Kuva

Pienet uutiset 2018

Päihdepolitiikka, tiedotusvälineet, lainsäädäntö
Alueen säännöt
Politiikka ja media
Tämä alue on tarkoitettu kannabis- ja päihdepolitiikasta keskusteluun.

Alue on erittäin tiukasti moderoitu; lue ohjeet ennen kirjoittamista. Alueelle kuulumattomat keskustelut siirretään Tuhkakuppiin.
Kirjoita viestisi asialliseen ulkoasuun. Ylläpidolla on oikeus muuttaa epäasiallisen viestin sisältöä tai poistaa viesti.
Avatar
Laiskimus
Viestit: 318
Liittynyt: 28.2.2015

Pienet uutiset 2018

ViestiKirjoittaja Laiskimus » 13.2.2018 17:15

Sitä ollaan reippaasti jo helmikuun puolella, ja ainakaan omiin silmiin ei vielä tätä topiccia osunut.

Eli tännenäin vuoden 2018 uutisia koskien kannabista. Ei pelkkiä linkkejä, liittäkää koko uutinen tekstimuodossa ja mahdollinen linkki itse uutiseen. :)

THL: Huumeiden käytöstä ei tulisi enää rangaista
Tiistai 13.2.2018 klo 16.35

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos ehdottaa, että huumeiden käyttöön puututtaisiin jatkossa sosiaali- ja terveydenhuollon käytettävissä olevin keinoin.

Valtaosa huumausaineiden käyttörikoksista koskee kannabista. Yli 60 prosenttia 25-34-vuotiaista on sitä mieltä, ettei kannabiksen käytöstä tulisi rangaista.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL ehdottaa huumausaineiden käytön rangaistavuudesta luopumista.

- Entistä enemmän on maailmassa käyty keskustelua siitä, onko tämä huumausainepolitiikassa ollut linja kovin hyvä ja onko se tuottanut niitä tuloksia mitä on haluttu, perustelee THL:n tutkimusprofessori Pekka Hakkarainen.

Hakkaraisen mukaan yleisesti on ryhdytty miettimään vaihtoehtoisia keinoja hallita tilannetta, jossa huumausaineiden käyttö muun muassa synnyttää runsaasti järjestäytynyttä rikollisuutta ja aiheuttaa terveysongelmia sekä kuolemia.

- Siinä on tullut esiin, että ehkä tämmöisiin käyttötapauksiin ja siihen liittyvään hallussapitoon olisi järkevää lähestyä enemmänkin sosiaali- ja terveydenhuollon toimenpitein kuin poliisitoimin.

THL:n mukaan rangaistus ei toimi käytön ja sen haittojen ehkäisemisessä. Hakkarainen viittaa muun muassa Portugaliin, jossa huumeiden käytön rangaistavuudesta luovuttiin vuosituhannen alussa, vuonna 2001. Portugalissa muutos on ollut positiivinen:

- Siellä tulokset ovat olleet hirveän lupaavia siinä, että käyttö ei ole lisääntynyt. Sen sijaan huumehaittojen, kuten huumekuolemien ja tartuntatautien, esiintyvyys on todella vähentynyt oikein merkittävästi, Hakkarainen sanoo.

Helpommin hoitoon

Pelko rangaistuksesta voi joissain tapauksissa hankaloittaa ja jopa estää huumeidenkäyttäjän hoitoon hakeutumisen.

- Kun käyttö on rikoslaissa määritelty rikokseksi, niin se luo rikollisen leiman, joka vaikuttaa ihmisten suhtautumiseen ihan arkisista ympäristöistä moniin virallisiin toimijoihin, Hakkarainen sanoo.

Hän toteaa, että rikollisen leiman katoaminen helpottaisi asian puheeksi ottamista erilaisissa palveluksissa ja helpottaisi hoitoonohjausta.

Huoli nuorista

Huumeiden käyttörikoksesta tulee aina merkintä poliisin tietojärjestelmään, vaikka henkilö selviäisikin rikkeestään puhuttelulla - näin menetellään nuorten ensikertalaisten kohdalla.

THL esittää kannanotossaan huolensa poliisin rekisteriin jäävästä merkinnästä erityisesti nuorten kohdalla. Merkintä säilyy järjestelmässä tapauksesta riippuen 5-10 vuotta ja on omiaan hankaloittamaan nuorten työnhakua ja opintoihin pääsyä tietyillä aloilla. Huolena on, että merkintä altistaa syrjäytymiselle sulkemalla nuorelta ovia.

- Rekisterimerkinnän vaikutukset nuorten henkilöiden elämänkulkuun voivat olla arvaamattomia, THL:n julkaisussa todetaan.

RIIKKA NYMAN
riikka.nyman@iltalehti.fi


http://www.iltalehti.fi/kotimaa/201802132200741070_u0.shtml

Avatar
pizbuin
Viestit: 536
Liittynyt: 20.5.2006

Re: Pienet uutiset 2018

ViestiKirjoittaja pizbuin » 7.3.2018 18:17

https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000005515535.html
Kalifornia laillisti marihuanan viihdekäytön, mutta liittovaltio aikoo usuttaa syyttäjät nostamaan rikossyytteitä – Ristiriita hämmentää yrittäjiä ja uhkaa bisnestä
Marihuanan laillistaneet osavaltiot aikovat taistella Trumpin hallinnon linjausta vastaan.
Marihuanatuotteita myyvän liikkeen myyjät palvelivat asiakasta West Hollywoodissa Kaliforniassa 2. tammikuuta.
Marihuanatuotteita myyvän liikkeen myyjät palvelivat asiakasta West Hollywoodissa Kaliforniassa 2. tammikuuta. (KUVA: LUCY NICHOLSON / Reuters)
Minttu Mikkonen HS

Julkaistu: 6.1. 17:24

Vuoden ensimmäisenä päivänä Yhdysvaltain rikkain ja väkiluvultaan suurin osavaltio Kalifornia laillisti marihuanan viihdekäytön. Siitä odotettiin miljardien dollarien liiketoimintaa ja merkittäviä verotuloja osavaltiolle.

Vain kolmen päivän kuluttua Yhdysvaltain oikeusministeri Jeff Sessions ilmoitti, että Yhdysvalloissa pitää noudattaa Yhdysvaltojen lakia ja kumosi edellisen presidentin Barack Obaman linjauksen, jonka tarkoitus oli helpottaa marihuanan myyntilakien voimaantuloa osavaltioissa.

Presidentti Donald Trumpin hallinto aikoo usuttaa liittovaltion syyttäjät nostamaan marihuanan kanssa tekemisissä olevia vastaan huumerikossyytteitä liittovaltion lain nojalla.

Nyt Kaliforniassa ja muissa marihuanan laillistaneissa osavaltioissa vallitsee hämmennys: onko käyttö laillista vai ei?

Los Angeles Times -lehden mukaan osavaltiot aikovat taistella Trumpin hallinnon linjausta vastaan.

”Kalifornian oikeusministeriössä me aiomme määrätietoisesti toimeenpanna omia lakejamme ja suojella osavaltiomme etuja”, sanoi Kalifornian yleinen syyttäjä Xavier Becerra lahden mukaan.

Kalifornian varakuvernööri Gavin Newsom twiittasi torstaina, että Kalifornia aikoo käyttää kaikki keinot uudistustensa ja oikeuksiensa suojelemiseksi.
Sessionsin ilmoitus aiheuttaa kuitenkin epävarmuutta yrittäjissä, sijoittajissa, kauppiaissa ja kasvattajissa. Oikeusministeriön edustajat eivät ole ottaneet kantaa siihen, aletaanko heitäkin syyttää uuden linjauksen perusteella, kertoo The New York Times.

Yhdysvalloissa liittovaltion lainsäädäntö on osavaltioiden lainsäädännön yläpuolella. Osavaltiot eivät siis voi estää liittovaltion syyttäjiä toimimasta liittovaltion lakien mukaan.

Poliittisesti kysymys voi olla hankalampi. Monessa osavaltiossa, myös Kaliforniassa, marihuana on laillistettu kansanäänestyksellä.

Sessions sanoi jättävänsä syytteiden nostamisen syyttäjien omaan harkintaan. Se voi tarkoittaa, että linja muodostuu erilaiseksi eri osavaltioissa ja alueilla. Esimerkiksi Kaliforniassa on neljä liittovaltion syyttäjää.

Kalifornian lisäksi Oregon, Washington, Nevada, Colorado ja Alaska ovat laillistaneet marihuanan viihdekäytön. Seuraavaksi laillistamista odotetaan Mainessa ja Massachusettsissa.

Marihuanan lääkekäytön on laillistanut 29 osavaltiota ja Columbian piirikunta. Kongressin hyväksymä laki kieltää liittovaltion hallitusta puuttumasta lääkemarihuanan myyntiin. Sessions on yrittänyt lakkauttaa kiellon.



https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000005515535.html
Hippien kehto Kalifornia laillisti marihuanan: Kannabiksen viihdekäyttö tuli luvalliseksi kaikille yli 21-vuotiaille
San Franciscon elävä legenda ”Diamond Dave” Whitaker poltti ensimmäisen marihuanasätkänsä vuonna 1957. Myöhemmin hän opetti Bob Dylanin polttamaan pilveä.
Heidi Alletzhauser San Franciscon kaupunki on nimennyt helmikuun toisen ”Dave Whitakerin päiväksi” kunnioittaakseen 80-vuotiasta kansalaisaktivistia. Hän asuu varastorakennuksessa, jonka takapihalle on hylätty autoja.
Heidi Alletzhauser San Franciscon kaupunki on nimennyt helmikuun toisen ”Dave Whitakerin päiväksi” kunnioittaakseen 80-vuotiasta kansalaisaktivistia. Hän asuu varastorakennuksessa, jonka takapihalle on hylätty autoja. (KUVA: Heidi Alletzhauser)
Laura Saarikoski HS

Julkaistu: 1.1. 16:02 , Päivitetty: 5.1. 1:18

San Francisco

Pakko päästä San Franciscoon. Siellä on bileet: jazzia, runoutta, marihuanaa.

Niin ajatteli 18-vuotias hippi Dave Whitaker vuonna 1957 – ennen kuin tiesi olevansa hippi. Lukiosta päästyään Whitaker liftasi Minnesotasta San Franciscoon, käveli sisään boheemiin City Lights -kirjakauppaan, tutustui beatnik-runoilija Allen Ginsbergiin ja kirjailija Jack Kerouaciin ja poltti ensimmäisen marihuanasätkänsä.

Marihuana pani kikattamaan. Se myös maistui vapaudelta: vapaudelta sodanjälkeisistä normeista, uskonnosta, ahdasmielisyydestä, Joseph McCarthyn kommunistivainoista.

”Tuntui kuin uusi aikakausi olisi alkanut”, Whitaker sanoo.

50 vuotta rakkauden kesän 1967 jälkeen hipit näyttävät voittaneen. Yhdysvaltain rikkain ja väkiluvultaan suurin osavaltio Kalifornia laillisti marihuanan viihdekäytön tammikuun alussa. Laki hyväksyttiin kansanäänestyksessä marraskuussa 2016.

”Diamond Dave” Whitaker, kuten elävää legendaa kutsutaan, on nykyisin hauras 80-vuotias mies. Hän asuu San Franciscossa hylätyssä varastorakennuksessa, jonka takapihalla on graffitein maalattuja busseja, Buddha-patsas, komposti ja kissoja. Rinteessä rakennuksen yläpuolella lukee suurin kirjaimin ”Dream”, uneksi.

Whitakerin takapihalla on hylättyjä busseja. Rinteessä lukee Dream, uneksi.
Whitakerin takapihalla on hylättyjä busseja. Rinteessä lukee Dream, uneksi. (KUVA: Heidi Alletzhauser)

Whitakerin kävelykepin juuressa on sateenkaaren raidat. Kerran hippi, aina hippi. Tai kuten Whitaker sanoo: kolmasosa hippi, kolmasosa beatnik, kolmasosa punk. Anarkisti, sosialisti ja suufi.

”Aikoinaan joku kysyi meiltä, uskotteko, että marihuana laillistetaan meidän elinaikanamme. Ystäväni vastasi, että ai kahden vuoden kuluessa, vai. Elimme silloin villiä elämää”, Whitaker sanoo.

Whitaker tunnetaan myös siitä, että hän tarjosi ensimmäisen marisätkän muusikko Bob Dylanille, joka majoittui Whitakerin sohvalla Minnesotassa. Silloin Dylan ei vielä ollut Dylan, vaan Robert Zimmerman, harhaileva teinipoika kitara kainalossa.

”Tapasin hänet kadulla. Hän oli tyytyväinen löytäessään paikan, jossa hän tunsi itsensä tervetulleeksi”, Whitaker kertoo.

Dylan kertoo elämäkerrassaan, että Whitaker lainasi hänelle muusikko Woody Guthrien kirjan. Guthrie oli Dylanin esikuvia. Myöhemmin Dylan etsi Guthrien käsiinsä ja lähetti Whitakerille postikortin, jossa luki: ”Dear Dave, löysin Woodien. Hän piti musiikistani. Bob”.

Marihuanan laillistaminen on iso muutos Kalifornian taloudelle. Vaikutus katukuvaan voi olla pienempi.

Marihuanan lääkekäyttö on ollut Kaliforniassa sallittua jo vuodesta 1996, ja siihen oikeuttava lääkärintodistus on melko helppo saada. San Franciscon kaduilla poltetaan pilveä avoimesti, ja poliisi katsoo pössyttelijöitä läpi sormien.

Marihuanan lääkekäyttö on ollut jo pitkään sallittua.
Marihuanan lääkekäyttö on ollut jo pitkään sallittua. (KUVA: Heidi Alletzhauser)

”Enemmän paheksutaan nykyisin tupakan polttajia”, sanoo kuuluisan Vesuvio Cafen baarimikko Tony Lioce. Hänestä laillistaminen on kuitenkin tervetullut siksi, että poliisi ei voi halutessaan pidättää mustia miehiä marihuanaan vedoten.

Toisaalta lainmuutos houkuttelee Kaliforniaan marihuanaturisteja. Se tuo teinidiskon tunnelmaa. Kun Coloradon osavaltio laillisti viihdekäytön, ensiapukäynnit lisääntyivät.

”Olemme valmistautuneet siihen, että meidän täytyy neuvoa asiakkaita aiempaa enemmän”, muotoilee Donnie Ramos, joka myy marihuanaa lääkekäyttöön Haight-Ashburyn vanhalla hippialueella. Tiibetiläisten suitsukkeiden lisäksi naapuruston ovat vallanneet lattekahvilat ja turistibussit.

Haight-Ashburyn vanha hippialue.
Haight-Ashburyn vanha hippialue. (KUVA: Heidi Alletzhauser)

Suurin muutos on raha. Amerikkalaiset käyttävät marihuanaan arviolta 40–50 miljardia dollaria vuodessa, mikä tekee siitä maissin jälkeen Yhdysvaltain toiseksi arvokkaimman viljelykasvin. Kun marihuana laillistetaan, sen kasvattamista aletaan valvoa ja verottaa. Se tuo Kalifornialle lisätuloja, ja sen toivotaan vähentävän huumekauppaan liittyvää väkivaltaa ja kartellien valtaa.

”Toivottavasti saamme lisää rahaa kouluihin, teihin ja asuntoihin”, sanoo Sunshine Powers, joka pitää hippivaatteiden kauppaa Haight Streetilla. ”Toivon myös, että marihuanan laillistaminen vähentää opioidien käyttöä. Opioidit todella pelottavat minua.”

Sunshine Powers pitää hippivaatteiden liikettä Haight-kadulla. Hän toivoo, että marihuanan laillistaminen lisää verotuloja ja koulujen määrärahoja.
Sunshine Powers pitää hippivaatteiden liikettä Haight-kadulla. Hän toivoo, että marihuanan laillistaminen lisää verotuloja ja koulujen määrärahoja. (KUVA: Heidi Alletzhauser)

Piilaakson eteläpuolelle on syntynyt Ruoholaakso. The New York Times -lehti kutsui Salinasin laaksoa Yhdysvaltain ”kannabissammioksi”, jossa on jo parinkymmenen hehtaarin kokoisia marihuanaviljelmiä. Yritykset ovat alkaneet patentoida kannabislajikkeita ja -tuotteita, mikä oikeuttaisi ne haastamaan muut oikeuteen.

Kaikki aktivistit eivät katso tätä hyvällä.

”Pelkään, että kun kannabis laillistetaan, isot tuottajat syrjäyttävät pienviljelijät”, sanoo runoilija Jessica Loos, joka kirjoitti aikoinaan kannabislehti High Timesiin. ”Alakulttuurin talous muuttuu avoimeksi kapitalismiksi, jossa marihuanaa brändätään ja markkinoidaan ihan eri tavalla kuin ennen.”

Kannabiksen myyminen Kalifornian rajojen yli pysyy kuitenkin laittomana. Jatkaakseen vientiä ja kiertääkseen veroja osa kasvattajista saattaakin jäädä harmaalle alueelle.

19-vuotias Jack Landreth soittaa ukulelea Haight ja Ashbury-katujen kulmassa. Hän muutti San Franciscoon Illinoisista, koska ”tämä paikka on pakko nähdä”. Landreth kannattaa marihuanan laillistamista.
19-vuotias Jack Landreth soittaa ukulelea Haight ja Ashbury-katujen kulmassa. Hän muutti San Franciscoon Illinoisista, koska ”tämä paikka on pakko nähdä”. Landreth kannattaa marihuanan laillistamista. (KUVA: Heidi Alletzhauser)

Diamond Dave Whitaker ei lopulta ole varma, onko marihuanan laillistaminen hyvä asia.

Hän muistelee, että rakkauden kesään 1967 mennessä meno Haight-Ashburyssa oli käynyt ”mahdottomaksi”. Nuoria virtasi kukkulalle kaikkialta maasta. Pian kaduilla liikkui kovia huumeita.

Alkuperäiset hipit vierastivat hippiliikkeen kaupallistumista, aivan kuten marihuana-aktivistit nyt. He viettivät ”hipin hautajaisia” lokakuussa 1967 ja kantoivat symboliksi ruumisarkkua pitkin Haight Streetia. He alkoivat muuttaa kaupungista pois ja kasvattaa marihuanansa itse.

Whitakerista oli tullut isä: hänellä on yhdeksän lasta, joista vanhin on muusikko Ubidube Whitaker. Isä Whitaker ajoi mustien, kodittomien, syrjäytyneiden ja taiteilijoiden oikeuksia, juonsi poliittista radio-ohjelmaa ja järjesti runoiltoja.

Kaksi vuotta sitten San Franciscon kaupunki nimesi helmikuun toisen päivän hänen mukaansa. Samana vuonna hänen suojattinsa Bob Dylan sai kirjallisuuden Nobel-palkinnon.

Whitaker sanoo olevansa vielä elossa, koska jätti alkoholin 17 vuotta sitten. Pilveä hän polttaa silloin tällöin, jos joku sattuu tarjoamaan. Se auttaa selkäkipuihin.

”En usko, että ilman marihuanaa kaikki se olisi ollut mahdollista”, Whitaker sanoo viitaten hippiliikkeeseen. ”Ihmisistä tuli vapaampia kokeilemaan erilaisia tapoja elää.”

Toisaalta raha hallitsee yhä maailmaa ja amerikkalaisia lähetetään yhä kaukaisiin sotiin kuolemaan, Whitaker sanoo.

”Ei vielä voi sanoa, että hipit voittivat. The beat goes on (taistelu jatkuu).”

Torstaina presidentti Donald Trumpin hallinto kumosi edeltäjänsä Barack Obaman hallinnon linjauksen, jonka tarkoitus oli helpottaa marihuanan myyntilakien voimaantuloa osavaltioissa, jotka ovat laillistaneet marihuanan käytön lääkkeenä tai virkistykseen.

Linjanmuutoksen myötä syyttäjä saa varsin laajat mahdollisuudet nostaa marihuanan kanssa tekemisissä olevia vastaan syyte huumerikoksesta.

Oikeusministeriön edustajat eivät uutistoimisto Reutersin mukaan kommentoineet torstaina, aikooko liittovaltio ryhtyä toimiin marihuanan laillistaneita osavaltioita vastaan. Oikeusministeriön mukaan ”seuraavat askeleet” ovat vielä harkinnan alla.
Fakta
Marihuanan laillistaminen etenee USA:ssa

Marihuanan viihdekäyttö laillistettiin USA:n väkiluvultaan suurimmassa osavaltiossa Kaliforniassa 1. tammikuuta 2018. Lääkärin määräyksellä marihuanaa on saanut ostaa vuodesta 1996 lähtien.

Marihuanan hallussapitoon vaaditaan 21 vuoden ikä. Kotona saa kasvattaa korkeintaan kuusi kannabiskasvia.

Kalifornian lisäksi marihuanan viihdekäyttö on hyväksytty Coloradossa, Nevadassa, Oregonissa, Mainessa, Massachusettsissa, Washingtonin osavaltiossa ja Washington D.C.:ssä.

Jossain muodossa marihuana on laillista jo noin 30:ssä osavaltiossa 50:stä.




https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000005564625.html
Huumeiden käytöstä ei pitäisi enää rangaista, ehdottavat THL:n asiantuntijat – ”Rikoslaki määrittelee ison joukon ihan tavallisia suomalaisia rikollisiksi”
Aika on ajanut ohi Suomen nykyisen huumelainsäädännön, THL:n asiantuntijat sanovat.
Suomalaisten asenteet ovat lieventyneet varsinkin kannabista kohtaan.
Suomalaisten asenteet ovat lieventyneet varsinkin kannabista kohtaan. (KUVA: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva)
Anne Kantola HS

Julkaistu: 13.2. 13:04

Huumausaineiden käytön rangaistavuuden tarpeellisuudesta pitäisi käydä laaja yhteiskunnallinen keskustelu.

Näin kirjoittavat Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tutkimusprofessori Pekka Hakkarainen ja kehittämispäällikkö Tuukka Tammi julkaisemassaan blogikirjoituksessa.

”Nykyinen huumepolitiikka ei ole toiminut toivotulla tavalla sosiaali- ja terveysongelmien eikä rikoshaittojen kitkemisessä”, Hakkarainen sanoo.

Suomessa huumeiden käyttö on lisääntynyt viimeisten vuosien aikana, ja nykyään käyttö on jo Euroopan keskitasoa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Kehitys ei näytä tällä hetkellä kovin hyvältä.”

Hakkarainen pohtii muun muassa poliisien resurssien kohdentamista.

”Onko järkevää kohdistaa poliisin resursseja käyttäjien rankaisemiseen ja rekisteröintiin järjestäytyneen rikollisuuden ja huumeiden maahantuonnin sijaan?”

Poliisin pari viikkoa sitten julkaisemien rikostilastojen mukaan huumeiden käyttörikokset ovat edelleen kasvussa. Poliisi esitti tilastojen julkaisemisen yhteydessä huolensa etenkin nuorten huumeasenteiden höllentymisestä.

Hakkaraisen ja Tammen mielestä huumeiden käyttöön tulisi puuttua pikemminkin sosiaali- ja terveydenhuollon keinoin kuin rikoslailla ja rangaistuksilla.

Rikoksellisuus estää heidän mukaansa osaltaan hoitoon hakeutumista.

”Nykyinen rikoslaki määrittelee ison joukon ihan tavallisia suomalaisia rikollisiksi”, Hakkarainen lisää.

Tämä luokittelu koskettaa varsinkin nuorten aikuisten ikäryhmää. THL:n mukaan nuorista aikuisista lähes 40 prosenttia on kokeillut laittomia huumeita.

Erityisesti Hakkarainen ja Tammi kiinnittävät huomiota käyttörikoksista tehtäviin rekisterimerkintöihin. Näillä saattaa olla nuorelle ihmiselle syrjäyttäviä vaikutuksia.

”Käyttöön tulisi puuttua muuten kuin rikoslailla. Ihmisiä pitäisi ohjata ennemminkin sosiaalitoimeen ja hoidon pariin”, Hakkarainen lisää.

Suomalaisten asenteet huumausaineita kohtaan ovat sen sijaan lieventyneet. Kehitys on näkyvissä kaikissa ikäryhmissä, mutta varsinkin nuoret suhtautuvat huumausaineisiin aiempaa sallivammin.

Hakkaraisen mukaan asennemuutosta selittää muun muassa lievien ja kovien huumeiden erojen selkiytyminen. Vuonna 2014 tehdyn THL:n huumekyselyn mukaan puolet väestöstä ei pidä kannabiksen kokeilua merkittävänä sosiaalisena tai terveydellisenä riskinä.

Samaan aikaan suomalaisten suhtautuminen koviin huumeisiin on pysynyt samana. Mielipiteet tupakoinnista ja humalajuomisesta ovat koventuneet.

Maailmalta on saatu hyviä esimerkkejä huumeiden dekriminalisoimisesta. Hakkarainen nostaa esimerkkinä Portugalin, jossa siirryttiin vuonna 2001 käyttäjien rankaisemisesta haittojen vähentämiseen.

Uuden lain mukaan huumeiden hallussapito ja käyttö ovat edelleen kiellettyjä, mutta ne eivät johda rikosoikeudellisiin toimenpiteisiin.

”Portugalin tulokset ovat olleet johdonmukaisia. Dekriminalisointi on vähentänyt huumekuolemia puolella, rauhoittanut katukuvaa ja helpottanut ihmisten ohjaamista hoidon piiriin”, Hakkarainen sanoo.



https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000005566700.html
Huumeiden käytön laillistamista pohditaan nyt monissa maissa – Hollannissa huumeita siedetään, Norjassa riippuvaisia halutaan kohdella sairaina, Kanadassa kannabista voi pian tilata verkosta
Vain harva valtio on laillistanut kaikkien huumeiden käytön. Sen sijaan kannabista saa käyttää viihdetarkoituksessa jo useissa valtioissa.
Ihmiset polttivat kannabista höyrystimien avulla Uruguayn pääkaupungissa Montevideossa vuonna 2015.
Ihmiset polttivat kannabista höyrystimien avulla Uruguayn pääkaupungissa Montevideossa vuonna 2015. (KUVA: Andres Stapff / Reuters)
Linda Laine HS

Julkaistu: 14.2. 17:37

Huumeiden käytön laillistamisesta puhutaan vilkkaasti maailmalla. Laillistamisen uskotaan aiheuttavan enemmän hyötyjä kuin haittoja, ja esimerkiksi hoitoon hakeutumisen uskotaan helpottuvan, kun huumeidenkäyttäjiin ei isketä rikollisen leimaa.

Suomessa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n asiantuntijat ehdottivat tällä viikolla, ettei huumeiden käytöstä pitäisi rangaista.

Alkuvuodesta julkaistun kansainvälisen raportin mukaan suurin osa huumeiden käytöstä ei johda ongelmiin tai riippuvuuteen. Asiantuntijaryhmä vaatikin puhetapojen ja huumepolitiikan uudistamista.

YK:n julkaiseman Maailman huumeraportin mukaan yksi laajimmin käytetty, viljelty ja salakuljetettu huume on kannabis, jonka käyttö on hyväksytty useissa maissa. Onnistuneen laillistamisen esimerkkimaaksi nostetaan usein Portugali, joka luopui kaikkien huumeiden käytön rangaistavuudesta vuosituhannen alussa.

HS kokosi yhteen maita, joissa suhtautuminen huumeiden käyttöön on sallivaa.

Norjassa huumeriippuvaisia halutaan kohdella sairaina, ei rikollisina
Norja suunnittelee poistavansa huumeiden käyttöön liittyvät rangaistukset. Järjestelmää halutaan uudistaa siten, että huumeriippuvaisia kohdellaan sairaina eikä rikollisina.

Norjan suurkäräjien puolueiden enemmistö oli joulukuussa yksimielinen siitä, että huumeidenkäyttäjiä ei pitäisi rangaista, kertoi norjalaislehti Verdens Gang.

”On tärkeää painottaa, että me emme laillista kannabista ja muita huumeita, mutta me dekriminalisoimme”, sanoi poliitikko Sveinung Stensland Verdens Gangille.

Käytännössä ero jää sanavalintojen tasolle. Huumeiden käytön dekriminalisoiminen on vielä kesken. Tiettävästi myyntiä tai valmistusta ei olla dekriminalisoimassa.

Kanadassa kannabista voi pian saada nettikaupasta
Pääministeri Justin Trudeaun johtama hallitus julkaisi viime vuonna luonnoksen uudeksi lainsäädännöksi, joka sallisi kannabiksen viihdekäytön. Lain on tarkoitus tulla voimaan tänä vuonna.

Yksityishenkilöt voisivat ehdotuksen mukaan kasvattaa kotonaan korkeintaan neljää kannabiskasvia omaa käyttöä varten, mutta hallussa saisi olla korkeintaan 30 grammaa kannabista. Aineen myyminen tai luovuttaminen alaikäisille pysyisi laittomana.

Kannabista saisivat kaupata vain lisensoidut jälleenmyyjät. Myös verkkokaupan mahdollisuus on olemassa sellaisissa provinsseissa, joissa säänneltyjä kannabista myyviä liikkeitä ei ole.

Uudistuksen tarkoituksena on muun muassa purkaa oikeuslaitokselle aiheutuvaa kuormitusta ja vähentää kannabiksen ympärillä pyörivää rikollisuutta, Kanadan hallinto kertoi verkkosivuillaan.

Uruguay teki historiaa – kannabiksen kasvattaminen, myyminen ja käyttö on sallittua
Etelä-Amerikassa sijaitseva Uruguay laillisti virkistyskäyttöön tarkoitetun kannabiksen koko tuotantoketjun vuonna 2013, kun kasvattaminen ja myyminen dekriminalisoitiin. Käyttö oli ollut laillista jo ennen lakimuutosta.

Lisäksi kaikkien huumeiden hallussapito henkilökohtaiseen käyttöön on maassa laillista.

Viljely ja myyminen laillistettiin, jotta käyttäjien ei tarvitse ostaa kannabista pimeiltä markkinoilta. Myös kuuluisuuteen nousseen kirjailija Alicia Castillan vangitseminen 29 hamppukasvin kasvattamisen takia vuonna 2011 ruokki muutosvaatimuksia, kertoi The Guardian.

Kannabiksen kasvattaminen on kuitenkin luvanvaraista, ja kasvien enimmäismäärää säädellään. Kotikasvattajalla saa olla kerrallaan enintään kuusi kasvia.

Kannabiksen myyminen on rajattu apteekkeihin, ja ostajien täytyy ilmoittautua etukäteen hallinnon rekisteriin, The Guardian kertoo. Viikossa saa ostaa enintään kymmenen grammaa, ja henkilökohtaisia kiintiöitä valvotaan sormenjälkitunnistuksen avulla.

Ostajiksi kelpuutetaan Uruguayn kansalaiset ja pysyvät asukkaat.

Uruguayssa on kritisoitu sitä, että kannabiksen käyttäjiä vaaditaan rekisteröitymään, mutta alkoholin käyttäjiä ei. Pelkona on myös se, että rekisteritietoja käytetään väärin.

Ongelmia on aiheuttanut lisäksi se, että vain harvat apteekit ovat suostuneet ottamaan kannabista valikoimiinsa, kertoi The Guardian viime joulukuussa.

Hollannissa huumeita siedetään, mutta laki ei hyväksy käyttöä
Hollannissa poliisit eivät automaattisesti juokse huumeidenkäyttäjien perässä, mutta käyttö ei myöskään ole vapaata. Mietoja huumeita voi ostaa coffee shopeiksi kutsutuista kahviloista, joissa ei saa myydä alkoholia.

Toisin kuin voisi luulla, huumeiden valmistaminen, myyminen ja hallussapito on kielletty Hollannin laissa. Mietojen huumeiden käyttöä kuitenkin siedetään, eikä coffee shopeja vastaan nosteta syytteitä, kerrotaan Hollannin hallituksen verkkosivuilla. Kahviloiden on kuitenkin täytettävä lukuisia eri ehtoja, jotta niiden toiminta sallitaan.

Lisäksi pienten mietojen huumausainemäärien hallussapito sallitaan, vaikka laki on virallisesti sitä vastaan. Esimerkiksi viiden kannabisgramman tai viiden hamppukasvin hallussapito ei johda syytteisiin, mutta poliisi takavarikoi löydöt.

Toimintaansa Hollanti perustelee sillä, että coffee shopien avulla miedot ja kovat huumausaineet pidetään erossa toisistaan. Jos kannabista käyttävä henkilö ostaisi huumeensa rikollisilta, todennäköisesti hän joutuisi ennemmin tai myöhemmin tekemisiin myös kovien huumeiden kanssa.

Huumeita suvaitseva politiikka ei koske alaikäisiä.

Turisti poltti kannabissätkää amsterdamilaisessa coffee shopissa vuonna 2012.
Turisti poltti kannabissätkää amsterdamilaisessa coffee shopissa vuonna 2012. (KUVA: Jasper Juinen / Getty Images)

Yhdysvalloissa liittovaltio kieltää, mutta tietyt osavaltiot sallivat kannabiksen
Yhdysvalloissa yhdeksän osavaltiota ja Washington D.C. ovat tähän mennessä laillistaneet kannabiksen viihdekäytön. Käyttö on laillista yli 21-vuotiaille.

Osavaltioista Alaskassa, Coloradossa, Mainessa, Massachusettsissa, Nevadassa, Oregonissa, Vermontissa, Washingtonissa ja Kaliforniassa voi polttaa kannabista ilman laillisia seuraamuksia, kertoi Business Insider tammikuussa.

Se, voiko kannabista ostaa laillisesti, on toinen asia. Esimerkiksi Kaliforniassa kannabista myydään kivijalkamyymälöissä, mutta Mainessa huumetta ei voi ostaa laillisesti. Tilanteeseen tosin haetaan muutosta useissa osavaltioissa. Syinä laillisten myyntipaikkojen puutteeseen ovat olleet muun muassa verotukseen liittyvät pohdinnat, kertoo CNN.

Useissa osavaltioissa henkilöllä saa laillisesti olla hallussaan unssin eli noin 28 gramman verran kannabista.

Liittovaltion tasolla kannabiksen käyttöä ei ole sallittu.

Kalifornialaiset kasvattajat esittelivät taimiaan kasvihuoneessa tammikuussa.
Kalifornialaiset kasvattajat esittelivät taimiaan kasvihuoneessa tammikuussa. (KUVA: Deleigh Hermes / ZUMA Wire)

Kannabis puhutti Saksan hallitusneuvotteluissa
Viime syksynä kannabiksen laillistaminen ja apteekkimyynti nousivat hallitusneuvotteluihin asti, kun Saksan kristillisdemokraatit yrittivät löytää yhteistä linjaa vihreiden ja liberalistipuolue FDP:n kanssa, kertoi Forbes. Näiden kolmen koalitio jäi kuitenkin toteutumatta, eikä kannabiksen laillistamisesta ole näkyvissä selviä merkkejä.

Laillistamista ovat perinteisesti ajaneet vihreät, mutta vaatimukset ovat levinneet myös puolueiden ulkopuolelle. Tänä vuonna poliiseja edustava ammattiliitto Bund Deutscher Kriminalbeamter vaati kannabiksen käytön täyttä dekriminalisointia.

Nykyisen lainsäädännön mukaan pienten kannabismäärien hallussapito ei yleensä johda syytteeseen, jos aine on tarkoitettu omaan käyttöön. Käytäntö vaihtelee osavaltioittain, mutta yleensä yläraja kulkee 10 ja 15 gramman välillä, kertoi AFP.

Süddeutsche Zeitungin mukaan kannabiksen käyttäminen ei varsinaisesti ole Saksan lain mukaan kiellettyä mutta esimerkiksi ostaminen, hallussapito ja myyminen ovat.

Useat valtiot hyväksyneet lääkekannabiksen käytön
Kannabiksen lääkekäyttö on laillista muun muassa 29:ssä Yhdysvaltain osavaltiossa, Washington D.C:ssä, Puerto Ricossa ja Guamilla. Lisäksi kannabiksen käyttö lääkkeenä on laillistettu muun muassa Saksassa, Kanadassa, Irlannissa, Australiassa ja Jamaikalla.

Lääkekannabiksen käyttö vaatii yleensä lääkärin allekirjoittaman todistuksen. Viihdekäyttöön lupia ei tarvita.

Avatar
Awwyu
Viestit: 105
Liittynyt: 30.10.2015

Re: Pienet uutiset 2018

ViestiKirjoittaja Awwyu » 10.3.2018 10:00

https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000005566269.html

Pitäisikö huumeiden käyttäjien rankaiseminen lopettaa? Poliisi vastustelee: Yksittäisistä käryistä voi olla hyötyä
Suurin osa huumausaineiden käyttörikoksista paljastuu poliisille muiden tehtävien ohessa.

Anne Kantola HS
Julkaistu: 14.2. 13:41

POLIISI ei kohdista suuria resursseja huumeiden käyttörikollisuuteen, sanoo Poliisihallituksen huumausainerikoksista vastaava poliisitarkastaja Teemu Saukoniemi.

”Käyttörikokset eivät ole poliisille prioriteetti.”

Huumeiden käyttörangaistukset ovat nousseet keskusteluun, kun Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen asiantuntijat esittivät tiistaina, että Suomessa pitäisi alkaa pohtia käytön rangaistavuudesta luopumista. Näin on tehty muun Portugalissa.

THL:n tutkimusprofessori Pekka Hakkarainen ja kehittämispäällikkö Tuukka Tammi perustelivat näkemyksiään muun muassa sillä, että käyttörangaistuksilla voi olla syrjäyttäviä vaikutuksia. Ne voivat näkyä muun muassa työnhaussa ja aiheuttaa erityistä haittaa varsinkin nuorille.

Huumausaineiden käyttörikokset paljastuvat pääosin muun tutkinnan yhteydessä, kuten häiriökäyttäytymiseen liittyvissä tehtävissä ja liikennevalvonnassa. Yhteensä käyttörikoksia tuli poliisin tietoon viime vuonna vajaat 17 000 kappaletta. Määrä on ollut kasvussa viime vuosina.

Saukoniemen mukaan valloillaan on väärä käsitys siitä, että poliisi olisi järjestelmällisesti käyttäjien perässä. Hän huomauttaa, että huumerikollisuuden torjunnassa poliisin tavoitteena on panostaa erityisesti vakavampien huumerikosten paljastamiseen ja tutkimiseen.

Saukoniemi kuitenkin kertoo, että yksittäisistä käryistä voi olla poliisille hyötyä laajempien huumerinkien selvittämisessä. Yksittäinen käyttäjä saattaa myös myydä huumausaineita eteenpäin oman käytön rahoittamiseksi.

YLEISIMMIN poliisin tietoon tulleissa huumeiden käyttörikoksissa on kyse pienen huumemäärän hallussapidosta. Suomessa yleisimmin käytössä olevat huumeet ovat kannabis ja amfetamiini. Kirjo on kuitenkin laajentunut.

Huumepolitiikan tilanne ei Suomessa ole verrattavissa esimerkiksi Meksikossa käytävään huumesotaan, mutta tietynlaista asenteellista huumeidenvastaista sotaa käydään kotimaassakin, sanoo keskusrikospoliisin rikosylikomisario Thomas Elfgren.

Hän on ottanut julkisuudessa kantaa dekriminalisoinnin puolesta.

Elfgrenin mielestä Suomessa olisi käytävä keskustelu siitä, onko siirryttävä kriminaalipolitiikasta sosiaali- ja terveyspolitiikkaan, kun puhutaan huumeidenkäytöstä.

”Sodankäynti, joka kohdistuu käyttäjiin, ei tule muuttamaan tilannetta paremmaksi.”

”Dekriminalisointi terminä kertoo siitä, miten suomalaisessakin huumekeskustelussa vallitsee vaihtoehtojen puute”, hän sanoo.

Nykyinen tilanne, jossa käytöstä rangaistaan, on Elfgrenin mielestä omiaan lisäämään ongelmia ja haittoja.

Elfgren korostaa, että hänen kannanottonsa eivät edusta poliisin linjaa vaan ovat hänen omia mielipiteitään.

HUUMEIDEN käyttäjistä on poliisin mukaan vaikea nostaa yhtä käyttäjätyyppiä esille.

Käyttörikokset paljastuvat useimmiten muun toiminnan yhteydessä. Monet poliisin kohtaamista käyttäjistä ovat ihmisiä, jotka ovat jääneet aikaisemminkin kiinni. Käyttörikokset korostuvat myös esimerkiksi omaisuus- ja väkivaltarikosten yhteydessä.

Yksi käyttäjäryhmä on kuitenkin kasvanut ja aiheuttaa huolta myös poliisissa.

”Viime vuosina on nähty nuorten lisääntynyt osuus huumausainerikoksissa”, Saukoniemi kertoo.

Jos alaikäinen jää kiinni huumerikoksesta ensimmäistä kertaa, tilannetta selvittämään otetaan myös terveys- ja sosiaalipuolen työntekijöitä.

Yleisin rangaistus käyttörikoksesta on sakko. Jos hallussa olevat huumausainemäärät ovat erittäin pieniä, rangaistuksena voi olla pelkkä huomautus.

Sakon ja huomautuksen todellinen merkitys voi olla kuitenkin kauaskantoisempi, sillä jokaisesta poliisin tietoon tulleesta tapauksesta tehdään merkintä poliisiasian tietojärjestelmään. Siellä tiedot säilyvät tapauksesta riippuen yleensä 5–10 vuotta.

”Käyttämiseen puuttuminen voi toimia myös herättäjänä huumeiden käytön jatkamisen suhteen”, poliisihallituksen Saukoniemi sanoo.

SUOMI on huumausainepolitiikallaan sitoutunut Euroopan huumetorjuntastrategiaan. Yksi argumentti, jolla käyttämisen rankaisemista on vuosikausien ajan perusteltu, on porttiteoria.

Teorialla todistellaan sitä, että huumeiden kokeilu tai lievien huumeiden käyttö johtaa aina kovempiin aineisiin.

Näin asia ei Elfgrenin mukaan kuitenkaan ole.

”Jos tämä pitäisi paikkansa, niin silloin voitaisiin sanoa, että myös alkoholin käyttäminen johtaa suoraan alkoholismiin.”

Hänen mielestään käyttäjien kriminalisointiin perustuva järjestelmä pelaa ainoastaan järjestäytyneen rikollisuuden pussiin.

”Järjestelmä on luotu niin, että kaikki taloudellinen hyöty menee järjestäytyneelle rikollisuudelle. Huumeet eivät takavarikoimalla lopu vaan niiden takavarikointi ainoastaan lisää huumeiden valmistusta.”

chrisjo
Viestit: 140
Liittynyt: 6.11.2013

Re: Pienet uutiset 2018

ViestiKirjoittaja chrisjo » 15.3.2018 9:56

Poliisi ratsasi viikonloppuna Serenassa järjestetyn Waterland-teknofestarin – tuloksena 33 rikosilmoitusta huumausaineista
Tapahtuman järjestyksenvalvojat havaitsivat huumausainerikoksia ja ilmoittivat ne poliisille.

13.3.2018 klo 11:27päivitetty 13.3.2018 klo 13:48
Poliisiauto.
Linus Hoffman / Yle
627 (fb)
Poliisi vieraili viime perjantaina ja lauantaina Vesipuisto Serenassa, Espoossa järjestetyssä Waterland Festival -teknotapahtumassa.

Poliisi kirjasi viikonlopun aikana 40 rikosilmoitusta, joista 33 liittyi jollain tavalla huumausaineisiin.

Poliisi myös takavarikoi henkilöiltä muun muassa amfetamiinia, ekstaasia, marihuanaa sekä erilaisia lääkkeitä. Myös lakkaa ja gammaa takavarikoitiin runsaasti, Länsi-Uudenmaan poliisilaitos kertoo tiedotteessaan.

Poliisi otti lisäksi eri syistä kiinni yhteensä yhdeksän henkilöä, joista suurin osa erilaisen häiriökäyttäytymisen vuoksi.

Kaikkiaan eri rikoksista epäiltyjä henkilöitä on noin neljäkymmentä, kertoo rikoskomisario Petri Launiainen.

– Siellä on huumausainerikoksia, huumausaineen käyttörikoksia, muutama rattijuopumus, hän sanoo.

Miten poikkeuksellista tämä on?

– Lukumääräisesti neljäkymmentä rikosilmoitusta on tietenkin aika paljon.

– Poliisi oli tosin varautunut tähän valvontaan niin, että siellä oli myös aika monta poliisia valvomassa, mikä tietysti omalta osaltaan nostaa näiden ilmoitusten määrää, Launiainen jatkaa.

Poliisin mukaan tapahtuman järjestelyt olivat asianmukaiset. Tapahtuman järjestyksenvalvojat havaitsivat useita huumausainerikoksia ja ilmoittivat ne poliisille.

– Poliisin tiedossa ei ole mitään, mikä viittaisi siihen, että valvonta olisi ollut jollain tavalla huonoa, Launiainen sanoo.

Serenassa järjestetty Waterland Festival on keskittynyt kaupallisen ja rankemman konemusiikin lisäksi muun muassa houseen, technoon, psy-tranceen sekä perinteisempään trance-musiikkiin.

Festivaali järjestettiin nyt viidettä kertaa.

Tekstiä korjattu 13.3.2018: Aiemmin tekstistä sai käsityksen, että Waterland-festivaali on vesipuisto Serenan järjestämä. Näin ei kuitenkaan ole, vaan tapahtumanjärjestäjä on vuokrasi Serenan festivaalia varten.

https://yle.fi/uutiset/3-10113975

Avatar
Freeway
Viestit: 143
Liittynyt: 21.1.2009

Re: Pienet uutiset 2018

ViestiKirjoittaja Freeway » 29.6.2018 19:18

Mies hyppäsi Taysin rakennuksen 8. kerroksesta ja kuoli – Hoitomenettely tutkitaan
Tällä hetkellä mikään ei viittaa siihen, että hoidossa olisi tapahtunut virheitä. Poliisi on käynnistänyt tapahtuneesta kuolemansyytutkinnan.

https://www.aamulehti.fi/uutiset/mies-h ... -201038862

Avatar
No Surprises
Viestit: 93
Liittynyt: 23.8.2007

Re: Pienet uutiset 2018

ViestiKirjoittaja No Surprises » 18.7.2018 10:14

Meksikon tuleva hallitus punnitsee huumeiden osittaista laillistamista

Sisäministerin mukaan Meksikon pitäisi ottaa mallia Yhdysvalloista ja laillistaa marihuanan käyttö.

Huumesodan hinta. Kadonneiden opiskelijoiden omaiset osoittivat mieltään joulukuussa 2014 Guerreron osavaltiossa Meksikossa. Alkuvuodesta 2015 selvisi, että kaikki 43 opiskelijaa oli surmattu.

Meksikon tuleva presidentti Andrés Manuel López Obrador on luvannut sisäministerilleen Olga Sánchez Corderolle vapaat kädet rauhan palauttamiseksi maahan, uutistoimisto AFP raportoi.

Tämä voi tarkoittaa merkittäviä muutoksia Meksikon huumausainepolitiikkaan, sillä tuleva sisäministeri kannattaa marihuanan laillistamista.

– Kanada on jo laillistanut (marihuanan viihdekäytön) kuten myös lähes puolet Yhdysvaltojen osavaltioista. Mitä me oikein ajattelemme? Miksi me tapamme toisiamme, kun Pohjois-Amerikka ja monet Euroopan maat ovat laillistaneet marihuanan? Cordello pohti aikaisemmin heinäkuussa yhdysvaltalaisen radiokanavan haastattelussa. (siirryt toiseen palveluun)

Meksiko on yksi maailman suurimmista huumausaineiden tuottaja- ja läpikulkumaista. Arviolta 200 000 ihmistä on kuollut tai kadonnut sen jälkeen, kun Meksikon hallitus julisti vuonna 2006 sodan järjestäytynyttä huumausainerikollisuutta vastaan.

Tuleva sisäministeri aikoo jättää Meksikon kongressille lakiesityksen siirtymäkauden oikusjärjestelmästä. Uudessa järjestelmässä rikollisille luvattaisiin lievempiä tuomioita vastineeksi yhteistyöstä rikosten selvittämisessä, Cordello kertoi alkuviikosta.

Maahan myös perustetuttaisiin erilaisia totuuskomissioista selvittämään kadonneiden ihmisten kohtaloita.

Meksikon seuraava presidentti López Obrador ja uusi hallitus astuvat virkaan jouluussa. Toistaiseksi tuleva presidentti ei ole ottanut julkisesti kantaa huumausaineiden laillistamisen puolesta. Hän on kuitenkin ehdottanut mahdollisuutta armahtaa esimerkiksi unikkoa viljeleviä maatyöläisiä osana rauhanprosessia.

https://yle.fi/uutiset/3-10310300

Avatar
No Surprises
Viestit: 93
Liittynyt: 23.8.2007

Re: Pienet uutiset 2018

ViestiKirjoittaja No Surprises » 20.7.2018 15:12

Kerrostaloasunnossa räjähti Leppävirralla, kun pariskunta yritti valmistaa kannabisöljyä

Räjähdys tapahtui torstain ja perjantain välisenä yönä.

20.7.2018 klo 16:05

Leppävirran Savontiellä kaksikerroksisessa kerrostalossa sattui räjähdys torstain ja perjantain välisenä yönä.

Asunnossa oli räjähdyshetkellä 1994 syntynyt pariskunta, heidät kuljetettiin hoitoon. Molemmat saivat onnettomuudessa palovammoja. Nainen on edelleen hoidettavana Kuopion yliopistollisessa sairaalassa.

– Mies on poliisin pahnoilla, sanoo rikoskomisario Harri Pöysti Itä-Suomen poliisilaitokselta.

Poliisi epäilee, että räjähdys johtui yrityksestä valmistaa kannabisöljyä. Valmistuksessa oli käytetty butaania, joka todennäköisesti kaasuuntui ja aiheutti räjähdyksen.

Räjähdys tapahtui vuokra-asunnon keittiössä. Muun muassa asunnon ikkunoita ja kaappeja rikkoontui.

– Keittiössä on tuntuvia vahinkoja, Pöysti kertoo.

Poliisi kiittelee onnea, ettei räjähdyksestä syttynyt tulipaloa kerrostalossa.

Muille talon asukkaille räjähdyksestä ei aiheutunut vaaraa.

Poliisi takavarikoi asunnosta runsaasti kannabista ja sen kasvatustarvikkeita kuten lämpölamppuja, telttoja ja tuulettimia.

Pariskunta ei ollut entuudestaan poliisin tuttu. Kummallakaan osapuolella ei ole taustallaan huumausainerikoksia.

https://yle.fi/uutiset/3-10315512?origin=rss

Avatar
No Surprises
Viestit: 93
Liittynyt: 23.8.2007

Re: Pienet uutiset 2018

ViestiKirjoittaja No Surprises » 16.8.2018 15:16

Olutmerkki Coronan omistava yhtiö sijoittaa 3,5 miljardia kanadalaiseen kannabisvalmistajaan – suunnitelmissa alkoholiton kannabisjuoma

Alkoholituotteiden valmistaja näkee laillisessa kannabiksessa kasvavat markkinat.

Kannabis16.8.2018 klo 14:41

Olutmerkki Coronan omistava yhdysvaltalainen Constellation Brands aikoo sijoittaa 3,5 miljardia euroa Kanadan suurimpaan kannabiksen valmistajaan, Canophy Growth -yhtiöön. Kyse on tähän mennessä suurimmasta alalla tehdystä kaupasta.

Constellation teki jo viime vuonna 175 miljoonan euron arvoisen sopimuksen yhtiön kanssa. Suunnitelmana on tuoda markkinoille kannabispohjainen alkoholiton virvoitusjuoma.

Alkoholituotteita Pohjois-Amerikassa, Uudessa-Seelannissa ja Italiassa valmistava Constellation haluaa nyt sijoittaa entistä voimakkaammin kasvussa olevaan lailliseen kannabikseen.

Firman mukaan sijoituksen taustalla on se, että ympäri maailmaa on nähtävissä merkkejä asennemuutoksesta kannabista ja siitä valmistettuja tuotteita kohtaan.

Ison sijoituksen saanut Canopy valmistaa nykyisin kannabispohjaisia öljyjä ja kapseleita. Yhtiö suunnittelee maailmanlaajuisesta laajentumista maihin, joissa lääkekannabis on laillistettu.

Kanada hyväksyi kesäkuussa kannabiksen laillistamisen viihdekäyttöön. Lain on määrä astua voimaan lokakuussa.

https://yle.fi/uutiset/3-10355951

Avatar
No Surprises
Viestit: 93
Liittynyt: 23.8.2007

Re: Pienet uutiset 2018

ViestiKirjoittaja No Surprises » 27.8.2018 14:20

Entistä vahvempaa kannabista viljellään ammattimaisesti Suomessa – KRP: Kannabiskontteja on löydetty jo kaksi

Kannabiksen ammattimainen kasvatustoiminta on yleistynyt Suomessa. Huumekulttuureiden tutkija ei huolestuisi siitä, että kannabistuotteet ovat nykyään entistä päihdyttävimpiä.

26.8.2018 klo 13:48

Kannabiksen kotikasvatus on Suomessa vähentynyt ja ammattimainen viljely lisääntynyt.

Viranomaisten takavarikoiman kannabiksen määrä on vähentynyt selvästi edellisvuosina. Vielä vuonna 2015 viranomaisten haltuun saatiin Suomessa noin 23 000 kannabiskasvia, kun vuonna 2017 takavarikoidun kannabiksen määrä oli vain noin 15 000.

Keskusrikospoliisin erikoistutkija Jari Leskinen kertoo, että haltuun otetun kannabiksen merkittävä lasku selittyy kotikasvatustrendin hiipumisella.

– 2010-luvun alussa kannabiksen kotiviljely oli jonkinlainen muoti-ilmiö, jonka perään lähti erityisesti moni nuori aikuinen. Kotikasvatuksen suosion pohjana oli internet ja verkkokaupat, joista sai hyvinkin helposti korkealuokkaisia jalostettuja kannabiskasvin siemeniä.

– Moni kotiviljelyyn ryhtynyt on myöhemmin huomannut kuinka paljon aikaa ja sitoutumista kannabiksen viljeleminen vaatii. Jos kasvista haluaa irti korkean päihdyttävän pitoisuuden, sitä ei voi jättää kauaksi aikaa oman onnensa nojaan. Kotiviljelijät huomasivat, että on paljon helpompaa ostaa valmista marihuanaa muualta.

Suomessa suurin osa kannabistuotteiden käyttäjistä ostaa valmista marihuanaa katukaupasta tai netistä. Leskinen ei näe suoraa isompaa riskiä siinä, että kannabiksen hankkiminen on kotiviljelyn sijaan painottunut enemmän ulkopuolisilta ostamiseen.

– Myyntipaikoissa on kuin missä tahansa muuallakin keskustelupalstoja, joissa asiakkaat voivat vaihtaa mielipiteitä aineen laadusta. Se varmasti vaikuttaa niin myyjiin kuin tuottajiin, Leskinen sanoo.

Poliisi on huomannut, että kannabiksen kotiviljelijöiden tilalle on tullut ammattimaisempia kasvattajia. Kesällä 2017 poliisi löysi poikkeuksellisen suuren kasvattamon, jossa isä ja poika olivat kasvattaneet yli 700 kannabiskasvia myyntitarkoitukseen. (siirryt toiseen palveluun)

Muutamaa kuukautta myöhemmin poliisi löysi kaksi kuorma-autolla siirrettävää varastokonttia (siirryt toiseen palveluun), joiden sisälle oltiin asennettu kannabiksen suunnitelmalliseen kasvattamiseen tarvittava laitteisto. Lisäksi konteista löydettiin merkittävä määrä kasveja.

– Toistaiseksi vain nämä kontit ovat tulleet vastaan. Mutta voisi kuvitella, että jos tällaiset kontit on varta vasten rakennettu, niin niitä voi olla useampikin olemassa, kertoo erikoistutkija Jari Leskinen.

– Ammattilaispiirre on selvästi nähtävissä Suomen kannabisviljelyssä ja se on poliisilla hyvin tarkan seurannan alla.

Marihuana ohitti hasiksen suosiossa

Kannabiksen kukinnoista ja ylimmistä versoista tuotetun marihuanan suosio näkyy keskusrikospoliisin laboratoriotutkimuksissa. Viime vuoden kaikista huumausainenäytteistä peräti 23 prosenttia koski marihuanaa. Hampun hartsista valmistettu hasis tuli vastaan vain kahdessa prosentissa tutkituista näytteistä.

Vielä kymmenen vuotta sitten yleensä Marokosta tuotu hasis oli marihuanaa suositumpi kannabistuote Suomessa. KRP:n erikoistutkija Jari Leskisen mukaan marihuanan suosion kasvun syitä ovat kannabiksen kotikasvatus ja internetin kauppapaikkojen lisääntyminen. Marihuanaa myös salakuljetetaan suuria määriä ulkomailta Suomeen.

Kannabistuotteet ovat entistä päihdyttävämpiä

Nykyään markkinoilla liikkuva kannabis ei ole samaa, jota poltettiin 40 vuotta sitten.

Vielä 1980-luvulla Yhdysvalloissa kannabiksessa oli vähemmän kuin kaksi prosenttia päihtymisen kannalta merkittävintä kannabinoidia, tetrahydrokannabinolia (THC). Vuonna 2015 huumevirasto DEA törmäsi jopa 20-prosenttiseen kannabikseen Yhdysvalloissa. (siirryt toiseen palveluun)

Keskusrikospoliisin rikoskemisti Elisa Kohtamäki kertoo, että Suomessa sisätiloissa kasvatettujen kukintojen pitoisuuksia mitattiin ensimmäistä kertaa laajemmin vuonna 2016. Saatu tulos korreloi poltettavan kannabistuotteen marihuanan pitoisuuksiin.

Leskinen kuitenkin toteaa, että myös hasikselle on yhä kysyntää. Sen osoittaa tullin viime vuonna tekemä historiallisen suuri hasislöytö, jonka arvo oli noin 13 miljoonaa euroa.

13 eri tapauksen ja yhteensä 28 kannabiskasvin tutkinnan kautta poliisi mittasi tyypilliseksi THC-pitoisuudeksi 12 prosenttia. Kasvien pitoisuudet kuitenkin vaihtelivat tutkimuksissa 2–18 prosentin välillä.

Kohtamäki huomauttaa, että lopputuotteen pitoisuuteen vaikuttaa myös se, miten paljon kukintoon sekoitetaan kasvin lehteä. Lehdessä pitoisuus on huomattavasti kukintoja alhaisempi.

Kannabista kokeilleiden ja viikottain käyttävien määrät ovat kaksinkertaistuneet noin kymmenen vuoden aikana. Kokeilu ja satunnaiskäyttö ovat yleistyneet samaan aikaan, kun asenteet kannabista kohtaan ovat muuttuneet sallivimmiksi.

Huumekulttuureita tutkineen talous- ja sosiaalihistorian dosentti Mikko Salasuon mukaan kannabista kokeilevat tai sitä käyttävät ovat yleisesti tietoisia siitä, minkälaista ainetta polttavat. Salasuo ei huolestuisi siitä, että markkinoille tulleet kannabistuotteet ovat entistä vahvempia.

– Huumaavan aineen määrä käyttöannoksissa ei ole periytynyt 80-luvulta nykyaikaan. Sitä on aina annosteltu sitä mukaa, kuinka vahvaa se on. Ymmärtäisin näin, että jos THC-pitoisuus on kannabistuotteessa korkeampaa, sitä käytetään vähemmän, sanoo Salasuo.

Salasuon mielestä kannabiksen käsitteisiin liittyy edelleen osittain romantisoitua asennetta. Yleisesti kuitenkin käsitys kannabiksesta on tarkentunut ja monipuolistunut.

– Erilaisissa kulttuurellisissa skeneissä kannabiksella on edelleen tietynlaisia merkityksiä. Yleisesti kannabis kuitenkin tunnetaan paremmin ja tietoa siitä on enemmän saatavilla. Tosin alkoholinkin haitat on tiedetty jo pitkään, mutta ei se ole vaikuttanut siltikään ihmisten käyttäytymiseen. Pelkkä tieto ei automaattisesti johda myönteisiin valintoihin terveyden suhteen.

Nuoret aikuiset sallivimpia kannabiksen suhteen

Suomalaisten asenteet kannabikseen ovat muuttuneet sallivammaksi viimeisen noin kymmenen vuoden aikana. THL:n vuonna 2014 tekemään huumekyselyyn (siirryt toiseen palveluun) vastanneista noin 40 prosenttia oli sitä mieltä, ettei kannabiksen käytöstä pitäisi rangaista. Sallivimpia kannabiksen käytön suhteen ovat alle 35-vuotiaat aikuiset.

Huumekysely tehdään seuraavan kerran tänä syksynä. THL:n erikoistutkija Karoliina Karjalaisen mukaan on mahdollista, että asenteet kannabista kohtaan ovat edelleen muuttuneet sallivammiksi.

Huumekulttuureita tutkineen talous- ja sosiaalihistorian dosentti Mikko Salasuon mukaan huumekeskusteluissa on nähtävissä sukupolvien ero. Nuorempi sukupolvi käy huumekeskustelua aiempaa enemmän sosiaali- ja terveyspolitiikan ja huumesodan globaalien seurausten näkökulmasta.

– Maailmalla huumekeskustelussa korostuvat yhä enemmän Yhdysvaltoja ja muitakin maita koettelevat massiiviset huumekuolemien aallot. On havaittu, että kontrollia tehokkaampi keino ehkäistä kuolemia on ennaltaehkäisy ja hoito. Portugali on tästä hyvä esimerkki.

Portugalissa tehtiin vuonna 2001 lakimuutos, joka aiheutti merkittävän asennemuutoksen: suuri huumeongelma saatiin hallintaan lieventämällä rangaistuskäytäntöjä ja panostamalla hoitoonohjaukseen.

Salasuon mukaan Suomessa on vellonut pitkään asenne, jossa kannabiksen rangaistavuudesta luopumista edes ehdottaneet on leimattu automaattisesti pilven polttajiksi. Nyt kyseiset asetelmat ovat purkautumassa.

https://yle.fi/uutiset/3-10357326

Avatar
alibaba8
1 tähti
1 tähti
Viestit: 1478
Liittynyt: 11.11.2006

Re: Pienet uutiset 2018

ViestiKirjoittaja alibaba8 » 28.8.2018 19:05

https://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/arti ... ka/7039242

Erikoisliikkeet tekevät rahaa kannabiksen kasvatuksella ja käytöllä – myynnissä jopa siemeniä ja näyteikkunassa voi kasvaa rehevä kannabispuska

Yhä useammassa Suomen kaupungissa toimii liikkeitä, joiden liiketoimintaan kuuluu kannabiksen viljelyyn ja käyttöön soveltuvien välineiden kauppa. Eräät liikkeistä myyvät myös kasvin siemeniä ja jopa pistokkaita.

MTV Uutisten selvitysten mukaan kasvatusvälineitä myydään ainakin Helsingissä, Kuopiossa, Jyväskylässä, Oulussa, Lappeenrannassa, Kouvolassa, Lahdessa, Rovaniemellä ja Kotkassa.

Käyttövälineiden myyntiin erikoistuneita liikkeitä on ainakin Helsingissä, Turussa, Kuopiossa, Tampereella, Oulussa, Vaasassa, Jyväskylässä, Oulussa, Lappeenrannassa, Lahdessa, Kouvolassa ja Rovaniemellä. Osa liikkeistä myy kumpaakin tuoteryhmää.

Yritysten taloustietojen perusteella yritysten tulokset ovat huomattavan erilaisissa kokoluokissa, ja osa niistä on hyvin nuoria.

Näyteikkunassa kannabiskasveja
Esimerkki alan yrityksistä on Kuopiossa ja Jyväskylässä liikkeitä pitävä Kaninkolo, joka myy sekä kasvatus- ja että käyttövälineitä.

– Olemme puutarhaliike, joka on erikoistunut sisäkasvatukseen. Myymme lisäksi kulttuurituotteita, joita käyttää eri yrttien säilömiseen, polttoon ja höyrystämiseen, muotoilee Kaninkolon Mikko Pietarinen.

Vaikka hän korostaa välineitä voivan käyttää lukuisiin eri tarkoituksiin, myöntää hän liikkeellä olevan vahva kannabisteema, jolla halutaan erottautua. Liikkeen näyteikkunassa muun muassa kasvaa kannabiskasveja, ja se myy kannabiksen siemeniä ja pistokkaita. Pietarinen kuitenkin kieltää, että yritys edistäisi huumausaineiden viljelyä.

– Suomessa kaikki hampun kasvatus paitsi huumausainekasvatus on sallittua, hän perustelee.

Liike täsmentääkin hänen mukaansa niin verkkokaupassa kuin myymälässäkin, että kannabista ei saa kasvattaa huumausainekäyttöön. Pietarisen mukaan kasvia kasvatetaankin koriste- ja harrastussyistä.

– Laki on hirveän yksiselitteinen. Kasvattaminen on laillista, jos ei kasvata huumausainekäyttöön, aivan kuten oopiumunikossakin, hän toteaa.

– Se on loppupeleissä asiakkaan vastuulla. Lähtökohtaisesti oletamme, ettei kukaan mitään laittomuuksia tee.

Tarkoitus ei ole tuottaa kannabiskukintoa
Pietarinen kertoo saaneensa aiemmin tuomion kannabiksen viljelystä. Pietarisen mukaan hän kasvatti kannabista lääkkeeksi vaikeaan masennukseen.

– Nykyään kasvatus jatkuu liikkeellä näyteikkunakasvien hoitamisessa, sillä näyteikkunan koristekasvit ovat vain esittelykasveja. Tarkoituksena ei ole kukittaa kasveja ja käyttää kukintoa, Pietarinen kertoo.

Hän kuvailee kannabiksen viljelyä harrastukseksi, jossa oppii jatkuvasti jotain uutta.

– Täällä niitä kasvatetaan, se on kiva osa työpäivää. Jos joku haluaa nähdä, niin voi tulla katsomaan. Paitsi alle 18-vuotiaat, koska meillä on täällä näitä tupakointivälineitä, hän kertoo.

"Kerran kävi poliisi"
Hajunpoistoon tarkoitetuille aktiivihiilivälineillä on hänen mukaansa käyttöä myös koristeviljelyssä. Esimerkiksi kerrostalohuoneistosta kasvatuksen haju voi levitä häiritsevästi naapureiden asuntoihin.

– Onhan se esimerkiksi hampussa kukkiessa aika kova haju. Voi tulla poliisikin paikalle, vaikka ei olisi mikään rikos. Hiilellä saa pidettyä naapurisovun yllä, Pietarinen sanoo.

Hänen mukaansa poliisi ei ole ollut yrityksen liiketoiminnasta kiinnostunut.

– Kerran kävi poliisi, kun kutsuimme heidät selvittämään varkautta. Vitsailivat meidän kasveista, Pietarinen kertoo.

Kannabisasenteet muuttuneet
Pietarisen mukaan asenteet kannabista kohtaan ovat muuttuneet paljon viimeisten vuosien aikana, mikä näkyy myös sen ympärillä tapahtuvassa liiketoiminnassa.

– 20 vuotta sitten tämä ei olisi ollut mitenkään mahdollista, yleinen käsitys kannabiksesta oli niin erilainen. Vielä kaksi vuottakin sitten ihmiset olivat paljon varautuneempia, mutta nykypäivänä ihan eri juttu. Hirveästi ovat asenteet kahden vuoden aikana muuttuneet, hän kertoo.

Hän myös tunnistaa, että yhä useampi yrittää luoda aihepiirin ympärille laillista liiketoimintaa myös Suomessa. Ala koki hänen mukaansa kuitenkin välillä kolauksen Viherpeukku-myymäläketjun oikeustapauksen vuoksi.

Kyseisessä kokonaisuudessa 20 yrityksen eri tehtävissä toimineelle henkilölle vaadittiin rangaistuksia törkeästä ja perusmuotoisesta huumausainerikoksen edistämisestä. Syyttäjän mukaan nämä olivat myyneet kasvatusvälineitä tietäen niitä käytettävän kannabiksen viljelyyn. Vuonna 2011 käräjäoikeus kuitenkin katsoi nämä kaikki syyttömiksi, eikä hovioikeus nähnyt syytä muuttaa tuomiota.

Suomessa useita kannabiksen siemeniä myyviä
Nyt liiketoiminta Pietarisen mukaan aihepiirin ympärillä kasvaa.

– Kaikki lähtee siitä, että joku uskaltaa olla ensimmäinen. Vaikkei toiminta ole laitonta, saat osittain leimaa otsaan jonkinlaisena huumeparonina.

– Viimeaikaisten uutisten mukaan nämä suurimmat huumeparonit istuvat juuri siellä missä kukaan ei heidän oletettaisi istuvan, Pietarinen sanoo.

Hänen käsityksensä mukaan nyt yrittäjiä on kuitenkin useita, ja esimerkiksi kannabiksen siemeniä välittäviä siemenpankkeja on Suomessa ainakin neljä.

Kauppias toivoo kannabiksen laillistamista
Yrityksen tavoitteena ei Pietarisen mukaan ole tehdä vain voittoa, vaan vaikuttaa kannabista koskeviin asenteisiin.

– Kaikista suurin tavoite on saada ihmiset tajuamaan, ettei hamppu ole mikään peikkokasvi, joka tulee ja tappaa, hän sanoo.

Hän uskoo kasvilla olevan paljon potentiaalia, ja maailmalla valloillaan olevan kannabisbuumin tulevan myös Suomeen. Hän toivoisi myös kannabiksen laillistamista.

– Vähintään käytön rankaisemisesta pitäisi luopua.

Pietarisen mielestä suurimmat kannabiksen käytön haitat liittyvät siihen, että sen käyttö ja myynti ovat kiellettyjä.

– "Kieltolain" ansiosta meillä rehottaa pimeä kauppa ja kasveista jalostetaan koko ajan vain entistä vahvempia THC-pitoisuuksiltaan.

– Liian suuret THC-pitoisuudet taas voivat olla liikaa satunnaiskäyttäjille, joilla toleranssit ovat pienet. Sveitsin malli eli kevytkannabiksen laillistaminen on myös hyvä ensiaskel, hän sanoo.

Poliisi: "Suomen laki on se, miten on elettävä"
Rikoskomisario Juha Korhonen Itä-Suomen poliisista kertoo, että yleisen linjanvedon vetäminen laittoman ja laillisen liiketoiminnan välillä vaikea tehdä.

Huumeiden kasvatukseen soveltuvien tuotteiden myynnissä jokainen tapaus tulee ratkaista erikseen, katsoen täyttyvätkö huumausainerikoksen edistämisen tunnusmerkit. Keskeistä on, tietääkö henkilö välineitä käytettävän huumeiden viljelyyn.

– Ne ovat lähtökohtaisesti laillisia välineitä, joita voi käyttää monessa muussakin tarkoituksessa. Kokonaisuus muodostaa kuvan, jonka pohjalta asiaa arvioidaan, hän sanoo.

Liikutaan lain rajoilla
Kaninkolo-liike esimerkkinä on rikoskomisario Korhoselle tuttu, ja pistokkaiden kauppa on hänen mukaansa hyvin lähellä rikoksen rajaa.

– Jos kasveissa on THC-pitoisuutta ja tarkoituksena on huumausainekäyttö, ei se luvallista ole, hän toteaa.

Korhonen oma käsitys on, että kannabikseen liittyvän liiketoiminnan lisääntyminen kertoo kannabismyönteisyyden ja tietynlaisen vapaamman ajattelun lisääntymisestä.

Hänen mukaansa keskeistä on muistuttaa, että huumausaineiden kasvattaminen on toistaiseksi kiellettyä ja kriminalisoitua, kuten myös tällaisen toiminnan tarkoituksellinen edistäminen.

– Vaikka tietyissä piireissä kuinka vapaasti ajatellaan, niin Suomen laki on se, miten on elettävä, vaikka henkilökohtainen ajatus ihmisillä olisi sitten vapaampi, hän toteaa.

:pimp: Elämme muutoksen aikoja :pimp:
Parasta aikaa on se, kun unohtaa koko kyseisen käsitteen olemassaolon.

Ervonen
Viestit: 38
Liittynyt: 16.1.2017

Re: Pienet uutiset 2018

ViestiKirjoittaja Ervonen » 5.12.2018 15:57


Avatar
pajari kunkkinen
Viestit: 194
Liittynyt: 3.11.2011

Re: Pienet uutiset 2018

ViestiKirjoittaja pajari kunkkinen » 5.12.2018 20:36

ei tuossa mitään hyvää kyllä ole.. näin meillä täällä... hitusen mallia pitäisi ottaa vaikka tuolta
--> https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/6b6 ... ec18727e40
a sweet/menthol taste offering a relaxing effect but also leaves your mind feeling energetic.

Avatar
alibaba8
1 tähti
1 tähti
Viestit: 1478
Liittynyt: 11.11.2006

Re: Pienet uutiset 2018

ViestiKirjoittaja alibaba8 » 28.12.2018 13:21

Erikoista että tämä on jäänyt täältä pois joten lisätään:
Luxemburg laillistaa kannabiksen ensimmäisenä EU-maana
02.12.2018 klo 11:59
Asiasta päätti suuriherttuakunnan uusi koalitiohallitus.
Luxemburg on päättänyt laillistaa kannabiksen, mutta aikataulusta ei ole vielä päätetty.Luxemburg on päättänyt laillistaa kannabiksen, mutta aikataulusta ei ole vielä päätetty.
Luxemburg on päättänyt laillistaa kannabiksen, mutta aikataulusta ei ole vielä päätetty. MOSTPHOTOS
Luxemburgista tulee ensimmäinen EU-maa, joka laillistaa kannabiksen käytön ja myynnin. Laillistamisen aikataulua ei ole vielä kerrottu ja paikallisen median mukaan se ei tule olemaan koalitiohallituksen kärkihankkeita, kirjoitta Luxemburger Wort.

Luxemburg tai virallisesti Luxemburgin suurherttuakunta on noin puolen miljoonan asukkaan valtio, jonka naapureita ovat Ranska, Belgia ja Saksa.

Hollannissa myyntiin ei puututa
Alankomaissa laki ei suoraan salli kannabistuotteiden myyntiä, mutta käytännössä se on mahdollista Coffee shop -kahviloissa. Näissä kahviloissa tapahtuvaan kannabis-tuotteiden myyntiin ei puututa.

Hollannissa saa myös kasvattaa kannabista yksityiseen käyttöön, jos viljelmällä on alle viisi kasvia.

Kanada laillisti lokakuussa kannabiksen myynnin, kasvatuksen ja viihdekäytön. Kannabis on sallittu myös useissa Yhdysvaltojen osavaltioissa.

PEKKA NUMMINEN
pekka.numminen@iltalehti.fi
https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/6b6 ... ec18727e40
Parasta aikaa on se, kun unohtaa koko kyseisen käsitteen olemassaolon.


Palaa sivulle “Politiikka ja media”

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 3 vierailijaa