Kuva

Ilmanvaihto, lämmöt, äänet ja hajut

Aloittelevien viherpeukaloiden kysymyksiä
Alueen säännöt
Kasvatuksen ABC
Täältä voit kysyä ja etsiä vastauksia aloittelevien viherpeukaloiden ongelmiin.

Jotta samoja asioita ei kysyttäisi joka päivä uudelleen, katso ennen viestin lähettämistä löydätkö vastauksen:
Jos joku kysyy jotain triviaalia, ÄLÄ VASTAA "lue Hupu / käytä hakua". Käytä itse hakua, minkä jälkeen voit vastata, että haulla/hupusta löytyy, linkkien kera vastauksiin.
Sam 1
2 tähteä
2 tähteä
Viestit: 3280
Liittynyt: 26.7.2008

Re: Ilmanvaihto, lämmöt, äänet ja hajut

ViestiKirjoittaja Sam 1 » 17.2.2016 23:11

Niko kirjoitti:Kyllä saa aika pösilö olla, jos kuvittelee kellarikerrosten tai talon muiden yleistilojen ilmanvaihdon tapahtuvan samoja hormeja pitkin, kuin asuntojen ilmastointi...

Esim.kerrostaloissa kerätään poistoilma pienemmillä putkilla asunnoista runkoputkeen, joko painovoimaisesti tai huippuimurien avustamana.
Yksi keruu tai runkoputki voi riittää hyvin yhden porraskäytävän/linjan tarpeisiin, viemäreiden tuuletusputkille on oma linja.
Vanhemmissa kiinteistöissä on suuremmat mahdollisuudet siihen, että poistoilmat menevät omaa hormia/kanavaa pitkin ulos.
Eli käytössä on painovoimainen ilmanvaihto. Säädösten ja asetuksien muuttuessa, on näiden hormien toimintaa tehostettu usein jälkikäteen.

Ajatellaanpa vaikka takkaa, jossa on 3m hormi tai takkaa jossa on 11m hormi. Kyllä pidempi hormi vetää aina enemmän ja paremmin.
Samoin on ilmanvaihdon kanssa, kyllä kellarista kannattaa putki vetää katolle ja hyödyntää painovoimaa. Ja niin myös tehdään.
Tutkikaa rakennuspiirustuksia, sieltä näkyy miten ne putket on asennettu. Ei mene ilmanvaihdot ja ilmastoinnit sekaisin.
– Melkein nauratti, kuinka paljon paarmoja siellä oli, sanoo Salmela.

Avatar
Niko
2 tähteä
2 tähteä
Viestit: 559
Liittynyt: 29.4.2006

Re: Ilmanvaihto, lämmöt, äänet ja hajut

ViestiKirjoittaja Niko » 18.2.2016 13:25

Joo ei varmasti sotketa paskapoistoja huoneistopoistoihin. Nimenomaan kellarista vedetään ihan oma putki katolle asti. Pointti edelleen, että kellaritilojen venttiilien räpeltäminen ei vaikuta huoneistojen ilmanvaihtoihin mitenkään. Viemäreiden tuuletusputket eivät liity ilmanvaihtoon.
"Your company is large and famous, what the hell? i´m really pissed off. i think i should contact in Finnish foodstuff" -ice-
"Liivate on tehty lehmästä" -psycoma-

Maximusmeridius
Viestit: 27
Liittynyt: 5.9.2015

Re: Ilmanvaihto, lämmöt, äänet ja hajut

ViestiKirjoittaja Maximusmeridius » 18.2.2016 15:47

Kiitos vastauksista! Täältähän löytyi jos monenmoista neuvoa. Tilanne on tällä hetkelle se, että vaikka nuppuja ei ole vielä ilmestynyt, on pesuhuoneen puolella kuitenkin hyvin lievä tuoksahdus. Tämä tarkoittaa sitä, että saunan ovi on tiivistettävä joka tapauksessa. Se on lasiovi, joten reikää siihen ei voi tehdä, mutta sen alareunan ja lattian väliin jää vajaa 20cm väliä, jota voi hyödyntää. Vastausten perusteella näkisin vaihtoehtoina joko kunnon puhaltimen hankkimisen ja virittämisen tai sitten tuon talonyhtiön ilmastoinnin hyödyntämisen. Poiketen siitä mitä aiemmin tuolla kirjoittelin, lämpötila pysyy nyt 24-27 riippuen siitä onko ilmastoinnissa talonyhtiön puolesta menossa "tehostettu" hetki. Huomasin nimittäin, että olin päällystänyt saunan poistoilmaputken heijastinkalvolla :wall: :doh: :lol: Joo, joo, tiedän... Onnistuin olemaan hautaamatta naamaa kämmeniin liian montaa kertaa...

Ajattelin nyt ensin kokeilla sitä, että tiivistän saunan oven ja laitan AH:n saunan poistoilma venttiiliin kiinni ilman puhallinta. Ja jos tämä systeemi ei vaikuta kokeilun jälkeen toimivalta niin sittenhän voin sen AH:n rinnalle ostaa puhaltimen ja virittää tulo- ja poistoilma tulemaan siitä saunan oven ali. Nyt kysyisinkin, että onko ideoita saunan oven tiivistämiseksi toimivasti, niin, että saunaan kuitenkin voi mennä helposti? Sinne alas pitää tietysti virittää joku levy, mutta myös muualla joissakin kohdissa on 1,5cm rako lasioven ja karmien välissä. Ja kuinka paljon AH hidastaa ilmavirtaa, jos viritän sen siihen saunan poistoilmaan kiinni?

swazitime
Viestit: 1039
Liittynyt: 26.2.2013

Re: Ilmanvaihto, lämmöt, äänet ja hajut

ViestiKirjoittaja swazitime » 18.2.2016 17:44

vieru kirjoitti:Olisiko sittenkin helpointa ostaa se teltta ja laittaa se ah ufoon ja ufosta putki teltasta pois? Ebaysta saa telttoja satasella.
Ei tarvitsisi viritellä, eikä pelätä hajuja.


Ja vois käydä saunassa. :pimp:

Avatar
Kalle Kuumottaja
Viestit: 95
Liittynyt: 4.11.2012

Re: Ilmanvaihto, lämmöt, äänet ja hajut

ViestiKirjoittaja Kalle Kuumottaja » 30.3.2016 21:14

Suosittelen pieniin stealth systeemeihin:

28 dB 125mm 113 m3/h kanavapuhallin alle 20 EUR

Kuva

Painetta tuskin saa aikaan, mutta plussia:

+Halpa
+Hiljainen (28dB)
+Pistoke valmiina eli ei johtojen kanssa

Karboniittirotsi
Viestit: 43
Liittynyt: 3.4.2016

Re: Ilmanvaihto, lämmöt, äänet ja hajut

ViestiKirjoittaja Karboniittirotsi » 4.4.2016 13:43

Mitäs sanotte riittääkö 360m3/h TD silent 1x1x2m teltan hajunpoistoon vai tarvitaanko järeämpiä vehkeitä? Ajatuksena ois kasvattaa 2-4 kasvia kerrallaan.

Avatar
Kalle Kuumottaja
Viestit: 95
Liittynyt: 4.11.2012

Re: Ilmanvaihto, lämmöt, äänet ja hajut

ViestiKirjoittaja Kalle Kuumottaja » 5.4.2016 21:08

Sitä mä näistä hajunpoistoista, että eikö sinne teltan/kaapin sisälle voi laittaa aktiivihiilifiltterin puhaltimen kera myös puhdistamaan hajuja ja sen lisäksi voi laittaa ulosmenevään ilmaan aktiivihiilen. Näin saa sen ilman jo kertaalleen siellä kaapissa/teltassa sisällä hajuttomaksi.

Jos kämpässä on tuuletusikkuna, niin siitähän sais hajut pihalle eikä mitään filttereitä edes tarvi.

Karboniittirotsi
Viestit: 43
Liittynyt: 3.4.2016

Re: Ilmanvaihto, lämmöt, äänet ja hajut

ViestiKirjoittaja Karboniittirotsi » 6.4.2016 9:50

Jack_Horror kirjoitti:... riittää,riittää.


Alright kiitos vastauksrsta.

kuukko
Viestit: 9
Liittynyt: 15.11.2016

Re: Ilmanvaihto, lämmöt, äänet ja hajut

ViestiKirjoittaja kuukko » 18.2.2017 15:22

Tässä on nyt suunnitteilla kasvatusvälineistön hankinta ja tähän aihealueeseen liittyen olisi hieman selvitettävää. Teltaksi olen ajatellut secret jardinin 90x90x185 ja sinne 400w spna. Ilmanvaihto pitäisi saada toteutettua mahdollisimman äänettömäksi sillä tarkoitus olisi nukkuakin samassa tilassa, minkä lisäksi naapurilla on makuuhuone pahvisen seinän toisella puolella. Hajuja ei luonnollisesti myöskään saisi päästä läpi lainkaan.

Tuolla teltallahan on tilavuutta pyöreästi 1,5 kuutiometriä eli kanavapuhaltimen pitäisi siirtää 270 kuutiota tunnissa. Jos hankkisi td silent 500 -puhaltimen (580 kuutiota tunnissa) ja pyörittäisi sitä puolella teholla muuntajasäätimellä, niin sehän olisi ilman vaihtuvuuden kannalta melko passeli. Se tulisi sitten imemään tonnisen phresh filterin ja puhaltamaan xtra-cool v2 -heijastimen läpi sekä ulostulo 60 senttisen äänenvaimentimen läpi (kaikki kaupasta maxgrowshop).

Kaikissa noissa osissa on ilmakanavan halkaisija luokkaa 150mm/160mm ja olenkin miettinyt, että hankkisi samaa kokoa olevaa äänieristettyä putkea. Toisaalta olen jäänyt siihen käsitykseen, että mitä paksumpaa putkea sitä pienempi ilmanpaine putkessa ja näin ollen vähemmän ääntä. Tuota soconnectin putkeahan olisi myös saatavilla 203mm sekä 254mm halkaisijalla eikä se parin kolmen euron hintaerokaan nyt ole ihan hirvittävä, kun kuitenkin puhutaan vain parista metristä. Mutta miten on, liekö tuosta mitään mainittavaa hyötyä?

Lähinnä siis kiinnostaisi kuulla kokeneiden mielipiteitä ja ajatuksia yleensä ottaenkin tuosta setistä. Tuleeko tuo kuulumaan naapuriin asti noin? Olisiko tuossa mitään, mitä voisi parantaa budjetin juuri kärsimättä? Noita äänenvaimentimiahan ainakin olisi saatavilla pidempiäkin malleja (jotka ilmeisesti häivyttäisivät matalia taajuuksia paremmin), mutta mitenköhän tuollaisen metrin pätkänkin saisi mahtumaan tuonne mitenkään järkevästi. Kun ei tuo teltta ole mikään mahdottoman iso niin aivan väkisin joutuu muutenkin sinne parit mutkat taittamaan - käytännössä yksi 90 asteen kulma hiilen ja puhaltimen toinen puhaltimen ja heijastimen väliin.

Olen myös miettinyt, että tuollainen garden highpro 15cm clipfan tulisi telttaan ilmaa liikuttamaan. Tai ainakin puhaltamaan lämpöä pois kasvien latvoista, sillä en olisi kovin yllättynyt, jos kesällä ilmenee lämpöjen kanssa ongelmia. Voi hyvin olla, että korvausilma tulee kuumina päivinä olemaan siinä 27 - 28 asteen hujakoilla, joten teltassa lienee tuolla setillä pyörivän jokusen asteen korkeammalla.

Manalismiles
Viestit: 309
Liittynyt: 28.5.2016

Re: Ilmanvaihto, lämmöt, äänet ja hajut

ViestiKirjoittaja Manalismiles » 18.2.2017 18:23

Sen verran kommentoin Kuukon postiin, että vastaavan kokoisessa teltassa samalla natikalla td-silent 350 ja meininki muistuttaa tuulitunnelia, että todellakaan tuohon ei tarvitse mitään clippituulettimia enää lisäksi. Ja ei ole ilmastoitua heijastinta, lämmöt pysyy aina alle 28. Kesällä tosin ei kyseisellä setupilla sisällä kasvatetaSikäli mikäli Suomessa joskus nähtäisiin 30 asteen helteitä useammin kuin kahtena päivänä kesässä, lämmöt pomppaisivat liian korkeiksi.

Lisäksi mulla on sellainen muistikuva, ettei ole hyvä asia jos aktiivihiilessä on noin iso "kokoero" vrt puhaltimeen, pitäisi kaivaa lähde tähän mutuun, mutta ehkä joku viisaampi voi valaista. Kannattaa tosiaan mittailla ja miettiä miten saat rojut mahtumaan telttaan, tosiaan jo pelkän yllämainitsemani puhaltimen+ hiilen mahduttaminen tuon kokoiseen telttaan tekee tiukkaa. Suurin humina tolla silentilla tulee ilmamassojen liikkumisesta, ja se änkkäri tulisi sijoittaa ehkä teltan ulkopuolelle tosiaan sitten..
take it acid is

kuukko
Viestit: 9
Liittynyt: 15.11.2016

Re: Ilmanvaihto, lämmöt, äänet ja hajut

ViestiKirjoittaja kuukko » 19.2.2017 11:43

Kiitos Manalismiles kommentoinnista.

Tuo td-silent 350 näyttäisi siirtävän hitaammalla vaiheella 280 ja nopeammalla 380 kuutiota tunnissa. Kummallakohan se on käynyt tuossa mainitsemassasi tapauksessa? Kun jos tuota td 500 rajoittaa (nopeammalta vaiheelta) puoleen, se siirtää 290 kuutiota - eli vastaisi siis tuota 350 -mallin hidasta vaihdetta. Ja se tosiaan tekisi laskujen mukaan sen, että ilma vaihtuisi aika tarkkaan kolme kertaa minuutissa teltassa, mitä monet täällä tuntuvat pitävän optimina. Aika monellahan noita clippejä näkyy olevan, vaan enpä nyt muista onko tullut sellaisia settejä vastaan, missä ilma vaihtuisi kolmesti minuutissa olisi silti clippikin käytössä. Mutta meinaat, että tulisi toimeen ilmankin? Jopa tiiviissä sogissa?

Lähinnä tuon reflektorin suhhteen ajatus oli, että monessa kasvatuksessa ihmiset ovat painineet lämpöongelmien kanssa, mikä tietysti suoraan vaikuttaa satoon. Ja kun ei nuo 400 natikatkaan nyt suoranaisesti kylmiä ole. Sanoit, että lämmöt on pysyneet alle 28 asteen, mutta omassa tapauksessa (ainakin viime kesän perusteella) jo pelkästään korvausilma tulee olemaan sen 28 astetta niin luulisi sen sitten teltassa olevan enemmän. Parempihan se toki olisi, mitä vähemmillä tarvikkeilla tulee toimeen - ettei tarvisi ihan iskeä teltan täydeltä rojua - mutta turha myöskään pihistellä, jos seurauksena on tarpeettomia ongelmia. Mutta tosiaan, saahan sitä letkua ja putkea vedettyä teltan ulkopuolellekin, missä tilaa piisaa.

Enpä ole kyllä itse törmännyt missään yhteydessä tuohon, että hiili voisi olla liian suurikin puhaltimeen. Yritin tovin haeskellakin, mutta ehkä joku viisaampi tulee tätä vielä tarkentamaan. Yleensähän suositellaan, että hiili on ainakin pykälää isompi, mutta joissain yhteyksissä on tullut vastaan, että on käytetty pariakin pykälää isompaa. Tosin tuossa miettimässäni setissähän hiili taitaa olla vielä pikkuisen enemmän. Toisaalta tuolla maxgrowshopissa astetta pienempi phresh filtteri on 500 kuutiota tunnissa - mikä siis mitä ilmeisimmin on täysin riittävä. Lähinnä ajatus kai oli tuo, että kaikissa osissa olisi ilmakanavan halkaisija vähintään sen 160mm - että jos se auttaisi äänien suhteen. Mutta jos liian isosta hiilestä on haittaa, niin eihän sekään hyvä ole.

Avatar
Laiskimus
Viestit: 300
Liittynyt: 28.2.2015

Re: Ilmanvaihto, lämmöt, äänet ja hajut

ViestiKirjoittaja Laiskimus » 19.2.2017 12:13

Omalla kohdalla ainakaan ei oo tullu ongelmia vastaan, vaikka puhallin liikuttaa sen 190 kuutiota ilmaa tunnissa, ja hiili on reippaasti ylimitotettu, oiskohan tuo ollu jotain vähän vajaat 500m3/h.

kuukko
Viestit: 9
Liittynyt: 15.11.2016

Re: Ilmanvaihto, lämmöt, äänet ja hajut

ViestiKirjoittaja kuukko » 20.2.2017 10:21

Kiitos Laiskimus selvennyksestä.

Tuossa sinun setissäsi siis hiili on mitoitettu noin 2,5 kertaiseksi puhaltimen tehoon nähden ja omassa suunnitelmassani se olisi noin 3,5 kertainen. Mutta ehkei siitä kuitenkaan aiheutuisi siltikään mitään ongelmaa.

Ainut, mitä olen tähän asti keksinyt, että isompi hiili aiheuttaa isomman vastuksen ilmankierrolle ja jos puhallinta ei ole mitoitettu alun alkaenkaan siirtämään kunnolla ilmaa, tuo ylimääräinen vastus saattaisi sitten aiheuttaa sen, ettei telttassa enää olekaan kunnon alipainetta ja hajut alkavat karkailemaan teltan pikku rakosista. Mutta tämä siis ihan vain mutua.

Björn Wahlroos
Viestit: 4
Liittynyt: 3.2.2017

Re: Ilmanvaihto, lämmöt, äänet ja hajut

ViestiKirjoittaja Björn Wahlroos » 20.2.2017 11:27

kuukko kirjoitti:Ainut, mitä olen tähän asti keksinyt, että isompi hiili aiheuttaa isomman vastuksen ilmankierrolle ja jos puhallinta ei ole mitoitettu alun alkaenkaan siirtämään kunnolla ilmaa, tuo ylimääräinen vastus saattaisi sitten aiheuttaa sen, ettei telttassa enää olekaan kunnon alipainetta ja hajut alkavat karkailemaan teltan pikku rakosista. Mutta tämä siis ihan vain mutua.

kuukko kirjoitti:Mutta tämä siis ihan vain mutua.


Sitäpä juuri. Isompi hiili nimenomaan vähentää ilmanvastusta.

kuukko
Viestit: 9
Liittynyt: 15.11.2016

Re: Ilmanvaihto, lämmöt, äänet ja hajut

ViestiKirjoittaja kuukko » 20.2.2017 12:57

Björn Wahlroos kirjoitti:
kuukko kirjoitti:Ainut, mitä olen tähän asti keksinyt, että isompi hiili aiheuttaa isomman vastuksen ilmankierrolle ja jos puhallinta ei ole mitoitettu alun alkaenkaan siirtämään kunnolla ilmaa, tuo ylimääräinen vastus saattaisi sitten aiheuttaa sen, ettei telttassa enää olekaan kunnon alipainetta ja hajut alkavat karkailemaan teltan pikku rakosista. Mutta tämä siis ihan vain mutua.

kuukko kirjoitti:Mutta tämä siis ihan vain mutua.


Sitäpä juuri. Isompi hiili nimenomaan vähentää ilmanvastusta.


Joo, isommissa hiilissä on pääasiassa myös suurempi halkaisija ilma-aukolle. Lähinnä tarkoitin jotain sellaista, minkä voi kuka tahansa helposti demota kotona. Että jos otat vaikka tyhjän talouspaperirullan ja koitat imeä sen putken läpi, niin se on aika iisiä. Vaan pistäpä pari sukkaa sinne putkeen, niin imeminen vaikeutuu. Mutta kuten sanottu, aktiivihiilen kokoa kasvattamalla hiilen määrän lisäksi myös ilmavirran pinta-ala kasvaa, että ei se sitten voi olla sekään.

Toinen, mikä tuli mieleen, niin voisiko sellainen olla tuossa mahdollisen ongelman taustalla (jos siis hiili oikeasti voi olla liian iso suhteessa puhaltimeen), mikä ilmenee esim. noissa, kun jotkut ovat yrittäneet käyttää tietokoneen laitetuulettimia hiilen kanssa. Nuo tuulettimet kun eivät toimi kunnolla painetta vastaan. Tosin hankala nähdä tuota ongelmaa edes pienimmällä ufolla suhteessa isoimpaan hiileen.

Että ellei kenelläkään ole tuohon hiilen kokoon suhteessa puhaltimeen mitään lisättävää, niin ehkä menen tuolla alkuperäisellä suunnitelmalla. Tai sitten otan tuolta pflanzburgista (kun sieltä pitää joka tapauksessa se muuntajasäädin hankkia) tuollaisen 800 kuutioisen kookoshiilen. Siinä on ainakin suoraan mainittu, että toimii tuollaisella väliltä 250-1000 kuutiota tunnissa olevan puhaltimen kanssa.

Avatar
toohi
2 tähteä
2 tähteä
Viestit: 784
Liittynyt: 1.12.2006

Re: Ilmanvaihto, lämmöt, äänet ja hajut

ViestiKirjoittaja toohi » 21.2.2017 0:54

Isommassa hiilessä on enemmän pinta-alaa, joka tarkoittaa sitä, että siitä voi imeä samalla paineella enemmän ilmaa lävitse. Suomeksi sanottuna mitä isompi hiili, niin sitä vähemmän se vastustaa ilman liikettä. Hajunpoisto ei toimi suunnitellulla tavalla, jos ilma virtaa liian hitaasti ja pienellä paineella, vaan se vaatii toimiakseen x määrän painetta. Aktiivihiilen hajunpoisto toimii jotensakin niin, että hiilirakeessa on paljon mikroskooppisen pieniä rakoja ja onkaloita, joihin hajumolekyylit jäävät jumiin (seassa voi olla vähän sähkövarauksia ja mustaa magiaakin). Jos painetta ei ole, niin ilma kulkee lyhintä reittiä ja hajumolekyylit pääsevät ainakin osittain läpi. Tätä voi mielessään visualisoida veden virtauksella vaikka jokisuistossa: Jos vettä on vähän, niin vesi virtaa yhdessä syvimmässä uomassa, mutta jos veden määrää kasvatetaan äkillisesti, niin virtaus leviää useampaa pieneen noroon ja veden mukana virtaavat roskat alkavat tarttumaan helpommin kiinni.

Jos Pflanzburg lupaa 800m3/h hiilen toimivan 250-1000m3/h, niin uskoisin saman toimivan suunnilleen peukalosääntönä muillekin hiilille. Eli 1/3 olisi minimi ja lyhytaikaisesti 25% ylityskin on vielä ok. Jostain muistelisin lukeneeni, että suositeltaisiin minimitehoksi vähintään 50% maksimitehosta, mutta en mene vannomaan muistanko väärin tai tiesikö kirjoittaja aiheesta sen enempää vaiko mutuiliko vain.

Pc-tuulettimien paineentuottokyky on vain niin onneton, että liikutettu ilmamäärä jää olemattomaksi ja se suodatuskin voi jäädä tapahtumatta em. syistä. Tätä voi taas visualisoida sillä, että laitat 2-tahti mopon moottorin autoon kiinni: Kyllähän se kierroksia ottaa ja kevyttä lastia vielä liikuttaakin, mutta kun massaa on tonni, niin hyytyy vaikka miten kierrättäisi kovaa ja korkealta.

-toohi

kuukko
Viestit: 9
Liittynyt: 15.11.2016

Re: Ilmanvaihto, lämmöt, äänet ja hajut

ViestiKirjoittaja kuukko » 26.2.2017 13:32

vieru kirjoitti:Ylikokoinen ah kestää myös kauemmin käytössä.


Sitä minäkin ajattelin, että ei haittaa, vaikka olisikin hiukan reilummin ylimitoitettu, kun sitten rahalla saa kuitenkin vastineeksi sitä kestoakin.

toohi kirjoitti:Isommassa hiilessä on enemmän pinta-alaa, joka tarkoittaa sitä, että siitä voi imeä samalla paineella enemmän ilmaa lävitse. Suomeksi sanottuna mitä isompi hiili, niin sitä vähemmän se vastustaa ilman liikettä. Hajunpoisto ei toimi suunnitellulla tavalla, jos ilma virtaa liian hitaasti ja pienellä paineella, vaan se vaatii toimiakseen x määrän painetta. Aktiivihiilen hajunpoisto toimii jotensakin niin, että hiilirakeessa on paljon mikroskooppisen pieniä rakoja ja onkaloita, joihin hajumolekyylit jäävät jumiin (seassa voi olla vähän sähkövarauksia ja mustaa magiaakin). Jos painetta ei ole, niin ilma kulkee lyhintä reittiä ja hajumolekyylit pääsevät ainakin osittain läpi. Tätä voi mielessään visualisoida veden virtauksella vaikka jokisuistossa: Jos vettä on vähän, niin vesi virtaa yhdessä syvimmässä uomassa, mutta jos veden määrää kasvatetaan äkillisesti, niin virtaus leviää useampaa pieneen noroon ja veden mukana virtaavat roskat alkavat tarttumaan helpommin kiinni.

Jos Pflanzburg lupaa 800m3/h hiilen toimivan 250-1000m3/h, niin uskoisin saman toimivan suunnilleen peukalosääntönä muillekin hiilille. Eli 1/3 olisi minimi ja lyhytaikaisesti 25% ylityskin on vielä ok. Jostain muistelisin lukeneeni, että suositeltaisiin minimitehoksi vähintään 50% maksimitehosta, mutta en mene vannomaan muistanko väärin tai tiesikö kirjoittaja aiheesta sen enempää vaiko mutuiliko vain.

Pc-tuulettimien paineentuottokyky on vain niin onneton, että liikutettu ilmamäärä jää olemattomaksi ja se suodatuskin voi jäädä tapahtumatta em. syistä. Tätä voi taas visualisoida sillä, että laitat 2-tahti mopon moottorin autoon kiinni: Kyllähän se kierroksia ottaa ja kevyttä lastia vielä liikuttaakin, mutta kun massaa on tonni, niin hyytyy vaikka miten kierrättäisi kovaa ja korkealta.

-toohi


No niin, saatiinhan selvyys tähänkin. Kiitos toohi - onhan tuo ihan järkeenkäypä selitys. Varmaan tuohon Pflanzburgiin sopii sen verran luottaa, että ehkä se on sitten tuo hiili.

Alkuperäiseen viestiini palatakseni taidan tosiaan heivata tuon ilmanvaihdollisen heijastimen ja korvata sen tavallisella, kun eihän minulla makkarissa ihan niin lämmintä olekaan (siinä missä olkkariin paistaa yhdelle seinälle päivä- ja toiselle iltapäiväaurinko). Plus että lämpömittari on reilun puolentoista metrin korkeudella, mutta vanhahkossa puutalossa käy lattiatasolla jonkin verran viimaa ja lämmötkin on pari astetta matalammat - ja sieltä alhaaltahan se korvausilma tietenkin telttaankin tulee. Että ehkä sitä uskaltaa mennä ilman.

Ja tuleehan tuo tavaroiden telttaan virittelykin melkoisesti helpommaksi, kun täytyy vain hiili, puhallin ja äänenvaimennin sovittaa toisiinsa kiinni. Jostain muistaisin lukeneeni, että tuo äänenvaimennettu putkikin taipuu aika heikohkosti, niin senkin puolesta parempi - pystyy vetämään vähän loivempia kurveja (mutta täysin mutkilta ei voi sittenkään välttyä).

TervaKeuhko90
Viestit: 19
Liittynyt: 7.5.2019

Re: Ilmanvaihto, lämmöt, äänet ja hajut

ViestiKirjoittaja TervaKeuhko90 » 12.5.2019 22:31

Morjes!
Eka kasvatus käynnissä ja ongelmia tulee sitä mukaan aina uusia kun kasvatus etenee ja nyt oon koittanu etsiä monta päivää infoo tohon primakliiman kanavapuhaltimen meteliin. Ja valotus on nyt myös vituillaan kun en uskalla natikkaa jättää yksin porottaa telttaan ja kanavapuhallinta ei voi pitää päällä koska kuumottaa yläkerran ylämummo joka valittaa pienestäkin metelistä. Olen lukenut että kaikkia boksi virityksiä on tehty puhaltimelle mutta se ei poista sitä meteliä mikä ilmavirrasta syntyy. Onko tollaseen puhaltimeen mahdollista tehdä jotain yhtä pykälää pienempää vaihdetta jotenkin niin yksinkertaisesti että tämmöinen perus amiksen käynyt osaa sellasen väsätä?

Ekan sadon osalta olen jo luovuttanut vaikka taimet toistaiseksi sinnittelee sitkeästi hengissä mutta en usko että ne pelastuu ilman että saisin tonne telttaan kunnon vähemmän meteliä pitävän systeemin. Lämmöt teltassa pysyy alle 30 asteessa mutta silti tollanen aerotube josta kuuluisi ilman virrata läpi kuumottaa paloturvallisuuden takia. Käytössä ois siis 600w natikka jota olen uskaltanut pitää ainoastaan 250w teholla ilman kanavapuhallinta.

Onko mitään esimerkkejä mitä kaupasta ostetulle natikalle tapahtuu jos se ylikuumenee liikaa? Onko niissä jotain sulakkeen tyylistä mikä pyrkii estämään tulipalot ylikuumentuessa? Ja uskaltaako aerotubea pitää päällä 250w teholla ilman kanavapuhallinta jos hoitaa tuuletuksen manuaalisesti niin kauan kunnes keksii jonku ratkaisun ton kanavapuhaltimen kanssa?

Ps. Toivottovasti tuli kysymykset oikeaan paikkaan. :)

kasvatusneuvos
Viestit: 44
Liittynyt: 27.2.2019

Re: Ilmanvaihto, lämmöt, äänet ja hajut

ViestiKirjoittaja kasvatusneuvos » 14.5.2019 22:01

TervaKeuhko90 kirjoitti:Morjes!
Eka kasvatus käynnissä ja ongelmia tulee sitä mukaan aina uusia kun kasvatus etenee ja nyt oon koittanu etsiä monta päivää infoo tohon primakliiman kanavapuhaltimen meteliin. Ja valotus on nyt myös vituillaan kun en uskalla natikkaa jättää yksin porottaa telttaan ja kanavapuhallinta ei voi pitää päällä koska kuumottaa yläkerran ylämummo joka valittaa pienestäkin metelistä. Olen lukenut että kaikkia boksi virityksiä on tehty puhaltimelle mutta se ei poista sitä meteliä mikä ilmavirrasta syntyy. Onko tollaseen puhaltimeen mahdollista tehdä jotain yhtä pykälää pienempää vaihdetta jotenkin niin yksinkertaisesti että tämmöinen perus amiksen käynyt osaa sellasen väsätä?

Ekan sadon osalta olen jo luovuttanut vaikka taimet toistaiseksi sinnittelee sitkeästi hengissä mutta en usko että ne pelastuu ilman että saisin tonne telttaan kunnon vähemmän meteliä pitävän systeemin. Lämmöt teltassa pysyy alle 30 asteessa mutta silti tollanen aerotube josta kuuluisi ilman virrata läpi kuumottaa paloturvallisuuden takia. Käytössä ois siis 600w natikka jota olen uskaltanut pitää ainoastaan 250w teholla ilman kanavapuhallinta.

Onko mitään esimerkkejä mitä kaupasta ostetulle natikalle tapahtuu jos se ylikuumenee liikaa? Onko niissä jotain sulakkeen tyylistä mikä pyrkii estämään tulipalot ylikuumentuessa? Ja uskaltaako aerotubea pitää päällä 250w teholla ilman kanavapuhallinta jos hoitaa tuuletuksen manuaalisesti niin kauan kunnes keksii jonku ratkaisun ton kanavapuhaltimen kanssa?

Ps. Toivottovasti tuli kysymykset oikeaan paikkaan. :)


Tsekkaa mun päiväkirja niille omistetulta osastolta. Siinä yksi esimerkki miten saat kanavapuhaltimen kanssa homman toimimaan oikeasti hiljaisena.

Avatar
Iamnumber
Viestit: 591
Liittynyt: 8.12.2015

Re: Ilmanvaihto, lämmöt, äänet ja hajut

ViestiKirjoittaja Iamnumber » 15.5.2019 9:16

ufon hiljentämisestä on tietoa myös
viewtopic.php?f=8&t=27497&start=340

ton pitäis heittää sivulle jossa juttua aiheesta.. koko ketju läpi niin aikasta kattava kirjo eri tavoista..

Jos budjetti vain antaa myöden niin hiljaisempi ufo varmaan paras/helpoin tapa saada melu kuriin.
Mielellään ylimitoitettu jotta voi ajaa pienemmällä kierrosnopeudella mikäli haluaa vielä hiljentää.
Irrational one


Palaa sivulle “Kasvatuksen ABC”

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: blackleaf420 ja 0 vierailijaa