Siementen säilyvyys

Kysy hampuusilta. Alue, jonne voi kirjoittaa rekisteröitymättä.
Alueen säännöt
Vapaavyöhyke
Tälle alueelle voi kirjoittaa ilman rekisteröitymistä. Mikäli sinulla on käyttäjätunnus, älä aloita uusia ketjuja tällä alueella. Vapaavyöhyke-nimi ei tarkoita, että tällä alueella keskusteltaisiin vapaasti kaikesta - tämä on edelleen Hamppuforum!

Jotta samoja asioita ei kysyttäisi joka päivä uudelleen, katso ennen viestin lähettämistä löydätkö vastauksen:

Jos joku kysyy jotain triviaalia, ÄLÄ VASTAA "lue Hupu / käytä hakua". Käytä itse hakua, minkä jälkeen voit vastata, että haulla/hupusta löytyy, linkkien kera vastauksiin.
OldFart65

Siementen säilyvyys

ViestiKirjoittaja OldFart65 » 18.4.2020 17:03

Tästä aiheesta on varmaan ollut puhetta aiemminkin, mutta tässä muutama sana omasta kokemuksesta. Kuten tiedätte, vuonna 1995 WhiteWidow palkittiin HighTimes Cannabis Cupissa ja sen jälkeen siitä on tullut legenda. Joskus 1990 luvun loppupuolella reissailin ympäri eurooppaa ja kotimatkalla poikkesin Amstedamissa ja pitihän sitä tietenkin siemenkauppaan ja koffeeshoppeihin päästä. Kun WW oli tullut niin kuuluisaksi, niin niitä siemeniä sitten tuli hankittua. Kauppa oli Green House Seeds Company, joka oli näitä alkuperäisen WW:n genetiikan haltijoita. Kotona sitten kasvattelin ja tuotin niistä omia siemeniä. Reguja tietty kun siihen aikaan ei juuri femmattuja ollut saatavilla. Tämä siis joskus reilu 20v sitten. Siemenet talletin pakkaseen ja siellä ne ovat olleet tähän päivään saakka. Tuossa vuoden alussa sitten kaivoin siemenet pakkasesta esille ja ihan piruuttaan ajattelin kokeilla vieläkö näissä on elämää. Ja kas, yllätys olikin suuri kun kymmenestä siemenestä 7 lähti itämään. Näistä seitsemästä sitten jäi jäljelle 3 tyttöä. Loput uroksia, joista kaksi elinvoimaisinta kasvatin erillään ja otin siitepölyt talteen myöhempää siementuotantoa varten. Nyt alkaa olla sato valmiina ja ai mitä herkkua se onkaan. Kyllä WW on yksi suosikeistani ja ehdottomasti maineensa veroinen. Eli lopputoteamana sanoisin, että kannattaa pitää siement pakkasessa, ei ihan heti vanhene. Sen sijaan siitepölyn säilyvyydestä pakkasessa ei minulla ole kokemusta (vielä). Jos jollakulla on siitepölyä pakkasessa säilynyt elinvoimaisena, niin kertokaahan täällä miten kauan olette säilyttäneet.

JEP80
Viestit: 147
Liittynyt: 25.6.2007

Re: Siementen säilyvyys

ViestiKirjoittaja JEP80 » 18.4.2020 20:04

Kaikki on kiinni säilytyksestä. Teit viisaasti pakastaessasi siemenet jo alunperin. Ja kova työ vaalia yhtä pakasterasiaa kaksikymmentä vuotta: Usea ihminen muuttaa tai pakastin hajoaa tuona aikana.

Itselläni oli LowRyder#2-siemeniä, oikein huolella ja tarkoituksella siemennetyistä äideistä. Siemenet olivat noin 3 vuotta lasipurkissa huoneenlämmössä. Idätyksissä iti 90% siemenistä ja laitoin pienen määrän jakoonkin ja sieltäkin tuli palautetta että hyvin itivät.

Loput siemenistä lepäsivät unohdettuina pienessä lasipurkissaan. Huoneenlämmössä vielä 6 vuotta teki tehtävänsä: Yksikään siemen 100:n koesatsista ei itänyt. Johtopäätös: Kannabiksen siemenet eivät säily huoneenlämmössä 9 vuotta. Väärin- Siemeneni olivat kirjahyllyn laatikossa ainakin kahtena kesänä lämmön kohotessa ko. huoneessa yli 40 asteen. Tasaisessa 20-25 asteen lämmössä ehkä säilyisivätkin. Ja pakkasessa parhaiten toki.
Jos haluat olla onnellinen päivän, juo itsesi humalaan. Jos haluat olla onnellinen viikon, teurasta sika. Jos haluat olla onnellinen vuoden, mene naimisiin. Jos haluat olla onnellinen loppuelämäsi perusta puutarha. --Itämainen viisaus--

Avatar
rxsted
Viestit: 1241
Liittynyt: 12.2.2019

Re: Siementen säilyvyys

ViestiKirjoittaja rxsted » 18.4.2020 20:29

On kyllä varsin messevää aina kun tällaisia menneiden vuosien geenipankkeja herätellään henkiin.

Itselläni on kuumeinen mietintä siitä, että pitäisikö rikkoa muutama alkuperäispakkaus, jotta voin siirtää varsinaiset siemenet silica gelin kanssa vakuumiputkiin. Osa arvokkaista siemenistä on tullut pelkissä pahvikuorissa tai minigripissä, eivätkä tällaiset todellakaan pidä kosteutta tai patogeenejä loitolla. Pakkauksista poistaminen tietysti meinaa joissain tapauksissa myös sinettien tuhoamista, joka tarkoittaisi pakkauksen vioittumista ei-minttiin kuntoon.

Yritän metsästää tällaista ilmatiivistä panoslaatikkoa, johon saisi lukon, mutta sopivaa, modernia ja oikeasti tiivistä mallia on ollut vaikeuksia paikantaa. Tuollainen olisi tarkoitus sitten siirtää pitkäaikaissäilytykseen pakastimen perälle.

Ongelmana on myös se, että en löydä kauppaa, joka myisi kuluttajille tyhjiä verinäytteiden ottamiseen käytettäviä vakuumiputkia (vacutainereja) ilman lisäaineita. Jos jollain on vinkata, niin DM.
Viimeksi muokannut rxsted, 18.4.2020 20:38. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
"Grease the wheels, clear the path, act on the synchronistic opportunities that magically appear.
[...] It's merely a question of time. When you know this, you can relax. Nature abhors a vacuum."
Nevil Schoenmakers (2010)

Sam 1
2 tähteä
2 tähteä
Viestit: 4824
Liittynyt: 26.7.2008

Re: Siementen säilyvyys

ViestiKirjoittaja Sam 1 » 18.4.2020 20:37

rxsted kirjoitti:Ongelmana on myös se, että en löydä kauppaa, joka myisi kuluttajille tyhjiä verinäytteiden ottamiseen käytettäviä vakuumiputkia (vacutainereja) ilman lisäaineita. Jos jollain on vinkata, niin DM.

Onko tällä sivulla oikeita vehkeitä? https://www.medkit.fi/search/?q=vacutainer
Ei tietoa kenelle myyvät tai ei.
- Just because you're paranoid, don't mean they're not after you -

Avatar
rxsted
Viestit: 1241
Liittynyt: 12.2.2019

Re: Siementen säilyvyys

ViestiKirjoittaja rxsted » 18.4.2020 20:42

Sam 1 kirjoitti:
rxsted kirjoitti:Ongelmana on myös se, että en löydä kauppaa, joka myisi kuluttajille tyhjiä verinäytteiden ottamiseen käytettäviä vakuumiputkia (vacutainereja) ilman lisäaineita. Jos jollain on vinkata, niin DM.

Onko tällä sivulla oikeita vehkeitä? https://www.medkit.fi/search/?q=vacutainer
Ei tietoa kenelle myyvät tai ei.

Kyllä. Kiitos. Olen tainnut aiemmin törmätä sivuun, mutta en silloin bongannut noita tyhjiä putkia ilman lisäaineita. Näemmä ovatkin kusinäytteille.
"Grease the wheels, clear the path, act on the synchronistic opportunities that magically appear.
[...] It's merely a question of time. When you know this, you can relax. Nature abhors a vacuum."
Nevil Schoenmakers (2010)

OldFart65

Re: Siementen säilyvyys

ViestiKirjoittaja OldFart65 » 18.4.2020 21:28

Hieman tarkennusta tähän säilytystapaani pakastimessa. Siementen kypsymisen ja sadonkorjuun jälkeen annoin niiden kuivahtaa kunnolla ihan huoneenlämmössä joitakin viikkoja ennen pakastimeen laittamista. Sitten laitoin siemenet sellaiseen muoviseen filmipurkkiin vessapaperiin käärittynä ja kansi kiinni ja pakastimen nurkkaan. Niitä ei sitten kannata sieltä ottaa lämpimään, eikä varsinkaan availla purkkia, koska kosteus kondensoituu jäisiin siemeniin välittömästi. Jos on enemmän siemeniä ne kannattaa jakaa pienempiin osiin, että voi sitten ottaa ulos sen verran kuin aikoo kasvattaa. Vakuumissa säilytys on varmaan ihan hyvä idea, mutta tärkeintä on että säilytysrasia on ilmatiivis ettei kosteus pääse sinne sisään. Todistetusti siemenet säilyvät elinvoimaisena pakastimessa vuosia tai jopa vuosikymmeniä. Kerätkää ihmeessä talteen hyvää genetiikkaa. Niitä on ilo kasvatella vuosien päästä.
Minulla tosiaan on todennäköisesti alkuperäistä WW lajiketta. Veikkaanpa, ettei sitä enää ole helposti löydettävissä useimmista siemenkaupoista vaan ne ovat jotain uudelleen risteytettyjä lajikkeita. Epäilen että emokasvia voi olla vaikeaa saada kasvamaan 20 vuotta, edes pistokkaita ottamalla. Jos taas kasvatetaan saamaa lajiketta useita sukupolvia, niin käsittääkseni ainakin hybrideillä on taipumus taantua jossain määrin. Kenties siemenpankit myös säilyttävät arvokkaat geenistönsä pakastettuna.

Avatar
rxsted
Viestit: 1241
Liittynyt: 12.2.2019

Re: Siementen säilyvyys

ViestiKirjoittaja rxsted » 18.4.2020 22:51

OldFart65 kirjoitti:Vakuumissa säilytys on varmaan ihan hyvä idea, mutta tärkeintä on että säilytysrasia on ilmatiivis ettei kosteus pääse sinne sisään. Todistetusti siemenet säilyvät elinvoimaisena pakastimessa vuosia tai jopa vuosikymmeniä. Kerätkää ihmeessä talteen hyvää genetiikkaa. Niitä on ilo kasvatella vuosien päästä.

Hear, hear! Olen aina kerännyt kaikki siemenet talteen, mutta vasta parin viime vuoden aikana olen alkanut käyttämään merkittävämmin aikaa ja rahaa kokoelman kehittämiseen, joten on välttämättäkin alkanut huolettamaan myös roinan säilyvyys. Suurkiitos kaikille teille, jotka olette tehneet pitkän aikavälin kokeita ja jaatte informaatiota.

Tällä hetkellä säilytän siemenet viileässä, pimeässä ja kuivassa, lämmittämättömässä tilassa, joka vastaa kellarivarastoa. Osa tavarasta on tosiaan vielä alkuperäispakkauksissa, mutta tärkeimpiä on pelastettu tiivistettyihin putkiloihin, joissa on kosteuden imevää silica geliä.

Olen instagramin välityksellä onnistunut kalastelemaan säilytysvinkkejä kokeneemmilta arkistoijilta, jotka ovat onnistuneesti säilyttäneet kymmeniä vuosia vanhoja siemeniä itämiskelpoisina. Tämä vakuumiputkilokikka muistaakseni tuli CSI Humboldtilta. M2A1-lipas oli jollain toisella konkarilla selvinnyt kasvatustilojen tulipalosta. Pyrkimys on adaptoida kaikki ne tekniikat, joiden toimivuudesta voidaan mennä vakuuseen. En säilö siemeniä riisiin, vaikka joidenkin mielestä luomuriisi olisi tässä paras.

OldFart65 kirjoitti:Epäilen että emokasvia voi olla vaikeaa saada kasvamaan 20 vuotta, edes pistokkaita ottamalla. Jos taas kasvatetaan saamaa lajiketta useita sukupolvia, niin käsittääkseni ainakin hybrideillä on taipumus taantua jossain määrin. Kenties siemenpankit myös säilyttävät arvokkaat geenistönsä pakastettuna.

Väittävät, että Chemdog '91 ja OG Kush ovat yhä varsin elinvoimaisia. Ja muutamilla jenkeillä on yhä Aloha White Widow vuodelta 1998, joka on cupin voittaneesta emosta. Shantibaballakaan ei taida olla sitä enää.

Moderni mikropropagaatiotekniikka on mahdollistanut sen, että kasvi päästään kasvattamaan uudelleen alkutekijöistään ja puhdistamaan kasviviruksista sekä nollaamaan stressivasteet. Ilmeisesti yli 40 vuotta vanha Romulan on onnistuttu elvytettämään tällä tavoin. Monet breedaajat nykyään hyllyttävät valikoidut fenot petrimaljoille. Regular-siemenet ovat toki välttämättömiä, jos halutaan säilöä kokonainen kanta kaikkine ekspressioineen.
"Grease the wheels, clear the path, act on the synchronistic opportunities that magically appear.
[...] It's merely a question of time. When you know this, you can relax. Nature abhors a vacuum."
Nevil Schoenmakers (2010)

Charly
Viestit: 2423
Liittynyt: 27.6.2005

Re: Siementen säilyvyys

ViestiKirjoittaja Charly » 19.4.2020 2:41

Mites sitten onko jääkaappi vai ihan huoneen lämpö parempi näistä kahdesta? Voiko jääkaapissa säilytyksessä olla haittapuolia? Kun siinä auttamatta lämmöt jonkinverran heittää ovea availlessa. :think:
"The joy of killing! the joy of seeing killing done - these are traits of the human race at large."
-Mark Twain

Avatar
rxsted
Viestit: 1241
Liittynyt: 12.2.2019

Re: Siementen säilyvyys

ViestiKirjoittaja rxsted » 19.4.2020 11:02

Charly kirjoitti:Mites sitten onko jääkaappi vai ihan huoneen lämpö parempi näistä kahdesta? Voiko jääkaapissa säilytyksessä olla haittapuolia? Kun siinä auttamatta lämmöt jonkinverran heittää ovea availlessa. :think:

Käsittääkseni on kuitenkin parempi pitää siemenet jäähdytetyssä tilassa, jolloin siemenen hygroskooppinen rakenne imee heikommin kosteutta.

Tämä intialainen tutkimus totesi yli 5% suhteellisen kosteuden olevan haitallista huoneenlämmössä, mutta 15°C säilytystilan lisäävän merkittävästi kosteustoleranssia, pakastamisen mahdollistavan korkeimman kosteuden.

Suurin vaara tuossa on OldFart65:n mainitsema kondensoituminen.

Mean Gene kertoi säilyttävänsä kokoelmaansa jääkaapissa ilmatiiviissä rasioissa, joissa on silica geliä. Nämä rasiat pitävät sisällään osia kokoelmasta ja kun niitä tarkastellaan, rasiat viedään ulos tai otetaan huoneenlämpöön puolta päivää ennen avaamista, jotta vältetään kosteuden kondensoituminen.

Mean Gene kirjoitti:Pulled out most of my packs of other people's seeds to make sense of what I have in there. These are kept in a freezer at a little under 40 degrees. Freezing would be better if you can keep them frozen forever but I need to take things out sometimes and I don't have a walk-in. My assumption is that freezing and thawing could be damaging. I keep the freezer above freezing temp with a thermostat like people use for kegerators. The little tubs I buy at Costco and they're airtight. The blue stuff is a desiccant that changes color when moisture is present, I order it online. I try to pull stuff out of storage on a table outdoors when it's cold outside so the seeds don't notice and no condensation forms on the tubs, bags and packs. If I can't get some cold dry weather or it's not practical to work outside, I bring them inside and let them come to room temperature so that they don't suck all the moisture out of the air like a cold cup.
Back in the day I didn't know many people who would grow the seeds I made, everyone started just growing clones and I myself only wanted to grow the hybrids I made. The things I had pure came from people who had them for years and my naive assumption was that they'd keep on having them, and that the seeds I made from theirs weren't as good as the ones I could get from them if I needed the pure stuff again.
My seeds stayed viable in my closet for almost ten years, and that seemed like plenty of time to make more fresh stock. It wasn't though, all of my oldest stock is alive inside the shell but can't grow. Put your seeds in the fridge. Depending on the quality and vigor of the seeds, they can go 5 to maybe 50 years+ in there and still pop. Otherwise they'll last 2-10 years in a drawer or box in your house, and it goes by faster than it might sound. If you have vegetable, fruit and other seeds, do the same thing. Most seed varieties will go extinct otherwise ; the numbers on that are already pretty bad. We've been squandering our inheritance as a species so far. We tend to think of a pack of seeds as a little ride to take, but seeds have a story that goes back millions of years and sometimes that story ends with us undervaluing them.
"Grease the wheels, clear the path, act on the synchronistic opportunities that magically appear.
[...] It's merely a question of time. When you know this, you can relax. Nature abhors a vacuum."
Nevil Schoenmakers (2010)

Sam 1
2 tähteä
2 tähteä
Viestit: 4824
Liittynyt: 26.7.2008

Re: Siementen säilyvyys

ViestiKirjoittaja Sam 1 » 19.4.2020 11:18

Onnistuisiko siementen säilytys pakastimessa, jos siemenet palkattaisiin vakuumiastiaan, eli tyhjiöön?
Astiaan ei kertyisi kosteutta kuin se vähä, mitä siemenistä mahdollisesti irtoaisi, jos sitäkään.
- Just because you're paranoid, don't mean they're not after you -

Avatar
rxsted
Viestit: 1241
Liittynyt: 12.2.2019

Re: Siementen säilyvyys

ViestiKirjoittaja rxsted » 19.4.2020 13:49

Sam 1 kirjoitti:Onnistuisiko siementen säilytys pakastimessa, jos siemenet palkattaisiin vakuumiastiaan, eli tyhjiöön?
Astiaan ei kertyisi kosteutta kuin se vähä, mitä siemenistä mahdollisesti irtoaisi, jos sitäkään.

Siksihän minä niitä vacutainereita metsästän. Silica geliä ja siemenet putkiloihin. Ilmat veks, vahasinetöinti. Ujutetaan putket pystyyn vaahtomuoviin, joka on asetettu ilma- ja vesitiiviin panoslaatikon sisälle, jota säilytetään pakastimessa. Näin menettelemällä pitäisi säilyä ainakin kymmenen vuotta.

Aion säilöä ruokakasvienkin siemeniä maailmanlopun varalta. Tuollainen panoslaatikko pakastimen perällä on kuin oma henkilökohtainen Svalbardin siemenpankki. Mitä vittua minä vessapaperilla, jos ei ole mitään, mitä idättää niissä?

Kuva
"Grease the wheels, clear the path, act on the synchronistic opportunities that magically appear.
[...] It's merely a question of time. When you know this, you can relax. Nature abhors a vacuum."
Nevil Schoenmakers (2010)

Sam 1
2 tähteä
2 tähteä
Viestit: 4824
Liittynyt: 26.7.2008

Re: Siementen säilyvyys

ViestiKirjoittaja Sam 1 » 19.4.2020 14:21

^^No mä ehdinkin jo unohtaa, mistä olikaan kysymys.^^ :)
No siinä tapauksessa ne vakuumit pikkuputkilot voisi säilöä vakuumiastiaan.
Ilman mitään panoslaatikkoa tai jos mahtuu, niin pienemmän laatikon voisi tiiviöidä vakuumiastian sisään.

Miten saat kotikonstein imettyä vacutainerista ilmat niin, että saat sen vakuumiksi?
- Just because you're paranoid, don't mean they're not after you -

Avatar
rxsted
Viestit: 1241
Liittynyt: 12.2.2019

Re: Siementen säilyvyys

ViestiKirjoittaja rxsted » 19.4.2020 14:32

Sam 1 kirjoitti:Miten saat kotikonstein imettyä vacutainerista ilmat niin, että saat sen vakuumiksi?

Neulalla ja ruiskulla. Noita onkin tullut jo hankittua muihin harrastuksiin liittyen.
"Grease the wheels, clear the path, act on the synchronistic opportunities that magically appear.
[...] It's merely a question of time. When you know this, you can relax. Nature abhors a vacuum."
Nevil Schoenmakers (2010)

Vieras

Re: Siementen säilyvyys

ViestiKirjoittaja Vieras » 19.4.2020 15:49

Vastaten otsikkoon.
Tuotin siemeniä, kun löytyi super hyvä naaras ja uros samasta paketista.
Ensimmäisen vuoden ja toisen aikana kaikki siemenet iti ja oli todella kovaa kasvua ja terveitä kasveja.
Kolmantena vuonna vieläkin itkivät oikeastaan kaikki, mutta eivät enää kasvaneet kunnolla ja jäivät todella pieniksi.
Säilytin siemeniä rasiassa asunnossa kuivassa paikassa.
En usko siementen säilyvän todella hyvänä kuin noin vuoden.
Jääkaapissa suositellaan säilyttämään ja varmaan toimiikin, mutta kun on samassa kaapissa ruokaa ja ovea avataan, niin luulisi siemeniin menevän kosteutta ja alkavan vähän jopa itää. Täytyisi olla oma jääkaappi siemenillä varmaankin, jossa ei olisi kosteutta.
Siitepölyä myös keräsin folioon, kun vain yhden hyvän uroksen löysin 10siemenen paketista. Ei pölyttynyt enää vajaan vuoden päästä.
Pakastamista en ole kokeillut.
Ja on niin tiukat lait Suomessa ettei pysty breedingiä tekemään koska voi joutua vankilaan, jos on yli 50 kasvia kasvamassa, niin edes siementen tekeminen ei ole kovinkaan järkevää puuhaa. Mutta jotain siemeniä on hyvä olla olemassa, jotta voi nopeasti kasvattaa vähän lääkettä vaikka syötäväksi. :think:

Avatar
300lbs niggerfaggot
1 tähti
1 tähti
Viestit: 1504
Liittynyt: 16.5.2012

Re: Siementen säilyvyys

ViestiKirjoittaja 300lbs niggerfaggot » 19.4.2020 19:50

Minulla oli 10v vanhoja foorumilta ostettuja LR#2 siemeniä. Jääkaapissa olleet kokoajan. Heitin huvikseen ~50kpl vesilasin kautta lautaselle vessapaperille. Unohdin ne kokonaan ja kahden viikon päästä kaapista löytyi kuvan koppero lautanen, jossa oli 5cm ituja niin paljon solmussa, etten edes yrittänyt laskea.
Peili ja tinapaperi reunoilla jos vaikka valonsaanti paranis.

lentävä puliukko

Re: Siementen säilyvyys

ViestiKirjoittaja lentävä puliukko » 20.4.2020 11:52

Kaapista löytyy yli 10v vanhoja siemeniä tulitikkurasiasta. Hyvällä prosentilla itänyt. Nämä sisäsiemeniä.

Ulkosiemeniä n. 5v vanhoja säilytetty minigrip-pussissa. Itävyys alkaa olemaan 5%:n luokkaa.

Johtuuko lajikkeesta vai säilytystavasta vai molemmista?

JEP80
Viestit: 147
Liittynyt: 25.6.2007

Re: Siementen säilyvyys

ViestiKirjoittaja JEP80 » 27.4.2020 1:21

Jos nyt pelätään pitkän aikavälin riskejä kuten tulipaloja ja pitkittyneitä sähkökatkoja, kannattaa siemenet säilöä arkkupakastimen pohjalle. Päälle sitten ne puolukat ja hirvenlihat jotka aina jäävät pakastimeen pyörimään...Jos olot ovat stabiilit en näe syytä mikseivät siemenet voisi olla lähes rajattomasti itäviä = kymmeniä vuosia ainakin.
Jos haluat olla onnellinen päivän, juo itsesi humalaan. Jos haluat olla onnellinen viikon, teurasta sika. Jos haluat olla onnellinen vuoden, mene naimisiin. Jos haluat olla onnellinen loppuelämäsi perusta puutarha. --Itämainen viisaus--

Charly
Viestit: 2423
Liittynyt: 27.6.2005

Re: Siementen säilyvyys

ViestiKirjoittaja Charly » 27.4.2020 4:54

Charly kirjoitti:
Mites sitten onko jääkaappi vai ihan huoneen lämpö parempi näistä kahdesta? Voiko jääkaapissa säilytyksessä olla haittapuolia? Kun siinä auttamatta lämmöt jonkinverran heittää ovea availlessa. :think:

Lämmöt vaihtelee ovea availlessa, mutta myös merkittävästi uutta tavaraa kaappiin laittaessa (se pitää viilentää). Jääkaapissa on kohtia missä lämpö ei ihan niin paljoa heittele, esim. mahd. keskellä 10-15cm reunoista ja takaseinästä. Tätä tärkeämpi kikka on kerrospakkaus, eli useampi suljettu kerros välissä (teoreettinen optimi tyhjiö välissä, mutta perusilma johtaa myös heikosti lämpöä). Tyyliä rasia rasian sisällä (jonka sisällä koeputkilo yms.) tai minigrip-pussi jossain välissä. Lopullinen koeputki tai yms. siemeniä varten on hyvä täyttää siementen jälkeen jollain sopivan inertillä tavaralla, jotta jäännösilma (ja happi ja kosteus) on minimissä. Hyviä mainittuja ylempänä esim. kuiva riisi, silikageeli tai vessapaperi. Myös kai ihan perushiekka (steriili), suola tai jauho kelpaisi.

Useampi kerros hidastaa merkittävästi pienen lämpötilavaihtelun vaikutusta.

Lentävälle puliukolle: voisiko olla niin että minigrip-pussista ei ole päässyt haihtumaan ylimääräistä kosteutta pois ja pieni jämäkosteus on tehnyt tehtävänsä? Siemenet kuitenkin kuivuvat aika pitkän aikaa.


Jees ne onkin kolmessa eri pussissa ja pusseissa erillisissä tupperware tyypisissä ratkaisuissa. Ovat suurinosa alkuperäis pakkauksissa ja minigripeistä on siirretty siemenet pieneen muoviputkiloon, joka sitten minigrippiin ja laatikkoon. Vois noita riisinjyviä heittää viel putkiloon hyvä vinkki! :yes:
Jees kai ne tuolla säilyy alkaa uskoa. Vähän pelottaa kun alkaa noita olla ja huonosäilytys mahdollisesti voisi tuhota hyvän kokoelman alun.
"The joy of killing! the joy of seeing killing done - these are traits of the human race at large."
-Mark Twain

Avatar
300lbs niggerfaggot
1 tähti
1 tähti
Viestit: 1504
Liittynyt: 16.5.2012

Re: Siementen säilyvyys

ViestiKirjoittaja 300lbs niggerfaggot » 27.4.2020 19:45

Neljäkolme pisti aika tieteellisen kuvauksen säilytyksestä. Minulla oli siemenet vain tavallisessa minigripissä jääkaapin oven ylähyllyllä. Kuten jo ruoasta kaikki tiedämme, matala ja tasainen lämpötila, ilmatiiviys ja/tai tasainen oikea ilmankosteus pidentävät käyttöaikaa.
Peili ja tinapaperi reunoilla jos vaikka valonsaanti paranis.


Palaa sivulle “Vapaavyöhyke”

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailija