Kuva

Pienet uutiset 2015

Päihdepolitiikka, tiedotusvälineet, lainsäädäntö
Alueen säännöt
Politiikka ja media
Tämä alue on tarkoitettu kannabis- ja päihdepolitiikasta keskusteluun.

Alue on erittäin tiukasti moderoitu; lue ohjeet ennen kirjoittamista. Alueelle kuulumattomat keskustelut siirretään Tuhkakuppiin.
Kirjoita viestisi asialliseen ulkoasuun. Ylläpidolla on oikeus muuttaa epäasiallisen viestin sisältöä tai poistaa viesti.
Sam 1
2 tähteä
2 tähteä
Viestit: 5808
Liittynyt: 26.7.2008

Re: Pienet uutiset 2015

ViestiKirjoittaja Sam 1 » 11.3.2015 9:30

Haju toi poliisin ovelle: melkoinen kannabistehdas - kuvat

Kouvolassa tammikuussa paljastuneen kannabiskasvattamon esitutkinta on saatu päätökseen. Poliisi päätyi tekemään kotietsinnän sen jälkeen, kun kiinteistön lähialueille oli levinnyt voimakas kannabiksen haju. Sen perusteella kiinteistössä epäiltiin olevan laiton kannabiskasvattamo.

Koko kiinteistö oli muutettu ja rakennettu isoksi ammattimaiseksi kannabiskasvattamoksi. Kiinteistön seitsemän huonetta oli muokattu kasvatusyksiköiksi. Ikkunat oli vuorattu foliolla ja lattioita oli suojattu muovein.

Kasvatuslampuille oli vedetty omatekoiset sähköt ajastinkelloineen. Kasvattamista aiheutuneita hajuhaittoja oli pyritty vähentämään suodattimilla sekä ohjaamalla ilma ilmanvaihtokanavia pitkin ulos.

Kannabiskasvit oli istutettu kasvihuoneiden tapaan siististi ämpäreihin. Kasveja oli eri kasvatusvaiheissa kaikkiaan 400. Poliisin näkemyksen mukaan toiminnalla on tavoiteltu mahdollisimman suurta tuottoa ja edelleen rahallista voittoa.

Esitutkinnan perusteella kasvattamo olisi tuottanut valmista kannabista noin 20,5 kiloa. Sen katukauppa-arvo olisi ollut noin 307 000 euroa.

Asia on siirretty syyttäjälle syyteharkintaan. Törkeästä huumausainerikoksesta epäilty mies on ollut vangittuna, mutta hänet on nyt vapautettu syyteharkinnan ajaksi.

http://www.ess.fi/uutiset/kotimaa/2015/ ... as---kuvat

Avatar
BubblerBobble
Viestit: 205
Liittynyt: 23.10.2007

Re: Pienet uutiset 2015

ViestiKirjoittaja BubblerBobble » 11.3.2015 11:21

Kannabiksen laillistaminen Yhdysvalloissa ajaa meksikolaisia huumekartelleja heroiinin tuottajiksi

Ulkomaat 7.3.2015 19:26
Jukka Huusko Helsingin Sanomat


Kuva
Washingtonissa kampanjoitiin helmikussa kannabiksen laillistamisen puolesta.


Yhdysvalloissa alkanut kannabiksen laillistamisaalto on pakottamassa meksikolaiset huumekartellit uudistamaan laittomia liiketoimintamallejaan.

Meksikon huumekartellit ovat siirtymässä kannabiksen viljelystä nyt oopiumiunikon viljelyyn. Lisäksi kartellit ovat etsimässä marihuanalle asiakaskuntaa amerikkalaisten sijaan kotimaasta ja Euroopasta, asiantuntijat sanovat.

Viime aikoina useat osavaltiot Yhdysvalloissa ovat lieventäneet huumelainsäädäntöään. Viime kuussa kannabiksen henkilökohtainen käyttö laillistettiin pääkaupungissa Washingtonissa. Alaskassa, Coloradossa ja Washingtonin osavaltiossa kannabista saa myydä ja pitää hallussaan. Myös Oregon laillistaa kannabiksen käytön piakkoin. Lisäksi 23 osavaltiota on laillistanut kannabiksen lääkekäytön.

Muutokset maailman suurimmalla huumeiden markkina-alueella on pakottamassa meksikolaiset huumeiden tuottajat muuttamaan strategiaansa, uutistoimisto AFP kertoi lauantaina.

"Kun [Yhdysvaltain] kotimainen tuotanto kasvaa, se vaikuttaa tuotantoon Meksikossa", sanoi turvallisuusasiantuntija Javier Oliva Meksikon kansallisesta autonomisesta yliopistosta AFP:lle.

YK:n mukaan Meksikon huumekartellit yrittävät löytää uusia markkinoita Euroopasta ja mahdollisuuksia Meksikon sisämarkkinoilta.

Tämän lisäksi meksikolaiset huumekartellit näyttävät siirtyvän entistä enemmän heroiinin tuotantoon ja salakuljetukseen Yhdysvaltoihin.

Javier Olivan mukaan oopiumiunikon viljelykset ovat lisääntyneet pahamaineisessa Guerreron osavaltiossa 300 prosentilla viiden vuoden sisällä. Guerreron osavaltio nousi otsikoihin viime syksynä, kun 43 opiskelijaa löydettiin kuolleena.

Durangon osavaltiossa taas oopiumiviljelyksiä on löydetty kolme kertaa enemmän kuin kannabisviljelyksiä, sanoi sotilaskomentaja Adolfo Dominguez AFP:lle.

Heroiinin tuotantoon kannustaa Yhdysvalloissa kasvava kysyntä. YK:n alaisen lautakunnan International Narcotics Control Boardin mukaan heroiinin kysynnän kasvu Yhdysvaloissa liittyy opiaattipohjaisten lääkkeiden tiukentuneisiin reseptikäytäntöihin.

"Opiaateista riippuvaiset huumeidenkäyttäjät ovat lisääntyvässä määrin siirtymässä heroiiniin, jota on helpompi hankkia ja joka on halvempaa kuin opiaattipohjaiset reseptilääkkeet", lautakunnan raportissa sanotaan.

Yhdysvaltain heroiinimarkkinoilla liikkui rahaa vuonna 2010 noin 25 miljardia euroa. Marihuanamarkkinat olivat samana vuonna lähes kaksi kertaa suuremmat.

Yhdysvalloissa on tähän asti ollut valtavasti kysyntää meksikolaiselle marihuanalle. Yhdysvaltain ja Meksikon välisellä rajalla on takavarikoitu vuosittain yli tuhat tonnia marihuanaa, selviää Yhdysvaltain huumepoliisin raporteista.


http://www.hs.fi/ulkomaat/a1425701658606

Sam 1
2 tähteä
2 tähteä
Viestit: 5808
Liittynyt: 26.7.2008

Re: Pienet uutiset 2015

ViestiKirjoittaja Sam 1 » 12.3.2015 10:16

kutsutut eivät olleetkaan raptähtiä – suuttunut isäntä käytti raakaa väkivaltaa

Suomalaismies tuomittiin neljäksi vuodeksi vankeuteen.

Epäonnistuneiden kotibileiden vuoksi raivostunut Teemu Johannes Jaakkila, 26, on tuomittu liki neljän vuoden vankeuteen Pohjois-Savon käräjillä. Jaakkilan syyksi laskettiin muun neljä törkeää pahoinpitelyä.

Varkaudessa syyskuussa 2011 tapahtuneiden pahoinpitelyiden syyksi paljastui erehdys. Jaakkila kuvitteli kutsuneensa bileisiinsä valtakunnallisesti tunnettuja artisteja ja heidän kavereitaan. Kun totuus paljastui, isäntä muuttui aggressiiviseksi ja ryhtyi väkivaltaiseksi.

Öisiä tapahtumia edelsi ilta varkautelaisessa ravintolassa, jossa esiintyi tapahtuma-aikaan erittäin suosittu rapduo JVG. Keikkaa oli tullut seuraamaan myös nelimiehinen seurue Kangasniemeltä.

Yhtyeen esiintymisen jälkeen varkautelaismies houkutteli kangasniemeläisen seurueen kotibileisiinsä, joissa olisi ”viinaa ja naisia”. Bileisäntä luuli, että kaksi seurueeseen kuulunutta miestä ovat JVG:n jäsenet Jare ja VilleGalle.

Miehet kertoivat isännälle, etteivät he kuulu yhtyeeseen, mutta isäntä ei tätä ilmeisesti ymmärtänyt. Seurue päätti kuitenkin lähteä omakotitalossa pidettyihin bileisiin.

Perillä oli baaritiski ja tarjoilija, jolta vieraat saivat ostaa esimerkiksi olutta kahden euron hintaan. Lisäksi tarjolla oli marihuanaa vesipiipusta tarjottuna ja amfetamiinia.

Kun isäntä vihdoin ymmärsi, etteivät vieraat ollekaan tähtiartisteja, hän raivostui. Mies hakkasi ja potki yhden uhrinsa tajuttomaksi. Toista vierasta isäntä pahoinpiteli noin 20 minuuttia.

Rikoksesta teki vielä uhkaavamman se, että isäntä käytti uhkailuun asetta. Hän vakuutti, että yksi valehtelijoista tulee kuolemaan.

Uhkauksien tehosteeksi mies osoitti ladatulla pistoolilla uhrejaan yhdessä ja erikseen. Yksi uhreista kuuli useamman kerran aseen lataus- ja iskurin äänen. Isäntä myös löi yhtä vierastaan puukolla reiteen.

”Valehtelevilta” vierailtaan isäntä vaati 4 000 euron korvausta. Puukon reiteensä saanut mies joutui antamaan isännälle henkilö- ja pankkitietonsa, joiden avulla mies otti 500 euron pikalainan. Vieraat pääsivät kuitenkin paikalta, joten isäntä ei saanut rahoja itselleen.

Isännän käyttämää pistoolia ei ole löydetty. Oikeus kuitenkin uskoi uhrien kertomusta. Epäselväksi jäi se, miksei ladattu ase lauennut.

Aiemmin muun muassa tapon yrityksestä ja raiskauksesta tuomittu Jaakkila sai nyt yhteensä kolmen vuoden ja kymmenen kuukauden tuomion. Mukaan laskettiin aiemman ehdonalaisen jäännösrangaistus eli vuosi ja neljä kuukautta.

Törkeiden pahoinpitelyiden lisäksi miehen syyksi laskettiin alkoholi-, huumausaine- ja ampuma-aserikos sekä törkeän ryöstön yritys. Mies joutuu maksamaan uhreilleen erilaisia korvauksia yhteensä noin 23 150 euroa.

JVG:llä ei ollut tekoihin mitään yhteyttä. Helsinkiläinen duo tunnetaan muun muassa listaykköshitistään Häissä. Cheekin lämmittelijänä Olympiastadionin keikoilla toiminut JVG voitti vuonna 2012 kaksi palkintoa Emma-gaalassa.

http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-1 ... 29752.html

KeijoBanaani
Viestit: 115
Liittynyt: 4.4.2012

Re: Pienet uutiset 2015

ViestiKirjoittaja KeijoBanaani » 13.3.2015 10:38

Punavihreiltä kärkinimiltä tukea kannabiksen vapauttamiselle

Sdp:n Erkki Tuomioja katsoo, että Suomen mietojen huumeiden kieltolaki ei ole toimiva.

Ilta-Sanomien vaalikoneessa on eduskuntavaaliehdokkaille annettu kantaa otettavaksi 30 väitettä. Numerossa 22 pitää ottaa kantaa väittämään, että "Kannabis (marihuana) pitää vapauttaa Suomessa. (Kannabiksen kasvatus, hallussapito ja käyttö on nyt kielletty rikoslaissa.)".

Ehdokkaat ovat voineet vastata skaalalla Täysin eri mieltä-Täysin samaa mieltä ja halutessaan perustella kantansa.

Eräät vasemmistopuolueiden ja vihreidenkin tunnetut nimet suhtautuvat vastaustensa perusteella asiaan myönteisesti tai ymmärtävästi.

Ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd.) on vastannut kannabiksen vapauttamiseen "en osaa sanoa":

– Ajan myötä jouduttaneen tunnustamaan, ettei mietojen huumeiden kieltolaki ole toimiva, Tuomioja on kirjoittanut perusteluihin.

Sdp:n puheenjohtaja valtiovarainministeri Antti Rinne on vastannut olevansa "täysin eri mieltä". Perusteluihin Rinne on lisännyt, että "lääkeainekäyttö on hyväksyttävää".

Vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö on vastannut kannabiskysymykseen "en osaa sanoa".

Pirkanmaan vihreiden Satu Hassi toteaa, että "kysymyksessä on kytketty liikaa asioita yhteen. Poistaisin käytön rangaistavuuden, samoin pienten määrien hallussapidon. Myynnin säilyttäisin rangaistavana."

Vihreiden varapuheenjohtaja Touko Aalto toteaa, että "kannabiksen käytöstä ja hallussapidosta omaan käyttöön ei tulisi rangaista, mutta en kannata kannabiksen vapauttamista".

Vasemmistoliiton Li Andersson kirjoittaa kannattavansa kannabiksen dekriminalisointia.

– Kannabiksen käytön rajoittaminen rikosoikeudellisin keinoin aiheuttaa enemmän ongelmia kuin ratkaisuja. Rangaistuksesta seurannut rikosrekisterimerkintä voi esimerkiksi johtaa opiskelu- tai työpaikan menettämiseen, Li Andersson kirjoittaa vaalikoneelle.

Helsinkiläinen kansanedustaja Silvia Modig (vas.) on kannabiksen vapauttamisesta osittain samaa mieltä.

– En kannata kannabiksen myynnin laillistamista mutta rangaistusten poistamista kannabiksen kohdalla, Modig toteaa vaalikoneelle.

Tamperelainen vasemmistoliiton kansanedustaja Anna Kontula toteaa, että "kannabiksen käyttö ja pienten määrien säilytys on dekriminalisoitava. Se on eri asia kuin 'kannabiksen vapauttaminen'."

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Paavo Arhinmäki on IS:n vaalikoneen mukaan vastannut jokaiseen esitettyyn väitteeseen "en osaa sanoa" tai jättänyt vastaamatta.

http://www.verkkouutiset.fi/kotimaa/kan ... reat-33289

KeijoBanaani
Viestit: 115
Liittynyt: 4.4.2012

Re: Pienet uutiset 2015

ViestiKirjoittaja KeijoBanaani » 15.3.2015 22:15

Lääkekannabiksen käyttö yleistyy Israelissa – lapsipotilaille on huumaamattomia kannabiskarkkeja

Israelilainen Tikun Olam -klinikka haluaa parantaa maailman – lääkekannabiksella. Israel on kannabiksen lääketieteellisen tutkimuksen edelläkävijä.

Oli oikeastaan ihme, että Lidor Ayalon jäi henkiin.

Elokuussa 2006 Ayalon oli rintamalla Pohjois-Israelissa Libanonin rajalla. Meneillään oli Hizbollah-järjestön ja Israelin välinen sota.

Libanonin puolelta lensi raketti, jonka runko lävisti 19-vuotiaan Ayalonin kaulan. Se repi kurkku- ja henkitorven irti ja tuhosi osan keuhkoista.

Kolmen seuraavan vuoden aikana Ayalonille tehtiin lähes viisikymmentä leikkausta. Hän ei pystynyt syömään eikä juomaan kahteen ja puoleen vuoteen. Kun leikkausrumba oli ohi, hän ei kyennyt kunnolla liikuttamaan päätään. Kipu oli sietämätöntä.

Ayalonille määrättiin kourallinen lääkkeitä päivässä: morfiinia, Metamizolea, Dopramia, unilääkkeitä, hän luettelee Tikun Olam -nimisen klinikan sivuhuoneessa Tel Avivissa.

Lääkkeet veivät Ayalonin sumuiseen epätodellisuuteen. Hän jäi lääkekoukkuun. Lääkkeet saivat hänet myös oksentelemaan. Päivät hän makasi masentuneena sängyssään.

Mikä pahinta, raketti oli runnellut Ayalonin myös henkisesti. Hänellä todettiin traumaperäinen stressihäiriö. Se on vakava sairaus, joka saa ihmisen pelkäämään kroonisesti trauman aiheuttajaa.

"Heräsin joka yö raketin osumaan. Tunsin, kuinka kehoni murskautuu. En saanut henkeä."

Neljän vuoden kuluttua raketti-iskusta Ayalonia hoitanut erikoislääkäri ehdotti vaihtoehtoista hoitoa. Luvan saanti ei olisi helppoa, mutta Ayalonin potilaskertomuksella se voisi olla mahdollista.

"Kannabiksen avulla palasin hitaasti elävien kirjoihin", Ayalon sanoo.

Israel on maailman johtavia maita lääkekannabiksen tutkimuksessa ja käytössä. Kasvavaa joukkoa israelilaisia hoidetaan maassa jalostetuilla lääkekannabislajikkeilla tai niistä valmistetuilla pillereillä ja öljyllä. Lapsipotilaille on huumaamattomia kannabiskaramelleja.

Kannabis on edelleen laitonta Israelissa, eikä laki määrittele sen lääkekäyttöä. Silti lääkekannabista saa terveysministeriön erityisluvalla jo noin 20 000 potilasta. Se on väkilukuun suhteutettuna enemmän kuin missään muualla maailmassa.

Israelin terveysministeriöllä on lista sairauksista ja oireista, joita voi hoitaa kannabiksella: MS-tauti, ALS, epilepsia, Alzheimer, Touretten oireyhtymä, traumaperäinen stressihäiriö, unettomuus, diabetes, neurologiset häiriöt, hermostolliset kivut, fibromyalgia, aids.

Tulevaisuudessa lista todennäköisesti pitenee, sillä Israelissa tehdään jatkuvasti kliinistä tutkimusta lääkekannabiksen mahdollisuuksista. Tutkijoiden mukaan kannabiksen lääkinnällistä käyttöä ei ole hyödynnetty lähimainkaan riittävästi.

Miksi tämä kaikki tapahtuu Israelissa?

On palattava ajassa viisikymmentä vuotta taaksepäin. Nuori israelilainen kemisti nouti silloin Jerusalemissa poliisiasemalta viisi kiloa hasista.

Jerusalemin heprealaisen yliopiston käytävät ovat sokkeloiset. Farmakologian laitoksen toisesta kerroksesta löytyy huone, jonka ovessa lukee: Professori Raphael Mechoulam.

84-vuotias professori esittelee lapsekkaalla innolla pienen työhuoneensa kirjahyllyjä. Se on Israelin kattavin lääkekasveja käsittelevä kirjallisuuskokoelma, hän kehuu. Vastaseinällä roikkuu liuta professorille myönnettyjä tieteellisiä palkintoja.

1960-luvun alussa kemian tohtori Mechoulam ihmetteli, miksei tiede tunne vuosituhansia käytetyn lääkeyrtin, kannabiksen, kemiallista rakennetta. Osasyy tutkimattomuudelle oli se, että kyse oli laittomasta, paheksutusta huumeesta.

Pienessä Israelissa vallitsi ilmapiiri, jossa kannustettiin tutkimukseen, Mechoulam sanoo. Hän ehdotti kannabiksen perustutkimusta esimiehelleen, joka soitti poliisiasemalle. Mechoulam hyppäsi bussiin. Poliisiasemalla hän pakkasi reppuunsa läjän hasista. Se oli salakuljetettu Israeliin kenkien valepohjallisissa.

Vuonna 1964 Mechoulam ja hänen kollegansa Yechiel Gaoni julkaisivat uraauurtavan tutkimuksen. Siinä paljastettiin kannabiksen sisältämä ainoa huumaava yhdiste: tetrahydrokannabinoli eli THC.

Työpari löysi kannabiksesta myös kymmeniä muita yhdisteitä, joilla ei todettu lainkaan huumaavia vaikutuksia. Yksi niistä on kannabidioli, CBD.

"Emme tienneet sitä silloin, mutta nyt tiedämme, että CBD on lääkinnällisesti hyvin tärkeä yhdiste."

CBD:llä on havaittu kipua lieventäviä ja tulehdusta vähentäviä ominaisuuksia. Mechoulamin mukaan se toimii lääkkeenä epilepsiaan ja mahdollisesti autoimmuunisairauksiin kuten ykköstyypin diabetekseen.


Kolmekymmentä vuotta myöhemmin Mechoulamin johtama työryhmä teki uuden läpimurron. He löysivät ihmisen elimistöstä kaksi luontaisesti esiintyvää kannabinoidia: anandamidin ja 2-AG:n.

Ja nyt menee mutkikkaaksi.

Jo aiemmin amerikkalaiset tutkijat olivat löytäneet ihmisestä kaksi kannabisyhdisteisiin reagoivaa reseptoria: CB1:n ja CB2:n. Niitä löytyi tiheästi aivoista ja immuunijärjestelmästä. Elimistön sisäiset "endokannabinoidit" toimivat kannabinoidireseptoreiden kanssa muodostaen "endokannabinoidijärjestelmän".

Monimutkaisen järjestelmän merkitystä ja toimintaa ihmiselimistössä ei tunneta vieläkään täysin. Italialaisen lääkekannabistutkijan Vincenzo Di Marzon mukaan järjestelmä auttaa ihmistä "rentoutumaan, nukkumaan, syömään, unohtamaan ja suojautumaan".

Kannabiskasvi vain sattuu tuottamaan yhdisteitä, jotka jäljittelevät elimistön omia kannabinoideja, Mechoulam sanoo.

"Kun kannabis aktivoi CB1:n, ihminen on pilvessä. CB2 taas on elimistöä suojaava mekanismi. Monet tutkijat pitävät kannabista tärkeänä, koska se toimii elimistöä suojaavana agenttina."

Tel Avivissa sijaitsevan kivijalkaliikkeen oven edessä on jono. Ovella seisoo vartija. Ikkunan eteen on levitetty Israelin lippu.

Kadulle pöllähtävä imelä tuoksu paljastaa, mistä on kyse. Oven takana on Tikun Olamin kannabisapteekki, josta potilaat noutavat lääkkeensä klinikalta saatua reseptiä vastaan.

Vuonna 2007 perustettu Tikun Olam lähti liikkeelle hyväntekeväisyyspohjalta, kertoo klinikan kansainvälisten suhteiden johtaja Ma'ayan Weisberg.

Tikun Olamin perustaja Tzahi Cohen pyysi tuolloin terveysministeriöltä lupaa kasvattaa lääkekannabista vakavasti sairaille potilaille, joiden oli vaikea saada lääkettä laillisia reittejä pitkin.

Kahdeksan vuotta myöhemmin Tikun Olam tarjoaa lääkekannabista 4 500 potilaalle.

Sillä on 55 työntekijää: erikoissairaanhoitajia, biokemistejä, biologeja ja farmakologeja. Yhtiöllä on Galileassa maatila ja laboratorio, jossa viljellään, jalostetaan ja tutkitaan lääkekäyttöön tarkoitettuja kannabislajikkeita.

Tikun Olamilla on 12 jalostettua lajiketta.

Yksi niistä on Raamatun enkelin mukaan nimetty "Rafael". Siinä on korkea tulehdusta vähentävä CBD-pitoisuus eikä käytännössä lainkaan huumaavaa THC:tä. Lajiketta käytetään kroonisten tulehdustautien kuten Crohnin taudin, koliitin sekä niveltulehdusten hoitoon.

"Tiedämme tarkkaan viljelemiemme lajikkeiden pitoisuudet. Hoitodatamme ansiosta tiedämme, mikä lajike toimii parhaiten mihinkin tautiin tai oireeseen", Weisberg sanoo.

Tikun Olam on hepreaa ja tarkoittaa maailman parantamista. Yhtiö tähyää Israelin rajojen ulkopuolelle ja on ryhtynyt kauppaamaan taitotietoaan ja vuosien aikana keräämäänsä hoitodataa ulkomaille.

Weisbergin mukaan lääkekannabiksen kysyntä on maailmalla kasvussa.

Yhdysvalloissa kannabiksen laillistamisaalto on laukaissut "vihreän ryntäyksen" eli sijoittajat ovat innostuneet lääkekannabiksen mahdollisuuksista, hän sanoo.

"Olemme investoineet paljon rahaa ja aikaa kannabiksen tutkimukseen ja kliinisiin kokeisiin. Tavoitteenamme on olla uuden kannabistechin roolimalli", Weisberg visioi.

Liiketoiminta on vielä pientä, sillä Israelin hallitus ei ole myöntänyt lupaa kannabislajikkeiden vientiin. Osa poliitikoista pelkää, että Israel leimautuu huumekauppiaaksi.

Tikun Olam näkee lääkekannabiksessa taloudellisia mahdollisuuksia.

"Lääkekannabis vähentää muun lääkityksen tarvetta. Se on suhteellisen turvallista käyttää ja hyvin halpaa kasvattaa ja tuottaa", Weisberg sanoo.

Tikun Olamin kokemusten perusteella moni lääkekannabikseen siirtyvä palaa sängyn pohjalta yhteiskunnan aktiiviseksi jäseneksi.

Kuten sotainvalidi Lidor Ayalon.

Aamuisin hän herää tuskissaan ja sekoittaa kahdesta kannabislajikkeesta savukkeen.

"Kipu ei katoa, mutta se häipyy taustalle. Pystyn hallitsemaan sitä."

Iltapäivällä Ayalon ottaa toisen annoksen ja ennen nukkumaanmenoa runsaasti THC:tä sisältävää kannabista. Se auttaa nukkumaan 6–7 tuntia ilman painajaisia.

"Kannabiksen avulla olen saanut otteen kehostani. Pystyn taas liikuttamaan päätäni. Olen myös pääsemässä psykologisen traumani yli", hän sanoo. "Tämä ei ole sataprosenttinen ratkaisu, mutta entiseen verrattuna olen uudestisyntynyt."

Ayalon ei käytä enää lainkaan muita lääkkeitä. Hänen hoitonsa, lääkkeet mukaan laskien, maksaa kuukaudessa 85 euroa, mikä on murto-osa aiemmasta.

Lääkekannabikseen siirtymisen jälkeen hän on suorittanut tutkinnon sosiologiasta ja on aloittamassa työt isänsä firmassa. Hän on alkanut harrastaa taas rullalautailua ja surffausta ja löytänyt tyttöystävän.

Jos lääkekannabiksessa piilee niin paljon mahdollisuuksia, miksi se ei ole lyönyt maailmalla laajemmin läpi?

Lääkeyhtiöt eivät ole innostuneet tekemään kalliita kliinisiä tutkimuksia, koska kannabisyhdisteitä on vaikea patentoida, professori Mechoulam sanoo.

Huumestigma on vaikeuttanut tutkimusta. Kannabiksen laajaa lääkekäyttöä on hidastanut myös se, ettei sitä ole riittävästi "kvantifioitu", Mechoulam sanoo.

"Kun lääkäri määrää lääkettä, se pitää voida määrätä milligramman tarkkuudella, ei ojentamalla pussillinen kukintoja."

Mechoulam luettelee kannabiksen lääkemahdollisuuksia: THC auttaa kipuun ja traumaan ja toimii lääkkeenä kemoterapian aiheuttamiin pahoinvointioireisiin. CBD auttaa vaikeaan epilepsiaan ja mahdollisesti useisiin autoimmuunisairauksiin. Endokannabinoidi 2-AG korjaa aivovamman vahinkoja.

Miksei edes huumaamaton CBD ole laajassa lääkekäytössä? "Minulla ei ole tähän vastausta. Se on tragedia."

Mechoulam tekee tiukan eron kannabiksen viihde- ja lääkekäytön välillä. Hän varoittaa erityisesti alle 20-vuotiaita nuoria. "Emme tiedä, miten kannabis vaikuttaa paljon polttavien nuorten keskushermostoon, joka on vielä kehittymässä."

Tikun Olam näkee lääkekannabiksen tulevaisuuden uusissa lajikkeissa. Mechoulam taas tähtää eksaktimpaan kannabiskemiaan. Hän uskoo, että parissakymmenessä vuodessa löydetään synteettinen yhdiste, joka toimii "täsmällisesti" elimistöä "suojaavan" kannabinoidireseptori CB2:n kanssa. "Se olisi erinomainen, kannabistakin parempi lääke."

Hän kaivaa tietokoneeltaan Yhdysvaltain terveysviraston julkaiseman tutkimuskatsauksen vuodelta 2013. Johdannossa todetaan, että "ihmisen endokannabinoiditoimintaa muuntelemalla saattaa olla mahdollista hoitaa lähes kaikkia ihmiseen vaikuttavia sairauksia".

"Tämä on vahva lausunto."

On kuljettu pitkä matka siitä, kun nuori israelilainen kemisti haki poliisiasemalta viisi kiloa hasista.

http://www.hs.fi/sunnuntai/a1426233440595

Avatar
BubblerBobble
Viestit: 205
Liittynyt: 23.10.2007

Re: Pienet uutiset 2015

ViestiKirjoittaja BubblerBobble » 17.3.2015 23:30

Suomi suhtautuu varovaisesti lääkekannabikseen

Sunnuntai 15.3.2015 2:00
Jukka Huusko Helsingin Sanomat



Lääkevirasto fimea myönsi vuonna 2012 Suomessa myyntiluvan kannabinoideja sisältävälle Sativex-suusumutteelle, jota käytetään lihasjäykkyyden hoitoon MS-taudissa.

Sativexin lisäksi Suomessa on voinut hakea Fimealta erityislupaa muiden kannabisvalmisteiden lääkekäyttöön.

Fimeassa erityislupahakemuksia on käsitelty vuosittain noin 60.

Lääkekannabiksen käyttäjien yhdistyksen arvion mukaan Suomessa on runsaat 200 lääkekannabiksen käyttäjää, joista valtaosa käyttää kannabiksen kukintoja.

Yhdistyksen mukaan Suomessa on viisi lääkäriä, jotka ovat kirjoittaneet suosituksia lääkinnälliselle kannabikselle. Kannabiksella lääkitään Suomessa esimerkiksi MS-tautia, reumasairauksia, nivelkipuja ja migreeniä.

Kunnolla tutkittuja kannabiksen hoidon aiheita on vain muutamia, ja niissäkin kannabis on teholtaan korkeintaan muiden lääkkeiden tasoa, sanoo farmakologian professori Esa Korpi Helsingin yliopistosta.

Kannabiksen yksi ongelma on se, että se väsyttää.

"Kannabis on hyvin väsyttävä, ja jos sitä käytetään esimerkiksi kivun lievittämiseen, potilas voi olla niin väsynyt, ettei kykene suoriutumaan päivän töistä. Ongelma on myös se, että kannabis vaikuttaa motoriikkaan", Korpi kertoo.

Korven mukaan kannabidioliin eli CBD:hen saattaa liittyä lääkemahdollisuuksia. Samoin endokannabinoidijärjestelmän muuntelusta sairauksien hoidossa on esitetty monenlaisia visioita, mutta tieteelliset läpimurrot puuttuvat, hän sanoo.

Ongelma on se, että kannabinoidit vaikuttavat elimistöön niin monimutkaisesti, että saatavan tehon ja haittavaikutusten ennakointi on vaikeaa.

"Kannabinoidireseptoreita on ympäri kehoa. Systeemi on levinnyt monelle elimistön alueelle. Jos siihen vaikutetaan, niin vaikutus leviää moniin elimiin."


http://www.hs.fi/sunnuntai/a1426233364863
Viimeksi muokannut BubblerBobble, 17.3.2015 23:39. Yhteensä muokattu 1 kertaa.

Avatar
BubblerBobble
Viestit: 205
Liittynyt: 23.10.2007

Re: Pienet uutiset 2015

ViestiKirjoittaja BubblerBobble » 17.3.2015 23:38

Lääkekannabis voi auttaa epilepsiaan, diabetekseen ja käänteishyljintään

Sunnuntai 15.3.2015 14:39
Jukka Huusko Helsingin Sanomat


Katso video HS:n sivulla.
Lääkekannabisyhtiö Tikun Olam jalostaa Israelissa omia lääkelajikkeitaan ja uskoo kysynnän kasvavan myös ulkomailla. Kannabistutkimuksen pioneeri, israelilainen professori Raphael Mechoulam uskoo, että kliinisiä tutkimuksia lisäämällä kannabiksesta voidaan kehittää entistä vaarattomampia lääkkeitä - ehkä jopa syöpään. Toimittaja: Jukka Huusko, kuvaus: Laura Oja, leikkaus: Kristiina Marttinen


Kannabistutkimuksen isoisäksi kutsuttu professori Raphael Mechoulam Jerusalemin heprealaisesta yliopistosta on tehnyt vuosikymmenien aikana lukuisia tutkimuksia kannabinoidien lääkevaikutuksista.
Monet niistä ovat jääneet alustaviksi, eikä kliinisiä tutkimuksia ole jatkettu.
Mechoulam kertoi HS:lle esimerkkejä kannabinoidiyhdisteiden lääkemahdollisuuksista.

THC
1990-luvun alussa Mechoulam sai Israelin terveysministeriöltä luvan kokeilla THC:tä lääkkeenä vakaviin sivuvaikutuksiin, joita kemoterapia aiheuttaa syöpää sairastavilla lapsipotilailla.
THC on kannabiskasvin tuottama yhdiste, joka on kasvin ainoa psykoaktiivisesti vaikuttava aine.

Viidellekymmenelle oksentelevalle ja pahoinvoivalle syöpäpotilaalle annettiin kielen alle pieni määrä puhdasta THC:tä oliiviöljyyn sekoitettuna. Määrä oli niin pieni, ettei se huumannut lapsia.
”Lapsista kaikki lopettivat oksentelun ja tunsivat olonsa hyväksi. Osa heistä nukkui vähän normaalia enemmän”, Mechoulam kertoo.
”Julkaisimme tutkimuksen, mutta menetelmää ei ole käytetty kovin paljon, mikä on hyvin valitettavaa.”

Toisessa tutkimuksessa THC:tä annettiin traumaperäisestä stressistä kärsiville sotainvalideille.
Potilaille annettiin kielen alle kaksi kertaa päivässä viisi milligrammaa THC:tä. Tulokset olivat Mechoulamin mukaan erinomaisia.
”Tärkein tulos oli, että potilaat pystyivät nukkumaan.”

CBD
Vuonna 1980 Mechoulam kokeili epilepsian hoitamista kannabiksen sisältämällä CBD-yhdisteellä Brasiliassa. CBD ei ole huumaava yhdiste, mutta sillä tiedetään olevan kipua lieventäviä ja tulehdusta vähentäviä vaikutuksia.

Potilaat olivat lapsia, jotka saivat päivittäin kymmeniä epilepsiakohtauksia, eikä heille ollut löytynyt sopivaa lääkitystä.
Kahdeksalle epilepsiapotilaalle 15:stä annettiin CBD:tä, lopuille ei. CBD:tä annettiin neljän ja puolen kuukauden ajan 200–300 milligrammaa päivässä.
Kahdeksasta lääkitystä lapsesta neljältä epilepsiakohtaukset katosivat kokonaan. Kolmella potilaalla kohtaukset vähenivät, ja vain yhdellä potilaalla CBD ei tepsinyt lainkaan.

”Teimme tutkimuksen vuonna 1980. Kuinka monta kliinistä tutkimusta epilepsian hoidosta kannabidiolilla on tehty sen jälkeen?” Mechoulam kysyy.
”Nolla. Tämä on tragedia epilepsiaa sairastaville lapsille ja heidän perheilleen.”

CBD:tä on kokeiltu Israelissa myös käänteishyljinnäksi kutsutun vakavan komplikaation hoitoon. Käänteishyljintäreaktio puhkeaa noin 50 prosentille luuydinsiirtopotilaista. Se voi johtaa hankaliin elinvaurioihin tai kuolemaan. Kymmenes potilaista saa vakavan reaktion, ja moni heistä kuolee.

Kokeessa luuydinsiirtopotilaille annettiin CBD:tä 30 päivän ajan. Vain 12 prosentille lääkityistä puhkesi käänteishyljintä, ja vain viisi prosenttia sai vakavan reaktion.

Mechoulamin mukaan CBD toimii autoimmuunisairauksiin, kuten ykkösluokan diabetekseen.
2000-luvulla he kokeilivat CBD:tä hiirillä, jotka kantoivat geneettisesti ykkösluokan diabetesta.

CBD:tä saaneista hiiristä vain 30 prosentille puhkesi diabetes, kun taas lääkitsemättömistä hiiristä 80 prosenttia sai diabeteksen.
CBD:llä lääkittyjen hiirien soluista 77 prosenttia oli terveitä, kun taas lääkitsemättömien hiirien soluista vain kahdeksan prosenttia oli terveitä.

2–AG
Mechoulam tutkimusryhmineen on kokeillut myös elimistön luontaisesti tuottaman endokannabinoidin 2-AG:n tehoa.

Tutkijat olivat huomanneet, että aivovaurion sattuessa 2-AG:n määrä lisääntyy hiirten elimistössä. Niinpä he syntetisoivat 2-AG:n ja testasivat, miten sen antaminen vaikuttaa hiiriin, joille aiheutetaan päävamma.

Tutkijat totesivat, että 2-AG:llä lääkityillä hiirillä oli puolet vähemmän kuollutta kudosta kuin hiirillä, joille ei annettu ylimääräistä 2-AG:tä.
”Kun vaurio syntyy, endokannabinoidit ilmestyvät paikalle ja pyrkivät vähentämään elimistölle aiheutuvia vaurioita”, Mechoulam sanoo.


http://www.hs.fi/sunnuntai/a1305936974990

KeijoBanaani
Viestit: 115
Liittynyt: 4.4.2012

Re: Pienet uutiset 2015

ViestiKirjoittaja KeijoBanaani » 19.3.2015 9:45

Kannabis keskeyttää varusmiespalveluksen yhä useammin – kertakärystä ei välttämättä lähtöpasseja

Puolustusvoimilla on huumausaineiden käyttöön nollatoleranssi

KOTIMAA 19.3.2015 2:00
Jarmo Huhtanen HELSINGIN SANOMAT


Kannabiksesta johtuvat varusmiespalveluksen keskeytykset ovat kaksinkertaistuneet tällä vuosikymmenellä.

Erilaisten päihteiden tai lääkkeiden vuoksi palveluksensa keskeyttäneiden varusmiesten lukumäärä on kasvanut viime vuosina selvästi. Vuonna 2010 palvelus katkaistiin kesken 158 varusmieheltä ja vuonna 2014 jo 239:ltä.

Tiedot selviävät Sotilaslääketieteen keskuksen HS:lle keräämistä tiedoista.

Tällä vuosikymmenellä huumeiden tai lääkkeiden väärinkäyttö on johtanut yhteensä noin tuhannen varusmiehen palveluksen keskeyttämiseen. Keskeyttäneiden määrän kasvu on johtunut viime vuosina käytännössä yksinomaan kannabistuotteista.

Muiden päihdyttävien aineiden tai huumeiden käyttö ei ole lisääntynyt. Esimerkiksi alkoholin käytön vuoksi varusmiespalvelus keskeytettiin vuonna 2014 puolet harvemmin kuin viisi vuotta aiemmin.

Puolustusvoimilla on huumausaineiden käyttöön nollatoleranssi.

"Huumausaineet ja Puolustusvoimat eivät sovi yhteen", tiivistää Sotilaslääketieteen keskuksen johtaja, lääkintäeversti Jouko Peltomaa.

"Huumausaineet muodostavat vaaran yksilölle ja toiminnalle. Ne saattavat houkutella myös varkausrikollisuutta ja muuta rikollisuutta."

Puolustusvoimien nollatoleranssissa on kuitenkin pieni kannabiksen mentävä aukko. Yksittäinen kannabiskäry palveluksen alussa ei välttämättä johda kasarmilta lähtöön.

"Kyse on siitä, minkä sortin huumeesta jää kiinni. Varsinkin jos jää kiinni kannabiksesta palveluksen alkuvaiheessa, joudumme käyttämään harkintaa. Kannabishan näkyy virtsassa jopa noin kuukauden sen käytön jälkeen. Käyttö on voinut tapahtua ennen palvelukseen astumista", Peltomaa sanoo.

"Jos varusmies pystyy kohtuullisen vakuuttavasti perustelemaan palvelusta edeltäneen käytön, yksi positiivinen kannabiskäry ei johda heti pois heittämiseen. Se johtaa siihen, että hän joutuu syyniin. Hänet voidaan kutsua myöhemmin antamaan virtsanäyte, jolloin katsotaan, onko se puhdas vai ei."

Peltomaan mukaan uusi positiivinen näyte johtaa heti palveluksen keskeyttämiseen.

"Jos huumausaine on jotain kovempaa, esimerkiksi amfetamiinia tai heroiinia, niin kyllä ne aika välittömästi johtavat keskeyttämiseen. Niiden lähiympäristössä pyörii kovaa rikollisuutta, josta syntyy ampuma-aseisiin ja varkauksiin liittyvä riski."

Puolustusvoimat tekee varusmiehille ja kantahenkilökunnalle joka vuosi yli 700 huumetestiä. Lisäksi varusmiespalvelukseen tulijoita on yleensä portilla vastassa huumekoiria. Kantahenkilökunnassa huumeiden käyttöä ei ole ilmennyt.

Kun varusmies jää kiinni kannabiksen käytöstä, palveluksen jatkamisesta päättää joukko-osaston komentaja, joka kuulee varusmiehen lisäksi terveydenhuollon edustajaa. Komentajalla on käytännössä kolme vaihtoehtoa: hän voi antaa palveluksen jatkua tai muuttaa kiinni jääneen palveluskelpoisuusluokan C- tai E-luokkaan.

C-luokkaan kuuluva vapautetaan rauhanaikaisesta palveluksesta, mutta hänet voidaan myöhemmin luokitella uudelleen.

"Riittävän raskas ja kova huumeidenkäyttötausta johtaa aika usein suoraan C-luokitukseen. Jos käyttäjä saa elämänsä kuntoon, hän voi ottaa uudelleen yhteyttä aluetoimistoon, pyytää palvelukelpoisuusluokan muutosta ja sitten palata palvelukseen, jos hän on alle 30-vuotias", Peltomaa sanoo.

E-luokkaan joutuminen tarkoittaa määräaikaista palveluksen keskeyttämistä. Se voi vaihdella puolesta vuodesta kolmeen.

http://www.hs.fi/kotimaa/a1426663468381

HamppuWelho
1 tähti
1 tähti
Viestit: 256
Liittynyt: 22.2.2011

Re: Pienet uutiset 2015

ViestiKirjoittaja HamppuWelho » 21.3.2015 4:06

http://www.ess.fi/uutiset/kotimaa/2015/ ... rikollisia

Kannabiksen kotikasvattajat haluavat vältellä ammattirikollisia

Kannabiksen kotikasvattajat haluavat välttää kosketusta ammattirikollisiin. Tämä on kolmanneksi tärkein syy kannabiksen kotikasvatukseen Suomessa, kerrotaan kansainvälisessä kannabistutkimuksessa, jonka Suomen osuuden on tehnyt THL. Tärkein syy kotikasvatukseen on kannabiksen hankkiminen omaan käyttöön ja toiseksi tärkein syy kasvattamisprosessista saatu nautinto.

– Tyypillinen kasvattaja on 23–32-vuotias mies, joka ei juuri eroa ikätovereistaan muulla tavalla, Suomen tutkimusosuuden tehnyt THL:n tutkimusprofessori Pekka Hakkarainen kertoo.

Kannabista jaetaan ja käytetään usein ystäväpiirissä; tämä on erityisen yleistä Suomessa. Myyntitarkoitukseen kasvattaminen on sen sijaan harvinaista. Kyselyyn vastanneista vain 14 prosenttia ilmoitti myynnin kasvattamisen motiiviksi.

Tutkimukseen vastasi Suomesta noin 1 200 kasvattajaa, mikä vastaa noin kymmentä prosenttia viimeisen 12 kuukauden aikana kannabista kasvattaneista. Tutkimus julkaistiin arvostetussa International Journal of Drug Policy -julkaisussa.

Avatar
deva
1 tähti
1 tähti
Viestit: 721
Liittynyt: 25.11.2007

Re: Pienet uutiset 2015

ViestiKirjoittaja deva » 23.3.2015 13:15

Poliisi haluaa tehdä salaisia kotietsintöjä
Sisäministeriön kaavailuissa kotietsintä voitaisiin tehdä kohteelta salaa jo rikosten ennalta estämiseksi


KOTIMAA 23.3.2015 6:38
Susanna Reinboth
HELSINGIN SANOMAT

Poliisille ehdotetaan oikeutta tehdä salaisia kotietsintöjä rikosten ennaltaestämiseksi.

Nykyisin poliisi ei voi mennä tekemään kotietsintää salaa. Kohteelle on lain mukaan varattava tilaisuus olla läsnä etsinnässä, jollei se viivästytä asiaa merkittävästi.

Sisäministeriössä on nyt laadittu arviomuistio, jonka mukaan poliisilla pitäisi tietyissä tapauksissa olla oikeus tehdä kotietsintä salassa.

Tästä on kyse
- Nykyisin poliisin on varattava kohteelle mahdollisuus olla läsnä kotietsinnän aikana.

-Nyt poliisille ehdotetaan mahdollisuutta tehdä salaisia kotietsintöjä.

-Etsintöjä voitaisiin tehdä rikosten ennalta estämiseksi, kun nykyisen lain mukaan kotietsintä on sallittu vain rikoksen selvittämiseksi.


Lisäksi etsintöjä pitäisi ehdotuksen mukaan voida tehdä jo ennen kuin rikos on tapahtunut, siis tiedonhankintatarkoituksessa. Tällöin rikos voitaisiin estää ennalta.

Nykyisin etsintä voidaan tehdä vain vireillä olevan rikostutkinnan yhteydessä.

Erityisesti muistiossa toivotaan salaisia kotietsintöjä terrorismirikosten estämiseksi. Vaikka terroristit pyrkivätkin toimimaan salassa, ryhmän toiminnasta jää erilaisia jälkiä.

Poliisi voi löytää esimerkiksi rikossuunnitelman luonnoksia, asiakirjoja ryhmän sisäisestä työnjaosta, iskukohteen ennakkotiedusteluun liittyviä muistiinpanoja, matkustusasiakirjoja taikka suunnitelman toteuttamiseksi tarvittavia aineita tai esineitä, muistiossa todetaan.

Poliisi on muistion mukaan onnistunut oman tiedonhankintansa ja vihjeiden avulla estämään useita vakavia rikoksia, esimerkiksi koulusurmia. Näyttöä ei kuitenkaan aina ole kertynyt riittävästi, koska toimintaan on jouduttu puuttumaan liian aikaisin.

"Jälkikäteen ilmoitettavan etsinnän mahdollisuus olisi antanut esitutkintaviranomaisille mahdollisuuden todisteiden keräämiseen ja henkilöiden saamiseen rikosoikeudelliseen vastuuseen", muistiossa todetaan.

Muistion mukaan kaikissa muissa Pohjoismaissa jälkikäteen ilmoitettavalla kotietsinnällä on pystytty estämään terroritekoja. Myös suuressa osassa EU-maita on mahdollisuus salaiseen kotietsintään.

Ehdotuksen mukaan keinoa voitaisiin käyttää tiettyjen laissa erikseen lueteltujen rikosten estämisessä. Pykäläluonnoksissa on mainittu terrorismirikosten lisäksi muun muassa vakoilu, henkirikokset, törkeä ihmiskauppa ja panttivangin ottaminen.

Näiden lisäksi salaista kotietsintää voitaisiin käyttää estämään törkeää rahanpesua, törkeää tietomurtoa, törkeää ampuma-aserikosta ja törkeää huumerikosta.

Päätösvalta salaisesta kotietsinnästä keskitettäisiin ehdotuksen mukaan Helsingin käräjäoikeudelle. Poliisin tekemästä kotietsintävaatimuksesta ja oikeuden päätöksestä olisi käytävä ilmi, miksi etsinnän voidaan olettaa olevan välttämätön.

Jos etsintä kohdistuisi vakituiseen asuntoon, tuomioistuinkäsittelyssä kohteen oikeuksia valvoisi julkinen asiamies.

Koko etsintä olisi videoitava, jotta jälkikäteen voidaan selvittää tapahtumien kulku.

Etsinnän aikana voitaisiin ehdotuksen mukaan takavarikoida tai kopioida asiakirjoja tai muuta materiaalia. Vaaralliset aineet, kuten räjähteet tai huumeet, voitaisiin vaihtaa vaarattomiin.

Etsinnästä olisi ilmoitettava kohteelle, kun tiedonhankinnan tarkoitus on saavutettu.

Muistiossa ehdotetaan myös, että poliisi voisi tehdä salassa laite-etsintöjä eli kopioida esimerkiksi tietokoneen tai älypuhelimen materiaalin. Päätöksen tästä voisi tehdä päällystötasoinen poliisimies.

Muistio on laadittu sisäministeriössä. Sen laatimiseen on osallistunut ministeriön virkamiesten lisäksi Poliisihallituksen, suojelupoliisin ja keskusrikospoliisin edustajia.

linkki uutiseen
Sinuakin vaanii vakooja.
Vakooja ohjaa pommit kotiisi.

Sam 1
2 tähteä
2 tähteä
Viestit: 5808
Liittynyt: 26.7.2008

Re: Pienet uutiset 2015

ViestiKirjoittaja Sam 1 » 25.3.2015 9:22

Suomen poliisilla on ainutlaatuinen rekisterikilpien lukujärjestelmä - ja siitä on tulossa entistä tehokkaampi

Suomen rekisterikilpien lukujärjestelmä on ainutlaatuinen, sanoo poliisitarkastaja Heikki Ihalainen poliisihallituksesta.

- Muissa maissa ei ole meidän kaltaista kokonaisjärjestelmää, johon voidaan syöttää tietoja automaattisesti eri lähteistä. Meillä Revika on yhdistetty poliisin tietojärjestelmään ja liikenteen turvallisuusviraston Trafin tietokantaan.

Suomessa tehtiin töitä pari vuotta, että poliisin ja Trafin järjestelmät saatiin yhteensopiviksi.

Ranskassa järjestelmä maksoi 20 000 euroa per auto, kun meillä päästiin 4 000 eurolla tehokkaampaan tulokseen, Ihalainen kehuu.

Huhtikuussa Suomen järjestelmään on tulossa uutta tehoa. Kun Revikat saavat nyt uudet tiedot Trafista ehkä kerran viikossa, huhtikuussa laitteet alkavat päivittyä kahdesti päivässä.

Pimeä ei pinnaria pelasta, vaan infrapunalaite lukee rekisterikilvet myös pimeässä.

- Järjestelmää testattiin alkuvuonna Oulussa. Vastaan tuli 300 autoa, laite luki 297 rekisterikilpeä eli käytännössä kaikki.

Poliisit voivat tarkkailla liikenteestä ihan muita asioita, kun Revika samaan aikaan hoittaa itsenäisesti omaa hommaansa.

700 poliisiautoa

Laite on nyt sadassa poliisiautossa tasaisesti eri puolilla Suomea. Tälle vuodelle on saatu rahaa 350 000 euroa laitteiden hankintaan. Sillä laite saadaan vielä noin 80 uuteen autoon.

Suomessa on noin 700 poliisiautoa. Laite asennetaan kaikkiin uusiin autoihin, maijoihin ja pienempiin kulkupeleihin.

Ihalainen arvelee, että menee kymmenisen vuotta ennen kuin kaikissa Suomen poliisiautoissa on Revika.

Uusia sovellutuksia mietitään, ja tietosuojavaltuutetulta kysellään, mitä kaikkea tietosuojalaki sallii poliisin laitteella tekevän.

- Kun hätäkeskukseen tulee ilmoitus epäillystä rattijuoposta, olisi hienoa, kun epäillyn ajoneuvon rekisterinumeron pääsisi syöttämään Revikan kautta heti kaikkiin Suomen poliisiautoihin, Ihalainen miettii.

Hän kertoo, että suomalaista sovellutusta on esitelty ulkomaalaisille vieraille.

http://www.ess.fi/uutiset/kotimaa/2015/ ... ehokkaampi

Avatar
oldirty
2 tähteä
2 tähteä
Viestit: 1666
Liittynyt: 15.5.2006

Re: Pienet uutiset 2015

ViestiKirjoittaja oldirty » 25.3.2015 9:50

Kotimaa 25.3.2015 klo 8:38 | päivitetty 25.3.2015 klo 9:20
Kemissä iso huumetakavarikko – arvo katukaupassa 70 000 euroa

Ruotsista Suomeen palaamassa olleelta mieheltä löytyi kaikkiaan noin 3,5 kiloa marihuanaa. Juttua on tutkittu törkeänä huumausainerikoksena ja teosta on edelleen yksi henkilö vangittuna.

Kuva
Poliisin arkistokuva. Kuva: Poliisi

Lapin poliisi teki helmikuussa suuren huumetakavarikon Kemissä.

Ruotsista Suomeen palaamassa olleelta mieheltä löytyi kaikkiaan noin 3,5 kiloa marihuanaa. Takavarikoidun huumausaine-erän arvo katukaupassa olisi ollut jopa 70 000 euroa.

Poliisi on tutkinut juttua törkeänä huumausainerikoksena ja teosta on edelleen vangittuna yksi henkilö. Juttu on nyt siirtynyt syyteharkintaan.

Yle Perämeri

http://yle.fi/uutiset/kemissa_iso_huume ... oa/7888292
the Effects are very strange, and, at first hearing, frightful enough) is very general and frequent: and the Person, from whom I received it, hath made very many Trials of it, on himself, with very good Effect.

Avatar
oldirty
2 tähteä
2 tähteä
Viestit: 1666
Liittynyt: 15.5.2006

Re: Pienet uutiset 2015

ViestiKirjoittaja oldirty » 26.3.2015 18:32

Kotimaa 26.3.2015 klo 11:07
Huittisten ampujalta löytyi kannabisviljelmä – ammuskeli ikkunastaan kohti kauppaa


Huittisissa oli keskiviikkona piiritystilanne. Poliisi pidätti nuoren miehen, jota epäillään vaaran aiheuttamisesta ja huumausainerikoksesta.

Kuva
Poliisi otti ammuskelijan kiinni Huittisissa keskiviikkona iltapäivällä. Kuva: UAV-Ilmakuvaus

Satakunnassa Huittisissa keskiviikkona ammuskelleella miehellä oli kotonaan kannabisviljelmä. Poliisi kertoo, että 19-vuotiaan miehen asunnosta löytyi kannabiskasveja.

Mies alkoi ammuskella iltapäivällä Huittisten keskustassa sijaitsevan kerrostaloasuntonsa ikkunasta kohti vieressä sijainnutta kauppaa. Kaupan henkilökunta ja asiakkaat huomasivat laukaukset, minkä jälkeen paikalle hälytettiin poliisi.

Poliisi otti ampujan kiinni ja tutkii asiaa nyt vaaran aiheuttamisena ja huumausainerikoksena.

Yle Satakunta

http://yle.fi/uutiset/huittisten_ampuja ... aa/7891172
the Effects are very strange, and, at first hearing, frightful enough) is very general and frequent: and the Person, from whom I received it, hath made very many Trials of it, on himself, with very good Effect.

Avatar
kerbiili
1 tähti
1 tähti
Viestit: 845
Liittynyt: 11.7.2012

Re: Pienet uutiset 2015

ViestiKirjoittaja kerbiili » 26.3.2015 21:17

Kellarista löytyi suuri huumekasvattamo

Teollisuuskiinteistön salaisuus paljastui vasta päivien etsintöjen jälkeen.

Poliisit löysivät suuren kannabiskasvattamon teollisuusalueella sijaitsevasta kiinteistöstä helmikuun lopulla Espoossa.

Poliisi alkoi tutkia teollisuuskiinteistöä, kun se oli saanut ilmoituksen ilmanvaihtohormien kautta leviävästä kannabiksen hajusta.

Kasvattamo oli niin hyvin piilossa, että se löytyi vasta muutamia päiviä kestäneiden etsintöjen jälkeen kellarista.

Varaston lattialla oli luukku, jonka kautta pääsi portaita pitkin noin 50 neliön suuruiseen kellariin. Se oli jaettu kahteen tilaan.

Kellarista löytyi kymmenittäin eri kasvuvaiheessa olevia kannabiskasveja, kasvien multapaakkuja ja riivittyjä kannabiskasvien varsia.

- Tiloista takavarikoitiin yhteensä yli 2,5 kiloa marihuanaa, sanoo rikoskomisario Kari Siivo Länsi-Uudenmaan poliisista.

Askeettiset tilat

Poliisin mukaan kellaritilat olivat hyvin askeettiset ja epäsiistit, mutta siitä ei ollut haittaa kasvatukselle, sillä kannabikselle oli järjestetty hyvät kasvuolosuhteet suurpainenatriumvalaisimineen, ilmanpuhdistusjärjestelmineen, tuulettimineen sekä lämpö- ja kosteusmittareineen.

- Toiminta vaikutti hyvin ammattimaiselta, Siivo sanoo.

Poliisi epäilee, että tiloissa on kasvatettu kannabista noin kolmen vuoden ajan.

- Epäilemme, että tänä aikana on saatu vähintään kymmenen kiloa marihuanaa, Siivo sanoo.

Poliisin mukaan marihuanan hinta katukaupassa on noin 15-20 euroa grammalta, joten kymmenen kilon marihuanaerän arvo on tämän mukaan noin 150 000-200 000 euroa.

Poliisi epäilee 50-vuotiasta miestä törkeästä huumausainerikoksesta. Poliisin mukaan tilat ovat olleet miehellä vuokralla useiden vuosien ajan.

- Epäilemme, että marihuanaa on myyty eteenpäin, Siivo sanoo.

Kasvatus laajaa

Kannabiksen kasvatus on tänä päivänä hyvin yleistä koko maassa. Tyypillisesti kannabista kasvatetaan esimerkiksi kerrostaloasunnossa, josta on varattu huone kasvatusta varten.

- Teollisuuskiinteistöistä löydetyt viljelmät ovat sen sijaan harvinaisempia, Siivo sanoo.

Viljelmät tulevat ilmi usein poliisin saamien yleisövihjeiden perusteella, koska kasvi tuoksuu voimakkaasti.

Poliisin mukaan marihuanalle on Suomessa otolliset markkinat, sillä aineelle on kova kysyntä.

- Kasvatuksen lisäksi meille tuodaan valtaisat määrät marihuanaa muualta Euroopasta, Siivo sanoo.

Kuva

Kuva

http://www.iltalehti.fi/uutiset/2015032 ... 1_uu.shtml
Herb is the healing of a nation, alcohol is the destruction.

Avatar
sikarisakari
Viestit: 56
Liittynyt: 21.3.2008

Re: Pienet uutiset 2015

ViestiKirjoittaja sikarisakari » 30.3.2015 12:58

Lappeenrantalainen mies kasvatti kannabista – tämä todiste ei kelvannut oikeudelle

21-vuotias lappeenrantalainen mies kasvatti viime vuonna asunnossaan kolmea kannabiskasvia. Hän käytti viljelemänsä kannabiksen itse.

Poliisi teki miehen asuntoon kotietsinnän 3.9.2014 ja löysi kolme kannabiskasvin runkoa sekä erilaisia huumausaineen valmistus- ja käyttövälineitä.

Syyttäjän mukaan mies yritti myös myydä kannabista toiselle henkilölle. Todisteena oli miehen käymä Messenger-keskustelu, mutta oikeus ei pitänyt keskustelua riittävänä näyttönä.

Etelä-Karjalan käräjäoikeus tuomitsi miehen huumausainerikoksesta 25 päiväsakkoon, joista kertyy hänen tuloillaan maksettavaa pienin mahdollinen määrä eli 150 euroa.

Nahkavalas
Viestit: 32
Liittynyt: 29.10.2012

Re: Pienet uutiset 2015

ViestiKirjoittaja Nahkavalas » 31.3.2015 12:43

Kannabis-uskonto hyväksyttiin – ensimmäinen kannabis-kirkko Yhdysvaltoihin

http://www.stara.fi/2015/03/31/kannabis-uskonto-hyvaksyttiin-yhdysvalloissa

Yhdysvalloissa Indianan osavaltiossa on hyväksytty uskonto, joka perustuu kannabiksesta nauttivien elämänohjeisiin ja opetuksiin. Ensimmäinen kannabis-kirkko on perustettu ja perustaja Bill Levinin mukaan kaikki ovat tervetulleita liittymään kirkkoon.

Kannabis-uskontoa harjoittavat ovat saaneet yhdysvalloissa nimityksen ”Cannataerians”. Uskonnosta kiinnostuneet voivat lähestyä kirkkoa esimerkiksi sosiaalisen median kautta. Kirkko on hiljattain perustanut useita sivustoja sosiaalisessa mediassa, jotta uskontoa koskeva informaatio tavoittaisi asiasta kiinnostuneet.

Metro-lehden mukaan kirkon perustaja Bill Levin onnistui virallistamaan uskontonsa Indianan osavaltiossa, siinä yhteydessä, kun osavaltiossa hyväksyttiin laki uskonnollisesta vapaudesta ja tasa-arvosta. Lakialoite koski alunperin homoseksuaalien tasa-arvoisia oikeuksia heteroihin verrattuna uskonnollisiin asioihin liittyen. Lain hyväksymisen vanavedessä myös kannabis-uskonto hyväksyttiin.

Levin haluaa laajentaa kirkon toimintaa ja hän hakee uskonnolle lahjoituksia Go Fund Me -sivuston kautta. Monet ovat tutustuneet kannabis-kirkon elämänohjeisiin ja opetuksiin ja todenneet, että niissä on paljon käytännöllisiä ohjeita elämään. Uskonnon harjoittamiseen kuuluu olennaisena toimintana pyhäksi kasviksi nimitetyn kannabiksen polttaminen ja nauttiminen.


Kuva

Avatar
oldirty
2 tähteä
2 tähteä
Viestit: 1666
Liittynyt: 15.5.2006

Re: Pienet uutiset 2015

ViestiKirjoittaja oldirty » 4.4.2015 11:21

Päiväkodin vierestä löytyi suuri kannabiskasvattamo – Rikos-tv seurasi järjestäytyneen rikollisuuden valvontaryhmän työtä
Julkaistu: 4.4. 8:35

Helsingin poliisin järjestäytyneen rikollisuuden valvontaryhmä iski päiväkodin vieressä toimineeseen kannabiskasvattamoon ja takavarikoi paikalta 66 kasvia muutama viikko sitten.


Helsingin poliisin järjestäytyneen rikollisuuden valvontaryhmä iski päiväkodin vieressä toimineeseen kannabiskasvattamoon ja takavarikoi paikalta 66 kasvia muutama viikko sitten.
Muutama tunti poliisin takavarikon jälkeen vanhan omakotitalon pihalla nähtiin miehiä reppujen kanssa. Saalis oli kuitenkin jo poliisin hallussa.

Valvontaryhmä paljastaa huumekauppaa, ottaa kiinni etsintäkuulutettuja ja hankkii tietoa. Se puuttuu myös kadulla tapahtuvaan huumekauppaan.

ISTV:n Rikos-TV seurasi ryhmän toimintaa toimittaja Sari Aution ja kuvaaja Emma Karasjoen raportissa. Katso video yltä!
Iltasanomat
Kotimaa
Sari Autio

http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-1 ... 29517.html
the Effects are very strange, and, at first hearing, frightful enough) is very general and frequent: and the Person, from whom I received it, hath made very many Trials of it, on himself, with very good Effect.

Sam 1
2 tähteä
2 tähteä
Viestit: 5808
Liittynyt: 26.7.2008

Re: Pienet uutiset 2015

ViestiKirjoittaja Sam 1 » 4.4.2015 14:56

Viranomaiset hävittivät huumeita polttamalla-paikalliset sekaisin savusta

Indonesian Jakartan viranomaiset takavarikoivat helmikuussa suuren määrän maahan salakuljetettuja huumeita. Huumausaineiden joukossa oli muun muassa kannabista, amfetamiinia ja ekstaasia. Takavarikoitujen huumeiden tuhoaminen ei kuitenkaan mennyt viranomaisilta aivan odotusten mukaisesti.

Poliisit hävittivät takavarikoidun kannabiksen polttamalla päihteet kokossa poliisiaseman lähellä sijaitsevalla niityllä. Tämä johti siihen, että kannabiskokosta lähtevä savu levisi Länsi-Jakartan koteihin. Operaatiota hoitavat viranomaiset olivat pukeneet päälleen suojanaamarit, mutta lähialueen suojautumattomat asukkaat kuvailivat savun aiheuttaneen heille huimausta ja epätavallisia olotiloja.

Science Times -lehden mukaan paikalla ollut toimittaja kertoi, että hän joutui istumaan alas ja rauhoittumaan teekupin äärellä päihtymystilan vuoksi. Joidenkin tietolähteiden mukaan takavarikoitua kannabista tuhottiin polttamalla jopa 3,3 tonnin edestä, vaikka realistisemman arvion mukaan sitä hävitettiin noin 500 kilon verran.

Indonesia tunnetaan kovaotteisista huumeiden vastaisista laistaan. Huumausaineiden salakuljetuksesta kiinni jääminen voi johtaa maassa jopa kuolemanrangaistukseen.

http://www.stara.fi/2015/04/04/viranoma ... n-savusta/

Avatar
oldirty
2 tähteä
2 tähteä
Viestit: 1666
Liittynyt: 15.5.2006

Re: Pienet uutiset 2015

ViestiKirjoittaja oldirty » 5.4.2015 18:32

Norjalaisteinit leipoivat opettajille kannabiksella terästettyä pääsiäiskakkua – kaksi sairaalaan
Julkaistu: 5.4. 18:58

Kahta nuorta odottavat syytteet kannabiksen hallussapidosta sekä myrkyttämisestä.

Kaksi norjalaista teini-ikäistä koululaista päätti ilahduttaa opettajiansa leipomalla heille pääsiäiskakun viime viikolla. Kohteliaalla eleellä oli kuitenkin synkempi piilotarkoitus, sillä teinit olivat leiponeet kakun sekaan tuhdin määrän kannabista.

Tapauksesta kertovan The Local -lehden mukaan pilaksi tarkoitettu operaatio paljastui, kun Lierin yläkoulun opettajista useat alkoivat tuntea olonsa niin huonoksi, etteivät he kyenneet seisomaan.

– He tunsivat olonsa sairaaksi. Heitä huimasi ja heistä tuntui, kun he olisivat olleet totaalisen sekaisin, kertoi paikallinen poliisipäällikkö Arne Lauvålien Norjan yleisradioyhtiö NRK:lle.

Kaksi opettajista huolestui oireistaan niin, että he hakeutuivat sairaalaan tutkittavaksi. Epäilykset kohdistuivat melko pian kahteen leipuriin, kun testit osoittivat opettajien nauttineen suuria määriä kannabista.

– Kun aloimme selvittää asiaa, kävi hyvin pian ilmi, mistä kakuista oli kyse. Koulussa tiedettiin, ketkä olivat leiponeet erikoiskakun, joten pääsimme heidän jäljilleen melko nopeasti, Lauvålien kertoo.

Oppilaat pidätettiin seuraavana päivänä. Poliisin myöhäis-teini-ikäisiksi kuvailemat nuoret ovat myöntäneet tekonsa. Heitä odottavat syytteet kannabiksen hallussapidosta ja myrkyttämisestä

– Tällä on ollut vakavia seurauksia opettajille, joten otamme tämän hyvin vakavasti, kertoi Lauvålienin kollega Finn Håvard Aas VG-lehdelle.

Poliisi selvittää vielä, mistä nuoret saivat kakkuun käyttämänsä kannabiksen ja idean tekoonsa.

– Meillä on tässä joitakin, joille ei ole opetettu tekojen seurauksista. Opettajat tosiasiassa myrkytettiin, Lauvålien toteaa.

http://www.iltasanomat.fi/ulkomaat/art- ... 58247.html
the Effects are very strange, and, at first hearing, frightful enough) is very general and frequent: and the Person, from whom I received it, hath made very many Trials of it, on himself, with very good Effect.

Avatar
Falseangel83
Viestit: 152
Liittynyt: 9.4.2013

Re: Pienet uutiset 2015

ViestiKirjoittaja Falseangel83 » 8.4.2015 7:00

Sanna Kailanto & Elina Kotovirta
Kannabiksen laillistamisen kokemuksia maailmalta

Uruguayssa ja muutamassa Yhdysvaltain osavaltiossa on päädytty kannabiksen laillistamiseen ja jonkin verran kokemuksia on jo kertynyt. Näiden maiden kokemusten perusteella ei voi vielä vetää johtopäätöksiä vaikutuksista Suomessa.

Kun keskustellaan kannabiksen laillistamisesta, pohditaan usein huomaamatta ainakin kahta eri kysymystä: Tuleeko kannabiksen olla laillista ja säädeltyä kuten esimerkiksi alkoholin ja tupakan? Tai tuleeko sen käytöstä tai pienten määrien hallussapidosta omaan käyttöön rangaista? Kannabiksen laillisuus ja käytön rangaistavuus ovat kaksi eri asiaa.

Laillistaminen tarkoittaa kannabiksen laillista jakelua sovitulla tavalla rajoitetummin tai vapaammin. Käytön ja hallussapidon rangaistavuus voidaan poistaa kokonaan (dekriminalisointi) tai teot voivat olla yhä lainvastaisia, mutta niistä ei käytännössä enää rangaista (depenalisointi). Osana keskustelua on myös suhtautuminen kannabiksen kotikasvatukseen. Laillistamisen ei tarvitse tarkoittaa kotikasvatuksen sallimista ja toisaalta oman käytön salliminen voi tarkoittaa myös kasvattamisen sallimista omaan käyttöön. "Laillistamiskeskustelulla" voidaan siis tarkoittaa esimerkiksi kaikkia näitä asioita tai vain osaa niistä. Laillistamiskeskusteluun sekoittuu myös keskustelu kannabiksen käytöstä lääkkeenä.

Laillistamisen tai säädellyille markkinoille vapauttamisen tarkoituksena on yleensä hävittää kannabiksen tuottamisen sekä myynnin yhteydessä esiintyvä ammattirikollisuus. Laillistamista vastustetaan yleisimmin huumekiellon viestillä: jos kannabiksen käyttö olisi hyväksyttyä, sen sekä laittomien huumausaineiden käyttö yleistyisi. Kuten aina päihteistä puhuttaessa, yhteiskunnallinen pohdinta sääntelyn vaihtoehdoista sekoittuu helposti arvopohjaisiin henkilökohtaisiin näkemyksiin päihteiden käytön hyväksyttävyydestä tai tuomittavuudesta.
Uruguay rakentaa valtion monopolia

Kuva: RodeoImages MF

Uruguayssa hyväksyttiin vuoden 2013 lopulla laki kannabiksen tuotannon, jakelun ja myynnin sallimisesta. Sen käytännön toimeenpano on viivästynyt vuoden 2015 alkuun. Pienten määrien hallussapito ja käyttö ei ole ollut Uruguayssa laitonta. Lain taustalla on ajatus siitä, että sallimalla valvottu tuotanto ja myynti, rikollisjärjestöiltä poistetaan mahdollisuudet ansaita marihuanakaupalla ja houkutella asiakkaitaan vahvempien huumausaineiden käyttäjiksi.

Lain mukaan marihuanaa voivat ostaa laillisesti vain 18 vuotta täyttäneet Uruguayn kansalaiset ja maassa pysyvästi asuvat ulkomaalaiset. Käyttäjien pitää rekisteröityä postitoimistossa, jossa heiltä otetaan sormenjälki kahdesta sormesta ja annetaan tunnusluku hallituksen ylläpitämään käyttäjärekisteriin. Käyttäjien tarkan valvonnan toivotaan estävän marihuanaturismin kehittyminen.

Rekisteröidyt käyttäjät voivat hankkia marihuanaa kolmella vaihtoehtoisella tavalla. He voivat ostaa 40 grammaa marihuanaa kuukaudessa 10 gramman viikkoannoksina sitä myyvistä apteekeista. He voivat viljellä korkeintaan kuutta kannabiskasvia kotitaloutta, ei siis käyttäjää, kohden ja vuosituotannon yläraja on 480 grammaa. Tai he voivat liittyä "kannabisklubiin", jolle myönnetään lupa korkeintaan 99 kannabiskasvin viljelyyn siten, että kasvien yhteenlaskettu tuotantokatto on korkeintaan 480 grammaa jokaista jäsentä kohden. Kannabisklubien jäsenmäärän on oltava vähintään 15 ja enintään 45 käyttäjää.

Uruguayn kannabispolitiikasta vastaa kansallinen huumevirasto, jota tukee kannabislain säätämisen yhteydessä perustettu kannabiksen sääntely- ja valvontainstituutti (Instituto de Regulación y Control de Cannabis, IRCCA). IRCCA ylläpitää myös marihuanan käytön seurannan vaatimia rekistereitä viljelijöistä, käyttäjistä, kotikasvattajista, kannabisklubeista ja sitä myyvistä apteekeista. IRCCA:n valvomat kannabisviljelmät sijoitetaan turvallisuussyistä armeijan hallinnassa oleville maa-alueille etäälle suurimmista asutuskeskuksista. IRCCA myöntää hakemuksesta yksityisille maataloustuottajille viljelylisenssejä.

Uruguayn apteekkien osallistuminen marihuanan myyntiin on vapaaehtoista. Apteekki saa myymästään kannabiksesta 30 prosentin katteen. Marihuanagramman myyntihinta tulee olemaan noin 20–22 Uruguayn pesoa (0,87–0,95 USD). Myytävä marihuana tulee olemaan parempilaatuista ja halvempaa kuin lähinnä Paraguaysta salakuljetettu marihuana. Edullisen myyntihinnan toivotaan vievän markkinat laittomasti maahan tuodulta aineelta. Toisaalta matalan myyntihinnan pelätään lisäävän käyttöä ja on epäilty, ettei kannabiksen viljely säädetyllä hinnalla ole kannattavaa. Mikäli viljelystä ei tule kannattavaa valtio saattaa joutua tukemaan viljelijöiksi ryhtyviä tai he joutuvat suuntaamaan osan tuotannosta laittomille markkinoille.
Kokemuksia Yhdysvalloista

Yhdysvalloissa Washingtonin ja Coloradon osavaltiot hyväksyivät kannabiksen laillistamisen kansanäänestyksessä marraskuussa 2012. Washingtonissa laki astui voimaan joulukuussa 2012 ja Coloradossa tammikuussa 2014. Myös Oregonin osavaltio on laillistanut kannabiksen ja muissa osavaltioissa on tehty lievennyksiä käyttöön ja hallussapitoon. Tietoja laillistamisen vaikutuksista on eniten saatavilla Coloradosta ja jonkin verran Washingtonista. Tiedot myös vaihtelevat hieman lähteestä riippuen. Alla on listattuna tällä hetkellä saatavilla olevia kokemuksia laillistamisen jälkeen pääasiassa Coloradon osavaltiosta, täydennettynä saatavilla olevilla tiedoilla Washingtonin osavaltiosta. On hyvä huomioida, että Coloradon ja Washingtonin mallit eroavat jonkin verran toisistaan. Esimerkiksi Washingtonissa toiminta on huomattavasti säädellympää kuin Coloradossa.
Odotetut hyödyt

• Verotulojen kasvu: Kannabistuotteita verotetaan Coloradon osavaltiossa kuten muitakin tuotteita ja palveluja (2,9 %). Lisäksi niille on määrätty 10 % lisävero vähittäismyyntiin ja 15 % vero tukkumyyntiin. Lääkekäyttöluvan haltijat (1,5 % kansalaisista) saavat ostaa lääkekannabista edelleen verottomasti. Huvikäyttöä arvioidaan hyödyntävän noin 12 % asukkaista. Osavaltiossa odotetaan saatavan verotuottoja kannabiksen kaupasta noin 40 miljoona dollaria vuodessa. Kansallisella tasolla laillisen bisneksen arvo on nyt noin 1,5 miljardia dollaria, mutta bisneksen odotetaan kasvavan peräti 10 miljardiin dollariin vuoteen 2019 mennessä.

• Turismin kasvu: Coloradon suurimmasta kaupungista Denveristä on kehittynyt maailman kannabispääkaupunki ja turismi on lähtenyt voimakkaaseen kasvuun.
Odottamattomat hyödyt

• Opioidikuolemien lasku: Kannabiksen on todettu olevan turvallisempaa kivun hoidossa kuin opioidivalmisteiden. Kannabiksen laillistaneissa osavaltioissa näyttäisi siltä, että kannabis olisi osittain korvannut opioidilääkkeitä kivun hoidossa ja opioidien aiheuttamat kuolemat olisivat vähentyneet.
Odotetut haitat

• Valvonnan vaikeus: Yhdysvaltain osavaltioissa, joissa kannabiskauppa on markkinavetoista, laillisen myynnin ja mustan pörssin väliseen suhteeseen liittyy jonkin verran ongelmia. Kannabista on kulkeutunut laillisilta markkinoilta mustan pörssin puolelle niissä osavaltioissa tai naapurimaissa, joissa sen käyttö on edelleen laitonta. Laillisen tuotannon ja myynnin rinnalla saattaa edelleen jatkua myös laiton toiminta. Myös laittomasti tuotettua kannabista on valunut valvotun myynnin puolelle. Tilanne on siten erilainen kuin Uruguayssa, jossa valmistus ja myynti ovat täysin valtion hallinnassa. Yhdysvalloissa ponnistellaan myös poliittisten ongelmien kanssa. Vaikka Washingtonin ja Coloradon osavaltioissa kannabiksen jakelu ja käyttö on sallittua, toiminta rikkoo liittovaltion lakeja.

• Terveydenhuollon kustannusten nousu: Kannabiksen saatavuuden lisääntyminen on odotetusti lisännyt terveydenhuollon kustannuksia, vaikka niiden arvioiminen on vaikeaa. Monet terveysongelmat ovat kroonisia ja ilmenevät hitaasti ajan kuluessa käytön lisääntyessä. Akuuteista terveysongelmista terveydenhuoltoa ovat kuormittaneet eteenkin lisääntyneet psykoosit, ahdistuneisuus ja depressio-oireet. Myös kannabismyrkytysten määrä on ollut selvässä nousussa. Terveyden- tai sairaanhoitoa vaativat yliannostukset ovat yleisimmin syötävien yhdisteiden aiheuttamia, sillä pitkittynyt imeytyminen ja valmisteiden THC pitoisuuden vaihtelut vaikeuttavat annosten arviointia.
Odottamattomat haitat

• Palovammat: Kannabikseen liittyvät palovammat olivat lisääntyneet merkittävästi. Suurin osa näistä oli nk. salamapaloja (flash burns) jotka syntyvät THC:n uuttamisesta kasveista butaanin avulla.

• Kannabiksen vaikutuksen alaisena ajaminen: Laillistamisen seurauksena myös ajoneuvoilla ajaminen kannabiksen vaikutuksen alaisena lisääntyy ja onnettomuusriski kasvaa. Osavaltioissa ei kuitenkaan ole vielä olemassa hyvää testiä huumantuneena ajamisen toteamiseen ja siksi esim. Coloradossa ei tällä hetkellä ole laitonta ajaa kannabiksen vaikutuksen alaisena.

• Alkoholin kulutuksen nousu: Alkoholin kulutus ei ole vähentynyt kannabiksen laillistamisen myötä, vaan on päinvastoin lähtenyt kasvuun.

• Lasten myrkytykset: Vakavin odottamattomista ongelmista on lasten THC myrkytysten suuri kasvu. Suurimmassa osassa tapauksista myrkytykset aiheutuvat syötävistä THC-valmisteista, kuten leivonnaisista ja karkeista.
Keskustelu Suomessa

Huumepolitiikassa on tapahtunut lyhyessä ajassa paljon sellaista, mitä vielä joitain vuosia sitten ei pidetty edes mahdollisena. Maailmalla tapahtuvat muutokset heijastuvat myös suomalaiseen keskusteluun. Maailmalta saatavista esimerkeistä ei voida suoraan päätellä, mitä Suomessa tapahtuisi vastaavassa tilanteessa. Päihdetutkimuksesta tiedämme, miten tarjonta vaikuttaa kulutuksen määrään. On syytä olettaa, että matalan käyttöasteen maissa, kuten Suomessa, kannabiksen vapauttaminen laillisille markkinoille todennäköisesti lisäisi aineen käyttöä.

Suomessakin laillistamista on puollettu sillä, että kansanterveys kohentuisi kuluttajien vaihtaessa alkoholin kannabikseen. Ainakaan lyhyellä aikavälillä tämä ennustus ei näyttäisi saavan tukea tutkimuksista: Suomessa kannabista käyttävät ja kokeilleet nuoret käyttävät myös alkoholia keskimääräistä enemmän. Kannabis ei ole Suomessa tullut alkoholin tilalle vaan sen rinnalle. Näin on tapahtunut myös Coloradon osavaltiossa. Muiden maiden ratkaisuja on syytä seurata tarkkaan, mutta niiden pysyvämmistä tuloksista voidaan tehdä johtopäätöksiä vasta 5–10-vuoden päästä.

Mutta kuten alussa todettiin, laillistaminen ei ole huumausainepolitiikan ainoa vaihtoehto. Keskustelua käydään myös kannabiksen käytön kontrollin lieventämisestä ja sen mahdollisista vaikutuksista.

Sanna Kailanto toimii erikoistutkijana Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tupakka, rahapeli ja riippuvuus yksikössä. Elina Kotovirta toimii neuvottelevana virkamiehenä sosiaali- ja terveysministeriön terveyden ja hyvinvoinnin edistämisen osastolla.

Kirjallisuutta:
UK Home Office: Drugs: International Comparators 2014.

The Legalization of Marijuana in Colorado: The Impact Vol.2 / August 2014

Monte, Andrew A., Zane, Richard D., Heard Kennon J.: The Implications of Marijuana Legalization in Colorado. The Journal of the American Medical Association 2015;313(3):241–242.

Hurley, William & Mazor Suzan: Anticipated Medical Effects on Children From Legalization of Marijuana in Colorado and Washington State: A Poison Center Perspective. JAMA Pediatrics 2013;167(7):602–603.

Suomen Buenos Airesin suurlähetystön tiedonannot Uruguayn lain etenemisestä.

Julkaistu 13.3.2015

http://www.haaste.om.fi/fi/index/lehtiarkisto/haaste12015/kannabiksenlaillistamisenkokemuksiamaailmalta.html
Jah preserve my soul


Palaa sivulle “Politiikka ja media”

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 4 vierailijaa