Kuva

Kansalaisaloite – Kannabis lailliseksi, säännellyksi ja verolle!

Päihdepolitiikka, tiedotusvälineet, lainsäädäntö
Alueen säännöt
Politiikka ja media
Tämä alue on tarkoitettu kannabis- ja päihdepolitiikasta keskusteluun.

Alue on erittäin tiukasti moderoitu; lue ohjeet ennen kirjoittamista. Alueelle kuulumattomat keskustelut siirretään Tuhkakuppiin.
Kirjoita viestisi asialliseen ulkoasuun. Ylläpidolla on oikeus muuttaa epäasiallisen viestin sisältöä tai poistaa viesti.
rxsted
Viestit: 1671
Liittynyt: 12.2.2019

Re: Kansalaisaloite – Kannabis lailliseksi, säännellyksi ja verolle!

ViestiKirjoittaja rxsted » 22.8.2023 23:09

Poimin tämän Lailliseksi-aloitteen instasta:
Epävakaan poliittisen tilanteen takia kansalaisaloite jätetään eduskunnalle vasta huhtikuussa 2024.

Järjestämme myös mielenosoituksen Helsingissä kansalaisaloitteen tueksi aloitteen päättymisen vuosipäivänä 20.4.2024.

Tarvitsemme apua mielenosoituksen suunnitteluun ja järjestämiseen. Jos voit auttaa millään tavalla, niin täytä lyhyt yhteystietolomake, jonka linkki löytyy profiilimme biosta (https://forms.gle/ChVmpAxCmQX2j4SJ6). Olemme sinuun yhteydessä. Ihan sama kuka olet, missä olet ja mitä taitoja sinulta löytyy, voit auttaa. Arvostamme kaikkea apua.

Miksi aloitteen luovutus viivästyy?

Eduskuntaan luovutettujen kansalaisaloitteiden käsittely raukeaa, jos uudet vaalit järjestetään. Eduskunnan luottamuksesta hallitukseen ei ole vahvoja takeita tällä hetkellä, minkä takia monet ovat arvioineet hallituksen kaatuvan. Tämä voisi johtaa uusiin vaaleihin. Olemme siksi kansalaisaloitteen vastuuhenkilöiden kesken päättäneet, että aloitetta ei luovuteta eduskunnalle vielä tänä vuonna.

Emme halua riskeerata uusien vaalien johtavan aloitteemme raukeamiseen ja siihen, että lähes 54 000 kansalaisen vaatimus kannabiksen kieltolain lopettamisesta sivuutetaan. Toivomme, että keväällä Suomen poliittinen tilanne on nykyistä vakaampi ja siten suotuisampi aloitteen käsittelylle.

On ymmärrettävää, että monia ihmisiä harmittaa muutoksen hitaus ja tämäkin päätös voi olla monelle pettymys. Toiminta voi kuitenkin olla hyvä lääke turhautumiseen. Lähde siis mukaan järjestämään mielenosoitusta, jos haluat edistää kannabiksen kieltolain kumoamista. Käy ilmoittautumassa mukaan profiilimme bion linkistä.

Aurinkoista kesää kaikille!
“That’s what plant breeders do — we grow 100,000 plants, keep 100 of them, and trash all the rest. I love to kill. I’m getting rid of everything that’s imperfect.”
David "Skunkman" Watson (2004)

Sam 1
2 tähteä
2 tähteä
Viestit: 5817
Liittynyt: 26.7.2008

Re: Kansalaisaloite – Kannabis lailliseksi, säännellyksi ja verolle!

ViestiKirjoittaja Sam 1 » 20.9.2023 13:34

Tämä Orpon hallitus on niin epävakaalla ja riitaisalla porukalla haalittu kasaan, että en ihmettelisi sen kaatumista.
Muutama valtioneuvoston ministeri on niin väärässä asemassa, että välikysymyksen noustessa esiin, sopua ei löydy.
Neljä vuotta sitten kaatui Sipilän hallitus ja silloin mukana olivat PerSut, jotka jakautuivat kahtia, Sininen eduskuntaryhmä ja PerusSuomalaiset.
Nähtäväksi jää, ehditäänkö aloite jättää eduskunnan käsiteltäväksi, ennen kuin hallitus kaatuu mahdollisesti johonkin PerSuiluun.
Toiveet ovat korkealla aloitteen käsittelyn valmistuessa, realistiset odotukset eivät.
- I'm here with my friend Mi-se-ry. Tryin' to drown my sorrows with pills and weed -

Piski^
2 tähteä
2 tähteä
Viestit: 228
Liittynyt: 4.1.2006

Re: Kansalaisaloite – Kannabis lailliseksi, säännellyksi ja verolle!

ViestiKirjoittaja Piski^ » 23.9.2023 21:04

Sam 1 kirjoitti:Tämä Orpon hallitus on niin epävakaalla ja riitaisalla porukalla haalittu kasaan, että en ihmettelisi sen kaatumista.


Olen samaa mieltä vaikka pidänkin ennenaikaisia vaaleja epätodennäköisenä ja onhan se selvä että aloitteen tekijät haluavat sen käsittelyyn. Käsittelyn osalta kuitenkaan enemmistöä sen puolella ei valiokunnassa ole, joten se haudattaneen suhteellisen nopeasti. Ongelma on mm. se, että Vasemmistonkin kanta asiaan on kovin erilainen kuin Vihreiden, joten tukea aloitteen käsittelemiseksi ei muilta eduskuntaryhmiltä ole tulemassa. Eikä niitä toimenpidealoitteita ole pakko käsitellä (eli järjestää asiantuntijakuulemisia) kun laki ei sitä vaadi - ainoastaan lakiesityksen muotoon kirjoitetut kansalaisaloitteet ovat samanarvoisia kuin muut eduskunnan sisältä tulevat lakialoitteet.

Ois kiva kun ihmiset viimein hiffais tän, mut onhan se vaikeeta kun sitä tietoa ei virallisista kansalaisaloitteita koskevista lähteistä löydä. Hiffatakseen se, pitää kuitenkin tutustua lainsäädäntöön (laki kansalaisaloitteista).

Sanoisin että ainoa kansalaisaloite millä ois jotain toivoa menestyä eduskunnassakin olisi sellainen, joka ehdottaisi Rikoslain 50 luvun 1 §:n muuttamista siten, että rangaistussäädöksestä poistettaisiin " tai vankeuteen enintään kahdeksi vuodeksi." Olisi sinänsä helppo kirjoittaa lakiesitykseksi, kun kyse on vain yhden pykälän puolikkaan virkkeen poistamisesta, eikä mitään lisäiltäisi lainsäädäntöön. Perustelutkin voisi olla helppo ymmärtää kun käytöstä ei kannata ketään laittaa linnaan, mut tokihan poliisi vastustaisi kun siinä menisi oikeus kotietsintöihin käyttörikoksen perusteella.
-piski-

rxsted
Viestit: 1671
Liittynyt: 12.2.2019

Re: Kansalaisaloite – Kannabis lailliseksi, säännellyksi ja verolle!

ViestiKirjoittaja rxsted » 24.9.2023 21:43

Piski^ kirjoitti:Eikä niitä toimenpidealoitteita ole pakko käsitellä (eli järjestää asiantuntijakuulemisia) kun laki ei sitä vaadi - ainoastaan lakiesityksen muotoon kirjoitetut kansalaisaloitteet ovat samanarvoisia kuin muut eduskunnan sisältä tulevat lakialoitteet.

Ois kiva kun ihmiset viimein hiffais tän, mut onhan se vaikeeta kun sitä tietoa ei virallisista kansalaisaloitteita koskevista lähteistä löydä. Hiffatakseen se, pitää kuitenkin tutustua lainsäädäntöön (laki kansalaisaloitteista).

Luin lakia (Eduskunnan työjärjestys ja Kansalaisaloitelaki), eikä siellä lukenut mitään tuosta. Eduskunnan ohjeet myös sanovat:

Valiokunta tekee itsenäisesti päätöksen siitä, ryhtyykö se käsittelemään kansalaisaloitetta ja miten sekä millä aikataululla se aloitetta käsittelee. Asianomainen valiokunta informoi aloitteen vastuuhenkilöitä käsittelytavasta. Mikäli valiokunta laatii mietinnön kansalaisaloitteesta, asia palaa valiokuntakäsittelyn päätyttyä täysistuntokäsittelyyn.

Valiokuntakäsittelyn yhteydessä kansalaisaloitteen tekijöiden vastuuhenkilöille on varattava tilaisuus tulla kuulluksi. Valiokunta voi myös kuulla asianomaisen ministeriön edustajaa sekä muita asiantuntijoita.

Valiokunta voi jatkaa asian käsittelyä ja laatia siitä mietinnön täysistuntokäsittelyä varten. Valiokunta voi päätyä myös siihen, että kansalaisaloite ei saa valiokunnan tukea ja että sen enemmästä käsittelystä luovutaan.

Tässä ei mielestäni mikään viittaa siihen, että toimenpidealotteita olisi tarkoitus käsitellä eri tavoin.

Viime aloitteen aikana vielä väitit, että toimenpidealotteita ei voitaisi haudata valiokunnissa:

Piski^ kirjoitti:
Vanhapaha kirjoitti:Kansalaisaloitteet voi jättää käsittelemättä. Esim. Aktiivimallin purkualoite jätettiin käsittelemättä vaikka allekirjoittaneita oli ihan helvetisti.

Yli 140k kannatusta kerännyt Aktiivimallin purkualoite oli toimenpidealoite, minkä vuoksi se voitiin haudata. Tämä otettiin huomioon jo alusta asti, minkä vuoksi KK2020 -aloite on lakialoitteen muodossa, jolloin se väistämättä päätyy eduskunnan käsiteltäväksi (keskustelu + äänestys) jos nimet tulee täyteen, eikä sitä voi haudata valiokunnassa. Aloite on laadittu yhdessä lakimiehen ja muiden oikeusoppineiden kanssa, jotta myöskään teknistä estettä sen käsittelyyn ei olisi. Kansanedustajia on konsultoitu lähinnä sen suhteen, millä lähestymistavalla on parhaat menestymismahdollisuudet äänestyksessä.

Mutta kuinka sitten kävikään? Aloite päätyi lakivaliokuntaan - koska kyseessä oli toimenpidealoite. Jossain muussa valiokunnassa olisi voinut olla paremmat mahikset. Lakivaliokunnassa nousi esiin ristiriidat olemassaolevan lainsäädännön kanssa, joten aloite torpattiin.

Tämä aloite sen sijaan tulee luultavasti menemään sosiaali- ja terveysvaliokunnalle. Parasta olisi, jos tuolta lähdettäisiin jatkoselvityksiin.

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Krista Kiuru on vain "jokseenkin eri mieltä" YLE:n vaalikoneen väitteestä "Kannabiksen käyttö tulee laillistaa." Laillistamisen puolelle asettuvia jäseniä ovat Kim Berg (SDP), Bella Forsgrén (Vihr) ja Li Andersson (Vas).

Joka tapauksessa tämä aloite on mukana kansalaisparlamenttikokeilussa, mikä kohentaa reilusti sen etenemismahdollisuuksia - ja se tarkoittaa myös sitä, että tämän aloitteen kohdalla tullaan järjestämään ne asiantuntijakuulemiset.

Viime aikoina Sitra on huomautellut kansalaisaloitejärjestelmän puutteista (ja Sitra toimii myös kansalaisparlamenttihankkeessa):
Kansalaisaloitteet ovat eduskunnan käsittelyssä rinnastettu lakialoitteisiin. Aloitteille on myös tarkat muodolliset vaatimukset. Mitä huolellisemmin aloite on juridisesti muotoiltu, sitä paremmat mahdollisuudet sillä on edetä eduskunnassa.

Kansalaisaloitteiden kaatuminen muotoseikkoihin vesittää aloitteen ideaa demokraattisena osallistumisen välineenä. Valiokunnilla olisi jo nyt mahdollisuus lähettää aloitteen asia ministeriöön valmisteltavaksi, mikäli aloite on esimerkiksi puutteellinen.

Valiokunnan tulisi aina kuulla ja olla tiiviissä vuorovaikutuksessa aloitteen tekijöiden kanssa. Tämä lisäisi aloitteiden laatua ja mahdollisuuksia edetä lainsäädännöksi.

Kaikista kansalaisaloitteista eduskunnassa on toistaiseksi hyväksytty ainoastaan seitsemän, joista neljä aloitetta on hyväksytty sellaisenaan ja kolme muutettuna. Hylättyjen aloitteiden osalta eduskunta on antanut vain alle puolessa tapauksista lausuman valtioneuvostolle mahdollisista jatkoselvitystarpeista tai muista huomioonotettavista asioista. Yksittäisessä tapauksessa käsittelyä on voitu jatkaa yhdistettynä toiseen asiaan.
“That’s what plant breeders do — we grow 100,000 plants, keep 100 of them, and trash all the rest. I love to kill. I’m getting rid of everything that’s imperfect.”
David "Skunkman" Watson (2004)


Palaa sivulle “Politiikka ja media”

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 8 vierailijaa