Kuva

Parvekekasvatus

Avatar
saarto
Viestit: 389
Liittynyt: 11.3.2007

Parvekekasvatus

ViestiKirjoittaja saarto » 8.2.2009 13:54

Muita parvekekasvattajia? Kokeillaan jos aiheesta saisi keskustelua erikseen, koska homma on vähän eri parvekkeella kuin luonnossa. Joillain onnellisilla on parvekelasit, jolloin tila on käytännössä kasvihuone, mutta toiset joutuvat tyytymään avoimeen parvekkeeseen. Osalla tietysti parvekekasvatus on huono idea sen takia että parvekkeelle näkee esim vastapäisestä talosta.

Taimikasvatus keväällä Ensimmäinen viritelmäni oli sellainen minikasvihuonelaatikko eli jostain k-raudasta ostettu kovamuovinen laatikko, jonka alaosa on vihreä ja yläosa kirkasta muovia. Viritin laatikon sisälle 40W hehkulampun, joka oli päällä öisin pitäen laatikon lämpimänä ja antaen hieman valoa kasveille. Selvästi parempi kuin esikasvatus sisällä, sillä kasvit tottuivat kylmään ja uv-säteilyyn. Myöhemmin päivitin isompaan minikasvisuojaan (http://shop.kivikangas.fi/PublishedServ ... mcode=gh06), jonne laitoin 200W pakkasvahdin ja pöytätuulettimen. Lämpötila jäi turhan alas, joten piti asentaa rulla kuplamuovia kasvisuojan sisäpintaan. Kokonaisuudelle tuli hintaa n. 60e. Viritelmä mahdollisti taimikasvatuksen yli kuukautta aiemmin. Kylmillä säillä kosteusnousi liian korkeaksi tilassa, koska ei voinut tuulettaa luukuista.

Hajuongelma Hamppu haisee. Paras keksintö ongelmaan tähän mennessä on porrastaa kasvien kukinta. AF-kasveista varhaimmin istutetuilla on pidempi kasvukausi syystä tai toisesta, joten porrastuksessa pitää olla riittävästi ikäeroa kasveilla. Esim kolmessa aallossa: huhtikuun alussa, toukokuun alussa ja kesäkuun alkupuolella. Nopeat AF-kasvit ehtivät valmistua juhannuksen tienoilla istutettuinakin.

Kastelu Bluemat-kastelujärjestelmää kokeiltu. Vesi orthexin kannellisesta saavista. Ongelmana että veden paine riippuu siitä kuinka täysi saavi on. Jonkinlainen vesipumppuviritelmä suunnitteilla: pumppu pumppaa saavista pienempään astiaan josta painovoimalla vesi kasteluletkuihin. Ylivuotoletku takaisin pienestä astiasta saaviin. Toimiskohan?

Näkösuoja Nopea kasvuisia köynnöksiä kokeiltu hyvin tuloksin. Vaikka ei hamppua kasvattaisi niin esim päivänsini (lpomea tricolor) tekee näyttäviä kukkia ja kasvaa helposti kesän aikana parvekkeen korkuiseksi tuoden kivasti varjoa parvekeella istuskelijalle. Erilaisia ritilähässäköitä löytyy köynnöksien tueksi esim k-raudasta tai puutarhaliikkeistä. Tietty köynnökset varjostavat muita kasveja, mutta ihan ok kompromissi.

Hydroilu onnistuu hyvin parvekkeellakin. Ulkotiloissa tosin kertyy likaa ja roskie helposti hydroon. Elämää aika paljon enemmän kuin sisällä ja levät juhlivat, mutta kasvit eivät ole siitä valittaneet. Tankki haisi syksyllä lähinnä rehevältä järveltä.

Vinkkejä muilla aihepiiriin?

En löytänyt haulla kovinkaan paljon parvekekasvatukseen liittyvää. No, jos johtuu siitä että se on harvinaista niin tämä topikki varmaan hautautuu unohduksiin.
Taistelussa harsosääskiä, kirvoja, vihannespunkkeja, ripsiäisiä ja borgeja vastaan.

Avatar
lettuvesku
Viestit: 213
Liittynyt: 1.9.2008

Re: Parvekekasvatus

ViestiKirjoittaja lettuvesku » 9.2.2009 1:36

hyvä aihe,

kasvihan on äärimmäisen taipuisa, olen kokeillut hyvinkin radikaaleilta näyttäviä sidoksia. eikä ole mitään vielä katkennut saati kuollut.
tänä kesänä voisi kokeilla paksua rautalankaa ala bonzain muotoilu, normaalisti narulla ja reunallisella astialla pääsee hyvin alkuun. sykkyrä on bravuurini mutta voihan sitä kikkailla vaikka mitä .
hirveän isoja satseja en ole kerralla laittanut jännityksen vuoksi, mutta partsi jutut onkin itselleni enempi hupia kun hyötyä.

kukitus onnistuu ankeimmassa tapauksessa vaikka pahvilaatikolla. joku silmää miellyttävämpi vaihtoehto on suositeltavaa. itselläni pulma ja pelastus ovat kietoutuneet toisiinsa. sankan puuston aiheuttama näkösuoja peittää osan päivä auringosta. jos on erittäin aurinkoinen päivä ja kasvit ovat pieniä, saatan siirrellä niitä päivän mittaan muutaman kerran.

kiinnostaa kuulla kuinka erillaisia systeemejä ihmisillä on. lasitettu olisi herkku, hydro ei ole tullut mieleen mutta pieniä kasvatus kaappeja voisi kyllä laittaa. näissä hienoissa uusissa partseissa on sähköt ja kas kun ei hanaakin. henk.koht kasvihuone.

Avatar
nahkaparturi
Viestit: 415
Liittynyt: 2.3.2002

Re: Parvekekasvatus

ViestiKirjoittaja nahkaparturi » 9.2.2009 1:40

Oon kasvatellut useita satoja parvekkeella. Jos haluaa pitkän kasteluvälin, niin isot orthexin altakasteluruukut on hyviä, hyvin voi kasvit olla viikon-pari siinä, riippuen ilmoista. Autoflowereita ei tietenkään mihinkään älyttömän kokoisiin saaveihin tarvitse laittaa, mutta niillekin tekee hyvää sellaiset altakasteluparvekelaatikot, missä on siellä pohjalla vedelle tilaa.

Jos kasvattaa ei-autoflowereita, niin jonkinlaiset pimennysverhot (ja intoa käydä laittamassa ne jossain rytmissä kiinni ja auki) on hyvä olla, niin voi imitoida pimeän jaksoja. Joskus mulla oli sellainen ratkaisu, että parvekkeella oli sellainen perus valkoinen muovinen puutarhapöytä, jonka päällä oli pöytäliina, josta ei tullut valoa läpi, kasvit aina pöydän alle pimeään ja tarvittaessa vierailta piiloon.

Perus ei-autoflower lajikkeelle voi myös tehdä parista putkesta kaaret kasvin yli ristiin, jonka päälle vain jätesäkkiä 12/12 jaksoissa.

Chiliä, tomaattia jne. hamppujen seuraksi, niin eivät erotu vastakkaisilta parvekkeilta, tietysti riippuu kuinka lähellä ovat..

En oo koskaan stressannut hajuista, tuulen mukanahan ne häviää. Voi toki laittaa muitakin haisevia kukkia.

Parvekekasvatus on erittäin palkitsevaa, ja kasvien huoltaminen superisti helpompaa kuin luonto-olosuhteissa. Jos jaksaa nähdä vaivaa, niin hyvällä esikasvatuksella voi keskivertopolttaja saada vuoden poltot, mutta hieman vaivaa se vaatii, toisaalta ei maksakaan mitään!
:pimp:

Avatar
Kumiankka
1 tähti
1 tähti
Viestit: 779
Liittynyt: 25.6.2008

Re: Parvekekasvatus

ViestiKirjoittaja Kumiankka » 9.2.2009 1:42

Jos todellakin on ihmisiä joita on siunattu lasitetulla parvekkeella ja asuvat mieluiten ylimmässä kerroksessa, ettei naapureiden kyylääminen häiritse niin paljon, niin käyttäkää tila hyödyksenne. Hydro + ulkokasvatus on minulla monesti käynyt mielessä, mutta en ole nähnyt järkevää tapaa toteuttaa tätä. Hydro tai tarpeeksi suuri multaäpäri + sairas sidontaleikit varmasti tulevat hyödyksi. Miksei jopa parveke Sog esim. Lowryder kakkosilla. Sogilla saisi parvekkeen tilan käytettyä tehokkaasti.
Rauha on sotaa
orjuus on vapautta
voima on tietämättömyyttä

mva
Viestit: 143
Liittynyt: 30.7.2008

Re: Parvekekasvatus

ViestiKirjoittaja mva » 14.2.2009 20:42

Itsellä oli aivan ideaali kämppä vielä ennenkuin vuodenvaihteessa muutin. Asuin 8. kerroksessa(ylin), lasitettu parveke ja aurinko porotti auringonnoususta johonkin kolmeen iltapäivällä noin kesäisin. Valitettavasti tutustuin hampunkasvatukseen vasta syksyllä, kun oli jo liian myöhäistä laittaa kasvamaan. Nyt tuli sitten opiskelun takia muutettua, eikä nykyisessä kämpässä ole parveketta. Tarkoitus oli mullassa kasvatella 6-8 lowryderiä samaisella partsilla ensi kesänä mutta nyt täytyy vaan sitten heittää ulos.

Nyyh.

:(

Avatar
raspuri
Viestit: 162
Liittynyt: 13.2.2007

Re: Parvekekasvatus

ViestiKirjoittaja raspuri » 14.2.2009 23:04

Kämppis Kuvalinkki sano Kuvalinkki pistä niitä budeja tulemaan Kuvalinkki tai meen lähemmäs Kuvalinkki !

Kuvalinkki Hmm kasteluveden pH on ok, Kuvalinkki mitehän multa, Kuvalinkki sekin on ok!

Partsilla aurinko klo 13 - 24.30 :D
Kuvalinkki Kuvalinkki Kuvalinkki

Avatar
lettuvesku
Viestit: 213
Liittynyt: 1.9.2008

Re: Parvekekasvatus

ViestiKirjoittaja lettuvesku » 15.2.2009 6:42

todella hyvän näköiset puitteet. ja eläinystäviäkin vielä, ei tuosta elo parane.
kuten aikaisemmin mainitsin sankka puusto blokkaa osan päivästä meillä päin. seuraavan asunnon valinta kriteereihin kuuluu varmasti hyvä partsi.

mitenkäs onko altakastelu ruukut hyvä veto tähän tilanteeseen? en muista mitkä olivat plussat ja miinukset, juuret jos puskee kastelu tilaan niin ei kait siinä pidä varoa muuta kun kuivumista? itse olen aina tehnyt niinkun ennen vanhaan eikä vahingossakaan kuivumista ole tapahtunut. 5-6 päivän välein tarvitsee kosteampana kesänä kastella.

heh, muistan yhdet early girl kaksoset jotka vain kuolivat. ilman kummoisempaa varoitusta, lehdet tosin käpristyivät eli jotain bulimiaa.se oli hirveä hetki. myrkytin ne jollain äitini kokkaamalla ravinnesekoituksella, siinä oli jotain freudilaista.

herpa
Viestit: 57
Liittynyt: 16.7.2005

Re: Parvekekasvatus

ViestiKirjoittaja herpa » 22.2.2009 20:21

Mie oon sitä mieltä,että jos avoimesti pihallaan tai parvekkeellaan kasvattelee, ei kannata paljoo huolta kantaa noista viranomaisista.
Kyllähän se noin avoimesisti kasvateltuna menee koristekasvattelun piikkiin.
Itse asun kerrostalo ryppään keskellä alimmassa keroksessa ja pieni oma piha siinä, avoin näkyvyys joka suunnasta, esim ylemmistä parvekkeista,
nyt jo kolme kesää siinä ollut jotain kolme kasvia, siis per kesä kasvamassa, eikä koskaan ketään tullut mitään sanomaan tai muuta.
eli tahtoisin tällä sanoa,että kyllä parvekkeella saa kasvatella ihan vapaasti, kun avoimesti tekee, niin niin kaik aattelee etä toi on ihan ok :think:
Tai sitten meidän pihapiirissä asuu välitöntä porukkaa, joita ei tosiaan kiinnosta kytätä naapurien tekemisiä ja raportoida epäkohdista.

herpa
Viestit: 57
Liittynyt: 16.7.2005

Re: Parvekekasvatus

ViestiKirjoittaja herpa » 23.2.2009 17:19

Tai sitten se johtuu siitä että kun täällä keravalla asun, niin poliisi todennäköisesti suuntaa voimavaransa noihin suurtuottajiin.
ja näin ollen meidät koristekasvattelijat jätetään rauhaan :think:

Avatar
ristorape
Viestit: 3
Liittynyt: 1.3.2009

Re: Parvekekasvatus

ViestiKirjoittaja ristorape » 3.3.2009 1:27

ajattelin itsekkin yrittää parvekkeella kasvatella. sopiva lajike on viel hakusessa. lowryder ois varmaan hyvä, jos vaan siemeniä sais käsiinsä jostain.
“ ‘I SEE’ SAYS THE BLIND MAN”

che guerava

Re: Parvekekasvatus

ViestiKirjoittaja che guerava » 3.3.2009 9:19

Ainahan sitä parvekkeella jotain pientä pitää olla silmän iloksi.
Vegetilana voi käyttää kesä aikaan ja urkkia olen pitänyt siellä, silloin kun oon tehny papuja.
Lasitus hieman pidentää kasvukautta.
Kuvalinkki Kuvalinkki Kuvalinkki

Avatar
Keijo-Annikki
Viestit: 501
Liittynyt: 8.12.2004

Re: Parvekekasvatus

ViestiKirjoittaja Keijo-Annikki » 3.3.2009 11:03

Valon riittäminen vähän mietityttää. Itsellä on parveke itään ja suoraa auringonvaloa tulisi kasveille vain aamupäivästä. Mutta onko suora auringonvalo tarpeen vai riittääkö parvekkeella epäsuora valoisuus?

No itse toteutan taas vain yli kuukauden esikasvatuksen parvekkeella ja sitten luontoon. Mutta mitenkähän onnistuisi koko projekti parvekeolosuhteissa? Huonontaa tietysti sitä hajavalon saantia metsään verrattuna kun on betonielementtiä tiellä.

mykologi
Viestit: 267
Liittynyt: 3.3.2009

Re: Parvekekasvatus

ViestiKirjoittaja mykologi » 3.3.2009 11:26

Sellanen semiharva säleikkö estää aika hyvin erottamasta mikä kasvi on kasvamassa.

Avatar
saarto
Viestit: 389
Liittynyt: 11.3.2007

Re: Parvekekasvatus

ViestiKirjoittaja saarto » 3.3.2009 11:28

Arskassa on aika reilusti watteja kesällä, joten tuntuvat kasvavan hyvin vaikka eivät saisi kovin montaa tuntia suoraa auringonvaloa.
Taistelussa harsosääskiä, kirvoja, vihannespunkkeja, ripsiäisiä ja borgeja vastaan.

koshka
Viestit: 34
Liittynyt: 22.1.2009

Re: Parvekekasvatus

ViestiKirjoittaja koshka » 3.3.2009 13:04

Meikäläinenkin suunnittelee jo kovasti kesän parvekekasvatusta, vaikka ensimmäinenkin projekti on vielä ihan alkutekijöissään. :laugh: Ylimmässä kerroksessa sijaitsevasta asunnostamme löytyy etelään avautuva lasitettu parveke, johon ei ole juurikaan näkyvyyttä naapuritaloista. Aika ihanteellinen paikka siis. Mietin vain, että missähän vaiheessa parvekekasvatuksen voi täällä Jyväskylän korkeudella aloittaa? Terminen kasvukausi alkaa ilmeisesti viimeistään toukokuussa, mutta onko tuolloin vielä liian kylmää tai muuten epäsopivaa hampulle? Tämä tietysti riippuu paljon vuodesta, mutta löytyisikö joltakin edes suuntaa antavaa neuvoa tai kokemusta asiasta? Näillä näkymin kasvatus olisi kuitenkin hyvä aloittaa suhteellisen aikaisin loppukesään ajoittuvien matkasuunnitelmien vuoksi.

Avatar
saarto
Viestit: 389
Liittynyt: 11.3.2007

Re: Parvekekasvatus

ViestiKirjoittaja saarto » 3.3.2009 16:43

koshka kirjoitti:Mietin vain, että missähän vaiheessa parvekekasvatuksen voi täällä Jyväskylän korkeudella aloittaa? Terminen kasvukausi alkaa ilmeisesti viimeistään toukokuussa, mutta onko tuolloin vielä liian kylmää tai muuten epäsopivaa hampulle?


Kuulostaa tarkoitukseen hyvin sopivalta parvekkeelta :) Eipä ole kokemusta noin pohjoisesta, mutta olennaista on ettei lämpötila laske parvekkella öisin alle nollan ja aurinkoisena päivänä päästään yli 15 asteeseen varjossa. Aikoinaan kun oli lasitettu parveke niin eteläisessä suomessa kasvukausi alkoi jo huhtikuussa. Mustat kukkapurkit auttavat nekin ja hydrossa akvaariolämmitin (jota en ole kokeillut). Kasvit kasvavat huonosti jos niiden varpaita palelee kuten käy helposti alhaisten yölämpötilojen takia keväällä. Vauhdikasta kasvua tosin näkee vasta kun ollaan +20 lämpötilassa.
Taistelussa harsosääskiä, kirvoja, vihannespunkkeja, ripsiäisiä ja borgeja vastaan.

koshka
Viestit: 34
Liittynyt: 22.1.2009

Re: Parvekekasvatus

ViestiKirjoittaja koshka » 3.3.2009 18:34

saarto kirjoitti:Eipä ole kokemusta noin pohjoisesta, mutta olennaista on ettei lämpötila laske parvekkella öisin alle nollan ja aurinkoisena päivänä päästään yli 15 asteeseen varjossa.


No eipä siinä sitten muuta kuin kevättä odottelemaan ja lämpömittaria kyttäämään. :) Ei ole tosiaan itselläkään kevätkokemusta tästä asunnosta, mutta luulisi tuon parvekkeen lämpenevän suhte nopeasti ainakin päivällä. Yöpakkaset on tosin sitten toinen juttu...

Avatar
oldirty
2 tähteä
2 tähteä
Viestit: 1659
Liittynyt: 15.5.2006

Re: Parvekekasvatus

ViestiKirjoittaja oldirty » 21.3.2009 11:06

koshka kirjoitti:...

No eipä siinä sitten muuta kuin kevättä odottelemaan ja lämpömittaria kyttäämään. :) Ei ole tosiaan itselläkään kevätkokemusta tästä asunnosta, mutta luulisi tuon parvekkeen lämpenevän suhte nopeasti ainakin päivällä. Yöpakkaset on tosin sitten toinen juttu...Kevät on jo nyt, ainakin jos on lasitettu parveke. :yes: Aurinko porottaa lähes siniseltä taivaalta, lämpötila varjossa 24 astetta celsiusta. Sitten kun ei aurinko enään paista, lämpötila tippuu nopeasti. ---> Kasvit takaisin kaappiin lämpimään.
the Effects are very strange, and, at first hearing, frightful enough) is very general and frequent: and the Person, from whom I received it, hath made very many Trials of it, on himself, with very good Effect.

Avatar
nahkaparturi
Viestit: 415
Liittynyt: 2.3.2002

Re: Parvekekasvatus

ViestiKirjoittaja nahkaparturi » 22.3.2009 18:53

Kokeilen tänä keväänä lasitetulla parvekkeella mustia vesiastioita, joita aurinko lämmittää päivisin ja joista öisin vapautuu lämpöä parvekkeelle.

Mietin myös, että jos teippaan väliaikaisesti läpinäkyvällä teipillä parvekelasien raot, jotta lämpö pysyy vielä paremmin parvekkeella, lieneeköhän tuosta juurikaan käytännön hyötyä, pitää kokeilla.

Avatar
PET0
Viestit: 101
Liittynyt: 4.8.2007

Re: Parvekekasvatus

ViestiKirjoittaja PET0 » 23.3.2009 14:17

No kyllähän ne teipit sen viiman ainakin poissa pitää,että haittaa siitätuskin on...
paukku pidentää ikää


Palaa sivulle “Ulkokasvatus”

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailija