Kuva

Delaware-intiaanien suogungi-kasvatus

Avatar
toohi
2 tähteä
2 tähteä
Viestit: 784
Liittynyt: 1.12.2006

Delaware-intiaanien suogungi-kasvatus

ViestiKirjoittaja toohi » 28.5.2018 11:53

Joskus savuisilla nuotiopiireillä olen kertoillut tällaisen nähneeni netin syövereissä, mutta en tarkemmin silloin muistanut enempää. Nyt sattui taas löytymään ja naputtelin sen kunniaksi pikaisen suomennoksen, niin saadaan perinnekulttuuria levitettyä tänne tuhansien järvien ja vieläkin runsaslukuisempien soiden valtakuntaan.

Pakko huomauttaa disclaimerina, etten ole itse kokeillut tätä kasvatustapaa. Tekstissä puhutaan minä-muodossa, mutta se johtuu siis vain siitä, että pyrin olemaan suomennoksessa mahdollisimman uskollinen alkuperäiselle tekstille.

Isoisien henget kirjoitti:Heipä hei! Tässä tulee suo-gungi (gun’gee) kasvatusmetodi, joka on kulkenut useiden polvien ajan suvussani, jonka juuret ovat Delawaren intiaaneissa. Intiaanit käyttivät onttoja puunrunkoja viemäriputkien sijaan, mutta he olivat ällistyneitä miten paljon hamppujen koko ja sato kasvoi käyttäen tätä kasvatustapaa – puhumattakaan miten paljon se edesauttoi sopua heimojen kesken, kun rauhanpiippuun riitti täytettä… :pimp:

Tämä on ollut perheeni salaisuus, mutta tiedän isäni kertoneen tästä ystävälleen, joka puolestaan kertoi edelleen. Idiootit jättivät putket veteen (kauden jälkeen) ja täällä päin tapa ei ole enää niin huomaamaton. Onneksi vahinko on vain paikallista, joten minua ei henkilökohtaisesti haittaa pätkääkään, vaikka kaikki kasvattaisivat tällä tavalla, mutta siivotkaa hemmetti sentään jälkenne, ettette pilaa tätä muilta.

 1. Tämä kasvatustapa toimii missä tahansa makean veden järvessä, suomaassa tai joessa. Tämä on erittäin hyvä puoli, sillä kuka helvetti sitä huvikseen rämpii soilla, jokisuistoissa tai veneellä vaikeasti saavutettavissa osissa järviä? Supersalainen ninjapuutarhuri, jos joku. :D
 2. Tiedän, että todella monella ulkokasvattajilla on muuten täydellisiä kasvupaikkoja, mutta usein ne ovat liian märkiä.
 3. Yhteen putkeen voi istuttaa vain yhden kasvin (jokainenhan edes puoliksi täysipäinen kasvattaja ymmärtää muutenkin olla istuttamatta isoihin rykelmiin), joten sukupuoli pitää selvittää ennen ulos istututusta.
 4. Sillä välin kun esikasvatat taimia ja selvität sukupuolia, etsi sopivia kasvupaikkoja ja ota mukaan jokin pitkähkö keppi, jolla voit mitata syvyyden. Itse käytän vastaavaa pitkää sauvaa, jollaista venetsialaiset lautturit käyttävät.
 5. Kun löydät lupaavan paikan, survaise keppi suomaahan tai veteen niin syvälle, kunne osut saveen, kiveen tai muuten kiinteään maahan.
 6. Mittaa syvyys ja kirjaa ylös sijaintitiedon kera.
 7. Nyt olet valmis leikkaamaan viemäriputket oikeisiin mittoihin. Itse käytän 20-25 cm halkaisijaltaan olevia putkia. Putken seinämän vahvuus ei niin tarkkaa, mutta vähintään 3-5 mm kuitenkin.
 8. Laske putken pituus seuraavasti: Ota huomioon veden tulviminen ja lisää korkeimman mahdollisen veden korkeuden päälle vielä 0-15 cm. (Katso leväkasvustoa rantakivistä tms.) Eli jos kasvupaikan syvyys on 60 cm, niin leikkaa 60-75 cm pitkä putki siihen. Valmis putki asennetaan niin, että yläpää tulee n. 15-30 cm vedenpinnnan yläpuolelle ja alapää n. 15 cm irti peruskalliosta tms. kiinteästä pohjasta, jotta vettä pääsee tihkumaan putken alapäästä sisään.
 9. Jos putki ei ole mustaa, niin maalaa se niin, että maastoutuu ympäristöönsä, esim. mustaksi, ruskeaksi, tummanvihreäksi. Riittää, että maalaat 30-50cm putken yläpäästä. Merkitse maalaamattomaan osaan kasvupaikan sijaintitieto, että putket eivät mene sekaisin.
 10. Nyt olet valmis oikeisiin hommiin, eli putkien junttaamiseen syvälle pohjaan saakka. Itse käytän vähän putkea isompaa vanerilevyn palaa ja isoa vasaraa tai lekaa. Varo puhkaisemasta vaneria, äläkä lyö keskelle, vaan pyri lyömään putken reunaa ja kierrä sen kehää pikkuhiljaa.
 11. Seuraavaksi saatat sanoa itsellesi, että putken perhanahan on täynnä vettä. Tähän tarvitset yhtä kokoa pienemmän putken, jonka toinen pää on tulpattu. Survaiset tällä pari kertaa, niin suurin osa vedestä painuu pohjasedimenttiin. Vähän jää ja hiljalleen tihkuu takaisin, mutta niin kuuluukin – se pitää huolen kasvisi kastelusta.
 12. Nyt kun ollaan järvellä, niin toivottavasti muuten otit onkivavan ja syötit mukaan. Itse käytän 1-1,5 kg kalaa putkea kohden. Riippuen paikkasi syvyydestä haluat sijoittaa kalat n. 90 cm syvyyteen putken yläpäästä. Ota siis mukaan sopiva mittatikku ja lemppari multasekoitustasi. Täytä ensin mullalla, sitten heität kalat n. 90 cm syvyyteen ja täytät loppuputken taas mullalla jättäen tilaa esikasvatusruukkusi verran yläpäähän. Itse teen yleensä nämä valmistelut noin kolme viikkoa ennen kuin olisi tarkoitus istuttaa taimet putkiin.
 13. Nyt pitäisi olla gungien sukupuolet jo selvillä. Itse säästän yhden uroksen vaaliakseni hamppujeni sukupuuta ja pölytän muutaman nupun jokaisesta kasvistani. Jokaisesta siksi, koska ulkokasvatuksessa riski menetyksille on isompi. Minun tapauksessani, meillä oli 80 sukupolvea vanhoja lajikkeita, jotka yhtenä vuonna eivät tuottaneet kunnolla siitepölyä ja saimme vain 8 siementä. Näistä siemenistä saimme vain kolme naarasta ja joku tai jokin tappoi ainoan uroksen, joten jouduimme pölyttämään skunk-uroksella pitääksemme suvun hengissä ja siksi voinkin kutsua omaa lajikettamme enää 18 sukupolvea vanhaksi. No, joka tapauksessa, sinun ei ole pakko tuottaa omia siemeniä, jos et halua, mutta jos kasvatat ulkona joka vuosi, niin on hyväksi, että lajikkeet mukautuvat paikallisiin oloihin vuosien saatossa, jolloin sato ja vahvuus kasvavat sukupolvesta toiseen.
 14. Okei, aika istuttaa! Kun menet takaisin putkillesi, niihin saattaa olla kertynyt sadevettä. Otithan mukaasi aiemmin tehdyn ”pumpun”, jolla saat taas puserrettua ylimääräiset vedet pois ennen taimien istuttamista. Älä kastele taimiruukkuja ennen istutusta, vaan istuta ne melko kuivan puoleisina, sillä putkessa riittää yllin kyllin vettä.

Siinäpä se! Istuta ja anna luonnon hoitaa loput - sadonkorjuuseen saakka. :mrgreen: Kasveja ei tarvitse kastella tai lannoittaa ollenkaan. Eläimet eivät pääse niitä rouskuttamaan, mutta tuhohyönteiset kylläkin, joten saatat joutua käymään kasvupaikalla neem-öljyn tms torjunta-aineen kera. Sinun ei kuitenkaan tarvitse riskeerata kasvatuksesi paljastusmista kastelun tai lannoituksen takia. Maatuvat kalat pohjasedimentissä pitävät huolen koko kasvukauden lannoituksesta. Kalassa on runsaasti typpeä ja pohjasedimentin ravinnepitoisuus on ihanteellinen kukitusta ajatellen. Näinpä putket kannattaa pitää lyhyehköinä, jotta juuret kerkeävät ajoissa tarpeeksi syvälle. Suo on usein täydellinen syvyytensä puolesta, ja paljon helpompikin kuin järvessä kasvattaminen. Joentöyräät myöskin usein täydellisiä paikkoja.

Avovedessä (järvet, joet yms.)
 1. Jos putken survoo liian syvälle pohjasedimenttiin, niin vettä ei pääse putkeen ollenkaan.
 2. Jos putken jättää liian pitkäksi, juuret eivät välttämättä yllä tarpeeksi syvälle saadakseen kosteutta ja ravinteita.
Matalammat kasvupaikat (suot, vesijättömaat yms.)
 1. Kalat kannattaa sijoittaa vähintään 60 cm syvyyteen. Jos kasvupaikkasi syvyys ei riitä, niin pidennä putkea yläpäästä.
 2. Soilla sadot ovat jostain syystä oman kokemuksen perusteella n. 20 % isompia.
Kuulostaako työläältä? Odotapa vaan, kun näet sadon. :pimp:


Kuva
[Kuva Rare Groove/Icmag]

Kuva
[Kuva BACKCOUNTRY/Icmag]

Kuva
[Kuva WAMEN/Icmag]

Kuva
[Kuva BACKCOUNTRY/Icmag]

Alkuperäinen Icmag-topic: https://www.icmag.com/ic/showthread.php?t=44400

-toohi

edit. yksi käännöskukkanen
Viimeksi muokannut toohi, 31.5.2018 9:11. Yhteensä muokattu 2 kertaa.

hampuuuusi
Viestit: 161
Liittynyt: 21.10.2007

Re: Delaware-intiaanien suogungi-kasvatus

ViestiKirjoittaja hampuuuusi » 29.5.2018 22:11

Kuulostaa mielenkiintoiselta kasvatus metodilta, mutta mites soilla tuon kosteuden kanssa. Syksyllä tuppaavat noi kasvipoloiset homehtumaan aika näppärästi?

Ja siis suollahan sitä kosteutta nimenomaan on öisin ja syksyllä varsinkin, näistä täällä on jauhettu moneen otteeseen. Itsellä on toki tuo suokasvatus kokeilematta vielä koska epäilys homeen suhteen on sen verran kova ettei ole tullut edes kokeiltua sillä hyvilläkin kukkuloilla on joutunut homeen kanssa tekemisiin.

Avatar
toohi
2 tähteä
2 tähteä
Viestit: 784
Liittynyt: 1.12.2006

Re: Delaware-intiaanien suogungi-kasvatus

ViestiKirjoittaja toohi » 30.5.2018 17:21

hampuuuusi kirjoitti:Kuulostaa mielenkiintoiselta kasvatus metodilta, mutta mites soilla tuon kosteuden kanssa. Syksyllä tuppaavat noi kasvipoloiset homehtumaan aika näppärästi?

Ja siis suollahan sitä kosteutta nimenomaan on öisin ja syksyllä varsinkin, näistä täällä on jauhettu moneen otteeseen. Itsellä on toki tuo suokasvatus kokeilematta vielä koska epäilys homeen suhteen on sen verran kova ettei ole tullut edes kokeiltua sillä hyvilläkin kukkuloilla on joutunut homeen kanssa tekemisiin.


Älä sinä kyseenalaista vanhaa intiaanitietämystä, prkle! :D

Kuten tuossa heti alkuun totesin, niin en ole itse kokeillut tätä. Voi hyvin olla, että vetää homeeseen, mutta toisaalta onko järkevää jättää kokeilematta sen perusteella, mitä joku sanoo netissä keskustelupalstalla? Hometta tulee ihan paikasta riippumatta, jos kasveja pitää liian pitkään eikä torju sitä ollenkaan.

Ei suo välttämättä ole sen kosteampi paikka kuin heinikkokaan mikroilmastonsa puolesta.

-toohi

hampuuuusi
Viestit: 161
Liittynyt: 21.10.2007

Re: Delaware-intiaanien suogungi-kasvatus

ViestiKirjoittaja hampuuuusi » 30.5.2018 19:22

Aina se pitää kyseenalaistaa jos epäilyttää sehän se juuri keskustelua aiheuttaa. En millää pahalla sitä meinannut. Mielenkiintoiselta vaikuttaa tämä metodi ja aion todennäköisesti sitä ensi vuonna kokeilla.

Avatar
toohi
2 tähteä
2 tähteä
Viestit: 784
Liittynyt: 1.12.2006

Re: Delaware-intiaanien suogungi-kasvatus

ViestiKirjoittaja toohi » 31.5.2018 9:00

hampuuuusi kirjoitti:Aina se pitää kyseenalaistaa jos epäilyttää sehän se juuri keskustelua aiheuttaa. En millää pahalla sitä meinannut. Mielenkiintoiselta vaikuttaa tämä metodi ja aion todennäköisesti sitä ensi vuonna kokeilla.


Vähän kieliposkessa tuli naputeltua tuo vastaus, niin ei oteta liian vakavasti puolin eikä toisin. :)

Ihan tottahan tuo on, että syksyisellä suolla kosteutta riittää. Valitettavasti joudun itsekin vain teoretisoimaan, mutta varmasti soiltakin on löydettävissä erilaisia mikroilmastoja. Sinällään itseänikin kiinnostaa enemmän tuo järvessä kasvattamisen mahdollisuus, mutta suomensin ohjeet mahdollisimman uskollisesti ilman toim.huom.-huuteluita, niin en välttämättä itsekään ole kaikesta ihan samaa mieltä.

Jos oikein spekuloidaan, niin jenkeissä suo (ja kesä) voi olla melko erilainen kuin Suomessa. Piti vähän vilkuilla wikipediaa, niin selvisi Delawaren sijaitsevan "kostean subtrooppisella vyöhykkeellä" noin 38-39 pohjoisella leveyspiirillä. Suomi puolestaan kuuluu 90%:sesti "pohjoiseen havumetsävyöhykkeeseen" ja sijaitsee noin 60-70 pohjoisten leveyspiirien välissä, eli pari tuhatta kilometriä pohjoiseen. (Sitten taas Golf-virta kumoaa suurimmalta osalta tämän korkeuseron ja seuraavaksi approksimoidaan...)

Nojoo, en jaksa pidemmälle, kun ei toi teoretisointi ja netissä jauhaminen vie yhtään mihinkään. Pitää vaan kokeilla uteliaan mielen kera, niin kivempi kertoa sitten ihan oman käden tietoa. :mrgreen:

-toohi

hampuuuusi
Viestit: 161
Liittynyt: 21.10.2007

Re: Delaware-intiaanien suogungi-kasvatus

ViestiKirjoittaja hampuuuusi » 31.5.2018 15:40

Ei näitä tietenkää tosissaa oteta. Mut joo pitää kokeilla ennenkun alkaa enempiä spekuloimaan. Sellainenki asia vielä tuossa suohommassa että ne tuppaa olemaan sellaisissa notkelmissa missä tulee kosteuden lisäksi hallaa ja kylmää ilmaa mikä ei sekään tee hyvää kasveille.
Pitääkin kysyä että onko kellään kokemuksia hyviä tai huonoja suolla kasvattamisesta?


Palaa sivulle “Ulkokasvatus”

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Lazu12 ja 2 vierailijaa