Kuva

Hakkuualueet...

iiri
Viestit: 12
Liittynyt: 19.2.2005

hakkuuaukeat

ViestiKirjoittaja iiri » 24.5.2005 19:41

täällä on usein kehuttu hakkuuaukeita kasvatuspaikkana ja itse kun oon farmin paikkaa katsellut niin näyttäis olevan helpoiten saavutettavissa ja tuskin siellä kukaan viitsii ulkoillakaan.

eli kysymys kuuluukiin, että ovatko hakkuuaukeat myös maaperältään hyvää kasvualustaa? vai onko kehut tulleet vain aurinkolisästä ja vähäisistä nuuskijoista.

minkälaista aluskasvillisuutta kannaattaa hakkuuaukealta etsiä ja minkälaista PH:ta maaperä usein pitää sisällään (kuusi/mäntymetsä)?

:think:

Avatar
Pajasuo
Viestit: 442
Liittynyt: 12.11.2004

Re: hakkuuaukeat

ViestiKirjoittaja Pajasuo » 24.5.2005 19:56

Suomen metsät on happamia maaperältään, paitsi lehdoissa voi olla jopä lähes neutraalia.

Maaperä ei yleeensä aukolla kelpaa pelkästään vaan siihen tulee sekoittaa multaa, joka ei ole kallista ja sitä KANNAttaa laittaa tuollainen 10 litraa per kasvi ja sekoittaa se siihen paikan omaan maahan, kalkitseminen auttaa aina. Valon saanti on huippuluokkaa ja sellaisella muutaman vuoden vanhalla aukolla ei kulje porukkaa, ensimmäiset 3-5 vuotta aukolla ovat riskialtista, koska siellä kulkee mahdollisia ietuttajia ja taimien tarkkailijoita. Ja sellainen reiden korkuinen puun taikinno on siitä hyvä että hamppusi ei näy kilometrin päähän ainoana vihreänä asiana. Jos läydät jonkun pajupuskan niin sen auringon puolelle on hyvä istuttaa koska siitä sitä kasvia ei huomata kaukomaisemassa eikä niin läheltäkään. Aukot ovat hyviä paikkoja. Onnea kasvatukseen.

ps. olen jorissut tästä aukkojen käytöstä aika paljon täällä ulkokavatus osiossa, tärkeää infoa jos ei tiedä jutusta mitään, kannattaa lukea, vaikka teksti onkin mitä on.
Friend of the devil

Suora ryhti Suomen metsän, selkäranka talouden.

Avatar
Eräjorma
Viestit: 350
Liittynyt: 9.4.2005

Hakkuualueet...

ViestiKirjoittaja Eräjorma » 9.6.2006 23:35

tuli mieleen niinkuin varmasti monelle muullekkin hampuusille että miksi ja miksi ei eli siis hakkuualueitten reunapaikkoja hyödyntävää hampuusimeininkiä?

miksi juuri hakkuualueella kannattaisi kasvattaa?

itselle tulee mieleen;
1 valonsaanti eli valoa riittää koska ei ole muita puustoa/aluskasvillisuutta häiritsemässä kasvua (olettaen että oikeeseen nurkkaan hakkuuta laitat kasvamaan)
2 ravinteet koska hakkuualueilla on paljon kaikkea mikä on juuri kuollut mitkä kyllä maatuu ja näinollen tuottaa ravinteita (kaarna kuoret sahanpuru juuret jne jne)


miksi juuri hakkuualueen reunassa ei kannattaisi kasvattaa?

1 helppo spotata (tosin saa olla aika haukansilmä että spottaa vaikka 500m aukeelta hakkuualueelta hampun koska yhteen ryhmäänhän niitä ei kannata laittaa)jatkakaa listaa mielin määrin ensi kesään mennessä ni katellaa tuleeko tungosta suomen hakkuualueitten reunoille :lol:
Here we grow again...

Avatar
deeq
Viestit: 227
Liittynyt: 16.11.2004

Re: Hakkuualueet...

ViestiKirjoittaja deeq » 10.6.2006 0:56

mulla on ainakin hakkuualueet toiminut todella hyvin kasvatuspaikkoina.. (mitä nyt 05 kesänä lähti viitisenkymmentä puskaa pitkäkyntisten messiin.)
Muuten oon havainnu tosi hyviksi mestoiksi, varsinkin lowryder kasvatuksessa, tosin on tullu muitakin lajikkeita kasvateltua ja hyviä tuloksia.. En kyllä oikeestaan juuri parempia paikkoja pysty ihan heti sanomaan, valonsaanti on loistavaa ja maaperä hyvää. Ihmisiäkin liikkuu ehkä normi metsää vähemmän.

Ite oon kuitenki pyrkiny välttämään reunat ja vieny puskat mahdollisimman kauas / vaikeaisiin paikkoihin.. Lisäksi kannattaa liian ahkerat vierailut tiluksilla jättää pois, vaan antaa kasvien olla rauhassa.. kyllä ne siellä pärjää ja lisäksi vähennät riskiä että joku utelia vittupää bongaa plantaasisi..

Onnea vaan kaikille sitkeille ulkosankareille!
When the stress burns my brain just like acid raindrops, Mary Jane is the only thing that makes the pain stop.

Avatar
Eräjorma
Viestit: 350
Liittynyt: 9.4.2005

Re: Hakkuualueet...

ViestiKirjoittaja Eräjorma » 10.6.2006 1:29

tulikin tossa esille että kannattaa laittaa vissiinkin vähän metsemmän puolelle eli ei suoraan ihan reunaan plnataasit vai?

ja sitte lisää niitä niksejä tänne... kasaan nämä ennen ens kesää nippuun jotta saadaan kaikki hampuusit hakkuualueille hölmöilemään :D
Here we grow again...

viski81
Viestit: 288
Liittynyt: 12.8.2005

Re: Hakkuualueet...

ViestiKirjoittaja viski81 » 10.6.2006 23:19

No mulla on tänä vuonna yli puolet kasveista hakkuuaukealla joka vedettiin matalaksi viime kesänä. Vois olettaa, että sille ei tänä kesänä tehdä mitään.

Mahtava kasvatuspaikka. Puut ei missään vaiheessa peitä auringonvaloa, ja vaikka vähän peittäisikin, se olisi kasville vain vähän tervetullutta lepoa. Oon tökänny paikat aivan keskelle muutaman kymmenen metrin päähän toisistaan, jotta niitä on entistä vaikeampi bongata. Kun on peltoa vieressä, niin kukapa sinne ennen marjastuskautta kävelisi seikkailemaan. Mut sen näkee myöhemmin. Myös tuholaisia tuntuisi olevan tällä aukealla vähemmän, ja muurahaiset on tyyppiä harmiton. Verkkojen asettamista harkitsen parhaillaan. Se vois onnistua koska kasveista tulee lyhyitä ja ne on valmiiksi kuopissa.

piipitys
Viestit: 194
Liittynyt: 23.9.2003

Re: Hakkuualueet...

ViestiKirjoittaja piipitys » 11.6.2006 2:02

Paikoissa ei muuta vikaa kuin että kulkijan bongaa aika etäältä.
Siinäpä sitten selitellään sienestystä ja marjastusta.
Aukkojen reunoilla voi mahdollisesti olla 20-50 m leveitä kaistoja, joissa
kasvaa vatukkoa tms. tai soistumia yms. aukeampia mestoja.
Itse suosin niitä.

Avatar
Terva
2 tähteä
2 tähteä
Viestit: 199
Liittynyt: 11.4.2005

Re: Hakkuualueet...

ViestiKirjoittaja Terva » 11.6.2006 10:43

Kannattaa vaan muistaa että hakkuualueille yleensä istutetaan puita. Pari vuotta vanha hakkuuaukea on sen takia varmaankin paras kuumottelun suhteen (taimet istutetaan yleensä samana tai seuraavana vuonna siitä kun puut on kaadettu).

Avatar
TZR-Mies
Viestit: 438
Liittynyt: 7.12.2005

Re: Hakkuualueet...

ViestiKirjoittaja TZR-Mies » 11.6.2006 11:45

Jotkut hakkuualueet jätetään myös oman onnensa nojaan. Sinne rupeaa ajan kanssa kasvamaan uusia puita.

Minullakin on muutama kasvi hakkuualueella, ja se soveltuu loistavasti kasvatukseen. Varsinkin kun siellä kasvaa hampun näköinen monivuotinen puu.

Turhat kuumotukset pois! Yleensä istutukset tehdään vasta myöhään syksyllä!
”Mikään ei ole niin tärkeää kuin puutarhan hoito – eikä sekään ole niin tärkeää”.

m0r0

Re: Hakkuualueet...

ViestiKirjoittaja m0r0 » 11.6.2006 12:28

TZR-Mies kirjoitti:Jotkut hakkuualueet jätetään myös oman onnensa nojaan. Sinne rupeaa ajan kanssa kasvamaan uusia puita.

Eipä jätetäkkään... suomenlain mukaan uusi kasvillisuus täytyy istuttaa metsänkaatajalla samana / tulevalla kasvukaudella. :wink:

piipitys
Viestit: 194
Liittynyt: 23.9.2003

Re: Hakkuualueet...

ViestiKirjoittaja piipitys » 12.6.2006 2:52

m0r0 kirjoitti:...
Eipä jätetäkkään... suomenlain mukaan uusi kasvillisuus täytyy istuttaa metsänkaatajalla samana / tulevalla kasvukaudella. :wink:


Ehei, 2 v. aikaa etelä-Suomessa ja pohjoisessa muistaakseni jopa 5..
Yleensä ei puunkorjuuta seuraavana kesänä.

Puut istutetaan pääosin toukokuusta kesäkuun puoleenväliin mennessä, joitakin lajeja
saatetaan istuttaa vielä syksyllä (harvoin).

Avatar
Terva
2 tähteä
2 tähteä
Viestit: 199
Liittynyt: 11.4.2005

Re: Hakkuualueet...

ViestiKirjoittaja Terva » 12.6.2006 9:33

Tosiaan, joihinkin hakkuuaukeisiin jätetään siemenpuita (yleensä mäntyjä), jotka sitten ripottelee siemeniä pitkin aukeeta. Eli ei ihan kaikkiin aukeisiin istuteta puita.

Asus
Viestit: 118
Liittynyt: 11.2.2006

Re: Hakkuualueet...

ViestiKirjoittaja Asus » 13.6.2006 23:23

kyllä ne puut sinne ihan kesällä istutetaan, tuskin syksyllä.

Pia-Maria
Viestit: 82
Liittynyt: 15.9.2004

Re: Hakkuualueet...

ViestiKirjoittaja Pia-Maria » 14.6.2006 9:14

Eikö kannata etsiä hakkuualue johon on jo istuttettu puut?
5-10 vuotiaat puut antaa hyvin näkösuojaaki, eikä semmoseen pusikkoon kukaan mene.

Avatar
TZR-Mies
Viestit: 438
Liittynyt: 7.12.2005

Re: Hakkuualueet...

ViestiKirjoittaja TZR-Mies » 15.6.2006 10:30

Entäs jos metsää on vain harvennettu, siis jätetään joitakin puita kasvamaan, tai tarkoituksella jätetään aukioita, joissa kasvaisi heinää tms. jota hirvet ja muut sen sellaiset voivat syödä.
”Mikään ei ole niin tärkeää kuin puutarhan hoito – eikä sekään ole niin tärkeää”.

piipitys
Viestit: 194
Liittynyt: 23.9.2003

Re: Hakkuualueet...

ViestiKirjoittaja piipitys » 17.6.2006 0:41

Asus kirjoitti:kyllä ne puut sinne ihan kesällä istutetaan, tuskin syksyllä.


Kylläpi vaan, katsastaapi alan kirjallisuutta jos ei usko.
Enkä sanonut että kaikki, osa voidaan laittaa myös syssyllä.

Tirehtööri
Viestit: 17
Liittynyt: 4.8.2005

Re: Hakkuualueet...

ViestiKirjoittaja Tirehtööri » 17.6.2006 20:49

Tuotah.. Asiahan on niin, että käsittääkseni uudet taimet/siemenet istutetaan hakkuuaukealle heti samana, tai viimeistään seuraavana vuonna (?), kun aukea on saatu raivattua puhtaaksi kaikesta suuremmasta sonnasta.

Toinen seikka, joka kannattaa huomioida on nuori mäntytaimikko, joka vaatii hoitoa. Taimien ympäriltä käydään usein tallomassa aluskasvillisuus (heinä, horsmat, juuri nousseet vatut, ym.) matalaksi - siis jos sitä nyt sattuu olemaan. Tämä voidaan tehdä useanakin vuonna istutuksen jälkeen, kunnes taimet ovat niin korkeita, etteivät ne tukahdu muiden kasvien katveeseen. Olen itse ollut mukana istututtamassa ja vapauttamassa (tallomassa aluskasvillisuutta) taimikkoa. Vapauttaminen on yleensä tehty heinä-syyskuun välisenä aikana..

Eli kannattaa olla varovainen ja katsoa, ettei puskien vieressä ole mitään kovin nuoria puun taimia, koska jos ympärillä on myös heinikkoa tai muutenkin aluskasvillisuutta, voi olla mahdollista, että jossain vaiheessa joku paikallinen isäntä käy siellä jalkaa polkemassa..

Lisäys: Niin, ja siemenistutuksessa männyn siemenet ripotellaan usein aukealla oleviin laikkuihin, joissa metsäkone on raapinut pintamaan rikki. Kannattaa siis välttää istuttamista näiden laikkujen läheisyyteen.
Kultainen tasanko

Avatar
Uranus
Viestit: 349
Liittynyt: 3.4.2006

Re: Hakkuualueet...

ViestiKirjoittaja Uranus » 18.6.2006 14:21

Paikoissa ei muuta vikaa kuin että kulkijan bongaa aika etäältä.
Siinäpä sitten selitellään sienestystä ja marjastusta.

En olisi siitä niinkään kuumoksissani. Luonnossa on tuhatmiljoonaa kasvia, jotka näyttävät hampulta enemmän kuin tarpeeksi. Saa olla aika haukansilmä, että bongaa rantatörmään istutetun lowryderin vaikka kurjenjalasta, eikä se ole edes niitä kaikista näköisimpiä kasveja. Kyllä metsästä vastaavat avatarkasvit kasvaa. Tiedän, en vain osaa nimiä :roll: .
1 Kings 21:14 Then they sent word to Jezebel: "Naboth has been stoned and is dead."

Avatar
astro
Viestit: 396
Liittynyt: 21.11.2005

Re: Hakkuualueet...

ViestiKirjoittaja astro » 18.6.2006 14:53

voipi myös olla että hakkuuaukealle tehdään taloja yms. lähellämme hakkuuaukealle pystyteettin radiomasto.
Paikka on loistava.

Löysin kanssa paikkoja jotka on VIELÄ parempia kuin hakkualueet.
Sellaisia saniaisia kasvavia mättäitä keskellä mettää jossa maa oli loistavaa ja aurinko paistoi koko päivän! :shock:
PURple for ASTROculture now and the future.

Avatar
Merkonomi
1 tähti
1 tähti
Viestit: 625
Liittynyt: 2.1.2002

Re: Hakkuualueet...

ViestiKirjoittaja Merkonomi » 13.7.2006 16:39

Juu hakkuualueet toimii hyvin.

Ite kasvatin aikoinaan pienehköllä aukealla, jonka keskelle oli jätetty muutama iso leppä sekä muutama nuori kuusi. Alueelle oli jo tuolloin istutettu männyntaimia, joten eipä ollut huolta oikeastaan mistään. Ojituksetkin oli tehty niin mukavasti, että isompi veden kerääntyminen kohdistui juuri tuohon leppien ja nuorten kuusten viereen. Voivoi. Se oli sitä kasvatuksen kulta-aikaa. Katsoi vaan mistä noin suurinpiirtein aurinko nousi ja löi hamput siihen kuusten viereen. Vielä sopiva matala rinne 100m päässä antoi näkösuojaa sinne ainokaiseen suuntaan, josta rehut olis voinu spotata. Muuten olikin sitten aluskasvillisuutta ja nuo vihreät kuuset niin loistavasti ettei mitään rajaa.

Suosittelen hakkuualueita. Sitä vaan täytyy tarkastella sellainen sopiva spotti. Keskelle ei kannata välttämättä laittaa, jos mitään ei ole näkösuojaa antamassa. No, kyllä te tiedätte... ;)


Palaa sivulle “Ulkokasvatus”

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailija