Kuva

Ovatko kaikki jo lukeneet tämän?

Päihdepolitiikka, tiedotusvälineet, lainsäädäntö
Alueen säännöt
Politiikka ja media
Tämä alue on tarkoitettu kannabis- ja päihdepolitiikasta keskusteluun.

Alue on erittäin tiukasti moderoitu; lue ohjeet ennen kirjoittamista. Alueelle kuulumattomat keskustelut siirretään Tuhkakuppiin.
Kirjoita viestisi asialliseen ulkoasuun. Ylläpidolla on oikeus muuttaa epäasiallisen viestin sisältöä tai poistaa viesti.
Edwin

Ovatko kaikki jo lukeneet tämän?

ViestiKirjoittaja Edwin » 13.12.2002 5:02

Jeps, piristystä kaamokseen.

EzMigrated!


Edwin

Elvi suomessa...

ViestiKirjoittaja Edwin » 13.12.2002 5:06

On kesäinen sunnuntaiaamu. Elvy Musikka kävelee Helsinki-Vantaan lentoaseman tullitarkastuksen lävitse parisataa grammaa kannabista matkatavaroissaan.

Musikka ei hermoile, sillä tulliviranomaiset ovat hänen matkantekonsa kannalta pieni murhe. Isompi murhe ovat pitkät lennot, joiden aikana kannabista ei saa polttaa.

"Sen vuoksi söin kannabispikkuleivän ennen lähtöä New Yorkista. Olin ihan pilvessä jo ennen kuin pääsimme ilmaan", Musikka kertoo.

Musikka on todennäköisesti ensimmäinen ihminen, joka on käyttänyt kannabista laillisesti Suomen maaperällä sen jälkeen, kun Suomi kriminalisoi sen 1966.

"Ennen matkaa olin yhteydessä Suomen konsulaattiin Los Angelesissa. He ilmoittivat, että voin tuoda pilveä Suomeen, jos minulla on reseptini mukana", Musikka kertoo.

Musikan oikeus polttaa pilveä perustuu kansainvälisiin periaatteisiin ja Suomen lakiin. Vaikka lääke olisi Suomessa lainvastainen, lääkettä tarvitseva saa tuoda sitä kahdella ehdolla: lääkettä saa olla mukana enintään kahden viikon tarpeiksi, ja sen käyttäjällä pitää olla lääkärin kirjoittama resepti.

Musikalla on resepti. Hän on yksi seitsemästä amerikkalaisesta, joilla on Yhdysvaltain liittovaltion lupa käyttää kannabista lääkkeenä. Ilman kannabista Musikka sokeutuisi.

Huonoon näköön Musikka on tottunut lapsesta saakka. Kun hän syntyi Kolumbiassa vuonna 1939, hänellä todettiin synnynnäinen harmaakaihi. Musikan silmät leikattiin moneen kertaan, ja hänen näkökykynsä palautui osittain.

Musikka pärjäsi oikean silmänsä varassa 1970-luvun puoliväliin asti. "Menin lääkärintarkastukseen. Olin muuten terve, mutta lääkärini sanoi, että sairastan glaukoomaa", Musikka kertoo.

Glaukooma eli silmänpainetauti etenee salakavalasti. Se ei oireile alkuvaiheessa ja havaitaan usein - kuten Elvyn tapauksessa - tavallisessa näöntarkastuksessa, kun potilas on noin 40-vuotias.

Ihmisen silmänpaine on yleensä 10-20 elohopeamillimetriä. Glaukoomapotilaan silmään kertyy nestettä, ja paine voi nousta 40-50 millimetriin. Ylipaine vaurioittaa näköhermoa.

Glaukooman aiheuttajaa ei tunneta tarkasti, eikä tautiin ole keksitty yhtä selkeää hoitokeinoa. Sitä on usein hoidettu pilokarpiinitipoin.

"Minuun ne tehosivat huonosti. Näin sateenkaaren värejä valojen ympärillä", Musikka muistelee.

Kun diagnoosista oli kulunut vuosi, Musikka oli siirtynyt silmäsairauksien erikoislääkärin potilaaksi. Lääkäri tajusi, etteivät totutut keinot tehoaisi. Hän ehdotti Musikalle lääkkeeksi kannabista.

Se oli kova paikka. Nelikymppinen kahden lapsen yksinhuoltaja ei ollut koskaan käyttänyt kannabista, eikä hän halunnut rikkoa lakia.

"Lääkärini tiesi, että polttaminen ei ollut minulle helppoa. Niinpä hän antoi neuvoksi kannabispikkuleipäreseptejä", Musikka kertoo.

Leivontaohjeiden lisäksi lääkäri hankki Musikalle kannabista silloin, kun tämä ei pystynyt ostamaan sitä itse. Lääkärin sihteerin kädet vapisivat, kun hän antoi Musikalle tämän annoksen.

"Kannabis tehosi erinomaisesti. Minut oli vain aivopesty uskomaan, että se on vaarallista. Siksi en heti ymmärtänyt sen parantavaa vaikutusta", Musikka sanoo.

Musikka kävi säännöllisesti mittauttamassa silmänpaineensa. Pahimmillaan paine oli noussut 60:een.

"Kun aloin käyttää kannabista, paine laski 16-17 millimetriin. Se oli ihmeellistä."

Musikalla kävi tuuri. Hän päätyi aikaansa seuraavan silmälääkärin luokse.

Ensimmäinen lääketieteelliseen kirjallisuuteen merkitty havainto kannabiksen tehokkuudesta glaukooman hoidossa tehtiin 1970-luvun alussa.

Hoitomenetelmän löydyttyä Musikka kohtasi kuitenkin uuden ongelman. Hänen tarvitsemansa lääke on Yhdysvaltain lain mukaan erittäin vaarallinen huume, jolle ei ole lääkinnällistä käyttöä.

Musikasta tuli rikollinen. Hän joko osti kannabista pimeiltä markkinoilta tai kasvatti sitä itse.

"Kun naapurit ryöväsivät kasvit pihaltani, en voinut ilmoittaa varkauksista, koska olisin joutunut vaikeuksiin", Musikka kertoo.

Hän pelkäsi vankilaa, sillä silloin hän ei olisi pystynyt huolehtimaan lapsistaan. Työntekoa kannabiksen poltto ei haitannut.

"Olin pankin markkinointiedustaja. Samaan aikaan kun käytin kannabista, sain palkankorotuksen ja pankki maksoi lisäkoulutukseni", Musikka muistelee.

Musikka kokeili muita hoitomenetelmiä. Timoptic-silmätipat tehosivat, mutta niiden vaikutus heikkeni parin vuoden käytön jälkeen.

Glaukooma yritettiin hoitaa myös leikkauksin. Yksi leikkauksista epäonnistui pahoin ja aiheutti ylimääräistä verenvuotoa Musikan silmässä. "Minun ei olisi pitänyt suostua siihen, koska tiesin silloin varmasti, että kannabis toimii", Musikka sanoo.

Vuonna 1988 tuli vastoinkäyminen, joka teki Musikasta kuuluisan ja joka lopuksi kääntyi voitoksi.

Musikan vuokralainen ilmiantoi hamppua kasvattaneen vuokraemäntänsä viranomaisille.

Seurasi oikeudenkäynti. Musikan puolesta todisti hänen lääkärinsä, Miamin yliopiston silmälääketieteen professori Paul Palmberg. Hän on presbyteerisen seurakunnan vanhin, joka luonnehtii itseään konservatiiviksi.

"Sanoin tuomarille, että tämä on minulle luonnonvastaista, mutta haluan auttaa Elvyä ja kannabis on ainoa keino", Palmberg kertoo.

"Olisitte mielipuoli, jos ette käyttäisi kannabista", tuomari sanoi Musikalle ja vapautti tämän syytteistä.

Oikeudenkäynnin jälkeen Musikka haki yhdessä Palmbergin kanssa liittovaltiolta poikkeuslupaa käyttää kannabista lääkkeenä. Anomusten täyttäminen vei 40 tuntia.

Lupa heltisi. Nykyisin Musikalle ja kuudelle muulle glaukoomapotilaalle kasvatetaan kannabista Mississippin yliopistossa.

Musikalle tarkoitettu kannabis toimitetaan sätkiksi käärittynä isoissa peltirasioissa Palmbergille Miamin yliopistoon. Musikka käy noutamassa kerralla viiden kuukauden annoksen, sillä hän asuu nykyisin Kaliforniassa.

"Toivon, että voisin siirtyä jonkun kalifornialaisen lääkärin potilaaksi. Tuntuu aika hassulta lentää Amerikan poikki puolitoista kiloa marijuanaa repussa", Musikka sanoo.

Professori Paul Palmberg ei tiedä, mihin kannabiksen parantava vaikutus perustuu. "Se tehoaa vain joihinkin potilaisiin, erityisesti niihin, joilla on erittäin korkea silmänpaine", hän sanoo.

Palmberg arvioi tavanneensa uransa aikana noin kymmenentuhatta glaukoomapotilasta. Vain Musikalle kannabis on osoittautunut ainoaksi hoitokeinoksi.

Kannabiksesta kiinnostuneita glaukoomapotilaita Palmberg kehottaa kokeilemaan kaikkia muita vaihtoehtoja ensiksi. Koululääketieteen keinot riittävät hoidoksi hänen mukaansa 99,9 prosentille potilaista.

"Pahinta olisi, jos joku alkaisi käyttää kannabista satunnaisesti. Silloin lääke vaikuttaisi pari kolme tuntia kerrallaan, mutta muuten glaukooma etenisi potilaan silmässä. Jos kannabis tuntuu ainoalta vaihtoehdolta, siitä pitää puhua ehdottomasti lääkärin kanssa", Palmberg sanoo.

Hän on havainnut Musikassa ja muissa kannabista glaukoomaan käyttävissä potilaissa yhden seikan: kannabis ei mitenkään silminnähtävästi päihdytä heitä.

"Eräs tapaamistani potilaista on ammatiltaan pörssimeklari, eikä kannabis vaikuttanut
millään tavalla hänen työkykyynsä", Palmberg sanoo.

Palmberg arvioi, että päihdyttävä vaikutus katoaa, kun potilas käyttää kannabista jatkuvasti. Musikka on eri mieltä.

"Yleensä en huomaa mitään vaikutusta, mutta jos haluan rentoutua ja laittaa tukan silmille, tulen kyllä pilveen", hän sanoo.

Pariviikkoisen Suomen-vierailunsa päätteeksi Musikka istuu tyytyväisenä lauttaterminaalissa Eteläsatamassa. Loma tuli tarpeeseen.

"Olin masentunut, kun lähdin Kaliforniasta", hän sanoo. Kaliforniassa käydään jatkuvasti oikeutta lääkekannabista käyttäviä potilaita vastaan.

Vaikka Kaliforniassa on hyväksytty laki, joka antaa lääkäreille oikeuden määrätä kannabista esimerkiksi pahoinvointilääkkeeksi syöpä- ja aids-potilaille, viranomaiset pidättävät potilaita liittovaltion lakien nojalla.

Musikka puolustaa kannabiksen laillistamista kiivaasti. Sen vuoksi hän seuraa oikeudenkäyntejä aktiivisesti. Monesti hänet kutsutaan myös asiantuntijatodistajaksi.

Kalifornian tilanne saa yleensä iloisen Musikan surulliseksi. "Potilaat kärsivät suunnattomasti, kun eivät saa lääkettään", Musikka sanoo.

Suru kääntyy taas iloksi, kun Musikka kertoo tavanneensa Lapissa suomalaisen isoisänsä sukulaisia. Isoisä Olli Musikkamuutti Suomesta Norjaan, ja kun Musikan isä oli syntynyt, perhe muutti Norjasta Kolumbiaan.

Musikka oli 5-vuotias, kun hänen isänsä kuoli. Hänen äitinsä meni naimisiin amerikkalaisen miehen kanssa, ja perhe muutti Yhdysvaltoihin, kun Musikka oli 13-vuotias.

Sukulaisten lisäksi Elvy näki riemukseen Suomessa myös toisen kuuluisan kolumbialaisen, lempilaulajansa Shakiran. Erityisen lämpimästi Elvy muistelee Turkua.

"Olen polttanut paljon erilaista pilveä ja toiminut Amsterdamissa tuomarina kannabislajikkeiden välisessä kilpailuissa, mutta täytyy sanoa, että melkein parasta pilveä olen polttanut Turussa. Mississipin yliopiston kasvattajilla on paljon opittavaa turkulaisilta."

B D GroWeR
Viestit: 50
Liittynyt: 8.12.2002

Re: Elvi suomessa...

ViestiKirjoittaja B D GroWeR » 13.12.2002 5:13

juu u kannattaa käydä tääl nyt sit usein
alkaa tulee infoa kehiin ihmisille siit mis mennään missäki yms...
vapaa ehtoiset infot/uutiset on laitettava hamppu foorumin keskustelu osioon.. eli infoa kehiin NYT! ... ... .... .... .... ...

Avatar
ghostyass
1 tähti
1 tähti
Viestit: 873
Liittynyt: 24.2.2005

Re: Ovatko kaikki jo lukeneet tämän?

ViestiKirjoittaja ghostyass » 10.1.2006 20:15

Tämmösen kalastin.. Tuo on siis tosijuttu? :shock:
You wake up and realize the days were slow but the years went fast

ShoJa
Viestit: 363
Liittynyt: 17.3.2005

Re: Ovatko kaikki jo lukeneet tämän?

ViestiKirjoittaja ShoJa » 10.1.2006 20:34

Juu luin joskus..
-"Historia on voittajien kirjoittama, kuka tietää kuinka kauas totuus on jäänyt menneisyyteen kummittelemaan"

Avatar
vapaakasvatus
Viestit: 200
Liittynyt: 21.12.2005

Re: Ovatko kaikki jo lukeneet tämän?

ViestiKirjoittaja vapaakasvatus » 10.1.2006 20:36

Tämä olisi voinut vähän pistää osiksi, vaikee lukee kun menee riveissä helposti sekaisin =)

Avatar
cervaz
Viestit: 298
Liittynyt: 21.9.2004

Re: Ovatko kaikki jo lukeneet tämän?

ViestiKirjoittaja cervaz » 11.1.2006 8:16

Turku \o/

rape74
Viestit: 138
Liittynyt: 6.5.2005

Re: Ovatko kaikki jo lukeneet tämän?

ViestiKirjoittaja rape74 » 11.1.2006 13:18

nyt- liitteessä toi oli, muistan kuvan senaatintorin rappusilta.
se määrä oli aika hurja, 9 grammaa päivä :P

Avatar
-Card-
Viestit: 487
Liittynyt: 9.12.2005

Re: Ovatko kaikki jo lukeneet tämän?

ViestiKirjoittaja -Card- » 11.1.2006 18:54

" Ilman kannabista Musikka sokeutuisi. " ???

Auttaako kannabis näköaistiin jotenkin?

Avatar
Terva
2 tähteä
2 tähteä
Viestit: 199
Liittynyt: 11.4.2005

Re: Ovatko kaikki jo lukeneet tämän?

ViestiKirjoittaja Terva » 11.1.2006 23:58

-Card- kirjoitti:" Ilman kannabista Musikka sokeutuisi. " ???

Auttaako kannabis näköaistiin jotenkin?

Ei suoranaisesti, mutta kannabis on joissain tapauksissa ainoa lääke joka estää glaukooman eli viherkaihin eli silmänpainetaudin etenemistä, joka hoitamatta sokeuttaa.

Kannabis auttaa siihen laskemalla (silmän sisäistä) verenpainetta.

Avatar
-Card-
Viestit: 487
Liittynyt: 9.12.2005

Re: Ovatko kaikki jo lukeneet tämän?

ViestiKirjoittaja -Card- » 12.1.2006 22:05

Kiitos lisätiedosta :yes:

Mikäli suomessa sairastut tuohon tautiin, niin etkö silloinkaan saa laillisesti lääkitä itseäsi kannabiksella? :?

Avatar
pyty
Viestit: 393
Liittynyt: 2.1.2006

Re: Ovatko kaikki jo lukeneet tämän?

ViestiKirjoittaja pyty » 12.1.2006 23:25

-Card- kirjoitti:Kiitos lisätiedosta :yes:

Mikäli suomessa sairastut tuohon tautiin, niin etkö silloinkaan saa laillisesti lääkitä itseäsi kannabiksella? :?


Ei. Ja jos kuitenkin kasvattelet ja setä siniset saa vihiä nii välineet ja kasvit haetaan normaaliin tapaan pois, joutuu kuulusteluihin ja oikeuteen, saa muhkean sakkolapun ja kaiken lisäksi sitten menettää sen näkönsä jos ei muualta kannabista onnistu hankkimaan. Hyvä Suomi :x
What did you do there?

lev
Viestit: 41
Liittynyt: 8.1.2006

Re: Ovatko kaikki jo lukeneet tämän?

ViestiKirjoittaja lev » 13.1.2006 0:34

Mahtava juttu! :yes: Mistä tuo juttu on muuten otettu?

Avatar
-Card-
Viestit: 487
Liittynyt: 9.12.2005

Re: Ovatko kaikki jo lukeneet tämän?

ViestiKirjoittaja -Card- » 13.1.2006 0:47

pyty kirjoitti:...

Ei. Ja jos kuitenkin kasvattelet ja setä siniset saa vihiä nii välineet ja kasvit haetaan normaaliin tapaan pois, joutuu kuulusteluihin ja oikeuteen, saa muhkean sakkolapun ja kaiken lisäksi sitten menettää sen näkönsä jos ei muualta kannabista onnistu hankkimaan. Hyvä Suomi :x


No ei täällä kyllä kaikki ole aivan kohdallaan kun jenkkien poliisivaltiossakin ollaan paljon suvaitsevampia... mutta kuitenkin suomesta paljon haitallisempia aineita saa ostettua apteekista jopa ilman reseptiä :(


Palaa sivulle “Politiikka ja media”

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 0 vierailijaa