Kuva

Aftonbladet: kyllä ruotsissakin osataan sortaa

Päihdepolitiikka, tiedotusvälineet, lainsäädäntö
Alueen säännöt
Politiikka ja media
Tämä alue on tarkoitettu kannabis- ja päihdepolitiikasta keskusteluun.

Alue on erittäin tiukasti moderoitu; lue ohjeet ennen kirjoittamista. Alueelle kuulumattomat keskustelut siirretään Tuhkakuppiin.
Kirjoita viestisi asialliseen ulkoasuun. Ylläpidolla on oikeus muuttaa epäasiallisen viestin sisältöä tai poistaa viesti.
Avatar
Ph.D. Sykerö
Viestit: 66
Liittynyt: 16.12.2004

Aftonbladet: kyllä ruotsissakin osataan sortaa

ViestiKirjoittaja Ph.D. Sykerö » 24.2.2006 11:29

http://www.aftonbladet.se/vss/debatt/st ... 68,00.html

Ruotsissa viiskymppinen fibromyalgia nimistä lihasrappeuma-sairausta sairastava viiden lapsen äiti joutuu puoleksi vuodeksi vankilaan, koska löysi vihdoin lääkkeen, jolla saa sairautensa oireet kuriin.

Tämän verran 15 vuoden takaisella lukion pakkoruotsilla tuosta ymmärsi. Jos joku ymmärtää enemmän ja ymmärsin väärin, niin korjatkaa.
Ja minä kun olen pitänyt ruotsalaisia fiksuina :doh:

Avatar
Taustatuki
Viestit: 1124
Liittynyt: 14.11.2005

Re: Aftonbladet: kyllä ruotsissakin osataan sortaa

ViestiKirjoittaja Taustatuki » 24.2.2006 11:41

Linnaan joutu,voehan rähmä...hulluja nuo ruottalaisetkin. Jos joku osaa tota ruåttia hyvin, niin olis kiva saada tosta suomennettuna noi pääkohdat.
"Frendi senseis on frendien frendi, läpäsee tullin ja tentin ku tentin"

Avatar
reijo hiller
3 tähteä
3 tähteä
Viestit: 2717
Liittynyt: 22.2.2004

Re: Aftonbladet: kyllä ruotsissakin osataan sortaa

ViestiKirjoittaja reijo hiller » 24.2.2006 12:13

Antakaa sairaiden polttaa hasista

Jyrki Seppälä: lääke fibromyalgiasta kärsiville


5 lapsen äiti M. Stenhoff tuomittiin kuuden kuukauden vankeuteen kannabiksen käytöstä lääkkeenä fibromyalgiaansa.

"Tämä on kauhean epäoikeudenmukaista. Kyse ei ole päihtymisestä ("narkkaus") tai väärinkäytöstä. Yritän lievittää kroonista sairautta, johon ei löydy apua", nainen on kertonut medialle.

Korkein tuomioistuin oli kuitenkin hyvin kylmäkiskoinen päätöksessään 19.1., kun asiaa kieltäydyttiin ottamasta uudelleen käsittelyyn ja Götan hovioikeuden päätös pysyi voimassa. Marie Stenhoff vangitaan, asia loppuunkäsitelty.

On absurdia politiikkaa, kun sairas ihminen tuomitaan vankeuteen jostakin, jonka hän kokee ainoaksi tähän mennessä toimineeksi lääkkeeksi.

Marie Stenhoff, 48, on viiden lapsen äiti Smålandista. Hän on kärsinyt 25 vuotta fibromyalgiasta, sairaudesta joka aiheuttaa lihaskipua, väsymystä ja huimausta. Hän on kuluneiden vuosien aikana kokeillut erilaisia hoitoja - vailla menestystä, kunnes... Tanskassa 2003 hän tutustui englantilaiseen henkilöön joka oli menestyksekkäästi hoitanut fibromyalgiaansa kannabiksella.

Marie kokeili. Hän poltti kolmet henkoset ja koki ensimmäistä kertaa jonkin tuovan helpotusta hänen kärsimykseensä.
- Viidessä minuutissa kipu oli poissa ja lihakset täysin rentoutuneet, se oli mahtavaa, kertoi hän Aftonbladetissa vuosi sitten.

Hän hankki kotiinsa muutamia siemeniä ja laittoi pystyyn viljelykset Smålandiin. Hän tunsi vihdoin löytäneensä lääkkeen, joka kykeni tarjoamaan hänelle siedettävän elämän - kunnes... Poliisit tulivat, veivät kasvit takavarikkoon ja kuljettivat naisen Eksjön käräjäoikeuteen, joka tuomitsi hänet kuuden kuukauden vankeuteen.

Käräjäoikeuden tuomiolauselmassa 20.10.2004 (myöhemmin pidetty voimassa hovi- ja korkeimman oikeuden toimesta) todetaan: "M. Stenhoffilla ei ole ollut tarvittavaa lupaa. Hänen toimensa kannabishartsin ja kannabiksen kasvinosien kanssa on siksi luvatonta. Marie Stenhoff on kertonut, kuinka hän käytti erilaisia tuottamiaan valmisteita saadakseen hyötyä niiden narkoottisista vaikutuksista, tarkoituksenaan lievittää kipua. Sellainen käyttö on katsottava väärinkäyttönä."

Marie itse sanoo, ettei hänellä ole mitään hävettävää: "En ole koskaan voinut niin hyvin." Mutta tuomioistuimen lauselmassa muutetaan kivun lievittäminen väärinkäytön muotoon - vaikka Marie Stenhoff ei ole koskaan väärinkäyttänyt mitään, eikä hänellä ole aiempia rangaistuksia.

Mutta vankeuteen tämä viiden lapsen äiti menee, muutaman sellaisen marihuanakasvin kasvatuksesta, joita hän käytti lääkkeekseen. Kyseessä ei ole mitään vähempää kuin skandaali ja oikeuksien loukkaus, joka tulee jäämään historiaan.

Vuoteen 1930 saakka hasiksen käsittely/käyttö oli Ruotsissa laillista. Pidettiin selvänä, että kannabisekstraktia tuli löytyä maan apteekeista. Ja vielä 50-luvullakin kannabista annettiin lääkkeenä hinkuyskään lapsille, astmaan ja rauhoittavana aineena mm. delirium tremensin hoidossa.

Ehkä voidaan sanoa, että ajojahti kannabiksen polttajia kohtaan alkoi 1937, kun USA:n kongressi hyväksyi Marihuana Tax Actin. Silloin aloitettiin tunteeton jahti kaikkeen kannabikseen liittyvää kohtaan, mikä vaikutti viljelyyn ja hampun käyttöön ennen kaikkea Pohjois-Amerikassa ja Euroopassa. Hetkessä onnistuttiin unohtamaan, että C. sativa on viljelykasvi jota on viljelty ja käytetty ihmiskunnan toimesta vuosituhansia, sekä kuitu-, lääke- että nautintoaineena.

Tosiasia on, että vanhimmat tunnetut hampun käyttöön viittaavat löydökset menevät niinkin kauas kuin noin 40 000 eKr (toimhuom, olisko tässä ollu lehdessä nollavirhe kuitenkin?).

Lopuksi on huomautettava, että tämä artikkeli ei ole kohdistettu poliisia vastaan. Eduskunta(?) ja poliitikot taustalla tekevät väärin, kun he antavat poliisille ja tuomioistuimille painostavia(?) toimeksiantoja kysymyksissä, jotka pohjimmiltaan ovat sosiaalisia, lääkinnällisiä, tunnepohjaisia, kulttuurisidonnaisia ja psyykkiseen luontoon liittyviä. Samalla voidaan kysyä, minne suuntaan ruotsalaiset lääkärit kumartavat?

Oli miten hyvänsä, nyt on ruotsalaisten lainsäätäjien ja poliitikkojen korkea aika ottaa hamppu käsittelyynsä.

Jyrki Seppälä
50 v Freelance-Journalisti, Borås


toivottavasti meni ees sinne päin :oops:

Avatar
Ph.D. Sykerö
Viestit: 66
Liittynyt: 16.12.2004

Re: Aftonbladet: kyllä ruotsissakin osataan sortaa

ViestiKirjoittaja Ph.D. Sykerö » 24.2.2006 13:11

Kiitos pikaisesta käännöksestä!

Oma Äitini sairastaa kyseistä tautia :( . Ja siihen ei todellakaan ole olemassa mitään lääkkeitä, muuta kuin voimakkaat kipulääkkeet. Osa lääkäreistä ei edes usko, että koko tautia on olemassa. Se ei esimerkiksi kelvannut syyksi sairaseläkkeelle jäämiseen. Uskomatonta, että ihminen leimataan valehtelijaksi ja sitten vielä jos omin avuin etsii hoitoa, niin rikolliseksi :eiei:

Kyllä se pikkaisen vihaksi pistää, kun oma Äiti itkee tuskiaan ja osa lääkäreistä naureskelee "luulosairaalle". Tuota en tosin tiennyt, että yrtti auttaa tuohon tautiin. Pitääpä heti tarjota hatsit Äidille :) . Sainpahan taas yhden voimakkaan argumentin, minkä takia harjoittaa tätä LAITONTA ja RIKOLLISTA kotikasvatusta.

Vieras

Re: Aftonbladet: kyllä ruotsissakin osataan sortaa

ViestiKirjoittaja Vieras » 24.2.2006 16:06

Voi voi, että ärsyttää. Kuinka kovia noi rangaistukset oikein Ruotsissa on? Ilmeisesti huomattavasti kovempia kuin Suomessa.

Avatar
Senare
2 tähteä
2 tähteä
Viestit: 355
Liittynyt: 6.5.2005

Re: Aftonbladet: kyllä ruotsissakin osataan sortaa

ViestiKirjoittaja Senare » 24.2.2006 16:44

tantor kirjoitti:Voi voi, että ärsyttää. Kuinka kovia noi rangaistukset oikein Ruotsissa on? Ilmeisesti huomattavasti kovempia kuin Suomessa.


Suomi on yltiöliberaali jos verrataan Ruotsiin. On todella hämmästyttävää lukea ABL:n juttua, koska siinä ei ihme kyllä heristetä sormea ja haukuta tällä kertaa.

Avatar
Taustatuki
Viestit: 1124
Liittynyt: 14.11.2005

Re: Aftonbladet: kyllä ruotsissakin osataan sortaa

ViestiKirjoittaja Taustatuki » 24.2.2006 18:09

Jees,suuri kiitos käännöksestä :yes: Aika hullu maa toi ruotsi tän asian suhteen,suomessahan olis selvinnyt satasen sakoilla ja lampun menetyksellä,meillähän kasvatus on niihin verrattuna lähes laillista,jippii :D
"Frendi senseis on frendien frendi, läpäsee tullin ja tentin ku tentin"

Katala lokki
Viestit: 246
Liittynyt: 5.10.2004

Re: Aftonbladet: kyllä ruotsissakin osataan sortaa

ViestiKirjoittaja Katala lokki » 24.2.2006 19:33

Ainoo rikolliselta haiskahtava juttu tässäkin tapauksessa tapahtui valtion toimesta, mutta eihän se ketään kiinnosta.

Sweetleaf
Viestit: 9
Liittynyt: 26.2.2006

Re: Aftonbladet: kyllä ruotsissakin osataan sortaa

ViestiKirjoittaja Sweetleaf » 3.3.2006 15:20

Tämän tapaiset tapaukset rupeavat masentamaan..... On se niin väärin, kun joku on löytänyt onnen, ja sitten se riistetään häneltä pois. Vaikka hän ei vahingoittanut itseään tai muita. :eiei:
Arvostan hyviä savuja.

" My life is free now, my life is clear
I love you sweet leaf, though you can’t hear. "

Black Sabbath - Sweet Leaf

" Mitä me nyt poltetaan ? "

Vieras

Re: Aftonbladet: kyllä ruotsissakin osataan sortaa

ViestiKirjoittaja Vieras » 4.3.2006 8:48

Ph.D. Sykerö kirjoitti:Tuota en tosin tiennyt, että yrtti auttaa tuohon tautiin. Pitääpä heti tarjota hatsit Äidille :) . Sainpahan taas yhden voimakkaan argumentin, minkä takia harjoittaa tätä LAITONTA ja RIKOLLISTA kotikasvatusta.


Tässä on myös yksi argumentti miksi lääkehamppuosasto olisi tarpeen tällä foorumilla, vinkki vinkki. :)

Avatar
Vesinokkaeläin
Viestit: 34
Liittynyt: 20.8.2005

Re: Aftonbladet: kyllä ruotsissakin osataan sortaa

ViestiKirjoittaja Vesinokkaeläin » 29.1.2008 9:34

Tulipa kerrottua tämä Ruotsin juttu fibromyalgiaa sairastavalle äipälle ja siinä samassa kerroin omat käyttö ja kasvatusharrastukset myös. No eipä hän edes suuttunut koko asiasta (ja lupasi olla kertomatta kellekkään) sanoin että kannattais kokeilla vaikkapa kerran polttaa ja kokeilla olisko siitä apua. Tarjoan äitimuorille sauhut kunnes nuo pienokaiset kasvaavat aikuiseksi :laugh:.

Tulostin äiteelle myös iltalukemiseksi Jack Hererin Keisarilla ei ole vaatteita kirjan (kiitos suomentajille!) on ainaskin faktatietoa hanpusta! Äiti sanoi myös että: "No jo ois' kun minulla tuossa parvekkeella kasvais kasvit!" :D
Ornithorhynchus anatinus on pieni nisäkäs

Miksa
Viestit: 94
Liittynyt: 29.10.2003

Re: Aftonbladet: kyllä ruotsissakin osataan sortaa

ViestiKirjoittaja Miksa » 29.1.2008 15:43

Onneksi Suomi on pitkällä edellä lääkekannabisasian suhteen! Täkäläinen iltapäivälehdistö ei kuitenkaan ole noin kriittisesti kirjoittanut koskaan, ehkä noin tunnepitoinen tarina saisi mediankin heltymään
-Lyhyt ilo ei itketä-

Avatar
pharmer
Viestit: 534
Liittynyt: 25.3.2006

Re: Aftonbladet: kyllä ruotsissakin osataan sortaa

ViestiKirjoittaja pharmer » 29.1.2008 17:53

Kylläpäs on suomeks sanottuna perseestä tuo juttu. Pistää vituttamaan.
RH:lle kiitos suomennoksesta :)

torg kirjoitti:...Tässä on myös yksi argumentti miksi lääkehamppuosasto olisi tarpeen tällä foorumilla, vinkki vinkki. :)


No mikäs tämä on: http://www.hamppu.net/forum/medi.php :shock:
Katamari Damashii
Tsugitsugi semekomi
Netemo, sametemo, mawari, tarinai wa!

Avatar
ketturepolainen
Viestit: 206
Liittynyt: 8.1.2006

Re: Aftonbladet: kyllä ruotsissakin osataan sortaa

ViestiKirjoittaja ketturepolainen » 29.1.2008 18:54

pharmer kirjoitti:No mikäs tämä on: http://www.hamppu.net/forum/medi.php :shock:


Ei tainnut vielä 4.3.2006 olla Kannabiksen lääkekäyttö-aluetta. Jotenkin todella vaikeata ymmärtää, että naapurimaassa tapahtuu useasti tämän luokan kyykytystä.

Avatar
Planta
Viestit: 604
Liittynyt: 5.11.2001

Re: Aftonbladet: kyllä ruotsissakin osataan sortaa

ViestiKirjoittaja Planta » 29.1.2008 20:47

Selvennykseksi voisin sanoa, että diagnoosilla fibromyalgia ei tarkoiteta esim. lihasrappeuma-sairautta.

Lyhyesti suomeksi sanottuna kyseisellä diagnoosilla tarkoitetaan oireilua, jossa potilaalla on lähes joka paikka kipeä, kuitenkin niin, ettei oireita selitä mikään tulehduksellinen tai muu sairaus, joka olisi todettavissa esim. poikkeavana laboratorioarvona tai poikkeamana kuvantamistutkimuksissa.

Kyseessä ei siis ole itsenäinen sairaus (tauti) vaan oirekooste. Se siis kertoo millaisia oireita potilaalla on. Diagnoosi on sikäli helpottava, että se sinällään kertoo myös, ettei hankalien oireiden taustalta ole löytynyt esim. nivelreumaa tai muuta pahanlaatuista etenevää sairautta. Potilaan kannalta voi olla kuitenkin hyvin harmillista, ettei kyseisellä diagnoosilla pääse esim. eläkkeelle eikä sillä saa edes pitkää sairauslomaa, vaikka tosiaankin, joka paikka on kipeä. Ja jos joka paikka on kipeänä, niin ei elämä ole kovin mukavaa.

Avatar
Vesinokkaeläin
Viestit: 34
Liittynyt: 20.8.2005

Re: Aftonbladet: kyllä ruotsissakin osataan sortaa

ViestiKirjoittaja Vesinokkaeläin » 29.1.2008 23:52

Planta kirjoitti:Selvennykseksi voisin sanoa, että diagnoosilla fibromyalgia ei tarkoiteta esim. lihasrappeuma-sairautta.

Lyhyesti suomeksi sanottuna kyseisellä diagnoosilla tarkoitetaan oireilua, jossa potilaalla on lähes joka paikka kipeä, kuitenkin niin, ettei oireita selitä mikään tulehduksellinen tai muu sairaus, joka olisi todettavissa esim. poikkeavana laboratorioarvona tai poikkeamana kuvantamistutkimuksissa.


niinpä..ja tämän takia jotkut lääkärit pitivät / pitävät fibromyalgiaa sairastavia luulosairaina :eiei:
Ornithorhynchus anatinus on pieni nisäkäs

Avatar
köpö
1 tähti
1 tähti
Viestit: 198
Liittynyt: 2.5.2007

Re: Aftonbladet: kyllä ruotsissakin osataan sortaa

ViestiKirjoittaja köpö » 29.3.2008 22:04

Ph.D. Sykerö kirjoitti:http://www.aftonbladet.se/vss/debatt/story/0,2789,783568,00.html

Ruotsissa viiskymppinen fibromyalgia nimistä lihasrappeuma-sairausta sairastava viiden lapsen äiti joutuu puoleksi vuodeksi vankilaan, koska löysi vihdoin lääkkeen, jolla saa sairautensa oireet kuriin.

Tämän verran 15 vuoden takaisella lukion pakkoruotsilla tuosta ymmärsi. Jos joku ymmärtää enemmän ja ymmärsin väärin, niin korjatkaa.
Ja minä kun olen pitänyt ruotsalaisia fiksuina :doh:


Joo on tuo ruotsin oikeuslaitos vähän kummallinen.
http://www.iltasanomat.fi/uutiset/ulkom ... id=1510410
Jos lääkittee ittiää hampulla joutuu linnaan, mutta pedari saa lapsen huoltajuuden. :doh:


Palaa sivulle “Politiikka ja media”

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 0 vierailijaa