Kuva

VESIVILJELY

Scrogit, sogit, hydrot, aerot ja muut maallikoilta yli hilseen menevät menetelmät
hawkki

VESIVILJELY

ViestiKirjoittaja hawkki » 5.11.2002 19:39

Elikkä, tässä kun odotellaan hupu2k:ta niin voisiko joku asiaan perehtynyt selittää hieman tarkemmin miten vesiviljely toimii ja miten ne eri vesiviljelymenetelmät eroo toisistaan. Ja jos tietää osoitteen sivuille jotka käsittelevät vesiviljelyä niin voisiko postaa tänne. Meinaan vaan että paljon oon kuullu kehuja vesiviljelyn suhteen ja ylistystä verrattuna multaan, ja olen saannut kuvan että vesiviljelyssä laitetaan vaan kasvi ilmaan, niin että juuret menevät veteen, ilmapumppu ja ravinteet,, onkose tosiaan tossa? Elikkä jos joku viitsis selventää tilannetta ni ois aika mukava. Pari kasvatuskertaa mullassa on takana ja nyt kiinnostaakin tämä toinen vaihtoehto.

EzMigrated!


UncleNasse

Re..

ViestiKirjoittaja UncleNasse » 5.11.2002 22:18

No suoranaisesti en oo perehtynyt vesiviljelyn syvimpiin saloihin, mutta tossa ois oma systeemi jonka kyhäilin ja kyllä se toimii vaikka vähän karulta näyttääkin. Aattelin, että joku voi saaha tosta jotain irti. Elikkä muuttolaatikko, josta kantoreiät teipattu (valoa ei saa päästä juurille. Kuusi pakastepurnukkaa joihin porattu reiät, juuria varten. Akvaarion ilmapumppu ja ilmakivi (se valkoinen juttu letkun päässä). Ilmapumpun ja kiven tarkoitus hapettaa lannoiteliuosta. Kansi vaneria (ei keksiny sillä hetkellä muutakaan). Pakastepurnukoihin lekasoraa, PH- säädetty lannoiteliuos astiaan, pistokkaat tai siemenet esim. pumpulin sisällä purkkeihin pumppu päälle ja a`vot. www.overgrow.com/edge/gal...e=9&page=1

hawkki

juuh

ViestiKirjoittaja hawkki » 5.11.2002 23:04

juu suunnilleen tommosen mä olin mielessäkin hahmotellu...
tohon ku lisäis vielä ravinneliuos astian jonka antavuutta rajottaa kohoventtiili ni tommosen voi jättää vaikka 2 viikoks yksikseen ainakin periaatteessa. kai.

9finger

Re: VESIVILJELY

ViestiKirjoittaja 9finger » 7.11.2002 7:19

Tässä oma näkemykseni erilaisista kasvatusmenetelmistä. Samoin nuo ovat siinä järjestyksessä lueteltuina, miten mielestäni kasvatustehokkuus määräytyy. Myöskin ehkä kasvatusmenetelmän vaativuus kasvaa tuossa järjestyksessä, joskin multakasvatuksessa on julmetusti eniten kokemusperäistä tietoa saatavilla, mikä helpottaa asiaa.
Laitoin jokaisen menetelmän yhteyteen niiden englanninkielisen vastineen jos haluaa etsiä Googlella lisätietoa.

1. Passiivinen vesiviljely (Passive hydroponic)
Kasvit kasvaa ruukussa olevassa väliaineessa (esim. lekasora), joka taas on suuremman vesitiiviin ruukun sisällä missä on lannoitevesi. Kasvi voi olla myöskin väliaineessa yhdessä ainoassa ruukussa, jonka pohjalla on lannoitevettä. Kasvien juuret ovat ilmavassa väliaineessa ja lannoitevedessä.
www.villamussalo.com/plantpot/hydro.html
www.villamussalo.com/garden/hydro.html

2. Multaviljely (Soil cultivation)
Tavallinen mullassa kasvatus, joko tavallisessa pohjasta rei'itetyssä ruukussa tai altakasteluruukussa. Kasvin juuret kasvavat kokonaan väliainessaa. Suurin riski liikakastelulla saada tapettua kasvin juuret.

3. DWC (Deep Water Culture) tyyppinen vesiviljely
Kasvatus hapetetussa lannoitevedessä joko osaksi esim. lekasoralla täytetyssä ruukussa tai kokonaan ilman väliainetta. Veden hapetus tapahtuu esim. ilmapumpulla, jonka ilma johdetaan ilmakiven läpi lannoiteveteen. Kasvin juuret voivat olla osaksi väliaineessa, ilmassa ja lannoitevedessä.
www.overgrow.com/edge/gallery.php?userid=40076&lastpage=1&perpage=9&action=view&sortby=date&in=juuret.jpg

4. Hydroponinen menetelmä (Hydroponic)
Kasvit kasvavat omassa väliaineellisessa kasvatusastiassa, johon tuodaan ravinneliuos pumpun(ilmapumppu tai vesipumppu) avulla. Ravinneliuos huuhtelee väliainetta, jossa kasvien juuret kasvavat ja johdetaan lopuksi takaisin lannoitevesiastiaan. Juuret kasvavat helposti ilmavassa lekasorassa ja saavat tästä syystä lannoitteiden lisäksi happea. Lannoiteveden antamista voi jaksotella esim. pitämällä ravinnevirtausta kerrallaan päällä 1 tunti jonka jälkeen 2 tuntia taukoa. Näin pystytään nostamaan juurien saaman hapen määrää.
www.viherpeukku.com/html/jarjestelma.html

5. Aero-Hydroponinen menetelmä (Aeroponic/Hydroponic Hybrid)
Kasvien juuria "valellaan" jatkuvasti hapekkaalla nopeasti virtaavalla ravinneliuoksella. Kasvien juuret eivät ole missään väliaineessa vaan vapaasti virtaavaan ravinneliuokseen kosketuksissa.
www.viherpeukku.com/html/jarjestelma.html

6. Aeroponinen menetelmä (Aeroponic)
Kasvien juuria kastellaan hienojakoisella ravinneliuossumulla. Menetelmän tarkoituksena saada juurille lannoiteveden lisäksi optimaalisesti happea. Kasvien juuret eivät kasva missään väliaineessa.
www.howtohydroponics.com/aero.html


Lisäksi voisi vielä mainita yhden menetelmän, jonka voisi vaikka sijoittaa 4b:ksi.

4b.Luode ja Vuoksi (EBB & FLOW SYSTEM, FLOOD AND DRAIN)
Kasvit kasvavat lekasoralla täytetyssä astiassa, joka aina välillä annetaan täyttyä lannoitevedellä, jonka jälkeen sama vesi valutetaan takaisin lannoitevesiastiaan. Tämä voidaan hoitaa pumpulla taikka painovoimaa hyödyntäen.
www.simplyhydro.com/free1.htm


Noitahan sitten voi vapaasti sekoitella keskenään kehittääkseen itselleen sopivimman kasvatussysteemin. Itselläni on kokemusta menetelmistä 1, 2, 3 ja 4. Noista tehoikkaimmaksi toteaisin tuon 4:sen. Millään menetelmällä verrattuna naapuriinsa ei välttämättä ole hirveitä kasvatustehoeroja, mutta esim. menetelmän 1. ja 4. välillä eroa on jo kuin yöllä ja päivällä.

Tästä kaiketi jo kävikin ilmi ettei tälle kasvatusharrastukselle ole näköpiirissä mitään lopullista yhtä ja oikeaa kaiken päättävää kasvatusmenetelmää vaan aina voi kokeilla jotain uutta saavuttaakseen entistä tyydyttävämmän kasvatustuloksen. Ei muuta kuin mielikuvitusta peliin .


Lopuksi vielä parit linkit.
www.simplyhydro.com/whatis.htm
www.overgrow.com/faq/browse.php?topic=113


tolo

waterit

ViestiKirjoittaja tolo » 7.11.2002 12:30

kyllähän noissa water/aquafarmeissa kasvavat juuret sinne lannoitevesiastiaan myös, jota pumppu hapettaa. 9fingerin tekstistä sain vain sen kuvan, että juuret olisivat vain siinä ylemmässä osassa.

9finger

Re: waterit

ViestiKirjoittaja 9finger » 7.11.2002 17:04

No enpä ole päässyt tutkimaan tuollaista kaupallista aquafarmia sen lähempää ja niissä varmaankin on toteutettu lannoiteveden takaisin tulo rei'ittämällä kasvatusastian pohja. Sieltähän sitten ne juuretkin pääsevät lannoiteveteen, mikä voi osaltaan olla tarkoituskin.

Itse tein tuon tapaisen kasvatuslaitteiston laittamalla 2 varastolaatikkoa päälletysten ja tekemällä ylemmän kasvatuslaatikon päätyseinään ulostulon lannoitevedelle. Siihen liitin ja letkulla lannoitevesi takaisin alempaan astiaan. Tuon nyt sitten voisi ehkä nimetä paremminkin N.F.T. systeemiksi, paitsi ettei se ihan sekään ole. Niin ja Aquafarmiin eroa tekee vielä, että käytin aitoa pientä vesipumppua ilmapumpun sijasta.
No idea kuitenkin on saada kasvi pääasiallisesti kasvamaan väliaineessa, jota huuhdellaan lannoitevedellä ilman, että vesi jää pysyvästi "lillumaan" väliaineeseen.

Noista eri menetelmistä on variaatioita, eikä varmaan mikään virallinen elin hoida menetelmien tarkkaa standardointia .

kasvatus99

Unclenassen linkki..

ViestiKirjoittaja kasvatus99 » 8.11.2002 4:19

Mites tuo käytännössä toimii? Tai siis riittääkö noilla kasveilla tila tuossa etteivät hirveästi rupea varjostamaan toisiaan? Jotain tuollaista olen itse suunnitellut mutta vielä hieman projektiluontoista tuo. Hiljaa hyvä tulee =)

Tuosta vielä, että sopiiko kaikki lajikkeet vesiviljelyyn vai onko erityisesti joku lajike ylitse muiden vesiviljelyssä?

Ps. Tuota vesiviljelyä koitin vaimon saniaisella ja kyllä se ilmeisesti toimii kun juurtui ja lähti kasvamaan. Itse asiassa kasvu ja kasvin hyvin vointi on eriluokkaa kuin mullassa. Ei palaneita lehtien kärkiä ja se todellakin kasvaa. Puitteet eivät ehkä ole hyvät kun ilman väliaineita ja ainoastaan substral liuoksella elää. Ilmeisesti tuossa viljelymenetelmässä on potenttiaalia. Sinänsä mielenkiintoista ja ehkäpä minä todellakin saan uuden harrastuksen itselleni. =)

tolo

NFT

ViestiKirjoittaja tolo » 8.11.2002 13:59

NFT:stä, pitääkö sitä ravinneliuosta hapettaa ilmapumpun avulla? vai hapettaako kenties pumppu joka nostaa ravinneliuoksen putkiin ja sitä kauttaa kasvien juurille?

Avatar
Ganjaana
Viestit: 308
Liittynyt: 7.11.2002

Re: NFT

ViestiKirjoittaja Ganjaana » 8.11.2002 14:56

Tästä en ole juttua nähnyt mutta pystyisikö vesiviljelyn hoitamaan kesällä keskikokoisessa purossa jos laajentaa sille oman alueen mikä ei ole suoranaisesti yhteydessä puroon mutta kuitenkin niin että vesi kiertää, tässä purossa olisi hyvä hiekkapohja sekä paikka on suojaisen aurinkoinen, ravinteiden lisäämiseen pitäisi varmaan jotakin vähintään keksiä?

9finger

Re: NFT

ViestiKirjoittaja 9finger » 9.11.2002 4:12

tolo:
Kyllä se vesi varmaan riittävästi hapettuu virratessaan kasvatusastiassa ja valuessaan takaisin lannoitevesiastiaan. Tuo vesipumppu, joka nostaa lannoitevedet kasvatusastiaan on hyvinkin äänetön (riippuu ehkä pumpusta), joten koko kasvatussysteemistä ei kuulu kuin veden soliseva ääni. On sitten jokaisen oma asia haluaako tuollaiseen harmoniseen kokonaisuuteen lisätä "mölyävän" ilmapumpun.
Veden valumisääntä lannoitevesiastiaan voi pienentää laittamalla sinne astiaan jonkin muovilevyn vinoon niin, että ylempi pää on siinä kohtaa mihin lannoitevedet tulevat takaisin.

Ganjaana:
Kyllä tuon vesiviljelysysteemin pitäisi olla suljettu kokonaisuus, koska muuten et pysty pitämään lannoitemääriä kohdallaan ja myöskään veden PH-arvon säätäminen ei onnistu.

Tietysti jos unohtaa tuon PH:n ja ajatellaan, että onnistut tekemään sellaisen lammen siihen puron sivulle mihin vain hiukan tulee uutta vettä ja se vesi olisi "lammessa" sellaista mutaista ravinnerikasta litkua johon vielä lisäisit jotain halpaa lannoitetta silloin tällöin, niin voihan ne vaikka kasvaakin . Niitä ei vaan saisi istuttaa sinne "lammen" pohjalle vaan virittää jotenkin niin, että ne juuret uiskentelevat siinä vedessä vapaasti.

Sinuna kuitenkin istuttaisin kasvit multaan johonkin puron viereen, niin ei tarvitsisi kokoajan ehkä kastellakaan ja tulos olisi varmempi.

Edited by: 9finger at: 11/9/02 2:23:28 am

morEganjA

entäs..

ViestiKirjoittaja morEganjA » 27.11.2002 4:52

kivivilla? siis kasvaako juuret siinä kunnolla..? onko se tarpeeksi ilmava? ja kuinka monen tunnin välein kasteluväli tulisi olla?

Rhesus m
1 tähti
1 tähti
Viestit: 1079
Liittynyt: 26.4.2001

Re: entäs..

ViestiKirjoittaja Rhesus m » 27.11.2002 18:27

minkäs tyyppiseen systeeminn meinasit kivivillan laittaa.
nft systeemissä tuo on kivuttomin käyttää ja nestettä juoksutetaan jatkuvasti.

Avatar
Prozac20mg
Viestit: 406
Liittynyt: 1.12.2001

Ilmapumpun meteli?

ViestiKirjoittaja Prozac20mg » 29.11.2002 1:11

Kysyn nyt tässä threadissa kun on ihan aiheesta, että: Millainen mekkala lähtee ilmapumpusta? Ja pyydän, älkää vastatko jotta "ei kuulu tuulettimien yli", koska tuulettimet+valon voi sammuttaa vieraiden ajaksi, mutta vettähän pitää hapettaa jatkuvasti, right? Joten... jos sattuu vallitsemaan vaikka vaivaantunut hiljaisuus joka jatkuu ja jatkuu ja jatkuu, niin kuuluuko se kihinä miten hyvin?

Avatar
djrenttu
Viestit: 182
Liittynyt: 17.9.2002

Melu

ViestiKirjoittaja djrenttu » 29.11.2002 1:54

Meluaa aika muikeasti, itseltäni meni yöunet kunnes pökkäsin mööpelin pehmotossun sisälle ja johan hiljeni. Lienee pumppukohtaista kaupanpäällisiksi.. Jos päristää esim. kaapin lattialla niin varmasti resonoi sen verran että kuuluu kaapista selvästi.
raa

Rhesus m
1 tähti
1 tähti
Viestit: 1079
Liittynyt: 26.4.2001

Re: Melu

ViestiKirjoittaja Rhesus m » 29.11.2002 17:40

kyllä sen uskaltaa pariksi tunniksi pois päältä ottaa tarpeen vaatiessa.
omani piti armotonta ääntä joten poistin sen käytöstä.
nyt on pitempään ollut etolafarmi pelkällä akvaariopumpulla käytössä ja siitä ei ääntä lähde muutakuin silloin kun säiliönpohjalla on vain tippa vettä silloinkin ääni muistuttaa pienen puron solinaa.

Avatar
Prozac20mg
Viestit: 406
Liittynyt: 1.12.2001

Re: Melu

ViestiKirjoittaja Prozac20mg » 30.11.2002 4:31

Pari tuntia downtimeä ei ole optio - paha sanoa ropeporukalle jotta kaikki pihalle ettette älyä huumeviljelmästä lähtevää pulputusta. Entäs veden solina? vissypullonomaista kuohuntaa vai vaimeaa pulputusta? nämäkin pitäisi vissiin laittaa uuteen hupuun (joka muuten toimisi ehkä hyvinkin uutena, lukittuna keskustelualueena jonne siirretään hyväksytty materiaali; voisi sanoa kysyjille että katsokaa tuolta, ja sinne postattavan matskun voisi laittaa ensin esim. keskustelua-alueelle ehdolle ennen siirtoa. Tämä kyllä vaatisi ylläpidon toimenpiteitä, mitenkähän onnistunee?)

morEganjA

nft..

ViestiKirjoittaja morEganjA » 30.11.2002 6:04

siis mikä ihmeen nft? ..olen pahasti pihalla näiden lyhenteiden etc. kanssa

Mutta, siis kivivillat on octarinesta tilatussa 2 pitkässä boxissa.. sitten on lannoitesäiliö 30l. jossa on gardenan pumppu, lattialla ohjelmavalitsin 13 ohjelmalla.. tällä hetkellä 8 tunnin välein 3 minuuttia lannoitevettä.
Istutin "itu"vaiheessa olevan siemenen sinne kivivillaan, lannoitevesi (octarine 3-component) on voimakkuudeltaan 2/3 normaalista..

Niin, siis mitä kasteluväliätulisi käyttää??? Kivivilla tuntuisi olevan turhankin märkä tällä ohjelmalla.. suihkuttelen silti kasveja reilusti vedellä etteivät kuivahda juurten rääkin takia..

Edited by: morEganjA at: 11/30/02 4:14:30 am

Rhesus m
1 tähti
1 tähti
Viestit: 1079
Liittynyt: 26.4.2001

Re: nft..

ViestiKirjoittaja Rhesus m » 30.11.2002 12:46

nft=nutrient film technigue
tällä tyylillä kasvatetaan kasvit kivivillakuutiossa/perliitti/vermikuliitti/kevytsora ruukussa joka on rännin kaltaisessa kourussa (parvekelaatikko).
systeemi toimii siten että ränni on nostettu lannoitesäiliön yläpuolelle hikuan kaltevaan asentoon siten että korkeammasta päästä ränniin pumpattu vesi valuu alemmasta päässä olevista rijistä takaisin lannoite säiliöön.
jatkuvalla pumppaamisella rännin pohjalle muodostuu ohut kerros juoksevaa lannoitevettä joka on hyvin hapettunutta ja kasin juuret lilluvat koko ajan tuossa litkussa ottaen siitä ravinteet.

tärkeintä on että tuo kivivilla on kokoajan kosteana sillä ei juurikaan ole väliä että miten alussa pumppaa litkua kun se muuttuu kuitenkin kasvien kasvaessa ja joutuu sitten tihentämään kastelukertoja.
onko sullla jonkin näkoiset tippa kasteliat siinä?
anna alussa olla tuo mikä nyt on ja sitten tihennät kasteluväliä tarpeen mukaan.
mitä merkkiä sun lannoteet on?
toivottavasti selventi vähän toi vastaus.

morEganjA

joo..!

ViestiKirjoittaja morEganjA » 1.12.2002 3:18

vastaava zydeemi on.. ja lannoitteet; Advanced hydroponics Of Holland, Dutch Formula, 3 eri putelia joita sekoitellaan. ja tippakastelijat on..yks per kasvi riittää ohjeen mukaan.. mutta pitää heittää lisää jossain vaiheessa. (tuli parikymmentä ylimääräistä)

vesiviljelmään istuttamani "siemenitu" on muuttanut värinsä jo vihreäksi

selvensi, kiitos..

9finger

Re: nft..

ViestiKirjoittaja 9finger » 1.12.2002 5:37

Tässä linkki mistä käy ilmi N.F.T:n periaate. Linkki on muuten tuolla ylempänäkin mainittu joskaan ei suoraan tälle sivulle vaan edelliselle sivulle. www.simplyhydro.com/system.htm

Tuolla "Laittakaahan kaikki kuvii jotka vaan millään pystyy venyyn" topicissa oli linkki valokuviisi ja mitä niitä katselin huomasin, että kivivillasi taitaa olla lasi-/vuorivillaa eikä kasvien kasvattamiseen tarkoitettua kivivillaa, mikä taitaa olla aikalailla eri kamaa. Tuo rakennuksilla eristeenä käytetty vuorivillahan on käsitelty homeenestokemikaaleilla ja muutenkin käsitelty vettä hylkiväksi käyttötarkoitus silmälläpitäen. Itse en ole kylläkään nähnyt aitoa kasveille tarkoitettua kivivillaa, joten joku muu voinee valaista noiden rakenteellista eroa.

Toisaalta joku oli joskus täällä jossain topicissa muistaakseni kertonut kasvattaneensa kasviaan tuollaisessa lasivillassa siten, että kasteli sen läpimäräksi ja muutaman päivän välein kun villa oli hiukan kuivahtanut toisti toimenpiteen. Kasvi kuulemma kasvoi ihan hyvin.

Kai tuosta systeemistäsi ylimääräiset lannoitevedet palaavat lannoitevesiastiaan?

Tavoitehan on kuitenkin saada juurille ideaalisesti ravinteita ja toisaalta happea, jolloin kasvu olisi optimaalista. Ravinteiden saaminen kasveillesi ei kaiketikaan ole ongelma vaan tuo hapen saanti juurille. Jos tuo "kivivillasi" on aivan märkää ei juurille pääse ilmaa koska vesi tukkinee kivivillan huokoset estäen hapen pääsyn juurille. Toisaalta jos lannoitevesi on hyvin hapetettua saavat juuret sitä kautta tarvitsemansa hapen.
Näkisinkin tuossa vaihtoehtoina hapekkaan lannoiteveden kierrättämisen jatkuvasti tai sitten kunnon kastelu esim. tunnin ajan ja sitten kastelu lopetetaan kunnes "kivivilla" on hiukan kuivahtanut, jolloin juuret ovat ehtineet saada happea riittävästi.
Jos tuo väliaine olisi esim. hydrosoraa olisi tuo systeemisi toiminnaltaan aikalailla perinteisen vesiviljelyn tapainen millaisia esim. Viherpeukku myy (jos siis tuo lannoitevesi pääsee systeemissäsi valumaan vapaasti takaisin lannoitevesiastiaan). Tuossa on nyt sitten iso kysymysmerkki, että miten tuo "kivillasi" käyttäytyy. Taidat olla väsännyt uraauurtavan kasvatussysteemin ainakin näin foorumilaisten keskuudessa .

Mielenkiinnolla odotan kasvatuskokemuksiasi tuosta systeemistä.Edited by: 9finger at: 12/1/02 4:06:24 am


Palaa sivulle “Erikoisjärjestelmät”

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailija