Kuva

otollinen maaperä hampulle?

flacch
Viestit: 224
Liittynyt: 24.7.2003

otollinen maaperä hampulle?

ViestiKirjoittaja flacch » 7.10.2003 13:04

Ensi kesään on vielä aikaa, mutta nyt pitää jo alkaa katselemaan hyviä paikkoja missä sitten vihertää vuoden kuluttua.
Nyt haluaisinkin tietää minkälainen maaperä on hampulle mahdollisimman otollinen. Tiedän kyllä, että nokkosen kasvupaikoilla on suhteellisen hyvä maa ja olikohan lepän kasvupaikat toinen..

Mutta jos ajatellaan, että löytyy paikka jossa kasvaa lähinnä heinää ja pensaskasveja, niin miten tällaista maaperää kannattaisi valmistaa ensi kesän projekteja varten? Kalkitus saattaa olla tarpeen? Entä mitä hyviä hitaasti liukenevia lannoiteita sinne voisi työntää jo nyt? Mahdollisesti jotakin kanankakkaa tms..?

Muitakin aihetta sivuavia ajatuksia ja neuvoja otetaan mielellään vastaan!

-flacch

EzMigrated!

- flacch -

Oregano

Re: otollinen maaperä hampulle?

ViestiKirjoittaja Oregano » 7.10.2003 14:15

Tulipa vain mieleen että eikös sellainen maa jossa nokkoset tykkäävät kasvaa ole liian hapanta? (voi olla että musitan väärin...)

Avatar
Hidas Hengitys
1 tähti
1 tähti
Viestit: 1186
Liittynyt: 27.8.2003

Perskutarallaa!

ViestiKirjoittaja Hidas Hengitys » 7.10.2003 14:42

Sen verran tiedän hampusta, että sen ja nokkosen esi-isä on sama. Elikä ne ennen jopa luokiteltiin samaksi lajiksi, mut nyt, kun on tarkemmin tutkittu, on huomattu, et ne on eri laji. Tän perusteella vois aatella, et nokkosmaa on hyvä tai ainakin todella lähellä sitä hyvää. En tiä tätä varmasti, mut tuon tiedän.

-Hidas Hhh...-
Nosta pH tuhkalla, joka putosi bongista illalla, kun olit pilven laidalla ja nauroit hymy naamalla. Tuhka talteen rikkalapiolla ja laimenna H2O:lla.

box

Re: Perskutarallaa!

ViestiKirjoittaja box » 7.10.2003 16:19

Hyvässä maaperässä on usein kastematoja.

Kannattaa valita sellainen rinne johon tulee heti aamusta auringonpaistetta. Menee esim. auringon noustessa katselemaan mestoja.

+ vettä saatavilla läheltä


Ja voihan sitä multasäkkejäkin raahata.

flacch
Viestit: 224
Liittynyt: 24.7.2003

matojapa juu

ViestiKirjoittaja flacch » 7.10.2003 16:28

Kiitoksia! En muistanutkaan tuota vanhaa viisautta, että missä matoja siellä (laita tähän oma kasvi) =)

Mukavia aurinkoisia rinteitä täältä päin suomea saa hakea. Eli ei löydy. Pitää vain valita sopiva paikka ilman ylimääräisiä varjoja.

Lähinnä sen takia kyselen hyvän maan merkkejä, kun ei viitsisi raahata multaa kuin hätätilanteessa.
- flacch -

kalel
Viestit: 860
Liittynyt: 28.9.2002

Joo

ViestiKirjoittaja kalel » 7.10.2003 20:32

Maaperä, jossa on matoja on tietty hyvä merkki, mutta tietysti maaperä jossa näyttää kasvavan hyvin kasveja ja joka on multaperäistä, eikä mitään savea tms.
"En tee paljon mitään, mutta vähän kaikkea." -kalel

"Less Paul - More John." -kalel

"The less you need, the better you feel." -kalel

Pihatonttu
Viestit: 92
Liittynyt: 13.11.2003

Re: Joo

ViestiKirjoittaja Pihatonttu » 14.11.2003 19:34

maaperässä on hyvä jos näkyy maan mikrobien toiminnan olevan runsasta (kaivat määtä ja sieltä ei löydy useamman vuoden takaisia kasvin jämiä 20cm maakerroksen alta, myös lierokanavia kannattaa katsella, mutta niitä et kyllä saa löytymään esimerkiksi tavallisesta mäntymetsästä kirveelläkään.
hieno hieta olisi kasvatukseen kuin kasvatukseen parasta, jos siinä olisi vielä savesta hiukan mukana niin asiat olisivat vielä paremmin, ehdottaisin, että etsisit sopivat aurinkoisen paikan (nyt näet varjostuskasvillisuuden paremmin kuin keväällä ), mielellään pienestä painanteesta, ei kuitenkaan aivan sen pohjalta, minne halla kertyy, mutta ei kuitenkaan kovin mäkiseltä paikalta, varsinkaan jos maassa on paljon savea yms hyvin hienoa maa-ainesta, koska silloin kaikki vesi valuu suoraan painanteen alaosaan ja joudut käydä käsin lisäämässä kaiken veden.
sitten kaivat kuopat valmiiksi noille kasveille eri kohtiin aluetta, kuopan pohjalle hiukan savesta vaikkapa pitämään kosteuden kasvilla, sen jälkeen multaa johon voit laittaa vaikka kalanjätteitä, eläinten paskaa yms, sekaan, kohtuudella kuitenkin, koska multa on aika ravinteikasta itsessäänkin.
ylin 5-10 cm kannattaisi laittaa hiukan isompaa hiukkasrakennetta olevaa ainetta, esim hiekkaa, jossa vesi ei valuisi kasvin ohi vaan painuisi siitä juuriin, kaivamasi kuoppien paikat kannattaa myös jättää hiukan ympäröivää maata alemmas (2-5 cm riittää mainiosti) jotta veden jäänti kuoppaan paranisi

edit. kirjoitusvirheet (ainakin osa)

ainiin ja sitten vielä, jos kasvatuspaikan lähellä sijaitsee vesistöjä. soita tms niin tuolla hallan valumisella ei niin väliä, koska vesi sitoo hallaa ja "imee" sen suhteellisen suureltakin alueelta itseensä.

Edited by: Pihatonttu at: 14/11/03 17:36

Avatar
pothead
Viestit: 190
Liittynyt: 23.3.2004

ViestiKirjoittaja pothead » 23.3.2004 23:39

Entä jos tekisi seuraavanlaisesti: Ensiksi etsii valoisan kasvatuspaikan metsästä tai jostain muualta mikä ei ole ihmisten katseiden alla. Paikka olisi kaikin puolin loistava paitsi maaperänsä puolesta. Mitä jos kasvatus paikkaan kaivaisi syvän ja laajan kuopan, jonka sitten täyttäisi jollain sopivalla mullalla ravinteiden kera. voisiko hampulla olla mitään menestymismahdollisuuksia tälläisessä paikassa :?:

Avatar
kukkatyyli_
Viestit: 137
Liittynyt: 4.2.2004

ViestiKirjoittaja kukkatyyli_ » 24.3.2004 11:01

^^tyhjentävä vastaus: toki

Avatar
Gargoyle
Viestit: 63
Liittynyt: 2.2.2004

ViestiKirjoittaja Gargoyle » 25.3.2004 13:57

hehe.. tulipa mieleeni vaan että mitä jos kun tuolla on noita esim. kunnan istuttamia puita,pensaita...jne
niin jos niistä kävis hieman efhm..."lainaamassa" maaperää... ruusupuskat... jne jne...

kunnon hampuusi meininkiä...mut joo :P
http://flintstoner.overgrow.com

kuka meistä erottaa punaisen punaisesta?


Palaa sivulle “Ulkokasvatus”

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailija