Kuva

Pienet uutiset 2015

Päihdepolitiikka, tiedotusvälineet, lainsäädäntö
Alueen säännöt
Politiikka ja media
Tämä alue on tarkoitettu kannabis- ja päihdepolitiikasta keskusteluun.

Alue on erittäin tiukasti moderoitu; lue ohjeet ennen kirjoittamista. Alueelle kuulumattomat keskustelut siirretään Tuhkakuppiin.
Kirjoita viestisi asialliseen ulkoasuun. Ylläpidolla on oikeus muuttaa epäasiallisen viestin sisältöä tai poistaa viesti.
Sam 1
2 tähteä
2 tähteä
Viestit: 5810
Liittynyt: 26.7.2008

Re: Pienet uutiset 2015

ViestiKirjoittaja Sam 1 » 27.8.2015 16:06

Oikeusoppinut: Huumerikollisia kohdellaan ankarammin kuin muita rikollisia

Huumerikokset poikkeavat kaikista muista rikoslajeista, koska niissä tuomitaan usein maksimirangaistuksia tai lähellä niitä olevia tuomioita.
Oikeusoppineen mukaan huumerikollisia kohdellaan Suomessa ankarammin kuin esimerkiksi seksuaalirikollisia.

Kansalaiset ja oikeuslaitokset ovat usein eri mieltä siitä, millaisia rangaistuksia esimerkiksi raiskaajille tulisi langettaa. Ihmetystä herättää kerta toisensa jälkeen se, miksi tuomiot langetetaan usein rangaistusasteikkojen alapäästä.

Esimerkiksi törkeästä raiskauksesta voidaan määrätä vankeutta kahdesta kymmeneen vuotta, mutta keskimääräinen tuomio on neljä ja puoli vuotta vankeutta.

Huumerikokset poikkevat kaikista muista rikoslajeista.

Törkeissä huumejutuissa tuomioistuimet määräävät usein maksimirangaistuksia eli 10 vuoden pituisia tai sitä lähellä olevia vankeustuomioita. Syy tähän on se, että tuomioistuimissa käytetään huumejutuissa usein epävirallisia taulukoita, joiden perusteella huumetuomiot määrätään. Taulukoista ei juuri julkisuudessa puhuta, mutta niistä tuomarit voivat katsoa, kuinka monta vuotta vankeutta annetaan esimerkiksi 100 hasiskilon maahantuonnista.

"Muissa rikoslajeissa käytetään enemmän harkintaa kuin huumejutuissa."

Huumetuomiot perustuvat huumeen vaarallisuuteen ja siihen, kuinka suuri määrä huumetta on ollut rikoksen kohteena. Huume-erät ovat kasvaneet ja siksi rangaistukset nousevat usein lähelle maksimirangaistuksia.

Tilanne on huomattu myös oikeustalojen ja vankiloiden ulkopuolella.

– Käytännössä on tapahtunut niin, että huumetuomioista suhteessa siihen rangaistusasteikkoon annetaan keskimäärin kovempia rangaistuksia kuin muista rikoksista, sanoo valtiosääntöoikeuden professori Veli-Pekka Viljanen.

Voidaanko sanoa, että huumerikollisia kohdellaan ankarammin kuin esimerkiksi seksuaalirikoksiin syyllistyneitä?

– Kyllä näin voidaan sanoa. Muissa rikoslajeissa tuomioistuimet käyttävät enemmän harkintaa, joka johtaa siihen, että niiden asteikkojen sisällä ei tuomita näitä niin sanottuja maksimirangaistuksia, toteaa Veli-Pekka Viljanen.

"Koko rangaistusjärjestelmä kaipaa kokonaisvaltaista tarkastelua."

Valtiosääntöoikeuden professorin Veli-Pekka Viljasen mukaan koko suomalainen rangaistusjärjestelmä kaipaisi laajamittaista tarkastelua.

– Mielestäni pitäisi katsoa kokonaisvaltaisemmin tätä asetelmaa. Pitäisi katsoa huumetuomioiden lisäksi, onko seksuaalirikosten rangaistusasteikko ja sen soveltaminen kohdallaan. Sen jälkeen täytyy tehdä johtopäätökset. Isoimmat muutokset ovat kuitenkin lainsäädäntömuutosten takana.

Jotta kaikkia rikollisia kohdeltaisiin tasapuolisesti, niin käytännössä huumerikosten tuomioita pitäisi joissakin tapauksissa lieventää. Se onnistuu Viljasen mukaan parhaiten lakia muuttamalla.

– Asteikkoa pitäisi varmaan kaventaa. Yksi mahdollisuus on luoda näitä erilaisia portaita, erilaisia tekomuotoja, jolloin rangaistusasteikot olisivat erilaisia.

Viljasen mukaan on selvää, että huumejutuissa niin sanotuille päätekijöille täytyy tuomita kovia rangaistuksia tulevaisuudessakin.

– Mutta näihin huumerangaistuksiin pitäisi saada variaatioita. Siellä tuomitaan käsitykseni mukaan liian ankaria rangaistuksia joillekin tekijöille tällä hetkellä.

Oikeusministeri selvittää rangaistuksia

Tuore oikeusministeri Jari Lindström (ps.) ei ole ainakaan heti valmis lieventämään huumetuomioita.

– Minä pitäydyn ottamasta kantaa, koska olen oppinut tässä tehtävässä, että kauhean vahvasti ei kannata mielipiteitään laukoa, vaikka niitä olisikin, toteaa Lindström.

Lindström on käynnistänyt kesän aikana oikeusministeriössä laajan selvityksen rangaistuksista ja siitä, vastaavatko nykyiset rangaistukset kansalaisten oikeustajua.

– Sitten vasta kun on selvitys tehty, niin voidaan katsoa eri rikosten suhdetta toisiinsa ja niihin rangaistuksiin, että mikä niistä annetaan.

Ministeri sanoo olevansa valmis lakimuutoksiinkin, jos selvityksen perusteella siihen ilmenee tarvetta. Oikeusministeriön selvityksen on määrä valmistua puolentoista vuoden kuluttua.

http://yle.fi/uutiset/oikeusoppinut_huu ... ia/8257766

Sam 1
2 tähteä
2 tähteä
Viestit: 5810
Liittynyt: 26.7.2008

Re: Pienet uutiset 2015

ViestiKirjoittaja Sam 1 » 28.8.2015 9:59

Häissä oli kannabistarjoilu - pilvimikko tarjoili eri laatuja

Yhdysvaltojen Oregonissa asuvat Whitney Alexander ja John Elledge järjestivät taannoin häät, joissa ei ollut lainkaan alkoholitarjoilua.
Aivan selvin päin vieraiden ei kuitenkaan tarvinnut pariskunnan naimisiinmenoa juhlistaa. Tarjolla oli nimittäin toisenlaisia päihteitä.

Hääjuhliin pystytettiin teltta, jossa budtender, eli vapaasti suomennettuna pilvimikko, tarjoili juhlavieraille 13 erillaista kannabislajiketta.
Pariskunnan mukaan hääyleisö otti tarjoilupuolen hyvillä mielin vastaan.

– Olimme yllättyneitä, kuinka paljon ihmiset rakastivat sitä. Saan edelleen päivittäin pari viestiä vierailta jotka nauttivat pilviteltasta, John Elledge kertoo USA Today -lehdelle.

Osavalton alkohotuotteita valvovaan järjestöön kuuluvan Mark Pettingerin mukaan toiminta on laillista, mikäli juhlissa ei tarjoilla alkoholia. Oregon lukeutuu Yhdysvaltojen osavaltioihin, jotka ovat viime vuosien aikana sallineet asukkailleen kannabiksen käytön.

– Jopa 81-vuotias rouva joka ei ollut poltellut pilveä 60-luvun jälkeen saapui telttaan häissämme. Hän oli aluksi epäileväinen, mutta päätyi lopulta nauttimaan siitä, John Elledge paljastaa.

http://www.stara.fi/2015/08/28/haissa-o ... i-laatuja/

Sam 1
2 tähteä
2 tähteä
Viestit: 5810
Liittynyt: 26.7.2008

Re: Pienet uutiset 2015

ViestiKirjoittaja Sam 1 » 30.8.2015 7:43

Kannabis vei Mikan huostaan toiselle puolelle Suomea – ”80 prosenttia kavereista polttaa”


HUUMEET   Kun alaikäinen lapsi jää kiinni huumeidenkäytöstä, koko perhe on kriisissä. Kesken paniikin vanhempien pitäisi olla vielä valmiita ymmärtämään viranomaiskieltä

Marikan peruskouluikäinen Mika -poika kärähti muutama kuukausi sitten kannabiksenpoltosta. Vaikka poliisin yhteydenotto oli kauhea yllätys, Marika oli jo epäillyt, etteivät pojan asiat ole kunnossa.

Marika puolisoineen oli ehtinyt ihmetellä, kuinka lompakosta hävisi rahaa ja kodin tavaroita katosi. Mika alkoi olla aamuisin yhä väsyneempi ja kouluun lähteminen venyi yhä pidemmäksi. Koulun Wilma-järjestelmästä paljastui, että Mika lintsasi myös iltapäivisin.

Kaveripiiri vaihtui tyystin.

– Meillä ei enää käynyt Mikan vanhoja ystäviä. Uudet kaverit olivat nimettömiä ja kasvottomia, Marika muistelee viime talvea.

Marika kiinnitti huomiota myös siihen, että osa uusista ystävistä oli selvästi Mikaa vanhempia, täysi-ikäisiä.

Itselleen Marika selitti Mikan muutoksien liittyvän murrosikään. Pojan huoneessa löyhkäsi voimakas deodorantin haju ja entistä useammin aika kului skeittirampeilla. Kotiintuloajat venyivät yhä myöhemmiksi ja Marika joutui usein soittelemaan pojan perään ja patistamaan takaisin kotiin.

Sitten tuli kevättalvi ja poliisin soitto. Ensin Mika kielsi kaiken, mutta sitten hän paljasti, että kannabiksen käyttö on todella yleistä koululaisten ja nuorten keskuudessa.

– Mika kertoi, että kahdeksan tai yhdeksän kymmenestä skeittipaikan kaverista käyttää kannabista, Marika kuvaa tilannetta.

Mika ei pitänyt kärähtämistään ja kannabiksen käyttöä kummoisenakaan asiana. Se oli hänen mielestään paljon pienempi paha kuin vaikkapa alkoholinkäyttö.

Lisäksi kannabis on suorastaan halpaa: 20 euron annoksesta saa kolme käyttökertaa.

20 euron kannabisannoksesta saa kolme käyttökertaa.”
Lapsiperheiden sosiaalityöstä kerrotaan, että aina kun alaikäinen jää kiinni huumeiden käytöstä, poliisi tekee lastensuojeluilmoituksen.

Sosiaaliviranomaisten ensimmäisenä selvitettävänä asiana tämän jälkeen on kiinni jääneen alaikäisen tilanteen kiireellisyys.

Kartoituksessa tavataan nuorta ja hänen lähipiiriään. Tarkoituksena on selvitellä perheen tilannetta ja nuoren elinpiiriä, koulunkäyntiä ja harrastuksia. Kartoituksen perusteella sosiaalityöntekijät ratkaisevat, aloitetaanko lapsen ja perheen kanssa asiakkuus vai onko ongelma ratkeamassa muuten.

Jos nuori tarvitsee selkeästi apua, asiakkuus perustetaan ja sen jälkeen viimeistään alkavat erilaiset tukitoimet. Palvelupaletissa on tarjolla perhetyötä, ammatillinen tukihenkilö nuorelle tai kuntoutusjakso laitoshoidossa.

– Nuoren kanssa työskentely voidaan akuuteissa tilanteissa aloittaa jo selvitystyön aikana, kokenut sosiaalityöntekijä kertoo.

Lastensuojelun lisäksi nuoria huumeidenkäyttäjiä ja heidän vanhempiaan auttavat myös paikalliset päihdeklinikat.

– Meillä on tosi tiivis yhteistyö lastensuojelun kanssa ja ensimmäisessä tapaamisessa on nuoren ja vanhempien lisäksi mukana myös vastuusosiaalityöntekijä, kerrotaan Porvoon päihdeklinikalta.

Tapaamisia on aluksi neljästä viiteen kappaletta viikon tai kahden välein ja niissä paitsi kartoitetaan nuoren tilannetta, otetaan myös huumeseula nuorelta asiakkaalta.

Toiminta perustuu perhelähtöisyyteen. Kun nuori tapaa päihdetyöntekijän, vanhemmilla on myös mahdollisuus keskustella päihdeklinikan ammattilaisten kanssa.

– Alussa sovitaan yhteiset pelisäännöt ja vanhempia informoidaan säännöllisesti. Positiivisista seuloista annetaan tieto vanhempien lisäksi myös sosiaalityöntekijälle, klinikan päihdetyöntekijä kertoo.

Jos tilanne ei näytä ratkeavan päihdeklinikan tarjoaman avohoidon avulla ja nuori edelleen vaarantaa terveytensä, viranomaiset joutuvat turvautumaan huostaanottoon ja nuori viedään laitoshoitoon.

Mika huostaanotettiin ja lähetettiin toiselle puolelle Suomea nuorten suljettuun hoitolaitokseen muutamia viikkoja kiinnijäämisensä jälkeen.

Tilanne kotona oli jo riistäytymässä käsistä. Mika kävi päihdeklinikan seuloissa ja hänellä alkoi olla vieroitusoireita. Sosiaaliviranomaiset ymmärsivät, että Mika täytyisi saada kotoa pois, mutta:

Eihän mummon luo voi lähettää raivoavaa teiniä.”
– Sosiaalityöntekijät ehdottivat, että Mika muuttaisi joksikin ajaksi mummonsa luokse. Eihän vanhan ihmisen luo voi lähettää raivoavaa teiniä, Marika päivittelee.

Pari päivää kului, ennen kuin lastensuojelu teki huostaanottopäätöksen ja lähetti Mikan laitoshoitoon. Päivät olivat järkyttyneen ja pojastaan huolestuneen äidin mielestä pitkiä.

– Viranomaiskieli on tosi byrokraattista. Tavallisen ihmisen on siitä vaikea ymmärtää yhtään mitään. Varsinkin lapsensa puolesta paniikissa oleville vanhemmille pitäisi vääntää ihan rautalangasta, mitä nyt tapahtuu ja mistä vanhemmat voisivat saada itsekin tukea. Eihän sitä osaa yhtäkkiä edes kysyä mitään.

Marika koki, etteivät viranomaiset tee mitään, kun hänelle usein sanottiin vain, että ”seurataan tilannetta” tai ”katso netistä”. Marika piti myös outona sitä, että yhtäkkiä postiluukusta tipahtaa virallinen kirje, jonka mukaan poika on huostaanotettu. Marikan mielestä tällaisen kirjeen tulosta voisi vinkata etukäteen vaikka puhelinsoitolla.

Mika vietti hoitolaitoksessa useita viikkoja ja tuli hieman ennen koulun alkua takaisin kotiin. Ongelmat eivät kuitenkaan olleet ohi. Jo toinen pojan antama huumeseula oli positiivinen.

Marika koki jälleen, etteivät viranomaiset ymmärrä huolestuneen vanhemman tilannetta. Positiivisesta tuloksesta ilmoitettiin Marikalle vasta neljän tunnin kuluttua testistä.

– Laittaisivat heti vaikka tekstarin, että positiivinen tai negatiivinen. Sekin riittäisi, Marika sanoo.

Mika viettää edelleen aikaansa tuntemattomien kanssa.”
Koulu on alkanut ja Mika viettää edelleen aikaansa tuntemattomien porukoiden kanssa. Marikalle on sanottu, että jos tilanne ei tästä parane ja huumetestit ovat jatkossakin positiivisia, poika huostaanotetaan uudestaan.





”Ihan sama kuin polttaisi tupakkaa vaan”
Kokenut koulukuraattori sanoo, että monet huumeiden satunnaiskäyttäjät eivät pidä kannabista yhtään minään.
– Ihan sama kuin tupakoisi vaan, kuraattori kuvaa vallitsevaa käsitystä.
Alkoholi maistuu koululaisille edelleen, mutta nyt kotibileissä, sillä poliisi on viime aikoina ratsannut nuorten suosimia julkisia juopottelupaikkoja ahkerasti.
Kuraattori kertoo, että epäilyt nuorten huumeidenkäytöstä heräävät siinä vaiheessa, kun nuoren käytös muuttuu. Tulee poissaoloja, läksyt jäävät tekemättä yhä useammin ja nuori vain lojuu tunnit pulpettinsa päällä.
Lopulta kaveritkin alkavat ihmetellä, mitä on tapahtunut. Joskus kaverit saattavat vihjata opettajalle, mitä on meneillään.
– Ilman muuta siinä vaiheessa otetaan vanhempiin yhteyttä. Vastuuntuntoisille vanhemmille on pieni juttu viedä lapsi huumeseulaan. Nuoret eivät hevin tunnusta käyttöä, eli testi on ainoa tapa todentaa asia, kuraattori opastaa.
Hän kannustaa vanhempia toimimaan nuorelta tulevien haukkujen uhallakin.
– Tietysti nuori haukkuu vanhempansa, mutta seulassa käynti kannattaa silti. Vanhempien on oltava jutussa mukana, jos nuorelle halutaan nopeasti apua.



http://www.helsinginuutiset.fi/artikkel ... kavereista

KeijoBanaani
Viestit: 115
Liittynyt: 4.4.2012

Re: Pienet uutiset 2015

ViestiKirjoittaja KeijoBanaani » 31.8.2015 8:31

Kotimaa 31.8.2015 klo 5:44 | päivitetty 31.8.2015 klo 9:08

Kannabis on rynninyt viinan rinnalle opiskelijapiireissä – osa luopunut alkoholista kokonaan

Kaikki parikymmentä haastattelemaamme korkeakouluopiskelijaa joko tunsivat kannabiksen käyttäjiä tai käyttävät päihdettä itse. Asenteet kannabista kohtaan näyttävät muuttuneen entistä myönteisemmiksi.

– Tunnen ihmisiä, jotka käyttävät kannabista päivittäin samalla tavalla kuin tupakkaa, lappeenrantalainen naisopiskelija kertoo.

Opiskelijapiireissä päihdyttävien aineiden käyttö on yleistä. Railakkaassa bailauskulttuurissa sitä jopa edellytetään ainakin asennetasolla. 2000-luvulla opiskelijat ovat yhä enemmän alkaneet käyttää kannabista alkoholin rinnalla tai sen sijaan.

Asenteet kannabista kohtaan ovat monen opiskelijan mielestä myönteisemmät kuin ennen. Myös alle parikymppisten suhtautuminen kannabikseen on sallivampaa kuin ennen.

Haastattelemamme parikymmentä korkeakouluopiskelijaa tunsivat kaikki jonkun, joka käyttää kannabista tai ovat itse satunnaisia käyttäjiä.

– Nykyään asenteet on myönteisemmät kuin aikaisemmin, ja jenkeissäkin se sallittiin joissakin osavaltioissa. Siellä rikollisuus väheni ja samalla tuli lisää verotuloja. Näiden uutisten myötä asennoituminen on varmasti paljon myönteisempää. Jotkut kaverini ovat kokeilleet, enkä pidä sitä hirveän pahana, toteaa parikymppinen miesopiskelija.

– Muutama tuttuni ei käytä viikonloppuisin lainkaan alkoholia, vain kannabista. Sillä tavallaan korvataan alkoholi, toinen naisopiskelija kuvailee.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen vuoden 2012 korkeakouluopiskelijoiden terveystutkimuksen mukaan kaikista opiskelijoista 19 prosenttia oli käyttänyt jotakin huumetta, lääkkeitä tai sekaisin alkoholia ja lääkkeitä päihtymistarkoituksessa.

Yleisin käytetty huumausaine oli kannabis, jota ilmoitti kokeilleensa tai käyttäneensä 24 prosenttia miehistä ja 15,7 prosenttia naisista.

"En ymmärrä miksi sitä pitää käyttää"

Vaikka lappeenrantalaiset opiskelijat tuntevat paljon kannabiksen käyttäjiä, opiskelijoiden oma suhtautuminen huumausaineeseen voi olla edelleen ristiriitainen tai jopa kielteinen.

– Osa suvaitsee ja osa ei. Osa käyttää ja osa ei halua olla missään tekemisissä huumeiden kanssa. Olen kaveripiirissä törmännyt kannabikseen. Oma suhtautumiseni on kaksijakoinen, vaikka olen itsekin kokeillut kannabista. Vieläkin toisinaan tulee käytettyä, miesopiskelija kertoo.

– Kannabis on monen mielestä hyväksyttävää niin kauan, kun se ei haittaa muita ihmisiä. Oma asenteeni on tiukempi. En ymmärrä miksi sitä pitää käyttää. Tiedän ihmisiä, jotka kuitenkin käyttävät kannabista viihdetarkoituksissa, opiskelijanainen kommentoi.

– Asenteet ovat huomattavasti myönteisemmät kuin ennen. Vanhemmat ihmiset eivät ehkä pidä sitä vielä myönteisenä. Vaikka se ei enää ole sellainen "tabu", niin kyllä siitä käytöstä ollaan aika hiljaa. Oma suhtaustumiseni on neutraali, opiskelijahaalareihin sonnustautunut nainen toteaa.

http://yle.fi/uutiset/kannabis_on_rynni ... an/8262383

Avatar
oldirty
2 tähteä
2 tähteä
Viestit: 1666
Liittynyt: 15.5.2006

Re: Pienet uutiset 2015

ViestiKirjoittaja oldirty » 1.9.2015 20:02

Tänään Aamulehdessä.
Kuvalinkki
Klikkaa kuva suuremmaksi.
the Effects are very strange, and, at first hearing, frightful enough) is very general and frequent: and the Person, from whom I received it, hath made very many Trials of it, on himself, with very good Effect.

Avatar
oldirty
2 tähteä
2 tähteä
Viestit: 1666
Liittynyt: 15.5.2006

Re: Pienet uutiset 2015

ViestiKirjoittaja oldirty » 1.9.2015 20:50

Entinen SM-liigavahti hehkuttaa kannabista - seura tuomitsee

Tiistai 1.9.2015 klo 19.11

Jo aiemmin urallaan kohua herättänyt Hermes-vahti Richard Ullberg kirjoittaa sosiaalisessa mediassa avoimesti suhtautumisestaan kannabikseen.

Kuva
Kausina 2011-2013 Richard Ullberg edusti SM-liigaseura SaiPaa. Kuva vuodelta 2011. (TUOMO TENHUNEN / NPI)

Juniori-ikäisenä HIFK:ta ja nuorten maajoukkuetta edustanut Ullberg oli yksi ikäluokkansa lupaavimmista maalivahdeista. Ullbergin kaukalon ulkopuoleisesta elämästä paljastui asioita, jotka johtivat maiseman vaihtoon.

Myöhemmin Ullberg on puhunut avoimesti uhkapeliongelmastaan ja siitä, kuinka hän HIFK-aikoina varasti joukkuekavereiltaan ollessaan itse rahaongelmissa.

Tällä hetkellä 22-vuotias Ullberg edustaa Mestiksessä pelaavaa Kokkolan Hermestä. Hän siirtyi seuraan viime kaudella.

Erittäin aktiivisesti somea päivittävä maalivahti ei peittele asennetaan kannabikseen avoimessa Facebook-profiilissaan.

- Saan isoksi osaksi kiittää siitä kannabista, että olen löytänyt itseni ja päässyt eroon omista riippuvuuksista ja ongelmista, ja saanut sekä fyysisen että henkisen puolen jääkiekossa täysin uuteen uskoon, ja se on tosiasia, Ullberg kirjoitti elokuussa.

"Mä blaadaan"

Samassa pitkässä kirjoituksessa Ullberg näytti tiedostavan, ettei Kokkolan Hermes varmastikaan ole samoilla linjoilla uuden sopimuspelaajansa kanssa.

- Ja se, että kirjoitan poliittisen viestin kannabiksen puolesta ei tarkoita, että joukkueeni tai Hermes edustaa samoja mielipiteitä tai arvoja, koska voin vain puhua itseni puolesta ja jokainen on vapaa kertomaan omia ajatuksia, Ullberg ilmoitti.

Ullberg itse selvästi aistii kirjoituksissaan piilevät riskit.

- Olen valmis ottamaan kuulan kalloon, jos joku on sitä mieltä tämän kirjoituksen takia ansaitsen potkut, tai että Hermeksen imago huononee.

Ullberg kirjoittaa päivityksessään, ettei tällä hetkellä käytä kannabista, koska se katsotaan dopingaineeksi.

Myöhemmin Ullberg on kuitenkin kirjoittanut lyhyen päivityksen, jossa hän viittaa kannabiksen käytöstä esillä olleeseen uimariin Michael Phelpsiin sekä muihin urheilijoihin ja lisää:

- Mä blaadaan (poltan), that's it.

Viesti sponsoreille

Ullberg kirjoitti luottavansa siihen, että Hermes ymmärtää hänen työskentelevän täydestä sydämestä.

Myös Hermeksen yhteistyökumppanit saavat osansa avautumisesta.

- Jos pelkäätte et sponsorit lähtee yhden pelaajan takia, tai yhden pelaajan ajatusmaailmasta, niin sponsorit hävetkää, Ullberg kirjoitti.

Hermekseltä jyrkkä kanta


Kokkolan Hermeksen toiminnanjohtaja Jouni Sinko ei ennen Iltalehden yhteydenottoa ollut tietoinen Ullbergin kirjoittelusta.

- Tuli kyllä ihan puskista, Sinko hämmästelee.

Sinkon mukaan Hermeksessä ei suvaita kannabiksen käyttöä.

- Sitä ei hyväksytä missään olosuhteissa. Se on päivänselvä asia.

- Pelaajan kirjoituksena tämä on ihan käsittämätön.

Sinko kertoo, että Ullbergin kirjoitukset otetaan käsittelyyn seurassa välittömästi.

- Tämä on erittäin huonoa julkikuvaa, Kokkolan Hermes on luomassa omaa organisaatiota ja tapaa toimia Mestiksessä. Se tarkoittaa myös sitä, että pelaajat noudattavat samoja sääntöjä, minkä eteen tässä tehdään töitä joka päivä.
HENRI HAVUSELA
VILLE-VEIKKO VALTA
ville-veikko.valta@ilmedia.fi

http://www.iltalehti.fi/jaakiekko/20150 ... 9_jk.shtml
the Effects are very strange, and, at first hearing, frightful enough) is very general and frequent: and the Person, from whom I received it, hath made very many Trials of it, on himself, with very good Effect.

HamppuWelho
1 tähti
1 tähti
Viestit: 256
Liittynyt: 22.2.2011

Re: Pienet uutiset 2015

ViestiKirjoittaja HamppuWelho » 2.9.2015 17:54

http://www.hs.fi/kotimaa/a1441161053674

Poliisi sai mennä rappuun nuuskimaan kannabiksen hajua

Poliisi ei menetellyt väärin mennessään rappuun nuuskimaan kannabiksen hajua, vaikka rappu kuuluukin kotirauhan piiriin. Näin päätti eduskunnan apulaisoikeusasiamiehen sijainen Pasi Pölönen.

Pölösen tutkima kantelu koski Sisä-Suomen poliisilaitoksen menettelyä. Kantelijan mukaan hänen asunnossaan tehdylle kotietsinnälle ei ollut perusteita.

Poliisi oli muutamaa viikkoa ennen kotietsintää saanut vinkin, että rapussa haisee kannabis. Poliisimies oli tarkistanut, keitä rapussa asuu ja päättänyt selvittää asiaa tarkemmin, kun hänen tehtäväkiertonsa huumeyksikön kenttätoimistossa alkaisi.

Kun tehtäväkierto oli alkanut, poliisi meni toisen konstaapelin kanssa tarkistustehtävälle rappuun. Poliisit paikansivat kannabiksen hajun kantelijan asuntoon. Etukäteen he olivat selvittäneet, että kantelija oli tuomittu muun muassa laajasta kannabiksen kotikasvatuksesta.

Konstaapelit soittivat esimiehelleen ja saivat määräyksen tehdä kotietsinnän. Poliisit soittivat ovikelloa ja pääsivät eteiseen. Kantelijan puhuttamisen ja eteisessä tehtyjen havaintojen perusteella poliisit päätyivät siihen, ettei kotietsintää aleta tehdä mahdollisen vähäisen huumemäärän tai huumeiden käyttövälineiden löytämiseksi.

Kantelijan arvion mukaan poliisien visiitti kesti noin puoli minuuttia.

Pölösen mukaan kotietsinnälle oli perusteet, koska asunnosta oli tullut rappukäytävään vahva kannabiksen haju. Nyt oli kyse siitä, saiko poliisi mennä rappukäytävään nuuskimaan, mistä asunnosta haju tuli.

Sisä-Suomen poliisilaitoksen mielestä poliiseilla olisi jo rappuun mennessään pitänyt olla edellytykset kotietsintään, koska rappukäytävä on kotirauhan suojaama paikka.

Pölönen oli eri mieltä. Poliisi oli hänen mukaansa voinut saamansa vihjeen perusteella olettaa, että kyseisessä rapussa on tehty huumerikos. Käynnillä on pyritty selvittämään, onko esitutkinnan aloittamiselle perusteita.

"Poliisimiehet eivät ole menneet porraskäytävään tarkoituksenaan tehdä kotietsintä. He ovat tehneet lyhytaikaista aistinvaraista havainnointia paikassa, joka kylläkin on rikoslaissa määritellyn kotirauhan piirissä, mutta jonne kenellä tahansa on ollut vapaa pääsy", Pölönen toteaa.

Rapun ovi oli auki eli sinne pääsi ilman avaimia.

Pölönen huomauttaa, ettei porraskäytävään liity samanlaista perusteltua odotusta yksityisyydestä kuin asuntoon, vaan rappu kuuluu kotirauhan käsitteen reuna-alueelle.

:eiei:

Avatar
Marcuz
Viestit: 56
Liittynyt: 12.5.2014

Re: Pienet uutiset 2015

ViestiKirjoittaja Marcuz » 4.9.2015 6:19

Tutkimus: Jo 800 000 suomalaista kokeillut huumeita - ja käyttö yleistyy

Perjantai 4.9.2015 klo 06.21

Huumeiden käyttö on yleistynyt Suomessa, ilmenee tuoreesta tutkimusraportista.

Etenkin kannabiksen käyttö on yleistynyt. (KALEVI TIITINEN)

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen viime vuonna tekemän kyselytutkimuksen tulokset julkaisi Yhteiskuntapolitiikka-lehti tänään.

Vuoteen 2010 verrattuna huumeita kokeilleiden määrä kasvoi kolme prosenttiyksikköä. Käyttö oli lisääntynyt enemmän miehillä kuin naisilla.

Joka viides eli noin 800 000 suomalaista on kokeillut huumeita ainakin kerran. Runsaalle kolmannekselle on tarjottu joskus huumausaineita.

Kuusi prosenttia vastanneista oli käyttänyt huumeita edeltäneen vuoden aikana, ja kuukauden aikana kaksi sadasta.
Etenkin kannabiksen ja ekstaasin osalla huumekokeilujen kasvu on ollut Suomessa selvää.

Monissa Euroopan maissa kannabiksen käyttö on viime vuosina laskenut tai pysynyt vakaana etenkin nuorten keskuudessa. Suomi kuuluu tässä huonoihin poikkeuksiin muiden Pohjoismaiden, Ranskan ja Bulgarian kanssa.

Tutkimustuloksista kertoivat aamulla myös Helsingin Sanomat ja Karjalainen.


http://www.iltalehti.fi/uutiset/2015090 ... 6_uu.shtml

James Potkukelkka
Viestit: 98
Liittynyt: 19.8.2007

Re: Pienet uutiset 2015

ViestiKirjoittaja James Potkukelkka » 4.9.2015 9:52

Ettei tässä nyt kuitenkin olisi taustalla jonkin sortin sukkafetissi? :think: :laugh:
-dagga

KeijoBanaani
Viestit: 115
Liittynyt: 4.4.2012

Re: Pienet uutiset 2015

ViestiKirjoittaja KeijoBanaani » 4.9.2015 15:49

"Kannabis tuo elämään lisämausteen" – Polttelu yleistynyt myös yli 35-vuotiailla, nuoret ohittivat jo eurooppalaiset ikätoverinsa

Suomalaiset suhtautuvat yhä vapaamielisemmin kannabikseen. Käyttö on yleisintä nuorilla aikuisilla, mutta lisääntyy myös yli 35–vuotiaiden ikäryhmässä. Monissa muissa Euroopan maissa trendi on jo hiipumaan päin.

Kuva
Kuva: Stina Tuominen / Yle


Petri kokeili ensimmäisen kerran kannabista lukiolaisena 1990–luvun loppupuolella. Opiskeluaikoina hän poltteli pari kertaa viikossa.

Nyt hän on 35-vuotias ja työskentelee opettajana. Kannabis on yhä mukana kuvioissa, mutta käyttö on muuttunut satunnaisemmaksi.

– Keskimäärin kerran kuussa. Kun on hektinen tilanne töissä, ei tee mieli polttaa. Kannabis vaatii tietynlaisen tilanteen ja fiiliksen, eli sen, että on aikaa nauttia siitä. Kannabis tuo elämään tietyn lisämausteen.

Ensikokeilijoissakin yli 35-vuotiaita

Petrin kaltaiset kannabiksen käyttäjät näyttäisivät nousseen ensimmäistä kertaa esiin myös tilastoissa.

Pilvenpoltto on Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tuoreen huumekyselyn mukaan lisääntynyt edellisestä tiedonkeruusta nimenomaan yli 35-vuotiailla.

– Kyse on pienestä porukasta. Tässä ikäryhmässä alkaa nyt olla heitä, jotka jatkavat kannabiksen käyttöä nuoruusvuosien jälkeen. Kannabiksen käyttö tyypillisesti harvenee iän myötä, sanoo tutkimusprofessori Pekka Hakkarainen THL:stä.

Uutta on myös se, että ensikokeilijoiden joukossa on yli 35-vuotiaita.

– Kannabiksen kokeiluun saattaa tarjoutua tilaisuus esimerkiksi matkoilla, Hakkarainen sanoo.

Nuoret aikuiset pitävät perjantaikänniä vaarallisempana kuin säännöllistä pilvenpolttoa

Kyselytutkimuksen mukaan kannabista käyttävät kuitenkin aktiivisimmin 25–34 -vuotiaat nuoret aikuiset.

Heistä lähes 40 prosentilla oli jonkinlaista kokemusta kannabiksen käytöstä. Neljä vuotta sitten viimeksi tehdyssä kyselyssä luku oli 36.

15–34 -vuotiaiden ryhmässä suomalaiset ovat jo ohittaneet Euroopan keskiarvon, kun on kyse vuoden sisällä tapahtuneesta kannabiksen käytöstä. Näin on käynyt myös amfetamiinin ja ekstaasin käytössä.

Kannabiksen suosion kasvua selittävät etenkin muutokset asenteissa.

– Kannabiksen ja muiden huumeiden välillä tehdään nyt entistä selkeämpi ero. Nuoret aikuiset pitävät viikottaista humalajuomista haitallisempana kuin säännöllistä kannabiksen käyttöä, kertoo THL:n erikoistutkija Karoliina Karjalainen.

Myös Petri on huomannut muutokset asenteissa. Opettajakollegoille perheetön Petri ei kuitenkaan ole satunnaisesta harrastuksestaan kertonut.

– Mutta he saattavat aavistaa. Meillä on töissä avoin ilmapiiri, ja voimme puhua kannabiksestakin ilman tuomitsevaa sävyä. Ei kaikissa opettajienhuoneissa ole varmaankaan sama tilanne.

– Vaikka kiinnijäämisen seuraamukset voivat olla rajuja, kannabiksesta uskalletaan puhua nyt aiempaa avoimemmin. Se ei enää ole alakulttuuria tai elitismiä, vaan alkaa jo olla joka jampan saavutettavissa, sanoo tutkija Jussi Perälä Helsingin yliopistosta.

Kotikasvatus parantanut saatavuutta

Kannabiksen käytön lisääntymistä on edesauttanut myös tarjonnan lisääntyminen.

– Siinä kotikasvatuksen yleistymisellä on merkittävä rooli. Yhä useampi tuntee jonkun, jolta kannabista saa, tutkimusprofessori Pekka Hakkarainen sanoo.

Suomalaisista joka sadas on joskus kasvattanut kannabista. Myös Petrin tuttavapiirissä on kotikasvattajia.

– Sitä aina tarjotaan muille. En osta koskaan.

Lisäksi tutkijat näkevät, että julkisuudessa käyty keskustelu kannabiksen käytön sallimisesta on lisännyt kiinnostusta kannabista kohtaan.

– Kaikki eivät kuitenkaan riskikäsitysten lieventymisestä huolimatta päädy omakohtaisiin kokeiluihin, Karoliina Karjalainen muistuttaa.

Espanjassa, Britanniassa ja Saksassa trendi on jo laskeva

Monissa muissa maissa, kuten Espanjassa, Saksassa ja Britanniassa suuntaus alkaa olla jo päinvastainen. Näissä maissa kannabiksen käyttö on vähentynyt sitten 2000-luvun alun huippuvuosien.

– Olemme tulleet mukaan jälkijättöisesti toisessa aallossa. Mutta emme ole tilastoissa mitenkään poikkeuksellisen korkealla. Myös muissa Pohjoismaissa suuntaus on nousujohteinen, Pekka Hakkarainen sanoo.

Ensimmäinen huumeaalto pyyhkäisi Suomen yli 1960–1970 -lukujen vaihteessa. Kannabiksen yleistyminen tyssäsi tuolloin kontrollijärjestelmään. Toinen tuleminen tapahtui 1990–luvulla.

– Oikeastaan nyt ei voi enää puhua aallosta, vaan pikemminkin vedenpinnan pysyvästä noususta. Ja nousu alkaa väistämättä jossain vaiheessa hiipua, Pekka Hakkarainen sanoo.

Ilmapiirin muuttumisesta huolimatta suomalaiset ovat huumepoliittisissa mielipiteissään tiukkoja. 73% suomalaisista vastustaa kannabiksen käytön sallimista.

Mutta mitä kannabiksen käytön yleistymisestä voi seurata?

Tutkijat ovat varsin yksimielisiä ainakin siitä, että kannabiksen runsas käyttö voi vahingoittaa etenkin nuorten vielä kehittyviä aivoja.

– Laittomien aineiden pitkäaikaisvaikutuksia terveyteen on vaikea tutkia. Maailmalta saadut tulokset ovat osittain ristiriitaisia. Jäämme mielenkiinnolla odottamaan, millaisia tuloksia Yhdysvaltain osavaltioista, joissa kannabis on vapautettu, tullaan saamaan. Washington ja Colorado toimivat nyt kiinnostavina koeympäristöinä, Pekka Hakkarainen sanoo.

Neljän vuoden välein toteutettavaan huumekyselyyn vastasi viime vuonna 3 485 suomalaista.

http://yle.fi/uutiset/kannabis_tuo_elam ... sa/8277220

KeijoBanaani
Viestit: 115
Liittynyt: 4.4.2012

Re: Pienet uutiset 2015

ViestiKirjoittaja KeijoBanaani » 5.9.2015 15:44

Lääkäri: Käyttäjien syyllistämisestä luovuttava

Huumeiden satunnaiskäyttäjien määrä kasvaa, mikä pitää huomioida ehkäisytyössä

KOTIMAA 5.9.2015 2:00
Suvi Vihavainen
HELSINGIN SANOMAT

Huumeidenkäyttö on Suomessa pirstaloitunutta. A-klinikkasäätiön johtavan lääkärin Kaarlo Simojoen mukaan se pitäisi ottaa huomioon ongelmien ennaltaehkäisyssä ja hoidossa.

"Meillä on vaikeasti riippuvaisia ja ongelmaisia, mutta yhä enemmän porukkaa, joka käyttää huumeita silloin tällöin", Simojoki sanoo.

Ehkäisevää työtä pitäisi Simojoen mukaan kohdistaa erilaisiin ryhmiin ja samalla välttää vastakkainasettelua huumeiden ja alkoholin käytön välillä.

"Tällä ajattelulla ei saada riittävän ajoissa kiinni ihmisistä, joille huumeiden käytöstä voi tulla haittoja. On eri asia tehdä ennalta ehkäisevää työtä yläastelaisten kanssa, joista osa on kokeillut huumeita, kuin lukiolaisten tai ammattikoululaisten kanssa, joista moni pössyttelee epäsäännöllisesti. Tai niiden, jotka käyttävät silloin tällöin muuntohuumeita."

Huumeiden käytön aloittamisen ehkäisyn lisäksi pitäisi keskittyä minimoimaan haittoja, joita yksilöille ja yhteiskunnalle lisääntyvästä käytöstä tulee, Simojoki sanoo.

"Kuten alkoholissa, mitä enemmän käyttäjiä on, sitä enemmän on myös haittoja."

Suomessa päihdehoitojärjestelmät on rakennettu alkoholista aiheutuvien haittojen ympärille. Huumeet ovat kuitenkin keskeisin syy siihen, miksi nuoret ja nuoret aikuiset tulevat hoitoon.

Simojoen mielestä huumeiden käyttöön liittyvästä stigmatisoinnista ja syyllistämisestä on päästävä eroon.

"Miten nuorten kanssa päästään keskusteluun, jos vanhemmilla on syyllistävä asenne? Onhan se tyhmää käyttää jotain huumeita, mutta ei siitä tarvitse syyllistää", hän sanoo.

Erityisesti kannabiksen polttaminen on lisääntynyt Suomessa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) perjantaina julkaisema kyselytutkimus. Nuorilla aikuisilla käyttö ylittää jo eurooppalaisen keskitason.

Simojoen mielestä kannabismyönteisyyden lisääntyminen on huolestuttavaa. Toiset pitävät kannabista vaihtoehtona vallitsevalle alkoholikulttuurille, mutta käytännössä aikuisiässä pilveä säännöllisesti polttavat myös juovat, hän huomauttaa.

"On helppo sanoa, että kannabis on alkoholille hyvä vaihtoehto. Näin voi olla jonkun yksilön tasolla, mutta meillä ei ole Suomessa kokemusta siitä, mitä laajamittainen ja säännöllinen kannabiksen käyttö tarkoittaa. Mitä se tekisi alkoholihaittojen lisäksi työelämälle, jos puoli miljoonaa suomalaista polttaisi joka viikonloppu kannabista, jonka tiedetään pidemmän päälle tylsistyttävän ja haittaavan ajattelu- ja innovaatiokykyä?"

Myös uusi huumeidenkäyttöön liittyvä kulttuuri, muuntohuumeet, näkyy Simojoen mukaan hoidon tarpeessa ja katukuvassa.

Muuntohuumeiden käyttö on vielä melko vähäistä, mutta sen lisääntymiseen pitäisi Simojoen mielestä varautua nyt.

"Me emme tiedä, mitä muuntohuumeet tuovat oikeasti tullessaan. Se on aivan uusi tapa tuottaa, markkinoida, toimittaa ja käyttää päihteitä. Jos saat grammasta tuhansia käyttöannoksia, asettaahan se myös tiettyjä haasteita valvonnalle."

http://www.hs.fi/kotimaa/a1441348201362

Avatar
300lbs niggerfaggot
1 tähti
1 tähti
Viestit: 1770
Liittynyt: 16.5.2012

Re: Pienet uutiset 2015

ViestiKirjoittaja 300lbs niggerfaggot » 7.9.2015 23:10

Kannabiksen geeniperimää selvitettiin – lajit tunnistetaan usein väärin

Tiede 7.9.2015 21:20

Timo Paukku

Helsingin Sanomat

http://www.hs.fi/tiede/a1441597383014

Kannabis eli marihuana on paitsi huume, myös lääkeaine. Nyt sen perimää on selvitetty Kanadassa. Maassa viljellään paljon kannabista lääkkeeksi.

Kasvitieteilijä Jonathan Page Brittiläisen Kolumbian yliopistosta johti tutkimusta, joka ensi kertaa selvitti laajalti kannabiksen geneettistä monimuotoisuutta.

Tutkijat selvittivät 81 marihuana- ja 43 hamppunäytteen geneettistä perimää. Geenimuunnosten avulla he selvittivät kasvien välisiä suhteita.

Kannabiskasvien kolme lajia eli C. sativa, C. indica ja C. ruderalis tunnistetaan usein väärin.

Suullinen perimätieto yhdistää kasveihin eri ominaisuuksia. Esimerkiksi indican uskotaan rentouttavan ja rauhoittavan ja sativan piristävän.

Tutkijat löysivät vain kohtalainen geneettisen yhteyden sen välillä, minkä kasvattaja ilmoitti marihuanan kannaksi ja kannan oikean geneettisen alkuperän välillä.

Esimerkiksi näyte jamaikalaisesta marihuanasta, joka on luokiteltu C. sativaksi, oli näytteissä geneettisesti lähes samanlainen kuin C. indica -kannan kanssa.

"Kannabiksen kasvattajat mainitsevat usein sativan tai indican osuuden, mutta eivät kerro sitä täsmällisesti", Page selittää.

Kanada on maailman johtava Cannabis sativan eli hampun tuottaja. Maassa viljellään yli 30 000 hehtaarilla hampun siemeniä ja kuituja.

Kanadassa tarvitaan lääkintäviranomaisen lupa, jos haluaa kasvattaa hamppua lääketieteen käyttöön. Luvan saaneet 25 viljelijää tuottavat lääkettä noin 21 000 kanadalaiselle potilaalle.

"Marihuanalla ja hampulla on eri merkitys eri maiden lainsäädännössä", Page sanoo.

"Nyt marihuanan ja hampun eroja ei voida määrittää tarkasti lajikkeen tai sen siitä kerrotun historian mukaan. Tarvitsemme tarkan ja luotettavan geneettisen luokituksen kannabikselle ja hampulle."

Kannabiksen genetiikan ymmärrys auttaisi kasvin jalostusta. Kasvitukija Page on perustanut biotekniikan kasvuyrityksen, joka testaa ja jalostaa kannabista.
Lecalice it! -d2_deew

Avatar
laiho
1 tähti
1 tähti
Viestit: 795
Liittynyt: 28.2.2004

Re: Pienet uutiset 2015

ViestiKirjoittaja laiho » 11.9.2015 17:00

Mestis-seura purki maalivahdin sopimuksen huumekommenttien takia


Urheilu 11.9.2015 11:05 Päivitetty: 11.9.2015 15:25

Tero Hakola

Helsingin Sanomat



Jääkiekon Mestikseen täksi kaudeksi noussut Kokkolan Hermes on purkanut sopimuksen maalivahti Richard Ullbergin kanssa.

Syyksi Hermes ilmoitti Ullbergin sosiaalisessa mediassa julkaisemat ajatukset, jotka ovat ristiriidassa seuran arvomaailman ja toimintasääntöjen kanssa.

Ullberg kertoi elokuun lopulla Facebookissa avoimesti suhteestaan kannabikseen. Myöhemmin Ullberg pyysi seuraltaan anteeksi Twitterissä puhuttuaan siitä, "mikä mua auttoi pääsemään raiteilleen."

Hermeksen päävalmentaja Antti Karhula pahoitteli Ullbergin sopimuksen purkamista ja siihen johtaneita tapahtumia.

Karhulan mukaan Ullberg oli harjoitellut erittäin hyvin.

"Oli todella mukava nähdä että se puoli toimi oikein hyvin täällä Kokkolassa. Harmi että tämä päättyi nyt näin, koska tosiaan urheilun puolella asiat toimi", Karhula kommentoi seuransa verkkosivuilla.

Seuran tiedotteen mukaan Ullbergille tehdyissä testeissä ei havaittu mitään poikkeavaa. Ullberg ei ollut myöskään laiminlyönyt harjoitteluja tai pelaamista.

Pari viikkoa sitten Ullberg kehui sosiaalisessa mediassa olevansa elämänsä kunnossa ja nauttivansa jääkiekosta eniten seitsemään vuoteen.

Torstain-iltana julkaisemassaan viestissä hän kiitti Hermestä saatuaan tehdä edes hetken rakastamaansa työtä ensimmäisen kerran täydellä sydämellä.

Otsikkoa täsmennetty editoitu kello 15.25.

Ullberg, 22, on Jokerien ja Helsingin IFK:n kasvatti.

Erittöin lupaavana maalivahtina pidetty Ullberg kävi läpi IFK:n junioriputken, mutta ei pelannut liigassa yhtään ottelua seuran riveissä.

SaiPassa Ullber sen sijaan torjui yhteensä 29 ottelua liigakausilla 2011–2012 ja 2012–2013.

Vuonna 2011 Ullberg pelasi alle 18-vuotiaiden MM-kisoissa Suomen toisena maalivahtina.

Viime vuonna Ullberg kertoi Urheilulehden haastattelussa avoimesti peliongelmastaan.

http://www.hs.fi/urheilu/a1441936651982 ... -urheilu-6
-Zlatan on vain ihminen. Samalla lailla kuin valkohai on vain kala.-

kiinnostunut1234
Viestit: 1
Liittynyt: 11.9.2015

Re: Pienet uutiset 2015

ViestiKirjoittaja kiinnostunut1234 » 15.9.2015 4:23

Mahtaa harmittaa salakuljettajia :roll:

http://www.iltalehti.fi/ulkomaat/2015091520353430_ul.shtml

Espanjan tulli löysi 10 tonnin kannabislastin hollantilaisesta jahdista

Huumeita salakuljetetaan paljon Espanjan läpi. Viime vuonna Espanjan poliisi takavarikoi 13 tonnia hasista lähellä Marokon rannikkoa. (EPA)
Espanjan tulli teki valtavan huumetakavarikon lauantaina Etelä-Espanjassa, lähellä Almerian kaupunkia. Tullivirkailijat takavarikoivat noin 10 tonnia kannabista hollantilaisesta huvipurresta, kertoo uutistoimisto AFP.

Espanjan valtiovarainministeriön mukaan alus oli upota painavan huumelastin takia, sillä alus oli ahdettu täyteen kannabista.

- Huumeet veivät aluksesta kaiken tilan, mukaan lukien sänkypaikat ja koko lattian pinta-alan, valtiovarainministeriön tiedotteessa kerrotaan.

Aluksessa oli kolme hollantilaista, joita epäillään salakuljetuksesta ja kansanterveyden vaarantamisesta.

Espanja on tärkeä läpikulkumaa huumeiden salakuljetukselle. Maan läpi kulkee muualle Eurooppaan muun muassa hasista Marokosta ja kokaiinia Etelä-Amerikasta.

KeijoBanaani
Viestit: 115
Liittynyt: 4.4.2012

Re: Pienet uutiset 2015

ViestiKirjoittaja KeijoBanaani » 15.9.2015 10:07

Kotimaa 15.9.2015 klo 7:16 | päivitetty 15.9.2015 klo 8:37

Vastoin vanhempien luuloja nuorten suosima huume on todella halpaa

Kannabikseen yhdistetään kaksi myyttiä, jotka eivät pidä paikkaansa: ruoho on kallista ja vain "huonojen perheiden" lapset polttavat. Tänä vuonna poliisille on jäänyt kiinni entistä enemmän todella nuoria, jopa alakouluikäisiä, käyttäjiä.

Moni vanhempi hämmästyy, kun lapsi jää kiinni kannabiksesta: "Ei meidän lapsella ole sellaiseen varaa. Emme me anna niin paljon rahaa". Tämä on kokeneelle huumepoliisille tuttu lause.

– Harvassa kodissa on ollut minkäänlaista epäilystä. Ei pidä paikkaansa, että vain huonotuloisten perheiden lapset polttelisivat, ylikonstaapeli Janne Aro-Heinilä Lounais-Suomen poliisista sanoo.

Poliisin mukaan kannabis on vastoin yleistä luuloa suhteellisen halpaa. Hän antaa esimerkin: Jos neljä nuorta lyöttäytyy kimppaan ja ostaa gramman ruohoa, maksaa se vitosen per nuppi – ainakin lounaisrannikolla.

Grammasta jää ehkä vielä toiseenkin sätkään. Pieni ruohopussi kulkeutuu näppärästi kotiin toisin kuin muutama illanvietosta yli jäänyt kaljatölkki.

– 13–14-vuotias ei voi viedä edes yhtä kaljapulloa kotiin, mutta pienen määrän kannabista voi, sanoo Aro-Heinilä.

Kannabikseen tutustutaan kotibileissä

Aro-Heinilän mukaan yksi kannabiksen suosion syistä on se, että se jättää huomattavasti pienemmät jäljet kuin alkoholi: sitä poltetaan jopa kesken kouluviikon, vaikka viikonloppuisin kotibileissä kannabis vaihtaakin tehokkaimmin omistajaa.

– 13-vuotiailla voi olla 20-vuotiaita kaveria, jotka hankkivat kannabista, Aro-Heinilä sanoo.

Nuoret suhtautuvat kannabikseen positiivisesti eikä sitä pidetä vaarallisena. Harva pelkää jäävänsä kiinni. Näin poliisi selittää sitä, että partiot tapaavat säännöllisesti julkisella paikalla avoimesti tupruttelevia ihmisiä.

– Osa polttelee julkisilla paikoilla eikä sen ihmeemmin pelkää kiinni jäämistä. Tämä kertoo myös siitä, että kannabista riittää, Aro-Heinilä kertoo.

Vanhemmat ilmiantavat lapsiaan

Kun lapsi sitten jää kiinni kannabiksesta, on vanhempien järkytys yleensä suuri. Janne Aro-Heinilän mukaan jotkut vanhemmat jopa ilmiantavat itse omat lapsensa kannabistapauksissa.

Toisinaan kymmenten nuorten käyttäjien vyyhti alkaa purkautua pelkästään yhden lapsen vanhempien huolesta. Näin on käynyt tänä vuonna muun muassa Naantalissa.

– Yksi isä toi tyttärensä kännykän poliisille, kun tytöllä alkoi mennä vähän liian lujaa. Pyrimme aina käymään koko kaveripiirin läpi. Sillä saadaan aina joku ajattelemaan.

Nuorten huumausainerikokset yleistyvät

Huumausaineiden käyttörikoksesta epäiltyjen alaikäisten määrä on kasvanut vuodesta 2006 tähän päivään asti. Tämän vuoden aikana alle 15-vuotiaiden tekemien huumerikosten määrä on kasvanut 26 prosenttia, vaikka rikosten määrät ovatkin pieniä.

Tänä vuonna joka viides huumerikoksesta narahtanut nuori on ollut alle 15-vuotias. Kehitys huolestuttaa poliisia.

– Jos puhutaan kuudes-seitsemäsluokkalaisista, ihan lapsista, niin se on ehkä ollut tänä vuonna se kaikkein huolestuttavin ilmiö. Tuntuu ihan hullulta puhua tuon ikäisille huumeista, Aro-Heinilä toteaa.

Alle 15-vuotiaiden epäiltyjen määrä on liikkunut sadan molemmin puolin vuodesta 2010 lähtien. Ennen 2010-lukua puhutaan vain joistain kymmenistä epäilyistä vuosittain. Viime vuonna koettiin pieni notkahdus, mutta tänä vuonna on palattu nousun tielle.

15–17-vuotiaiden keskuudessa huumausaineiden käyttörikokset lähtivät nousuun 2010-luvulla. Jos verrataan vuotta 2006 vuoteen 2014, huumausaineiden käyttörikoksesta epäiltyjen 15–17-vuotiaiden määrä on yli kaksinkertaistunut.

Onko kannabis jo arkea?

Mistä nousu kertoo? Tekeekö poliisi työtään uutterammin vai yleistyvätkö huumeet alaikäisten keskuudessa?

Tutkijan mukaan poliisin tilastot paljastavat vain osan totuudesta.

– Olen varovainen arkipäiväsitymisväitteen suhteen. Vuoden 2011 aineiston perusteella 11 prosenttia 15-vuotiaista pojista ja 10 prosenttia tytöistä on kokeillut kannabista joskus. Kannabiksen käyttö on yleensä satunnaista kokeilua tai elämänvaiheeseen liittyvää lyhytaikaista käyttöä, sanoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimusprofessori Pekka Hakkarainen.

Arkipäiväistymisestä on kuitenkin viitteitä, sillä THL:n tutkimuksen mukaan 36 prosenttia 15–16-vuotiaista nuorista tuntee jonkun, joka käyttää kannabista. Sama määrä nuoria ei pidä kannabiksen käyttöä minkäänlaisena riskinä.

– Ylivoimaisesti suurin ryhmä, 52 prosenttia, ei käytä alkoholia tai huumeita. Ne, jotka käyttävät kannabista, usein myös juovat humalahakuisesti, sanoo Hakkarainen.

Kenttätyötä tekevä poliisi puolestaan toivoisi, että tutkijat, viranomaiset ja vanhemmat näkisivät saman, minkä hän kaduilla näkee.

– Toivoisin, että yhä useampi viranomainen ja aikuiset tulisivat kadulle katsomaan, mitä se oikeasti on ja sen jälkeen tekisivät näitä omia johtopäätöksiäään siitä, että onko tää tilanne hyvä. Mielestäni se ei ole.

Tutkija suhtautuu alaikäisten kannabiskokeiluihin kielteisesti ja jakaa poliisin huolen kokeilijoista.

– Jos kannabis jää kuvioihin, tulee mukaan helposti muitakin ongelmia. Koulu ja kaverit voivat kärsiä. Kannabis on yhteydessä masennukseen ja ahdistuneisuuteen, Pekka Hakkarainen sanoo.

http://yle.fi/uutiset/vastoin_vanhempie ... aa/8178510

adrum
Viestit: 70
Liittynyt: 5.6.2015

Re: Pienet uutiset 2015

ViestiKirjoittaja adrum » 15.9.2015 13:14

Kannabikselle yllättävä korvike: Hiivasta THC:a

Dortmundin teknillisen yliopiston tutkijat ovat kehittäneet tavan muokata hiivan perimää siten, että se tuottaa kannabiksen ensisijaista psykoaktiivista ainetta tetrahydrokannabinolia eli THC:tä sekä kannabidiolia, joka toimii tulehduskipulääkkeenä.

Paitsi huumausaineena, THC:tä käytetään myös esimerkiksi syöpä- ja HIV-hoidoista aiheutuvan pahoinvoinnin hoitoon.

Tutkijoiden mukaan geenimanipuloidun hiivan aavulla THC:n tuotanto on kustannustehokkaampaa kuin kannabiskasveista keräämällä.

Tutkimuksen tulokset on julkaistu Biotechnology Letters -tiedelehdessä. Tutkimuksesta kirjoittaa Engadget.

http://www.tekniikkatalous.fi/tekniikka ... ja-3483293
http://www.engadget.com/2015/09/14/who- ... ing-yeast/

-----
http://forum.grasscity.com/general/1383 ... yeast.html

Posted Yesterday, 06:17 PM #1
Newly Risen From Yeast: THC
By ROXANNE KHAMSISEPT. 14, 2015

In August, researchers announced they had genetically engineered yeast to produce the powerful painkiller hydrocodone. Now comes the perhaps inevitable sequel: Scientists have created yeasts that can make important constituents of marijuana, including the main psychoactive compound, tetrahydrocannabinol, or THC.

Synthetic versions of THC are available in pill form under brand names like Marinol and Cesamet; they are generally used to treat nausea, vomiting and loss of appetite caused by HIV infection or cancer chemotherapy. Genetically modified yeast could make THC in a cheaper and more streamlined way than traditional chemical synthesis.

Using yeast could also shed light on the clinical usefulness of cannabis-derived compounds. Marijuana is increasingly embraced as medicine, yet there is limited evidence that it is effective against many of the conditions for which it is prescribed. Researchers hoping to separate fact from wishful thinking will need much better access to marijuana’s unique constituents. Modified yeast may provide them.

Marijuana’s effects can vary from person to person, and scientists are not quite sure what to make of the common distinction users and growers make between cannabis sativa and cannabis indica.

“This is something that could literally change the lives of millions of people,” said Kevin Chen, the chief executive of Hyasynth Bio, a company working to create yeasts that produce THC and cannabidiol, another marijuana compound of medicinal interest. In a paper published this month in the journal Biotechnology Letters, biochemistsat the Technical University of Dortmund in Germany reported that they had engineered a strain of yeast that produces THC.

They also have unpublished data to show they succeeded in creating a yeast strain that can make cannabidiol. Both yeasts rely on so-called precursor molecules — not simple sugars, which would be ideal — and can produce only small amounts of THC and cannabidiol.

But Oliver Kayser, a biochemist at the university, hopes that he can eventually engineer the yeast to replicate the full THC-production pathway and has teamed with THC Pharm of Frankfurt to try to scale the processes for industrial production.

European regulators, he said, are eager for a way to create a steady supply of THC and other cannabinoids without actually cultivating marijuana. “They are in fear that these plants will be grown and will support some illegal farming,” Dr. Kayser said.

The idea is not new. Efforts to get yeast to synthesize THC date back at least eight years, when Japanese scientists published a study detailing how they inserted a gene into Pichia pastoris that coaxed it to secrete an enzyme necessary to produce THC.

But the researchers did not know all of the enzymes used by the marijuana plant to make THC. Over the last decade, with the help of cheaper and faster DNA analysis tools, they have found the key genes.

Dr.Jonathan Page, an adjunct professor at the University of British Columbia who helped in these sequencing efforts, set up a company called Anandia Laboratories in part to reproduce substances in cannabis with yeast. His company and Hyasynth Bio, Mr. Chen’s firm, await approval from the Canadian government to engineer their own THC-producing yeast strains.

Dr. Page, who holds patent applications for several of the genes in the THCsynthesis pathway, said he anticipated receiving the go-ahead from the authorities this year. Other biotech firms are exploring the idea, including Amyris, a biotech company in Emeryville, Calif., that has used yeast to churn out products ranging from the antimalarial drug artemisinin to a patchouli fragrance.

But all this new biotechnology faces tough competition from the cannabis plant itself. Marijuana has been so carefully bred for so many years that it has become a remarkably efficient producer of THC. Some strains contain more than 30 percent THC content by dry weight.

“Right now, we have a plant that essentially the Ferrari of the plant world when it comes to producing the chemical of interest,” Dr. Page said. “Cannabis is hard to beat.”

For this reason, he and his company also hope to use yeast to make chemicals found in trace amounts in cannabis that have shown early promise as potential medicines. These include cannabidivarin, which has prevented seizures in preliminary rodent studies, and tetrahydrocannabivarin, which may be an anti-inflammatory, among other uses.

In late June, Dr. Nora Volkow, the director of the National Institute on Drug Abuse, spoke at a hearing before a Senate caucus about the potential benefits of cannabidiol, which is being studied for disorders such as epilepsy. Some scientists believe it is the substance that should be prioritized for production in yeast.

“I wonder why anybody should try to get yeast to produce THC,” said Dr. Raphael Mechoulam, who with a colleague identified THC as the active substance in cannabis in 1964. “Cannabidiol production is a different story. Its production from plants is a bit complicated.” And, he added, “demand for it is growing.”

Still, it’s an enormous challenge to modify yeast to synthesize THC or cannabidiol from raw materials like sugar; the current strains in Dr. Kayser’s laboratory are capable of only the final stage of the synthesis. Ultimately, biochemists may need to insert more than a dozen
genes into the yeast.

“At one level, you can say that nothing limits you but your imagination,” said Dr. Pamela Silver, a professor of systems biology at Harvard Medical School. But, she added, “This is actually really hard.” One proposal that remains off the table: designing yeast to help brew THC-infused beer. “People keep asking about it,” Mr. Chen said. “But there’s bigger potential there than just making a beer.”


******

And just in case you are interested in Pichia pastoris and THC-

Production of Δ9-tetrahydrocannabinolic acid from cannabigerolic acid by whole cells of
Pichia (Komagataella) pastoris expressing Δ9-tetrahydrocannabinolic acid synthase from Cannabis sativa L.
(abst – 2015) http://www.ncbi.nlm....pubmed/25994576

Δ9-Tetrahydrocannabinolicacid synthase production in Pichia pastoris enables chemical synthesis of
cannabinoids. (abst –2015) http://www.ncbi.nlm....pubmed/26197418

Production of THC acid by the biosynthetic enzyme secreted from transgenic Pichia pastoris. (full - 2007)
http://www.sciencedi...rticle/pii/S...

KeijoBanaani
Viestit: 115
Liittynyt: 4.4.2012

Re: Pienet uutiset 2015

ViestiKirjoittaja KeijoBanaani » 16.9.2015 18:54

UFC:n supertähti raivostui ystävänsä rangaistuksesta - "Vastustan marijuanan testaamista"

Nevadan osavaltion urheilukomissio käytännössä lopetti Nick Diazin uran läimäyttämällä tälle viiden vuoden kilpailukiellon ja 165 000 dollarin sakot.

Diaz, 32, kärähti marijuanasta tammikuussa Anderson Silvaa vastaan käymänsä ottelun yhteydessä.

Käry oli jenkkiottelijan kolmas, mutta kollegat ovat sankoin joukoin ryhtyneet puolustamaan häntä. Mukana rintamassa on naisten vapaaottelun suurin tähti Ronda Rousey, jonka mielestä Nevadan urheilukomisson ei tulisi noudattaa Maailman Antidopingtoimisto WADA:n säännöksiä.

- Ei ole oikein, että hän joutui viiden vuoden kilpailukieltoon marijuanan takia, Rousey julistaa MMAfighting-sivuston mukaan.

- Vastustan ylipäätänsä marijuanan testaamista. Se ei ole suorituskykyjä parantava aine. Sillä ei ole mitään tekemistä urheilukilpailun kanssa. Testaaminen liittyy vain poliittisiin syihin.

Eniten UFC-piirejä hiertää ero Diazin ja Silvan kilpailukieltojen pituuksissa. Steroideja käyttänyt brassilegenda joutuu lusimaan pannaansa vain vuoden.

- On epäoikeudenmukaista, että yksi henkilö kärähtää steroideista - joilla voi oikeasti vahingoittaa itseään - ja toinen henkilö polttelee kasvia, joka tekee hänet onnelliseksi ja saa viiden vuoden pannan, Rousey vertailee.

Rouseyn ja muiden ottelijoiden lisäksi myös UFC-pomo Dana White ihmettelee Diazin saamaa rangaistusta.

- Olisin kuvitellut, että jos saa viisi vuotta ja 150 000 dollarin sakot, niin kyse olisi jostain isommasta kuin marijuanasta. Siinä ei ole järkeä, White totesi.

Diazin asianajaja ilmoitti ottelijan aikovan valittaa tuomiosta.

Lähde: MMAfighting.com

http://www.iltalehti.fi/kamppailulajit/ ... 4_bw.shtml

Finnish Herbsman
Viestit: 114
Liittynyt: 27.3.2015

Re: Pienet uutiset 2015

ViestiKirjoittaja Finnish Herbsman » 17.9.2015 10:33

Kannabiksen laillistaminen kaukana

Suomalaiset haluavat, että kannabiksen huvikäyttö pysyy laittomana, vaikka joka viides on sitä kokeillut. Etelä-Euroopassa ja Yhdysvalloissa kieltorintamat rakoilevat.

Tekstit Mari Schildt

Pilvenpolttajat ja possepössyttelijät ovat seuranneet toiveikkaina kannabiksen vapautumista Yhdysvalloissa.
Kannabiksen kannattajat saivat huomattavan symbolisen voiton viime keväänä, kun pääkaupunki Washington DC päätti kansanäänestyksen jälkeen sallia enintään 56 gramman hallussapidon ja kolmen kasvin kotikasvatuksen. Päätös oli erikoinen sikäli, että samassa kaupungissa laadittu liittovaltion lainsäädäntö kieltää kannabiksen. Kiistatilanteissa liittovaltiolaki kumoaa osavaltiolait.
Yhdysvaltojen osavaltioista löytyy kaikkiaan kuusi erilaista tapaa suhtautua kannabikseen. 11 osavaltiossa kannabis on kokonaan laitonta, osa sallii koostumukseltaan vakioidun kannabiksen käytön terveydenhuollossa. Coloradon osavaltiossa 21-vuotias voi ostaa kannabista kaupoista.
Sosiaali- ja terveysministeriön hallitusneuvosta Ismo Tuomista puistattaa amerikkalainen käytäntö, jossa kansanäänestyksessä hyväksytystä kansalaisaloitteesta tulee saman tien laki.
– Tuskin kansalaisaloitteen kirjoittaneet huru-ukot tarkoittivat, että kannabiksesta tehdään karkkeja ja pullaa. Coloradossa päätyy nyt lapsia ensiapuun, koska ovat syöneet vahingossa kannabista, hän sanoo.

Emme laillistaisi
Syyskuun alussa Yhteiskuntapolitiikka-lehdessä julkaistu tutkimus kertoo, että noin joka viides suomalainen on käyttänyt ainakin jossain elämänsä vaiheessa kannabista huumaustarkoituksiin. Nuoret ikäluokat pössyttelevät jopa enemmän kuin Ruotsissa tai Euroopassa keskimäärin, kun monessa maassa nuorten ikäluokkien kannabiksen käyttö on ollut jopa laskussa.
Siitä huolimatta sama tutkimus kertoo, että 73 prosenttia suomalaisista on kannabiksen käytön sallimista vastaan. Käytännössä poliittinen paine kannabiksen laillistamiseen puuttuu.
– Kyse on poliittisesta tahdosta, sanoo neuvotteleva virkamies Elina Kotovirta Sosiaali- ja terveysministeriöstä.
Suomessa on parhaillaan vetämässä kaksi kansalaisaloitetta kannabiksesta, mutta niiden kannatus on jäänyt muutamaan sataan kannatusilmoitukseen.
Kannabiksen laillistamista ovat vaatineet ihmiset, jotka ovat yleensä itse aktiivisia käyttäjiä. Heidän mielestään kannabiksen käyttö ei syrjäytä, vaan niin tekee siitä saatu rikosrekisterimerkintä. Lääkekannabis on Suomessa laillista, mutta tarkkaan säänneltyä.

Euroopassa rakoilua
Muihin maanosiin verrattuna suhtautuminen kannabikseen on Euroopassa tiukkaa. Erityisesti se on sitä Pohjoismaissa. Poikkeus on Hollanti, jossa on jo pitkään ollut mahdollista ostaa ja käyttää kannabista siihen erikoistuneissa kahviloissa. Espanjassa kannabista on laillista käyttää yksityisissä, suljetuissa tiloissa ja ei-rangaistavaa julkisilla paikoilla.
Kieltorintama rakoilee myös muualla Euroopassa. Muutaman gramman hallussapito on poistettu rikoslaista Virossa, Liettuassa, Italiassa, Portugalissa, Kroatiassa, Tšekissä ja Sveitsissä.
Pienen määrän hallussapito lääkinnälliseen tarkoitukseen on ei-rangaistavaa Kyproksella, Saksassa ja Sloveniassa sekä laillista Italiassa ja Romaniassa. Venäjällä pienen määrän hallussapito on ei-rangaistavaa.
– Euroopan maat tuskin laillistavat marihuanaa lähiaikoina, kuten osassa Yhdysvaltoja on tapahtunut, sanoi Euroopan huumausaineiden ja niiden väärinkäytön seurantakeskuksen johtaja Wolfgang Götz kesäkuussa.

Uruguay vapautti
Toistaiseksi eteläamerikkalainen Uruguay on ainoa valtio, jossa kannabis on saanut lainvoiman. Uruguayn päätöksessä on painanut lähinnä pyrkimys hillitä huumekartellien rahasampoja, ja vähentää kartellien välisiä verisiä yhteenottoja.
Yhdysvalloissa into ruohonpolttajien pidättämiseen on vähenemässä siksi, että tuomioistuinten ja poliisivoimien resursseja haluttaisiin vapauttaa merkittävämpien rosvojen jahtaamiseen. Loppukädessä kyse on siis rahasta.

---

Kannabis tärvelee aivojen kehitystä

Kannabiksen päihdekäyttö aiheuttaa tunteen erilaisesta humalasta.
Osa käyttäjistä kertoo aistien terävöitymisestä. Vaikutus heikkenee niin vähitellen, että käyttäjä ei sitä itse huomaa, mikä on ongelmallista muun muassa liikenteessä.
Kannabis vaikuttaa, koska se on hermomyrkky. Se tekee suurinta hallaa alle 25-vuotiaiden vielä kehittyville aivoille.
Viime vuonna The New England Journal Of Medicine -lehdessä julkaistussa artikkelissa ranskalaistutkijat arvelevat, että kannabiksenkäytön tuottamat hermostolliset vauriot saattavat selittyä diagnosoimattomasta aivoinfarktista. Tutkija havaitsivat kannabiksen aiheuttavan kallonsisäistä valtimoverisuonten supistumista.
Helmikuussa The Lancet Psychiatry -julkaisun artikkelissa tutkijat löysivät yhteyden erittäin voimakkaan kannabiksen ja psykoosiin sairastumisen välille.
Kannabiksen toistuvan päihdekäytön tiedetään myös lihottavan, masentavan ja aiheuttavan keskittymis-, muisti- ja oppimisvaikeuksia. Käyttö kaksinkertaistaa riskin sairastua skitsofreniaan. Kansan suussa suurkäyttäjien kuvaillaan ”käyvän hitaalla”.

---

Lääkärit pelkäävät turhaan lääke-kannabista

Suurin osa lääkäreistä karttaa Suomessa laillisen lääkekannabiksen määräämistä potilaalle, vaikka se olisi aiheellistakin.
Suomessa on vain kourallinen lääkäreitä, jotka kirjoittavat lääkekannabisreseptejä.
– Sanotaan vain, että ei meillä millään huumeilla hoideta, sanoo yleislääketieteen erikoislääkäri, päihdelääkäri Esti Laaksonen .
Hänkin joutui luopumaan lääkekannabiksen määräämisestä yksityisvastaanotollaan, koska potilasvyöry oli suhteeton, ja puolet potilaista oli asialla mitättömillä oireilla. Laaksonen katsoo, että kannabishoidon pitäisi olla potilaan oman, hoitavan tahon määräämää, eikä yksityisvastaanotolla tehtävää toimintaa.

Pian leima otsassa
Kannabishoidon aloittaminen on lääkärille vaikeaa. Käytäntöä ei useinkaan ole, eikä ketään, jolta kysyä. Tietämättömyys lääkekannabiksesta tekee senkin, että lääkäri saa helposti leiman otsaansa.
– Lääkäri on siinä aika yksin, Laaksonen sanoo.
Hoitoa varten lääkärin on lähetettävä erityislupahakemus Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimealle. Lääkärikunta tarvitsee Laaksosen mukaan myös tietoa, jotta asenteetkin voisi päivittää.
– Jos kaikki hoidot on jo kokeiltu ja seuraavaksi mentäisiin opiaatteihin, niin onhan se älytöntä. Opiaateista lähtee herkästi teho, ja potilaat ovat muistamattomia ja sekaisin. Jos on selkeästi osoitettu, että kannabishoito auttaa, niin miksei sitä voisi ensin käyttää niillä potilailla, jotka sitä toivovat, hän kysyy.
Laaksosen kokemuksen mukaan noin puolet hänen hyvinkin vaikeasti sairaista potilaistaan sai apua kannabiksesta. Nuorille Laaksonen ei kannabista määräisi, koska se häiritsee aivojen kehitystä.
Lääkekannabiksen koostumus on vakioitua, ja sitä käytetään höyrystämällä tai teenä. Osaa valmisteista on muokattu niin, että skitsofreniariski minimoituu. Kannabis on kallis lääke, sillä viikon tai parin annos maksaa noin sata euroa, eikä Kela toistaiseksi korvaa lääkettä.

---

Kannabis lääkkeenä

Kannabis on lääke, jota voidaan käyttää:
* syövän sytostaattihoidon aiheuttamaan pahoinvointiin
* AIDS-potilaan anoreksian ja lihaskadon hoitoon
* vaikeaan krooniseen kipuun
* MS-taudin hoidossa
* Parkinsonin taudin hoidossa
* hoitoon reagoimattomaan silmänpainetautiin
* joidenkin reumapotilaiden hoidossa

---

Kannabiksen suuri hiljaisuus

Varautuneen oloinen ääni vastaa puhelimeen:
– Mikä asetelma tässä on? Oletko tekemässä minusta kannabiksen puolustajaa, kysyy tavoitettu kannabistutkija.
Hänen ansiokseen on sanottava, että hän sentään vastasi soittopyyntöön, vaikka keskustelu ei lehteen asti päätynytkään. Sekin on kirkkaasti enemmän, kuin enemmistöllä Suomen kannabistutkijoista on medialle tarjottavana. Samalla hän tuli pukeneeksi sanoiksi sen, mitä kannabistutkijat ja -lääkärit Suomessa kokevat: pelkoa.
Kannabis on Suomessa rikos, ja sen leima on pelottava. Samaan aikaan, kun kannabis on kasvanut maan yleisimmäksi laittomaksi päihteeksi (alkoholi on se laillinen), asiantuntijat pelkäävät joutuvansa kollegojensa, valvontaviranomaisten ja kukaties poliisin hampaisiin, jos tulevat julkisuudessa väärinymmärretyiksi. Kenelläkään kun ei ole varaa joutua syrjäytetyksi verkostoista, joiden varassa töitä tehdään.
Kun asiantuntijat vaikenevat, lapset etsivät tietoa netistä ja toisiltaan. Ei ihme, että kannabiksen käyttö maassa kasvaa, vaikka etelämpänä Euroopassa kannabis on menossa muodista.
Mari Schildt

Kopioin ylle kaiken, mitä Iltalehden päivän lehdessä oli (Iltalehti 2015-09/17). Juttu on aukeaman kokoinen ja koostuu muutamasta eri osasta. En laita linkkiä, kun kyseessä on ostettu nettilehti. Jos jollain on tietoa, että toimiiko linkki automaattisesti kaikilla sen saaneilla ilman salasanoja ym., niin infotkaa, jotta voin liittää sen tähän jälkikäteen, jolloin pääsette tarkastelemaan nettilehteäkin.

Avatar
Hatsitatti
Viestit: 590
Liittynyt: 13.2.2012

Re: Pienet uutiset 2015

ViestiKirjoittaja Hatsitatti » 17.9.2015 13:12

Anna-Liisan pihalla kasvaa hamppua - muhiko yllätys siemensäkissä?

Rääkkyläläisen Anna-Liisa Toropaisen, 71, ja Mauri Tuttavaisen, 67, pihapiirin maasta on putkahtanut ylös "hauskoja yllätyksiä". Pariskunnalla on ollut tapana ruokkia lintuja Venturissa, ja auringonkukansiemeniä ostetaan linnuille säkkikaupalla vuosittain.


-  Haravoin auringonkukansiementen kuoria pois syöttöpaikalta. Niitä kertyy aikamoinen kasa.

Tällä viikolla Toropainen äkkäsi kuitenkin outoja, hyvin vihreitä kasveja valoisan syöttöpaikan ympäristössä. Toropainen penkoi tovin internetiä ja päätteli pihapiirissä kasvavan hamppua.

Toropaisen teorian mukaan hampunsiemenet päätyivät Rääkkylään auringonkukansiementen mukana. Hän ei osaa sanoa, minkä yrityksen siemensäkissä salamatkustajat ovat olleet.

- Siemenet ovat tulleet ulkomailta, tuskin ne kotimaisia ovat. Hampunsiemenet ovat ilmeisesti aika arvokkaita.

Hamppu on hamppukasvien heimoon kuuluva perinteinen viljelyskasvi. Nykypäivänä hamppu on yksi maailman kiistellyimmistä kasveista eräiden hamppulajikkeiden päihdyttävien vaikutuksien vuoksi, Wikipediassa kerrotaan.

Toropainen ei ole vielä ilmoittanut kasveista poliisille.

- "Poliisi vielä pidättää meidät, koska kasvatamme hamppua", nauroimme saunavieraan kanssa. Tapaus on vain naurattanut meitä.

Rääkkyläläisten uudet kasvit tekevät jo kukkaa. Pihalla on puolenkymmentä isompaa ja pienempää kasvia.

- Olemme katselleet kasvien kukkimista. Kesä oli aika viileä. Mitenkähän kasvit ehtivät kasvaa? Entä jos olisi ollut lämmin kesä? Toropainen pohtii.

Toropainen ja Tuttavainen ovat eläinten ystäviä. Oravakin käy toisinaan syöttöpisteellä.

- Jänikset eivät varmaankaan syö hamppua. Ne katsovat, että tämä ei ole oikein hyvä kasvi, eläkkeellä oleva maatalouslomittaja Toropainen sanoo.

Luonnonvarakeskuksen tutkija Merja Hartikainen vahvistaa kuvissa olevan hamppu.

-  Koska kasvissa näyttäisi olevan kukkia, se voisi olla öljyhamppu.

-  Jos muistan oikein, hampunsiemeniä ja auringonkukansiemeniä ei voi sekoittaa toisiinsa, mutta hamppu on voinut ehkä päätyä pihalle lintujen siemensekoituksen mukana tai linnunruokapussi on sisältänyt muitakin kuin auringonkukansiemeniä, Hartikainen lisää.

http://www.karjalainen.fi/uutiset/uutis ... mensakissa

KeijoBanaani
Viestit: 115
Liittynyt: 4.4.2012

Re: Pienet uutiset 2015

ViestiKirjoittaja KeijoBanaani » 17.9.2015 14:57

Kommentti: Viinan ja kannabiksen käytön suhde on kääntynyt

17.9.2015 15:15

Huumeiden käytöstä alettiin Suomessa laajemmin puhua 1970-luvulla. Täällä pohjan perillä käyttö oli silloin vielä aika pientä ja satunnaista, mutta Keski-Euroopassa ja erityisesti Yhdysvalloissa jo aika yleistä. Silloin pelättiin kovasti, että lännen huumekulttuuri rantautuu myös Suomeen.

Kyllähän jonkinmoinen huumeaalto tulikin, mutta ei läheskään sillä voimalla kuin muualle Länsi-Eurooppaan tai muihin Pohjoismaihin. Marihuana ja hasis, LSD:stä ja muista kovemmista aineista puhumattakaan, jäivät varsien pienen piirin iloksi tai suruksi.

On tulkittu, että suomalaisnuorison pelasti huumeilta, ei valistus eikä valveutuneisuus, vaan viina ja humalahakuinen kulttuurimme. Huumeiden käytölle otollinen nuoriso tarttuikin isiensä tavoin pulloon eikä piippuun.

Tiedä sitten, kestääkö tuo tulkinta tieteellisen tarkastelun, mutta jokin yhteys näiden myrkkyjen välillä näyttäisi edelleenkin olevan. Nyt asetelma vain on kääntynyt toisin päin. Humalahakuisen kännäämisen suosio laskee, mutta huumeiden käyttö lisääntyy.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tuoreen tutkimuksen mukaan neljän viime vuoden aikana kannabiksen ja ekstaasin käyttö on lisääntynyt niin, että alle 35-vuotiaat suomalaiset käyttävät niitä enemmän kuin Euroopan maissa keskimäärin. Sen sijaan viinalla läträäminen vähentyi viime vuonna 3,4 prosenttia edellisvuoteen nähden.

THL on toistanut 15-69–vuotiaiden keskuudessa tehtävän kyselyn vuodesta 1992 lähtien, ja tänä aikana huumeiden käyttö on nelinkertaistunut.

Asenteet ovat muuttuneet. Nykynuoret pitävät viikoittaisen humalajuomisen riskejä jo säännöllistä kannabiksen käyttöä suurempina. Viime vuonna puolet vastaajista oli sitä mieltä, että kannabiksen satunnaiseen kokeiluun liittyy korkeintaan vähäinen terveydellinen tai muu riski. Tällainen mielikuva madaltaa kokeilukynnystä.

Kansalaisista 73 prosenttia – siis selvä enemmistö - on edelleen kannabiksen käytön sallimista vastaan. Nuorten vapaamielisempi suhtautuminen viittaa kuitenkin siihen, että on vain ajan kysymys, että Suomessakin aletaan vakavasti keskustella kannabiksen käytön sallimisesta. Kannabistuotteiden käyttämisestä, hallussapidosta ja jopa huumeiden myymisestä annettavien tuomioiden ankaruudesta suhteessa muihin rikoksiin se on jo virinnyt.

http://www.esaimaa.fi/Online/2015/09/17 ... 19581690/4


Palaa sivulle “Politiikka ja media”

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 4 vierailijaa