Kuva

Ulkokasvatus lapissa kesä 2018

oscar dirlewanger
Viestit: 69
Liittynyt: 8.9.2017

Ulkokasvatus lapissa kesä 2018

ViestiKirjoittaja oscar dirlewanger » 29.10.2017 8:32

Tervehdys arvon raati. Tulevalle kesälle meinasin polkassa elämäni ekan kasvatusprojektin käyntiin. Paikka johon spotit tulee on horsmaa kasvava ja osin nokkosta kasvava alue. Asun maaseudulla niin laittelen pihalleni metsänreunaan ekan spotin. Jonka suojaan kanaverkolla porojen ym eläinten aiheuttamien vahinkojen pienentämiseksi. Lueskellut läpi näitä ulkokasvatus aiheita, ja mikäli oikein ymmärsin on maaperäni otollinen. Toki säät ym, vaikuttaa näillä korkeuksilla omat haittansa. Toinen spotti tulee mökkini pihapiiriin metsänreunaan, paikalla kasvaa horsmaa jaon ollut aikoinaan tunkio. Multaa ja lekasoraa ajattelin käyttää. Ja setti on seuraavanlainen :pimp:
Siemenet
https://www.royalqueenseeds.fi/127-roya ... matic.html (koti spotti)

https://www.royalqueenseeds.fi/125-nort ... matic.html (mökki spotti)
Näillä meinasin kokeilla onneani, neuvot ja niksit ym, kasvatukseen liittyvät neuvot otetaan kernaasti vastaan :guru: Olen saa...nan kyllästyny ostaan ja polttaan huonoa tavaraa jota täällä lapissa liikkuu. Tosin on muutamat erät olleet positiivisiä yllätyksiä, toiminut hyvin. Mutta oma tuotos aina oma tuotos. Sisäkasvatus mahdotonta työni takia joten ulkokasvatus ainoa vaihtoehto.

Avatar
pullapoika
2 tähteä
2 tähteä
Viestit: 1263
Liittynyt: 5.8.2004

Re: Ulkokasvatus lapissa kesä 2018

ViestiKirjoittaja pullapoika » 1.11.2017 11:19

oscar dirlewanger kirjoitti:
Näillä meinasin kokeilla onneani, neuvot ja niksit ym, kasvatukseen liittyvät neuvot otetaan kernaasti vastaan :guru: Olen saa...nan kyllästyny ostaan ja polttaan huonoa tavaraa jota täällä lapissa liikkuu. Tosin on muutamat erät olleet positiivisiä yllätyksiä, toiminut hyvin. Mutta oma tuotos aina oma tuotos. Sisäkasvatus mahdotonta työni takia joten ulkokasvatus ainoa vaihtoehto.


Mun mielestä budi on ihan samanlaista lapissa kuin etelässäkin. Hintakin sama 15-20e.

Mitä tulee ulkokasvatuksiin niin en ite ainakaan ole edes autoflowereilla saanut kukkaa ulkona. Sisäkasvatuksella budia saa.

Voithan kasvattaa niin kauan kuin kesää riittää ja tehdä hassisöljyä asetonilla kaikista lehdistä ja varsista.
lol apua :foil:

Bööza
Viestit: 136
Liittynyt: 17.2.2010

Re: Ulkokasvatus lapissa kesä 2018

ViestiKirjoittaja Bööza » 2.11.2017 10:15

Unohda nuo ulkomaalaistan siemenpankkien siemenet ja hommaa basaarista jotain suomen kesään akklimatisoituja lajikkeita.

Ronzza
Viestit: 19
Liittynyt: 27.5.2014

Re: Ulkokasvatus lapissa kesä 2018

ViestiKirjoittaja Ronzza » 2.11.2017 14:10

Täällä etelässä pk seudullakin kasvattaminen on ihan tarpeeksi vaikeaa ja arvaamatonta niin lapissa se varmastikin on vielä sitä enemmän. Kuitenkin jos haluat ulkona kasvattaa ja saada ihan hyvää valmista kukkaa niin käy se melkein kesätyöstä jos mielii onnistua.

Ei siinä, ei se mitenkään mahdotonta ole, mutta vaatii suuremman luokan panostuksen. Toki on onnekkaita jotka vain joko suorakylvää siemenet tai korkeintaan esikasvattaa taimiksi ja siinä ohella kevätlannoittaa ja sen suurempia työtunteja panostamatta korjaa syksyllä kelpo sadon. Suurimmalla osalla se kuitenkaan ei ole näin yksinkertaista. Kerroit että kasvatat pihan nurkissa. Jos näin on niin helpottaa huomattavasti kun ei tarvitse ravata pitkiä matkoja spoteille vaan voit tarkkailla niitä jatkuvasti.

Itse ihan hyviä satoja ulkokukkaa keränneenä voin sanoa, että melkeinpä ehdotonta on kunnollinen esikasvatus (2-3vkoa), minkä jälkeen mielellään otollisten säiden aikaan siirrät 4-5 lehtiparia omaavat kasvit luontoon hyvin kalkittuun kuoppaan jossa mullan ja väliaineen (lekasora) suhde on sopiva. Lannoitat sitten nesteillä tai vaikka paskalla niin katsot että määrät on sopivat jne. enemmän kasveja sen parempi. Mulla ei oo kokemusta kuin siemenpankkien siiduista ja näistä parhaimmaksi oon havainnut nortin mitä itekkin mietit. Toisena kesänä 13 kasvia on saattanut tuottaa samansuuruisen sadon kuin toisena kesänä sen tekee 50 kasvia. Paljon on kiinni säiden herrasta. Siellä pohjoisessa on vaarana varmasti suurempi määrä eläimiä riskinä kasvien hyvinvoinnille, mutta ite olen pahimpana riesana kokenut homeet joita vastaan taistelu on hermoja raastavaa. Eipä tässä voi paljon tän enempää neuvoa. Lue ulkokasvatus osio läpikotaisin niin teoreettisella pohjalla oot jo pitkällä :D

oscar dirlewanger
Viestit: 69
Liittynyt: 8.9.2017

Re: Ulkokasvatus lapissa kesä 2018

ViestiKirjoittaja oscar dirlewanger » 2.11.2017 17:23

Kiitoksia vastauksista ja neuvoista. Kyllähän se varmaan tulee olemaan haasteellinen projekti. Täällä säät ym, on riesana enemmän ku etelässä. Ulkokasvatus osiota on tullut luettua ja luen lisää, spotit tulee kotipihaan ja mökille niin niitä on helppo valvoa ja hoitaa. Sisällä kun en pysty kasvattaan juuri nyt. Kattelin basaarin siemen tarjontaa ja siellä olikin yhdellä foorumilaisella kattava tarjonta. Lowryder käsittääkseni on helppo kasvattaa mutta sato pienehkö :thinkKyllähän tämä varmasti on haasteellinen projekti. Mutta kokeillaan. Täytyy opiskella ja lukea tietoa ja hankkia kunnon ravinteet ym. Tyytyväinen olisin jos edes kohtuullisesti onnistuupi. Olishan se juhlallinen hetki käärässä omasta lapin sadosta jointti:pimp:
Viimeksi muokannut oscar dirlewanger, 2.11.2017 17:29. Yhteensä muokattu 1 kertaa.

hampuuuusi
Viestit: 161
Liittynyt: 21.10.2007

Re: Ulkokasvatus lapissa kesä 2018

ViestiKirjoittaja hampuuuusi » 2.11.2017 17:25

Onnistuu se lapissakin. Hyviä tuloksia saanut itse ainakin aikoinaan. Tosiaan lajikkeella on merkitystä todenteolla dr yks parhaista kunnon siemeniä en vain ole löytäny aikoihin. Mutta sillä ilmojen herralla on sun kasvatus käsissään. Sitä vastaan on hankala taistella ilman jotain kasvihuonetta esim. Onnea kasvatukseen pitkä talvi sulla edessä jos nyt alat jo suunnittelee. Muutenki näiden lankojen soisi alkavan vasta kuitenkin edes ensivuoden puolella. Aurinkoista kesää odotellessa.

oscar dirlewanger
Viestit: 69
Liittynyt: 8.9.2017

Re: Ulkokasvatus lapissa kesä 2018

ViestiKirjoittaja oscar dirlewanger » 2.11.2017 22:17

Pitkä se on talvi eessä. Mutta sitä huolellisemmin meinasin valmistautua. Toki ei sekään välttämättä riitä, mutta yrittänyttä ei laiteta. Haasteet on kovat mutta näillä mennään. Esikasvatus lannoitus ym. Huolellisesti tehden. Kahlaillu täsä pikkuhiljaa läpi kasvatus abc:tä ja hullu puutarhuria.täytyy tutustua siemen tarjontaan paremmin. Kiitoksia vastauksista ja neuvoista.


hampuuuusi
Viestit: 161
Liittynyt: 21.10.2007

Re: Ulkokasvatus lapissa kesä 2018

ViestiKirjoittaja hampuuuusi » 6.11.2017 14:36

Hyviä vinkkejä löytyy kun kahlaat läpi nuita vanhempia ulkokasvatuksia. Varmasti löytyy vastaukset jokaiseen sun kysymykseen.

oscar dirlewanger
Viestit: 69
Liittynyt: 8.9.2017

Re: Ulkokasvatus lapissa kesä 2018

ViestiKirjoittaja oscar dirlewanger » 7.11.2017 3:11

Jeps. Olen lukenu nuita osioita ja yrittäny sisäistää lukemani:() basaarin puolella näyttäs olevan hyviä ulkokasvatus siemeniä. Täytyy vaan lukea lisää. Vähän jännittää onnistuuko kasvatus edes kohtalaisesti.

Avatar
Dean
1 tähti
1 tähti
Viestit: 161
Liittynyt: 4.1.2005

Re: Ulkokasvatus lapissa kesä 2018

ViestiKirjoittaja Dean » 14.11.2017 8:06

Mahdollista jos on todella valoisa paikka, huippulajike (autoflower) ja kasvualusta kunnossa. Jos yrittäisin moista, sanotaanko vaikkapa Posion korkeudelle, oma mielikuvitsprojektini menisi näin:

Lajikkeeksi vaikkapa suoraan pankista Sensi Skunk Automatic fem. Projekti alkaa Huhtikuun lopulla siementen idätyksellä kahvinsuodattimen välissä. Parin kolmen viikon esikasvatus 18c lämpötilassa pienen vegeledin alla. Mustaan multaa 40 litraa per kasvi. Multaa roudatessa kuumottaa ja hikoiluttaa. Multatilan pohjaosiin pari kourallista PK-rakeita osin muussattuna / yksilö. Ulosvienti kesäkuun alussa tai jopa toukokuun lopussa. Tätä ennen kasveja on totutettu kylmään ulkoilmaan alkaen parin minuutin jaksoissa. Kasvit ovat jo selvillä kuinka ankariin olosuhteisiin ne tulevat joutumaan.

Kasvupaikkana on vaaran kaakkoisrinne, johon aurinko alkaa paistaa kello kolme yöllä. Harson tai muovin alla lämpötila nousee heti auringon ensisäteistä ja kasvu käynnistyy. Illalla aurinko osuu kasvupaikkaa ainakin kymmeneen asti. Kasvit saa auringonvaloa 18 tuntia vuorokaudessa ja harson alla ne ovat verrattain lämpimissä olosuhteissa. Halla piipahtaa pari kertaa ja räntääkin sataa. Harson alla elelevät pikku kasvit kuitenkin ovat karaistuneet ja kestävät jo kahden asteen pakkasta muutaman tunnin ajan, sillä juuret ovat lämpimässä maassa.

Juhannuksena harso voi lentää hiiteen koska aurinko paistaa lähes yötä päivää kasvupaikalle. Kukinta käynnistyy hiljalleen. Vettä tulee tyypillisesti silloin kuin ei pitäisi ja sää on liian kylmää. Tässä vaiheessa suihkutellaan ensimmäiset homeensuoja-aineet, joita annetaan vähintään parin viikon välein aina kun luvassa on kuivaa säätä.

Hilla-aikaan alkaa kuumotukset sillä kaikenmaailman kiinalaisia pyörii joka suon nurkalla. Kasvit ovat kuitenkin kukkineet jo yli kuukauden. Elokuun aikana suihkutellaan homeensuoja-ainetta aina kun paikalle ehtiin. Tässä vaiheessa alkaa olla tuskallisen selvää, että pohjolan kesä on aivan liian lyhyt. Ei kuitenkaan luovuteta vielä. Yli puolet kasveista on selvinnyt vittumaisten örkkien käsistä ja hartsia muodostuu kasvin pinnalle. Elokuun lopussa ja syyskuun alussa viisas puutarhuri korjaa talteen kasvit, jotka eivät ole homehtuneet tai tuhoutuneet väkivaltaisesti.

Lumien tultua vertaillaan kokemuksia muiden puutarhureiden kanssa. Yksi on laittanut kasvupaikan "avaraan" metsään - hän ei saa mitään koska ei ymmärrä suoran auringonvalon merkitystä. Toinen on hankkinut siemenet epäilyttävältä toimittajalta ja hermikset ovat pölyttäneet kasvit. Kolmas kasvattaa luomuna luonnonmaassa, mutta ei ymmärrä lannoituksen tärkeyttä ja saa muutaman grammman laimeaa höttöä. Neljäs on laittanut kasvit liian lähelle asutusta ja paikka on bustattu. Viisas puutarhuri on nähnyt vaivaa ja saanut satoa. Hän rassaa piippua ja myhäilee - poltettavaa riittää kevääseen asti. :pimp:

the greatganjalover
Viestit: 70
Liittynyt: 24.3.2011

Re: Ulkokasvatus lapissa kesä 2018

ViestiKirjoittaja the greatganjalover » 14.11.2017 10:28

Hieno tarina Dean, näitä on mukava lukea! Panostaisin sinuna Oscar kasvihuoneeseen muutaman satasen, maksaa kyllä itsensä takaisin, trust me. Palataan asiaan lyhyen talven jälkeen. :laugh:

oscar dirlewanger
Viestit: 69
Liittynyt: 8.9.2017

Re: Ulkokasvatus lapissa kesä 2018

ViestiKirjoittaja oscar dirlewanger » 15.11.2017 14:43

Deanilta huippu kirjoitus. Juuri näinhän se varmaan menee. Kuumotukset on onneksi minimisä ko kotipihala kasvattelee toinen spotti mökille :D

oscar dirlewanger
Viestit: 69
Liittynyt: 8.9.2017

Re: Ulkokasvatus lapissa kesä 2018

ViestiKirjoittaja oscar dirlewanger » 15.11.2017 14:46

the greatganjalover kirjoitti:Hieno tarina Dean, näitä on mukava lukea! Panostaisin sinuna Oscar kasvihuoneeseen muutaman satasen, maksaa kyllä itsensä takaisin, trust me. Palataan asiaan lyhyen talven jälkeen. :laugh:

Kasvihuonetta oon kyllä vakavasti miettinyt. Ja varmaan tuleekin hommattua :think:

sinnikko
Viestit: 15
Liittynyt: 18.4.2012

Re: Ulkokasvatus lapissa kesä 2018

ViestiKirjoittaja sinnikko » 16.11.2017 21:56

Hyvin onnistuu :d Useampana kesänä kasvatettu, sen verran että ehdottomasti jos mahdollista vegetä sisällä, hanki siemeniä jotka sopii ulos. Itsellä parhaiten onnistuttu Typhoonilla sekä sen risteytyksillä. Olen myös enimmäkseen kasvattanut ei femmatuista eli urkkien kanssa saa olla hereillä.
Toisaalta vaikka met pääsemmä istuttamaan ulos myöhemmin kuin esim. etelässä on hyvän kesän sattuessa läpi yön paistava aurinko meän paras liittolainen (Y)

Avatar
pullapoika
2 tähteä
2 tähteä
Viestit: 1263
Liittynyt: 5.8.2004

Re: Ulkokasvatus lapissa kesä 2018

ViestiKirjoittaja pullapoika » 17.11.2017 6:49

Mulla on eräät hollantilaiset af siemenet alkaneet vegettymään lapin kesässä. :D

Eiköhän suomalaisilla jotain saa ku sisällä vegettää. :yes:
lol apua :foil:

oscar dirlewanger
Viestit: 69
Liittynyt: 8.9.2017

Re: Ulkokasvatus lapissa kesä 2018

ViestiKirjoittaja oscar dirlewanger » 17.11.2017 6:57

Siemenet hommattu kotimaiselta myyjältä. Otin muutamia eri lajikkeita. Tästä se rojekti lähtee pikkuhiljaa eteneen.

Kukka-Ukki
Viestit: 81
Liittynyt: 9.11.2006

Re: Ulkokasvatus lapissa kesä 2018

ViestiKirjoittaja Kukka-Ukki » 3.1.2018 20:42

Jos vain onnistuu esikasvatus ja sen ajoitus niin että taimet voi siirtää ulos kun yöpakkaset on ohi ja jos kyseessä on kunnollinen pohjoisten olojen autoflower niin kyllä Lapissa voi tulla hyvää kukintoa. Kukintovaihe pitäisi ajoittaa valoisimman kesän aikaan jolloin voidaan puhua jo arctisesta aromista. Lapissa voisi olla hyvä idea laittaa nopeita matalia ja laittaa viljelmät karuille paikoille niin etteivät matalat huku kilpaileviin luonnonkasveihin. Myös aavat suot ovat ilmeisesti mahdollisia palstojen paikkoja.
Mutta homeen torjunnan kannalta parasta olisi tuulinen ja kuivahko paikka jossa kostea ilma ei seiso. Ja etelä-länsi suunnasta tulisi olla esteeton auringon valo viljelmälle.

oscar dirlewanger
Viestit: 69
Liittynyt: 8.9.2017

Re: Ulkokasvatus lapissa kesä 2018

ViestiKirjoittaja oscar dirlewanger » 18.3.2018 12:42

No niin rojekti polkaistu käyntiin. Idättelin vesilasissa siemeniä ja, laittelin maitopurkkeihin kun itua oli noin 1cm ulkona. Lajikkeena lowryder2 ja pekin pehku. Lamppuna toimii esli jonka tilasin vplux.fihttps://www.vplux.fi/tuotteet.html?id=106/555501 Näillä meinasin päästä alkuun ja viedä ulos sitten ku lämpiää. Mitä mieltä arvon kolleegat setistä? Osa näistä tulee kasvihuoneeseen ja osa mökille luontoon. Kasvihuoneessa on mustia laattakiviä lattiana, jotta kylmemmän yön pärjäisivät kiviin sidotulla lämmöllä :think:

Marko430
Viestit: 76
Liittynyt: 7.5.2015

Re: Ulkokasvatus lapissa kesä 2018

ViestiKirjoittaja Marko430 » 18.3.2018 20:11

Liian aikaisin taisit ainakin rytikät laittaa, pehkuista en ple 100% varma, mutta nekin taitaa olla liian aikaisin.


Palaa sivulle “Ulkokasvatus”

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Lazu12 ja 2 vierailijaa