Kuva

Kukan fermentointi aka tyhjiö curetus / cob curing / hikoiluttaminen

Bongit, piiput, ruokaohjeet jne.
Humppa
Viestit: 237
Liittynyt: 16.8.2009

Re: Kukan fermentointi aka tyhjiö curetus / cob curing

ViestiKirjoittaja Humppa » 20.5.2018 8:30

Hikoilutitko vakuumissa, vai minigripissä?

Avatar
SätinäSetä
Viestit: 87
Liittynyt: 10.6.2016

Re: Kukan fermentointi aka tyhjiö curetus / cob curing

ViestiKirjoittaja SätinäSetä » 20.5.2018 13:56

Humppa kirjoitti:Hikoilutitko vakuumissa, vai minigripissä?


Hikoilutin minigripeissä.
Vallan mainiota, sätisevää, ultimate sätisfäktöniä

Humppa
Viestit: 237
Liittynyt: 16.8.2009

Re: Kukan fermentointi aka tyhjiö curetus / cob curing

ViestiKirjoittaja Humppa » 21.5.2018 17:00

Se on lähdettävä ostamaan vakuumikone!
Tähän hommaan riittänee 50e vekotin kun ei nyt olla puolikasta hirveä pakastamassa?
Tosin olisihan sille muutakin käyttöä. Onko merkkisuosituksia?

Avatar
Laiskimus
Viestit: 307
Liittynyt: 28.2.2015

Re: Kukan fermentointi aka tyhjiö curetus / cob curing

ViestiKirjoittaja Laiskimus » 21.5.2018 18:21

Humppa kirjoitti:
Tähän hommaan riittänee 50e vekotin kun ei nyt olla puolikasta hirveä pakastamassa?


Meikä osti just tollasen 50€ koneen Tokmannilta, ja hyvin tuo tuntuu toimivan. :) Pusseja ei tosin tullu mukana, niin niihin sai panostaa muistaakseni jotakuinkin 13€. Mutta nyt on pussiakin se vajaa 10m jäljellä, jos tuota vaikka kalastusreissujen saaliin säilömiseen käyttäis.

Avatar
SätinäSetä
Viestit: 87
Liittynyt: 10.6.2016

Re: Kukan fermentointi aka tyhjiö curetus / cob curing

ViestiKirjoittaja SätinäSetä » 22.5.2018 14:38

SätinäSetä kirjoitti:
Tämä käpy hikoili +24h. Pussiin muodostui pisaroita, mutta paperi ei ollut kovin märkä.
Kuvalinkki



Uteliaana otuksena kävin vilkuilemassa käpysen tilannetta.
Luonnollisesti lohkaisin siitä evästä ja pistin takaisin vakuumiin. :pimp:

Kuva
Kuva
Vallan mainiota, sätisevää, ultimate sätisfäktöniä

Avatar
Laiskimus
Viestit: 307
Liittynyt: 28.2.2015

Re: Kukan fermentointi aka tyhjiö curetus / cob curing

ViestiKirjoittaja Laiskimus » 23.5.2018 16:14

Kuva

Omat pötkylät, kaks ylintä tehty nupuista ja alin trimmilehteä, pari alanuppua ja aurinkolehdet. Tuon lehtimötikkä on melkein musta. Meniköhän se ns. vituiksi vai johtuuko vaan siitä, kun lehdet oli vielä suht nahkeita. :think:

Avatar
SätinäSetä
Viestit: 87
Liittynyt: 10.6.2016

Re: Kukan fermentointi aka tyhjiö curetus / cob curing

ViestiKirjoittaja SätinäSetä » 23.5.2018 19:28

Laiskimus kirjoitti:Kuva

Omat pötkylät, kaks ylintä tehty nupuista ja alin trimmilehteä, pari alanuppua ja aurinkolehdet. Tuon lehtimötikkä on melkein musta. Meniköhän se ns. vituiksi vai johtuuko vaan siitä, kun lehdet oli vielä suht nahkeita. :think:


Ihan hyvän näköistä meininkiä. Millaisen käsittelyn saivat?
Sinuna en olisi huolissani siitä mustasta pötköstä. icmagin lankaa lukiessa tuli aika tummaa kamaa vastaan, ja niiden tehoja kehuttiin.
Jos olen ymmärtänyt oikein, niin märempi matsku tuottaa juurikin tummempaa patukkaa, kun fermentaatio tapahtuu nopeammin.

Side notena:
Maistelin juuri tuota lohkarestani ripirapi kuivana. Meni selvästi tykimmin hattuun verrattuna tuoreeseen, juuri vakuumista otettuun settiin.
Alkaa käymään järkeen, että miksi sitä patukkaa ikäännytetään se muutama kuukausi ennen herkuttelua. :P
Vallan mainiota, sätisevää, ultimate sätisfäktöniä

Avatar
Laiskimus
Viestit: 307
Liittynyt: 28.2.2015

Re: Kukan fermentointi aka tyhjiö curetus / cob curing

ViestiKirjoittaja Laiskimus » 23.5.2018 20:31

SätinäSetä kirjoitti:
Ihan hyvän näköistä meininkiä. Millaisen käsittelyn saivat?


Alkuun hikoilutin pari päivää vessan patterin päällä, sitten pötköt vakuumiin muutamaksi päiväksi. Sunnuntaina avasin paketin ja kiristelin nyörejä. Siihen vielä kolmisen päivää vakuumissa ja tänään pääsi kuivumaan. :)

Ajattelin nakata tuon pienemmän pötkön takasin vakuumiin pariks kuukaudeksi kunhan vähän kuivahtaa, ja loput nautiskella tässä kesän mittaan. :mrgreen:

Avatar
SätinäSetä
Viestit: 87
Liittynyt: 10.6.2016

Re: Kukan fermentointi aka tyhjiö curetus / cob curing

ViestiKirjoittaja SätinäSetä » 2.7.2018 16:10

Kaikki pötköt on olleet vakuumissa reippaat kolme viikkoa. Trippy on ollut jo viisi (?).
Harmi kun en saa tarpeeksi hyvää macro kuvaa, että näkisi mitä noille trikomeille tapahtuu tuolla pötkön sisällä.

Aromit on kyl aivan omaa luokkaansa. Kaikki muut paitsi Trippy haisee ihan jollekin karkille. Hedelmätoffee tulee ekana mieleen. :P
Uskoisin, että Trippy menetti ihanat hedelmäiset arominsa siksi, kun meni vähän liian tuoreena vakuumiin.
Nyt se haisee semisti "mausteiselta maa-ainekselta". Ei pahaa maultaan, mutta kun vertaa muihin, niin kalpenee niiden rinnalla.

Trippy Gorilla
Kuva

Cotton Candy
Kuva

Acid Dough
Kuva

Kieffillä vuorattu combo Acid Doughia ja Cotton Candyä.
Kuva
Vallan mainiota, sätisevää, ultimate sätisfäktöniä

Avatar
Laiskimus
Viestit: 307
Liittynyt: 28.2.2015

Re: Kukan fermentointi aka tyhjiö curetus / cob curing

ViestiKirjoittaja Laiskimus » 9.9.2018 11:20

Voiko tätä käyttää Green Dragonissa vai kuolenko jonkun yllättävän kemiallisen reaktion takia? :think: Ja jos voi niin ei vissiin tartteis kokkailla enää? Jos joku on kokeillu niin voisi kertoa kokemuksia.

Humppa
Viestit: 237
Liittynyt: 16.8.2009

Re: Kukan fermentointi aka tyhjiö curetus / cob curing

ViestiKirjoittaja Humppa » 22.9.2018 12:59

Morjesta.

Kokeilin tätä menetelmää. Sulloin suodatinpaperin täyteen, narua ympärille ja ledin jäähdytyssiilin päälle hikoilemaan. Hikoilua en saanut aikaiseksi mikä saattoi johtua siitä että minigrippi oli suljettu huolimattomasti. Vetäisin kuitenkin paketin vakuumiin. Runnoin pakettia tyhjiöinnin aikana rajusti saadkseni ilmat pois. Reilun viikon päästä avasin vakuumipussin. Tuoksussa oli miellyttävä, jotain oli selvästi tapahtunut! Lohkaisin maistiaiset ja köntsä takaisin vakuumiin. Pari joopelia testanneena olen hämmästynyt tehoista. Yhdellä joopelilla on ilta paketissa!
Kokeilin myös hikoiluttaa budia prässäämättä. 'Pelkäsin budin olevan liian kuivaa ja ajattelin kokeilla useammalla tekniikalla jos jostain tulisi jotain. En tiedä onnistuiko tämäkään hikoilutus, mutta aloin kurettaa nuppuja minigripeissä. Alkuun aistin tuttuja aromeja mutta parin viikon kohdalla alkoi haista ihan törkeästi ammonikilta. Jatkoin kurettelua hiukan pitemmillä tuuletusajoilla ja tuoksu on alkanut muuttua parempaan suuntaan. Minkäänlaista homekasvustoa en ole nähnyt missään vaiheessa.
Harrastusta on vaikeuttanut pitkään jatkunut pieni flunssa ja töissä haistellut aromit. Esimerkiksi tupakka maistui viikon verran oudon happamalle. Hajuaistini on siis hiukan sekaisin joten hajuhavaintoihini kannattaa suhtautua varauksella.

Jorkkeli
Viestit: 20
Liittynyt: 24.5.2016

Re: Kukan fermentointi aka tyhjiö curetus / cob curing

ViestiKirjoittaja Jorkkeli » 3.11.2018 13:15

Maistelin vähän noita 8 kuukautta vanhoja pötköjä ja kyllähän tämä kolahtaa.

Humppa
Viestit: 237
Liittynyt: 16.8.2009

Re: Kukan fermentointi aka tyhjiö curetus / cob curing

ViestiKirjoittaja Humppa » 4.11.2018 15:49

Perskules!
Tuli lasipurkissa valkosta hometta pintaan. Oli liian kauan aukaisematta.
Kyllä nää tulee poltettua :pimp:

Avatar
weed420
Viestit: 259
Liittynyt: 11.12.2010

Re: Kukan fermentointi aka tyhjiö curetus / cob curing

ViestiKirjoittaja weed420 » 7.3.2019 20:21

miten nyt tuon botuliinin kanssa..?

wikipedia;
Tartunta johtuu lähes poikkeuksetta saastuneesta rehusta, johon bakteereita on joutunut maaperästä tai raadosta. Haavatartunnat ovat harvinaisia. Muoviin tiiviisti pakattu säilörehu on otollinen kasvualusta botulismia aiheuttaville bakteereille, jos itiöitä sisältävää maa-ainesta menee vahingossa rehun sekaan. Paalauskoneeseen saattaa joutua myös pelloilla elävien pienten eläinten, esimerkiksi hiirien, raatoja, jotka voivat levittää botulismia.

--

kannattaisikohan tuote vesicurettaa ennen paketointia?

hamnbuse
Viestit: 6
Liittynyt: 8.1.2016

Re: Kukan fermentointi aka tyhjiö curetus / cob curing

ViestiKirjoittaja hamnbuse » 9.3.2019 7:42

Tämä on kyllä ihan huippu tapa käsitellä kukkia. Viimeisimmän kokeilun tein kohtuullisen märkänä pakastetulla tavaralla. Annoin sulaa, hikoilutin ja juuri eilen avasin 3 viikon tyhjiökypsytyksestä. Tuoksussa oli mustaherukkaa ja jonkinlaista myskisyyttä. Tehoihinkin tämä tyyli vaikuttaa vahvistaen juuri niitä ominaisuuksia, joita itse arvostan. Tällä kertaa kokeiltu lajike oli viimekesäinen Thyphoon-Onyx ristisiitos.

Avatar
pipegrandpa
Viestit: 67
Liittynyt: 24.7.2009

Re: Kukan fermentointi aka tyhjiö curetus / cob curing

ViestiKirjoittaja pipegrandpa » 19.4.2019 11:25

Laitoin hikoiluun 3 eri pussi. Tiiviiksi suodatinpusseihin ja narut ympäri. Kaikissa samaa kukkaa ja yhtä märkää, hikoilutettu grippipusseissa nyt 24h. Vain yhteen pussiin muodostunut kosteutta? Lämmin n. 30c paikka. Jätin ilmaa pusseihin ja tiiviisti kiinni. Budit oli 2vrk roikkunut, eli oli siis "pintakuivaa". Pitäisiköhän pussit viedä vähän lämpimämpään paikkaan, vai mikä voisi olla syy ettei kosteutta vielä näy? Tarkoitus olisi laittaa nyt eka pötkö vakuumiin, toinen 48h päästä ja kolmas viikon päästä. Edit. ennen ei siis ole ollut ongelmia hikoilutuksen kanssa ja joskus on vähän kuivempaakin matskua saatu hikoilemaa. mistähän tää vois johtua :think:
"Love is the flower you've got to let grow."

Avatar
pipegrandpa
Viestit: 67
Liittynyt: 24.7.2009

Re: Kukan fermentointi aka tyhjiö curetus / cob curing

ViestiKirjoittaja pipegrandpa » 19.4.2019 17:33

Jep, laitoin pussit lähemmäs lämmön lähdettä ja nyt kun kurkkasin, oli alkanut hikoamaan. Voisihan sitä jonkun kuvan ottaa, kun ovat valmiita kuivumaan :foil: aina hikoiluttanut max 36h, joten testimielessä nyt vähän eri aikoja
"Love is the flower you've got to let grow."

jokamies
Viestit: 39
Liittynyt: 22.11.2010

Re: Kukan fermentointi aka tyhjiö curetus / cob curing

ViestiKirjoittaja jokamies » 4.6.2019 8:37

Tervehdys,
Otin viikonloppuna kolme könttiä (2 Tripla Cheese ja Barbara Bud) pois kahden viikon vakuumista kuivumaan ja niitä hypistellessä tuli pari kysymystä mieleen. Kun tuo koostumus on aika kiinteää niin kiinnostaisi tietää kuinka jatko käsittelette käyttöä varten. Itse käytän normaalisti kuivattua kukkaa grindattuna vapolla. Tuota vakuumista suoraan otettua testi palaa kun käytin grinderissä niin kyllähän se pienenee mutta pysyy paloina. Hyvin nousi kyllä päähän että ei sinänsä haittaa mutta pysyykö myös kuivana tuollain paloina vai alkaako murenemaan "pölyksi"?
Ja kuinka pitkään teillä yleensä mennyt kun köntti kuivuu siihen optimiin? Mitäs jos köntin halkaisee, kuivuu varmaan nopeammin mutta onko haittaa/hyötyä?
Kuviakin otin "könteistäni" ja laitan niitä tänne kunhan löydän sellaiset ohjeet johon ei tarvitse ohjeita ymmärtämiseen :) Joku jos tietää viestiketjun missä selkeät ohjeet niin kiitos etukäteen.

Avatar
Laiskimus
Viestit: 307
Liittynyt: 28.2.2015

Re: Kukan fermentointi aka tyhjiö curetus / cob curing

ViestiKirjoittaja Laiskimus » 4.6.2019 14:05

jokamies kirjoitti:Kuviakin otin "könteistäni" ja laitan niitä tänne kunhan löydän sellaiset ohjeet johon ei tarvitse ohjeita ymmärtämiseen :) Joku jos tietää viestiketjun missä selkeät ohjeet niin kiitos etukäteen.


Äkkiseltään en topikkia löytänyt, niin koitan olla ite selkeä viestiketju:

1. Lataa kuva vaikkapa Imguriin tuolta sivun ylälaidan new post-kohdasta. (Choose photo/video-kohta varmaan näppärin, jos koneelle oot jo pistäny.) Imgurin pitäis poistaa kaikki metadata kuvista suoraan, niin ei tarvii alkaa niitä poistelemaan erikseen.

2. Kun se on ladannut sen kuvan kokonaan Imguriin eli näkyy siinä näytöllä, niin painat sitä kuvaa hiiren oikealla ja valitset "copy image address/kopioi kuvan osoite"

3. Tässä vaiheessa siirryt Hamppufoorumille ja tuosta viestinluonnin yläkulmasta valitset sen Img-kohdan, jolloin viestiin tupsahtaa kaksi [img]-merkintää, toisessa on mukana /.

4. Liität sen aiemmin kopioidun kuvan osoitteen noiden kahden hakasulkuihin suljetun img-sanan väliin (img]Tähän väliin linkki[/img)

5. Toista kohdat 1-4 jokaiselle kuvalle minkä foorumille haluat lisätä.

Jos kaikki meni niinkun piti, niin kuvien pitäisi näkyä foorumilla. :)

jokamies
Viestit: 39
Liittynyt: 22.11.2010

Re: Kukan fermentointi aka tyhjiö curetus / cob curing

ViestiKirjoittaja jokamies » 4.6.2019 16:40

Kuva Kuva Kuva
Noniin, iso kiitos Laiskimukselle selkeistä ohjeista. Nyt pitäisi kuvien näkyä :)
Ensimmäisessä kuvassa House of the great gardenin Barbara Bud jota pidin minigripissä 24h. Toisessa ja kolmannessa Barneysin Tripla Cheese. Pienempi oli 24h ja isompi 48h minigripissä.
Ps, eikö noita selkeitä kuvan jako ohjeita voisi kiinnittää isolla etusivulle tai liittää/linkittää vastaukseksi UKK kysymykseen "Voinko näyttää kuvia viesteissäni" ettei tarvitsisi käyttää aikaa niitten etsimiseen/ymmärtämiseen vaan voisi siinä ajassa jo laittaa kuvat näkyville. Nykyinen vastaus hieman hankala, ainakin itselleni.


Palaa sivulle “Niksinurkka”

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 2 vierailijaa