Kuva

Ensi kesää suunnitellessa.

Avatar
greenmasta
Viestit: 58
Liittynyt: 6.8.2004

Ensi kesää suunnitellessa.

ViestiKirjoittaja greenmasta » 15.8.2004 23:39

Noniin.

Olin tossa järvellä soutelemassa ja päähäni pälkähti aivan uusi idea (tällaista käy siis harvoin :) ). Yrttiähän voisi kasvattaa kaislikon keskellä!

Viereisellä järvellä kaislat ovat todella korkeita ja sinne sivuun jos tekisi huomaamattoman käytävän, joka johtaa kaislikon keskelle ja sinne keskelle sitten raivaisi aukion. Sieltä kasveja olisi täysin mahdoton kenenkään ulkopuolisen löytää ja kasveilla riittäisi paljon aurinkoa. Tämän lisäksi kaislojen tuoman suojan ansiosta kasvin voisi antaa kasvaa lähes parimetriseksi :D . Ja koska järvi on makeavetinen, voisin yrittää järjestää jonkinlaista automaattista kastelua.

Ajattelin ensin että heitän mullat vaan kaislikon keskelle, mutta totesin että multa valuisi pois ja/tai kastuisi veden takia. Sitten ajattelin heittää jonkun vaneerin siihen ja mullat päälle, MUTTA sittenhän kasvit eivät pysty kasvattamaan hyvin juurta ym. Oisko hyvä pistää vaan TOSI ISO kukkapurkki ja siihen kasvit kaislikon keskelle vai onko teillä parempia ehdotuksia? :think:

Kommenttia ja ohjeenpoikasta jos voisitte antaa niin iloinen olisin.

PS. Mikä lajike sopisi hyvin edellämainittuihin olosuhteisiin. Lounais-Suomi on siis kyseessä.

Avatar
C-unit
1 tähti
1 tähti
Viestit: 1935
Liittynyt: 13.4.2004

Re: Ensi kesää suunnitellessa.

ViestiKirjoittaja C-unit » 16.8.2004 1:06

Joo aika savistahan se maa on siellä kaislikossa. Mitenköhän sen ruukun saisi edes pysymään siellä suorassa... :think:
Ehkä saavi, joku 50 litrainen täynnä multaa voisi olla hyvä, mutta sille tilaa kaivaessa kyllä vaaditaan jo pari kaveria mukaan... Muuten kyllä kuulostaa aika hyvältä.
"Then it came to me, what things in life are truly vital. Living to the fullest without being suicidal. I'd rather be a nobody than a foolish idol. It came to me what things in life are truly vital"

Avatar
Anubis
Viestit: 108
Liittynyt: 25.12.2003

Re: Ensi kesää suunnitellessa.

ViestiKirjoittaja Anubis » 16.8.2004 16:06

Ei kuullosta toteuttamiskelpoiselta idealta. Hamppu täytyisi istuttaa vedenpinnan yläpuolelle, muuten se kuolee ylikasteluun. Lisäksi istutuspaikka täytyy suojata aalloilta, ettei multa huuhtoudu järveen. Täytyy myös ottaa huomioon, että järvenpinnan korkeus vaihtelee järvestä riippuen kymmeniä senttejä kesän kuluessa.

Itse istutin tänä kesänä rantaviivaan kaislikon "taakse". Kaislat suojaavat katseilta, mutta aurinko pääsee silti paistamaan niiden yli. Menetin yhden kasvin, koska järvenpinta nousi 30 cm rankkasateiden takia.

Paras kasvatuspaikka olisi etelään osoittava niemen kärki, jota suojaa tiheä kaislikko.

Avatar
greenmasta
Viestit: 58
Liittynyt: 6.8.2004

Re: Ensi kesää suunnitellessa.

ViestiKirjoittaja greenmasta » 16.8.2004 17:28

Ei kuullosta toteuttamiskelpoiselta idealta. Hamppu täytyisi istuttaa vedenpinnan yläpuolelle, muuten se kuolee ylikasteluun. Lisäksi istutuspaikka täytyy suojata aalloilta, ettei multa huuhtoudu järveen.


Paikka jolle ajattelin istuttaa on niin korkealla rannassa, ettei vesi pahimmassakaan tapauksessa nouse niin korkealle. Aaltoja paikkaan ei pääse koska kaislikkoa on jokapuolella paljon. Ainoana ongelmana itse näen sen, miten istutan hampun. Koska maa on savista ja kosteaa, on ongelmana ylikastelu, enkä myöskään halua rajoittaa kasvin kasvua rajoittamalla sen juuritilaa. Viimeisin ajatus oli suurensuuri kukkapurkki jonka kaivaisimme puoliksi maan alle. Voisin tietysti vielä ennen jäiden tuloa kokeilla miten multa kyseisessä paikassa pysyisi. Jos vaikka ei tarvitsisi raahata mitään muuta kuin multaa sinne.

Sopiva lajike olisi edelleen mukava lisäys viestiin.

Niin ja tossa on lähellä myös yks merenlahti jossa ei myöskään ole kaislikosta pulaa... En tiedä miten hamppu reagoi suolaveteen, varmaan kuolee, mutta paikkana se olisi melkeinpä suotuisampi, jos kasvin saisi johonkin tiiviiseen juttuun istutettua.

Tämä on kyllä vasta toinen kasvatukseni, joten on enemmän kuin mahdollista että olen unohtanut jotain. Mielessäni pyörii juuri nyt vain tuo mahdollisesti lähes 2 metrinen puska :D

aiu
Viestit: 238
Liittynyt: 20.9.2003

Re: Ensi kesää suunnitellessa.

ViestiKirjoittaja aiu » 16.8.2004 17:45

greenmasta, ainakin kirja nimeltään kotipuutarhurin pikkujättiläinen kertoo, että murtovedellä kasteleminen ei kasveja tapa, ilmeisesti hamppukin siis kestää mokoman kohtelun.

Avatar
greenmasta
Viestit: 58
Liittynyt: 6.8.2004

Re: Ensi kesää suunnitellessa.

ViestiKirjoittaja greenmasta » 16.8.2004 22:40

Hyvä tietää. Kiitos.

Avatar
greenmasta
Viestit: 58
Liittynyt: 6.8.2004

Re: Ensi kesää suunnitellessa.

ViestiKirjoittaja greenmasta » 21.8.2004 21:04

Saanen vielä huomauttaa että viimeisin post oli kiitos siitä että jotkut henkilöt vaivautuivat kertomaan hyödyllistä tietoa. Siis se ei ollut lopetus tälle topicille. Tarvitsen edelleen tietoa hyvästä lajikkeesta ja kaikki neuvot ym. ovat tervetulleita.

Mitenköhän toi Ruderalis Skunk toimis edellämainituissa olosuhteissa?

camisra
Viestit: 120
Liittynyt: 20.8.2004

Re: Ensi kesää suunnitellessa.

ViestiKirjoittaja camisra » 22.8.2004 9:32

Hiekkaa siihen kasvualustaan kannattaa lisätä runsaasti, tai lecasoraa. Lecasora saattaa tosin olla aika helposti "huuhtoutuvaa". Jos paikka on välillä märkä ja välillä kuiva niin kannattaa lisätä myös turvetta. Parantaa samalla ilmavuutta.

Itse kyllästyin nurkissa pyöriviin siemeniin ja istutin 5 siementä heinäkuun alussa tulvaniitylle n. 30 litraan multaa. Ei ne ainakaan vielä ole tukehtunut. Luulisin että "luonnonvesi" on sen verran hapekasta ettei hamppu ole moksiskaan. Multa tosin on painunut varmaan 5 cm.

lartza
Viestit: 7
Liittynyt: 26.1.2011

Re: Ensi kesää suunnitellessa.

ViestiKirjoittaja lartza » 26.1.2011 22:40

tää kaislikko keskutelu herätti niin suurta kiinnostusta että piti oikein liityä foruumiin...
Keskustelu taisi kuolla noin 6 ½ vuotta sitten mutta mutta...

Miten kävi onnistuiko kaislikossa kasvattaminen?

Avatar
vegeveijis
Viestit: 232
Liittynyt: 6.4.2008

Re: Ensi kesää suunnitellessa.

ViestiKirjoittaja vegeveijis » 27.1.2011 11:09

Mites tämä: http://www.hamppu.net/forum/viewtopic.php?t=32397
Eli ikivanha chinampa menetelmä. Luulis toimivan ja olevan hyvä.. :think:
"Se viimeksi nauraa joka hitaimmin ajattelee."

lartza
Viestit: 7
Liittynyt: 26.1.2011

Re: Ensi kesää suunnitellessa.

ViestiKirjoittaja lartza » 27.1.2011 16:56

Ei mikään huonompi ehdotus toi kaislalauttaviljely.

Laitas semmonen johonkin melkein umpeen kasvaneeseen lahteen. Kuitenkin niin että pääsis veneellä sinne pienellä/suurella vaivalla. Kaislikoon jää helposti polkua jos kävelee parikin kertaa samaa reittii...
Jos on tarpeeksi matala lahti niin ei olisi kalastajatkaan uhkana, eikä pahemmin marjastajatkaan... :D

Avatar
Opic
Viestit: 393
Liittynyt: 9.5.2010

Re: Ensi kesää suunnitellessa.

ViestiKirjoittaja Opic » 22.8.2011 3:40

Bump itselläni oli kaislikon keskellä pieni aukio jossa oli muutamat kasvit ämpäreissä, ei kaivettu maan sisälle. Hyvin kasvo ja saa hyvin valoo.
Sitte semmone bonus että hommaat sinne kaislikon keskelle muutamat penkit et voit kaveris kans istuskella ja ihailla kasveja.
Suosittelen.

Avatar
Vihreevoima
2 tähteä
2 tähteä
Viestit: 1649
Liittynyt: 18.10.2006

Re: Ensi kesää suunnitellessa.

ViestiKirjoittaja Vihreevoima » 22.8.2011 19:04

Tämä taitaa olla näitä että kiintoisa ja lennokaskin ajatus, mutta harva lähtee toteuttamaan.

Mutta vaikea kyllä keksiä miksi lauttaviljely ei toimisi. Lautalle noita isoimpia Pauliina altakasteluruukkuja sen verran kuin näkee tarpeelliseksi. Lautalle uppoumaa ja varalaitaa, siis niinkuin nostetta, vaikka 4 x koko systeemin maksimimassa, niin ei mene nurin kovin helposti. Ruukuille taso vanerista. Halvin kelluke (myös melko kertakäyttöinen = ympäristörikos) taitaa olla styrox. Mutta maksaa se silti.

Pystyishän sitä tietty tekemään, ehkä lujitemuovista kätevimmin, oman version altakasteluruukusta, joka samalla olisi se kelluva lautta. Ja hyvin kun tekisi, voisi sen lautan täyttää vedellä ja upottaa järven pohjaan talveksi, niin ei tarttisi nykäistä sitä lauttaa venetrailerilla pursiseuran rampista kotipihaan talvehtimaan. Eihän se lujitemuovi tietty uppotalvetuksesta tykkäisi, mutta kestäisi se silti vuosikymmenen. (Rankkasade kyllä olisi haaste kyseisen lautan stabiiliudelle - tuli vaan mieleen, no kelluketta ylös ja tulvavedelle poistumareiät. Mutta myönnän, olisihan se aika peli ja beetatestausta varmaankin tarvittaisiin.)

Kastelu olisi hyvä tehdä kajakilla, niin jäisi pienimmät urat kaislaan. Mukaan vaan lannoitteita ja äyskärillä vettä järvestä altakasteluruukkuihin.

Sakaria
Viestit: 47
Liittynyt: 26.4.2010

Re: Ensi kesää suunnitellessa.

ViestiKirjoittaja Sakaria » 30.9.2011 17:44

Moikka, postaanpa tänne...

KaLainfossa sanotaan sour60 olevan vahvan tuoksuinen lajike. Haluaisin kokemuksia muilta, että onko se sitä? Tarkoitan vaan, että olen esim. kasvattanut lr2 sisällä ja sitten parvekkeella ja parvekkeella oleva oli tuoksultaan paljon miedonmpi. Päteekö tämä sama joka lajikkeeseen, vai oliko kyseessä kenties vain sattumaa? Tuo sour60 kiinnostaa kyllä kovasti ensi kesää ajatellen korkeutensa puolesta! Ei oo kiva jos ens kesänä koko taloyhtiö haisee budhalle...

velock
Viestit: 19
Liittynyt: 26.4.2011

Re: Ensi kesää suunnitellessa.

ViestiKirjoittaja velock » 13.10.2011 12:38

tässähä ois ideaa, kaislikkoa löytyy enemmän ku tarpeeksi ja 25tonnia painavalla kaivurilla pitäs tuo maa-ongelmakaa olla kummonen! =)
kiitokset hyvästä ideasta!

hampuusi888
Viestit: 57
Liittynyt: 18.3.2011

Re: Ensi kesää suunnitellessa.

ViestiKirjoittaja hampuusi888 » 2.12.2011 12:25

parimetrinen puupaalu hakataan lekalla noin 1,5m syvyyteen ja siihen 0,5m, joka jää pinnalle köytetään iso saavi kiinni. Voisi jopa toimia.
Hei jäbä hei ota paukut ja kelaa vähä asioita.

PoisonedDwarf
Viestit: 80
Liittynyt: 16.1.2011

Re: Ensi kesää suunnitellessa.

ViestiKirjoittaja PoisonedDwarf » 18.12.2011 12:39

Sakaria kirjoitti:Moikka, postaanpa tänne...

KaLainfossa sanotaan sour60 olevan vahvan tuoksuinen lajike. Haluaisin kokemuksia muilta, että onko se sitä? Tarkoitan vaan, että olen esim. kasvattanut lr2 sisällä ja sitten parvekkeella ja parvekkeella oleva oli tuoksultaan paljon miedonmpi. Päteekö tämä sama joka lajikkeeseen, vai oliko kyseessä kenties vain sattumaa? Tuo sour60 kiinnostaa kyllä kovasti ensi kesää ajatellen korkeutensa puolesta! Ei oo kiva jos ens kesänä koko taloyhtiö haisee budhalle...


Aika törkeä kiilaus aivan toisella aiheella tänne topicciin! sikamaista :guru:

Mutta topicciin! ...
Kaislikossa suhisee suunnitelmia on viritelty muutamat kerrat kaverien kanssa. Hyvässä paikassa kun kaislikko tosiaan kasvaa useita kymmeniä ellei sataakin metriä pitkäksi viidakoksi jonka suojissa olisi kelpo hamppujen lymyillä. Jos tämä tilaisuus on vieläpä hyvävetisessä järvessä niin mikäjottei tätä pitäisi kokeilla. Mietiskelin vain että kesällä ja varsinkin loppukesästä kaislikot ovat myös täynnä vihreitä ällöttäviä kirvoja. Olisikohan niistä suurta vaaraa hampulle vai onkohan se näiden kirvojen ravintoympyrän ulkopuolella? Vai suojaakohan hampun yhdisteet moisilta kirvoilta riittävästi?

Ei välttämättä tarvitse sinne vetisimpään paikkaan tunkea saavia vaan kaipa sen voisi tuoda rannemmas niin että sen voi tukevasti upottaa savi liejuun riittävän syvälle ettei se kaadu tai hörppää vaikka vedenpinta nousisikin. Lauttaviritys onkin sitten jo hienompi värkki tietty, puhumattakaan mielenkiintoisesta chinampasta minkä vaikutti kokeilemisenarvoiselta idealta sekin. Jos paikan yli sattuu lentelemään on tietenkin hamput todella helppo bongata väriläiskinä kaislamassojen keskellä ja toisaalta jäljetkin näkyvät melko helposti kaislikossa jopa päiviä eli täysin kuumotusvarma menetelmä ei kuitenkaan tämäkään ole!

Ehkä ensikesänä joku siemen sankoineen saattaa eksyä kaislikkoon kokeilumielessä? Päiväkirja aiheesta olisi myös vähintäänkin siisti juttu. :yes:

Avatar
karihamppu
1 tähti
1 tähti
Viestit: 177
Liittynyt: 2.6.2011

Re: Ensi kesää suunnitellessa.

ViestiKirjoittaja karihamppu » 18.12.2011 15:55

Mulle tuli mieleen, että voisihan ton hoitaa ihan niin kun toi mun hydro toimi kaikkine dripfeedeineen.

Yritän kuvata sivustapäin mitä tarkoitan.

Reikä verkko
ruukulle

======| |====== Vesivanerilevy - reikä verkkoruukulle.
| | \ / | | Puupalikat nostamaan ylempi levy verkkoruukun verran ylemmäksi.
=======| |====== Vesivanerilevy - vedenpinnan taso - reikä juurille, josta juuret pääsee veteen.
|===| |===| Finnfoam levyn palanen kellukkeeksi.
Reikäjuurille

Kuvitelkaa kuva sellaiseksi että kaikki rivit ovat symmetrisiä ja yhtä pitkiä. Tää piru ottaa kaikki ylimääräiset välilyönnit pois.
Mut eiköhän tosta selvityksestä saavinkkejä, mitä ajattelin. Täytyy yrittää piirtää ja liittää kuva myöhemmin.

Sateella syntyy dripfeed kastelu, aurinkoisella ilmalla on normaali vesiviljely tilanne.
Noita verkkoruukun reikiä lisää levyn mittojen mukaan, finnfoam levy on umpisoluista, joten siitä ei irtoile mitään eikä se vety ajankaan kanssa.
Yksi 60X240 30mm levy maksaa n. 10€ ja kun sitä liimailee päällekkäin, tai sen voi myös ruuvata kiinni toisiinsa, niin saa hyvän kellukkeen jonka voi säätää siten että alempi levy on veden pinnan tasolla.
Dripfeedin voisi myös toteuttaa siten että laittaa aurinkokennon ja pienen vesipumpun ja letkut...
Tonne verkkoruukuihin hydrosoraa.
Ja jos haluaa oikein hifistellä, niin täytät esim 10 litran muovi säiliön sopivalla lannoitelioksella. Ankkuroitsen pohjaa, ja otat dripfeedin veden sieltä.
Tosin pieni pumppu ei jaksa kovin korkealle nostaa. Säädät akvaariosta tutulla ilman säätimellä veden tulon senverran pieneksi että lannoite riittää seuraavaan käyntiin asti.

Tällästä tuli pähkäiltyä. Parannelkaa viritystä.
------------------------------------------------------
https://www.hamppu.net/forum/viewtopic.php?t=48328

kinko

Re: Ensi kesää suunnitellessa.

ViestiKirjoittaja kinko » 21.12.2011 9:28

Ajattelin tehdä 10cm tyroksista jonka maalaan vihreäksi tai muulla tummemmalla värillä ettei erotu, hyvä idea karihamppu.

PoisonedDwarf
Viestit: 80
Liittynyt: 16.1.2011

Re: Ensi kesää suunnitellessa.

ViestiKirjoittaja PoisonedDwarf » 29.12.2011 9:09

Itse ehkä lähtisin tässä tilanteessa keep it simple eikä mitään vesiviljelyä. Olisko mitään raahata altakasteluruukut joissa hyvää multaa ja kevyt esikasvatus sinne kaislikon siimekseen? Tällaisilla pääsis varmaan jo aika pitkälle http://www.ikea.com/fi/fi/catalog/products/30153845/ ehkä muitakin altakasteluruukkuja kannattaa harkita tai itse tehdä sellainen ämpäristä. Ulkokasvatuksilla ei kuitenkaan voi käydä yhtä tiheään kun omalla kaapilla joten siksi altakasteluruukku. Tosin iso 20-40 litrainen äpäri vois olla kans tarpeeksi vettä varastoiva. Toisaalta on tylsä änkeä tuonne luontoon muovia joten miksei sitä vaan etsi suojaisaa niittyä ja kylvä sinne? ;) Syys kylvöä vois suorittaa vielä kun koko Suomi ei ole lumen peitossa. Keväällä olis sitten mahdollisesti muutama iloinen yllätys ilmestymässä maan alta.


Palaa sivulle “Ulkokasvatus”

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailija