Kuva

HS - Hamppu tekee paluuta pelloille

Päihdepolitiikka, tiedotusvälineet, lainsäädäntö
Alueen säännöt
Politiikka ja media
Tämä alue on tarkoitettu kannabis- ja päihdepolitiikasta keskusteluun.

Alue on erittäin tiukasti moderoitu; lue ohjeet ennen kirjoittamista. Alueelle kuulumattomat keskustelut siirretään Tuhkakuppiin.
Kirjoita viestisi asialliseen ulkoasuun. Ylläpidolla on oikeus muuttaa epäasiallisen viestin sisältöä tai poistaa viesti.
Vieras

HS - Hamppu tekee paluuta pelloille

ViestiKirjoittaja Vieras » 10.5.2007 12:10

Tällaista. Huonona puolena tuossa on se että sinsemillan kasvattaminen lähistöllä voi olla vaikeaa.

Hamppu tekee paluuta pelloille
Hamppuviljelmät ovat tuottaneet lupaavia satoja Kymenlaaksossa

Juhani Saarinen

helsingin sanomat

Maanviljelijä Ari Niemen hamppuviljelmät odottavat sadonkorjuuta Valkealassa. Hamput kasvoivat viime kesänä parimetrisiksi, ja kasvit kuivuivat puintikuntoon talven ja kevään aikana.

Valkeala. "Nyt tämä näyttää harvalta, mutta syksyllä tässä oli sellainen viidakko, ettei läpi päässyt", maanviljelijä Ari Niemi kuvailee.

Niemen pellolla huojuu hamppua parin metrin korkuisena kasvustona. Vajaan sentin paksuiset varret menevät helposti poikki: kuivuneet kasvit ovat valmiit puitaviksi.

Vielä sata vuotta sitten näky olisi ollut tuiki tavallinen, sillä ripeästi kasvava hamppu oli yleinen viljelykasvi. Nykyisin hamppu tunnetaan lähinnä poliisin takavarikkokuvista, koska laji on kannabiksen raaka-aine.

Niemen kasveilla on kuitenkin toinen tarkoitus. Pellolla kasvavista kuituhampuista puuttuu päihdyttävä ainesosa käytännössä kokonaan.

Kuituhamputkin päätyvät poltettaviksi – tosin energiakasveina voimalaitoksen kattilaan. Viljelmä Valkealassa on osa Kotkan Energian kokeilua, jossa yhtiö viljelee hamppua energiakasviksi.

Hampun sopivuutta energianlähteeksi ei ole Suomessa juuri tutkittu, sillä energiakasviksi on yleensä valittu ruokohelpi. Viime vuonna valtio tuki ruokohelven viljelyä lähes 16 000 hehtaarilla, hamppua vain 36 hehtaarilla.

Kotkan Energia on kylvänyt hamppua runsaalle 30 hehtaarille eri puolille Kymenlaaksoa. Viime vuonna alkaneen kokeilun tulokset ovat lupaavia.

"Vähän kasvatuspaikasta riippuen se näyttäisi olevan jopa satoisampi vaihtoehto", Kotkan Energian toimitusjohtaja Vesa Pirtilä kertoo.

Kuten ruokohelpi, hamppu istutetaan keväällä ja korjataan vuoden kuluttua. Hampun siemenet pitää kuitenkin kylvää joka kevät uudelleen.

Kasvi voidaan polttaa energiaksi turpeen tai puuhakkeen seassa. Energiahankintateknikko Seppo Harjunen laskee, että hamppuhehtaarilta saatava energiamäärä kattaa yhden omakotitalon vuotuisen energiantarpeen.

Biomassaa on yhtiön mukaan saatu kerättyä pelloilta parhaimmillaan lähes kaksinkertainen määrä ruokohelpeen verrattuna. Hampun etu on myös se, että kasvi soveltuu paremmin poltettavaksi voimalaitoksessa.

Yhden vuoden tuloksista ei voi silti vetää suuria johtopäätöksiä, koska viime kesä oli poikkeuksellisen kuiva. Lisäksi hampussa on huonot puolensa.

"Ongelma ehkä on, että se vaatii melko paljon lannoitusta ja on yksivuotinen", arvioi erikoistutkija Katri Pahkala Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksesta.

Kotkan Energia on silti toiveikas hampun suhteen, sillä Ruotsissa viljelystä on saatu hyviä kokemuksia. Yhtiö havittelee lajista täydennystä tai jopa korvaavaa vaihtoehtoa ruokohelpille.

"Toivotaan, että olisi sateisuudeltaan normaali kesä, jotta voitaisiin katsoa, kumpaan suuntaan aletaan peltoenergiaa kehittää", Vesa Pirtilä sanoo.

Avatar
Siresmokalot
Viestit: 393
Liittynyt: 29.1.2003

Re: HS - Hamppu tekee paluuta pelloille

ViestiKirjoittaja Siresmokalot » 10.5.2007 15:24

Oujee, huippua...

Tätä uutista oonki pitkään odotellu, että milloin hamppua aletaan käyttää energiakasvina.

Olisiko mahdollista yhdestä sadosta tehdä kaikki tämä?

- Tuottaa samalla kertaa siemeniä joista puristaa öljyä.
- Siemenmurska karjan lisärehuks.
- Varret joko polttoon, kuituun tai etanolin tekoon.

hmm...

kiroilija
Viestit: 236
Liittynyt: 4.11.2006

Re: HS - Hamppu tekee paluuta pelloille

ViestiKirjoittaja kiroilija » 10.5.2007 15:31

En vain oikein ymmärtänyt miksi käytetään Unkarilaista hamppua joka ei siemennä. Ilmeisesti on sitten energia tuottoisampi tuo kuin finola. Hieno asiassa on se että vihdoin ja viimein ruvetaan edes pienimuotoisesti kasvattelemaan hammpuakin energiaksi.
Ikäni kirosin vaikkei kiroilla saa. -J.M

Avatar
Lars
Viestit: 43
Liittynyt: 6.5.2007

Re: HS - Hamppu tekee paluuta pelloille

ViestiKirjoittaja Lars » 10.5.2007 17:12

torg kirjoitti:
Hampun sopivuutta energianlähteeksi ei ole Suomessa juuri tutkittu, sillä energiakasviksi on yleensä valittu ruokohelpi. Viime vuonna valtio tuki ruokohelven viljelyä lähes 16 000 hehtaarilla, hamppua vain 36 hehtaarilla.

*
Energiahankintateknikko Seppo Harjunen laskee, että hamppuhehtaarilta saatava energiamäärä kattaa yhden omakotitalon vuotuisen energiantarpeen.

*

Biomassaa on yhtiön mukaan saatu kerättyä pelloilta parhaimmillaan lähes kaksinkertainen määrä ruokohelpeen verrattuna. Hampun etu on myös se, että kasvi soveltuu paremmin poltettavaksi voimalaitoksessa.Nii-in, tätähän me hörhöt olemme jankuttaneet vaikka kuinka kauan. Sillä välin agribisnes on ollut ajantasalla ja kylvänyt huumekauhua päättäjiin ja samalla jalostanut ja patentoinut lajikkeita joista ei synny siemeniä. Hyvin ovat hommansa hoitaneet, sillä kuten jutussa kerrotaan hamppua on näytetty karjalle vain pelottelumielessä ja piirretty kuvaa kauheasta yhteiskunnan vihollisesta josta saa julkisesti puhua vain poliisiviranomainen. Saa nähdä nyt miten käy kun kepulaiset kokevat herätyksen.

Noh, silti ei pidä mennä siihen lankaan että uskoo biopolttoaineiden olevan jonkinlainen patenttiratkaisu ympäristöongelmiin ja energiakriisiin. James Lovelockin mukaan, tunnette varmaan hänet hänen Gaia-hypoteesistään, luonto tarvitsee vähintään kolmasosan kasvupinta-alastaan itsesäätelyyn, muuten käy elämälle huonosti. Muitakin hyviä syitä suhtautua skeptisesti tähän nyt orastavaan bioenergia-höpötykseen löytyy runsaasti.

Viljelykelpoinen maa on kasvamassa arvoa kovaa vauhtia. Kv-tilastojen mukaan hinta kaksinkertaistui viime vuonna.

Avatar
Vihreevoima
2 tähteä
2 tähteä
Viestit: 1649
Liittynyt: 18.10.2006

Re: HS - Hamppu tekee paluuta pelloille

ViestiKirjoittaja Vihreevoima » 10.5.2007 19:02

Siresmokalot kirjoitti:Olisiko mahdollista yhdestä sadosta tehdä kaikki tämä?

- Tuottaa samalla kertaa siemeniä joista puristaa öljyä.
- Siemenmurska karjan lisärehuks.
- Varret joko polttoon, kuituun tai etanolin tekoon.


Varmaankin olisi. Tosin mekaaninen hampunjalostus vietiin huippuunsa 1930 –luvulta, jonka jälkeen sadonkorjuutekniikka on mennyt vain takapakkia koska se uhkasi suurpääomanomistajien etuja. Jos mekaanista sadonkorjuukonetta olisi kehitetty tähän päivään asti, niin kyllä ne siemenetkin siitä pystyttäisiin korjaamaan talteen.

Tosin itse kyllä pidän öljyn puristamista siemenistä hieman turhuutena. Siemenet ovat pirun hyvän makuisia. Öljy ei mielestäni niinkään (vaikkakin siinä on siementen tuttu ja hyvä maku). Sitten tietenkin asia olisi eri, jos homman päätarkoituksena olisi vähentää riippuvuuttamme tuonti soijarehusta.

Varsien polttaminen kyllä on vähäarvoisin tapa hyödyntää hamppusatoa. Teollisuushampun arvokkain osa kun on varren päistäre, josta voidaan valmistaa muoveja tai Fischer-Tropsch –biodieseliä tai bio-metanolia pyrolyysillä. Tai oikeastaan melkein mitä vain, mitä DuPont nykyään valmistaa öljystä ja hiilestä.

Yhdistämällä hamppukuitu biomuoveihin saataisiin komposiittituotteita, jotka olisivat parempia kuin nykyinen lasikuitu ja mahdollisesti yhtä hyvää kuin hiilikuitu. Hamppuvanerihan tiedetään nykyäänkin muita vanereita käyttökelpoisemmaksi esim. auton hattuhyllyissä.

Miksi Suomessa sitten viljellään sellaisia teollisuushamppulajikkeita, jotka eivät tuota siementä? Oma veikkaukseni on, että Finolan kehityksessä pyrkimys siementen tuottoon yhdistettynä mahdollisimman matalaan kannabispitoisuuteen on kostautunut hampun muissa ominaisuuksissa. Mutta tämä oli puhdas veikkaus. Oletteko muuten kokeilleet polttaa Finolaa? Minä olen. Kyllä se joko miedosti toimi tai sitten onnistuimme itsesuggestoimaan itsemme hienosti. Tai sitten siinä toimi THC:n sijaan ne muut 315 aktiivista ainesosaa…

Lars kirjoitti:hamppua on näytetty karjalle vain pelottelumielessä


Hmmm…Hamppulehmä :lol:

Ehkä biopolttoaineet (varsinkaan ensimmäisen sukupolven biopolttoaineet) eivät ole patenttiratkaisu ympäristöongelmiin ja energiakriisiin, mutta jonkinlainen ratkaisu kuitenkin. Toistaiseksi biopolttoaineiden käyttöä on rajoittanut USA:n (ja muidenkin valtioiden, mukaan lukien Suomen) hampunsorsintapolitiikka. Suomessahan tilanne on sikäli erikoinen, että Suomen valtio on asettunut määrätietoisesti tukemaan ruokohelpeä. Valtiota peesaa tässä asiassa mm. VTT ja MTT, sekä luonnollisesti Tekes ja KTM ja lisäksi joukko yrityksiä, kuten Neste Oil, Pohjolan Voima ja VAPO. Näiden em. tahojenhan mukaan ruokohelpi on Suomen satoisin energiakasvi ja hamppu on vasta tulokas, jota ei tarvitse huomioida. Tosiasiassa esim. Maatalouden Pirkka tietää kertoa, että hamppusato on Suomessa 6 - 12 tn/ha, mikä on noin 30 - 60 MWh/ha. Siis 2 kertaa suurempi kuin ruokohelvellä. Lisäksi ruokohelpi on vahva huumekasvi, joten hampun päihdeominaisuus ei voi olla syy hampun sorsimiseen ja ruokohelven suosimiseen.

Mutta aiemminhan näitä asioita on käsitelty syvällisemmin ketjussa Hamput hyötykäyttöön.
Viimeksi muokannut Vihreevoima, 11.5.2007 0:50. Yhteensä muokattu 1 kertaa.

Tamtam
Viestit: 450
Liittynyt: 5.10.2005

Re: HS - Hamppu tekee paluuta pelloille

ViestiKirjoittaja Tamtam » 12.5.2007 1:57

Eikös hamppupelletit ole parempia poltettaessa kuin puupelletit?

Onko joku tutkinut asiaa?

Avatar
Siresmokalot
Viestit: 393
Liittynyt: 29.1.2003

Re: HS - Hamppu tekee paluuta pelloille

ViestiKirjoittaja Siresmokalot » 12.5.2007 14:03

Eikös hamppupelletit ole parempia poltettaessa kuin puupelletit?

Onko joku tutkinut asiaa?


Näin olen kuullut että ne olisivat parempia...

Nämä kuulopuheet ovat peräisin testistä, jossa niitä pellettejä kokeiltiin...

Avatar
Vihreevoima
2 tähteä
2 tähteä
Viestit: 1649
Liittynyt: 18.10.2006

Re: HS - Hamppu tekee paluuta pelloille

ViestiKirjoittaja Vihreevoima » 14.5.2007 16:20

Tamtam kirjoitti:Eikös hamppupelletit ole parempia poltettaessa kuin puupelletit?


Maatilan Pirkan mukaan hamppupelletin lämpöarvo on 5,3 MWh/tn. VAPOn mukaan puupelletin lämpöarvo on 4,7 MWh/tn. Siis hamppupelletin lämpöarvo todella on noin 13% parempi kuin puupelletin.

Lisäksi hampun poltto myöskin puhdistaa kattilaa esim. ruokohelven polton jäljiltä. Siitä en sitten tiedä, että likaako puupelletit kattilaa enemmän vai vähemmän kuin ruokohelpi, ja onko ajoittainen hampunpoltto tarpeen kattilan kunnossapitämiseksi mikäli käytetään puupellettejä.

Avatar
HHessu
Viestit: 24
Liittynyt: 26.3.2007

Re: HS - Hamppu tekee paluuta pelloille

ViestiKirjoittaja HHessu » 25.5.2007 11:15

Voiskohan sinne sekaan pistää parit "toimivat" puskat? :laugh:
Ei tarviis tehdä mitään ja kävis sitten vaan korjaamassa pari metriset puskat vaivihkaa pois sieltä hamppumetsästä kun kypsyy
Valtion ja yksilön edut eivät tule koskaan kohtaamaan

Avatar
Vihreevoima
2 tähteä
2 tähteä
Viestit: 1649
Liittynyt: 18.10.2006

Re: HS - Hamppu tekee paluuta pelloille

ViestiKirjoittaja Vihreevoima » 25.5.2007 12:50

HHessu kirjoitti:Voiskohan sinne sekaan pistää parit "toimivat" puskat?


[Fiktiota]Juuri tuota olen aina pelännyt, että kun minä kunniallinen teollisuuspatruuna sopimusviljelytän hamppupeltojani kautta maan, niin eikös hipin kehveleet mene istuttamaan keskelle kuitu/öljyhamppupeltoani 1000 kpl Jack Hereriä tai muuta teollisuushamppuani matalampaa (3 m) lajiketta, jolloin minun on käytännössä mahdotonta huomata tarkastuskäynneilläni hippien kolttosia.[/Fiktiota]

Pitääpi sitten muistaa, että kukinnon tuotto ei ole mahdollista keskellä hamppupeltoa. Ja kunniallinen salaviljelijä käy niittämässä urokset pois ettei risteämistä teollisuushampun kanssa tapahdu. Koska jos oikeasti joku salaviljelijä laittaisi puskiaan toisen peltoon ja sen siemenvilja risteäisi päihdehampun kanssa, niin se ei olisi kovin hyvää mainosta hamppukansalle.

Omalla pellolahan kuka tahansa tekee mitä tahansa. Mutta ei se lajien risteäminen siinäkään hyvää tee hamppukansalle jos aiheesta tulee joskus "juttu". Eli pois pois ne päihdehampun urokset teollisuushamppupellosta.

Pistokkaiden otto päihdehamppunaaraasta ja niiden käyttäminen taitaa olla ainoa suurinpiirtein kestävä tapa kasvattaa päihdettä teollisuushamppupellossa. Tietenkin lain rikkomista siinäkin tapahtuu. Mikä lie "viljelysmaan luvaton käyttöönotto, vahingonteko ja huumausainerikos."

Ja sitten semmoinen pikkujuttu, että kyllä se teollisuushampunkin kukinto hieman toimii. Ja voihan sitä tehdä kunnollisen butaaniekstraktionkin...

hampsteri69

Re: HS - Hamppu tekee paluuta pelloille

ViestiKirjoittaja hampsteri69 » 25.5.2007 13:20

HHessu kirjoitti:Voiskohan sinne sekaan pistää parit "toimivat" puskat? :laugh:
Ei tarviis tehdä mitään ja kävis sitten vaan korjaamassa pari metriset puskat vaivihkaa pois sieltä hamppumetsästä kun kypsyy


Yhdellä kaverin kaverilla oli ainakin viime kesänä "toimivia" puskia kuituhamppu pellossa, tiedän tämän koska olin mukana kun kaveri kävi hakemassa pellon omistajalta tavaraa.. Että kyllä se ihan mahdollista on :D

Avatar
pyty
Viestit: 393
Liittynyt: 2.1.2006

Re: HS - Hamppu tekee paluuta pelloille

ViestiKirjoittaja pyty » 25.5.2007 14:29

hampsteri69 kirjoitti:...

Yhdellä kaverin kaverilla oli ainakin viime kesänä "toimivia" puskia kuituhamppu pellossa, tiedän tämän koska olin mukana kun kaveri kävi hakemassa pellon omistajalta tavaraa.. Että kyllä se ihan mahdollista on :D


Jos kyse on tommosesta valtion tukemasta niin onkohan kovin järkevää puhua tästä täällä ääneen, jos nyt on totta...

Jos on joku oma privaattipelto niin väliäkös sillä sitte.
What did you do there?

hampsteri69

Re: HS - Hamppu tekee paluuta pelloille

ViestiKirjoittaja hampsteri69 » 25.5.2007 15:05

pyty kirjoitti:...

Jos kyse on tommosesta valtion tukemasta niin onkohan kovin järkevää puhua tästä täällä ääneen, jos nyt on totta...

Jos on joku oma privaattipelto niin väliäkös sillä sitte.


En tiedä oliko tuettu vai privaatti pelto, sillä en kyseistä kaveria tunne, enkä asu kyseisellä paikkakunnalla.. Satuin vain olemaan mukana tällä reissulla..


Palaa sivulle “Politiikka ja media”

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 0 vierailijaa