Tiedote: Kaikki käyttäjätunnukset ajalta 29.8-21.11.2019 on nyt aktivoitu manuaalisesti. Voit nyt kirjautua sisään tunnuksillasi!

Lajikkeista / lajikekeskustelusta

Keskustelua lajikkeista, niiden jalostamisesta ja siemenpankeista
Avatar
reijo hiller
3 tähteä
3 tähteä
Viestit: 2717
Liittynyt: 22.2.2004

Lajikkeista / lajikekeskustelusta

ViestiKirjoittaja reijo hiller » 22.5.2006 14:57

Disclaimer: tämä ei ole "ylläpidon viesti" tms. saati mikään tiedote, vaan nämä ovat omia mielipiteitäni ja näkemyksiäni.

Teksti käsittelee lajikkeista ja risteytyksistä kirjoittamista ja kertomista.


Väärän tiedon leviämisen ongelma

Todennäköisesti jokainen meistä on joskus "tiennyt" jotain väärin; errare humanum est. On kuitenkin eri asia levittää tietona asiaa, josta ei ole varma tai jonka on esimerkiksi "hätäisesti" jostain omaksunut. Muistatko lapsuudesta leikin, joka kulki mm. juorupuhelimen nimellä? Lapsiletkan ensimmäinen kuiskasi viereisen korvaan lauseen, tämä saman lauseen seuraavalle jne. Väärinkuulemisen seurauksena jonon lopussa paljastunut lause oli tyystin erilainen kuin mitä liikkeelle lähti.

Samalla tapaa leviää myös väärä tieto; ei tarvita kuin pienen pieni väärinymmärrys edellisessä portaassa, ja väärä tieto alkaa levitä vielä matkan varrella lisää muuttuen. Jo ennestään olemassa oleva tietotulva paisuu lisää virheellisestä tiedosta, kaikki ovat yhä enemmän hämmentyneitä, yhä todennäköisemmin väärässä ja ihan yhtä pihalla kuin ennenkin.

Tämä ei koske hampun kohdalla vain lajikkeita, mutta kirjoitan asiasta tänne siksi, että tänä keväänä on erilaisia risteytyksiä ja siemeniä ollut jaossa luultavasti enemmän kuin milloinkaan aikaisemmin. Tämän seurauksena myös erilaiset sekaannukset ja tiedon löytymisen ongelma ovat kasvaneet.


Lajikkeet ja risteytykset


* Me puhumme täällä lajikkeista, emme lajeista. Afghan ja Blueberry ovat samaa lajia. Ja jos esim. haluat minkä tahansa Suomessa ulkona kukkivan lajin siemeniä, ilmoitat olevasi kiinnostunut myös orvokeista, auringonkukista, mansikasta ja niin edelleen. :wink:

* Lajikenimet
Se nopea, legendaarinen autoflower ei ole Low Rider, eikä se vähän isompi ruotsalainen autoflower ole Supersonic. Jos et ole varma, miten lajikenimi kirjoitetaan, kurkista KaLaInfosta (se osaa myös korjata monia tavanomaisia "lajikekirjoitusvirheitä") tai kokeile vaikka haun avulla. Lajikenimet olisi tärkeää kirjoittaa oikein kahdesta syystä: sekaannusten välttämiseksi ja siksi, että muutkin löytäisivät tiedon.

Jos et ole varma, mitä lajiketta siemenet ovat tai kasvi on, älä välitä arveluasi eteenpäin "tietona". Muista, että siementen löytyminen Blueberry-budin seasta ei tarkoita, että siemenet olisivat Blueberryä - tämä riippuu yhtä lailla myös siemenet pölyttäneestä kasvista. Neitseellistä sikiämistä ei Yrttien valtakunnassa tapahdu.

* Risteytysten merkintätapa

- Naaras x Uros (pölytettävä x pölyttäjä esim. fem-siemenillä). Jos et tiedä, miten päin risteytys on tehty, suosittelisin käyttämään kauttaviivaa.

- Jos risteytyksessä on useampaa lajiketta, on suluilla eroteltava keskenään, miten ne missäkin vaiheessa on risteytetty. "Blueberry x Skunk x Haze" ei siis ole hyvä merkintätapa - siitä ei selviä, onko (Blueberry x Skunk) pölytetty Hazella vai Blueberry pölytetty Skunk x Hazella. Sen sijaan (Thai x Haze) x Skunk #1 kertoo täsmällisesti, miten risteytys on tehty.

(Blueberry x Skunk x Haze ei ole oikea merkintätapa siinäkään tapauksessa, että Blueberry olisi menty jostain oudosta syystä pölyttämään kahdella lajikkeella. Silloin siemenet ovat Blueberry x ? tai tarkemmin Blueberry x (Skunk tai Haze)).

* Sukupolvien numerointi / "sukupolvikirjaimet"

Sukupolvien numerointi ei ole yksiselitteistä. Suositus on, että F1-risteytyksinä puhuttaisiin vain vakautettujen (ibl) lajikkeiden välisistä F1-risteytyksistä; esimerkiksi "Haze Mist" on itsessään ibl-linjoista tuotettu F1-risteytys, joten Haze Mist x (mikä tahansa) ei tämän periaatteen mukaan ole enää F1-risteytys. Tässä ajatuksena on se, että "F1" lajikenimen yhteydessä todella olisi merkki homotsygooteista vanhemmista tuotetusta yhtenäisen (heterogeenisen) geenistön omaavista samankaltaisista elinvoimaisista kasveista.

Vakautetun lajikkeen kohdalla sukupolvien numeroinnista on hankala puhua, sillä sukupolvia on jo sen verran monta. Voidaan sanoa, että siemenet ovat esimerkiksi F2 Sensi Seedsin Lajikkeesta, mutta yleisesti F2 ne tuskin enää ovat, sillä itse Sensi Seeds on voinut tehdä "alkuperäisestä versiosta" jo viisi sukupolvea.

Myöskään F2:sta ei suositella puhuttavan, ellei taustalla ole "aito F1" (tai vakautettu lajike, jonka f-merkinnän ongelmat on yllä esitetty). Muunlaisen risteytyksen "F2" suositellaan merkittäväksi "IX1", mikä tarkoittaa incrossia (sisäänristeytys). IX1 x IX1 tuottaa taasen sukupolven IX2 jne.

BX tarkoittaa takaisinristeytystä (backcross).

IBL tarkoittaa vakautettua lajiketta (inbred line), mitä ilmausta ei kylläkään ko. lajikkeiden yhteydessä usein käytetä. Vakautus tapahtuu yleensä riittävän monella peräkkäisellä sisäänristeytyksellä (tai takaisinristeytyksellä). IBL-lajikkeet ovat homotsygootteja (samaperintäisiä), ja niitä voidaan käyttää tehtäessä F1-hybridilajikkeita.


Siemenpankeista ja lajikkeista yleisesti

Kokemusten jakaminen eri lajikkeista ja siemenpankeista on ensiarvoisen tärkeää. Jokaisen näitä kokemuksia kirjoittavan ja niitä lukevan olisi hyvä kuitenkin muistaa yksittäistapausten ja yleistyksen ero sekä se, että kasvatus on edelleen monen tekijän summa. Joitain esimerkkejä, mitä tällä tarkoitan.

* Jos olet idättänyt alle kymmenen siementä, voit tietää lähinnä, jos siemenet ylipäänsä itävät. Muutamalla epäonnistuneella siemenellä ei voi kuitenkaan teilata itävyyttä, ja omia "ympäristötekijöitä" kannattaa tarkastella kriittisesti.

* Parilla kasvilla muodostetaan kokemuksia, mutta ei koko lajikkeeseen soveltuvaa yleispätevää tietoa. Tässäkin kohdin omia ympäristötekijöitä tulisi tutkia tarkkaan, varsinkin jos "vertailukasvit" (toista lajiketta) puuttuvat. Esimerkiksi hermistymisestä puhuttaessa olennaista on tietää, hermistyikö nimenomaan jokin lajike vai itse asiassa koko kasvatustila; sama erottelukysymys pätee myös mm. homehtumiseen.

* Lajikkeilla on eri vaatimuksia. Eri lajikkeet tuovat paitsi vaihtelua, myös erilaisia reagointitapoja - jos Skunkillesi sopiva lannoiteliuos on Hazellesi liian vahvaa, se ei tee Hazesta huonompaa; se kertoo ainoastaan, että Hazesi käyttää ja haluaa vähemmän ravinteita. Erilaisuus ei ole vika, eihän?

* Muutaman siemenen otannoilla tehdyt "mistä eniten uroksia/naaraita" -vertailut ns. standardisiemenillä perustuvat heikkoon otantaan. Kuten tilastotieteen tunnilla opetettiin, ei arpanopastakaan tule neljällä heitolla yleensä juuri kahta parillista ja kahta paritonta lukua.

* Lajikkeita ei voi ulkonäöstä tunnistaa. Jos kasvi on vihreä ja hampun näköinen, eikä sen lajike ole tiedossa, ei se ole kuvan jälkeenkään. Joku voi "tietää", että hänen tietynlajikkeinen kasvinsa näytti kyllä "juuri samalta" (mikä ei varmista mitään). Fenotyyppi vaihtelee kuitenkin niin paljon, ettei kuva kerro mitenkään varmaksi lajiketta. Jos kasvattaa vain kahta kasvia, erot on helppo nähdä, ja omat lajiketunnistustaidot voi kenties helpommin yliarvioida. Mutta laitapa samaan kaappiin kukkimaan viittä lajiketta, kutakin viisi kasvia, ja jätä nimilaput pois. Jos osaat vielä lopussa sanoa jokaisen kasvin kohdalla, mihin lajikkeeseen se edes näistä vaihtoehdoista kuuluu, onnittelut. Muista kuitenkin, että Carl von Linnékin erehtyi luokitellessaan kasvilajeja ulkonäön perusteella.

* Kun ostat siemeniä, ole valmiina olemaan kriittinen, mikäli tieto on vajaata tai epäselvää. Ei ole häpeä tai pilkunnysväystä vaatia selvennystä, jos risteytyksen ilmoitustavassa tai itse risteytyksessä on jotain hämärää. Myyjä ei ole valitettavasti aina oikeassa. Siementen alkuperää voi tiedustella - onko esim. myyjä itse risteyttänyt ne silmiensä edessä, vai onko kaverilta tullut pussukka siemeniä, jossa lukee Low Rider. Lajikkeen nimen kirjoittaminen miten sattuu, epäselvyydet risteytysmerkinnöissä tai "heikot muistikuvat tuotantotavasta" ovat merkkejä, jotka saavat laittaa hälytyskellosi ostajana soimaan. Sinulla on myös oikeutesi.


Tähän loppuun sen verran huomautusta, että tavanomainen Hamppulajikkeet-osion viestittely on keskustelua. Keskusteluun liittyy omien kokemusten jakaminen, eikä siinä ole tarkoitus kerätä varmaa tietoa, väitellä siitä tai levittää sitä. Kokemuksia voi jakaa, vaikka tietoa ei olisikaan. Koska muodostamme kuitenkin kokemustemme perusteella omia käsityksiämme ja jopa tietoamme, voi joskus olla tarpeen tarkastella kokemuksen todenmukaisuutta. Tärkeää on ymmärtää, että oma kokemus on eri asia kuin tieto.

Tämän asian hyväksymisen tarkoitus on myös auttaa sinua jatkossa ymmärtämään kokemuksiasi yhä paremmin; jos esimerkiksi lannoitat liikaa, sativasi ei kestä sitä ja saat tästä "huonon kokemuksen Jack Hereristä", voi lisätarkastelu opettaa sinulle, että vähempi lannoitus on parempi, eikä itse Jack Herer huono lajike ollutkaan...

Avatar
wentami
1 tähti
1 tähti
Viestit: 906
Liittynyt: 11.4.2010

Re: Lajikkeista / lajikekeskustelusta

ViestiKirjoittaja wentami » 6.1.2011 20:14

Sain aikoinnaan foorumilta siemeniä, kertokaa viisaammat mitä kertoo merkinnät:

- (HinduKush x AK-48 ) x AK-48 ´F2´
- (BBxAK-48 ) x ((HinduKush x AK-48 ) x AK-48

Noita lajikkeita ei siis tarvitse suomentaa mutta tuo sukupuu kiinnostaa.

He5u5
Viestit: 15
Liittynyt: 1.1.2011

Re: Lajikkeista / lajikekeskustelusta

ViestiKirjoittaja He5u5 » 6.1.2011 20:43

wentami kirjoitti:Sain aikoinnaan foorumilta siemeniä, kertokaa viisaammat mitä kertoo merkinnät:

- (HinduKush x AK-48 ) x AK-48 ´F2´
- (BBxAK-48 ) x ((HinduKush x AK-48 ) x AK-48

Noita lajikkeita ei siis tarvitse suomentaa mutta tuo sukupuu kiinnostaa.


Ei varmaa tietoa, luulen seuraavaa. :D

- (HinduKush x AK-48 ) x AK-48 ´F2´

Voi sopia yhtälöön, HK naaras risteytetty AK-48 heteellä. Kyseisen hybridin emi risteytetty uudelleen AK-48 heteellä. Hybridistä tehty uusi sukupolvi "F2" eli ((HinduKush x AK-48 ) x AK-48) x ((HinduKush x AK-48 ) x AK-48) = "F2"

- (BBxAK-48 ) x ((HinduKush x AK-48 ) x AK-48

BB voi olla Big Bud, hyvin yleisesti kasvatettu hybridi. Sekamelska voi sopia yhtälöön, Big Bud naaras risteytetty AK-48 heteellä. Kyseisen risteytyksen emi pölytetty (HinduKush x AK-48 ) x AK-48 heteellä. Tämä hede = HK naaras risteytetty AK-48 heteellä. Kyseisen hybridin emi risteytetty uudelleen AK-48 heteellä.

Avatar
Jack The Reaper
2 tähteä
2 tähteä
Viestit: 4139
Liittynyt: 7.1.2003

Re: Lajikkeista / lajikekeskustelusta

ViestiKirjoittaja Jack The Reaper » 6.1.2011 20:58

wentami kirjoitti:- (HinduKush x AK-48 ) x AK-48 ´F2´


He5u5 :ksen tulkinnasta poiketen tajuan tämän niin, että HK x AK48 on risteytetty AK-48lla joka on F2, eli itsetuotettuja, eikä niin, että koko risteymä on F2-sukupolvea.

Tosin, nyt kun mietin, niin kumpikin on järkeviä vaihtoehtoja..

Kumpikin voi olla yhtä väärässä.. :lol:

- (BBxAK-48 ) x ((HinduKush x AK-48 ) x AK-48


Tuon BB:n olettaisin olevan joko Big Bud, tai Blueberry. :think:

Tai jopa Big Bang?

Pääasia on et kasvaa, sillä et mitä kasvaa ei loppujen lopuks oo oikein mitää välii kunhan se on hamppua.

-J :mrgreen:

Avatar
wentami
1 tähti
1 tähti
Viestit: 906
Liittynyt: 11.4.2010

Re: Lajikkeista / lajikekeskustelusta

ViestiKirjoittaja wentami » 6.1.2011 21:12

BB on varmaankin(?) BigBud.
Toi " F2" merkintä on kirjoitettu erikseen, ei samaan "putkeen" kuten se näkyy näin näytöltä.
Ja asia kiinnostaa vaikka ei itsellä ole mahdollisuuksia lajikkeiden kehittämiseen, on vain toi lajikemerkintä täysin hepreaa.

Klosetisti

Re: Lajikkeista / lajikekeskustelusta

ViestiKirjoittaja Klosetisti » 8.1.2011 21:41

Suomalaiseen kannabiskulttuuriin kuuluu, että mitään muuta väliä ei ole kuin että kunhan lopputuotteesta menee vaan mahdollisimman sekaisin. Nimet kirjoitetaan väärin nyt ja tulevaisuudessa, koska ulkolaiset sanat eivät taivu suomalaiseen suuhun. Lähtökohtana voi pitää aina että jos nimi ei ole mustikka, mansikka, tai lenkkimakkara, se kirjoitetaan väärin.

Tällä foorumilla taso on sitä että tuleeko mulle kilo jos laitan kiljupöntön kaappiin, ja voiko halogeenilla kasvattaa. Ibl:t ja IX2:t kertovat 99%:lle käyttäjistä vähemmän kuin abc, hiv, lsd, tai dvd. Joten topikki on jo lähtökohtaisesti turha.

Avatar
Guineatrippin
1 tähti
1 tähti
Viestit: 1380
Liittynyt: 18.1.2007

Re: Lajikkeista / lajikekeskustelusta

ViestiKirjoittaja Guineatrippin » 13.1.2011 19:55

Klosetisti kirjoitti:Suomalaiseen kannabiskulttuuriin kuuluu, että mitään muuta väliä ei ole kuin että kunhan lopputuotteesta menee vaan mahdollisimman sekaisin. Nimet kirjoitetaan väärin nyt ja tulevaisuudessa, koska ulkolaiset sanat eivät taivu suomalaiseen suuhun. Lähtökohtana voi pitää aina että jos nimi ei ole mustikka, mansikka, tai lenkkimakkara, se kirjoitetaan väärin.

Tällä foorumilla taso on sitä että tuleeko mulle kilo jos laitan kiljupöntön kaappiin, ja voiko halogeenilla kasvattaa. Ibl:t ja IX2:t kertovat 99%:lle käyttäjistä vähemmän kuin abc, hiv, lsd, tai dvd. Joten topikki on jo lähtökohtaisesti turha.


"Taso on tätä, joten ei ole järkeä kirjoittaa viestejä jotka nostavat tasoa" ?? Logiikkasi ei aukene minulle.

Toki icmag on tällähetkellä laajemman ja syvemmän kasvitieteen aitta, kun hamppuun tulee. Eiköhän tännekkin saada vähän kattavampaa keskustelua, kun kotikasvatuksesta tulee ammattimaisempaa.
"Vapaus ei tarkoita elämää ilman vastuuta, vaan kykyä valita ja sitoutua siihen mikä on parasta ihmiselle itselleen."

// Paulo Coelho, Zahir


Palaa sivulle “Hamppulajikkeet”

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Google [Bot] ja 2 vierailijaa