitseva sitä lain mukaisesti saa, jolloin kaikilla tarvitsevilla toteutuisi oikeus toimivaan lääkitykseen?

Kuinka aiotaan varmistaa jatkossa, että myös toimeentulotukea saavilla henkilöillä on mahdollisuus oireita helpottavaan ja viimesijaisena käytettävään lääkekannabishoitoon?
“That’s what plant breeders do — we grow 100,000 plants, keep 100 of them, and trash all the rest. I love to kill. I’m getting rid of everything that’s imperfect.”
David "Skunkman" Watson (2004)


Palaa sivulle “Politiikka ja media”

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 8 vierailijaa