Kuva

Kannabiksen ja skitsofrenian yhteydestä (CITY-lehti)

Päihdepolitiikka, tiedotusvälineet, lainsäädäntö
Alueen säännöt
Politiikka ja media
Tämä alue on tarkoitettu kannabis- ja päihdepolitiikasta keskusteluun.

Alue on erittäin tiukasti moderoitu; lue ohjeet ennen kirjoittamista. Alueelle kuulumattomat keskustelut siirretään Tuhkakuppiin.
Kirjoita viestisi asialliseen ulkoasuun. Ylläpidolla on oikeus muuttaa epäasiallisen viestin sisältöä tai poistaa viesti.
Avatar
fishmask
Viestit: 352
Liittynyt: 8.8.2003

Kannabiksen ja skitsofrenian yhteydestä (CITY-lehti)

ViestiKirjoittaja fishmask » 26.5.2005 15:40

Juu, eli bongasin uusimmasta City-lehdestä mielenkiintoisen lukijapalautteen, jossa otettiin kantaa City-lehden aikaisemman numeron artikkeliin "Viikonloppunarkkarit".

Toivottavasti kukaan ei ole postannut tätä tänne jo aikaisemmin jne pahoittelut :D Mutta nöyristelyt sikseen:


"
Kannabiksen ja skitsofrenian yhteydestä

Tahtoisin esittää pienen tarkennuksen artikkeliinne "Viikonloppunarkkarit" esitykseen kannabiksen skitsofrenialle altistavista vaikutuksista. New Scientist-lehden artikkelissa (26.3.2005) esitellyssä, vielä julkistamattomassa tutkimuksessa on havaittu kannabiksen varhaisen käytön ja myöhemmin skitsofrenialle altistumisen riskin olevan korrelaatioltaan karkeasti tupakan ja keuhkosyövän välisen korrelaation luokkaa.

Tämä korrelaatio havaitaan kuitenkin vain henkilöillä, jotka muutenkin kantavat geeniä, jonka on epäilty altistavan skitsofrenialle.
Ilman kyseistä geeniä mitään korrelaatiota ei ole havaittu. Kuten Oxfordin yliopiston farmakologian professori Les Iversen asian lainsäädännön tiukentamisvaateiden yhteydessä esittää:

"Tutkimustulokset osoittavat, että altistumisen riski koskettaa pientä vähemmistöä nuoria ihmisiä, jotka ryhtyvät polttamaan kannabista hyvin nuoressa isässä. Muutammeko lakia tämän vähemmistön hyväksi? Pieni vähemmistö ihmisistä on altis maksavaurioille, mikäli juovat pienenkin määrän alkoholia, emmekä silti ole ryhtymässä muuttamaan lakia suojellaksemme tätä vähemmistöä."

Juhamatti Rainekari
"


Tuiommoista. Mielestäni mielenkiintoista pohdintaa. Lehdessä oli myös 4 muuta palautetta aiheesta Kannabis, joten keskustelua on käynnissä. Pitänee tarkastaa www.city.fi:n keskustelupalsta, joskin voisin kuvitella että keskustelu on sitä perinteistä "juupas - eipäs" foorumi-inttämistä.

t. f

edit: pistetään vielä lainausmerkit
*suru on vain ilon sivutuote*

Avatar
Hammasratas
Viestit: 399
Liittynyt: 13.12.2003

Re: Kannabiksen ja skitsofrenian yhteydestä (CITY-lehti)

ViestiKirjoittaja Hammasratas » 26.5.2005 23:17

Itse sanoisin näin jonkinmoista skitsofreniaa/psykoosia joskus kokeneena että Pelko->skitsofrenia/psykoosi.. Rakkaus->psykedelia..

Pelko ruokkii itseään, ja oikeastaan ainoa asia mikä on pelättävänä on pelko itse..

Hamppu on voimakasvi, itsessään se ei ole mikään psykoosin/skitsofrenian aiheuttaja. Lääkkeeksi ja parntavaksi sitä sanotaan. Kaiken voi parantaa jos suostuu kohtaamaan sen mikä pitääkin kohdata... Harmonia on laki.

Myötätunto parantaa.. Se on kuin öljy ja vesi, se on pehmeästi aukeava kukka.. Meillä jokaisella on oma 'sielumme', mentaalimaailman 'verkko' josta tunteemmekin pulppuavat.. Jokaisella oma sielunsa,, ja näin siis tunnevärähtelynsäkin.. kahden 'värähtelypisteen' välillä oleva aallokko ei hankaa vaan kohtaa kauniisti molemminpuolisella myötätunnolla..

Rauhaa..

asdfg4
Viestit: 107
Liittynyt: 16.12.2003

Re: Kannabiksen ja skitsofrenian yhteydestä (CITY-lehti)

ViestiKirjoittaja asdfg4 » 31.5.2005 13:19

fishmask kirjoitti:New Scientist-lehden artikkelissa (26.3.2005) esitellyssä, vielä julkistamattomassa tutkimuksessa on havaittu kannabiksen varhaisen käytön ja myöhemmin skitsofrenialle altistumisen riskin olevan korrelaatioltaan karkeasti tupakan ja keuhkosyövän välisen korrelaation luokkaa.


On todella harhaanjohtavaa laskelmoitua propagandaa verrata kannabista ja skitsofreniaa tupakointiin ja keuhkosyöpään. Tupakoinnin ja keuhkosyövän väliselle korrelaatiolle onkin melko hankala keksiä muuta kuin kausaalista selitystä, sen sijaan kannabiksen ja skitsofrenian välillä muita korrelaatiotekijöitä on runsaasti. Skitsofreenikot polttavat säännönmukaisesti (90%) tupakkaakin eli korrelaatio on vielä korkeampi, silti tupakointia ei pidetä riskitekijänä vaan ehkä lähinnä selviytymiskeinona. Hollannissahan 60% skitsofreenikoista polttaa kannabista säännöllisesti mm. lievittämään neuroleptilääkityksen pahoja sivuvaikutuksia, silti skitsofreniaan sairastuvuus on Hollannissa 0,4 % ja Suomessa 1%.

Ainoa tuntemani skitsofreenikko on vasta tämän vuoden puolella uskaltanut lopultakin kokeilla kannabista, ja näyttäisi tykkäävän siitä aika paljon. Kannabiksesta on silminnähden todella suuri hyöty olotilan korjaamisessa, ja juuri tänä keväänä skitsofreenikkokaverini vointi on parempi kuin vuosiin mitä olen hänet tuntenut.


"Tutkimustulokset osoittavat, että altistumisen riski koskettaa pientä vähemmistöä nuoria ihmisiä, jotka ryhtyvät polttamaan kannabista hyvin nuoressa isässä. Muutammeko lakia tämän vähemmistön hyväksi? Pieni vähemmistö ihmisistä on altis maksavaurioille, mikäli juovat pienenkin määrän alkoholia, emmekä silti ole ryhtymässä muuttamaan lakia suojellaksemme tätä vähemmistöä."


Ilman muuta lakia pitäisi muuttaa skitsofreenikoiden hyväksi, mutta kyllä siitä muutoksesta hyötyisivät aika monet muutkin kannabista käyttävät. Syyllistäminen ja lääkkeen riistäminen käsistä sen sijaan ei skitsofreenikoiden asemaa millään tavoin paranna.

Avatar
Budi Jet
Viestit: 453
Liittynyt: 28.1.2005

Re: Kannabiksen ja skitsofrenian yhteydestä (CITY-lehti)

ViestiKirjoittaja Budi Jet » 2.6.2005 16:42

Tässä samaisessa CITY:n palauteosiossahan joku oli laittanut aika hauskan viestin kannabiksesta. Tekstissä mainittiin mm.:"Kaikkihan sen näkee mitä sen paskan polttelua saa aikaan, katsokaa vaikka amerikkalaisia sarjoja" Kirjoittaja ilmeisesti on kyllä nähnyt telkkarista crackin polttoa... Sama henkilö sanoi myös näin: "Kannabista ei todellakaan pitäisi laillistaa sillä perusteella, että siitä on lääkekäytössä hyötyä. Käytetäänhän morfiiniakin kipulääkkeenä." Hän mainitsi myös että saattaa tappaa henkilön joka tarjoaa hänen lapselleen huumeita, edes kannabista. Voisipahan kirjoittajakin (epäilemättä keski-ikäinen, elämäänsä kyllästynyt ja viinaan menevä ämmä) ottaa edes hieman asioista selvää, ennenkuin tuollaista menee kirjoittamaan. Ihme kun se on edes päässyt sinne palauteosioon. Täyttä paskaa.
Kukka huulessa, myötätuulessa

Cheix-
Viestit: 1013
Liittynyt: 13.11.2004

Re: Kannabiksen ja skitsofrenian yhteydestä (CITY-lehti)

ViestiKirjoittaja Cheix- » 2.6.2005 20:56

Budi Jet kirjoitti:Tässä samaisessa CITY:n palauteosiossahan joku oli laittanut aika hauskan viestin kannabiksesta. Tekstissä mainittiin mm.:"Kaikkihan sen näkee mitä sen paskan polttelua saa aikaan, katsokaa vaikka amerikkalaisia sarjoja" Kirjoittaja ilmeisesti on kyllä nähnyt telkkarista crackin polttoa... Sama henkilö sanoi myös näin: "Kannabista ei todellakaan pitäisi laillistaa sillä perusteella, että siitä on lääkekäytössä hyötyä. Käytetäänhän morfiiniakin kipulääkkeenä." Hän mainitsi myös että saattaa tappaa henkilön joka tarjoaa hänen lapselleen huumeita, edes kannabista. Voisipahan kirjoittajakin (epäilemättä keski-ikäinen, elämäänsä kyllästynyt ja viinaan menevä ämmä) ottaa edes hieman asioista selvää, ennenkuin tuollaista menee kirjoittamaan. Ihme kun se on edes päässyt sinne palauteosioon. Täyttä paskaa.


Hyvä hyvä-
Eikö niitä nolota ollenkaan mennä lähettämään jonnekkin lehteen jotain " no näin mä kuulin kaverin kaverin kaverin mummolta 15 vuotta sitten, eiku ei se ollukkaan sillon"

Itselle tulee sellainen olo, etten voi vain kirjoittaa vastausta mihinkään jos se tuntuu että en tiedä onko se näin.

Avatar
Hi-Flyer
Viestit: 65
Liittynyt: 11.4.2005

Re: Kannabiksen ja skitsofrenian yhteydestä (CITY-lehti)

ViestiKirjoittaja Hi-Flyer » 2.6.2005 21:00

tuli vaan mieleen..
onkos morfiinin pitkäaikaisella käytöllä mitään sivuvaikutuksia? siis jos ei riippuvuutta oteta huomioon. iha hirveetä et sellasta myrkkyä piikitetään sairaalaympäristössä potilaisiin.
:lol:
http://hi-flyer.overgrow.com/

Sweet Sativa Special
-projektikuvia :)

Duppidaa
Viestit: 201
Liittynyt: 4.8.2004

Re: Kannabiksen ja skitsofrenian yhteydestä (CITY-lehti)

ViestiKirjoittaja Duppidaa » 3.6.2005 10:05

pelkotila on iha eri ku skirsofrenia. skitsofrenia on selvinkipäin kokoajan, ku pelkotila o ohimenevä mut jos saa skitsot ni sit ei voi kyl polttaa ollenkaa, ja oon aivan samaa mieltä ton kanssa että jos liian aikasin alkaa ja sattuu olemaan toi geeni ni voi hyvin olla mah. että saa sen mut mitä jos ei sitä geenii ookkaa, ni sit ei oo mitää mah. saada sitä et koko artikkeli oli aika positiivinen fakta. koittakaa hyväksyy se, päihteillä on aina joku haitta. :mrgreen: -still smoking- :mrgreen:


Palaa sivulle “Politiikka ja media”

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 0 vierailijaa