Kuva

Ilmanvaihto, lämmöt, äänet ja hajut

Aloittelevien viherpeukaloiden kysymyksiä
Alueen säännöt
Kasvatuksen ABC
Täältä voit kysyä ja etsiä vastauksia aloittelevien viherpeukaloiden ongelmiin.

Jotta samoja asioita ei kysyttäisi joka päivä uudelleen, katso ennen viestin lähettämistä löydätkö vastauksen:
Jos joku kysyy jotain triviaalia, ÄLÄ VASTAA "lue Hupu / käytä hakua". Käytä itse hakua, minkä jälkeen voit vastata, että haulla/hupusta löytyy, linkkien kera vastauksiin.
juupadai
Viestit: 75
Liittynyt: 29.3.2012

Re: Ilmanvaihto, lämmöt, äänet ja hajut

ViestiKirjoittaja juupadai » 15.5.2019 15:51

TervaKeuhko90 kirjoitti:Morjes!
Eka kasvatus käynnissä ja ongelmia tulee sitä mukaan aina uusia kun kasvatus etenee ja nyt oon koittanu etsiä monta päivää infoo tohon primakliiman kanavapuhaltimen meteliin. Ja valotus on nyt myös vituillaan kun en uskalla natikkaa jättää yksin porottaa telttaan ja kanavapuhallinta ei voi pitää päällä koska kuumottaa yläkerran ylämummo joka valittaa pienestäkin metelistä. Olen lukenut että kaikkia boksi virityksiä on tehty puhaltimelle mutta se ei poista sitä meteliä mikä ilmavirrasta syntyy. Onko tollaseen puhaltimeen mahdollista tehdä jotain yhtä pykälää pienempää vaihdetta jotenkin niin yksinkertaisesti että tämmöinen perus amiksen käynyt osaa sellasen väsätä?

Ekan sadon osalta olen jo luovuttanut vaikka taimet toistaiseksi sinnittelee sitkeästi hengissä mutta en usko että ne pelastuu ilman että saisin tonne telttaan kunnon vähemmän meteliä pitävän systeemin. Lämmöt teltassa pysyy alle 30 asteessa mutta silti tollanen aerotube josta kuuluisi ilman virrata läpi kuumottaa paloturvallisuuden takia. Käytössä ois siis 600w natikka jota olen uskaltanut pitää ainoastaan 250w teholla ilman kanavapuhallinta.

Onko mitään esimerkkejä mitä kaupasta ostetulle natikalle tapahtuu jos se ylikuumenee liikaa? Onko niissä jotain sulakkeen tyylistä mikä pyrkii estämään tulipalot ylikuumentuessa? Ja uskaltaako aerotubea pitää päällä 250w teholla ilman kanavapuhallinta jos hoitaa tuuletuksen manuaalisesti niin kauan kunnes keksii jonku ratkaisun ton kanavapuhaltimen kanssa?

Ps. Toivottovasti tuli kysymykset oikeaan paikkaan. :)

Tämän laitat siihen kanavapuhaltimeen kiinni, jo 4-nopeudella ääni putoaa todella paljon.
Keep it green.

masterG
Viestit: 301
Liittynyt: 14.4.2015

Re: Ilmanvaihto, lämmöt, äänet ja hajut

ViestiKirjoittaja masterG » 15.5.2019 22:57

Hommasin tuossa 800/200 TD silentin, onko mitään vinkkejä miten saada ulostulo äänet hiljaisemmiksi? 200mm äänenvaimennettua putkea on ja ääni on varmasti yli 60 desibeliä poistoputken alun kohdalla. Itse puhallin ei pidä kyllä juurikaan ääntä. Aikaisemmin ollut pienempiä silenttejä ja ne ovat olleet todella hiljaisia. Ymmärtäähän sen että jos puhallin puhaltaa melkein 3 kertaa kovempaa niin lähteehän siitä ääntä enemmän. Ei näyttänyt olevan juurikaan vaikutusta ääneen millä teholla puhallinta pitää. Toinen kysymys hiili on 125mm aukolla, imeekö / puhaltaako puhallin silti yhtä kovaa kun jos hiili olisi 200mm aukolla? Kolmas kysymys, paljonkohan tommoseen 120cm x 120cm telttaan pitäisi järjestää korvausilmaa tuolla puhaltimella? Teltassa on 165mm aukko mihin saa sisääntuloletkun riittääkö se? Homeboxi kyseessä, siinä on noi jotkut ilmaventtiilit jotka oon aina pitänyt suljettuina koska en halua sisääntuloilmaa teltan vierestä vaan ikkunan luota, mikä idea noilla venttiileillä on ? :lol:

Avatar
Iamnumber
Viestit: 624
Liittynyt: 8.12.2015

Re: Ilmanvaihto, lämmöt, äänet ja hajut

ViestiKirjoittaja Iamnumber » 16.5.2019 12:56

masterG kirjoitti:Hommasin tuossa 800/200 TD silentin, onko mitään vinkkejä miten saada ulostulo äänet hiljaisemmiksi? 200mm äänenvaimennettua putkea on ja ääni on varmasti yli 60 desibeliä poistoputken alun kohdalla. Itse puhallin ei pidä kyllä juurikaan ääntä. Aikaisemmin ollut pienempiä silenttejä ja ne ovat olleet todella hiljaisia. Ymmärtäähän sen että jos puhallin puhaltaa melkein 3 kertaa kovempaa niin lähteehän siitä ääntä enemmän. Ei näyttänyt olevan juurikaan vaikutusta ääneen millä teholla puhallinta pitää. Toinen kysymys hiili on 125mm aukolla, imeekö / puhaltaako puhallin silti yhtä kovaa kun jos hiili olisi 200mm aukolla? Kolmas kysymys, paljonkohan tommoseen 120cm x 120cm telttaan pitäisi järjestää korvausilmaa tuolla puhaltimella? Teltassa on 165mm aukko mihin saa sisääntuloletkun riittääkö se? Homeboxi kyseessä, siinä on noi jotkut ilmaventtiilit jotka oon aina pitänyt suljettuina koska en halua sisääntuloilmaa teltan vierestä vaan ikkunan luota, mikä idea noilla venttiileillä on ? :lol:


60 db on aika julmettu möykkä .. anna vertailukohtia tai db mittari kännykkään tms.

vaihda ekana ah oikean kokoiseen eli 200mm aukolla ja riittävä m3/h et riittää ufollesi(millä nopeudella meinaatkin sit ajaa). Arvailen et tolla äänet tippuu sinne minne ne kuuluu eli lähelle pienempää silenttiä.

kaupasta saa äänenvaimentimia.. TSI toimisi varmasti myös.

Suositus on että korvausilma reikä on 2* poistohormin pinta-ala.
Jos ajat ufoa puoliteholla pienempi riittänee, Jos piiiiitkä letku niin isompi kompensoimaan.
Irrational one

masterG
Viestit: 301
Liittynyt: 14.4.2015

Re: Ilmanvaihto, lämmöt, äänet ja hajut

ViestiKirjoittaja masterG » 16.5.2019 13:45

Kiitos vastauksesta. AH on 1300m3/h vaikka onkin 125mm. Imupuolelta siis ei kuulu kovaa ääntä, eikä itse puhaltimesta vaan poistopuolelta puhaltimen ja letkun liitoksen kohdalta. Letku on hyvin kiinni ja äänenvaimennettua. Melu on melkein yhtä kova kun pölynimuri. Kuuluu oven läpi tuplasti kovempaa kun pienempi silentti vierestä kuunneltuna. Pitää kokeilla tuolla 165mm tuloilma letkulla millaset lämmöt ja kokeilla onko noilla teltan tuloilma venttiilien aukasulla minkälainen vaikutus lämpöihin.

Avatar
Iamnumber
Viestit: 624
Liittynyt: 8.12.2015

Re: Ilmanvaihto, lämmöt, äänet ja hajut

ViestiKirjoittaja Iamnumber » 16.5.2019 14:16

masterG kirjoitti:Kiitos vastauksesta. AH on 1300m3/h vaikka onkin 125mm. Imupuolelta siis ei kuulu kovaa ääntä, eikä itse puhaltimesta vaan poistopuolelta puhaltimen ja letkun liitoksen kohdalta. Letku on hyvin kiinni ja äänenvaimennettua. Melu on melkein yhtä kova kun pölynimuri. Kuuluu oven läpi tuplasti kovempaa kun pienempi silentti vierestä kuunneltuna. Pitää kokeilla tuolla 165mm tuloilma letkulla millaset lämmöt ja kokeilla onko noilla teltan tuloilma venttiilien aukasulla minkälainen vaikutus lämpöihin.


ok.
pölynimurit jossain 45db tietämillä mielestäni. sopii kuvaan et tuplaten pieni silentti (jotka jotain 20db).

Sit perus vian määritys eli osa kerrallaan pois kunnes liika melu poistuu tai ollaan pelkässä ufossa. ah pois, sit imu puolen letku/supistin jos on, sit puhallus puolen letku ..

Epäilin että alimitoitettu ufo > moottori huutaa tuskasta että saa 800m3/h .. tästä ei kyse koska 1300m3/h ah.
seuraava arvaus on et pieni putkikoko ah/ufo välissä aiheuttaa ääntä .. tämä selviää kun ottaa pois.

samalla kun ottaa kaiken pois selviää onko ufon äänitaso pelkältään normaali vai onko ufossa jotain rikki/viturallaan.
Irrational one

masterG
Viestit: 301
Liittynyt: 14.4.2015

Re: Ilmanvaihto, lämmöt, äänet ja hajut

ViestiKirjoittaja masterG » 17.5.2019 9:43

Siis kaikki on ehjää ja ääni kuuluu poistoletkun ja puhaltimen liitoksesta. Mietin vaan vaimennuskeinoja sille äänelle :D

juupadai
Viestit: 75
Liittynyt: 29.3.2012

Re: Ilmanvaihto, lämmöt, äänet ja hajut

ViestiKirjoittaja juupadai » 17.5.2019 15:37

masterG kirjoitti:Siis kaikki on ehjää ja ääni kuuluu poistoletkun ja puhaltimen liitoksesta. Mietin vaan vaimennuskeinoja sille äänelle :D

Onko puhaltimesi siis uusi? Jos se noin kovaa ääntä pitää niin kuulostaisi laakerivialta. Toinen mikä kannattaa tsekata on ettei ole jäänyt painepuolelle "repaletta" mikä toimii kuin räpätin siellä putkessa.
Keep it green.

Avatar
Tohvelisankari
Viestit: 462
Liittynyt: 15.2.2015

Re: Ilmanvaihto, lämmöt, äänet ja hajut

ViestiKirjoittaja Tohvelisankari » 17.5.2019 15:40

masterG kirjoitti:Siis kaikki on ehjää ja ääni kuuluu poistoletkun ja puhaltimen liitoksesta. Mietin vaan vaimennuskeinoja sille äänelle :D


Löytyy sama puhallin eikä äänentasoa voi tosiaan verrata pienempiin silentteihin. 60db on luultavasti aika lähellä oikeaa, ei tuohon auta kuin vaimentaa muuta huonetta, itsellä on poistoletkun ja ufon ympärille kääritty pyyhkeitä, poistoletkun pää menee smartstore boksiin jossa tyynyjä ja siitä sitten ulos. Vaimensi ääniä hiukan, mutta ei tuolle ihan hirveästi ole pystynyt tehdä.. Kokemusta on siis 160,350,500 ja 800 silenteistä.

Oletan että meinaat kovalla äänellä sitä tasaista huminaa mikä ufosta lähtee, ilman ylimääräisiä kolinoita ja röpinöitä

masterG
Viestit: 301
Liittynyt: 14.4.2015

Re: Ilmanvaihto, lämmöt, äänet ja hajut

ViestiKirjoittaja masterG » 17.5.2019 23:42

Juu on puhallin uusi ja meinaan siis ihan puhaltimen omaa poistopuolen huminaa. Ei siinä mitään vikaa ole, en olisi vaan arvannut että isompi malli on noin äänekäs kun 350 silentti oli hiljaisempi kuin hiljainen klipsituuletin. Pitää varmaan itsekkin yrittää jotain kääriä sen puhaltimen ja putken ympärille jos sais sen verran vaimennettua ettei oven läpi kuulus hirveää huminaa. :D Kiitos neuvoista kaikille.

TervaKeuhko90
Viestit: 21
Liittynyt: 7.5.2019

Re: Ilmanvaihto, lämmöt, äänet ja hajut

ViestiKirjoittaja TervaKeuhko90 » 18.5.2019 15:39

vieru kirjoitti:Osta styroxinen kylmälaukku ja laita ufo sinne. Letkut läpi, tiivistä reiät ja täytä boxi jollakin materiaalilla. Vaikka vaatteilla.

Käytä äänenvaimennettua ilmastointikanavaa reilusti. Paras olisi, jos laitat muuntokappaleen isompaa kanavaa varten heti ufon jälkeen. Esim. 125mm - > 160mm ja loppumatka isompaa 160mm letkua. Isommassa kanavassa sama ilmamäärä liikkuu hitaammin, joten äänen taso laskee. Pitkät äänenvaimennetut letkut imevät myös ääntä melko hyvin.

Laita niin, että ufo imee ilman tilasta aktiivihiilen läpi ja puhalttaa sen aerotuben läpi (jossa siis on se lamppu) ja ulos tilasta.

Koita akustoida tila. Mahdollisimman paljon kaikkea pehmeää kaikille pinnoille imemään ääntä.

Sulla on varmaankin aktiivihiilisuodatin? Jos mummo valittaa äänestä, valittaa hän hajusta aivan varmasti.

Ei kannata yrittää käyttää sitä tubea ilman tuuletusta. Rikot lampun tai poltat kämpän.


Kiitän jeesistä. Vedin alusta loppuun äänenvaimennetulla putkella sit pistin vielä äänenvaimentimet ufon jälkeen sekä aktiivihiilen ja tuben väliin.
Ufo on teltan ulkopuolella imemässä ilmaa joka toivottovasti on ok ratkaisu? Tähän en löytänyt vastausta, oli ainoastaan laitettu ufo ennen tubea puhaltamaan ilmaa tuben läpi ja heti tuben jälkeen imemään ilmaa tuben läpi mutta teltassa meteli nousee sen verran että ufon on oltava teltan ulkopuolella. Putkea on teltan ilma-aukosta ufolle n. 4m.

Jostain luin että ufo viilentää itsensä ilmavirralla mitä imee lämpimästä tilasta eli on ihan turvallista peittää kokonaan vaatteilla yms. Mutta sitten vastapainoksi joku väitti että ei missään nimessä saisi peittää. Mikä tähän on oikea ratkaisu?

Ps. Te jotka vastasitte mun ekaan viestiin niin pelastitte 4/5 kasvista! Kiitos teille!

Avatar
Iamnumber
Viestit: 624
Liittynyt: 8.12.2015

Re: Ilmanvaihto, lämmöt, äänet ja hajut

ViestiKirjoittaja Iamnumber » 19.5.2019 11:48

masterG kirjoitti:Juu on puhallin uusi ja meinaan siis ihan puhaltimen omaa poistopuolen huminaa. Ei siinä mitään vikaa ole, en olisi vaan arvannut että isompi malli on noin äänekäs kun 350 silentti oli hiljaisempi kuin hiljainen klipsituuletin. Pitää varmaan itsekkin yrittää jotain kääriä sen puhaltimen ja putken ympärille jos sais sen verran vaimennettua ettei oven läpi kuulus hirveää huminaa. :D Kiitos neuvoista kaikille.


Annoin neuvoni kuinka selvittää tilannetta.. Jos ei nappaa selvittää mistä poikkeavan iso meteli johtuu niin ei sit mitään.. :| .. tulee täkäläinen julkinen th mieleen.. keskitytään oireeseen eikä käytetä lähes olematonta aikaa syyn selvittämiseen / pois sulkevaan testiin.
Irrational one

masterG
Viestit: 301
Liittynyt: 14.4.2015

Re: Ilmanvaihto, lämmöt, äänet ja hajut

ViestiKirjoittaja masterG » 22.5.2019 22:02

Minähän sanoin että se kuuluu siitä poistoputkesta ja kiitin kaikkia avusta. Älä suutu. :) Laitoin vielä sen äänenvaimennetun poistoletkun päälle toisen äänenvaimennetun putken villat. Ääni hiljeni ihan mukavasti, onhan toi vieläkinsen verran äänekäs että kuuluu selvästi oven läpi. Nyt kun teki tuon toimenpiteen ja laittoi ilmanvaihtopaketin telttaan kiinni niin aika tasasesti lähtee ääntä koko ilmanvaihtosysteemistä eli ei sille oikein mitään voi tehdä. Lämmöt näyttäisi olevan puhallin täydellä teholla 120x120 teltassa 630w keraamisen monimetallin alla 6 astetta enemmän mitä korvausilma. Kuulostaako paljolta? Korvausilmana on 2x 165mm putkea, vetää silti telttaa kovasti ryttyyn. Voiko ilma vaihtua kasvien kannalta koskaan liikaa? :lol:

Avatar
Iamnumber
Viestit: 624
Liittynyt: 8.12.2015

Re: Ilmanvaihto, lämmöt, äänet ja hajut

ViestiKirjoittaja Iamnumber » 23.5.2019 6:03

masterG kirjoitti:Minähän sanoin että se kuuluu siitä poistoputkesta ja kiitin kaikkia avusta. Älä suutu. :)


en suutu .. pientä turhautumista vain havaittavissa ... ..
mut siis .. jos /kun mikä tahansa asia on ns pielessä niin se oikea tapa (tm) on että paikallistetaan perimmäinen syy vs. laitetaan laastari oireen päälle. Tuo minkä toisen/kolmannen kerran sanoit 'ääni kuuluu..' on oire.

Toki kun värkkää omia systeemejä niin saa tehdä miten haluaa.. kun kysyy apua niin olisi kiva jos pystyisi suorittamaan diagnoosiin liittyviä tehtäviä. Näkemättä mahdoton sanoa mut normaalisti (pantaliittimillä kiinni) ufo lähtee irti parissa minuutissa.. toki jos putket on teipattu suoraan kiinni ja nämä hermeettisesti kiinnihitastussa arkussa niin ymmärrän että ei nappaa lähteä avaamaan.
Irrational one

Avatar
Iamnumber
Viestit: 624
Liittynyt: 8.12.2015

Re: Ilmanvaihto, lämmöt, äänet ja hajut

ViestiKirjoittaja Iamnumber » 23.5.2019 6:12

Iamnumber kirjoitti:
masterG kirjoitti:Minähän sanoin että se kuuluu siitä poistoputkesta ja kiitin kaikkia avusta. Älä suutu. :)


en suutu .. pientä turhautumista vain havaittavissa ... ..
mut siis .. jos /kun mikä tahansa asia on ns pielessä niin se oikea tapa (tm) on että paikallistetaan perimmäinen syy vs. laitetaan laastari oireen päälle. Tuo minkä toisen/kolmannen kerran sanoit 'ääni kuuluu..' on oire.

Toki kun värkkää omia systeemejä niin saa tehdä miten haluaa.. kun kysyy apua niin olisi kiva jos pystyisi suorittamaan diagnoosiin liittyviä tehtäviä. Näkemättä mahdoton sanoa mut normaalisti (pantaliittimillä kiinni) ufo lähtee irti parissa minuutissa.. toki jos putket on teipattu suoraan kiinni ja nämä hermeettisesti kiinnihitastussa arkussa niin ymmärrän että ei nappaa lähteä avaamaan.


Kuvauksesi tuotetusta melusta on selkeästi suurempi kuin mitä melun pitäisi olla.. Siksi alleviivasin ns. paksulla tussilla.. kah.. puoli unessa vielä .. osu quota nappiin editin sijaan..
Irrational one

masterG
Viestit: 301
Liittynyt: 14.4.2015

Re: Ilmanvaihto, lämmöt, äänet ja hajut

ViestiKirjoittaja masterG » 23.5.2019 22:08

Kylläkyllä ymmärrän mitä ajat takaa. :) Ehkä ilmaisin asian huonosti mutta siis ongelmana on suuresta ilmavirrasta syntyvä ääni jota ei pelkkä vaimennettu putki vaimenna tarpeeksi. Nyt se on siedettävällä tasolla kun laitoin siihen lisää villaa ympärille. Ja tosiaan kaikki sisäletkut on pannoilla kiinni, villat nippusiteillä ja sitten on vielä teipit päällä tiiviisti joka kohdassa ettei varmasti vuoda mistään yhtään. :D

Manalismiles
Viestit: 314
Liittynyt: 28.5.2016

Re: Ilmanvaihto, lämmöt, äänet ja hajut

ViestiKirjoittaja Manalismiles » 25.5.2019 11:33

Laita MasterG änkkärit tai mielellään tuplaänkkärit. Jeesas kummasti, kun itsellekin tuli shokkina aikoinaan päivitys td-silent 350:sta 500 malliin.
take it acid is

masterG
Viestit: 301
Liittynyt: 14.4.2015

Re: Ilmanvaihto, lämmöt, äänet ja hajut

ViestiKirjoittaja masterG » 25.5.2019 19:11

Jep! Hyväkun muistutit. Pitää hankkia äänenvaimennin jossain vaiheessa ja sit vois laittaa kaksinkertaset villat myös lisäks tohon AH:n ja puhaltimen väliin.

siipirikk0
Viestit: 15
Liittynyt: 29.9.2019

Re: Ilmanvaihto, lämmöt, äänet ja hajut

ViestiKirjoittaja siipirikk0 » 14.10.2019 18:37

Miten tekisitte tilanteessa jossa 170m/3h ja 420m/3h ufot, 600w spna cooltubessa 120x120X200 tilassa. Ottaisitteko pienemmällä puhaltimella suoraan tubelle pihalta ilmaa ja isommalla puhaltais vain hajuja ja lämpöä teltasta, vai ns. perinteisesti, tilaan sais siis ulkoilmaa. Puhaltimien jännitteitä voi säätää jos sillä väliä tässä dilemmassa :lol:


Kunhan pohdin..

siipirikk0
Viestit: 15
Liittynyt: 29.9.2019

Re: Ilmanvaihto, lämmöt, äänet ja hajut

ViestiKirjoittaja siipirikk0 » 14.10.2019 18:54

masterG kirjoitti:Kylläkyllä ymmärrän mitä ajat takaa. :) Ehkä ilmaisin asian huonosti mutta siis ongelmana on suuresta ilmavirrasta syntyvä ääni jota ei pelkkä vaimennettu putki vaimenna tarpeeksi. Nyt se on siedettävällä tasolla kun laitoin siihen lisää villaa ympärille. Ja tosiaan kaikki sisäletkut on pannoilla kiinni, villat nippusiteillä ja sitten on vielä teipit päällä tiiviisti joka kohdassa ettei varmasti vuoda mistään yhtään. :DTäältäkin ääni vaimentimille, molemmin puolin ufoa ja vähintään 600mm pitkät, jos 200mm puhallin niin, 900 jopa 1200mm jos haluu saaha hyvän. Vie tilaa, mutta esimerkkinä tutulla oli taannoin viereisessä huoneessa erittäin tehokas ilmanvaihto, enkä kuullut sitä kunnolla, pientä suhinaa. Sillä oli 2x600mm vaimentajat 800m3/h puhaltimessa ja poisto vaimennettua letkua.
Nuo auttaa juuri siihen huminaan, siksi ne on nykyään vakio kämpissä, joissa koneellinen IV. Kuuluuhan siitä silti ääntä väkisin kuitenkin kun ilma liikkuu.


Palaa sivulle “Kasvatuksen ABC”

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailija