Kuva

LeppoiSampi, osa 1: esikasvatus

Avatar
Pellon Pekko
3 tähteä
3 tähteä
Viestit: 908
Liittynyt: 16.4.2006

LeppoiSampi, osa 1: esikasvatus

ViestiKirjoittaja Pellon Pekko » 7.7.2007 12:56

LeppoiSampi -sarjan ensimmäinen osa käsittelee esikasvatusta. Tätä metodia käyttäen sinun ei tarvitse ottaa paineita lannoituksesta, ja lopulliseen kasvatuspaikkaan kuljettaminenkin sujuu verraten helposti. Tekniikka soveltuu jopa kuukauden mittaiseen esikasvatukseen.Kuvalinkki
1. Leikkaa 1,5 litran maitopurkeista "hattu" pois. Rei'itä pohja niin, että reiät eivät mene heti tukkoon ts. niin, että rei'ityksestä syntyneet repaleet eivät pääse peittämään reikiä, kun päälle kasataan soraa ja multaa. Muista myös pestä purkki hyvin pesuaineella ja tiskiharjalla.


Kuvalinkki
2. Laita purkin pohjalle muutaman sentin kerros kevytsoraa. Tämä, yhdessä kera hyvin tehdyn rei'ityksen ja pesun, estää pohjan mätänemisen ja homehtumisen. Lisää soran päälle puutarha/kesäkukkamultaa niin, että purkki on puolillaan. Sen jälkeen täytät loppuosan taimimullan ja kevytsoran sekoituksella. Puutarhamultaan verrattuna kesäkukkamullassa on se etu, että siinä on kevytsoraa jo valmiiksi. Lisäksi se sisältää "kastelukiteitä", jotka sitovat kosteutta ja vähentävät kastelun tarvetta.


Kuvalinkki
3. Tökkää siemenet multaan. Peitä kelmulla, kunnes taimi puskee pinnalle. Rei'itä kelmu. Helpoiten tämä onnistuu sytkärillä kuumennetulla neulalla. Alkuvaiheessa taimi saa nauttia kevyestä taimimullasta. Kun juuret tunkeutuvat syvemmälle ja ravinteiden tarve kasvaa, saa kasvi tarvittavat ravinteet pohjalle laitetusta typpipitoisesta puutarha/kesäkukkamullasta. Mikäli lamppuja ei ole, etelä-/länsi-ikkuna riittää valonlähteeksi. Tuuletin on plussaa, jotta varret eivät jää liian heiveröisiksi, mutta saman asian saattaa ajaa ikkunoita avaamalla aikaansaatu läpiveto. Kastelutarpeen määrittämiseen soveltuu parhaiten ns. nostotekniikka. Mikäli vesi on vähissä, purkki ei paina juuri mitään; jos painoa on, ei kastelutarvetta ole. Mullan pintaa tarkkailemalla ei kastelun tarvetta oikein voi määrittää, sillä pinta kuivuu nopeasti. Kuitenkin syvemmällä purkissa voi olla vielä hyvinkin kosteaa.Kuvalinkki
4. Lopulliseen kasvupaikkaan siirtämisen tullessa ajankohtaiseksi hamstraat itsellesi yhtä monta 1,5 litran maitopurkkia, kuin sinulla on kasvatettavia taimia (ellet pidä maidosta, kurkista lähimpään kartonkikeräysastiaan). Näistä purkeista leikkaat irti pohjan. Mikäli kasvit ovat ehtineet kasvaa korkeammiksi kuin maitopurkki, voit avata maitopurkin hatun. Kun teippaat pohjattoman maitopurkin esikasvatuksessa käyttämääsi hatuttomaan maitopurkkiin, tuloksena on kahden maitopurkin korkuinen tuupi. Näitä mahtuu keskivertoon rinkkaan useampia. Jos käy niin ikävästi, että latva pääsee katkeamaan, se ei haittaa. Tulipahan latvottua. Istutusvaiheessa juurakon ehjänä säilymisen kannalta on varminta repiä yksi purkin seinistä auki, ja hivuttaa multapaakku varovasti istutuskuoppaan. Jos saat juurakon pysymään ehjänä, juuret ovat jo valmiiksi syvällä, mikä edesauttaa rehevää kasvua.Leppoisampia esikasvatuksia tuleville vuosille toivoen,
Pekko
Sampi-tuotanto
Tiedoksi: Nyt julkaistu myös ulkokasvatusta käsittelevä LeppoiSampi -sarjan toinen osa!
Viimeksi muokannut Pellon Pekko, 19.11.2008 19:23. Yhteensä muokattu 1 kertaa.

Avatar
TZR-Mies
Viestit: 438
Liittynyt: 7.12.2005

Re: LeppoiSampi, osa 1: esikasvatus

ViestiKirjoittaja TZR-Mies » 7.7.2007 14:28

Näppärä esikasvatusohje!

Onko juurien syvyydellä isokin merkitys kasvin myöhemmässä elämänvaiheessa, kuten kukituksessa?
”Mikään ei ole niin tärkeää kuin puutarhan hoito – eikä sekään ole niin tärkeää”.

JuuriHiiru
Viestit: 548
Liittynyt: 4.6.2007

Re: LeppoiSampi, osa 1: esikasvatus

ViestiKirjoittaja JuuriHiiru » 7.7.2007 15:28

Loistava homma tämä! Perusteellista, silti mukavan lyhyesti ja yksinkertaisesti selitetty.

Olis vaan ollut tällänen ohje jo silloin kun esikasvattelin :doh:
Onneks ne on nyt metsässä turvassa sähläävältä hampuusilta..
http://www.youtube.com/watch?v=x_Tixpkv6io

Avatar
Apinakas
2 tähteä
2 tähteä
Viestit: 73
Liittynyt: 14.6.2007

Re: LeppoiSampi, osa 1: esikasvatus

ViestiKirjoittaja Apinakas » 7.7.2007 15:50

Hieno thread kyllä! :yes:
Varmasti hyödyllinen ensimmäisiin kasvatuksiin.
"War. War never changes. The Romans waged war to gather slaves and wealth. Spain built an empire from its lust for gold and territory. Hitler shaped a battered Germany into an economic superpower. But war never changes."

Avatar
yaree
Viestit: 14
Liittynyt: 22.4.2007

Re: LeppoiSampi, osa 1: esikasvatus

ViestiKirjoittaja yaree » 8.7.2007 4:57

Hienot ohjeet !

Jatkossa tulnee varmaan mm. latvomista koskevaa tietoa? (Hope so).
Itseäni kiinnostaa mm. "pikkulajikkeiden" kuten LR latvottavuus...?

keripukki

Re: LeppoiSampi, osa 1: esikasvatus

ViestiKirjoittaja keripukki » 9.7.2007 22:05

pekko pistää taas pätyeviä ohjeita,asiallista jos törmäisin tietoo hakemaan nyt niin vastaavia haluisin löytää ehdottomasti:) näät lisää.

Avatar
Mr. Green
Viestit: 147
Liittynyt: 14.8.2004

Re: LeppoiSampi, osa 1: esikasvatus

ViestiKirjoittaja Mr. Green » 14.7.2007 15:15

HAA!! Keksimpä pienen pikantin lisän tuohon. Siinä vaiheessa kun vielä keräät noita maitopurkkeja(juotpa ne tyhjäksi TAI haet keräyksestä), niin hankippa niitä kolme kappaletta per kasvi. Se yksi säästetään suojaksi kuljetusta varten kuten noissa ohjeissa. Kahdesta tehdään ruukku niin, että leikataan toisesta pohja noin 5cm korkuiseksi kipoksi ja toisesta leikataan "hattu" ja pohja pois, jolloin muodostuu jonkinlainen putki. Sitten taitetaan hivenen verran "putken" kylkeä, että se mahtuu sinne kipon sisään. Nyt on kasassa jotakuinkin samanlainen viritelmä kuin mitä alkuperäisissä ohjeissa. Tämän virityksen etu tuleekin oikeuksiinsa ulos istuttaessa. Nyt kasvi on helppo istuttaa niin, että puristetaan "putken" alareunaa (ettei juuripaakku soljahda siitä ulos) ja otetaan kippo pois ja annetaan juuripaakun kasveineen humpsahtaa "putken" läpi istutuspaikkaan. Niin ja jos joku tykkää sukkahousunikseistä, niin koko paskan voi kantaa sukkahousuissa kätevästi paikan päälle(tai sonnustautuneena sukkahousuihin).

Avatar
weedfarmer-
Viestit: 372
Liittynyt: 9.9.2006

Re: LeppoiSampi, osa 1: esikasvatus

ViestiKirjoittaja weedfarmer- » 14.7.2007 15:21

Hieno juttu! tätä oon oottanukki! :D

Avatar
Niko
2 tähteä
2 tähteä
Viestit: 559
Liittynyt: 29.4.2006

Re: LeppoiSampi, osa 1: esikasvatus

ViestiKirjoittaja Niko » 14.7.2007 15:21

Voihan sen kipon leikata siitä alemmasta maitopurkistakin,
jolloin ei tarvita edelleenkään, kuin 2 purkkia per kasvi...
"Your company is large and famous, what the hell? i´m really pissed off. i think i should contact in Finnish foodstuff" -ice-
"Liivate on tehty lehmästä" -psycoma-

Avatar
Mr. Green
Viestit: 147
Liittynyt: 14.8.2004

Re: LeppoiSampi, osa 1: esikasvatus

ViestiKirjoittaja Mr. Green » 16.7.2007 9:16

Hmm... ihan totta, olinpa typerä :lol: Eli tosiaan, kun kumminkin leikataan tuosta suojasta pohja pois, niin sen käyttää tuoksi kipoksi. :doh:

JuuriHiiru
Viestit: 548
Liittynyt: 4.6.2007

Re: LeppoiSampi, osa 1: esikasvatus

ViestiKirjoittaja JuuriHiiru » 24.7.2007 11:33

Pakko vielä hehkuttaa tätä, kun sain kokemusta tästä ohjeesta.

Ensimmäiset kasvit esikasvatin...

a) ...Improvisoimalla: 3 itua kuoli, 1 selvisi. Istutus n.10 päiväisenä, oli kasvattanut vain yhden ohuen pääjuuren, ja metsään mentyään kasvoi monta viikkoa normaalitahdista jäljessä.

Uudemmat kasvit taas esikasvatin...

b) Tämän ohjeen mukaan: 3 itua meni multaan, kaikki selvisi ja voi hyvin. Istutus n.12 päiväisenä, kaikilla oli koko maitotölkin täyttävä juurakko ja kaikki jatkoivat kasvuaan terveenä heti metsään päästyään, vaikka yksi menetti osan juurakostaan istutuksessa.

=====> Yhteenveto: Ensikasvattajat, kun esikasvatatte, älkää säätäkö, vaan totelkaa nyt hel*etissä tätä pirun hyvää ohjetta kun teille sellainen kerran on annettu! :guru:
http://www.youtube.com/watch?v=x_Tixpkv6io

Avatar
Aivoödeema
Viestit: 218
Liittynyt: 18.5.2007

Re: LeppoiSampi, osa 1: esikasvatus

ViestiKirjoittaja Aivoödeema » 8.4.2008 23:13

Heräsi kysymyksiä: EDIT: Ei siis liity ylläolevan ahan ja bhen milläänlailla.

a)Missäs vaiheessa se kelmu sitten kannattaa ottaa pois?
Kerrotaan, että kun taimet nousevat pintaan se rei'itetään, mutta ilmeisesti kun taimi koskee kelmua se täytyy ottaa pois oman järkeni mukaan, mutta jos unohtaa tarkkailla jatkuvasti niin sillonhan voi tapahtua vahinko ja taimi kasvaa kieroon? :think: (Tai pahimmassa tapauksessa katkeaa ja kuolee.)

b) Kuinka vasta laitettu siemen kannattaa kastella? Suihkuttamalla suihkepullosta vai perus "vettä päälle vaan" tekniikalla? Jos suihkutetaan vain pintaa suihkepullolla, niin kuinka pitkään näin tulisi toimia?

Näillä eteenpäin. :mrgreen:
Vastanneiden kesken jaetaan keksinmuruja.

Avatar
nokkonen
Viestit: 585
Liittynyt: 17.10.2005

Re: LeppoiSampi, osa 1: esikasvatus

ViestiKirjoittaja nokkonen » 9.4.2008 8:53

Vastauksia:

a.) Ota kelmu pois, kun taimi siihen koskee. Jos "unohdat" tarkkailla tainta, ja se kasvaa kiinni, niin ei se siitä katkea. Kasvaa vähän kieroon, mutta suoristuu, kunhan otat kelmun pois edestä. (kasvi kasvaa kuitenkin aina ylöspäin, ei sivuille)

b.) Tossa voi tehdä varmaan miten ite haluaa, tulokset eivät kauheasti muutu, vaikka miten kastelisi. Itse tekisin niin, että kastelisin aluksi varovasti, esim. lusikoimalla vettä siihen päälle. Jatkaisin lusikoimista niin kauan, kunnes itu on pinnalla. Tämän jälkeen kastelisin jo reilummin, kun juuret kehittyvät. En kuitenkaan kastelisi multaa ihan läpimäräksi, ettei huku. Pinta kosteaa noin 5cm syvyydeltä. Tämän jälkeen, kun ensimmäinen lehtipari on tullut alkaisin kastelemaan läpimäräksi koko mullan.
Muut tekevät erilailla. Ota sitten selvää mikä on paras vaihtoehto. Kannattaa aina tarkkailla sitä hmpun vointia ja sen mukaan kastella. :)

Avatar
Aivoödeema
Viestit: 218
Liittynyt: 18.5.2007

Re: LeppoiSampi, osa 1: esikasvatus

ViestiKirjoittaja Aivoödeema » 10.4.2008 20:37

Kiitos vastauksista :) Näillä eteenpäin. Jos ensiviikolla saisi taimet multaan.

Avatar
vihreä_valo
2 tähteä
2 tähteä
Viestit: 805
Liittynyt: 29.1.2008

Re: LeppoiSampi, osa 1: esikasvatus

ViestiKirjoittaja vihreä_valo » 17.1.2009 13:51

Hauan kommentoida tätä mainiota threadia yhdellä niksillä jota itse olen käyttänyt about joka kerta.

Nimittäin maahan tai isompaan ruukkuun istuttaessa on hulvattoman kätevää kun on leikannut maitotölkin pohjan saksilla melkein irti. Siten että pohja on kiinni vielä parista kohtaa muutaman sentin alueelta. Kun istutuksen aika tulee, riittää kun leikkaa nämä kiinnikkeet auki ja koko pohja irtoaa ilman turhaa vääntelyä. Sitten vaan hivuttaa multapaakun kasveineen purkin pohjasta läpi maahan. Mahdollisesti kannattaa leikata myös tölkin seinää auki. Näin aiheutetaan mahd. vähän stressiä kasville kun siirto sujuu kätevästi.

Foggy
Viestit: 12
Liittynyt: 13.1.2010

Re: LeppoiSampi, osa 1: esikasvatus

ViestiKirjoittaja Foggy » 15.1.2010 13:22

Kuinka monta siementä yhteen 1.5l tölkkiin voi laittaa? Sit vielä tuosta kuljetuksesta, että voiko lyhyen aikaa ihan vaakatasossa viedä (kassissa, ei repussa)?
Gardening is the best therapy.

massey
1 tähti
1 tähti
Viestit: 200
Liittynyt: 6.6.2009

Re: LeppoiSampi, osa 1: esikasvatus

ViestiKirjoittaja massey » 15.1.2010 16:09

Foggy kirjoitti:Kuinka monta siementä yhteen 1.5l tölkkiin voi laittaa? Sit vielä tuosta kuljetuksesta, että voiko lyhyen aikaa ihan vaakatasossa viedä (kassissa, ei repussa)?


Fiksuinta on laittaa yksi (1) siemen per tölkki, muuten juuritila täyttyy nopeasti ja kasvit jäävät pienemmiksi kuin erillisissä purkeissa. Lisäksi kasvit joutuvat taistelemaan samasta tilasta -> vähemmän juuritilaa saanut kasvaa hitaammin ja jää isomman varjoon. Kasvien erottelu ei varmasti onnistu jos juuret ovat kasvaneet yhteen paakkuun.
Ite väittäisin että voi kuljettaa hetken vaakatasossa, kunhan kasvit ei katkea ja välttää ylimääräistä heiluttelua että multapaakut pysyy suunnilleen koossa. Hamppu on kuitenkin sitkeä kasvi ja virkoaa kyllä vaikka vähän osumaakin saisi.

Avatar
KanSilakka
1 tähti
1 tähti
Viestit: 429
Liittynyt: 11.11.2007

Re: LeppoiSampi, osa 1: esikasvatus

ViestiKirjoittaja KanSilakka » 15.1.2010 16:43

Kukkuu? Kaippa tänne saa tulla lisäileen vähän ku huvittaa lisäillä :)

Juuripaakku pyssyy ulos istutettaessa siirtovaiheen pahaiten kasasa kun multa on läpiasti hyvän kostiaa.
Juuret katkiaa ylleesä jos multa on kasteltu useilla perättäisillä kastelukerroilla märäksi vaan pinnalta. Se näkyy kyllä huonona kasvunaki.

Sopiva kertakastelumäärä on jotakuinki puoltoista desilitraa aina kun kasvit on imeneet purkit mahdollisimman keveiksi ilman nuupottamista. Jos kerkiää nuupahtaa vähän niin ei haittaa mitään kunhan ei toista tätä montaa kertaa.
Oikealla kastelulla ja mullan riittävällä ilmavuudella saavuttaa nopean taimettumisen pariksi viikoksi. Kolmannella viikolla alkaa kasvunopeus hiipumaan juuritilan puutteen ja kastelun tihentymistarpeen takia. Sillon tulee pieneen komeroon yleensä myös se ahtaus. Onneksi autokukkijat yleensä näyttää täsä vaiheesa ekat urokset.

Päiviä seisotettu tai kuplitettu vesi auttaa nopeaan kasvuun. Pieni pH:n korjaus kaupunkiveessä on paikallaan, pohjaveessä ei vissii tarvi. Jos käyttää pelkkää taimimulta-lecasora seosta ton kokosessa purkissa niin lannotteleen saapi ruveta parin ekan viikon jälkeen.

Voi ne taimet kääriä siirron ajaksi myös kukkakaupan tapaan sanomalehteen jos ei taho maitopurkkeja saksia.

Avatar
DaCapo
Viestit: 318
Liittynyt: 28.10.2009

Re: LeppoiSampi, osa 1: esikasvatus

ViestiKirjoittaja DaCapo » 18.1.2010 6:35

eihän sitä maitopurkkia tarvi leikata mistään kohtaa, senhän saa kauniisti auki avaamalla kummastakin päästä ja silleen, tilaakin tulee kivasti lisää muutamamia neliösenttimetrejä.

BläckKlustär
Viestit: 16
Liittynyt: 25.11.2009

Re: LeppoiSampi, osa 1: esikasvatus

ViestiKirjoittaja BläckKlustär » 5.2.2010 21:26

Semmonen aloittelijan kysymys tähän väliin, että esim. olen saanut siemenen nyt, jonkun siemenen josta en tiedä mitään muuta kuin mitä lajia se on (tarviikohan siitä muutakaan tietää O.o), mutta siis, mitä sitte teen, elikkä voinko vaan suoraan pistää tämän siemenen tuohon multaan maitopurkissa vai pitääkö se tunkea 2 viikoksi märän vessapaperin väliin ja vasta sitten kun häntä näkyy niin pistää tuohon purkkiin?

(Pahoittelen tietämättömyyttäni, en ole muuta tehnyt kun lukenut näitä ihania foorumeita ja poltellut, kasvattelu aivan vierasta hommaa minulle.. :pimp: )


Palaa sivulle “Ulkokasvatus”

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailija