Kuva

Miesvoimaa (hede)

Keskustelua lajikkeista, niiden jalostamisesta ja siemenpankeista
Vieras

Miesvoimaa (hede)

ViestiKirjoittaja Vieras » 12.3.2006 0:50

Tämän kirjoitelman tarkoitus on selventää tai sekoittaa heteiden ominaisuuksista, olemuksista ja mahdollisesti antaa hivenen oppia aloitteleville jalostajille.
Tekstissä vilisee kirjoitusvirheitä ym. virheitä, mutta kovalla yrittämisellä tekstistä voi saada jotakin hyödyllistä irti...

(:

Miesvoimaa


Hede, uros, urkki, male, ukko on yleisimmin ei toivottu vieras puutarhassa, sillä heteillä on usein vain pieni häivähdys päihdyttävää vaikutusta verrattuna emi kasveihin joista saadaan sensimillaa, kukkaa, kukua, budia. Mikäli tavoitteena on puhdas kukinto, sensimilla, tulisi hetiden määrä saada pysymään mahdollisimman vähäisenä, heteet tulisi poistaa kasvatustilasta heti niiden ilmaannuttua jotteivät pilaisi sinsemillaa, pölyyntynyt kukinto saattaa olla 90% siemennetty, joten kunnolla pölyyntynyt emi kasvi saattaa tuottaa pölytettynä verrattain vähän kukintoa. Mikäli pölytys on tapahtunut kukituksen lopulla, saattaa kukkasato olla pilalla, sillä miltein silmin näkemättömät siemenen alut tekevät kukasta pahan makuista ja palaessa rätisevää, sillä siemenen alut poksahtelevat lämmön vaikutuksesta.

Paljolti riippuu lajikkeesta milloi hede aloittaa esikukintojen muodostamisen eli kukinnan. Autoflower kasvit saattavat näyttää puolensa jo muutaman viikon ikäisenä valaisurytmistä välittämättä, kun taas jotkut villinä luonnossa kasvavat lajikkeet (landrace) saattavat näyttää puolensa vasta viikkojen kuluttua kukinnan (12/12 valaisurytmi) aloittamisesta. Tavallisesti sisälajikkeet näyttävät sukupuolen viikossa tai kahdessa kukituksen aloittamisesta. Jotkut kasvattajat pitävät valaisurytmiä 18/6 jolloin emien määrä lisääntyy, sekä sukupuolet tulevat ennen varsinaisen kukinnan alkamista esille, tämä taas autta siinä, että heteet voidaan poistaa nopeasti emien tieltä ja jatkaa vielä emien kasvattelua ennen varsinaisen kukinnan aloittamista. Kun taas kukintarytmistä siirtyminen takaisin kasvatusrytmiin voi huonontaa satoa tai kypsyttää sadon epätasaisesti. Hedekasvit näyttävät usein sukupuolen aiemmin kuin emit, mutta poikkeuksiakin on joskin harvinaisempaa.
Hede ja emi kasvien kukinnot eroavat selvästi toisistaan. Hedekukinto on ennen selkeästi esilletuloaan ikäänkuin "koukku" tai "leijonan kynsi", muodostuen lopulta vaihteleva väriseksi (riippuen kasvin perimästä sekä lämpötilasta, vaaleanvihreä, vihreä, purppura) pulleaksi suipoksi palluraksi, jonka sivuilla on viisi syvennystä tai kulmaa jotka yhtyvät kukan kärkeen päin mentäessä. Nämä syvennykset tai kulmat ovat kukinnon saumakohtia joista kukinnon pääliosa avautuu ikäänkuin "tähdeksi" kukan yläosaan, paljastaen kellertävän banaaniterttua muistuttavak ryppään, josta pöly leviää kukinnon auettua ja hivenen kuivattua. Ensimmäisenä ilmestyneet hedekukinnot kypsyvät ensimmäisenä ja levittävät myös ensimmäiset pölyt, hede tulisi niittää tai siirtää emikasvien luota toisaalle ennen ensimmäisten hedekukintojen avautumista, mikäli toiveena on puhdas siemenetön kukinto.
Emikukka on tavallisesti väriltään vihreä, muistuttaen sukkulaa josta työtyy kaksi vaaleaa, usein valkoista karvaista karvaa,jotka muodostavat v-kirjainta muistuttavan muodon.

Sukupuolen tunnistaminen

On erittäin tärkee odottaa esikukintojen ilmestymistä tarpeeksi kauan ja olla tekemättä turhan nopeita ratkaisuja, ettei poista vahingossa kasvatustilasta kallisarvoisia emejä. Joskus emikukka saattaa muistuttaa hedekukkaa työntäen kukintokarvat tavallista myöhempään, tai niiden ollessa hyvin pieniä eivät tule selkeästi esiin, tämä on joidenkin yksilöiden ominaisuus joskin harvinaisempaa.

Hedekasvit ovat usein emikasveja kookkaampia, pidempiä ja niissä on enemmän elinvoimaa, siitä syystä, että heteiden elinkaari on lyhyempi kuin emikasvien. Yleensä puutarhan kaikkein elinvoimaisimmat ja kauneimmat yksilöt kasvuvaiheessa osoittautuvat lopulta heteiksi. Heteet ovat usein vähäoksaisempia kuin emikasvit. Suuremmassa joukossa kasveja heteet voi ilman tarkempaa silmäilyä tunnistaa niiden tummemman vihreästä värityksestä, joskin tarkempi silmäily on lopulta tarpeen.
Kasvatustilasta tulisi niittää myös kaikki mutatioita muodostavat kasvit, ellei tarkoitus ole jalostaa erikoisia piirteitä omaavaa lajiketta. Erikoisia lajikkeita löytyy mm. Ducksfoot ja Dizzy, joskin jälkimmäinen ei ole kaupallinen lajike.

Joidenkin lajikkeiden selviytymiselle on olennaista erillainen ei tasa aikainen kukinta. Esimerkiksi landrace (villinä luonnossa kasvavat) lajikkeille on ominaista kukkia eri aikaan, ei olisi kovinkaan tehokasta suvunjatkamista mikäli heteet kukkisivat kaikki samaan aikaa. Tällaisten lajikkeiden heteillä saattaa olla kukinnan alkamisessa jopa kuukausien ero, tällöin emikasvit saavat pölytyksen eri aikaa pölyttäviltä heteiltä, jolloin emit valmistavat siemeniä maksimaalisesti ja joissa on samoin ominaisuuksin valmistuvia siemeniä. Kun emit työntävät vasta ensimmäisiä kukintojaan saattavat nopeimmat heteet olla jo täydessä pölytysvaiheessa.
Indikoissa on vähemmän heteiden eriaikaista kukkimista, hybridit ovat ilmeisimmin kaikkein eniten yhdenmukaisia kukkimaan.


Kasvattaja voi itse vaikuttaa muutamilla toimilla emi / hede suhteeseen.
Käyttämällä kasvun aikana sinertävän spektrin tuottamia valaisimia kuten , loisteputket, monimetalli, Esl jne. sopivat tarkoitukseen mainiosti. Loisteputkien sekä energiansäästölamppujen kohdalla värejä löytyy useampaa, jolloin kylmä valkoinen soveltuu parhaiten, tai varsinainen kavupolttimo.
Ravinneliuoksen pH:n ollessa 6,6-6,8 vaikuttaa lisäävästi emien määrään.
Korkeampi typpipitoisuus ja vähäisempi kaliumin määrä kasvun aikana lisää emien määrää, kun taas näiden pääravinteiden ollessa toisin päin heteiden määrä lisääntyy.
Stressi, kuten tuholaishyönteiset, pieni ruukku, kuumuus jne. vaikuttavat lisäävästi heteiden määrään.
Korkea kasvatustilan kosteus vaikuttaa lisäävästi emien määrään.
Yhtäjaksoinen valo lisää heteiden määrää, kun taas käyttämällä 18/6 tai 24/6 valaisurytmejä lisääntyy emien määrä.
Toisaalta jotkut lähteet kertovat edellä mainittujen valaisurytmien tuovan enemmän heteitä kuin 16/8 tai 14/10 valaisurytmit.


Hedekasveilla on myös suuri arvo, joskin erilainen kuin emikasveilla, mikäli tarkoituksena on tuottaa siemeniä, on heteet kallisarvoisia.
Heteet on vain vähän päihdyttävää voimaa, mutta sekin on otettavissa talteen. Hedekukintojen polttamista ei suositella, sillä ne maisuvat pahalta ja mikäli olet allerginen pölylle, saatat poltellessa hedekukintoa saada hengenahdistuksia, turvonneen keuhkoputken, yskän kohtauksen tai päänsärkyä, sen sijaan lehdet ovat poltettavaa materiaalia. Kuitenkin heteistä kokonaisuudessaan pölyt pois ravisteltuina voidaa valmistaa hasista tai öljyä, jolloin makukin on huomattavasti parempi.
Heteitä käytettäessä jalostamiseen eli siemenien tuottamiseen, kannattaa huomioida seuraavia tekijöitä.
Riippuen onko kyseessä ulos vai sisälle risteytettävä, on kasvin koko olennainen, sisälle pienempää, ulos mahdollisesti kookkainta mahdollista. Kukinnan alkaminen ja aika on useimmille kasvattajille tärkeää ja erittäin tärkeää tuotettaessa ulkolajikkeita, jolloin heteiden tulisi kukkia tai aloittaa kukkiminen valojaksosta riippumatta. Elinvoima, kasvilla tulisi olla mahdollisimman paljon elinvoimaa, pienestä kasvimäärästä on vaikea valita parhaat sillä erot tulevat esille selkeämmin suurempaa kasvimäärää kasvatettaessa. On tärkeää verailla eri kasvien juurien kehittymistä, ja valita teveimmän yksilöt ja voimakkaimman juuriston muodostaneet jatkojalostukseen.
Mikäli risteytyksessä on käytetty kahta osapuolta voi ulkonäkö ja ominaisuudet olla jompaa kumpaa tai näiden väliltä, jota luultavammin risteytyksessä etsitään, siksi oikeanlaisen ulkonäön omaavat yksilöt tulisi valita jatkojalostukseen, jottei tuoteta jo olemassa olevaa.
Tuoksun ja maun saa parhaiten heteistä esiin hieromalla heteen vartaa ja lehtiä, parhaimman tuoksun omaavat pääsevät luonnollisesti jatkoon muiden ominaisuuksien ollessa myös halutunlaiset.
Voimakkuus on tärkeä tekijä, sillä tulevaan risteytykseen tulee heteeltä noin puolet ominaisuuksista. Heteiden voimakkuuden mittaaminen ei ole aivan yhtä helppoa kuin emikasvien, koska ovat vähätehoisia ja näin erojen huomaaminen saattaa olla raskaasti röyhyttelevälle vaikea erottaa. Heteistä tulisi kukinnan loppupuolella irroittaa lehtiä, kuivata ne ja makustella haluamallaa tavalla, vertailla ja valita mahdollisesti voimakkaimmat jatkojalostukseen. Myös heteen kukintoja, varsia ja lehtiä kannattaa hieroa ja hajustella, mikäli ne tuntuvat voimakaan tuoksuisilta ja tahmeilta, saattaa yksilö olla sopiva jatkojalostukseen. Olisi myös hyvä tarkkailla suurentavallalasilla eri kasvinosia, lehtiä, varsia, kukintoa, ja koettaa etsiä näkyvää hartsia, joka viittaa potentiaaliseen yksilöön.
Jatkojalostuksessa tulee ottaa huomioon näkyvät (dominan) ominaisuudet, mutta jatkojalostuksessa tulee myös puolia jotka ovat näkymättömiä (recessive), joten lopullista tulosta on aina mahdoton sanoa etukäteen, kun näkyvät ominaisuudet ovat vain osa periytyvistä ominaisuuksista. Resessiiviset ominaisuudet eli näkyvät ominaisuudet ovat suuressa roolissa tehtäessä uutta risteytystä, tästä syystä kasveja tulisi kasvattaa suuressa määrin, sillä osa kasveista tulee näyttämään kuitenkin osan näistä resesiivisistä ominaisuuksita, tällöin on helpompi valita pois ne huonot puolet omaavat ja valita hyvät ominaisuudet omaavat, tai ainakin ne joissa negatiivisia ominaisuuksia ei ole näkyvillä ja mahdollisesti ei periyvinä.
Huonoja puolia joita kannattaa vältää ovat, hermafrodismi, hidas tai myöhäinen kukkiminen, lannoiteherkkyys, huono juurten kehitys.
Jalostamien ei ole helppoa, jokainen voi tehdä hyvän F1 version mutta pidemmälle jalostaminen vaatii taitoa, aikaa ja onnea, erilaisia jalostustekniikoita, kuten takaisinristeyttämistä jne. On myös hyvä kertoa risteytettävien lajikkeiden oika risteytyskaava, jotta seuraava jalostaja tietää onko kyseessä monihybridi (polyhybridi) vai tasainen lajike, sillä tuo vaikuttaa risteytyksen lopputulokseen paljolti. Monihybrideitä voi pongahtaa paljonkin ominaisuuksia joita ei ole ollut näkyvillä edellisen risteytyksen kasveissa...
On tärkeää lähteä kokeilumielellä jalostuspuuhiin, sillä on mukavampi katsoa mitä kasvit antavat rieteytyessään, kun luetella ominaisuuksia joita uuteen lajikkeeseen / risteytykseen haluaisi, niitä kuitenkaan koskaan saavuttamatta...Kannabiksen kasvatus on mukavaa, kuten jalostaminen, ei tehdä siitä itsellemme ikävää puuhaa... (:


Heteiden lehdissä, varressa sekä kukissa saattaa esiintyä harsia, jolloin kasvi saattaa olla ominaisuuksiltaan sopiva jatkojalostukseen.
Kuva


Jatkojalostuksessa ulkoiset tekijät sekä elinvoima on yksi huomioitava tekijä.
Kuva


Tässä vaiheessa hede tulisi olla jo kaukana emeistä, ellei tarkoituksena ole pölytys.
Hedekasvit tulisi olla erillisessä kasvatustilassa, kaukana emeistä, sillä siitepöly saattaa kulkeutua vaatteiden mukana emikasvien kukintoihin tehden harmia...
Kuva


Siitepölyä sekä hedekukintoa jossa hivenen hartsia.
Kuva

Mahdollisimman voimallinen kukinnontuotanto on tärkeä ominaisuus jatkojalostuksessa.
Kuva
Viimeksi muokannut Vieras, 12.3.2006 10:27. Yhteensä muokattu 2 kertaa.

UnNatuReal
Viestit: 513
Liittynyt: 23.2.2003

Re: Miesvoimaa (hede)

ViestiKirjoittaja UnNatuReal » 12.3.2006 9:29

Hieno mielenkiintoinen ja informatiivinen artikkeli.

Eipä heti tule muuta lisättävää mieleen kuin jalostuspuoleen mahdollinen urosten käännyttäminen naaraaksi, jotta pääsee testaamaan niiden naaras kukintoa, mutta tuota ei taida monet harrastaa ja enkä edes tiedä kuinka tuo käytännössä tehdään. Jorge Cervantes tuosta vissiin on jossain jauhanut, ainakin.

Vieras

Re: Miesvoimaa (hede)

ViestiKirjoittaja Vieras » 12.3.2006 9:52

Kiitos. (:

omat kokemukset viittaavat siihen
ja kait sinunkin UNR
että kun heteet kääntyvät tai käännytetään emeiksi
ja näillä "emeillä" (ilmeisimmin hermafrodiittejä) tuotetaan siemeniä
siemenet antavat pääsääntöisesti heteitä
joskin muutamia yksilöitä jotka muuttuvat samaan tapaan heteestä emiksi.
mielestäni hermafrodismin varjopuolia joita kannattaa välttää..
tosin tämä vielä pääsääntöisesti mutua
joskin jo ainakin kertaalleen omissa kokeiluissa osunut kohdilleen...ikävä kyllä.
naaraskukintoa kylläkin voisi noin kokeilla
mutta ehkäpä vain ulkotiloissa
sillä tuollaiset yksilöt myös friikkaavat helpommin kukinnan eri vaiheissa
joten sisällä pölytys saattaa tapahtua herkemmin
koska kasvatustilan on yleensä suht pieni ja rajattu
jossa pöly pääsee helposti pyörimään...
kun taas ulkotiloissa tuuli voi kuljettaa helposti pölyn toisaalle emeistä.
jalostuksessa tuollaisia yksilöitä ei välttämättä kannata käyttää
ellei tarkoituksena ole tuottaa hede painotteisia siemeniä.
Viimeksi muokannut Vieras, 12.3.2006 10:09. Yhteensä muokattu 1 kertaa.

UnNatuReal
Viestit: 513
Liittynyt: 23.2.2003

Re: Miesvoimaa (hede)

ViestiKirjoittaja UnNatuReal » 12.3.2006 10:05

Tarkoitin että urokset käännytetään emeiksi vain testipolttoa varten ja miellyttävällä heteellä pölytetään emejä tjsp. Tämähän nyt ei autoflowerien kanssa niin helppoa olisi ainakaan..

Avatar
Horsma
2 tähteä
2 tähteä
Viestit: 578
Liittynyt: 6.6.2001

Re: Miesvoimaa (hede)

ViestiKirjoittaja Horsma » 12.3.2006 10:14

Hyvä, kun joku jaksaa tällaista raapustaa. Kuvatkin on hyviä, varsinkin tuo jossa on violettia palleissa.

Olisi hauska kuulla erilaisista kikoista, joita voi soveltaa uroksia valitessa. Esim. jostain luin, että onttovartisuus uroksessa viittaisi korkeaan THC-pitoisuuteen jälkeläisissä. Samassa jutussa taisi olla myös, että kannattaa hieroa urosten varsia sormien välissä ja haistella niitä. Näiden hajujen perusteella pitäisi voida päätellä jotain jälkeläisten hajusta/mausta. Onko tällaisissa väitteissä mitään perää?

Tarhapöllö
Viestit: 432
Liittynyt: 19.4.2005

Re: Miesvoimaa (hede)

ViestiKirjoittaja Tarhapöllö » 12.3.2006 10:15

Erittäin hyvä artikkeli, riva. Ei näistä uroksista paljon puhuta muuta kuin: "joo ne on pahoja, heitä pois."
Ei tää nyt kyllä..

Vieras

Re: Miesvoimaa (hede)

ViestiKirjoittaja Vieras » 12.3.2006 10:15

aaahaa noin sen tarkoitit. (:
no joo
en tiedä kuinka yleistä tuo on
ja saako siinä oikean kuvan vahvuudesta
toisaalta tuo voi myös tarkoittaa myrkkyjen käyttöä
jota en suosittele...
tai että hede kantaa hermafrodismia
muutenkin ylenmäärin hartsia tuottavia heteitä kannattaa seurata tavallista tarkemmin
siis jos tuottavat normaalia enemmän näkyvää hartsia
voi kyseessä olla hermafrodiitti
jolloin ominaisuus saattaa tulla esille vasta kukinnan loppuvaiheilla
joten kukitus tuollaisilla heteillä loppuun kannattaa
ellei hermannigeenejä välttämättä tahdo risteytykseen.
no kyllä Jorge tietää varmasti mistä kirjoittaa
onkohan missää tuota tekstiä? voisi sivistää itseään hivenen lisää. (:

kiitosta kiitosta! (:

Horsma, tuo kohta oli jäänyt vahingossa pois, jossa piti mainita lehtien varsien ja kukintojen hieromisesta ja hajustelusta.
lisäsin sen nyt tuonne
liian nopeasti värkkäsin tuon pystyy ja varmasti tuolta vielä uupuu tietoa jota en nopeudessani ja väsymyksessäni huomannut
lisäilen joko artikkeliin tai tähän viestiketjuun lisää asiasta
mikäli sellaiseen on vielä aihetta.

tuosta varsien onttoudesta ja sen liittymisestä potentiaaliseen yksilöön en oikein tiedä
tai siis lähes kaikki heteet poikkeuksetta ovat olleet onttoja
tietysti mitä paksumpi varsi sen todennäköisimmin ontto varsi
ja taas mitä ohuempi varsi sen todennäköisemmin umpinaisempi
muttta mutta onhan noilla onttouksillakin eroja.
joku muu voisi tietää paremmin. (:

Kiitos vielä palautteesta. (:
Viimeksi muokannut Vieras, 18.3.2006 9:31. Yhteensä muokattu 3 kertaa.

UnNatuReal
Viestit: 513
Liittynyt: 23.2.2003

Re: Miesvoimaa (hede)

ViestiKirjoittaja UnNatuReal » 12.3.2006 10:26

riva komik kirjoitti:...
no kyllä Jorge tietää varmasti mistä kirjoittaa
onkohan missää tuota tekstiä? voisi sivistää itseään hivenen lisää. (:
..

Valitettavasti ei ollut lähdelinkkiä siellä mistä tuon luin ja saattaahan se olla jossain Jorgen kirjoista.

Avatar
Dude
Viestit: 243
Liittynyt: 1.2.2006

Re: Miesvoimaa (hede)

ViestiKirjoittaja Dude » 12.3.2006 11:34

todella upeet kuvat :)
"Ei se mitään haittaa."

Avatar
chong
Viestit: 702
Liittynyt: 6.3.2005

Re: Miesvoimaa (hede)

ViestiKirjoittaja chong » 12.3.2006 20:26

riva komik kirjoitti:tuosta varsien onttoudesta ja sen liittymisestä potentiaaliseen yksilöön en oikein tiedä
tai siis lähes kaikki heteet poikkeuksetta ovat olleet onttoja
tietysti mitä paksumpi varsi sen todennäköisimmin ontto varsi
ja taas mitä ohuempi varsi sen todennäköisemmin umpinaisempi
muttta mutta onhan noilla onttouksillakin eroja.
joku muu voisi tietää paremmin. (:


Joo kyllä noilla onttouksilla on tosiaan eroja ja yks mun semipaksun varren kasvattanut urho oli sisältä ihan tiivis. Sitten taas vastaavat ja jopa vielä isommat ontot kasvit ovat toimineet paljon tuota yksilöä huonommin. Minä en muuten kuin hiisausmielessä tiedäkään näistä hedekasveista mitään. :lol:

Kuva

Vieras

Re: Miesvoimaa (hede)

ViestiKirjoittaja Vieras » 12.3.2006 21:10

chong

tuo kohta on lähes alituiseen umpinainen
koska se on puutunut osa vartta. :D
eli ei mikään ihme.
leikkeleppä tuo varsi eri kohdista poikki niin saatat huomata onttouden
tai sitte se on vaan umpinainen koko varren matkalta
epäilen kuitenkin tuota.

Avatar
chong
Viestit: 702
Liittynyt: 6.3.2005

Re: Miesvoimaa (hede)

ViestiKirjoittaja chong » 12.3.2006 21:46

sinä senkin11!!

kerrankin kun luulin olevani jostain asiasta jyvällä niin eiköhän taas tule dumausta. :D

eli aivan oikeessa olit. katkoin varren ylempää ja ontommaksihan se alkoi muuttua. ehkä mä vielä jonakin päivänä osun oikeaan! :laugh:

Avatar
PilliPiipari
Viestit: 276
Liittynyt: 6.12.2004

Re: Miesvoimaa (hede)

ViestiKirjoittaja PilliPiipari » 13.3.2006 15:01

Ihan mielenkiintoista informaatiota muutamaa kirjoitusvirhettä lukuun ottamatta, K+

Tuohon voisi lisätä vielä siitepölyn arvioidun leviämis(riski)alueen, about >300m?
Tietenkin tähän vaikuttaa myös kasvatukseen valittu maasto, sen kasvillisuus sekä ilmasto-olosuhteista ainankin tuuli.
Joka tapauksessa tuo siitepölyn leviämisalue on aika olennainen tieto, jos kasvatuspaikkoja pitäisi olla muutama esim. km2 alueella.
Omalla kohdallani ongelmaksi nousee juuri muutaman eri risteytyksen tekemiseen tarvitsema erillinen kasvatuspaikka tiheään asutussa kaupungissa. :foil:
"Tiesittekö, että masturbaatio
paskalla aiheuttaa
peräaukonsulkijalihaksen
supistelua vielä n. 3,5sek
ejakulaation jälkeen"?
-Hamster

Avatar
Stardust81
2 tähteä
2 tähteä
Viestit: 1410
Liittynyt: 27.9.2003

Re: Miesvoimaa (hede)

ViestiKirjoittaja Stardust81 » 13.3.2006 15:36

Taas kerran loistavaa infoa Rivalta. Sitä ei huomaakkaan omia tietoaukkojaan, kunnes joku tulee ja huomauttaa. Enhän minä tiennyt urkeista yhtään mitään nyt kun ajattelee. Jos Rivalle voisi antaa karmaa niin hänellä olisi ainakin 2 tähteä jo pelkästään minun ansioista :yes:
Tietä käyden tien on vanki, vapaa on vain umpihanki.

Vieras

Re: Miesvoimaa (hede)

ViestiKirjoittaja Vieras » 13.3.2006 23:20

kiitos kiitos! (=

PilliPiipari kirjoitti:
Tuohon voisi lisätä vielä siitepölyn arvioidun leviämis(riski)alueen, about >300m?
Tietenkin tähän vaikuttaa myös kasvatukseen valittu maasto, sen kasvillisuus sekä ilmasto-olosuhteista ainankin tuuli.
Joka tapauksessa tuo siitepölyn leviämisalue on aika olennainen tieto, jos kasvatuspaikkoja pitäisi olla muutama esim. km2 alueella.


eipä hirveästi ole tietämystä tuon pölyn leviämisestä
jostakin kuitenkin muistan lukeneeni pölyn voivan kulkeutua jopa kilometrejä.
riippuu paljolti juurikin noista mainitsemistasi seikoista
eli heteet kannatta sijoittaa maaston mukaan
koettaa pohtia mitenkä se tuuli kuljettaisi pölyä.
mikäli on vain muutamia kymmeniä kasveja ja muutamia heteitä
voi emikasvit sijoittaa aivan hyvin muutaman kymmenenkin metrin päähän heteistä
tämä vaatii tosiaankin kasvillisuutta ja maaston vaihtelua.
itselläni on juurikin kokemusta tällaisesta muutaman kymmenen metrin päässä emeistä kasvaneista heteistä.
mitä enemmän heteitä sen pidemmällä ne emeistä kiikuttaisin. (:

Avatar
spoon
Viestit: 205
Liittynyt: 9.12.2004

Re: Miesvoimaa (hede)

ViestiKirjoittaja spoon » 14.3.2006 22:35

Stardust81 kirjoitti:Jos Rivalle voisi antaa karmaa niin hänellä olisi ainakin 2 tähteä jo pelkästään minun ansioista :yes:


Eli yhteensä 4 :)

Loistava aihe Riva, mielestäni osan tästä voisi vaikka liittää HUPUun. Ainakin tuon sukupuolen kehittymiseen liittyviä tekijöitä -osion.

Avatar
Horsma
2 tähteä
2 tähteä
Viestit: 578
Liittynyt: 6.6.2001

Re: Miesvoimaa (hede)

ViestiKirjoittaja Horsma » 17.3.2006 9:17

Laitetaanpa tähän nyt vielä muutama sana ja kuva siitepölyn keräämisestä sisätiloissa, kun tuo riva ei sitä noissa teksteissään käsitellyt. Olen itsekin ihan aloittelija näissä hommissa ja parempiakin tapoja pölyn keräämiseen voi olla. Tämä tapa kuitenkin toimii hyvin, jos urkkeja on vain pari eikä pölyä tarvita älyttömiä määriä.

Ensin valitaan uros haluttujen kriteerien perusteella. Tässä sopiva Sweet Tooth#4.
Kuva

Urkki eristetään omaan tilaansa, jotta pöly ei pääse leviämään. Valoksi riittää pöytämallinen loisteputki tai vastaava. Laatikon reunat estävät sen, että ovea avattaessa pölyt eivät lähde ilmavirran mukana ulos kaapista. Kaikki alimmat oksat on kynitty pois, koska tuollainen pikku lamppu ei syvälle valaise. Kun kasvi alkaa pölisemään, sen alle asetetaan peili, jonka päälle pölyt putoavat.
Kuva

Nyt pölisee. Nahistuneet kukat ovat jo auenneet ja vapauttaneet pölynsä.
Kuva

Pölyä ja kuihtuneita hedekukkia peilin päällä.
Kuva

Pöly kaavitaan kasaksi kortilla...
Kuva

...ja kaavitaan purkkiin talteen. Kuvan purkkiin on kerätty pölyä usean päivän ajan. Purkkia säilytetään jääkaapissa.
Kuva

Pari viikkoa myöhemmin urkki on hoitanut tehtävänsä ja pölyä on saatu talteen riittävästi. Kuten kuvasta näkyy kaikki pallit eivät ole vielä auenneet, joten tämä yksilö tuottaisi vielä lisää pölyä. Koska sitä ei kuitenkaan tarvittu enempää, kasvi niitettiin, laitettiin kahden muovipussin sisään ja vietiin roskiin.
Kuva

Kun halutaan siementää vain muutama oksa, otetaan pölyä purkista sormella tai siveltimellä ja levitetään sitä haluttuihin naaraskukintoihin. Pölytyksen ajaksi kasvi on hyvä siirtää pois puutarhasta suljettuun tilaan, jotta pöly ei leviä muihin kasveihin. Sitten vain odotellaan siementen ilmaantumista. Onnistuneen pölytyksen pitäisi näkyä parin päivän kuluttua, kun pölytetyn budin valkoiset karvat alkavat muuttua ruskeiksi ja kuihtua. Parin viikon kuluttua budeissa pitäisi erottua selviä siemenen alkioita.

Vieras

Re: Miesvoimaa (hede)

ViestiKirjoittaja Vieras » 17.3.2006 22:08

hienoa ketju elää. (:

Kiitos Horsma! (:
tuosta pölyn keräämisestä olisi tosiaankin voinut mainita.

ehkäpä pölyn keräykselle on yhtä monta tapaa kuin on kerääjiä
tuo Horsman seikkaperäisesti kuvaama tapa on varsin toimiva
ja itsekin vastaavaa menetelmää joskus käyttänyt.

nykyisin kerään pölyn pienissä erissä
aina sitä mukaan kun hede pölyä luovuttaa
näin pölyn voi päivätä
ja voi tarkkailla pölyn säilyvyyttä
kun tietää milloinka mikin erä on otettu ja milloinka se ei enää toimi ja niin.
samalla voi ottaa yhden erän käyttöön
muita eriä häiritsemättä
eli ottamalla vain sen osan pölyä lämpimään jota tarvitsee...

heteen kukintoa on hyvä ravistella vaikkapa folion
leivinpaperin yms.
liukaan pinnan päällä
josta pöly on helppo kerätä talteen.
pölyn voi säilöä hengittävään paperipussiin
jonka voi taitella itse vaikkapa leivinpaperista
Addic on ainakin maininnut saman tyylisen keräystavan jossakin ketjussa...
ravistelu leivinpaperille
paperin taittelu
päiväys ym merkinnät ja säilytykseen.
paperinyytin voi säilöä tiiviihköön muoviastiaan
esim. filmipurkkiin tai muuhun vastaavan
jonne kosteus ei pääse.
muoviastiaan voi lisätä riisiä tai silkageeliä (tulee esim kenkinen mukana, pienen pieneiä paperipussukoita)
mikä taas imee mahdollisen kosteuden itseensä
näin pöly säilyy mahdollisesti pidempään.
pölyn voi säilöä jääkaappiin
jossa se säilyy viikkoja ellei jopa kuukausia
riippuen lajikkeesta
mutta pakastelokero ja pakastin ovat parempi vaihtoehto
nestemäisestä typestä puhumattakaan... :p

hedekasvit kukkivat hyvinkin pienellä valomäärällä
jolloin yhdellä pienellä loisteputkella kukittaa helposti ainakin muutaman heteen.
siis natikan valosta voi surutta siirtää havaitut heteet loisteputkien valoon.
jo helmikuun auringonvalo ikkunalla
pidennettynä valojaksoa hivenen lopisteputken valolla
riittä hedekasvien hengissäpitämiseen ja kukittamiseen.
kun valoteho tipahtaa radikaalisti
spna-> loisteputki tai vastaavaa
voi osa kasveista friikahtaa
eli näyttää herkän puolensa
hermafrodismi.
tämä saattaa olla hyvä asia
jotta herkimmät ei toivotut kasvit voi valikoida pois käytöstä.

hedekasveja ei välttämättä tarvitse kasvattaa suuriksi
vaan niitä voi leikellä omien tarpeiden mukaan
jättämällä muutama kasvukärki jonne kukintoa on mahdollista kasvaa
ja tietenkin jättämällä
kasvin aurinkopaneeleja
eli lehtiä
jotta kasvi kukki terveesti.
myös osasta lehtihaaroja kukinnot voi poistaa kokonaan
aina sitä mukaan kun niitä syntyy
mutta ainakin päälatvat tai oksankärjet
mitkä on jätetty leikkuun jäljiltä
on hyvä antaa olla koskemattomina
pölyn saannin kannalta.

mikäli kasvatustilaa on rajallisesti
esimerkiksi
yksi huoneisto jossa pitäisi pystyä tuottamaan siemeniä
pitämään sekä emi että hedekasvit
on hedekasveille haettava mahdollisimman kaukaisin paikka emeistä.
heteen kukintolatvaan olisi hyvä kääriä vaikkapa kinkkumuovipussi
teippiä apuna käyttäen
jotta pölyn leviäminen
olisi mahdollisimman epätodennäköistä
vaikkakaan
tämä ei ole välttämättä
100% keino
suojaa pussi varsin hyvin
ja on toiminut käytössä
vielä pettämättä
myös muut varotoimet kuten yltiöpäinen kasvien koskettelu ennen emikasvien tarkastelua
kannattaa jättää väliin
kuten myös liiallinen huoneiston tuuletus.


pöly tipahtaa pussiin
josta se on suht helppo ravistella paperipussukaan säilytettäväksi
tai latvan voi katkaista pussukan alaosasta
kunhan hede on avannut riittävästi kukintoja tuotaakseen riittävästi pölyä
siitä on sitten helppo edetä säilytysvaiheeseen
pahemmin pölyä pölläyttelemättä.
Kuva

jotkut sumuttelevat heteitään aika ajoin vedellä
jotta pöly ei pääsisi pahemmin pölisemään ja leviämään
näin muistelisin jostakin lukeneeni
asiasta minulla ei kuitenkaan ole kokemnusta
entäpä muilla? (:

UnNatuReal
Viestit: 513
Liittynyt: 23.2.2003

Re: Miesvoimaa (hede)

ViestiKirjoittaja UnNatuReal » 9.7.2006 16:18

riva komik kirjoitti:aaahaa noin sen tarkoitit. (:
no joo
en tiedä kuinka yleistä tuo on
ja saako siinä oikean kuvan vahvuudesta
toisaalta tuo voi myös tarkoittaa myrkkyjen käyttöä
jota en suosittele...
tai että hede kantaa hermafrodismia
muutenkin ylenmäärin hartsia tuottavia heteitä kannattaa seurata tavallista tarkemmin
siis jos tuottavat normaalia enemmän näkyvää hartsia
voi kyseessä olla hermafrodiitti
jolloin ominaisuus saattaa tulla esille vasta kukinnan loppuvaiheilla
joten kukitus tuollaisilla heteillä loppuun kannattaa
ellei hermannigeenejä välttämättä tahdo risteytykseen.


Niin, kai periaatteessa kaikki muut urokset paitsi ne, jotka sisältää pelkkää Y:tä on mahdollista (jotenkin) "friikata", huolimatta siitä ovatko varsinaisia hermafrodiitteja vai ei. Ja sellainen uros joka sisältää pelkkää Y:tä ei kai voi antaa puhtaita naaraita jälkeläisistä, vaikka ihan tavallisen emin kanssa risteytettäisiin. Matematiikkaa nämä..

Ainakin jotkut uskoo, että naaraan ominaisuudet esiintyy naaraissa ja uroksen ominaisuudet uroksissa, eli polttamalla urosta uroksena ei voisi tietää miten tämän naaraspuoli vaikuttaa...

Avatar
Yawadap
Viestit: 246
Liittynyt: 5.10.2008

Re: Miesvoimaa (hede)

ViestiKirjoittaja Yawadap » 10.11.2008 17:10

Oiva topicci josta sain mielenkiintoisia ideoita.

Onko kenelläkään kokemusta kasvattaa hedekasvia samassa tilassa emkasvi(e)n kanssa ja jollakin tapaa estää siitepölyn kulkeutuminen? (Ei ole oikein tilaa erilliselle tilalle).

Mielessäni kävi esim. sellainen seikka, että laittaisi sellofaania/läpinäkyvän muovipussin hedekasvin ympärille siten ettei se yksinkertaisesti pääse pölyttämään ketään, mutta kuinka nopeasti kasvi kuolee hiilidioksidin puutteeseen? Mitä jos muovipussia availisi varovasti ja päästäisi freesiä ilmaa silloin tällöin kasville?

Kuinka pian siitepöly "kypsyy" hedekukintojen sisällä lisääntymisvalmiiksi? Toisinsanoen; Onko mahdollista kerätä "raakoja" hedekukintoja ja saada näistä käyttökelpoista siitepölyä?
"Kun ei ajatukses enää kasassa pysy,
kaiva kaapistas bongi, kasvoille kestohymy."


Palaa sivulle “Hamppulajikkeet”

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 0 vierailijaa