Kuva

Kuvaus Tips&Trics

Bongit, piiput, ruokaohjeet jne.
Avatar
Eräjorma
Viestit: 350
Liittynyt: 9.4.2005

Kuvaus Tips&Trics

ViestiKirjoittaja Eräjorma » 9.5.2005 20:56

Eli tähän vois alottaa threadin siitä että mitä tulee välttää ja mikä on hyvästä kuvatessa vaikka... hmm... nuoria neitosia :yes:

eli eka vinkki minkä olen huomannut hyvin monen tekevän joko tietämättään tai välittämättään mutta mikä huonontaa kuvia suuresti eli kun kuvaatte niin pls rajatkaa ne saatanan lamput (natikka, els, loisteputki) vittuu niistä kuvista mikäli ovat päällä johtuen niinkin yksinkertasesta asiasta että uudet hienot kameratkaan eivät osaa säätää kirkkautta jos kuvaat suht "valosta" kaappia mikäli keinovalo möllöttää suoraan linssiin, joten kamera tyhmänä säätää sen kirkkauden sen suurimman valonlähtten mukaa eli valonenkin kaappi näyttää "pimeältä" ja ainoo mikä kuvassa näkyy on se valonlähde ja jos on tarkotus kuvata nimenomaan lamppuja ni sitte ne saa vaikka sammuttaa siks aikaa ja käyttää salamaa :guru:

mikäli käytätte salamaa älkää kuvatko mieluiten ainakaan suoraan peiliin/folioo/mylaria tai muuta kirkkaasti heijastavaa pintaa kohden.

en ole itse kuvaaja mutta isäni opetti nämä asiat jo kun olin jotai 5v eikä ukkopaha ihan väärässä ainakaan ollut

eikä muuta kun kuvailemaan ja muutkin saavat/pitää jakaa hyödyllistä tietoa ihmislastenkesken

ps. kameraa kannattaa aina koittaa tukea jotai kaappia hyllyä tai vaikka kaveria vasten mikäli mahollista ja kun otatte kuvan niin varsinkin digikamerat (ne halvemmat) ovat hitaita ottamaan kuvaa joten kun painatte nappia niin pitäkää sitä kameraa ainakin se sekuntti pari silti vielä paikallaan varsinkin jos on vähänkään hämärää koska valotus aika voi vaihdella valon määrstä riippuen ja joskus kuvan ottaminen saattaa kestää muutaman sekunnin ja tänä aikana kameraa heiluttaessa tulee myös haamut mukaan
Here we grow again...

Avatar
Hi-Flyer
Viestit: 65
Liittynyt: 11.4.2005

Re: Kuvaus Tips&Trics

ViestiKirjoittaja Hi-Flyer » 10.5.2005 18:41

Itseasiassa salamaa kannattaa käyttää mahdollisimman vähän. Salama saattaa vääristää värejä, ja muutenkin ilman salamaa otetut kuvat ovat luonnollisempia. Eli muuten valot kuntoon!

Jos välttämättä salamaa on käytettävä, ota etäisyyttä kohteeseen väh. 2 metriä. Tämän jälkeen zoomilla mene lähemmäs kohdetta. Näin valo levittyy tasaisemmin kuvattavaan pensaaseen eikä ylivalota.

Tarkista tarkennus! Mikään ei ole niin ärsyttävää kuin katsella kuvia jotka ovat tarkentuneet taustalla möllöttävään julisteeseen/seinään/esineeseen. Ja etualalla on joku sumea vihertävä mömmö.

Yleiskuvista näkee näppärästi koko kasvin, mutta lähikuvat ovat mielenkiintoisia. :yes:
http://hi-flyer.overgrow.com/

Sweet Sativa Special
-projektikuvia :)

Avatar
höpönassu
1 tähti
1 tähti
Viestit: 248
Liittynyt: 31.3.2005

Re: Kuvaus Tips&Trics

ViestiKirjoittaja höpönassu » 10.5.2005 19:29

Valotuksesta:
Salamaa ei tulisi käyttää oikeastaan koskaan. :evil:
Salaman käyttö on oikeutettua vain ja ainoastaan kun kuva on pakko ottaa nopeasti, eikä ole aikaa harkita valaistusta tarkemmin. Salamalla kuvatuissa kuvissa on usein värit palaneet etualalta, ja taka-ala on pimeä. Usein näkee myös kuvia missä kuvaajalla on ollut sormi osittain salaman edessä. Hyi. :x

Kun hamppuja kuvailette niin jättäkää se salama suosiolla pois, ne hamput eivät siitä mihinkään karkaa (lupaan), siihen voi siis hyvin käyttää aikaa hieman reilummin. Jos valaistus on heikko (suuria valotusaikoja käytettäessä), tarkan kuvan ottaminen voi olla haastavaa varsinkin vapaalta kädeltä. Kameran tukeminen jollain auttaa, jopa seinään nojaaminen auttaa tärinään. Jalusta olisi tietenkin paras...

Jos otat kuvaa jostain yksityiskohdista, tai muuten vain läheltä, käytä makrotarkennusta.


Pari niksiä:
Yleensäkkin hamppuja kuvatessa, on parempi mitä vähemmän taustasta erottuu. Pientä aukkoa käytettäessä kuva on tarkennettuun pisteeseen tarkka, mutta muualta hyvinkin sumea. Tämä soveltuu hyvin esimerkiksi ikkunalaudalla olevan kasvin kuvaamiseen.

Hyvien makrokuvien ottamiseen ei välttämättä tarvitse kalliita laitteita: http://koti.mbnet.fi/dredge/macro/

Tärkeää! Useat digikamerat (varsinkin Canonit) tallentavat digikuvien exif-tietoihin "author" kentän, eli kuvaajan nimen. Muista poistaa nämä kuvistasi.
Hyvä ohjelma tähän: http://www.friedemann-schmidt.com/software/exifer/

Metalli heijastaa hyvin, tarkista aina ettei oma naamasi näy hampun vieressä olevasta kahvipannusta ennen kuin laitat kuvat nettiin.Aika paljo tuli näköjään samoja, no eipä ne varmaan haittaa...

Vieras

Re: Kuvaus Tips&Trics

ViestiKirjoittaja Vieras » 10.5.2005 19:42

Hyviä vinkkejä!

Jäi kuitenkin tuo tärkeää! osuus hivenen mietityttämään.
Siis mitenkä tallentavat kuvaajan nimen? Hivenen hepreaa nämä minulle. Ja siis en kai tuon linkin tekstiäkään kait täysin tajunnut. Mikäli käyttää tuota ACDSee ohjelmaa, tulisiko vielä jotakin poistaa kuvista, oman turvallisuutensa tähden?

Avatar
Ärkki
Viestit: 195
Liittynyt: 28.1.2005

Re: Kuvaus Tips&Trics

ViestiKirjoittaja Ärkki » 10.5.2005 19:52

Miten se kamera voi tietää mun nimen?

Avatar
Eräjorma
Viestit: 350
Liittynyt: 9.4.2005

Re: Kuvaus Tips&Trics

ViestiKirjoittaja Eräjorma » 10.5.2005 20:02

jos se on Selvännäkijä kamera?
kai sen joihinki kameroihin voi asetuksista laittaa?
emmätiä :doh:
Here we grow again...

Avatar
höpönassu
1 tähti
1 tähti
Viestit: 248
Liittynyt: 31.3.2005

Re: Kuvaus Tips&Trics

ViestiKirjoittaja höpönassu » 10.5.2005 20:15

riva komik kirjoitti:Hyviä vinkkejä!

Jäi kuitenkin tuo tärkeää! osuus hivenen mietityttämään.
Siis mitenkä tallentavat kuvaajan nimen? Hivenen hepreaa nämä minulle. Ja siis en kai tuon linkin tekstiäkään kait täysin tajunnut. Mikäli käyttää tuota ACDSee ohjelmaa, tulisiko vielä jotakin poistaa kuvista, oman turvallisuutensa tähden?

JPEG tiedostoihin saa tuollaiset exif-tiedot, niissä on yleensä ainakin päivämäärä ja aika, kameran merkki ja malli, valotusaika, aukko, jne. Lähes jokainen kamera sinne jotain laittaa. Noita pystyy tarkastella melkeen kaikilla ohjelmilla kuten Photoshopilla, InfranViewillä ja tolla Exiferillä mistä laitoin osotteen. Tossa Exiferissä on se hyvä että sillä pystyy poistamaan vaikka tuhannesta kuvasta exif-tiedot yhdellä painalluksella.
Windows XP näyttää exif-tietoja seuraavalla tavalla:
Ota tiedostosta properties (ominaisuudet), paina esiin "Summary" (yhteenveto?) tabi ja paina vielä advanced.

Joihinkin kameroihin voi asetuksiin laittaa nimensä ja jotkut kamerat laittavat nimen exif-tietoihin kuvia koneelle siirrettäessä. Tosi monella täällä forumeilla on overgrowssakin kuvia joissa lukee heidän nimensä. :(
Toi kannattais tarkistaa aina.

Vieras

Re: Kuvaus Tips&Trics

ViestiKirjoittaja Vieras » 10.5.2005 20:27

Summaryyn pääsin ja tuli lista, title, subject, category jne. ja kun klikkaa kutakin tekstiä tullee joko tyhjä mutta mahdollisesti täytettävä kenttä, tai jo valmiiksi täytetty.

onkos tuo siis se?

ja jos jotakin ikävää siellä on, niin ne vain poistaa ja painaa OK?

:foil:

Avatar
höpönassu
1 tähti
1 tähti
Viestit: 248
Liittynyt: 31.3.2005

Re: Kuvaus Tips&Trics

ViestiKirjoittaja höpönassu » 10.5.2005 20:31

riva komik kirjoitti:Summaryyn pääsin ja tuli lista, title, subject, category jne. ja kun klikkaa kutakin tekstiä tullee joko tyhjä mutta mahdollisesti täytettävä kenttä, tai jo valmiiksi täytetty.

onkos tuo siis se?

ja jos jotakin ikävää siellä on, niin ne vain poistaa ja painaa OK?

:foil:

Toi kuulostaa siltä "Simple" jutulta, paina siitä alhaalta advanced niin pääset niihin exif-tietoihin. Tolla XP:n jutulla pystyykin muokata Description ja Origin kategorioiden tietoja.

Edit:
Jos ette oo varmoja että osaatte kattoa ne exif-tiedot, koittakaa kaivaa vaikka tästä kuvasta ne: http://www.overgrow.com/edge/gallery.ph ... 730.jpg&s=
Toi on otettu 8.5.2005 15:00, Nikonin E4300 -kameralla, valotus 1/60s, aukko F/2.8, ISO 100. Author kenttä on tyhjänä/puuttuu. Jos noi saatte kaivettua siitä niin etteköhän te saa ne omistakin kuvista. :)
Viimeksi muokannut höpönassu, 10.5.2005 20:52. Yhteensä muokattu 1 kertaa.

Vieras

Re: Kuvaus Tips&Trics

ViestiKirjoittaja Vieras » 10.5.2005 20:41

Joo siis kummassakin oli noita jo mainitsemiani kohtia, vaan kun klikkasin
Tuli faileja pari joiden alla sitten noita muita kohtia, se siis laajempi :D kuin tuo simple jossa vain muutama kohta?

No ei mulla mitään hätää kai? :foil: Toivottavasti ymmärsin oikein (:

Mutta hyvää vinkkiä ja propseja tippuu tällaisesta.
Kaikkee sitä kan jää itestään jälkiä, eikä niiltä osaa itseään suojella kun ei juuri ole kuullut, kuten tätä kuva juttua.

Joku jo aiemmin kyseli josko saataisiin oma ketju turvallisuudelle ja mitenkä toimia turvallisesti, käyttämällä proksyjä vai mitäs ne on, no niitä millä salataan se missä seikkailee, tai jotakin.
j a muutakin turvallisuuteen liittyvää olisi hyvä käsitellä, kun kaikilla ei kieli taivu ja peukalokin tuntuu välillä olevan mahtavasti kompuutteriasioissa keskellä kämmentä.

Hyvinhän tämä oma voorumi on turvattu, sikäli mikäli olen tajunnut, mutta entäpä OG:sta tai muilta voorumeilta kuvien linkittäminen?
Olisiko viisaampaa pistää jonkin proksyn kautta, mistä näitä ja mitenkä ne toimaa?

Turvallisuutta niin ihmiset uskaltavat esitelläkin sitten paremmin omia tuotoksiaan. (:

Avatar
höpönassu
1 tähti
1 tähti
Viestit: 248
Liittynyt: 31.3.2005

Re: Kuvaus Tips&Trics

ViestiKirjoittaja höpönassu » 10.5.2005 21:03

No ei mulla mitään hätää kai? :foil: Toivottavasti ymmärsin oikein (:

Joo eiköhän. :)
Kattelin jonki verran sun kuvia, enkä kyllä löytänyt mitään hälyyttävää.

Ja tollasen turvallisuusketjun alottaminen on loistava idea. Tälläsissä puuhissa turvallisuus on tosi tärkeä asia. Voisin itsekkin kirjottaa pari juttua tollaseen ketjuun...

Vieras

Re: Kuvaus Tips&Trics

ViestiKirjoittaja Vieras » 10.5.2005 21:10

Tämähän menee jo paljon ohi varsinaisen aiheen, puolestani viestini voi ohi aiheen meneviltä osin, siirtää uuteen turvallisuutta käsittelevään ketjuun, tahi poistaa tästä ketjusta kokonaan.

Eikös joku jo vähän tietävä voisi sellaisen ketjun pistää pystyyn ja siitä hiljalleen rakennella sitä sitten yhteistuumin niillä tidoilla kun ihmisiltä löytyy?
Vaikkapa tuonne Toimisto-osioon sellanen kelluva ketju, turvallisuuskysymykset tjsp. (:

casual friday
1 tähti
1 tähti
Viestit: 351
Liittynyt: 5.2.2005

Re: Kuvaus Tips&Trics

ViestiKirjoittaja casual friday » 10.5.2005 22:21

Eräjorma kirjoitti:ps. kameraa kannattaa aina koittaa tukea jotai kaappia hyllyä tai vaikka kaveria vasten mikäli mahollista ja kun otatte kuvan niin varsinkin digikamerat (ne halvemmat) ovat hitaita ottamaan kuvaa joten kun painatte nappia niin pitäkää sitä kameraa ainakin se sekuntti pari silti vielä paikallaan varsinkin jos on vähänkään hämärää koska valotus aika voi vaihdella valon määrstä riippuen ja joskus kuvan ottaminen saattaa kestää muutaman sekunnin ja tänä aikana kameraa heiluttaessa tulee myös haamut mukaan


Tähän sellainen vinkki vielä, että kannattaa käyttää sitä kameroissa olevaa automaattilaukaisua. Eli kun säätää kameran ottamaan kuvan 2 sekunnin päästä, niin kameran pitäminen vakaana on paljon helpompaa. Ilman automaattilaukaisua kuvat tärähtää helposti, koska kameraa ei saa pidettyä vakaana samalla kun painaa nappia.

Lare
1 tähti
1 tähti
Viestit: 87
Liittynyt: 29.7.2004

Re: Kuvaus Tips&Trics

ViestiKirjoittaja Lare » 13.5.2005 22:50

Minä ostin muutama kuukausi sitten Canonin R707 5.1MP kameran, 250 euroa. Se näyttää ruudussa sulkijan nopeuden ennen kuvausta, mikä on todella hyödyllistä. Esim. jos se on 1/3 sekuntia, niin tiedän, ettei käsivaralta tule enää hyvää kuvaa ja tukea on saatava vaikka ovenpielestä. Se on muutenkin "kameraneitsyelle" oiva ostos, koska se kertoo jos kuvassa meni todennäköisesti joku pieleen. Esim. fokus oli huono tai valoa liian vähän/paljon jne.

On muuten myös ensimmäinen hightech laite, jonka kaikkia toimintoja käyttääkseen en ole tarvinnut ohjekirjaa kertaakaan, siinä on aivan ällistyttävän selkeä ja hyvä valikko+sisäinen ohjeistus.

Avatar
Hi-Flyer
Viestit: 65
Liittynyt: 11.4.2005

Re: Kuvaus Tips&Trics

ViestiKirjoittaja Hi-Flyer » 14.5.2005 7:44

Lare kirjoitti:...Canonin R707...

Olisko kuitenkin HooPeen R707?
Eniveis, hyvä kamera.. :yes:
http://hi-flyer.overgrow.com/Sweet Sativa Special

-projektikuvia :)

Avatar
kastanja
Viestit: 212
Liittynyt: 29.3.2004

Re: Kuvaus Tips&Trics

ViestiKirjoittaja kastanja » 30.5.2005 21:50

"usein näkee myös kuvia missä kuvaajalla on ollut sormi osittain salaman edessä. Hyi. Mad"

Jos nussisin hetken tätä pointtia: kiinteä salama, joka on siinä heti objektiivin välittömässä läheisyydessä
kannattaa ainakin osittain pehmentää. Esimerkiksi laittamalla se heijastamaan folion / paperin kautta. Tai vain himmentää sitä läheltä kuvattaessa.
Ja kyllä kamerassa saattaa lukea kuvaajan nimi (c) JOS olette sen sinne laittaneet.
Mutta veikkaan että ne jotka eivät tästä tiedä, niin eivät sitä sinne ole saaneetkaan.
Ja kuvat tosiaan saattavat sisältää metadataa, jossa on kameramallin, kuvan ja päiväyksen yms. tiedot.

edit. typot

Cheix-
Viestit: 1013
Liittynyt: 13.11.2004

Re: Kuvaus Tips&Trics

ViestiKirjoittaja Cheix- » 1.6.2005 8:57

Off topic

Voisiko joku asiaan perehtynyt sanoa että onko tässä mitään "tietoja" saatavilla.

http://www.overgrow.com/edge/gallery.ph ... 053.jpg&s=

Avatar
Kensik
Viestit: 72
Liittynyt: 14.8.2004

Re: Kuvaus Tips&Trics

ViestiKirjoittaja Kensik » 1.6.2005 23:34

Cheix- kirjoitti:Voisiko joku asiaan perehtynyt sanoa että onko tässä mitään "tietoja" saatavilla.

Eli mitä tietoja kuvasta irtoaa vai? Esim. Irfanview, näppärä pikkuohjelma pieneen kuvankäsittelyyn (kuten koko, rajaus, värit, terävöitys) näyttää nuo EXIF-tiedot (Image -> Information -> EXIF info). Epäilemättä on myös ohjelmia pelkästään tietojen katsomiseen.

Vaan juu, kameran malli ja kuvausajankohta selviää tuosta kuvasta, samoin kuin kaikki mahdolliset kameran asetukset. Niin pirun pitkä lista etten kehtaa tähän laittaa :) Mutta omistajan nimeä ei näy.

Avatar
Mehmed
Viestit: 165
Liittynyt: 7.4.2005

Re: Kuvaus Tips&Trics

ViestiKirjoittaja Mehmed » 6.6.2005 12:35

Valkotasapainosta:

Jos ei muuten pysty oikein valaisemaan esimerkiksi kaappia, niin natikankin valoa voi käyttää. Hyödyllistä esimerkiksi makrokuvauksessa, jossa tarvitaan todella paljon valoa. Mutta jotta hampun luonnolliset värit tulisivat esiin, valkotasapaino pitää säätää oikein. Useimmissa kameroissa on erilaisia valmisasetuksia valkotasapainolle (esim. päivänvalo, pilvinen, loisteputki, yms), mutta näillä ei tee natikan kanssa mitään, joka on aika voimakkaan värinen. Kuten kaikki hyvin tietävät...

Onneksi useimmissa digikameroissa on mahdollisuus säätää valkotasapaino manuaalisesti. Se tapahtuu siten, että pidetään jotain valkoista (esim. paperi) kuvauspaikan valaistuksessa siten, että kameran objektiivin edessä on vain valkoista. Sitten painetaan jotain nappia ja kamera mittaa värit kyseisestä kohdasta. Kamerakohtaiset ohjeet löytyvät, yllätys yllätys, ohjekirjasta!

Tässä havainnollistava kuva:

Automaattisella valkotasapainolla: http://Mehmed.overgrow.com/view/Ei_wb.jpg

Valkotasapaino säädetty manuaalisesti: http://Mehmed.overgrow.com/view/Wb.jpg

Kuten tarkkasilmäiset varmaan jo huomasivat, tuo wb.jpg on reilusti ylivalottunut. Jos käyttää natikan valoa kuvausvalona, valotusta on pakko muokata alaspäin. Tämäkin onnistuu kameran asetuksista. Tai sen voi tehdä jälkikäteen kuvankäsittelyohjelmalla.

Tässä vielä kuva, jossa valotus on säädetty arvoon -2: http://Mehmed.overgrow.com/view/WB_valotus.jpg

Kuvassa on vieläkin havaittavissa ylivalottuneita kohtia, joten jonkinlaisen varjostimen käyttö olisi suotavaa.

Lyhyesti: Natikan valaistuksessa saa onnistuneita kuvia, jos vain haluaa pienin säädöin. Mutta jokin luonnollisempi valaistus olisi suotavaa. Ja näitä ohjeita voi tietenkin soveltaa mihin tahansa valaistukseen.

Offtopic: Tämä on hyvä topic. Tiedotteeksi tämä!

EDIT: Niin, ja UNOHTAKAA SE SALAMA!!!!
Bilteman kuvastosta: Jakorasia, 12 V

defster

Re: Kuvaus Tips&Trics

ViestiKirjoittaja defster » 12.9.2005 18:23

Mehmed kirjoitti:Valkotasapainosta:

Jos ei muuten pysty oikein valaisemaan esimerkiksi kaappia, niin natikankin valoa voi käyttää. Hyödyllistä esimerkiksi makrokuvauksessa, jossa tarvitaan todella paljon valoa. Mutta jotta hampun luonnolliset värit tulisivat esiin, valkotasapaino pitää säätää oikein. Useimmissa kameroissa on erilaisia valmisasetuksia valkotasapainolle (esim. päivänvalo, pilvinen, loisteputki, yms), mutta näillä ei tee natikan kanssa mitään, joka on aika voimakkaan värinen. Kuten kaikki hyvin tietävät...

Onneksi useimmissa digikameroissa on mahdollisuus säätää valkotasapaino manuaalisesti. Se tapahtuu siten, että pidetään jotain valkoista (esim. paperi) kuvauspaikan valaistuksessa siten, että kameran objektiivin edessä on vain valkoista. Sitten painetaan jotain nappia ja kamera mittaa värit kyseisestä kohdasta. Kamerakohtaiset ohjeet löytyvät, yllätys yllätys, ohjekirjasta!

Tässä havainnollistava kuva:

Automaattisella valkotasapainolla: http://Mehmed.overgrow.com/view/Ei_wb.jpg

Valkotasapaino säädetty manuaalisesti: http://Mehmed.overgrow.com/view/Wb.jpg

Kuten tarkkasilmäiset varmaan jo huomasivat, tuo wb.jpg on reilusti ylivalottunut. Jos käyttää natikan valoa kuvausvalona, valotusta on pakko muokata alaspäin. Tämäkin onnistuu kameran asetuksista. Tai sen voi tehdä jälkikäteen kuvankäsittelyohjelmalla.

Tässä vielä kuva, jossa valotus on säädetty arvoon -2: http://Mehmed.overgrow.com/view/WB_valotus.jpg

Kuvassa on vieläkin havaittavissa ylivalottuneita kohtia, joten jonkinlaisen varjostimen käyttö olisi suotavaa.

Lyhyesti: Natikan valaistuksessa saa onnistuneita kuvia, jos vain haluaa pienin säädöin. Mutta jokin luonnollisempi valaistus olisi suotavaa. Ja näitä ohjeita voi tietenkin soveltaa mihin tahansa valaistukseen.

Offtopic: Tämä on hyvä topic. Tiedotteeksi tämä!

EDIT: Niin, ja UNOHTAKAA SE SALAMA!!!!


Wau! Tää oli ihan helvetin hyödyllistä tietoa, kiitos ! Ja jopa minun "paskasta" hp735:sta löytyy nämä funktiot. Tosin WB on vain 5 eri valmis säätöä esim AUTO SUN etz etz.


Palaa sivulle “Niksinurkka”

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 0 vierailijaa