Kuva

Pienet uutiset 2015

Päihdepolitiikka, tiedotusvälineet, lainsäädäntö
Alueen säännöt
Politiikka ja media
Tämä alue on tarkoitettu kannabis- ja päihdepolitiikasta keskusteluun.

Alue on erittäin tiukasti moderoitu; lue ohjeet ennen kirjoittamista. Alueelle kuulumattomat keskustelut siirretään Tuhkakuppiin.
Kirjoita viestisi asialliseen ulkoasuun. Ylläpidolla on oikeus muuttaa epäasiallisen viestin sisältöä tai poistaa viesti.
lyijykynanen
Viestit: 64
Liittynyt: 19.12.2011

Re: Pienet uutiset 2015

ViestiKirjoittaja lyijykynanen » 4.12.2015 22:21

Porttiteoria nostaa päätään...

TTL: Limuholismista on tulossa ongelma työpaikoilla

Terveys 4.12.2015 klo 5:59 | päivitetty 4.12.2015 klo 13:31
TTL: Limuholismista on tulossa ongelma työpaikoilla
Työterveyslaitoksen ja A-klinikkasäätiön mukaan kofeiinipitoisten virvoitusjuomien jatkuva kulutus voi olla portti kovempien piristeiden käyttöön. Omaa kulutusta kannattaa tarkkailla etenkin silloin, jos juo myös kahvia tai käyttää muita kofeiinituotteita.

ihminen juo limsaa pullosta
Kuva: Ilona Koivisto / Yle
Mistä on kyse?

TTL:n mukaan runsas kofeiinia sisältävien virvoitusjuomien käyttö työpaikalla on huolestuttava ilmiö
Se ja A-klinikkasäätiö uskovat, että kofeiinituotteiden runsas käyttö voi johtaa vahvempien piristeiden käyttöön
THL arvioi, että työelämässä esiintyy jonkin verran vahvojen piristeiden käyttöä
Kyseeseen voi tulla esimerkiksi efedriini, pahimmillaan amfetamiini
Piristeiden käyttöön ajavat yhä kovemmat työelämän vaatimukset
Mukana kulkeva puolen litran limupullo on muuttunut monilla suomalaisilla luontevaksi osaksi työpäivää. Usein pullo sisältää kolaa tai muuta juomaa, joka sisältää kofeiinia.

Ilmiöön on kiinnitetty huomiota myös Työterveyslaitoksella.

– Se kokispullo kulkee monella kainalossa. Työpaikoilla tuskin osataan kiinnittää tällaiseen huomiota, vaikka kyseessä voi olla riippuvuus. Mielestäni se on huolestuttavaa, sanoo TTL:n erityisasiantuntija Leena Hirvonen.

Hirvonen vertaa jatkuvaa kofeiinipitoisten juomien kulutusta alkoholin käyttöön: lisää on saatava, koska toleranssi kasvaa. Jo pelkkä kokiksen tai energiajuoman litkiminen pitäisi hänen mielestään ottaa puheeksi työpaikoilla yhteistyössä työterveyshuollon kanssa, jotta kierre saataisiin poikki.

– Vaarana voi olla ajautuminen vahvempien piristeiden pariin. Usein työpaikoilla puhutaan vain alkoholista ja unohdetaan nämä uuden sukupolven riippuvuudet kuten holtiton kokiksen juonti tai erilaiset piristeet. Alkoholin käyttö voi nuoremmilla olla jäämässä jopa taka-alalle.

Hirvonen kehottaa noudattamaan virvoitusjuomien pakkausmerkintöjä.

– Kohtuus kaikessa. Vesijohtovesi on paras janojuoma.

Toleranssi kasvaa

Eviran mukaan puolen litran pullossa kolajuomaa noin 65 milligrammaa kofeiinia. Pienessä tölkissä energiajuomaa kofeiinia on noin 105 milligrammaa, kupillisessa kahvia noin 100 milligrammaa.

Kofeiinipitoisiin juomiin kehittyvä riippuvuus on myös A-klinikkasäätiön mukaan todellinen ilmiö, jota ei pidä ottaa kevyesti. Kun kofeiinia lisätään jo moniin muihinkin tuotteisiin ja päälle juodaan vielä kahvia, vaarana on yliannostus.

Usein työpaikoilla puhutaan vain alkoholista ja unohdetaan nämä uuden sukupolven riippuvuudet.
– Leena Hirvonen
– Limua juomalla pyritään ehkäisemään väsymystä ja saamaan lisää virettä työpäivään. Määrät voivat kasvaa huomaamatta, toteaa dopingasiantuntija, projektikoordinaattori Jukka Koskelo A-klinikkasäätiöstä.

Koskelo rinnastaa kofeiinipitoiset virvoitusjuomat kahviin ja teehen. Hän sanoo, että kofeiinin käyttö piristeenä liittyy hyvin läheisesti myös kuntodopingiin. Kuntoilun taas voi rinnastaa työelämän koviin vaatimuksiin.

– Työelämä vaatii, että pitää vain tehdä enemmän töitä ja pitkiä päiviä. Mitä sitten tehdään, jos kofeiini ei enää auta? Kovat vaatimukset voivat johtaa myös kovien piristeiden käyttöön.

Piristeistä ei kerrota

Koskelon mukaan kofeiinille herkkien ja paljon kofeiinipitoisia valmisteita käyttävien henkilöiden on syytä tarkkailla kriittisesti omaa piristävien valmisteiden käyttöään.

– Efedriini on jo nyt yksi kuntodopingiin ja työelämädopingiin luettavista piristeistä. Pitää muistaa myös amfetamiini, joka on jo kova huumausaine.

Hän arvioi, että kovien piristeiden käyttöä – työelämädopingia – esiintyy jo nyt Suomessa jonkin verran.

– Kahvia ja limua vahvempien piristeiden samoin kuin dopingaineiden käyttöä on vaikea arvioida, koska käyttöä salaillaan hyvin paljon. Ei siitä kerrota työkavereille eikä siitä raportoida mihinkään.

Lisää luovuutta?

Myös Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksella uskotaan, että piristeiden käyttöä esiintyy työelämässä. Ongelma on, ettei asiaa ole tutkittu.

Aika hyvin on pärjätty kofeiinilla tähän saakka.
– Timo Seppälä
– Jopa huumeeksi luokiteltuja aineita varmasti käytetään. Amfetamiinia pienehköin annoksin ja muuntohuumeita, joilla on samankaltaisia vaikutuksia kuin piristeillä, arvioi THL:n ylilääkäri Timo Seppälä.

Seppälä mainitsee myös metyylifenidaatin, joka on voimakkaampi piriste kuin kofeiini mutta heikompi kuin amfetamiini. Seppälä arvioi, että piristeitä käytetään esimerkiksi it-alalla ja kuljetusalalla.

– Vuorotöissä voidaan käyttää vuorotellen unilääkkeitä ja piristeitä. Jotkut sanovat, että piristeet antavat lisää luovuutta, mutta siitä tuskin on mitään näyttöä.

Ilmiötä pitäisi tutkia

Seppälä ei usko, että kofeiinipitoisten juomien runsas kulutus olisi portti vahvempiin piristeisiin.

– Ei se mahdottomuus ole, mutta aika hyvin on pärjätty kofeiinilla tähän saakka. Limua pitäisi litkiä tosi paljon, että se pitäisi vaihtaa vahvempiin aineisiin.

Sekä THL:n että TTL:n mukaan piristeiden käyttöä ja kofeiinijuomien kulutusta työelämässä pitäisi kuitenkin tutkia.

– Tämä on ilman muuta aihe, jota kannattaisi nostaa esiin ja selvittää. Olisi tarpeen tutkia, mitä tällainen ilmiö tarkoittaa työelämän ja opiskelujen kannalta, erityisasiantuntija Leena Hirvonen TTL:stä toteaa.

Anonyymit limuriippuvaiset?

A-klinikkasäätiön mukaan kofeiinijuomasta vieroittautuminen tarpeen, jos pullo on jatkuvasti käytössä. Vieroitus tapahtuu samalla mekanismilla kuin päihteistä irrottautuminen.

Mitä sitten tehdään, jos kofeiini ei enää auta?
– Jukka Koskelo
– Ensin kannattaa kertoa ihmisille, että minulla on tällainen riippuvuus. On hyvä pyrkiä hiljalleen vähentämään juomista, vaihtamaan se esimerkiksi veteen tai hankkimaan jokin terveellinen sijaistoiminto siihen tilalle.

Koskelo arvioi, että "anonyymeille limuriippuvaisille" ei kuitenkaan ole tarpeen perustaa omia ryhmiä.

– Riippuvuutta ei siinä mielessä voi rinnastaa päihteisiin tai huumeisiin, että kynnys kertoa limuriippuvuudesta on matalampi.

Satu Krautsuk
Satu Krautsuk
Twitter: @Satu911
Yle

Microchippi

Re: Pienet uutiset 2015

ViestiKirjoittaja Microchippi » 4.12.2015 23:18

Kanada laillistaa marihuanan
http://www.mtv.fi/uutiset/ulkomaat/artikkeli/kanada-laillistaa-marihuanan/5594632

Kanadasta tulee ensi vuonna ensimmäinen johtavien talouksien G7-ryhmään kuuluvista maista, joka laillistaa kannabiksen, hallituksen edustaja kertoi puheenvuorossaan perjantaina.
Pääministeri Justin Trudeau on lupaillut muutosta viime vaalikampanjasta aikana, joka nosti hänen liberaalistan valtaan. Kannabista on voinut käyttää Kanadassa jo aiemmin lääkinnällisissä tarkoituksissa.

Avatar
Lenin
Viestit: 83
Liittynyt: 9.1.2013

Re: Pienet uutiset 2015

ViestiKirjoittaja Lenin » 5.12.2015 12:01

Kanadan terveysministeri kannabislinjauksesta: "Koko maailma seuraa, miten me onnistumme"

http://www.aamulehti.fi/Ulkomaat/119500 ... umme+.html

Kanadan terveysministeri Jane Philpott kommentoi paikalliselle CBC-televisiokanavalle maan perjantaista linjausta laillistaa kannabis.
Philpottin mukaan maa aikoo ottaa mallia muiden maiden aikaisemmista kokeiluista, mutta ministeri myönsi, että valmista mallia ei ole.
- Olen jo konsultoinut ministeriön tutkijoita asiasta. Koko maailma seuraa, miten Kanada onnistuu marihuanan laillistamisessa. Kaikki haluavat, että tämä menee hyvin, Philpott sanoi.
Ministeri ei halunnut vielä kommentoida tarkemmin, miten myyntiä jatkossa säädellään ja rajoitetaan. Hän piti kuitenkin oleellisena, että päihteet pysyvät poissa lasten ja nuorten ulottuvilta.
- Se on äärimmäisen tärkeää. Nuoren ihmisen aivot ovat vielä kehitysvaiheessa, ja päihteet ovat jo nyt aivan liian helposti saatavilla.
- Meidän täytyy olla asian kanssa varovaisia, Philpott kommentoi.

Sam 1
2 tähteä
2 tähteä
Viestit: 5789
Liittynyt: 26.7.2008

Re: Pienet uutiset 2015

ViestiKirjoittaja Sam 1 » 7.12.2015 12:25

FBI pidätti Tor-verkon huumetorin takapirun

Silk Road -markkinapaikan perustajan neuvonantajaksi epäilty mies on pidätetty Thaimaassa, kirjoittaa Engadget.

Roger Thomas Clarkin väitetään toimineen aiemmin vangitun Ross Ulbrichtin neuvonantajana. Ulbricht on tuomittu laittomia aineita ja aseita välittäneen Silk Roadin perustamisesta ja johtamisesta. FBI:n mukaan Clark antoi Ulbrichtille neuvoja, kuinka maksimoida kauppapaikan tuotto ja kuinka uhkailla ihmisiä, jotta he eivät menisi poliisin puheille.

54-vuotias kanadalainen Clark tunnettiin nimillä Variety Jones, VJ, Cimon ja Plural of Mongoose. FBI epäilee hänen ansainneen vähintään satoja tuhansia dollareita osallistumalla laittomia huumausaineita ja aseita välittäneen kauppapaikan toimintaan.

FBI toimi Thaimaassa yhteisoperaatiossa paikallisen poliisin kanssa. Yhdysvallat on muodollisesti pyytänyt Thaimaata luovuttamaan Clarkin vastaamaan syytteisiin oikeudenkäynnissä.

Clarkia syytetään salaliitosta laittomien huumausaineiden välittämiseksi, josta voi saada vähintään kymmenen vuoden vankeustuomion, mutta maksimissaan elinkautisen. Lisäksi häntä syytetään rahanpesusta, josta voi saada maksimissaan 20 vuoden vankeustuomion.

Ulbrichtille on tuomittu kaksi elinkautista, mutta hän valittaa tuomioistaan.

http://www.tivi.fi/Kaikki_uutiset/fbi-p ... un-6235197

Avatar
oldirty
2 tähteä
2 tähteä
Viestit: 1666
Liittynyt: 15.5.2006

Re: Pienet uutiset 2015

ViestiKirjoittaja oldirty » 7.12.2015 21:11

Omakotitalon alakerrasta löytyi kannabiskasvattamo Espoossa


Maanantai 7.12.2015 klo 17.20


Poliisit löysivät sattumalta toisen tehtävän yhteydessä omakotitalon alakerrasta kannabiskasvattamon viime viikolla Espoossa.

Kasvattamossa oli 35 eri kasvuvaiheessa olevaa kannabiskasvia, kun poliisi iski. Toiset kasvit olivat aivan alussa, kun toiset olivat jo lähes valmiita.

- Kasvattamolle oli järjestetty hyvät kasvuolosuhteet kastelujärjestelmineen, koneellisine ilmanpoistoineen ja kasvatustelttoineen. Tarvikkeet oli tilattu netistä, sanoo rikosylikonstaapeli Kari Bloigu Länsi-Uudenmaan poliisista.

Noin 40-vuotiasta miestä epäillään huumausainerikoksesta.

Poliisin mukaan kannabiksen kasvatus on nykyään hyvin yleistä.

- Kasvattamoja tulee ilmi jatkuvasti. Joskus niitä paljastuu jopa useita viikossa, Bloigu sanoo.
JARMO LUUPPALA
jarmo.luuppala@ilmedia.fi

http://www.iltalehti.fi/uutiset/2015120 ... 6_uu.shtml
the Effects are very strange, and, at first hearing, frightful enough) is very general and frequent: and the Person, from whom I received it, hath made very many Trials of it, on himself, with very good Effect.

kazzak
Viestit: 50
Liittynyt: 8.3.2015

Re: Pienet uutiset 2015

ViestiKirjoittaja kazzak » 9.12.2015 10:10

http://politiikasta.fi/artikkeli/kohun- ... kysymyksen

Kohun ja keskustelun välissä: Julkisuuden henkilöt kannabiskysymyksen uudelleenmäärittelijöinä

Share on facebookShare on twitterShare on emailShare on printfriendly
Kirjoittanut Juho Kuokkanen
joulukuu 1, 2015

Lähes puolet nuorista suomalaismiehistä on kokeillut kannabista. Asenteet kannabiksenkäyttöä kohtaan ovat lieventyneet koko 2000-luvun ajan, ja tämä kärjistää ristiriitaa lain ja nuorten käsitysmaailman välillä. Kuva: Flickr (Katheirne Hitt)
Lähes puolet nuorista suomalaismiehistä on vähintään kokeillut kannabista. Osuus on hieman suurempi kuin saman ikäluokan naisilla.

Huumausainelain silmissä Suomessa on siis puolirikollinen nuori sukupolvi, minkä lisäksi käytön, kotikasvatuksen ja sallivampien asenteiden tiedetään olevan muutenkin kasvussa erityisesti nuorissa ikäluokissa. Aiheen koskiessa erityisesti miehiä on kannabis myös sukupuolikysymys.

Kannabis on Suomen huumetilanteessa oma lukunsa, sillä muutos ei ole heijastunut muihin huumausaineisiin, joihin suhtaudutaan edelleen tiukasti. Kaikkiaan viimeaikaista tilannetta on leimannut nimenomaan kannabiksen yleistyminen.

Havainto kärjistää ristiriitaa lain ja nuorten käsitysmaailman välillä. Kehitys on liikkunut tähän suuntaan kutakuinkin koko 2000-luvun ajan.

Tässä suhteessa harjoitetun politiikan voidaan perustellusti katsoa epäonnistuneen. Mikäli kehitys näyttää jatkuvan, huumausainepolitiikka on kannabiksen suhteen määriteltävä uudelleen jo lähivuosina. Periaatteellista keskustelua linjan muuttamisesta ei voi sivuuttaa, jos kannabiskysymykseen halutaan vastaus – mistä se ratkaisunsa sitten hakeekaan.

Muualla Euroopassa ja maailmalla sallivampi suhtautuminen on saanut tuulta alleen. Esimerkkejä löytyy tarvitsematta katsoa Pohjoismaita kauemmaksi. Keskeisin lienee Kööpenhaminan kaupungin toivoma kokeilu kannabiksen laillistamisesta. Vielä huomattavampia tapauksia viime vuosina ovat kannabiksen täysimittainen laillistaminen nyt jo neljässä Yhdysvaltojen osavaltiossa sekä Uruguayssa.

Suomessakin lakia on yritetty muuttaa. Vuonna 2014 kansalaisaloite kannabiksen dekriminalisoimiseksi sai merkillepantavat, mutta kerääjilleen ilmeisen pettymykselliset hieman yli 20 000 nimeä.

Suomen vallitsevasta huumausainepolitiikasta voidaan puhua niin kutsuttuna ”kahden raiteen mallina”, mikä tarkoittaa yritystä sulauttaa tavoite haittojen vähentämisestä perinteiseen rangaistuspolitiikkaan. Murrosta huumausainepoliittisessa ideologiassa ei kuitenkaan ole nähty. Useimmin huumausaineet vaikuttavat nousevan yksittäisten poliitikkojen kiinnostuksen kohteeksi vallitsevaa, lain kieltoon perustuvaa politiikkaa myötäillen.

Muutosta ilmassa

Ensimmäisenä eduskuntapuolueena vihreät otti kesällä 2014 kannabiksen dekriminalisointia puoltavan kannan nuoriso– ja opiskelijajärjestönsä aloitteesta. Kysymys vaikuttaakin kiinnostavan punavihreää poliittista nuorisoa, sillä Vasemmistonuoret puolestaan haluaa laillistaa kannabiksen valtion omistamiin myymälöihin ja tuki mainittua kansalaisaloitetta.

Toistaiseksi muulta poliittiselta kentältä ei ole kuulunut vastakaikua yksittäisiä kommentteja lukuun ottamatta, joskin niitäkin on aika ajoin esitetty.

Vaatimukset huumausainepolitiikan uudelleensuuntaamisesta ei kuitenkaan ole mikään uusi ilmiö. Nykyisyydelle merkityksellisimpiä ovat uudelleenmäärittely-yritykset vuosituhannen taitteessa, koska silloin vallitseva politiikka vasta muotoiltiin.

Analysoin tekeillä olevassa pro gradussani Suomen huumausainepolitiikkaa kannabiksen näkökulmasta sekä poliitikkojen tekemiä kannabiskysymyksen uudelleenmäärittely-yrityksiä ja niiden synnyttämiä reaktioita. Näin aukeavasta näkökulmasta voidaan arvioida kannabispolitiikan rintamalinjoja ja rajanvetoja, eli kannabiskysymyksen olemusta ja kehitystä Suomessa.

Politiikka ei kuitenkaan ole vain poliitikkojen yksinoikeus. Tässä tekstissä tarkastelen puheenvuoroja, joissa muut julkisuuden henkilöt kuin poliitikot tekevät vallitsevasta politiikasta ja käsitystavasta poikkeavia kannabiskysymyksen uudelleenmäärittelyjä. Aineistona on käytetty Ilta-Sanomien artikkeleita vuosilta 1995–2006.

Julkisuuden henkilöt ovat kommenteissaan sikäli mielenkiintoisia poliittisia toimijoita, että he viestivät julkisuuden ja heille sälytetyn vastuun paineessa. Julkisen keskustelun areenoilla puhujan tunnettuus kasaa painoarvoa hänen sanomalleen, joten julkisuuden henkilöiden puheenvuoroja on pidettävä huomionarvoisina poliittisina viesteinä kannabiskysymyksessä.

Hiljaista hyväksyntää 1990-luvulla

1990-luvulla kannabikseen liittyvän median ”kertomuksen” perustyyppi kertoi useimmiten huumausaineongelmasta. Vallitsevasta käsityksestä poikkeavat kommentit näyttävät olleen epätavallisia.

Keväällä 1995 kolmen hasiskilon salakuljetusyrityksestä tullissa pysäytetty viihdetaiteilija Rele Kosunen sekä joulun alla 1996 kiinni jäänyt jääkiekkoilija Jere Karalahti tulivat lopulta itse julkisuuteen ja puhuivat ilmeisen ongelmiin ajautuneina miehinä.

Kosunen selitti ryhtyneensä tekoon elämänkriisissä uhkailtuna ja painostettuna. Lähinnä hasista, mutta myös kovia huumausaineita käyttänyt Karalahti puolestaan arvioi kiinnijäämisen olleen hänelle hyväksi. Marraskuussa 1997 hasiksen maahantuontiin osallistunut näyttelijä Turo Pajala kertoi niin ikään joutuneensa huumeliigan pihtiotteeseen kuitatakseen marihuanavelkansa.

Miesten puheista jää kuitenkin epäselväksi, missä määrin he pitivät tai olivat pitämättä kannabiksen käyttöään itsessään ongelmallisena. Tavallisesti ”kertomusta” olivat äänekkäimmin määrittelemässä kaikenlaiset muut tahot kuin asianomainen itse.

Tuona aikana nuorten suhtautuminen kannabikseen muuttui sallivammaksi. Kokeilut yleistyivät ja niistä joutuivat tilille myös julkisuuden henkilöt, kuten vuoden 1996 euroviisuedustaja Jasmine, joka kuittasi asian toimittajaa myötäillen nuoruuden ajattelemattomuutena.

Kannabiskansan edustajat uudella vuosituhannella

Paikoin 2000-luvun puolella julkisuuden henkilöt uskaltautuivat poikkeamaan radikaalistikin vallitsevasta puhetavasta.

Jäädessään kiinni vuonna 2002 Anne Pohtamon 20-vuotias poika, malli Jesse Hietanen, ilmaisi katumustaan, mutta totesi pitävänsä kannabista verraten vaarattomana ja painotti jo joidenkin Euroopan maiden tajunneen tämän ja ”laillistaneen” kannabiksen. Hietanen viitannee (kuten ajan puhetapaan kuului) ”laillisuudella” siihen, ettei kannabiksesta rangaista.

Hasiksen käyttörikoksesta syytettynä ollut edellisvuoden Miss Suomen perintöprinsessa Susanna Tervaniemi, 24, harjoitti niin ikään katumusta, mutta sanoi vastaavasti, ettei pidä kannabista huumeena vedoten sen yleisyyteen ja ominaisuuksiin muihin aineisiin verrattaessa. Nainen myös kertoi avoimesti käyttäneensä kannabista satunnaisesti ja vastustavansa jyrkästi kovia aineita.

Kannabiskohut jatkuivat, kun kesän 2003 Pori Jazzeilla englantilainen Jamiroquai väitetysti poltteli jointtia lavalla ja ylisti kannabista, minkä lisäksi nuori suomalaisräppäri Paleface, 25, jäi kiinni pilvestä.

Kärynneistä edeltäjistään erottuen Paleface ei kertonut katuvansa, selitellyt tai pyytänyt anteeksi. Räppäri ei uskonut käryn vaikuttavan hänen asemaansa esikuvana, koska asiassa ei ollut nuorille mitään vierasta. ”Mä edustan tuhansia ihmisiä tässä”, hän linjasi.

Juuri nuoret muusikot ovatkin olleet puheissaan rohkeimpia. Vuonna 2005 reggaelaulaja Jukka Poika, 24, kertoi varsin kiihkottomasti jättävänsä toistaiseksi vuosien aktiivisen kohtuukäytön ja pysyi linjassaan, että käyttö on jokaisen oma asia.

2006 kommentoimassa oli Emma-ehdokkaaksi noussut rap-artisti Asa, 26, jonka toisen henkilön kanssa jakamastaan hotellihuoneesta poliisi löysi kannabistuotteita, vesipiippuja sekä pienen määrän kokaiinia. Asa selitti kokaiinin tulleen muualta ja kiisti kovien aineiden käytön, mutta myönsi avoimesti kannabistuotteiden ja bongien kuuluvan hänelle. Räppäri myös kertoi kasvattaneensa marihuanan itse, välttyäkseen kosketukselta huumevälittäjiin.

Rajanvetoa sallitun ja sanktioidun välillä

Vuosituhannen taitteessa kannabista koskevaan julkiseen keskusteluun liittyi voimakkaita odotuksia ja selväpiirteisiä rajanvetoja, mikä ilmenee esimerkiksi katumusrituaaleissa. Taustalla häilyi käsitystapa, jossa kannabis kytkettiin tiiviisti laajaan huumausainekysymykseen ja siihen liittyviin äärimmäisiin ongelmiin.

Käsitystavalla oli tukeva jalansijansa myös julkisuuden henkilöiden parissa, mistä ovat osoituksena monet tunnettuja kasvoja keränneet huumeiden vastaiset kampanjat ja tapahtumat. Vallitsevaa käsitystä mukaileva julkinen esiintyminen oli vaivatonta ja myönteisen julkisuuden muodossa palkittua.

Rajoja hätyyttelemättä esimerkiksi menneisyyden kannabiskokeilu on saatettu myöntää, kuten joidenkin poliitikkojen tavoin mallipoikansa kohussa nähnyt Anne Pohtamo sekä Frederik tekivät. Radikaalisti poikkeavien mielipiteiden ilmaiseminen on kuitenkin sisältänyt riskin.

Esimerkiksi Tervaniemen tapauksessa jo kiinni jäämisellä oli välitön sanktioitu seuraus työn menettämisen muodossa, minkä lisäksi hän koki leimautuneensa median syynissä. Keskustelun rajoja on koeteltu, mutta ”kertomuksen” määrittämiseen ovat yhä osallistuneet monet toimijat.

Vallitseva järjestys ajautui törmäyskurssille nuorissa ikäpolvissa vahvistuneen käsitystavan kanssa, jossa erityisesti kannabikseen suhtaudutaan sallivammin.

Liberaalit asenteet ja yleistynyt käyttö eivät kuitenkaan itsessään raivanneet julkisuuteen tilaa, jossa kannabiksesta puhuttaisiin vapaasti. Niinpä kannabiskysymyksen uudelleenmäärittelyjä tehtiin tavallisesti kiinni jäämisen seurauksena, jolloin julkisuuden henkilöt joutuivat tasapainoilemaan kohun ja keskustelun välillä.

Siitä huolimatta esitettiin varsin rohkeitakin kommentteja, jotka muuttivat odotuksia ja työnsivät julkisuudessa sallitun ja sanktioidun välistä rajaa lähemmäksi nuorten omaa kannabiskäsitystä. Nuoret tähdet eivät enää hiljaisesti hyväksyneet median heille tarjoamaa roolia ja tulkintaa kannabiksen käytöstään, vaan ottivat julkisuuden hallinnan omiin käsiinsä. Näkyvässä paikassaan heillä oli erityinen mahdollisuus tehdä painaviakin puheenvuoroja ja näyttää siltä, että tätä mahdollisuutta on myös haluttu tilaisuuden mukaan käyttää.

Kannabis puolirikollisen sukupolven 2010-luvulla

Nykyisin kannabis on normalisoitunut ja hyväksytty ilmiö tietyissä alakulttuureissa ja ihmisryhmissä. Esimerkiksi hiphopkulttuurin käsitystapa on siltä osin ristiriidassa vallitsevan lain kanssa ja räppärit ovatkin olleet yhä aktiivisia kannabiskysymyksen uudelleenmäärittelijöitä.

Vallitsevaa käsitystä oli haastamassa esimerkiksi Juju Ylen Kannabis–illassa vuonna 2014. Nimeään myöten kannabiksesta ammentava Pajafella on puolestaan ihmetellyt iltapäivälehtien kirjoittelua amerikkalaiskollegansa Wiz Khalifan Blockfest-esiintymisestä kesällä 2015: ”Hiisasin itsekin lavalla siellä Blockfesteillä, eikä siitä mitään kohua noussut”.

Urheilun maailmassa kannabis on sen sijaan edelleen herkkä aihe ja kohun lähde. Jääkiekkomaalivahti, Kokkolan Hermeksen Richard Ullberg, 22, puhui syksyllä 2015 peittelemättä suhteestaan kannabikseen. Urheilija kuvasi kannabiksen vaikuttaneen myönteisesti henkiseen kasvuunsa ja määritteli itsekin viestinsä poliittiseksi kannanotoksi.

Seura tuomitsi jyrkästi miehen puheet ja vakuutti pyrkivänsä tarjoamaan tälle ”tarvittavan ammatillisen avun ja tuen”. Linja muistuttaa Karalahden tapausta, kun HIFK vakuutti auttavansa pelaajaansa, joskin Ullbergin tapauksessa ei ole viitteitä siitä, että tämä apua edes tarvitsisi. Hieman yli viikon kuluttua maalivahdin sopimus purettiin.

Jo pari vuotta aiemmin kannabis oli hätkähdyttänyt jääkiekossa, kun kahden kannabiksesta dopingtestissä kärynneen leijonan uutisoitiin pelanneen maajoukkueessa keväällä 2012. Kiekkoleijonien kannabiskohussa merkillepantavaa on se, että päävalmentaja Jukka Jalonen myönsi tienneensä pelaajien kannabiksen käytöstä. Jalosen lausuntoa sitten korjattiin Jääkiekkoliiton tiedotteessa, jossa tämän kerrottiin kuulleen vain huhun kärystä.

Myönnettyä on vaikea ottaa takaisin, joten on pidettävä mahdollisena, että Jalonen ei tosiasiassa yksinkertaisesti pitänyt kannabiksen käyttöä tuomittavana. Jääkiekkoliiton julkisuuden hallinnasta tapauksen päälle jäi kuitenkin sumentava verho, eikä varmuudella voi todeta miten asiat oikeasti etenivät.

Siinä missä kannabis näyttää edelleen sisältävän voimakkaan kielteisen leiman urheilun piirissä, on siitä puhuminen sallitumpaa toisaalla. Esimerkiksi Helsingin Sanomien Nyt-liite on viime vuosina kysynyt monien julkisuuden henkilöiden kantaa kannabiksen laillistamiseen ”KukaNyt”-haastatteluissaan, joissa asiaa on kommentoitu varsin varauksettomasti.

Kannabis on monessa suhteessa yhä tabu, jonka rikkomisella on ankara seuraus, kun taas toisissa yhteyksissä julkinen keskustelu ei ole enää juurikaan kontrolloitua. Suomalaisessa kannabiskysymyksessä on vielä paljon puhumatta, eikä aihetta voi vaieta piiloon. Yhteiskunnassa on paineita, jotka tulevat nostamaan kannabiskysymyksen taas aika ajoin silmiemme eteen.

Avatar
Lenin
Viestit: 83
Liittynyt: 9.1.2013

Re: Pienet uutiset 2015

ViestiKirjoittaja Lenin » 9.12.2015 19:18

Poliisi epäilee: Huumekauppa lähti käsistä - turvapaikanhakijat puukottivat myyjää selkään

http://www.iltalehti.fi/uutiset/2015120 ... 8_uu.shtml

Rikoskomisario Heikki Sandbergin mukaan puukotuksen motiivi on ilmeisesti epäonnistunut huumekauppa.

Epäillyt olivat lähteneet marraskuun 25. päivä iltakuuden maissa Kaisaniemen puistoon ostamaan marihuanaa. He eivät päässeet myyjän kanssa sopuun hinnasta, jolloin ostajat turvautuivat puukkoon.

Noin 20-vuotiasta huumemyyjää iskettiin puukolla selkään. Puukko upposi tuppea myöten noin 10 sentin syvyyteen. Sen jälkeen häntä yritettiin puukottaa uudestaan, mutta uhri sai torjuttua iskuja käsillään, joihin tuli myös vammoja. Hänen vammansa vaativat sairaalahoitoa.

-Uhrilla on käynyt valtava tuuri. Kun puukko lyödään selkään kahvaa myöten, niin yleensä sattuu tosi pahasti ja hengenlähtö on mahdollista, Sandberg sanoo Iltalehdelle.

Epäillyt veivät uhrilta myös tämän kännykän.
Ilmeisesti epäillyt eivät tunteneet myyjää entuudestaan.

- Yksi epäillyistä sanoi kuulusteluissa, että he lähtivät ostamaan marihuanaa puistosta omaan käyttöönsä, ajanvietteeksi. Tiesivät vissiin, missä huumeita myydään. Toistaiseksi ei ole tullut ilmi viitteitä, että osapuolet olisivat tunteneet toisensa entuudestaan.

Nelikko otettiin kiinni Kallion vastaanottokeskuksesta lauantaina.

Epäiltyjen jäljille päästiin Sandbergin mukaan perinteisiä poliisin keinoja käyttäen. Eli poliisi on mennyt tekopaikalle, etsinyt tekovälineitä, selvittänyt majoituspaikkoja ja käynyt läpi massiivisesti turvakameranauhoja.

-Työmäärä on ollut valtava. Yksi iso onnistuminen tuli, kun esille nousi ajatus, että voisivatko tekijät olla turvapaikanhakijoita. Vastaanottokeskuksen turvakameranauhalta näkyy sitten kun epäilty kävelevät tapahtumapäivänä vastaanottokeskukseen sisään. Ajallinen yhteys ja tuntomerkit täsmäsivät.

Epäillyt kiistivät aluksi tekonsa, mutta tuomioistuimen vangitsemispäätöksen jälkeen epäillyt ovat Sandbergin mukaan alkaneet avautua, ja jonkinasteinen tunnustus on saatu pääepäillyltä.

-Tässä on ollut sellaistakin, että uhri ei ollut innokas kertomaan tapahtumista, uhrilla on omat intressinsä, tämä huumausaineasia, olla kertomatta.

Uhri on jo päässyt pois sairaalahoidosta.

- Sen vielä sanon, että tavallisten ihmisten ei tarvitse pelätä. Tässä tapauksessa on ollut kyse huumausainekaupasta.

KeijoBanaani
Viestit: 115
Liittynyt: 4.4.2012

Re: Pienet uutiset 2015

ViestiKirjoittaja KeijoBanaani » 10.12.2015 13:27

Kannabiksen laillistamisella suuri vaikutus Coloradon turismiin

Lähes puolet kesälomaa suunnittelevista kertoo kannabiksen laillistamisen vaikuttavan lomakohteen päättämiseen.

Kuva
Kannabiksen myyminen viihdekäyttöön laillistettiin Coloradossa 1. tammikuuta 2014. Kuva: Bob Pearson / EPA

Kannabiksen laillistamisella on ollut suuri vaikutus Coloradon matkailuelinkeinoon. Osavaltion turismista vastaava virasto on julkistanut selvityksen, josta ilmenee, että lähes puolet kesälomamatkaa suunnittelevista kertoo kannabiksen vapauttamisen vaikuttaneen matkasuunnitelmiin.

Tähän mennessä matkailuviranomaiset ovat toistelleet, että turismin lisääntymisestä voidaan yksin kiittää onnistunutta markkinointia. Colorado onkin käyttänyt yli 5 miljoonaa dollaria mainoskampanjaan, jonka on arvioitu tuottaneen osavaltiolle 2,6 miljardia dollaria lisääntyneinä matkailutuloina. Kampanjassa ei nostettu esille laillista pilveä.

Loka-marraskuussa tehty kyselytutkimus osoittaa, että Kalliovuorten markkinoinnin lisäksi myös kannabis houkuttelee, sekä karkottaa, turisteja. Yli 3 200 vastaajasta 22 prosenttia ilmoitti laillisen pilven vaikuttavan erittäin paljon ja 20 prosenttia kertoi sen vaikuttavan paljon lomapäätökseen. Seitsemän prosenttia vastaajista kertoi kannabiksen laillistamisen vaikuttavan hieman päätökseen, missä kesäloma vietetään.

Tutkimuksen johtaja Denise Miller toteaa, ettei kyselytutkimus välttämättä onnistunut huomiomaan liberaalin päihdepolitiikan takia Coloradoa karttavien vastaajien näkemyksiä. 20 prosenttia kertoo laillisen pilven tekevän Coloradosta houkuttelevamma lomakohteen, kun 15 prosenttia näkee asian päinvastoin.

Kannabiksen myyminen viihdekäyttöön laillistettiin Coloradossa 1. tammikuuta 2014.

http://yle.fi/uutiset/kannabiksen_laill ... in/8518082

Sam 1
2 tähteä
2 tähteä
Viestit: 5789
Liittynyt: 26.7.2008

Re: Pienet uutiset 2015

ViestiKirjoittaja Sam 1 » 10.12.2015 19:58

Pilvenpolttoa opetaan satasella

Marihuanan polttaminen ei kenties ole monimutkaisin taito maailmassa.
Tässäkin asiassa kokemus on kuitenkin valttia, ja siksi washingtonilainen mies tarjoaakin pilvenpolton salojen opettamista, kerrotaan BroBible-sivustolla.
Sitä mukaan, kun marihuana on laillistunut monissa osissa Yhdysvaltoja, myös aloittelevien polttajien määrä on lisääntynyt.
Niinpä pitkään pössytellyt mies lupaa opettaa taidon perinpohjaisesti sadan dollarin hintaan.
DC School of Mary Janen perustanut Ryan kertoo lähteelle pyrkivänsä korjaamaan vuosikymmenien ajan levinneitä virheellisiä käsityksiä ja vääriä tietoja pössyttelemisestä.
Palkkaa vastaan Ryan, tai yksi hänen ystävistään, saapuu kotiisi asianmukaisen välineistön ja informaation kera.
Opettaja kertoo, kuinka käytät marihuanaa oikeaoppisesti, oli kyse polttamisesta, syömisestä tai höyryttämisestä.
Hän myös kertoo suosituksensa, mistä hankkia ruohoa, sekä jakaa tietoa käytön riskeistä ja hyödyistä.
Samaan hintaan saat tuoda oppitunnille myös kolme ystävää. Palvelu on ikävä kyllä toistaiseksi tarjolla vain Washingtonin alueella.

http://www.iltamakasiini.fi/artikkeli/3 ... -satasella

Sam 1
2 tähteä
2 tähteä
Viestit: 5789
Liittynyt: 26.7.2008

Re: Pienet uutiset 2015

ViestiKirjoittaja Sam 1 » 15.12.2015 18:41

Hamppuviljelmässä poikkeuksellisen tuottoisia kasveja - lahtelaismiehelle ehdollista

Kotonaan kannabista kasvattanut lahtelaismies tuomittiin törkeästä huumausainerikoksesta Päijät-Hämeen käräjäoikeudessa tiistaina.
39-vuotias mies sai vuoden ja kaksi kuukautta ehdollista vankeutta.

Lahtelaismiehellä oli omakotitalossaan kolme pientä hamppuviljelmää viime vuodenvaihteessa. Niistä olisi tullut yli kilo marihuanaa.

Poikkeuksellisen tuottoisia oli kaksi suurta kukitusvaiheessa olevaa kannabiskasvia, jotka kasvoivat vesiviljelmässä
tehokkaiden kasvivalojen alla. Esitutkinnassa keskusrikospoliisi kuivatti kasvien sadon, ja kahdesta kasvista tuli yhteensä
lähes 900 grammaa marihuanaa. Yleensä yhden kasvin tuotto on vähän yli 200 grammaa.

Miehen talosta löytyi myös alle sata grammaa valmista marihuanaa ja yhdeksän muuta kannabiskasvia, joista olisi saanut
yhteensä noin 200 grammaa marihuanaa.

Syyttäjä katsoi, että viljely tehtiin ainakin osin myynti- ja välitystarkoituksessa ja rikos oli ammattimaisesti toteutettu.

Mies myönsi syytteen oikeudessa. Hänellä ei ole huumerikostaustaa.

http://www.ess.fi/uutiset/kotimaa/2015/ ... ehdollista

Savuttaja
Viestit: 135
Liittynyt: 5.2.2014

Re: Pienet uutiset 2015

ViestiKirjoittaja Savuttaja » 18.12.2015 7:46

http://www.iltalehti.fi/uutiset/2015121 ... 2_uu.shtml "Kannabis lääkkeenä kuohuttaa tunteita: "Hoitohenkilökunnalta kohtuuttomia leimoja"

Takavuosien viihdejulkkis Jussi Ahde on puolustanut Uusi Suomi -lehteen kirjoittamassaan blogikirjoituksessa kannabiksen käyttöä lääkkeenä.

- Haluan sanoa selkeästi, että kannabis ei varmasti sovi jokaiselle, niin kuin ei sovi vehnä, maito, alkoholi tai naudanlihakaan. Eikä mitään tule nauttia liikaa, mutta itse en voi yksinkertaisesti enää elää lain mukaan, joka kieltää aikuisilta ihmisiltä tämän luonnossa kasvavan kasvin käytön, Jussi Ahde kirjoitti blogissaan.

Hän perusteli tekstissään kannabiksen oikeutusta kasvin lukuisia sairauksia parantavalla vaikutuksella. Ahteen mielestä laki kannabiksen lääkekäytöstä on lääkeyhtiöiden lobbaama.

- Tämä laki palvelee ainoastaan heitä sysäten ihmiset syömään kalliita, haitallisia ja erittäin voimakasta riippuvuutta aiheuttavia lääkkeitä vaivoihin, joihin luontoäiti on tarjonnut meille avun. Tämä on silkkaa hulluutta ja totuuden pakoilua, Ahde sanoo blogissaan.

Hän kertoo tuntevansa useita ihmisiä, jotka käyttävät joko säännöllisesti tai satunnaisesti kannabista.

- Joukkoon mahtuu poliitikkoja, urheilijoita, perheenäitejä, nuoria, vanhoja, taiteilijoita, muusikkoja, duunareita, sairaita ja terveitä. Ihan koko kirjo ihmisiä.

Mitä tähän ehdotukseen sanovat asiantuntijat?

Tutkimusprofessori Pekka Hakkarainen Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksesta (THL) toteaa, että Suomessa on iso joukko ihmisiä, jotka käyttävät kannabista itsehoitona.

- Heitä on paljon suurempi joukko kuin virallisia lääkekannabiksen käyttäjiä. Monilla heistä on myös diagnosoituja sairauksia. Pulmallista on, että he eivät ole keskustelleet lääkärinsä kanssa siitä, miten kannabis esimerkiksi sopii yhteen muiden lääkkeiden kanssa. Onko siitä oikeasti hyötyä vai jopa haittaa heidän sairautensa hoidossa? Hakkarainen sanoo.

Voisiko Suomi laillistaa kannabiksen?

- En pidä sitä ajankohtaisena, kysymys ei ole Suomessa akuutti. Yhdysvalloissa joissakin osavaltioissa on laillistettu kannabiksen viihdekäyttökin. Tämä on oivallinen tilaisuus seurata, millaisia vaikutuksia sillä on yhteiskuntaan ja ihmisten elämään, Hakkarainen vastaa.

- Kannabista on tutkittu loppujen lopuksi hyvin vähän laillisena päihteenä. On ehdottoman tärkeä seurata tätä nyt tarkasti. Sitten ei enää tarvitse spekuloida niin paljon.

"Päihdeongelmia jo riittävästi"

Lääkekannabiksen problematiikka on parhaillaan kuuma keskustelunaihe lääkäripiireissä. A-klinikkasäätiön kehittämisjohtaja Ari Saarto ja johtava ylilääkäri Kaarlo Simojoki eivät vielä kannata kannabiksen laillistamista.

- Päihde- ja riippuvuusongelmia on jo riittävästi, Saarto kommentoi.

- En kannata laillistamista, mutta kuka tietää, mitä mieltä olen kymmenen vuoden kuluttua, kun meillä on taas uutta tutkittua tietoa, Simojoki toteaa.

Hän perustelee, että Suomessa on vahva päihteiden sekakäytön kulttuuri.

- On erittäin suuri riski, että laillistettuna kannabis olisi taas yksi lisäpäihde suurelle joukolle ihmisille. Kannabis aiheuttaa etenkin alle 20-vuotiaille haittoja, joiden vuoksi he hakeutuvat hoitoon aiempaa useammin.

"Ylilyöntejä tapahtuu"

Saarron mielestä hoitohenkilökunta tarvitsisi lisää asiallista informaatiota kannabiksesta lääkkeenä. Saarto toteaa, että lääkekannabiksen käyttö on joissakin tilanteissa perusteltua.

- Hoitohenkilökunta miettii välillä liian pitkään lääkekannabiksen käytön motiiveja ja tarkoituksia. Tietämättömyyttä on edelleen. Ihmisten omien vaivojen hoitaminen saattaa vaikeutua eikä toimintakykyä saa parannettua, kun he eivät saakaan lupaa lääkekannabikseen.

Saarto nostaa esille esimerkiksi tapaukset, joissa lasten huostaan ottamista on harkittu vanhempien lääkekannabiksen käytön vuoksi.

- Kun aletaan miettiä lääkekannabista käyttävien vanhempien suhdetta lapsiin, voi tulla kohtuuttomia leimoja. On aivan kohtuutonta, että lääkekannabiksesta hyötyviä epäillään narkkareiksi. Kun kannabis ja huumausaineet mainitaan, heti epäillään, Saarto sanoo.

Myös ylilääkäri Simojoki myöntää, että ylilyöntejä tapahtuu.

- Ylilyöntejä tapahtuu, ja kannabikseen (kuten muihinkin päihteisiin) suhtaudutaan helposti tuomitsevasti ja yliherkästi. Mielipiteet ovat usein kaukana toisistaan - ääripäissä. Se taas estää asiallisen ja hedelmällisen keskustelun, Simojoki toteaa.

Katukauppa eri asia

THL:n mukaan kannabishoidon piirissä on Suomessa noin sata potilasta. THL huomauttaa kannabiksen lääkekäytöstä kertovalle nettisivullaan seuraavasti: "katukauppakannabis eroaa vaikutuksiltaan ja laadultaan vakioiduista lääkekannabisvalmisteista. Siksi se ei sovellu itsehoitolääkkeeksi missään olosuhteissa."

Myös ylilääkäri Simojoki nojaa haastattelussa THL:n vuoden 2014 ja 2010 tilastoihin.

- Vuonna 2014 hoitoon hakeutuvista huumeidenkäyttäjistä 78 prosenttia oli opioidien käyttäjiä. Opioidit oli ensisijaisena päihteenä 53 prosentilla. Alle 20-vuotiailla kannabis oli edelleen selvästi yleisin hoitoon hakeutumiseen johtanut ongelmapäihde.

Jussi Ahteen blogi: http://jussiahde.puheenvuoro.uusisuomi. ... a-masennus

THL: https://http://www.thl.fi/fi/web/alkoho ... aakekaytto
TIINA SAARI

Alleviivaukset ja lihavoinnit omia. -Savuttaja-

Avatar
oldirty
2 tähteä
2 tähteä
Viestit: 1666
Liittynyt: 15.5.2006

Re: Pienet uutiset 2015

ViestiKirjoittaja oldirty » 19.12.2015 14:52

Lentotukikohdassa sattui huulirasvamoka – "Aika noloa"

Hampunsiemenöljyä sisältävät tuotteet on kielletty Yhdysvaltojen armeijassa.
19.12.2015 13:58
Taloussanomat

Yhdysvaltojen ilmavoimien Elmendorfin tukikohdassa Alaskassa on jouduttu keräämään pois satoja tuubeja huulirasvaa sen jälkeen, kun rasvan huomattiin sisältävän hivenen THC:tä eli tetrahydrokannabinolia, joka on marihuanan psykoaktiivinen yhdiste. Asiasta kertoi Fox News.

Huulirasvoja oli jakanut seksuaalisen ahdistelun ehkäisystä lentotukikohdassa vastaava toimisto. Lentotukikohdan tiedottaja Michael Harrington sanoi, että huulirasvat oli hankittu vahingossa.

– Tämä on totta, aika noloa, Harrington sanoi.

Rasva sisälsi hampunsiemenöljyä, joka on kielletty Yhdysvaltojen armeijan ja ilmavoimien säännöissä.

Lentotukikohdan työntekijät saivat keskiviikkona viestin, jossa heitä pyydettiin heittämään huulirasvat roskiin.

Viestissä korostettiin, että vaikka huulirasva ei sisällä niin merkittävää määrää THC:tä, että se näkyisi huumetestissä, kaikki hampunsiementuotteet ovat kiellettyjä.

http://www.taloussanomat.fi/ulkomaat/20 ... 1516866/12
the Effects are very strange, and, at first hearing, frightful enough) is very general and frequent: and the Person, from whom I received it, hath made very many Trials of it, on himself, with very good Effect.

vade
Viestit: 49
Liittynyt: 27.2.2010

Re: Pienet uutiset 2015

ViestiKirjoittaja vade » 20.12.2015 17:52


Kannabiksen käyttäjä on laiskiainen – netissä naureskellaan australialaiselle huumevalistuskampanjalle


Huumevalistus ei aina mene ihan nappiin. Australialainen kampanja leviää somessa, muttei valistuksellisista syistä. Syynä ovat laiskiaiset.


Stoner Sloth -kampanja leviää somessa.
Australialaisen osavaltion huumevalistuskampanja on mennyt pahasti pieleen. Uuden Etelä-Walesin hallituksen kampanjan tarkoituksena on varoittaa nuoria jatkuvan kannabiksen käytön vaaroista. Keinot vain ovat herättäneet huvitusta, sillä kampanjavideoilla kannabiksen käyttäjät kuvataan laiskiaisina.

Muun muassa brittilehti The Guardian uutisoi kampanjavideoista, jotka alkoivat levitä sosiaalisessa mediassa tällä viikolla. Videoilla laiskiaisiksi pukeutuneet ruohon polttelijat kamppailevat erilaisissa arkipäivän tilenteissa. Yksi on passiivisena bileissä, toinen epäonnistuu koulussa. Kampanja on todella herättänyt huomioita, tosin hieman eri syistä kuin tekijät luultavasti olisivat halunneet.


http://yle.fi/ylex/uutiset/kannabiksen_ ... /3-8543007
peace

Avatar
töktök
Viestit: 244
Liittynyt: 9.12.2014

Re: Pienet uutiset 2015

ViestiKirjoittaja töktök » 20.12.2015 18:29

Ei nyt mikään median uutinen, mutta kulttimainetta nauttiva taiteilija Tuukka Virtaperko laitettiin pakkohoitoon jonkun ulkopuolisen aloitteesta.

Jouduin suijetulle osastolle, vaikken ollut vaaraksi itselleni enkä muille. Nämä lääkkeet ovat niin tukevia että oikeinkijoituskin on vaikeaa. En myöskään tiedä kuka minut tänne jäjesti. Olisi kiva ettei itseilmaisusta tulisi tällaisia sanktioita, kun tähän muidenkin ihmisten todellisuuteen on niin vaikea osallistua jos ei saa ilmaista itseään. Miksi mä olen täällä ja mitä mun sitten olisi pitänyt tehdä?
Enhän minä sitä ulko-ovea olisi muuten avannut, mutta rapussa oli ihan pipona vartioita, poliisja ja sairaanhoitjaia. He olivat kertääntyneet oven eteen tiiviisti kuin silit purkissa ja huutelivat ovat läpi, raapivat ovea, räpelsivät kahvaa eivätkä kuunnelleet oikeastaan mitään mitä sanoin.
Jos minulla olisi ollut kotona seurana joku, joka olisi sanonut että älä nyt avaa tuota ovea, kai se olisi sujunut paremmin, mutta huoltomiehelläkin he uhkailivat, joten kyllä he sisään olisivat varmaan kumminkin lopulta tulleet. Ilmainen ruoka on kivaa mutta on täällä osastolla kyllä vähän tylsää välillä. Kuka hitto mulle tuommoiset tyypit soitti ovelle ja johtuiko se siitä että olin itse tehnyt väärin jotakuta kohtaan?
Jos olisin yhhtä paljon treenannut näitä hommia varten kuiin Leon niin eihän ne mua olis elävänä saaneet, mutta en mä semmostakaan oikeiin viitsis.
Täällä voi vierailla kahdestatoista eteenäpin, arkisin kahdesta eteenpäin.


Pumpattu täyteen lääkkeitä, vähän tulee inhottava fiilis kun kommentteja lukee.
edit: en tiedä taustoja, että oliko tässä joku "tapaus", josta suivaantuneena joku olisi ilmoittanut viranomaisille että Tuukka olisi jotenkin vaarallinen.

Sam 1
2 tähteä
2 tähteä
Viestit: 5789
Liittynyt: 26.7.2008

Re: Pienet uutiset 2015

ViestiKirjoittaja Sam 1 » 21.12.2015 11:09

Ahtaaja ilmoitti käyttäneensä kannabista – potkut tuli, mutta oikeudessa iloitsi ahtaaja

Turun hovioikeudessa on käsitelty kannabiksen käytön vuoksi irtisanotun ahtaajan tapausta.
15 vuotta samassa työpaikassa ollut ahtaaja sai potkut, koska oli antanut rajatapaukseksi lasketun puolipositiivisen huumenäytteen ja itse ilmoittanut työnantajalleen käyttäneensä kannabista lomalla ollessaan. Työnantajan mukaan hän oli törkeästi vaarantanut työturvallisuutta työpaikalla. Lisäksi potkuja perusteltiin yhtiön päihdeohjelmalla, jonka mukaan varmistettu huumeiden käyttö johtaa työsuhteen päättämiseen.

Käräjäoikeus katsoi jo aiemmin, että asiassa jäi näyttämättä, oliko työntekijä ollut testinantopäivänä työpaikallaan huumausaineen vaikutuksen alaisena. Koska näyttöä ei ollut, työnantajalla ei ollut lakien tarkoittamaa erittäin painavaa syytä kantajan työsopimuksen purkamiselle tai irtisanomiselle.

Hovioikeus katsoi lisäksi huomionarvoiseksi sen, että työntekijän testitulos olisi merkitty negatiiviseksi, ellei kannabiksen käyttö olisi ollut tiedossa työntekijän oman ilmoituksen vuoksi. Työntekijän virtsanäyte ei yksin osoittanut hänen olleen huumausaineen vaikutuksen alaisena työssä, sillä hänen testituloksensa jäi yleisesti hyväksyttyjen sosiaali- ja terveysministeriön suositusten mukaisen positiivisen näytteen raja-arvon alle.

Asiantuntija kertoi hovioikeudelle, että vastikään julkaistujen eurooppalaisten suositusten mukaan positiivisen kannabisnäytteen raja-arvo on 15 nanogrammaa millilitrassa. Kantajan testitulos oli noin 8.6 ng/ml. Tällainen tulos olisi sekä asiantuntijan että todistajana kuullun työterveyslääkärin mukaan merkitty negatiiviseksi, ellei taustalla olisi ollut työntekijän omaa ilmoitusta.

Hovioikeus päätyi käräjäoikeuden kannalle ja totesi, ettei työntekijän virtsanäyte yksin osoittanut, että hän olisi ollut huumausaineen vaikutuksen alaisena työssä. Näin ollen työsuhteen päättäminen katsottiin perusteettomaksi eikä työntekijän voitu katsoa itse antaneen aihetta potkuille.

Oikeus piti kantajan vaatimaa 12 kuukauden palkkaa vastaavaa korvausta työsopimuksen perusteettomasta päättämisestä määrältään kohtuullisena. Kantaja oli ollut potkujen jälkeen työttömänä.

http://www.uusisuomi.fi/kotimaa/154051- ... si-ahtaaja

Avatar
toohi
2 tähteä
2 tähteä
Viestit: 777
Liittynyt: 1.12.2006

Re: Pienet uutiset 2015

ViestiKirjoittaja toohi » 23.12.2015 4:21

RAY:n rahoitus varmistui: Huumeiden käyttäjille mahdollisuus testauttaa aineensa

Kotimaa Julkaistu 22.12.2015 16:17

(Kuva ja kuvateksti: Huumetestauksen tarkoituksena on paitsi jakaa tietoa käyttäjille, myös tuottaa viranomaisille tietoa muuntohuumetilanteesta. Helsingin poliisilaitos)

A-klinikkasäätiö on aloittamassa projektin, jossa on tarkoitus antaa huumeiden käyttäjille mahdollisuus testauttaa huumeensa laboratoriossa. Viranomaiset pelkäävät, että ilmaista testausmahdollisuutta saattavat hyödyntää myös huumekauppiaat.

Huumeiden käytön haittoja vähentävän projekti sai aiemmin tässä kuussa 137 000 euron rahoituksen Raha-automaattiyhdistykseltä.

Projektin valmistelu käynnistyy alkavana vuonna ja itse huumetestauksen on tarkoitus alkaa vuonna 2017.

Projektin valmistelussa mukana ollut Juha* A-klinikkasäätiöstä kertoo, että tavoitteena on toisaalta tarjota käyttäjille mahdollisuus tehdä valinta käyttämisestään totuudenmukaisten tietojen perusteella.

Tarkoituksena on myös tarjota viranomaisille ja muille aiheen parissa toimiville ajanmukaista tietoa huumekentän tapahtumista ja käytetyistä aineista. Esimerkiksi erittäin vaarallisten aineiden havaitsemisesta voidaan varoittaa ennalta keskussairaaloita.

Projektin ytimessä on käytännön haittoja vähentävä päihdetyö.

– Kun joka tapauksessa päihteitä tullaan käyttämään, on ihmisille annettava mahdollisuus saada totuudenmukaista tietoa aineista. Yhteiskunnan kustannukset väärinkäytetyistä huumeista ovat massiiviset. Yksi hoitopäivä teholla voi maksaa useita tuhansia euroja, Juha kertoo.

MTV Uutisten tavoittama viranomaislähde kuitenkin pelkää, että palvelun asiakkaaksi päätyy myös huumekaupiaita.

– Tarkoitus on hyvä, mutta vaaroja on myös olemassa. Annetaanko jollekin ihmiselle ilmaiseksi konsultaatiota, jotta huumeiden myyminen eteenpäin olisi helpompaa, lähde pohtii.

Muuntohuumeongelma vaatii toimia

Ajatus testauspisteestä alkoi, kun muuntohuumeet huomattiin ensimmäisiä kertoja terveysneuvontapisteissä. Henkilökunta huomasi, ettei se osannut neuvoa aineiden käytön kanssa, eivätkä sen enempää asiantuntijat kuin käyttäjätkään olleet tietoisia mitä aineita todellisuudessa käytetään.

– Esimerkiksi terveydenhoidossa ei osattu hoitaa yliannostuksia, sillä esimerkiksi MDPV-yliannostusta hoidetaan eri tavalla kuin amfetamiinin aiheuttamaa, hän kertoo.

Uuden palvelun tarkoituksena on mahdollistaa huumeiden käyttäjille anonyymi palvelu, jonka kautta käyttäjät voivat selvittää, mitä huumeita heillä todellisuudessa on.

Palvelu on suunnattu henkilöille, jotka käyttäisivät huumeita joka tapauksessa. Tarkoituksena on tarjota heille tietoa, jonka perusteella he voivat tehdä valinnan käytöstään. Myös internetistä huumeensa tilaavat ovat kohderyhmässä.

Projektin osana järjestetään myös käytön riskejä vähentävän huumetiedon levittämistä sivustoille, joissa huumekauppaa käydään. Tätä ei ole aiemmin tehty.

Käytössä myös muualla Euroopassa

Huumeiden testaaminen ei ole maailmassa ainutlaatuinen innovaatio. Juhan mukaan esimerkiksi Portugalissa, Espanjassa, Ranskassa, Saksassa, Belgiassa on tehty testejä erityisesti ekstaasin kaltaisen "bilehuumeiden" osalta.

Yleisin huoli koskien huumeiden testausta on Juhan mukaan se, että huumekauppiaat alkaisivat käyttää palvelua todisteena siitä, että myyty tavara on puhdasta. Juhan tietojen mukaan näin ei kuitenkaan ole muualla maailmassa juuri käynyt.

– Jos jotkut joka tapauksessa myyvät aineita ja niitä ostavat, niin eikö ole parempi, että he tietävät, mitä kauppaavat, Juha kysyy.

Hän lisäksi muistuttaa, että muuntohuume-erissä saattaa usein olla sekaisin useita aineita. Tämän vuoksi tarkistus ei toimi kovin hyvin muihin kuin yksittäisten käyttöannosten tutkimiseen.

Monet kysymykset vielä auki

Juha painottaa, että hankkeen tarkoituksena ei ole helpottaa huumeiden käyttöä tai sanoa käytön olevan hyväksyttävää tai turvallista.

Projektia tullaan tekemään viranomaisten ohjauksessa, joten tulli ja poliisi seuraavat sen toimintaa. Juha kuitenkin painottaa, että tarkoituksena ei ole saada ketään kiinni tai rangaistavaksi.

Käytännön toteutuksesta moni asia vielä auki. Ei ole esimerkiksi selvää, missä kaikkialla näytteitä otetaan vastaan, missä laboratoriossa ne tutkitaan ja miten ne sille kuljetetaan.

– Eräs ratkaisematon kysymys on se, syyllistyykö työntekijä huumeen hallussapitoon, kun hän ottaa näytteen vastaan, Juha kertoo.

*Juha haluaa käyttää vain etunimeään, sillä myös työskennellessään huumeiden käyttäjien kanssa asiakaspalvelutyössä hänestä käytetään pelkkää etunimellä.

Ville Eklund
ville.eklund(at)mtv.fi

http://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/artik ... sa/5622630

Savuttaja
Viestit: 135
Liittynyt: 5.2.2014

Re: Pienet uutiset 2015

ViestiKirjoittaja Savuttaja » 23.12.2015 13:55

http://www.hs.fi/ulkomaat/a145076533322 ... e658ac669b

Kolumbia laillisti lääkekannabiksen

Kolumbian presidentti Juan Manuel Santos allekirjoitti tiistaina asetuksen, joka laillistaa lääkekannabiksen sekä asettaa säännöt sen käytölle ja kasvatukselle.

Presidentti Santosin mukaan lääkekannabiksen salliminen ei ole vastoin hallituksen pyrkimyksiä kitkeä huumekauppaa ja laitonta kasvatusta.

Lääkemarihuanan kasvattajiksi haluavien tulee hankkia siihen viranomaislupa.

Lupa mahdollistaa myös kannabispohjaisten lääketuotteiden myynnin maihin, joissa ne ovat laillisia, kuten Uruguayhin, Kanadaan tai Hollantiin.


Kolumbia ei suunnittele kannabiksen kaupallisen tai viihdekäytön laillistamista kokonaan, kuten Uruguay teki.

Maan nykyisen lainsäädännön mukaan alle 20 gramman tai 20 omaan käyttöön tarkoitetun kannabiskasvin hallussapidosta ei kuitenkaan seuraa rangaistusta.

Kolumbia keskeytti tänä vuonna laittomien huumeviljelysten sumuttamisen torjunta-aineilla, koska tutkimukset osoittivat yhteyden käytettyjen torjunta-aineiden ja syövän välillä.

savuseppo
Viestit: 1490
Liittynyt: 2.11.2015

Re: Pienet uutiset 2015

ViestiKirjoittaja savuseppo » 24.12.2015 12:10

Kannabiksen kasvattajille vuosien vankeustuomiot
Kolmikko oli kasvattanut hamppua Rovaniemellä vanhassa navetassa ja oululaisessa asuinhuoneistossa.

OULU
Oulussa ja Rovaniemellä useita kiloja kannabista kasvattaneet ja myyneet miehet on tuomittu vuosien vankeuteen. Hovioikeus piti ennallaan käräjäoikeuden kahdelle miehelle langettamat noin neljän vuoden tuomiot.

Mukana olleen kolmannenkin miehen runsaan vuoden pituinen ehdollinen rangaistus pysyi ennallaan.

Kolmikko oli kasvattanut hamppua Rovaniemellä vanhassa navetassa ja oululaisessa asuinhuoneistossa. Kannabista tuomitut kasvattivat vuosien 2010 – 2014 välisenä aikana.

Oikeuden mukaan myynnissä ja kasvatuksessa on ollut ainakin 14 kiloa kannabista ja rahaa on liikkunut lähes 300 000 euroa.

Oikeuden mukaan toiminnan laajuutta osoittavat Oulun postista muutaman päivän aikana viime vuoden lokakuussa takavarikoidut 79 kannabispostilähetystä.

Kannabis-ringissä mukana ollut neljäs mies sai vajaan vuoden ehdollisen tuomion käräjäoikeudessa, mutta hän ei valittanut tuomiostaan hovioikeuteen.

http://yle.fi/uutiset/kannabiksen_kasva ... ot/8551749

savuseppo
Viestit: 1490
Liittynyt: 2.11.2015

Re: Pienet uutiset 2015

ViestiKirjoittaja savuseppo » 24.12.2015 13:04

Poliisilla yllättävä apujoukko – pulut paljastivat kannabisfarmin

Poliisilaitoksen läheisyydessä parveilleet pulut olivat herättäneet viranomaisten huomion Merseysidessa, Englannissa. Poliisien epäilykset laittomasta toiminnasta heräsivät, kun he huomasivat, että erään kotitalon katolla oli pulujen lämmittelypaikka.

Mirror-lehden mukaan viranomaiset päättivät tutustua taloon tarkemmin ja he löysivät asunnosta suuren kannabisviljelmän. Poliisit takavarikoivat asunnosta 67.000 euron edestä kannabista. Puluparven ansiosta rikolliset saatiin kiinni.

Viranomaisten mukaan ilman puluparvea kannabisten kasvattaminen olisi jäänyt poliiseilta pimentoon. Kasvatuslamppujen lämpö oli tehnyt katonharjasta miellyttävän levähdyspaikan linnuille ja niiden ansiosta rikolliset saatiin vastuuseen laittomista teoistaan.

http://www.stara.fi/2015/12/21/pulut-pa ... bisfarmin/

savuseppo
Viestit: 1490
Liittynyt: 2.11.2015

Re: Pienet uutiset 2015

ViestiKirjoittaja savuseppo » 24.12.2015 13:16

Saako lomalla pössytellä? US: Kannabiksen takia irtisanottu sai kymppitonnien korvaukset

Kannabiksen käytön vuoksi töistä potkut saanut mies on saanut kymmenien tuhansien eurojen korvaukset oikeudessa, kertoo Uusi Suomi.

Lehden mukaan 15 vuotta samassa työpaikassa ahtaajana työskennellyt mies sai potkut, kun hän antoi "puolipositiivisen huumenäytteen" ja kertoi itse työnantajalleen käyttäneensä kannabista lomalla.

Työnantajan mukaan miehen toiminta vaaransi törkeästi työturvallisuutta työpaikalla. Lisäksi potkuja perusteltiin yhtiön päihdeohjelmalla, jonka mukaan varmistettu huumeiden käyttö johtaa työsuhteen päättämiseen.

Hovioikeus katsoi käräjäoikeuden tapaan, että jutussa ei voitu näyttää miehen olleen huumausaineen vaikutuksen alaisena testipäivänä. Näin ollen potkut olivat laittomat.

Oikeus huomautti myös, että testitulos olisi merkitty negatiiviseksi, jos työntekijä ei olisi kertonut siitä vapaaehtoisesti. Itse testitulos jäi sosiaali- ja terveysministeriön määrittämän raja-arvon alle.

Työnantaja tuomittiin korvaamaan työttömäksi jääneelle miehelle 12 kuukauden palkkaa vastaava korvaus. Ahtaaja tienaa keskimäärin 3700 euroa kuussa, josta kertyy noin 45 000 euron bruttovuosiansio ilman lomalisiä.

Juttu käsiteltiin Turun hovioikeudessa.

http://www.helsinginuutiset.fi/artikkel ... ppitonnien


Palaa sivulle “Politiikka ja media”

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 7 vierailijaa