kuituoptiikka

Kysy hampuusilta. Alue, jonne voi kirjoittaa rekisteröitymättä.
Alueen säännöt
Vapaavyöhyke
Tälle alueelle voi kirjoittaa ilman rekisteröitymistä. Mikäli sinulla on käyttäjätunnus, älä aloita uusia ketjuja tällä alueella. Vapaavyöhyke-nimi ei tarkoita, että tällä alueella keskusteltaisiin vapaasti kaikesta - tämä on edelleen Hamppuforum!

Jotta samoja asioita ei kysyttäisi joka päivä uudelleen, katso ennen viestin lähettämistä löydätkö vastauksen:

Jos joku kysyy jotain triviaalia, ÄLÄ VASTAA "lue Hupu / käytä hakua". Käytä itse hakua, minkä jälkeen voit vastata, että haulla/hupusta löytyy, linkkien kera vastauksiin.
Vieras

kuituoptiikka

ViestiKirjoittaja Vieras » 17.9.2005 1:01

sellainen juttu tuli mieleen, että olisko natikan valoa mahdollista siirtää kuituoptiikan kautta vaikkapa kaapista toiseen? tai mahdollistahan se kyllä varmaankin on, mutta toistuukohan valo spekriltään niin muuttumattomana että kasvatus onnistuisi näin. etuna olisi mm se ettei lämpöongelmia tarvitsisi miettiä kun valo voisi sijaita vaikkapa eri huoneessa. nykyään tuota kuituvalo johtoa taitaa saada suhteellisen edullisesti.

Avatar
virus
1 tähti
1 tähti
Viestit: 315
Liittynyt: 23.8.2005

Re: kuituoptiikka

ViestiKirjoittaja virus » 17.9.2005 23:18

Vieras kirjoitti:sellainen juttu tuli mieleen, että olisko natikan valoa mahdollista siirtää kuituoptiikan kautta vaikkapa kaapista toiseen? tai mahdollistahan se kyllä varmaankin on, mutta toistuukohan valo spekriltään niin muuttumattomana että kasvatus onnistuisi näin. etuna olisi mm se ettei lämpöongelmia tarvitsisi miettiä kun valo voisi sijaita vaikkapa eri huoneessa. nykyään tuota kuituvalo johtoa taitaa saada suhteellisen edullisesti.
Sitä tarvittais aivan stanasti että saatais kaikki natikasta lähtevä valo sinne toiseen huoneeseen, joka taas maksaa aika paljon :P Miks maksaa paljon ja hukata valoa kun voi ostaa cooltuben ja kunnon ilmastoinnin ja ei mitään ongelmia :think:
There he goes. One of God's own prototypes. Some kind of high powered mutant
never even considered for mass production. Too weird to live, and too rare to die.

Vieras

Re: kuituoptiikka

ViestiKirjoittaja Vieras » 18.9.2005 13:10

tosin tuolla kuituvalolla valon kohdistaminen onnistuisi helposti ja kuitujen päät voisi laittaa vaikka suoraan kasviin kiinni. en tiedä olisiko tuosta mitään hyötyä. riippuu varmaan siitä miten hyvin valo toistuu kuidun kautta.

Vieras

Re: kuituoptiikka

ViestiKirjoittaja Vieras » 18.9.2005 13:16

Vieras kirjoitti:tosin tuolla kuituvalolla valon kohdistaminen onnistuisi helposti ja kuitujen päät voisi laittaa vaikka suoraan kasviin kiinni. en tiedä olisiko tuosta mitään hyötyä. riippuu varmaan siitä miten hyvin valo toistuu kuidun kautta.


on olemassa jo tuollaisia.maksaa paljon eikä ole hintansa väärti.og:sta löytynee tietoja, se on sellainen hämähäkin näköinen lamppu, mis on taiteltavia jalkoja.

die_kuhe

Re: kuituoptiikka

ViestiKirjoittaja die_kuhe » 18.9.2005 13:57

olen kuullut tuota kuituvaloa käytettävän myös niin että yhtä lamppua käytetään sekä vegetykseen että kukitukseen niin että valo on erilillisessä tilassa ja vege- ja kukitustila omissa kaapeissaan. valo on siis jatkuvasti päällä, mutta valojakso toisessa kaapissa on 12/12. tosin kuulostaa siltä että tässä tapauksessa valotehoa menee kohtuuttomasti hukkaan koska valon olessa kukitustilassa pois päältä, vain puolet valotehosta siirtyy pois tilasta jossa valo on. mutta jos vegetys tapahtuisi samassa tilassa lampun kanssa, systeemi voisi olla toimiva. kallishan tuo kuituvalosysteemi varmasti on. kiinoistaisi kyllä tietää onko valon spektri muuttumaton.

die_kuhe

Re: kuituoptiikka

ViestiKirjoittaja die_kuhe » 18.9.2005 14:09

Tämä ei nyt aiheeseen suoraan liity, mutta tuolla valokuidulla voitaisiin säästää suunnattomat määrät sähköä jos sitä käytettäisiin enemmän päivänvalon sisään tuomiseksi esimerkiksi toimistoissa ja tiloissa jonne päivänvalo ei aina muuten pääse. Jonkin verran tuota optiikkaa kai käytetäänkin kyseiseen tarkoitukseen. Tosin kaipa tuota voisi käyttää kasvatukseenkin samalla periaatteella jos omistaisi kattoikkunan.

Avatar
Senare
2 tähteä
2 tähteä
Viestit: 355
Liittynyt: 6.5.2005

Re: kuituoptiikka

ViestiKirjoittaja Senare » 18.9.2005 20:24

Joo, tuommoinen teknologia voisi kyllä tuoda ihan uusia sovelluskohtia kunhan oikeat propellipäät ja markkinointieugenit sattuvat yhteen. Kuidun valohäviöhän on ihan mitättömän pieni. Verrattuna normaaliin ikkunalasin, paksuudeltaan jotain 3-4 milliä, on häviö sama kun 60 kilometriä paksussa valokuitulasissa. Näin ajateltuna tuntuu yksinkertaiselta ja hyvältä jutulta. Ongelma on kuitenkin siinä että pitää jotenkin saada ne fotonit sinne johtoon ja hyvällä hyötysuhteella. Tietoliikennekuidussa se tapahtuu, sikäli kun luulen tietäväni, laserilla ja arkkitehtuurissa ja sisustuksissa halogenivalaisimella tai ledeillä. Natikalla saa tuskin edes optiikan asiantuntija kotikonstein järkevää hyötysuhdetta aikaan, mutta varmasti löytyy kasveille jotenkuten sopivaa valospektriä tuottava muu valonlähde jos askartelemaan aikoo ryhtyä. Kannattaa tietenkin miettiä tuoko se jotain todellista hyötyä kasvattamiseen. Tuommoinen sisustukseen tarkoitettu auringonvalosieppari ja valon sähkötön jakeluverkko voisi hyvinkin olla miettimisen arvoinen juttu. Terveisiä vaan sinne Otaniemeen!

lux
Viestit: 36
Liittynyt: 26.5.2005

Re: kuituoptiikka

ViestiKirjoittaja lux » 18.9.2005 21:34

Toihan on ihan iisi juttu. Tarvikkeetkin on ihan yksinkertaisia, otetaan vaan vaikka muutama noita tietoliikennekuituja, ja lisäksi oikein h****tin iso suurennuslasi. Auringonvalossa sitten vaan laitetaan se kuitunippu siihen suurennuslasin polttopisteeseen, silleen saadaan semmoista vähän tihentynyttä valoa joka sitten voidaan johtaa hetkenmatkanpäähän valaisemaan. Ei varmaan kannata kuitenkaan katsoa ihan suoraan siihen kuituun ettei vaan satu mitään.
Noin helppoa se on, niinkuin lenkkimakkara.

Avatar
Vesinokkaeläin
Viestit: 33
Liittynyt: 20.8.2005

Re: kuituoptiikka

ViestiKirjoittaja Vesinokkaeläin » 18.9.2005 21:49

Ootteko muuten tienneet että valokuitutekniikka on alunperin lähtöisin Roswellin ufosta :shock:
Ornithorhynchus anatinus on pieni nisäkäs

Avatar
Kucka
2 tähteä
2 tähteä
Viestit: 778
Liittynyt: 14.4.2003

Re: kuituoptiikka

ViestiKirjoittaja Kucka » 19.9.2005 10:52

Vesinokkaeläin kirjoitti:Ootteko muuten tienneet että valokuitutekniikka on alunperin lähtöisin Roswellin ufosta :shock:


Niinkuin esim. Velcro-tarranauha ja mikroaaltouunikin :laugh:
Setä on kovin sekaisin, onko sedällä hyvä olo?

Avatar
imonlyassking
Viestit: 405
Liittynyt: 13.10.2003

Re: kuituoptiikka

ViestiKirjoittaja imonlyassking » 19.9.2005 18:00

lux kirjoitti:Toihan on ihan iisi juttu. Tarvikkeetkin on ihan yksinkertaisia, otetaan vaan vaikka muutama noita tietoliikennekuituja, ja lisäksi oikein h****tin iso suurennuslasi. Auringonvalossa sitten vaan laitetaan se kuitunippu siihen suurennuslasin polttopisteeseen, silleen saadaan semmoista vähän tihentynyttä valoa joka sitten voidaan johtaa hetkenmatkanpäähän valaisemaan. Ei varmaan kannata kuitenkaan katsoa ihan suoraan siihen kuituun ettei vaan satu mitään.
Noin helppoa se on, niinkuin lenkkimakkara.


Muuten hyvä lenkkimakkara mutta muistat varmaan mitä lämpötilalle tapahtuu suurennuslasin polttopisteessä, niin, se kuitunippu sulaisi kuin tinasotilas.

Vieras

Re: kuituoptiikka

ViestiKirjoittaja Vieras » 19.9.2005 18:10

ja kai se aurinko paistaa vähä eri kulmista pitkin päivää

lux
Viestit: 36
Liittynyt: 26.5.2005

Re: kuituoptiikka

ViestiKirjoittaja lux » 19.9.2005 20:02

Jätkät aina takertuu joihinkin pikkuseikkoihin.

Avatar
imonlyassking
Viestit: 405
Liittynyt: 13.10.2003

Re: kuituoptiikka

ViestiKirjoittaja imonlyassking » 19.9.2005 20:14

Sori.

Edwin

Re: kuituoptiikka

ViestiKirjoittaja Edwin » 20.9.2005 4:50

Ajatuksena ihan mielenkiintoinen tuo kuituoptiikka, mutta käytännössä toimiva ja järkevä vaihtoehto tavalliselle natikalle ja heijastimelle... ei onnistu.

Natikan valon pakkaaminen kuituun on jo ongelmallista, kuituja tarvittaisiin todennäköisesti paksu kimppu, ja entäpä sitten sen valon kohdistaminen siihen kasviin, siten että kasvi kylpisi tasaisesti valossa... erittäin työläs ja hankala toteuttaa... ja se tulisi melko kalliiksikin.

Siis ei käytännössä järkevää.

Ennemmin lähtisin hakemaan vaihtoehtotekniikasta apua juurikin teholedien puolelta, juuh... se tulee vielä nykyään kalliiksi, mutta on siinä paljon hyviä puolia, ei lämpöongelmia, pieni virrankulutus... tärkeimpiä mainitakseni, avaruudessa kai ovat jo testailleet pienimuotoisia kasvatuksiakin noilla ledeillä.

Sittenhän on tulossa aikanaan markkinoille "sulfur lamp" rikkilamppu :) sitä odotan kuin lehmä uutta veräjää.

die_kuhe

Re: kuituoptiikka

ViestiKirjoittaja die_kuhe » 20.9.2005 6:04

toisin sanoen natsien keksimä juttu jos ne tekniikka on peräisin roswellin ufosta :yes:
ehkä Nikola Teslan langatonta sähkönsiirtoa voitaisiin myös hyödyntää. Toisen maailmansodan aikana on kyllä kehitelty vaikka mitä.

http://www.naziufos.com/[/quote]

jkp
2 tähteä
2 tähteä
Viestit: 440
Liittynyt: 10.11.2000

Re: kuituoptiikka

ViestiKirjoittaja jkp » 20.9.2005 16:27

Edwin kirjoitti:Sittenhän on tulossa aikanaan markkinoille "sulfur lamp" rikkilamppu :) sitä odotan kuin lehmä uutta veräjää.

Lopeta odottaminen, se on markkinoilla jo. :D
1375W versio, joka tuottaa 180.000lm, maksaa n. 5000€.

Avatar
amgine
Viestit: 50
Liittynyt: 3.10.2004

Re: kuituoptiikka

ViestiKirjoittaja amgine » 23.9.2005 15:56

Tähän ongelmaanha on parempiki ratkasu, langaton valo!

Laitetaan vastaanotin-lähetin ulos ja sitten vastaanotin sisälle puskaan ja valo sinkoaa suoraan lehtiin.

zx-12r
Viestit: 73
Liittynyt: 7.5.2007

Re: kuituoptiikka

ViestiKirjoittaja zx-12r » 13.5.2007 5:55

viherpeukussa tampereelle tulee myyntiin 700W plasma joka tuottaa saman verran valoo kuin toi vanhempi 1375W , parempi polttimo 700W rikkiplasmaplamppuun , on rikkiplasmabromidipolttimolla siihen tulee punainen vivahde väriä ja se on parempi kukinta-aikana se tulee myyntiin n.1000€ hinnalla , paremman spektrinsä ansiosta se vastaa useita natikoita kasvatuskäytössä , ja valo tulee pienestä lasipallosta joten valon intensiteettikin on suurempi kuin suurpainenatrium lampussa, eikä rikkiplasmalamppu edes kuumene paljoa vertaa natikkaan: natikan Wateista 30% muuttuu valoksi , 70% lämmöksi, vastaava luku 700W plasmassa 95% muuttuu valoksi ja 5% lämmöksi. plasmalampun voi laittaa lähes kiinnikkin kasveihin koska se ei juurikaan kuumene

Tuppu
1 tähti
1 tähti
Viestit: 447
Liittynyt: 2.3.2007

Re: kuituoptiikka

ViestiKirjoittaja Tuppu » 4.6.2007 20:28

zx-12r kirjoitti:viherpeukussa tampereelle tulee myyntiin 700W plasma joka tuottaa saman verran valoo kuin toi vanhempi 1375W , parempi polttimo 700W rikkiplasmaplamppuun , on rikkiplasmabromidipolttimolla siihen tulee punainen vivahde väriä ja se on parempi kukinta-aikana se tulee myyntiin n.1000€ hinnalla , paremman spektrinsä ansiosta se vastaa useita natikoita kasvatuskäytössä , ja valo tulee pienestä lasipallosta joten valon intensiteettikin on suurempi kuin suurpainenatrium lampussa, eikä rikkiplasmalamppu edes kuumene paljoa vertaa natikkaan: natikan Wateista 30% muuttuu valoksi , 70% lämmöksi, vastaava luku 700W plasmassa 95% muuttuu valoksi ja 5% lämmöksi. plasmalampun voi laittaa lähes kiinnikkin kasveihin koska se ei juurikaan kuumene


Tälläinen pieni plasmapallo voisi olla ihan kätevä pienviljelmissä (pöytälaatikot ja vastaavat), kun ei tarvitsisi kovinkaan kummoista ilmanvaihtoa. :think:
Viimeksi muokannut Tuppu, 5.6.2007 20:47. Yhteensä muokattu 1 kertaa.


Palaa sivulle “Vapaavyöhyke”

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 4 vierailijaa