Kuva

Miten kytket 3 esl:iä turvallisesti

Bongit, piiput, ruokaohjeet jne.
Avatar
Mok
Viestit: 199
Liittynyt: 21.12.2004

Miten kytket 3 esl:iä turvallisesti

ViestiKirjoittaja Mok » 14.1.2005 17:53

Eli tässä pieni vinkki. Toivottavasti jollekin hyötyä.

Hommaa E27-lampun kantoja, pitäisi löytyä lähes joka liikkeestä (esmes. Prisma, Hong Kong, jne.) ja sähkökaapelia (2-napainen kalustekaapeli 0,75mm2 käy mainiosti, jos käytät muovisia lampunpitimiä.) Huom, jos käytät metallisia lampunpitimiä, on niihin syytä myös kytkeä suojamaa runkoon kiinni, ja tällöin joudut hommaamaan 3-napaista kaapelia (ruskea, sininen ja keltavihreä) Älä käytä 250V kytkennöissä muita kun siihen tarkoitettua kaapelia.

Kuori johto, ruuvaa kiinni kantaan L = ruskea, N= sininen (Eli L = vaihejohto, N= Nollajohto, tosin ei käytännön merkitystä, koska kytket kumminpäin vain, niin toimii, koska on vaihtosähköstä kyse, mutta noin ne kuuluu (tm) oikeasti kytkeä.)

http://mok.overgrow.com/view/1_vedonpoisto_kantaan.jpg
http://mok.overgrow.com/view/2_kytkenta ... poisto.jpg

(kytke kaikki 3 kantaa tuossa kerralla, jätä toisen päät johdoista toistaiseksi koskematta.)

Vedä nippuside melko juureen kiinni siihen kaapeliin, (katso kuva) jolloin se toimii vedonpoistajana, eikä täten vahinkoja pääse tulemaan niin helposti. Testaa kokoamisen jälkeen, että se tosiaan stoppaa. Nippusiteen saa kireämmälle sivuleikkureilla hivuttamalla. Mielestäni erittäin kätevä ja halpa vedonpoistaja, joka estää melko tehokkaasti johtoa karkaamasta/irtoamasta sieltä kytkentäkolosta.

Noniin, nyt sinulla toivottavasti on 3 kpl:etta lampunpäitä kytkettynä (tai miksei enemmänkin.) ja aletaan väsää johtoa toiseen päähän.

Kuori kaikki johdot toisesta päästä suurin piirtein tämän kuvan näköiseksi:

http://mok.overgrow.com/view/3_johdot_kuorittu.jpg

Huom! Älä rullaa niitä säikeitä kuorimisen jälkeen! Vaan vasta kaikki kerralla. Ja mahdollisimman tasaisesti, näin:

http://mok.overgrow.com/view/4_johdot_rullattu.jpg

Tuossa vaiheessa huomaat, että kärjet ovat ohuemmat kuin sieltä alkupäästä. Nyt otat sivuleikkurit ja katkaiset tuon kärjen pois, se ei ole hyväksi, kun se ruuvataan sokerinpalaan kiinni.

Nyt, kolvaat johdon päät, jotta ne pysyisivät tiukasti yhdessä, eivätkä lähtisi haahuilemaan, jos et omista kolvia voit hypätä tämän kohdan yli, mutta tällöin kannattaa kyllä todella huolellisesti katsoa, että johdot menevät ja pysyvät sokeripalassa kiinni!

http://mok.overgrow.com/view/5_kolvi.jpg

Kolvauksen jälkeen sulla pitäisi olla tämän näköinen hässäkkä:

http://mok.overgrow.com/view/6_kolvatut.jpg

Jos ei, niin aloita lukeminen alusta ja harjoittele. Johtojen pituushan muuten on sitten ihan ittestäs kiinni millaiset tarvit, ite käytin melko lyhyitä pätkiä.

Sitten vain ruuvaat riittävän isoon sokeripalaan noi kiinni, jolloin kytkennästä tulee tämän näköinen:

http://mok.overgrow.com/view/7_valmis_liitos.jpg

Huomaa, että tässä suojamaata ei ole kytketty, mutta sen olisi voinut halutessa kytkeä. Tässä se ei kuitenkaan ole tarpeen, koska tosiaan lamppujen kannat on muovia, eivätkä täten johda sähköä. Metallirungossa mulla tuo silti on kiinni eli jos hommiisi liittyy missään vaiheessa metallirunko, niin tuo suojamaa on ehdottomasti kytkettävä siihen metalliseen runkoon! (suojamaa = keltavihreä johto, ja se tulee pistorasian siitä näkyvästä metalliosasta, johon voi suoraan koskeakin. Jos et osaa, niin en suosittele leikkimään näiden kytkentöjen kanssa!)

Nyt jos teit kaikki ohjeiden mukaan, on sulla tällainen hässäkkä johtojen toisessa päässä.

http://mok.overgrow.com/view/8_lamput.jpg

Ja tältä se näyttää, kun se saa sähköä:

http://mok.overgrow.com/view/9_lamput_palaa.jpg

Toivottavasti viihdyit ja sait apua kytkentähässäkkään. :wink:

Ainiin, tuossa omassa sokerinpalassa on aika maksimi tuo 3 johtoa samoihin rööreihin, joten jos kytket useamman, sun täytyy ketjuttaa sieltä sähkönsyöttöpuolelta rinnalle toisiin rööreihin lisäsähkö, näin:

http://mok.overgrow.com/view/10_ketjutus.jpg

UPDATE->

http://mok.overgrow.com/view/11_vedonpoisto.jpg
http://mok.overgrow.com/view/12_paketti_teipattuna.jpg

Eli tossa noi pari puuttuvaa kuvaa, itse vedin tuollaisen lenkin ja siihen nippusiteen kireälle, jolloin jos johtoihin muodostuu vetoa, veto kohdistuu tuohon nippusiteeseen, eikä itse sokeripalaan/kytkentään. Olen myös teipannut sähköteipillä tuon sokeripalan umpeen ja lopullisen kytkennän kokonaan tuolla sähköteipillä. Myös muu teippi käy, mutta tuo sähköteippi on muistaakseni helppo purkaa, jos tarvii tehdä lisäkytkentöjä, toisin kuin esim. jeesusteippi (ilmastointiteippi).

Toivoisin myös kommentteja, että tiedän jatkossa kannattaako näitä ohjeita väsäillä. :?
Viimeksi muokannut Mok, 17.1.2005 8:56. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
Oooh, snake, a snake! Snake a snake ooh it's a snake! It's a...

Avatar
kattila
Viestit: 72
Liittynyt: 13.12.2004

Re: Miten kytket 3 esl:iä turvallisesti

ViestiKirjoittaja kattila » 14.1.2005 20:29

Mok kirjoitti:Toivoisin myös kommentteja, että tiedän jatkossa kannattaako näitä ohjeita väsäillä. :?


Oikein selvä ja muutenki hyvä ohje. Tällasista on varmasti monille hyötyä, eli kyllä näitä kannattaa väsäillä! :)

Avatar
kyykkä
1 tähti
1 tähti
Viestit: 510
Liittynyt: 17.6.2004

Re: Miten kytket 3 esl:iä turvallisesti

ViestiKirjoittaja kyykkä » 16.1.2005 22:54

Hyvä homma, että ihmiset jaksaa lähetellä dokumetteja omista projekteista vapaaehtoisesti. Ikävää vain lueskella kysmyksiä kysymysten perään.
Nämä "perusnikkaroinnit " pitäsi vain saada kerättyyä johonkin osioon mistä ihmiset voisivat löytää ratkaisun kasvatusongemiinsa.
"Vastaan kaikkiin esittämiinne kysymyksiin ei."
-- Ulla-Maj Wideroos, rkp.

Rokkimies
Viestit: 379
Liittynyt: 15.12.2003

Re: Miten kytket 3 esl:iä turvallisesti

ViestiKirjoittaja Rokkimies » 16.1.2005 23:08

Kiitos kiitos kiitos! Jotkut meistä pelkäävät sähkä, radiokin kytketään seinään kumisaappaat jalassa.

Jospa sitä kohta uskaltaisi laitta seinään tuon virityksen..
"tämä on jo toinen kerta, mutta kun on ihan pakko. toivottavasti tämä thread on tässä vielä 25 vuotta jotta lapsetkin sitten joutuu tekemään aina saman initiaatioriitin hamppu.netiin kirjautuessa:

btygh"

Avatar
Nightcrawler
Viestit: 120
Liittynyt: 9.11.2005

Re: Miten kytket 3 esl:iä turvallisesti

ViestiKirjoittaja Nightcrawler » 15.12.2005 23:48

Pakko nostaa tämä mainio ohje pinnalle.

Itselläni ei ollut viestiketjun tähän astisen osion kanssa mitään ongelmia, edes sen verran on johtoja kuorittu ja vastuksia kiinnitelty, mutta nyt kun puhutaan kovemmasta sähköstä kuin tollanen 4.5 voltin paristo, niin menee ne Nokiat mullaki jalkoihin :foil:

Selailin useamman tunnin foorumia ESL-viritysten tiimoilta ja havaitsin, että täällä on ilmennyt ristiriitaisia kommentteja siitä, että pitäisikö se varjostin tai muu lampun sähköä johtava osa maadoittaa, kun toiset väittävät sitä jopa aikapommiksi, jos sen maadoittaa ESL-virityksissä.

Tämän lisäksi keräsin mieleen heränneitä kysymyksiä, joista saattaisi vastausten myötä olla apua monellekin kotiasentajalle - ainakin, kun osa pelkää sähkön kanssa rakentamista ja osa ei tunnu ymmärtävän vaaroja. Vaikka itse tiedänkin osaan kysymyksistä vastauksen, niin toivon, että joku asiaa tunteva viitsisi selittää uskottavasti oikeat vastaukset. (Ei nää mullekaan välttämättä mitään pässinlihaa ole ja liikavarovaisuus kunniaan!)

Todella toivon, ettei KUKAAN, joka ei TODELLA tiedä vastauksia, ota asiakseen sekoittaa tätä hyvin alkanutta topicia!

Eli pari kysymystä:

1. Jos kannan (muovinen tai metallinen) ja varjostimen välissä on muovia/puuta vaikkapa 2cm kerros, pitääkö se varjostin maadoittaa vai ei? (Miksi?)

2. Miksi muovisessa kannassa on sisäsivulla ruuvi - jonkin - kiinnitystä varten? Onko se ylimääräistä maadoitusjohtoa varten?

3. Jos rakentaa esimerkiksi neljälle ESL:lle varjostinkehikon metallisesta minkkiverkosta siten, että kiinnittää kannat (muovia/metallia) esimerkiksi nippusiteillä siihen kiinni, mikä on paras tapa liittää maadoitusjohto verkkoon kiinni?

4. Minkälainen sokeripala kestää verkkovirran?

5. Puhutaan sähköiskuista ESL-liitännöissä. Mikä on tulipalonvaara ESL-liitännöissä ja miten se syntyy?

6. Jos samassa edellä mainitussa minkkiverkossa on kiinnitettynä esim. 2 ESL:a, joista molemmilla on oma virtajohto pistorasiaan: Voiko molempien johtojen maadoitukset kytkeä minkkiverkkoon yhtäaikaisesti? Entä tuleeko aina kummankin valon virtajohto olla tuolloin seinässä?

7. Voiko ESL:n valo-osaan kiinnittää mitään suunnatakseen valoa (esim. rautalankaa, kuorellista johtoa)?

8. Varjostuksessa käytetty folio tai mylar - johtaako sähkö siinä määrin, että on syytä maadoittaa?


Kysymykset vaikuttavat varmasti aivan uunoilta, mutta näiden vastauksista toivon monen rohkaistuvan ja lopettavan vainoilun :)

Entalpia
1 tähti
1 tähti
Viestit: 646
Liittynyt: 20.11.2003

Re: Miten kytket 3 esl:iä turvallisesti

ViestiKirjoittaja Entalpia » 22.12.2005 11:04

Pakko nostaa tämä mainio ohje pinnalle.

No enpä nyt sanoisi että mainio, hyödyllinen, muttei todellakaan sähköturvallinen.

pitäisikö se varjostin tai muu lampun sähköä johtava osa maadoittaa, kun toiset väittävät sitä jopa aikapommiksi, jos sen maadoittaa ESL-virityksissä.

Ketkä väittää? Ei saatana sentään...oikein tehtynä maadoitus _parantaa_ sähköturvallisuutta, eikä tee mitään "aikapommia" siitä kytkennästä.

osa ei tunnu ymmärtävän vaaroja

..niin totta, niin totta...

1. Jos kannan (muovinen tai metallinen) ja varjostimen välissä on muovia/puuta vaikkapa 2cm kerros, pitääkö se varjostin maadoittaa vai ei? (Miksi?)

Pitää maadoittaa, koska kyseisessä sähkölaitteessa on käsinkosketeltavissa paljaita metalliosia.

2. Miksi muovisessa kannassa on sisäsivulla ruuvi - jonkin - kiinnitystä varten? Onko se ylimääräistä maadoitusjohtoa varten?

Ei siihen maadoitusta kiinnitetä. Jos se ruuvi on sillain omituisesti "poikittain", niin todennäköisesti siinä kannassa on reikä, johon joko kierretään tai työnnetään kiinniketappi/pultti ja tuolla kyseisellä pikku ruuvilla se kiristetään kiinni.

3. Jos rakentaa esimerkiksi neljälle ESL:lle varjostinkehikon metallisesta minkkiverkosta siten, että kiinnittää kannat (muovia/metallia) esimerkiksi nippusiteillä siihen kiinni, mikä on paras tapa liittää maadoitusjohto verkkoon kiinni?

Umpinainen Abiko-lenkki johtimen päähän ja siitä ruuvi läpi ja pari aluslevyä ja mutterilla kiristää se verkko ja Abiko-liitin tiukkaan toisiinsa.

4. Minkälainen sokeripala kestää verkkovirran?

Sellainen, jossa lukee 250VAC. Eri suuruisille virroille on sitten oman kokoiset sokeripalat, mutta voisin sanoa että kaikki 250VAC-luokituksella olevat kestää ainakin 2A:ia virtaa. Tuo virtamääräkin lukee niissä paloissa.

5. Puhutaan sähköiskuista ESL-liitännöissä. Mikä on tulipalonvaara ESL-liitännöissä ja miten se syntyy?

Tulipalovaara syntyy, jos johtimet on huonosti kiinni (aiheuttaa lampun päällä ollessa helposti kipinöintiä) tai jos johtimet on käytetylle virralle/teholle liian ohuet. Tällöin läpi menevä virta kuumentaa johdinta, jolloin voi joko eriste tai vastaava syttyä palamaan. Huomioitavaa on myös se, että jos lamppu on pitkän jatkojohdon päässä tai muuten kaukana pääkeskukselta, saattaa käydä niin, ettei sulake pala taulusta johtimien aiheuttaman resistanssin takia, mutta silti voi tulipalo syttyä.

6. Jos samassa edellä mainitussa minkkiverkossa on kiinnitettynä esim. 2 ESL:a, joista molemmilla on oma virtajohto pistorasiaan: Voiko molempien johtojen maadoitukset kytkeä minkkiverkkoon yhtäaikaisesti? Entä tuleeko aina kummankin valon virtajohto olla tuolloin seinässä?

Ne molemmat maadoitukset _pittää_ kytkeä siihen verkkoon ja samaan kohtaan vieläpä. Ei ole väliä, onko vain toinen vai molemmat kiinni, maadoitus pelaa silti.

7. Voiko ESL:n valo-osaan kiinnittää mitään suunnatakseen valoa (esim. rautalankaa, kuorellista johtoa)?

Juu ja ei. Ei periaatteessa pitäisi haitata, mutta paloturvallisuus (vaikka ei tunnu lämpeävän lamput hirveästi) ja sähköturvallisuus kärsii. Jos esim. lamppu hajoaa, voi tuo rautalanka koskea jännitteisiin osiin ja aiheuttaa sähköiskun/tulipalon mahdollisuuden. Toinen juttu on se, että tuo rautalanka/johto/kiinnike lampun pinnassa myös nostaa siltä kohtaa lampun lämpötilaa, koska lämpö ei pääse haihtumaan pois.

8. Varjostuksessa käytetty folio tai mylar - johtaako sähkö siinä määrin, että on syytä maadoittaa?

Mylarista en sano varmaksi kun en ole mitannut, mutta folio johtaa sähköä _erittäin_ hyvin ja täten tulisi maadoittaa. Käytännössä sen maadoittaminen saattaa olla vain hieman hankalaa.

Entalpia
1 tähti
1 tähti
Viestit: 646
Liittynyt: 20.11.2003

Re: Miten kytket 3 esl:iä turvallisesti

ViestiKirjoittaja Entalpia » 23.12.2005 10:43

Ainiin, piti vielä sanomani, että verkkovirtajohtoja _EI_ saa missään nimessä tinata! Ensinnäkin, se heikentää tuota johtoa siitä tinauksen rajalta ja toisekseen, koska tina on pehmeää ja hyvin matalassa lämpötilassa sulavaa, voi tinattu johto irrota sokeripalasta itsekseen lämpeämisen ja kylmenemisen seurauksena.

Avatar
Addic
3 tähteä
3 tähteä
Viestit: 1956
Liittynyt: 2.9.2001

Re: Miten kytket 3 esl:iä turvallisesti

ViestiKirjoittaja Addic » 24.1.2006 10:35

Muutoin hyvä ohje, hyvät ja selkeät kuvat jne, mutta tämän suhteen olen eri mieltä:

Mok kirjoitti:Nyt, kolvaat johdon päät, jotta ne pysyisivät tiukasti yhdessä, eivätkä lähtisi haahuilemaan, jos et omista kolvia voit hypätä tämän kohdan yli, mutta tällöin kannattaa kyllä todella huolellisesti katsoa, että johdot menevät ja pysyvät sokeripalassa kiinni!


Normaalia juotostinaa ei pitäisi missään tapauksessa käyttää verkkovirtakytkennöissä. Joko toisiinsa kierretyt johdot ruuvataan suoraan sokeripalaan, tai käytetään säikeiden kurissapitämiseen päätösholkkia, joka sitten ruuvataan johtoineen liittimeen.

Lähteet:
Miten liitän monisäikeisen johtimen oikein ruuviliittimeen?
Voiko juottamista käyttää verkkovirtajohtojen liittämiseen?

Avatar
Mok
Viestit: 199
Liittynyt: 21.12.2004

Re: Miten kytket 3 esl:iä turvallisesti

ViestiKirjoittaja Mok » 31.1.2006 16:06

Ok. Korjaisin tekstin tuolta osin, mutta ei onnistune?

cabana
Viestit: 44
Liittynyt: 26.1.2006

Re: Miten kytket 3 esl:iä turvallisesti

ViestiKirjoittaja cabana » 4.2.2006 11:56

Sattuisiko kellään olemaan tämän ketjun kuvia tallessa? Overgrow on mitä ilmeisemmin polvillaan.

Avatar
Tuli
Viestit: 75
Liittynyt: 28.11.2005

Re: Miten kytket 3 esl:iä turvallisesti

ViestiKirjoittaja Tuli » 15.3.2006 16:11

cabana kirjoitti:Sattuisiko kellään olemaan tämän ketjun kuvia tallessa? Overgrow on mitä ilmeisemmin polvillaan.

Jep, ite kaipailisin samoja :wink:

jäämies

Re: Miten kytket 3 esl:iä turvallisesti

ViestiKirjoittaja jäämies » 29.5.2006 19:40

kaipaisin myös kuvia, mutta mulla olisi pari kysymystä:
jos liitän vaikka 6 esliä sillain että ne menee yhdellä johdolla pistorasiaan,
niin liitänkö ne rinnan vai sarjaan. laskeeko lamppujen tehot jos liitän 6 esliä yhteen johtoon
olisiko pakko maadoittaa................... tarvisin kuvia, koska overgrow on suljettu ja auttaa hahmottamisessa

Avatar
kievari
Viestit: 101
Liittynyt: 18.1.2006

Re: Miten kytket 3 esl:iä turvallisesti

ViestiKirjoittaja kievari » 30.5.2006 6:45

Kannattaa hupu tsekata.
Ehkä joskus

Avatar
Valkoinen
Viestit: 208
Liittynyt: 14.4.2006

Re: Miten kytket 3 esl:iä turvallisesti

ViestiKirjoittaja Valkoinen » 30.5.2006 8:57

jäämies kirjoitti:jos liitän vaikka 6 esliä sillain että ne menee yhdellä johdolla pistorasiaan,
niin liitänkö ne rinnan vai sarjaan. laskeeko lamppujen tehot jos liitän 6 esliä yhteen johtoon
olisiko pakko maadoittaa....


Lamput laitetaan rinnan. Maadoitusta ei ole pakko laittaa. Hupussa on kytkentäkaaviot:

http://fi.wikibooks.org/wiki/Hupu_2/Sis ... L-kasvatus

tsoc
Viestit: 4
Liittynyt: 7.6.2006

Re: Miten kytket 3 esl:iä turvallisesti

ViestiKirjoittaja tsoc » 7.6.2006 22:35

ja muistetaan, ettei niitä lampunkantoja tai mitään muutakaan maadoiteta, ellei kaikki pistorasiat kolmen metrin säteellä ole maadoitettuja.

Se sen aikapommin tekee, jos pistetään lähekkäin maadoitettuja ja maadoittamattomia kamoja.

Puulattiallehan saa ihan rauhassa ottaa vaihejohdosta kiinni, kunhan ei mikään muu osa ruumiista saa nollaa tai maata mistään. Esimerkiksi sieltä paljaiden jalkojen ja laattalattian kautta.

Avatar
Christiania
Viestit: 25
Liittynyt: 13.4.2006

Re: Miten kytket 3 esl:iä turvallisesti

ViestiKirjoittaja Christiania » 10.6.2006 6:36

En suosittele ottamaan vaiheesta kiinni edes puulattialla.
Sojamaa kannattaa aina ottaa käyttöön.
jos ei ole 3-napaista johtoa, tai pistorasia ei ole suojamaadoitettu kannattaa se vaihtaa sellaiseksi.
Vanhoissa taloissa joissa ei pistorasialle tule keltavihreää suojamaajohtoa kannattaa maadoitus tehdä seuraavasti.
Pistorasian päässä laitetaan loikkajohto nollan (yleensä sininen) ja suojamaanavan välille.
Näin vaihe jostain syystä päästessän valaisimen runkoon aiheuttaa oikosulun ja pamauttaa sulekkeen.
HUOM kyseinen loikkaus tehdään vain ja ainoastaan pistorasiassa, ei kojeessa eikä pistotulpassa.
Näissä tapauksissa pistotulppaa kääntäessä vaihe johtuu kojeen runkoon ja kutinaa tiedossa.
Jos ette ole varmoja mitä teette, älkää tehkö.
Antaa kaikkien kukkien...

humpuusi
1 tähti
1 tähti
Viestit: 639
Liittynyt: 21.12.2005

Re: Miten kytket 3 esl:iä turvallisesti

ViestiKirjoittaja humpuusi » 10.6.2006 7:47

Ethän kertoisi tuollaisia ohjeita, jotka on niin helppo kusta. Voi pian joku kokematon napsia kivat iskut sieltä, tai polttaa laitteensa. Jos et osaa kytkeä, älä kytke. Jos kuitenkin kytket, niin laita edes vikavirtasuoja.

Avatar
Eräjorma
Viestit: 350
Liittynyt: 9.4.2005

Re: Miten kytket 3 esl:iä turvallisesti

ViestiKirjoittaja Eräjorma » 10.6.2006 7:59

tähänkin sanosin että järkeä ei voi käyttää liikaa eli käyttäkää sitä ja koko hampun vuoraamilta nystyröiltä jäävät osat kayttäkää siihen liittämiseen...
kuvia en kattonu mutta jotenkin kummasti järki oli mukana (koska ymmärrän) tiedän että kaikki eivät ymmärrä mutta sitten kannattaa kysyä mielummin kuin katua

älkää joutuko katumaan kiitos (ja älkää saattako HAMPPUfoorumia sinne iltasanomien "hahaaa fried stupid fuck" sivustoille kiitos)

joten jos et osaa niin kysy jos et silti osaa niin kysy lisää ja mikäli vielä et osaa niin kysy lisää tai pyydä kaveria millä on ko koulutus ok?
Here we grow again...

Avatar
Christiania
Viestit: 25
Liittynyt: 13.4.2006

Re: Miten kytket 3 esl:iä turvallisesti

ViestiKirjoittaja Christiania » 11.6.2006 19:04

VIKAVIRTASUOJA
Aivan, käyttäkää sitä.
Ja tosiaan jos tuntuu yhtään että ette jotain kytkentää osaa, älkää tehkö sitä.
Sähköisku, vaikka ei siltä heti tunnu, voi tappaa terveenkin ihmisen viikonkin päästä.
Keholla sähkövirta voi aiheuttaa palovammoja, sisäelinvammoja ja verenkiertohäiriöitä.
Sähkövirta aiheuttaa lihaksessa supistuksen, ja voimakas sähköisku tästä seuraavine lihaskouristuksineen voi aiheuttaa lihastuhoa.
Sähkövirta aiheuttaa vaurioita myös kudoksiin, jolloin saattaa kuolla esim sisäisien palovammojen aiheuttamaan myrkytykseen.
Yleensä aina sähköiskussa sähkö kulkee sydämen kautta, sillä sähköä kehossa parhaiten johtaa verisuonet.
Siis pienikin tälli voi olla kohtalokas.

Vanhat sähkärit kehottaa pitämään toista kättä taskussa kun tekee jotain mistä ei ole varma.

Ja jos olette epävarmoja hivenenkään, pyytäkää apuun kaveri joka tietää pikkasen enemmän.
Antaa kaikkien kukkien...

ganjamann
Viestit: 3
Liittynyt: 15.1.2006

Re: Miten kytket 3 esl:iä turvallisesti

ViestiKirjoittaja ganjamann » 12.6.2006 6:59

Eikös tuo E27 kanta ole semmonen melko perus kanta jossa yleensä jotai hehkulammpuja käytetään? Meinaan vaan että löytyis varmaan nuita valmiita systeemeitä johon sais tyyliin 2-3 tommosta kiinni mitä kattolamppuina käytetään? Eikös semmosesta sais helposti säädettyä hyvät kasvatusvalaisut? :think:


Palaa sivulle “Niksinurkka”

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailija