Kuva

Ufon vaimennus

hisweirdness
Viestit: 643
Liittynyt: 8.4.2007

Ufon vaimennus

ViestiKirjoittaja hisweirdness » 9.11.2009 11:50

Tavoitteena tällä kertaa vähentää ufosta koituvaa meteliä. Ufon äänentuotto kun tuntuu lähentelevän ilmaan nousevan lentokoneen vastaavaa.
Kyseinen ufo siirtää ilmaa 380m^3/h , en halua edes kuvitella suurempien ufojen äänentuottoa.
Itse asiaan. Päätin pahvilaatikon tms aihion ulkoreunat päällystää (sisäpuolelta tottakai) muutamalla kerroksella kivivillaa, ja keskustan itse ufon ympäriltä vermikulliitilla.
Kuinkahan suuri tila olisi optimi jotta suurimman hurinat hukkuisi laatikkoon? Riittäneekö vähän ufoa suurempi tila, ja toisaalta meneekö tyyliin 1m^3 kokoinen laatikko liiallisuuksiin ?
Absoluuttista totutta ei varmaan ole joten käytännönkokemuksia sekä ohjeita perusteluineen tänne.
Vittu on sullakin kusta päässä paha hajune idiootti lappupää hippi (c) tintZaa :lol:

Avatar
rUllaKebab
1 tähti
1 tähti
Viestit: 368
Liittynyt: 16.6.2009

Re: Ufon vaimennus

ViestiKirjoittaja rUllaKebab » 9.11.2009 14:27

Suosittelen käyttämään laatikon rakennukseen vaneria / lastulevyä / MDF-levyä pahvin sijaan.
Sisäpuolelle kerros tai kaksi bitumimattoa joka vaimentaa matalat äänet tehokkaammin
kuin huokoiset materiaalit + lisäksi voi laittaa pehmeämmän eristeen kuten vaahtomuovia tai vanua.

Resonointia voi vähentää ripustamalla puhaltimen muutamalla mustekalalla vapaasti roikkumaan.
Siis siten että puhallin ei kosketa laatikon seiniä.

Kummallekin puolelle laatikkoa on hyvä asentaa vaimennin mikäli mahdollista.
Poistopuolen hiljentämiseen tosin riittää isompi kanava.

Tuohon laatikon kokoon en osaa vastausta antaa, mutta tuo 1m^3 ampuu härskisti yli.

Avatar
Jube
Viestit: 82
Liittynyt: 14.7.2009

Re: Ufon vaimennus

ViestiKirjoittaja Jube » 9.11.2009 15:11

Sen verran on pädettävä kun kerrankin jostain jotain tiedän, niin bitumimatto ei hyödytä mitään MDF kotelon sisällä. Toki jos teet jostain Tarjoustalon B-luokan lastulevystä, niin hyödyttää voi..
Bitumimaton ainoa pointti on estää resonanssia, eli kotelon värähtely. Jos rakennat boksin MDF levystä, ja kotelo kootaan tukevasti, en usko että bitumista on mitään hyötyä. Bitumi ei itsessään "ime" itseensä ääntä, eli ei muuta värähtelyenergiaa lämmöksi kuten esim pehmeä ja huokoinen vaimmennuslevy. Lisäksi, bitumi toimii yhtä hyvin sisä tai ulkopuolella koteloa. Mutta, se ei itsessään vaimenna mitään ääntä, vaan tekee esineen raskaamaksi. Tosin sanoen alentaa resonanssitajuutta. Ainoastaan jos laitat ILMATIIVIISTI 5mm lastulevyyn 10mm bitumia niin voi toimia vaimentimena :P

Tiivis epäsymmetrinen kotelo vähintään 15mm MDF:stä (jos teet kuution kokoisen, niin 25mm), sisään paljon vaimennus vanua tiiviisti, tiiviit ja tukevat liitokset ja kotelo pehmeillä tassuilla makaamaan niin eiköhän se siitä. Värähtelevät osat mekaanisesti irti kotelorungosta. Suosisin vaimennusvanua, ja vaikka paria eri laatuista vanua vaimennuslevyjen sijaan ihan sen takia että symmetriset mitat + vaimennus levyt luovat erittäin todennäköisesti "seisovia aaltoja" kotelon sisällä (eli kuullostaa ikävältä resonanssilta").. Huomaa että MDF levyt painavat paljon, ja ne kannattaa ehdottomasti sahauttaa toimittajalla mittoihin (kerran kokeillut sahata kunnon laitteilla kaiutinlevyt, uusiksi meni..)
Akateeminen ja pitkä käytännön kokemus kaiutinsuunnittelusta. :guru:

hisweirdness
Viestit: 643
Liittynyt: 8.4.2007

Re: Ufon vaimennus

ViestiKirjoittaja hisweirdness » 9.11.2009 15:24

rUllaKebab kirjoitti:
Resonointia voi vähentää ripustamalla puhaltimen muutamalla mustekalalla vapaasti roikkumaan.
Siis siten että puhallin ei kosketa laatikon seiniä.

Kummallekin puolelle laatikkoa on hyvä asentaa vaimennin mikäli mahdollista.
Poistopuolen hiljentämiseen tosin riittää isompi kanava.

Tuohon laatikon kokoon en osaa vastausta antaa, mutta tuo 1m^3 ampuu härskisti yli.


Resonointihan ei tässä kohtaa ollut ongelma,ja letkut itsessään ovat vaimennettua mallia. Nyt on kyseessä ainoastaan jonkunnäköisen kotelon rakennus itse ufolle. Tilaa on myös jonkun verran joten tollasen 1m^3 kokosen laatikon saisi kyllä sijoitettua helposti nurkkaan, mutta ei taida vaivan väärti olla kun pienempikin tila riittänee.

Jube kirjoitti:...paljon tekstiä...


Mitä toi vaimennuslevy tarkkaan ottaen on ? Kivivillako ei sitten käy reunamateriaaliksi ? Kovin on ristiriitaista, muualta kuullut toista. En kyseenalaista kenenkään tietotaitoa, vaan yritän etsiä mahdollisimman hyvää ratkaisua ongelmaan. :)
Vittu on sullakin kusta päässä paha hajune idiootti lappupää hippi (c) tintZaa :lol:

Avatar
WIKING88
Viestit: 175
Liittynyt: 30.3.2009

Re: Ufon vaimennus

ViestiKirjoittaja WIKING88 » 9.11.2009 16:19

Jube kirjoitti:Akateeminen ja pitkä käytännön kokemus kaiutinsuunnittelusta. :guru:


Moi,

vaikken itse kysyjänä ollutkaan liikenteessä niin täytyy kiittää erittäin asiallisesta ja seikkaperäisestä vastauksesta! Hienoa huomata eri alojen ihmisten jakavan vinkkejään forumilla.

666

Avatar
Jube
Viestit: 82
Liittynyt: 14.7.2009

Re: Ufon vaimennus

ViestiKirjoittaja Jube » 9.11.2009 16:55

hisweirdness kirjoitti:
Mitä toi vaimennuslevy tarkkaan ottaen on ? Kivivillako ei sitten käy reunamateriaaliksi ?


Tere taas,
Vaimennuslevy esim: http://www.vaivaton.com/product/2057-1-782
Usein tasainen levy jossa teippipinta yhdellä puolella. Helppo leikata muotoon ja asentaa, mutta vaimennuksessa ei päästä perus "tunge kotelo täyteen villaa" tasolle. Syy: jälkimmäisen ratkaisun suurempi tilavuus, huokoisuuden vaihtelu sekä epäsymmetrisyys.
Paras vaimennus selvinnee testaamalla, eli tunge ensin hieman vanua seiniin, sen jälkeen täysin täyteen, vaihellen vanun tiheyttä. Huomaa että tiheys on juuri se juju, ja ideaali ratkaisu sisältääkin eri tiheydellä olevia osia. Menee turhaksi hifistelyksi, tunge vaan kunnolla vanua ja avot! :)

Pakko myöntää että tiedä millaista kivivillaa tarkoitat. Jos on samanlaista jota tulee raksalla valkopunaisissa paketeissa, niin olettaisin olevan hyvää. Esim hifikaupat myyvät erikseen kaiutin kotelon vanua, mutta ihan samaan tulokseen pääsee perus kangaskaupan vanulla, eikä maksa juuri mitään..

WIKING88: kiitos palautteesta :) Olin varma että juuri tuosta ikävästi itsekehulta kuullostavasta rivistä tulee kolmen sivun trollaus "hiton wannabe.." ;)

hisweirdness
Viestit: 643
Liittynyt: 8.4.2007

Re: Ufon vaimennus

ViestiKirjoittaja hisweirdness » 9.11.2009 18:11

Tosiaan, kiitos Jube taas asiantuntevasta vastauksesta. 50cm*50cm @ 25€ ( olkoonkin että noita saa 2kpl tuohon hintaan) kuulostaa vähän brutaalilta, jos/kun tuo ei todennäköisesti siis edes yllä vaimennukseltaan samaan tasoon villan kanssa. Kun tässä on tosiaan etuna se että on mahdollista tehdä vaikkapa vähän suuremman kaliiberin laatikko, jossa on hyvin tilaa minne hävittää turhat ufon puhinat =).
Eikö tollanen kananmunalaatikon tyyppinen levy (jota edellisessä viestissä mainostit) ole tarkotettu nimenomaan syömään kaikua pois mm. studioiden seiniltä ? Sitä tässä en nyt hakenut takaa.
Ufo tuottaa paljon ääntä -> äänestä on päästävä eroon -> Ufon suljettava tiiviiseen tilaan, ja tähän haen nyt materiaalia jolla sen saisi parhaiten pitämään mölyt sisällään.

Täytynee tosiaan kokeilla nyt ihan käytännössä miten toimii, tota villaa kun satun ilmasiksi saamaan aika runsaasti. Täytynee jokunen levy jättää talteen, ilmeisesti toi on aikalailla samaa tavaraa kun kivivillakuutiot, voi sitten pistoja varten leikata tosta kuutioita eikä tarvitse erikseen tilailla.
Vermikuliitista itsellä ei käytännön kokemusta oikeastaan ole, kasvualusta poislukien mutta asioista paremmin tietävä henkilö kertoi ton toimivan hyvin vaimennuksessa.
Vittu on sullakin kusta päässä paha hajune idiootti lappupää hippi (c) tintZaa :lol:

Xaeba
Viestit: 25
Liittynyt: 22.5.2007

Re: Ufon vaimennus

ViestiKirjoittaja Xaeba » 9.11.2009 21:18

Hei!

Aiheeni ei liity ylempänä pohdittuun vaimennusratkaisuun, mutta ehdotan ja kysyn kuitenkin.

Elikkä kun kysessä on suhteellisen pieni kasvatustila, ja ufon ilmanvaihtoteho on sen vuoksi turhan kova, niin pystyisikö ufoa vaimentamaan säätämällä tehoa pienemmälle?

Elektroniikasta tai ufosta en sen enempää tiedä, mutta voisiko virtaa säätää jonkinlaisella potentiometrillä ennen kun se syötettäisiin ufolle? Pyörisikö tuuletin silloin ehkä hitaammin ja hiljaisemmin, mutta silti tarpeeksi tehokkaasti pientä tilaa varten? Ja mahtaisikohan se jaksaa silloinkin imeä aktiivihiilifiltterin läpi?

Toivottavasti joku tajuaa näitä juttuja paremmin kuin minä :P

tuomas

Re: Ufon vaimennus

ViestiKirjoittaja tuomas » 10.11.2009 1:44

näin jossain ulkomaalaisella kasvatusfoorumilla että kätevästi joku oli rakentanut semmoisesta kannettavasta viileäkaapista vaimennuksen ufolle, oikeen kokoiset reijät vaan kumpaankin kylkee ja sit venyttää seinämiä sen verran että ufo menee hyvin sisään ja kansi sekä sit teippiä tai mustekala pitään sitä kiinni. :think:
en ole kyllä kokeillut omakohtaisesti mutta kehu keksijä kyllä sen maasta taivaisiin.

jos tuhina kuuluu itse ulostulo putkesta se auttaa myös että jakaa t palalla ulostulon useampaa putkeen niin ääni vähenee varsinkin jos käyttää eristettyä putkea.

Avatar
rUllaKebab
1 tähti
1 tähti
Viestit: 368
Liittynyt: 16.6.2009

Re: Ufon vaimennus

ViestiKirjoittaja rUllaKebab » 10.11.2009 10:48

Jube kirjoitti:Sen verran on pädettävä kun kerrankin jostain jotain tiedän, niin bitumimatto ei hyödytä mitään MDF kotelon sisällä. Toki jos teet jostain Tarjoustalon B-luokan lastulevystä, niin hyödyttää voi..


Muistelin kaikkia mahdollisia kikkoja mitä on tullut auton ja tietokoneen
hiljentämiseen käytettyä vuosien varrella ja ampui hieman yli.

Hyvä että korjasit harhaluuloni, taas sitä viisastui. :)

Avatar
Green Goblin
1 tähti
1 tähti
Viestit: 144
Liittynyt: 29.12.2007

Re: Ufon vaimennus

ViestiKirjoittaja Green Goblin » 10.11.2009 12:10

Itse tein kotelon ufolle 9mm paksusta vanerista. Kuution malllisen 30cmx30cmx30cm. Kotelon tiivistin uretaanilla ja seinille laitoin armaflexiä, joka on palamatonta vaahtomuovin tyyppistä matsqua. Täytyy rättikaupasta käydä ostamassa vielä vanua, kun kehuja on saanut. Käytän ufossa myös moottorinsäädintä vaimentamaan ääntä, mutta säädin tuottaa ufossa ärsyttävää resonointiääntä. Ufoni on kylläkin 2vaiheinen (Dual 220 / 360m3/h) ja tietääkseni 1vaiheisessa ufossa säädin ei tuota resonointiääniä. Ilmanvaihdosta johtuva humina väheni puolella säätimen ansiosta ja lämmötkin pysyvät hyvin kurissa. Valojen ollessa pois päältä voi ufon säätää aivan pienimmälle, että ilma juuri ja juuri vaihtuu kaapissa, näim kosteus% pysyy sopivana. Suosittelen siis ostamaan tuollaisen säätimen ja sillä säädät ufon kierroksia pienemmäksi. Kotelon tekeminen on kylläkin monta kertaa halvempi vaihtoehto. Säätimet maksaa alk. 50€. Laitan omasta kotelosta infoa kuinka pelittää kum saan sen valmiiksi.
I'm a mushroom cloud-layin' motherfucker, motherfucker!

hisweirdness
Viestit: 643
Liittynyt: 8.4.2007

Re: Ufon vaimennus

ViestiKirjoittaja hisweirdness » 10.11.2009 13:05

Green goblinilta tuli jo vähän sen suuntainen vastaus jota tässä haen. Eli siis käytännön kokemuksia ufon vaimennuksesta laatikkoa tms käyttäen.
Säätimiä en ole hankkimassa kun kaikki ufon tuottama ilmanliikutuskapasiteetti on hyötykäytössä :wink: , ääntä vaan tartteis saada pois niin paljon kun suinkin mahdollista.
Vittu on sullakin kusta päässä paha hajune idiootti lappupää hippi (c) tintZaa :lol:

Xaeba
Viestit: 25
Liittynyt: 22.5.2007

Re: Ufon vaimennus

ViestiKirjoittaja Xaeba » 10.11.2009 23:34

Mistä paikasta ostit säätimen greengoblin? Tai yleensäkkin millä nimellä kyseistä laitetta tulisi kaupasta kysyä? :)

Avatar
Green Goblin
1 tähti
1 tähti
Viestit: 144
Liittynyt: 29.12.2007

Re: Ufon vaimennus

ViestiKirjoittaja Green Goblin » 11.11.2009 15:34

Xaeba kirjoitti:Mistä paikasta ostit säätimen greengoblin? Tai yleensäkkin millä nimellä kyseistä laitetta tulisi kaupasta kysyä? :)


Moottorinsäädin tai kierroslukusäädin. Voi olla että muitakin nimityksiä käytetään. Tälläinen löytyy itseltä http://www.clasohlson.fi/Product/Produc ... =136861672 Mistään muualta en halvemmalla löytänyt. Sähköliikkeissä säätimet maksaa tietääkseni 100€ ylöspäin.
I'm a mushroom cloud-layin' motherfucker, motherfucker!

Aspe
Viestit: 10
Liittynyt: 4.10.2004

Re: Ufon vaimennus

ViestiKirjoittaja Aspe » 15.11.2009 14:45

Suoranaisesti kysymykseen vastaamatta haluaisin jakaa omat kokemukseni aiheen tiimoilta. Vaimensin oman 360m^2/h ufoni yksinkertaisesti käärimällä sen parin sentin paksuiseen vaahtomuoviseen telttapatjaan. Täytin vielä ulos- ja sisäänmeno putkien ympärille jäämän tilan vaatteilla, ja tällähetkellä ainoa kaapistani lähtevä ääni on ulostulokanavan humina.

Hankkiessani ufolle valmistajan neuvomaa "viisiporrasmuuntajaa tahi portaatonta tyristoria" päädyin, ilman parempaa tietoa, noin 20e arvoiseen, kattovaloille tarkoitettuun himmentimeen. Himmennin oikein kytkettynä kyllä vähensi kierroksia, mutta pienemmillä kierroksilla ufo päästi kyllä niin erikoisia resonanssiääniä, että ajan ufoani nyt suosiolla täysin kierroksin ilman himmennintä. Himmennin olisi ehkä voinutkin toimia, mutta ilman täyttä varmuutta sen soveltuvuudesta kyseiseen käyttöön päätin olla riskeeraamatta puhaltimeni terveyttä.

navigaattori lipiäinen
Viestit: 250
Liittynyt: 18.6.2008

Re: Ufon vaimennus

ViestiKirjoittaja navigaattori lipiäinen » 16.11.2009 16:48

Tästä ufon kierrosten rajoittamisesta on palstalla sivukaupalla juttua ,ja edelleen tässäkin taas pähkäillään jotain kuminauha virityksiä.
Joo suprise ! himmennin pitää vittumaista ääntä kierroksia säädettäessä koska ei ole tarkoitettu siihen alunperinkään.
Seuraavaksi voisi "keskustella vaikka marketti ajastimista" natikan kanssa, samoin tee se itse hajunpoisto ala 4 euroa olis ihan mielenkiintoista lukea neljännen_kymmenennen_kerran.

Suurin osa tälläkin hetkellä palstoilla olevista uusista kysymyksistä selviäisi muutamalla haulla, aikaisemmista keskusteluista. Jos vähän edes viitsisi nähdä vaivaa.

Jos haluaa halvan ja hyvän ,monesti täytyy ostaa molemmat, on joku viisas sanonut aiemminkin.

Edit: Esim. haku; kierrosten rajoitus pamauttaa pikseleille seuraavankin spektaakkelin.

https://www.hamppu.net/forum/viewtopic.php?t=27497

Jos tämän ketjun lukee ajatuksella läpi, ja keskittyy vielä tiettyihin nimimerkkeihin joiden ohjeet ovat ennenkin "järkeviä" ei enää varmaankaan tarvitse kysyä ihan kaikkea yhä uudestaan ja uudestaan.
Älykäs ja humoristinen ,monitahoinen allekirjoitus lause.

Vieras

Re: Ufon vaimennus

ViestiKirjoittaja Vieras » 20.1.2010 22:15

eikö edisty..?

Itekkin pitäisi ufo vaientaa. Löytyy tommonen säätötuleetin, voi valita nopeudeksi 160/190 mh3.
Mutta niin ääntä pitää, tekisin jonkun laatikon tohon ympärille, mutta miten se kannattaisi tehdä?
Ehkä pahvilaatikosta taikka jos löytää niin vanerista boksi. Täytteeksi sitten vanua. Onko muuten tolla vaimennusvanulla ja tavallisella vanulla ihan oikeasti eroja..?

Avatar
DMX
1 tähti
1 tähti
Viestit: 212
Liittynyt: 1.8.2007

Re: Ufon vaimennus

ViestiKirjoittaja DMX » 20.1.2010 22:35

Ite varmaan rakentaisin jonkun vähän ufoa isomman kotelon minkä sisäpuolen seinämät päällystäisin "akustolevyllä" (sitä mitä on virastojen yms mestojen alakatot tehty) uskoisin että vaimentaa ääntä sopivasti, eikä pitäis olla kallista ostaa muutamaa levyä (jos yhtään muistan hintoja ni about 10e per levy) kannattaa ettiä joku alakattoja rakentava liike tai niitä levyjä valmistava/myyvän mesta. Pitäis varmaa ite koittaa rakentaa moinen joku päivä ku jaksais.
Nii ja koteloa en tekisi umpinaiseksi missään tapauksessa, helpompi ostaa pari saranaa ja sellaset "kolmio" hakaset(ei mitää hajua oikeesta nimestä mutta sellanen kolmion muotonen missä on vasta kappale eli toinen luukkuu ja toinen koteloon) millä sais kiristettyä luukun kiinni kunnolla.

Säätimistä sen verran että ei ehkä kannata sitä tyristori säädintä ostella vaikka se halpa onkin ku se resonoi ja heikentää moottirin kestävyyttä jonkun verran.. (tästä en pistä päätä pantiks mutta muistelisin näin) Itse ostaisin reilusti ylimitotetun ufon mihkä ostaisin kaveriks ilva-k säätimen, ei halpa ratkasu mutta varmasti vaimentaa ääntä kun tiputtaa moottorin tasoo... :foil:
Miksi kaiken kivan pitää olla kiellettyä ?

Vieras

Re: Ufon vaimennus

ViestiKirjoittaja Vieras » 21.1.2010 13:55

mites tämmönen levy toimisi:
http://hifitalo.fi/cat/product_details.php?p=416

Mietin, että jos ostaisi tota ja tuolta myös vaimennusvanua.
Sitten pahvilaatikosta loota ja reunoille levyä. Ufo keskellä ja tiivisteeksi vanua. Sitten ulkopuolelle vielä yks kerta levyä ja siihen päälle uus pahvilaatikko. :think:

Puuro
Viestit: 15
Liittynyt: 22.11.2009

Re: Ufon vaimennus

ViestiKirjoittaja Puuro » 24.1.2010 6:47

Tämä se on hakenut lähimmästä kaupasta retkeilyyn tarkoitetun makuualustan. Sellaisen noin yhden sentin paksuisen. Sellaisia kun kietoo kaksi päälekkäin, niin Ufokin vain kuiskaa. Tosin toteutustavalla on väliä. Itse leikkasin toisen makuualustan noin 10cm leveiksi suikaleiksi, jotka laitoin Ufon päiden ympärillä ja sitten kietaisin toisen patjan siihen päälle. Toimii ja on edullinenkin. Toki täytyy muistaa, että ripustamalla Ufon esimerkiksi mustekaloilla, putoaa melu jo jonkin verran. Ei kestä kiittää.


Palaa sivulle “Sisäkasvatus”

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: KKblowing ja 1 vierailija