Kuva

Psykiatrien lausunnot (oli: pienet uutiset)

Päihdepolitiikka, tiedotusvälineet, lainsäädäntö
Alueen säännöt
Politiikka ja media
Tämä alue on tarkoitettu kannabis- ja päihdepolitiikasta keskusteluun.

Alue on erittäin tiukasti moderoitu; lue ohjeet ennen kirjoittamista. Alueelle kuulumattomat keskustelut siirretään Tuhkakuppiin.
Kirjoita viestisi asialliseen ulkoasuun. Ylläpidolla on oikeus muuttaa epäasiallisen viestin sisältöä tai poistaa viesti.
Avatar
Pellon Pekko
3 tähteä
3 tähteä
Viestit: 908
Liittynyt: 16.4.2006

Re: Pienet uutiset

ViestiKirjoittaja Pellon Pekko » 10.5.2006 12:16

Tämä on offtopic, mutta kerron sen silti.

Keskustelin eilen kannabiksesta psykiatrian erikoislääkärin kanssa. Hänellä on vuosikymmenten kliininen kokemus niin psykiatriasta kuin päihdepsykiatriastakin sekä avohuollossa, että mm. Pitkäniemen sairaalassa Tampereella. Hän toimii myös psykoterapeuttina sekä opettajana psykologian ja psykiatrian saroilla.

Hän mainitsi kannabiksen haitoiksi liikaa käytettynä tietynlaisen passivoitumisen, ja ennestään psykoottisilla ihmisillä mahdollisen oireiden pahenemisen.

Kuitenkin, terveellä ihmisellä kohtuukäytön suurin riski on laittomuudesta johtuvat sosiaaliset ongelmat (sakot, rikosrekisterimerkintä).

Hän erotti kannabiksen muista huumeista selvästi mietona päihteenä, kun taas alkoholin hän rinnasti haitoiltaan lähinnä opiaatteihin.

Miksi, oi miksi, tämä totuus on niin vaiettu?

Avatar
gotuffa
Viestit: 257
Liittynyt: 13.7.2005

Re: Psykiatrien lausunnot (oli: pienet uutiset)

ViestiKirjoittaja gotuffa » 10.5.2006 14:08

Älä muuta virka. :?

Avatar
Dreamer
Viestit: 73
Liittynyt: 22.4.2006

Re: Psykiatrien lausunnot (oli: pienet uutiset)

ViestiKirjoittaja Dreamer » 10.5.2006 14:29

Näinhän se asia on että alkomahooli on vaarallisempaa kuin cannabis. Toivokaamme että tämä fakta tulisi tulevaisuudessa kansan tietoisuuteen.

Avatar
weeder
Viestit: 187
Liittynyt: 9.4.2005

Re: Psykiatrien lausunnot (oli: pienet uutiset)

ViestiKirjoittaja weeder » 10.5.2006 15:31

Psykologeja on moneen. Toiset taas sanovat että se on selvä kun käytät kannabista niin tulet siirtymään vahvempiin. Ja skitsofrenia saattaa tulla jo satunnais polttelusta. Se on vähän kun pelaisi venäläistä rulettia.

Eihän päihdepsykologit yleensä erittele vahvoja ja mietoja heille se on samaa paskaa eri paketissa. Näin minä olen ymmärtänyt ,mutta hyvä jos poikkeuksia löytyy .
Elämästä katoaa se todellinen puoli, jos on sulle kirosana murhe taikka huoli!

Avatar
Pellon Pekko
3 tähteä
3 tähteä
Viestit: 908
Liittynyt: 16.4.2006

Re: Psykiatrien lausunnot (oli: pienet uutiset)

ViestiKirjoittaja Pellon Pekko » 10.5.2006 19:20

Joo, ihmisiähän ne ovat psykologitkin. Saaneet samaa kauhuvalistusta kuin mekin. Psykologeillahan sitäpaitsi ei yleensä ole lääkärin koulutusta, kuten psykiatreilla.

Lääkärienkin mielipiteet jossain määrin jakautuvat, mutta kyllä ymmärtääkseni aikaansa seuraavat lääkärin koulutuksen saaneet osaavat jo tehdä eron heroiinin ja hampun välille. Vai?

Rokkimies
Viestit: 379
Liittynyt: 15.12.2003

Re: Psykiatrien lausunnot (oli: pienet uutiset)

ViestiKirjoittaja Rokkimies » 10.5.2006 19:29

Äkkiseltään sitä kuvittelisi lääkärienkin kaipaavan kannabistuotteita ja -johdannaisia lääkemarkkinoille. Loppuisi se hirvittävä lääkesekoilu.
"tämä on jo toinen kerta, mutta kun on ihan pakko. toivottavasti tämä thread on tässä vielä 25 vuotta jotta lapsetkin sitten joutuu tekemään aina saman initiaatioriitin hamppu.netiin kirjautuessa:

btygh"

Avatar
reijo hiller
3 tähteä
3 tähteä
Viestit: 2717
Liittynyt: 22.2.2004

Re: Psykiatrien lausunnot (oli: pienet uutiset)

ViestiKirjoittaja reijo hiller » 10.5.2006 19:31

(Kuten jo Pekko mainitsikin, psykologi ja psykiatri ovat eri asioita...)

Olen joskus maininnutkin täällä päihdepsykiatriaan erikoistuneen (nuorten parissa olevan) psykiatrin, joka oli myös sitä mieltä, että satunnaisessa käytössä kannabis on vähemmän haitallista kuin alkoholi. (Minkään päihteen jatkuva käyttö on sitten asia erikseen ylipäänsä.)

Varmaan osittain hänen ansiostaan myös ko. hoitopaikassa levisi/vallitsi "ymmärtävä" ilmapiiri, ja mm. eräs psykologeistakin oli kiinnostunut omaksumaan tietoa aiheesta.

Avatar
Senare
2 tähteä
2 tähteä
Viestit: 355
Liittynyt: 6.5.2005

Re: Psykiatrien lausunnot (oli: pienet uutiset)

ViestiKirjoittaja Senare » 11.5.2006 5:31

Tuli ihan vaan mieleen, tuossa kuin alkoholin terveellisyys on voitu kyseenalaistaa pelkäksi väärinymmärtämiseksi, että johtuisiko se hampuusien vähempi sairasteleminen eri tartuntatauteihin siitä kun liikkuu vähemmin kapakoissa ja sen sijaan jumittelee kotonaan tjsp?

Itse en ole huomannut eroa, mutta sitten tuleekin oltua ihmisten ilmoilla aika paljon.

Kyllä minunkin psykiatrituttavuudet ovat aika yksimielisiä kohtuukäytön turvallisuudesta aikuisella ihmisellä. Tuntemani lääkäri joka vastustaa hampun laillistumista, on sitä mieltä siksi että hän pelkää sen lisäävän tupakointia. Hampusta ei kai kukaan vakavasti otettava asiantuntija taho pysty enää tekemään itsessään niin vaarallista kuin mitä entisaikojen pelotteluvalistus.

Avatar
Hazaa
1 tähti
1 tähti
Viestit: 1128
Liittynyt: 26.4.2001

Re: Psykiatrien lausunnot (oli: pienet uutiset)

ViestiKirjoittaja Hazaa » 11.5.2006 11:25

Asiaa hieman sivuten, voin sanoa tällaisen wannabe urheilijan näkökulmasta, että mielestäni esimerkiksi lasipunaviiniä tai yksi olutannos päivässä varmasti laskee seuraavan päivän suorituskykyä aivan varmasti,muuten huippu-urheilijat nauttisivat alkoholia kisoja edeltävänä päivänä,mutta tietääkseni eivät nauti. Mutta niin laskee kannabiksenkin käyttö,varsinkin kun puhutaan kummassakin tapauksesssa päivittäiskäytöstä. Kannabiksen osalta haitat johtuvat hapennottokyvyn laskusta ja lähinnä seuraavan päivänä olevasta pienestä "pöhnästä",sekä verensokerin laskemisen aiheuttamasta elimistön katabolia -tilasta. En näe alkoholin pientäkään käyttöä terveyttä edistävänä ainakaan yleisesti nuorilla ihmisillä, eri asia sitten esimerkiksi +50 ikäluokan ihmiset joilla saattaa olla sairauksia joita alkoholin kohtuukäyttö lieventää. Esimerkkinä esimerkiksi sydän-ja verisuonitaudit, jotka ovat todella yleinen kuolinsyy niin tällaisella henkilöllä voi olla ihan suotuisaan nauttia alkoholia ruokailun yhteydessä, johtuen esim. alkoholin verta ohentavasta vaikutuksesta. Korjatkaa jos olen väärässä.
Käyttäkää poste restantea siementen ja bulvaania kasvatusromujen hankintaa varten niin ei tule ikäviä yllätyksiä!

DubPassion

Re: Psykiatrien lausunnot (oli: pienet uutiset)

ViestiKirjoittaja DubPassion » 12.5.2006 8:01

Miksi tarvitaan auktoriteetti jota aina uskotaan. Itse "tiedän" ja tiedän kuinka "vaarallista" kannabis on. Jos se olis niin saatanan vaarallista olisi se pystytty jo aikoja sitten todistamaan. Kannabiksen kohdalla vaarallisuus löytyy omien korvien välistä. Olihan aamun hesarissa että jo neljä kupillista kahvia päivässä heikentää luustoa ja muut haitat.

Avatar
reijo hiller
3 tähteä
3 tähteä
Viestit: 2717
Liittynyt: 22.2.2004

Re: Psykiatrien lausunnot (oli: pienet uutiset)

ViestiKirjoittaja reijo hiller » 12.5.2006 8:10

DubPassion kirjoitti:Miksi tarvitaan auktoriteetti jota aina uskotaan. Itse "tiedän" ja tiedän kuinka "vaarallista" kannabis on. Jos se olis niin saatanan vaarallista olisi se pystytty jo aikoja sitten todistamaan. Kannabiksen kohdalla vaarallisuus löytyy omien korvien välistä. Olihan aamun hesarissa että jo neljä kupillista kahvia päivässä heikentää luustoa ja muut haitat.


Auktoriteettiahan ei nimenomaan "saisi" tällaisissa tarvita. Ei kyse ole siitä, kuka sanoo, vaan millä perusteella.

Tästä samasta syystä ei myöskään pelkkä omakohtainen kokemus tai itsetodistelu ole riittävää muuhun kuin omalle kohdalle. Omakohtaisilla kokemuksilla ja muutamalla loogisella lauseella voi kyllä vielä perustella lähes mitä tahansa. Tämä pätee kaikkeen, myös kannabiksen käyttöön, myös kannabiksen käytöstä aiheutuviin vaikutuksiin.

Olet siis myös itse "huono auktoriteetti", mutta jos perustelut löytyvät, voi kuka tahansa - sinä itse tai se joku toinen auktoriteetti - ollakin hyvä väittäjä, jota tarvitaan juuri niiden hyvien perustelujen takia. :)


Miksi sitten tarvitaan toisaalta myös "auktoriteetteja"? Siksi, että ne muutkin ihmiset uskoisivat - ne, jotka valitettavasti taas pohtivat asioita sen perusteella, kuka ne sanoo. Psykiatreissa on se etu, että heillä on ns. taustatietoperustelua oletettavasti hyvin paljon, mitä tulee psyyken toimintaan ja psyykeen vaikuttavien substanssien vaikutuksiin.

Avatar
Senare
2 tähteä
2 tähteä
Viestit: 355
Liittynyt: 6.5.2005

Re: Psykiatrien lausunnot (oli: pienet uutiset)

ViestiKirjoittaja Senare » 29.6.2006 19:27

Kävin tänään terveyskeskuslääkärillä hakemassa malarialääkettä. Keskustelu lääkkeen sivuvaikutuksista kääntyi jostain syystä aiheeseen "moraalisesti kielletyt lääkkeet". En tuonut asiaa mitenkään esille (enkä ole menossa Intiaan), mutta lääkäri piti lyhyen palopuheen siitä kuinka esimerkiksi kannabista lääkkeenään käyttäviä vainotaan ja tuomitaan vaikka kannabis on "jo useaan otteeseen lääketieteellisesti todistettu olevan tehokkain lääke moneen vakavaan sairauteen". Jo kypsässä iässä oleva naislääkäri oli selvästikin tuohtunut tästä kieltolain kvasitieteellisestä moraalipaniikista. Ei muuta kerrottavaa.

Vieras

Re: Pienet uutiset

ViestiKirjoittaja Vieras » 30.6.2006 21:20

Pellon Pekko kirjoitti:Hän mainitsi kannabiksen haitoiksi liikaa käytettynä tietynlaisen passivoitumisen, ja ennestään psykoottisilla ihmisillä mahdollisen oireiden pahenemisen.

Kuitenkin, terveellä ihmisellä kohtuukäytön suurin riski on laittomuudesta johtuvat sosiaaliset ongelmat (sakot, rikosrekisterimerkintä).


Kohtuukäyttö onkin usein ongelmatonta. Varsinkin muihin päihteisiin verrattuna. Kuitenkin jos suurinta riskiä ajatellaan niin on niitä pahempiakin kuin nuo, niinkuin moni varmaan tietää.

Tarvitseeko alkaa kuvailemaan?

Avatar
Addic
3 tähteä
3 tähteä
Viestit: 1956
Liittynyt: 2.9.2001

Re: Pienet uutiset

ViestiKirjoittaja Addic » 30.6.2006 21:28

torg kirjoitti:...

Kohtuukäyttö onkin usein ongelmatonta. Varsinkin muihin päihteisiin verrattuna. Kuitenkin jos suurinta riskiä ajatellaan niin on niitä pahempiakin kuin nuo, niinkuin moni varmaan tietää.

Tarvitseeko alkaa kuvailemaan?

Varmaankin, sillä ainakaan minä en ymmärtänyt mitä vihjailet.

Kaikki on suhteellista, ja lopulta kuitenkin kuollaan. Se kai se suurin riski on. Ihmiset käyttävät jokapäiväisessä elämässään juttuja, jotka kohtuuttomasti käytettyinä tai väärinkäytettyinä ovat paljon hamppua vaarallisempaa. Siis jopa ihan muitakin juttuja kuin päihteitä.

Päihteistä taasen jos niihin lähdetään vertailemaan, mikä varmaan olisi ehkä tarkoituksenmukaisinta, en tiedä mitään muuta päihdettä jota voisi niin pienillä riskeillä nauttia erittäinkin kohtuuttomia määriä (kuin kannabista, siis). Esimerkiksi alkoholin suurkuluttajan psykoosiriski (siihen kuitenkin viittasit :| ) on 5-7 kertainen kannabiksen suurkuluttajan psykoosiriskiin. Tuohan on sinällään ihan selvä kun vähän ajattelee päihteiden luonnetta, mitä ei varmaan tarvitse alkaa sen tarkemmin kuvailla ;)

Vieras

Re: Psykiatrien lausunnot (oli: pienet uutiset)

ViestiKirjoittaja Vieras » 30.6.2006 21:42

Nyt ei ollutkaan kysymys siitä onko hamppu vaarallista... ottaen huomioon toimintani hampun parissa luulisi olevan selvää etten pidä hamppua kokonaisuutena pahana. Joskus vaan tuntuu siltä että tarvitaan "paholaisen asianajajaa". :)

edit:
mielestäni tietyt psyykkiset haittavaikutukset ovat suurin riski kohtuukäytössä. Esim. paniikkikohtaukset, tai se että vittumaiset asiat jää luuppaamaan päähän esim. sen seurauksena että kokee jotain negatiivista paukuissa ja sitten se vitutus ikänkuin jää päälle. Mielummin maksaisin ne sakot.

edit2: plus ne harvinaiset tapaukset, joissa överöijä esim. yrittää itsaria.

edit3: meinasin vielä selitellä että on se hamppu joka tapauksessa monessa suhteessa alkoholia parempi, mutta paskaakos tässä jauhamaan... löysin juuri kaljaa juodessa leuastani finnin, ja se jos mikä todistaa että alkoholilla on vain nuorentava vaikutus.

Reima Punanenä
Viestit: 194
Liittynyt: 12.5.2006

Re: Psykiatrien lausunnot (oli: pienet uutiset)

ViestiKirjoittaja Reima Punanenä » 4.7.2006 8:31

Hmm, jos Pellon Pekko ottaisi siihen lääkäriin yhteyttä jälleen, ja hankkisi jonkilaisen lausunnon seuraavaan vetoomukseen, joka lähetetään eduskunnalle tai minne sitten lähetetetäänkään. :D :think:
Viimeksi muokannut Reima Punanenä, 4.7.2006 11:32. Yhteensä muokattu 1 kertaa.

Avatar
Pellon Pekko
3 tähteä
3 tähteä
Viestit: 908
Liittynyt: 16.4.2006

Re: Psykiatrien lausunnot (oli: pienet uutiset)

ViestiKirjoittaja Pellon Pekko » 4.7.2006 10:49

Niin... Jos asian tiimoilta järjestettäisiin kyselytutkimus alan asiantuntijoille, tulokset olisivat varmastikin sen suuntaisia, mitä ensimmäisessä viestissä kerroin ko. lääkärin jutelleen. Ongelma onkin, että se totuus on vaiettu, ja keskustelua ohjaa tunteet eikä järki.

Sitä sopisikin pohtia - ja varmasti pohditaankin - että kuinka keskusteluun saataisiin järki mukaan. Asiassa onkin viime aikoina menty eteenpäin, ajatellen kannabiskeskustelua mediassa ylipäätänsä - siitähän siis jo keskustellaan!

Kuitenkin, uskon vakaasti lääkärikunnan mielipiteen olevan huomattavasti vähemmän kannabisvastainen, kuin esimerkiksi eduskunnan. Miksei muutos voisi tulla sieltä - ovathan lääkärit arvostettu ammattiryhmä ja auktoriteetti kansanedustajienkin keskuudessa.

(Tosin moni lääkäri ehkä kokee itsellään olevan tärkeämpääkin tekemistä kuin kannabiksenvapautustaistelun edistäminen...?)

Reima Punanenä
Viestit: 194
Liittynyt: 12.5.2006

Re: Psykiatrien lausunnot (oli: pienet uutiset)

ViestiKirjoittaja Reima Punanenä » 4.7.2006 11:31

Pellon Pekko kirjoitti:(Tosin moni lääkäri ehkä kokee itsellään olevan tärkeämpääkin tekemistä kuin kannabiksenvapautustaistelun edistäminen...?)


totta.

mutta jossain vaiheessa voisi aloittaa jonkinlainen massiivinen hamppuryntäys, esimerkiski pääkaupunkiseudulla, jossa asiallista hamppuinfoa pusketaan sisään joka luukusta jokaiseen postiluukkuun. tai en tiedä, oli vaan idea joka tuli mieleen, kun monelta kuitenkin tuo printteri kotoa löyty ja kopiokone duunista, ja helsingissäkin niitä hampuuseja on tuhansia. :wink:

Avatar
Milk Man
Viestit: 33
Liittynyt: 20.4.2004

Re: Psykiatrien lausunnot (oli: pienet uutiset)

ViestiKirjoittaja Milk Man » 3.1.2007 9:14

Mutta tämähän on hieno idea! Elikkäs nostetaan tästä ketjupintaan erittäin offtopic-kommentilla ja todetaan että enemmän motivaatiota näin kunniallisille ideoille!


Palaa sivulle “Politiikka ja media”

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Viped ja 0 vierailijaa