MS-tauti eli multippeliskleroosi

Uutisia, tutkimustuloksia ja keskustelua hampun lääkinnällisistä sovelluksista
Alueen säännöt
Tämä alue on tarkoitettu hampun lääkekäytöstä ja lääkinnällisistä vaikutuksista keskusteluun. Vakavan aihepiirin vuoksi asiattomia viestejä ei sallita ja moderointi on muita alueita tarkempaa.
Lisätietoja: LUE ENSIN: Kannabiksen lääkekäyttö.

Kannabiksen lääkekäyttö -alueen kirjoittajilla ei välttämättä ole tarkkaa lääketieteellistä tietoa tai koulutusta ja viestit sivuilla ovat kirjoittajiensa mielipiteitä, eivät sivuston ylläpitäjien ja siksi he eivät ole vastuussa näistä kirjoituksista. Vakavissa sairaudentiloissa on aina suositeltavaa keskustella sairauden hoidosta lääketieteen asiantuntijoiden kanssa.
med_posak
Liittynyt: 1.1.1970

MS-tauti eli multippeliskleroosi

ViestiKirjoittaja med_posak » 18.9.2007 8:47

Seuraava teksti on suomennettu lähteestä: http://norml.org/index.cfm?Group_ID=7121

Arvelisin jutun olevan kirjoitettu vuonna 2006. Uudempia tutkimuksia siis löytyy, ja lisäksi myös Britannia on hyväksynyt kannabispohjaisten lääkkeiden määräämisen MS-potilaille (yksi lähde: BBC News | Heath | Cannabis drug available in the UK).

Suomessakin on MS-potilaita, jotka hoitavat itseään lainsuojattomina kannabista käyttäen. Potilasjärjestöt eivät ole valitettavasti ole tällaisen toiminnan puolella :(. Ms-maailmasta löytyy muutama keskustelu hakusanalla kannabis, esim. http://www.msmaailma.fi/forum/topic/multiple-sklerose-kannabis-14592.htm. Multippeliskleroosi.fi-sivustolla hakusana kannabis antoi 0 tulosta, samoin thc.


Toivottavasti tästä tekstistä lähdeviitteineen on hyötyä jollekin MS-tautia sairastavalle. Voimia!
Multippeliskleroosi

Multippeliskleroosi (MS) on krooninen rappeuttava keskushermoston sairaus, joka aiheuttaa tulehdusta, lihasheikkoutta ja motorisen koordinaation menetystä. Ajan myötä MS-potilaasta tulee tyypillisesti täysin invalidisoitunut ja joissain tapauksissa tauti voi johtaa kuolemaan. US National Multiple Sclerosis Society -yhdistyksen mukaan tauti diagnosoidaan noin 200 ihmiselle joka viikko - ja usein tämä koskettaa 20-40-vuoden ikäisiä.

Kliinisiä ja ja yksittäisiä raportteja kannabinoidien kyvystä vähentää MS-tautiin liittyviä oireita kuten kipua, lihasjäykkyyttä (spastisuutta), masennusta, lihasheikkoutta ja virtsanpidätyskyvyttömyyttä, löytyy runsaasti tieteellisestä kirjallisuudesta [1-12] - ohjaten useita MS-tautiin liittyviä potilasjärjestöjä, pitäen sisällään Britannian ja Kanadan MS-yhdistykset, ottamaan kantaa kannabislääkkeen käyttöönoton puolesta. [13]Viimeisimmät kliiniset ja prekliiniset tutkimukset viittaavat myös siihen, että kannabinoidit voivat estää MS:n etenemistä.

Brain-lehden heinäkuun 2003 numerossa Lontoon neurologisen instituutin University Collegen tutkijat raportoivat, että synteettisen kannabisagonistin WIN 55,212-2 käyttö toi "huomattavaa neurologista suojausta" multippeliskleroosin eläinmalleissa. Tämän tutkimuksen tulokset ovat tärkeitä, koska ne viittaavat siihen, että oireiden hallinnan lisäksi "... kannabis voi myös hidastaa neurodegeneratiivisia prosesseja, jotka lopulta johtavat MS-taudin krooniseen invaliditeettiin ja todennäköisesti muihin tauteihin", tutkijat sanoivat loppupäätelmissään. [14]

Tutkijat Alankomaiden Vrija University Medical Center:in neurologian osastolta raportoivat myös ensimmmäistä kertaa vuonna 2003, että THC:n oraalinen käyttö voi vahvistaa MS-potilaiden immuniteettijärjestelmää. "Nämä tulokset viittaavat kannabinoidien tulehdusta poistaviin lääkinnällisiin mahdollisuuksiin MS-taudissa", kertoivat tutkijat loppuyhteenvedossaan. [15]

Viimeisimpänä, kliiniset tulokset laajasta avoimesta tutkimuksesta, johon osallistui 167 MS-potilasta, raportoivat kokonaisesta kasvista peräisin olevien kannabinoidien helpottavan kipuoireita, jäykkyyttä ja rakon pidätyskyvyttömyyttä pitkään jatkuneessa hoidossa (keskimääräinen potilaiden osallistumisaika tutkimukseen oli 434 päivää) ilman, että potilaat joutuvat nostamaan annostusta. [16] Tällaiset tulokset olisivat epätodennäköisiä MS:n kaltaisessa etenevässä taudissa, ellei kannabinoiditerapia pysäyttäisi taudin etenemistä, tutkijat ehdottavat.

Näiden asioiden seurauksena, Britannian hallitus sponsoroi tällä hetkellä kolmen vuoden kliinistä koetta, jonka tarkoituksena on arvioida kannabinoidien pitkäaikaisvaikutuksia sekä MS-taudin oireiden että taudin etenemisen hallinnassa. Health Canada on myös äskettäin hyväksynyt kannabisekstraktien reseptikäytön MS-tautiin liittyvän neuropaattisen kivun hoitoon. [17] Samankaltaisten kannabisekstraktien myyntiluvat odottavat hyväksymistä Britanniassa ja muualla Euroopassa (suom.huom. Britanniassa lupa on jo myönnetty, lähde).

Lähteet

[1] Chong et al. 2006. Cannabis use in patients with multiple sclerosis. Multiple Sclerosis 12: 646-651.

[2] Rog et al. 2005. Randomized, controlled trial of cannabis-based medicine in central pain in multiple sclerosis. Neurology 65: 812-819.

[3] Wade et al. 2004. Do cannabis-based medicinal extracts have general or specific effects on symptoms in multiple sclerosis? A double-blind, randomized, placebo-controlled study on 160 patients. Multiple Sclerosis 10: 434-441.

[4] Brady et al. 2004. An open-label pilot study of cannabis-based extracts for bladder dysfunction in advanced multiple sclerosis. Multiple Sclerosis 10: 425-433.

[5] Vaney et al. 2004. Efficacy, safety and tolerability of an orally administered cannabis extract in the treatment of spasticity in patients with multiple sclerosis: a randomized, double-blind, placebo-controlled, crossover study. Multiple Sclerosis 10: 417-424.

[6] Zajicek et al. 2003. Cannabinoids for treatment of spasticity and other symptoms related to multiple sclerosis: multicentre randomized placebo-controlled trial [PDF]. The Lancet 362: 1517-1526.

[7] Page et al. 2003. Cannabis use as described by people with multiple sclerosis [PDF]. Canadian Journal of Neurological Sciences 30: 201-205.

[8] Wade et al. 2003. A preliminary controlled study to determine whether whole-plant cannabis extracts can improve intractable neurogenic symptoms. Clinical Rehabilitation 17: 21-29.

[9] Consroe et al. 1997. The perceived effects of smoked cannabis on patients with multiple sclerosis. European Journal of Neurology 38: 44-48.

[10] Meinck et al. 1989. Effects of cannabinoids on spasticity and ataxia in multiple sclerosis. Journal of Neurology 236: 120-122.

[11] Ungerleider et al. 1987. Delta-9-THC in the treatment of spasticity associated with multiple sclerosis. Advances in Alcohol and Substance Abuse 7: 39-50.

[12] Denis Petro. 1980. Marijuana as a therapeutic agent for muscle spasm or spasticity. Psychosomatics 21: 81-85.

[13] See: "Health Organizations' Endorsements," available online.

[14] Pryce et al. 2003. Cannabinoids inhibit neurodegeneration in models of Multiple Sclerosis. Brain 126: 2191-2202.

[15] Killestein et al. 2003. Immunomodulatory effects of orally administered cannabinoids in multiple sclerosis. Journal of Neuroimmunology 137: 140-143.

[16] Wade et al. 2006. Long-term use of a cannabis-based medicine in the treatment of spasticity and other symptoms of multiple sclerosis. Multiple Sclerosis 12: 639-645.

[17] Canada News Wire. June 20, 2005. "Sativex: Novel cannabis derived treatment for MS pain now available in Canada by prescription."

Vieras

Re: MS-tauti eli multippeliskleroosi

ViestiKirjoittaja Vieras » 9.12.2007 19:11

Harmi ettei tästä ole vielä paljoakaan käytännön kokemusta. Kiinnostais kovasti aihe jos jollakin on uutta tietoo,tai vielä parempi ois, jos jollain olis omakohtasia kokemuksia.

med_lukep
Liittynyt: 1.1.1970

Re: MS-tauti eli multippeliskleroosi

ViestiKirjoittaja med_lukep » 10.12.2007 19:38

Iltaa!Sairastan MS-tautia ja käytän lihasten spastisuuden hoitoon,hermopohjaseen silmänkipuun sekä unilääkkeeksi kannabista.
Lihasten jäykkyyteen olen kokenut erittäin tehokkaaksi lääkkeeksi,rentouttaa samantien lihaksiston eikä spastisuus vaivaa.Ja näin ei myöskään häiritse unta.
Silmäkipuunkin auttaa elelleen aivan mallikkaasti.
Käytän siis lähinnä indica-pitoisia lajikkeita MS-taudin hoidossa,enkä käytä muita lääkkeitä!
Tästä vielä kammetaan lekurin kanssa mutta aika näyttää..

med_hotam
Liittynyt: 1.1.1970

Re: MS-tauti eli multippeliskleroosi

ViestiKirjoittaja med_hotam » 10.12.2007 20:32

Itse koen asian jopa niinkin, että tuollainen rehellinen kertominen kannabiksen lääkekäytöstä lääkärille edistää hänen ja hänen kauttaan muiden lääkärien myönteistä näkemystä kannabiksesta lääkkeenä. Ja hoitovasteen näkee rehellisesti joka käynnillä, koska et käytä muita lääkkeitä.

med_lukep
Liittynyt: 1.1.1970

Re: MS-tauti eli multippeliskleroosi

ViestiKirjoittaja med_lukep » 11.12.2007 20:47

Lääkäreillä ei tosiaan ole vielä paljoakaan tietoa lääkekannabiksesta MS-taudin hoidossa. Ihmetyttääkin kun niin monet valtiot hyväksyy kannabiksen lääkkeenä mm.MS-tautiin, mutta suomenmaalla tämä vieläkin nähdään vain päihdeaineena. Eikä tämäkään ole reilua, jos hoidan itseäni hyväksi havaitulla keinolla minut tuomitaan huumekäyttäjäksi, ehkä tämä pointti nostaa monille kynnystä kertoa asiasta lääkärille.
Lääkärit toteaa MS-taudista että itsehän parhaiten sairautesi tiedät, enkö siis tiedä myös mikä auttaa ja mikä ei. Entä miksi en saisi auttaa itseäni luonnollisella hoitomuodolla, vaan joudun kokeilemaan lääkefirmojen napit jokaiseen oireeseeni, silmäsärkyyn-kipulääkettä, spastisuuteen-kortisonipohjaisia, unettomuuteen-unilääkettä. Ja kuitenkin saan apua yhdestä kasvista noihin edellä mainittuihin oireisiin! Aika reilua!

Entäpä potilaan oikeudet, voit toki kieltäytyä synteettisistä valmisteista, mutta jos olet hyväksi havainnut jonkun kasvirohdos-valmisteen joudut siitä oikeudessa tappelemaan että saat laillisen reseptin! Tosi reilua!

Ehkäpä jos sairaat ketkä käyttävät kannabista lääkkeenä kertoisivat asiasta lääkärille, niin tätä lainsuojatonta elämää ei ehkä tartteisi pitkään elää vaan olisi mahdollisuus helpommin saada kyseisestä valmisteesta laillinen resepti.
Joten rohkeasti asia esille lääkärin kanssa MS-tautiset!

med_lukep
Liittynyt: 1.1.1970

Re: MS-tauti eli multippeliskleroosi

ViestiKirjoittaja med_lukep » 25.1.2008 13:59

Uutisia MS-taudin hoidosta! Suomessa ensimmäinen kannabislääkitys kokeilu MS-tautiin alkaa ilmeisesti maaliskuussa.
Tämä uutinen meinaa sitä että ennakkotapauksen myötä on kaikilla muillakin MS-tautisilla oikeus valita lääke nimeltään Bedrocan sairautta ehkäistääkseen ja elämänhalua parantaakseen!

Näin Suomessa! Lippu salkoon ja juhlimaan!

med_panul
Liittynyt: 1.1.1970

Re: MS-tauti eli multippeliskleroosi

ViestiKirjoittaja med_panul » 1.2.2008 20:39

Onko kenelläkään mitään tietoa tai linkkiä MS-taudissa yleisesti käytettävistä lääkekannabis-annostuksista?

Toki nämä ovat aina henkilökohtaisia asioita vaihdellen epäilemättä suurestikin mm. taudin vaikeusasteen, lääkintätarkoituksen, toleranssin sekä kannabiksen tehon suhteen, mutta haen tässä nyt edes jonkinlaisia mielekkäitä raja-ja keskiarvoja käytölle. Virallista lääkekannabistahan suositellaan ilmeisesti käytettävän ennemmin oraalisesti kuin polttamalla, jolloin määrätkin toisaalta kasvavat heikon imeytyvyyden vuoksi.

Esimerkiksi Suomen ensimmäisen kannabispotilaan, "Auliksen", päiväannos on kaksi grammaa, josta 1,5g teen seassa ja 0,5g polttamalla. Onkohan kyseessä pieni, tavallinen vai suuri annostus? ("Aulis" ei tosin sairasta MS-tautia, mutta oireensa lienevät lääkinnällisen käytön suhteen jossakin määrin verrattavissa yleisiin MS-oireisiin.) Entä paljonkohan kannabista voisi maksimissaan käyttää vuorokaudessa MS-taudin oireiden helpottamiseen?

Tietoa tai asiallista pohdintaa asiasta kaipaisin. Esimerkiksi Bedrocanin sivuilta en löytänyt mitään mainintoja annostuksista.

EDIT: Voisi kuvitella jatkuvassa käytössä päiväannoksen asettuvan pääsääntöisesti jonnekin yhden ja viiden gramman välille. Edelleen olisin kuitenkin kiinnostunut kaikesta mahdollisesta informaatiosta asiaan liittyen ja etenkin tuosta "ylärajasta". Kuinkahan yleistä tuollainen usemman gramman (yli 3g) päivittäislääkintä on MS-potilailla?

med_lukep
Liittynyt: 1.1.1970

Re: MS-tauti eli multippeliskleroosi

ViestiKirjoittaja med_lukep » 1.2.2008 21:53

Annosmäärä riippuu hieman tapauksesta mutta suurinpiirtein 2g/pv. Jos tulee ns. pahenimisvaihe määrää nostetaan n.3-4g/pv.

med_posak
Liittynyt: 1.1.1970

Re: MS-tauti eli multippeliskleroosi

ViestiKirjoittaja med_posak » 20.4.2008 13:19

Kannabis on lääke MS-tautiin

Kannabinoidien (Sativex, synteettiset kannabinoidivalmisteet, kannabiksen kukinto) hyöty MS-taudin oireiden hoidossa on jo selkeästi esitetty lukuisissa tutkimuksissa eri puolilla maailmaa. Kannabis auttaa mm. kipujen lievityksessä, vähentää ja laukaisee lihasjännityksiä, vähentää pahoinvointia, kohottaa mielialaa sekä parantaa unen laatua ja määrää. Englannissa tehdyn kyselyn mukaan yli puolet kyselyyn osallistuneista 300 MS-potilaasta käytti kannabista mm. invalidisoivien jalkaspasmien poistamiseen. Tulokset esiteltiin kymmenennessä maailman kipukonferenssissa (10th World Congress on Pain; lähde http://www.msrc.co.uk/index.cfm?fuseaction=show&pageid=1813).

... mutta ei Suomessa?

Valitettavasti Suomessa asiasta ei edes puhuta. Muualla Euroopassa (ei kuitenkaan Ruotsissa) ja Kanadassa ollaan huomattavasti valveutuneempia tämän asian suhteen ja kannabis onkin yleisesti käytettävissä ja hyväksytty yhtenä hoitomahdollisuutena MS-potilaille. Näin ei ole Suomessa.

Suomessa MS-tautia sairastaa yli 6000 henkilöä. Näistä n. 2500 saa taudinkulkua muuntavaa lääkehoitoa (pääosin joko beetainterferonia tai glatirameeriasetaattia). Hoidon kustannukset olivat vuonna 2006 yli 32 miljoonaa euroa. Taudinkulkua muuntavalla lääkehoidolla yritetään hidastaa taudin etenemistä ja vähentää pahenemisvaiheita. Lisäksi oireenmukaista lääkitystä on käytössä todella laaja kirjo - kipulääkkeet, kortisoni, epilepsialääkkeet, lihasjännitystä poistavat lääkkeet, masennuslääkkeet, unilääkkeet, ... lista on loputon ja sivuvaikutusten lista on varmasti yhtä pitkä. Yleisesti käytettävät lääkkeet korvataan tietyn omavastuun jälkeen 100 % yhteiskunnan toimesta. MS-potilaasta tuleekin melkoinen rahastusautomaatti lääkeyhtiöille.

Näyttää siltä, että kannabispohjainen lääkitys halutaan pitää marginaalisena, mieluiten lähes olemattomana ilmiönä. Muutoin joku voisi tajuta, että hei, tämän lääkkeenhän voisi valmistaa itsekin aivan erilaisin kustannuksin. Riittävillä annostuksilla kannabis voisi korvata sekä taudinkulkua muokkaavaa lääkitystä että oireiden lääkitystä, tai sitten toimia "perinteisesti" MS-taudin hoitoon käytettyjen lääkkeiden rinnalla.

Bedrocan-lääke (joka on kannabiksen kukintoa) maksaa 12 e/g. Oireiden hoitoon MS-potilaalla sitä menee noin 1-4 grammaa päivässä. Bedrocania on periaatteessa mahdollista saada reseptillä MS-tautiin, jos sattuu myönteisen lääkärin löytämään ja kaikki luvat menevät läpi. Kuukausikustannukset ovat 360 - 1440 euroa. Bedrocania Kela ei korvaa, koska lääkkeestä ei ole vielä tarpeeksi kokemuksia (kauankos sitä kannabista on ihminen käyttänyt...)! STM:n mukaan Bedrocanin korvattavuutta saadaan vielä odottaa pitkäänkin, koska käyttökokemusta ja tutkimuksia lääkkeestä on niin vähän.

Täytyy siis olla 1) parantumattomasti sairas ja 2) rikas. Ja mielellään vielä hieman rikkaampi tai ainakin hyväonninen lääkärin suhteen, sillä ensisijaisesti lääkärit ilmeisesti määräävät mieluummin Sativexia (lääke, jossa kannabiksesta on ekstraktoitu vaikuttavia aineita ja paketoitu suihkeen muotoon) tai Nabilonea (synteettinen kannabinoidivalmiste; USA:ssa nimellä Marinol) Bedrocanin sijaan. Sativexin kuukausihinnaksi MS-taudin hoidossa tulee noin 2000 euroa! Nabilone on edullisempi, 20 kpl paketin hinta on n. 230 e ja päiväannos 2-6 tablettia, jolloin kuukausihinnaksi tulee n. 700-2100 euroa. Myös Sativexin ja Nabilonen, mikäli reseptin yleensä saa, joutuu potilas maksamaan kokonaan itse. Suomessa on saamieni tietojen mukaan 20.4.2008 mennessä kirjoitettu MS-potilaille vain kaksi kannabinoideja sisältävää lääkereseptiä: yhdelle potilaalle Bedrocan-resepti ja toiselle Nabilone-resepti. (viitteitä mm. http://www.hamppu.net/forum/viewtopic.php?t=28299, http://www.mscrossroads.org/cgibin/YaBB.cgi?num=1188469424/109#109 ja http://www.msmaailma.fi/forum/topic/multiple-sklerose-cannabis-ja-ms-tauti-22567.htm ja henk.koht. viestien vaihdot)

Päivitys 20.4.2008 23:32: Nabilonella ei ole maahantuojaa Suomeen ja lääkkeen varastot on käytetty loppuun, joten uusia Nabilone-reseptejä ei luultavimmin kirjoiteta ja vanha(t) korvataan Sativex-resept(e)illä.
Päivitys 16.5.2008: Toukokuun -08 alussa saadun tiedon mukaan Nabilonella onkin jälleen maahantuoja, joten uusiakin reseptejä lienee mahdollista saada.

Bedrocan-reseptin saamisen esteenä voi olla myös aikaisempi huumausainerikos, esim. kannabiksen käyttörikos tai kiinnijääminen kannabiksen kasvatuksesta. Valmistamalla itse lääkkeensä MS-potilas saattaa samalla varmistaa sen, ettei kiinni jäätyään voi enää reseptiä saadakaan... :|

Mikäli reseptin johonkin edellellä mainituista tarjolla olevista valmisteista jaksaa taistella itselleen, on lääke siis kustannettava itse. Samaan aikaan yhteiskunta olisi valmis korvaamaan yli 1000 euroa kuukaudessa niistä muista lääkehoidoista. Ja samaan aikaan, saman lääkkeen voi/voisi itse kasvattaa (jos toimintakykyä on) muutamalla kymmenellä eurolla kuukaudessa - mutta tämäpä ei käy.

MS-sairas ei voi Suomessakaan laittaa lääkepuskia kasvamaan ilman pelkoa laillisista sanktioista. Tilanne ei ole siis juurikaan kovasti parjattua Ruotsia parempi, Susanne Erikssonia vastaavaa tragediaa ei vain vielä ole täällä tapahtunut. Varmasti täälläkin otetaan sairaalta lääke pois ja raahataan sairaana ja ilman lääkkeitä huonontuneessa kunnossa oikeusjärjestelmän läpi. Kiitoksena yhteiskunnan varojen säästämisestä saa sakot ja mahdollisesti ehdollistakin. Aivan varmasti palkkioksi ei tule Bedrocan-reseptiä - vaikka tulisikin, mistä rahat? Sakotkin pitää rahassa maksaa, vai pitäisikö ne mennä istumaan linnaan... Ja saisiko sinne sitä Bedrocania... Ja sairaus etenee koko ajan. Se ei odota oikeusistuimen päätöstä eikä lainsäätäjien vetkuttelua asian suhteen.


Ketä tässä suojellaan ja miltä?

Ainakin lääkeyhtiöitä, voittojen menettämiseltä.


Kannabis myös MS-taudin vaurioita parantavana lääkkeenä

Kannabis ei ole vain oireita lievittävä lääke MS-taudissa. Toki sekin tulisi Suomessa välittömästi tunnustaa ja tarjota sairaille tämä myrkytön lääke yhdeksi vaihtoehdoksi. Mutta oireiden hoitamisen lisäksi kannabis voi olla myös kokonaisvaltaisesti MS-taudin edistymistä hidastava ja jopa sen aiheuttamia vaurioita korjaava lääkitys. Tämä on jotain, mihin eivät 10 000 e vuodessa maksavat taudinkulkua sörkkivat lääkkeet pysty.

Kannabis on ainutlaatuinen lääke hermoston suojaksi. Elimistön oman endokannabinoidijärjestelmän eräs tehtävä on hermoston suojaus. MS-taudissa keskushermostoon tunkeutuneet T-solut erittävät gammainterferonia, joka estää endokannabinoidien tuotantoa. Ulkoisella kannabinoidilääkityksellä saavutetaan kuitenkin reseptorien aktivoitumisen kautta vastaava hermoston suojaus kuin normaalitilassa endokannabinoideilla.

Olen listannut muutamia tutkimuksia ja artikkeleita liittyen MS-tautiin ja sen eläinmalleihin sekä kannabinoidien (sisäsyntyisten ja ulkoisten) vaikutuksista hermostossa ja erityisesti MS-taudissa. Jokaisen tutkimuksen jälkeen on lyhyesti kerrottu, mistä tutkimuksessa on kyse. En ole lähtenyt suomentamaan tutkimuksia kokonaisuudessaan, siihen eivät valitettavasti resurssini riitä. Lukuisia muitakin tutkimuksia aiheesta löytyy, tässä on vain muutama.


Sanastoa
  2-AG
  2-arakidonyyliglyseroli on anandamidin ohella toinen tärkeä sisäsyntyinen eli endogeeninen kannabinoidi

  Agonisti
  eli "reseptorinaktivoija" on yhdiste, joka aktivoi elimistön viestimolekyylien tavoin kohdereseptoriaan ja käynnistää siihen kytkeytyvän solun fysiologisen signaalinvälitysmekanismin

  Antigeeni
  mikä tahansa molekyyli, joka aiheuttaa elimistössä immuunivasteen.

  CB1-reseptorit
  pääosin keskushermostossa sijaitsevia kannabisreseptoreita

  CB2-reseptorit
  pääosin muualla kuin keskushermostossa sijaitsevia kannabisreseptoreita

  EAE
  experimental autoimmune encephalomyelitis, MS-taudin (eräs) eläinkokeissa käytettävä eläinvastine

  eCB
  anandamidi, 2-AG:n ohella toinen tärkeä endogeeninen kannabinoidi (endokannabinoidi)

  Endokannabinoidi
  ihmiselimistön tuottama, sisäsyntyinen (endogeeninen) kannabinoidi

  Fagosyytti
  fagosyytit ovat syöjäsoluja, elimistön immuunijärjestelmään kuuluvia soluja, jotka tuhoavat elimistöön päässeitä mikrobeja

  Mikroglia
  keskushermoston fagosyyttisoluja

  Myeliini
  Hermosäikeitä ympäröi myeliinikerros, ns. myeliinituppi, joka toimii eristeenä ja nopeuttaa sähköisen viestin kulkua. MS-taudissa myeliini vaurioituu (demyelinaatio). Myeliinin korjautumista kutsutaan remyelinaatioksi.

  Patogeeni
  taudinaiheuttaja

  Patogeneesi
  taudin synty

  T-solut
  Lymfosyyttien eli imusolujen toinen päätyyppi, auttavat tuhoamaan solujen sisällä eläviä taudinaiheuttajia. CD4+-T-auttajasolut ovat aiheuttavat tulehduksen MS-taudissa.

  Theilerin virus
  MS-taudin (eräs) eläinkokeissa käytettävä eläinvastine

Tutkimukset ja artikkelit

Therapeutic Action of Cannabinoids in a Murine Model of Multiple Sclerosis (2003)
http://www.jneurosci.org/cgi/content/abstract/23/7/2511
  MS-taudin eläinvastineessa (Theilerin virus) havaittiin hoidon synteettisillä kannabinoideilla WIN 55,212-2 (epäselektiivinen CB1/CB2-reseptoreille), ACEA (CB1-agonisti), and JWH-015 (CB2-agonisti) auttavan vähentämään neurologisia vaurioita. Kannabinoidit:
  - vähensivät mikroglia-solujen aktivaatiota ja tähän liittyvien antigeenien määrää
  - vähensi selkäytimeen tunkeutuneiden CD4+-T-auttajasolujen määrää
  - toi pitkäaikaista motoorisen toimintakyvyn parannusta
  - vähensivät tulehdusta ja edistävät remyelinaatiota
  Parhaat tulokset saavutettiin Win 55,212-2 epäselektiivisellä (eli sekä CB1- että CB2-reseptoreja aktivoivalla) kannabinoidilla (kannabiskasvin THC on Win 55,212-2:ta vastaava sekä CB1- että CB2-reseptoriin sitoutuva luonnollinen kannabinoidi, suom. huom.).
Cannabinoids inhibit neurodegeneration in models of multiple sclerosis (2003)
http://brain.oxfordjournals.org/cgi/con ... 26/10/2191
  MS-taudin eläinvastineessa (EAE) kannabinoidijärjestelmän todetaan olevan hermostoa suojaava. Ulkoisesti annetut CB1-agonistit (eli käytännössä kannabinoidit) voivat tarjota huomattavaa hermoston suojausta EAE:stä johtuvassa immuunijärjestelmän hyökkäyksessä. Näin ollen oireiden lievittämisen lisäksi kannabis voi myös hidastaa MS-taudissa ja ehkä muissakin taudeissa esiintyviä hermostoa rappeuttavia prosesseja.
Experimental autoimmune encephalomyelitis disrupts endocannabinoid-mediated neuroprotection (2006)
http://www.pnas.org/cgi/content/abstract/103/16/6362
  EAE sekoittaa endokannabinoidiohjatun hermoston suojausjärjestelmän. Normaalisti terveet solut leesioiden (vaurioituneiden hermoston kohtien) ympärillä erittävät endokannabinoideja, mikä aktivoi niiden kannabisreseptoria ja vähentää vaurion leviämistä. T-solujen tuottama gammainterferoni estää endokannabinoidien muodostusta, jolloin suojamekanismin toiminta häiriintyy. Kannabinoidireseptorit ovat silti yhä toimintakykyisiä, joten ulkoisen kannabinoidipohjaisen lääkkeen käyttö suojajärjestelmän aktivoimiseksi on mahdollista.
Multiple sclerosis may disrupt endocannabinoid brain protection mechanism (2006)
http://www.pnas.org/cgi/content/full/103/16/6087
  MS-tauti saattaa sekoittaa endokannabinoidiohjatun aivojen suojausjärjestelmää. T-solujen tuottama gammainterferoni estää endokannabinoidien (eCB ja 2-AG) muodostusta, jolloin solujen suojamekanismin toiminta häiriintyy. Kannabinoidireseptorit ovat silti yhä toimintakykyisiä, joten ulkoista lääkitystä voidaan käyttää. Tulokset selittävät osaltaan biokemiallisia mekanismeja MS-potilailla havaittujen positiivisten hoitotulosten taustalla kannabinoiditerapioita käytettäessä.
Nykykäsitys multippeliskleroosin patogeneesista (2006)
http://www.terveysportti.fi/terveysport ... o96003.htm
(sama html-versiona, ei kuvia: http://www.terveysportti.fi/terveysportti/Dlehti2.tunnista?a=Y&t=H&fname=duo96003.htm)
  Artikkeli on suomeksi ja on hyvä lukea asioiden ymmärtämisen ja mm. sanaston vuoksi, vaikkei endokannabinoidijärjestelmää mainitakaan.
The endocannabinoid system is dysregulated in multiple sclerosis and in experimental autoimmune encephalomyelitis (2007)
http://brain.oxfordjournals.org/cgi/con ... 30/10/2543
  Aikaisemmissa tutkimuksissa on havaittu kannabinoidien sekä tulehdusta estävät että hermoston suojaa (neuroprotektiota) tarjoavat ominaisuudet. Tutkimuksessa mitattiin MS-potilaiden endokannabinoidipitoisuuksia, jotka olivat alhaisemmat kuin kontrolliryhmällä. Samaa tutkittiin hiirillä ja lisäksi CB1-reseptorien aktivointia. CB1-aktivointi esti EAE:n tautia levittävää viestiliikennettä, mutta ei taudin leviämisen estämiseen liittyvää viestiliikennettä. Tutkimuksen mukaan endokannabinoidijärjestelmä voi olla hyödyllinen MS-taudin hoidossa.

Linkkejä:

Wikipedian artikkeli MS-taudista
Kannabis ja kannabinoidit lääketieteessä - missä mennään? Artikkeli Avain-lehden palstalla "Tutkimuksessa tapahtuu".
Käypä hoito -suositus: MS-taudin lääkehoito ja kuntoutus
Susanne Erikssonin tapaus

Tutustu myös seuraaviin:
Huumetsaarin Jouluyö - Sarjakuvakertomus huumekieltolakien historiasta
Jack Hererin kirja Keisarilla ei ole vaatteita! Kirja vastaa osaltaan kysymykseen: "miksi tämä kaikki häly kannabiksesta?"
Run from the cure - Hamppu syövän hoidossa ja parantajana; kertoo oman osuutensa lääketehtaiden motiiveista ja kieltolain älyttömyydestä
Ei mikään pilviveikko - turkulainen "Aulis", Suomen ensimmäinen virallinen lääkekannabiksen käyttäjä

_______________
Muokkaukset:
20.4. päivitetty Nabilonen annostusta realistiseksi, 2 oli minimiannostus. Lisätietoja Nabilonesta.
16.5. Nabilonella onkin jälleen maahantuoja
Viimeksi muokannut med_posak, 16.5.2008 7:19. Yhteensä muokattu 2 kertaa.

med_tihar
Liittynyt: 1.1.1970

Re: MS-tauti eli multippeliskleroosi

ViestiKirjoittaja med_tihar » 21.4.2008 10:07

Erinomainen kooste aiheesta,kiitos.

med_rikar
Liittynyt: 1.1.1970

Re: MS-tauti eli multippeliskleroosi

ViestiKirjoittaja med_rikar » 3.6.2008 14:22

med_lukep kirjoitti:Iltaa!Sairastan MS-tautia ja käytän lihasten spastisuuden hoitoon,hermopohjaseen silmänkipuun sekä unilääkkeeksi kannabista.
Lihasten jäykkyyteen olen kokenut erittäin tehokkaaksi lääkkeeksi,rentouttaa samantien lihaksiston eikä spastisuus vaivaa.Ja näin ei myöskään häiritse unta.
Silmäkipuunkin auttaa elelleen aivan mallikkaasti.
Käytän siis lähinnä indica-pitoisia lajikkeita MS-taudin hoidossa,enkä käytä muita lääkkeitä!
Tästä vielä kammetaan lekurin kanssa mutta aika näyttää..


Saako tiedustella missä muodossa ja millä tavalla nautit lääkekannabiksen ?

med_lukep
Liittynyt: 1.1.1970

Re: MS-tauti eli multippeliskleroosi

ViestiKirjoittaja med_lukep » 5.6.2008 15:42

Menee tällä hetkellä Nabilonen muodossa.

Avatar
MS-potilas
Liittynyt: 1.1.1970

Re: MS-tauti eli multippeliskleroosi

ViestiKirjoittaja MS-potilas » 30.6.2008 12:52

Hei!

Olen avannut hamppu.net:in suosiollisella avustuksella blogin, jossa kerron kokemuksiani kannabiksen käytöstä MS-taudin hoidossa. Suuri kiitos hamppu.net:in ylläpidolle turvallisen blogipaikan tarjoamisesta. :)

Kuva
hamppu.net/mspotilas

t. MS-potilas

med_konop
Liittynyt: 1.1.1970

Re: MS-tauti eli multippeliskleroosi

ViestiKirjoittaja med_konop » 30.6.2008 22:02

Moro,
olisko kellään kokemuksia hyvistä lääkelajeista MS-taudin hoitoon?
mielummin ei kovin jumittavaa kun muutenki on välillä liikkuminen vähän hankalaa.

Yritin haulla ettiä, mut ei tunnu löytyvän mitään,
olisi hyvä jos se toimis myös reuman hoidossakin tai joku muu laji sille.

Itse sain MS-tuomion 1996,
selkäranka reuma oireili paria vuotta aiemmin, varmuus tuli vasta pari vuotta sitten.

Olen aloittanut kasvatuksen 3 viikkoa sitten,
kyseessä siis 1. kerta, lajikkeeksi otin Early Bud muuta ei taida olla lääkelajike ollenkaan,
viikkoa myöhemmin hankin Low Ryderin ja NL x Shivan siemeniä,
NL x Shi taitaa olla jotain lääkinnällistä vaikutusta mutta taitaa olla melko jumi tavaraa
ettei uskalla ottaa ku myöhään illalla vasta, jos ja kun saan satoa.

Rakensin itselleni Bubbler/Drip Feed sydeemin viikonlopun aikana,
olisi hyvä saada siihen joku kunnon lääkelajike kasvamaan,
on siis nyt käyttämättömänä tuossa kun etsiskelen kunon lääkelajia,
mutta taitaa olla niin että joku laji sopii toiselle paremmin kun taas jollekkin toiselle ei,
mutta kun sais edes jotain tietoo mistä lajeista kannatta alkaa kokeilee ettei tarvi itseänsä
köyhäinkotiin maksella joka lajin kokeilusta.

Kiitos.

Avatar
MS-potilas
Liittynyt: 1.1.1970

Re: MS-tauti eli multippeliskleroosi

ViestiKirjoittaja MS-potilas » 12.7.2008 7:51

med_konop kirjoitti:Moro,
olisko kellään kokemuksia hyvistä lääkelajeista MS-taudin hoitoon?
mielummin ei kovin jumittavaa kun muutenki on välillä liikkuminen vähän hankalaa.

Indicapainotteisiin lajikkeisiin assosioitu ns. jumitus on mielestäni enemmän psykologista kuin oikeaa liikuntakyvyn huononemista. Siinä missä terve ihminen indicaa nautittuaan saattaa lihasten rentoutuessa "liimautua sohvaan toimintakyvyttömänä", kipujen lievitystä saava voikin mahdollisesti nousta sieltä sohvalta (tai sängystä) tekemään jotain, mikä ei kipujen kanssa olisi mahdollista.

MS:n osalta (ja omakohtaisten kokemusteni puolesta) lajikekysymykseen vastasin blogini kommentissa: http://hamppu.net/mspotilas/?p=1#comment-16

med_konop
Liittynyt: 1.1.1970

Re: MS-tauti eli multippeliskleroosi

ViestiKirjoittaja med_konop » 12.7.2008 8:24

Kiitos vastauksestasi.
No, itseäni idicat kyl väsyttää niin paljon etten voi sitä päiväkäytössä ainakaan ottaa,
ilta sopisi indicoille paremmin ja päivällä vois sit kokeilla sativaisempaa hybridiä.

Vieras

Re: MS-tauti eli multippeliskleroosi

ViestiKirjoittaja Vieras » 12.7.2008 12:09

Tsemppiä teille!
Mikäli teidän puskat viedään, niin annan mieluusti omista sadoista kotiinkuljetuksella. (mut älkää just nyt kärähtäkö)

med_tihar
Liittynyt: 1.1.1970

Re: MS-tauti eli multippeliskleroosi

ViestiKirjoittaja med_tihar » 12.7.2008 12:10

Tervehdys,

itselläni ei ole MS diagnosoitu, isälläni sen sijaan on. Mutta sitä diagnoosia odoteltiin parikymmentä vuotta ja oireet ovat minullakin olleet hyvin samankaltaisia kuin mitä hänellä aikoinaan. Elikä tunnen kyllä sairauden omituisuuden vierestä seuranneena.

Hyvin todennäköisesti myös isoäidilläni oli MS- tyyppisiä oireita mutta diagnoosia ei koskaan tehty. Lääkitsen itseäni osittain tuosta syystä ikäänkuin ennalta... ja ei, tämä ei kuitenkaan ole tekosyy polttamiseen, polttaisin muutenkin.

Mutta esim. koko tänä vuonna en ole joutunut syömään juuri ollenkaan tulehdus- tai muita kipulääkkeitä enkä uni- tahi rauhoittavia. Kyllä tässä joku yhteys on ilman muuta, hampulla on selvä osuutensa asiaan. Noita kaikkia lääkkeitä on pahimmillaan mennyt aivan perkeleesti,jos ruma sana sallitaan. Hermosto kokonaisuudessaan pelaa selvästi paremmin näin, olen työkykyinen ja suht. siedettävä ihminen nykyään.


Mutta aiheeseen : Skunk#1 on ollut oikein positiivinen tuttavuus, ensimmäinen oma satoni on purkissa ja siitä löytyy melko erilaisia fenoja. Mikään "jumilajike" tämä ei ole, toisaalta ei ihan älytön vauhtiheinäkään. Pienen totuttelun jälkeen olen oikein tyytyväinen tähän balanssiin, toimintakyky pysyy, olo on kirkas ja rento. Ei tule tyhmäksi.

Helppo kasvattaa ja satoisa. Kokeilen kohta myös Jack Hereriä , ovat kehuneet tehokkaaksi.

Kannattaa kokeilla eri lajikkeita, on ihan hyvä vaihdella välillä joka tapauksessa.

med_konop
Liittynyt: 1.1.1970

Re: MS-tauti eli multippeliskleroosi

ViestiKirjoittaja med_konop » 14.7.2008 10:10

Sain vähän aikaa sitten maistiasiksi DPxLR:ää,
perjantaina hiisasin ~0,3g kyseistä tavaraa joka oli kyl ihan liikaa mulle,
4:n tunnin totaali sohvalukko mutta eipä ole spastisuutta eikä kipuja tullut vieläkään,
eli lääke kyllä toimii mutta nyt pitäisi kokeilla sopivaa määrää jolla oireet katoaa,
eikä esiinny jumeja joita ainakin tulee " överi " hiisauksesta.

Ainetta ei enää ikävä kyllä ole,
mutta omaa satoa EB:stä saanen 40 - 60 pvän kuluttua kun molemmat kasvini kukkivat jo,
tosin kyseessähän on indica lajike jolloin en voi sitä ottaa muutoin kun illalla,
indicat kun mulla tuppaa väsyttämään ni vietävästi ( kokeillut joskus 20v sitten ).

med_tihar
Liittynyt: 1.1.1970

Re: MS-tauti eli multippeliskleroosi

ViestiKirjoittaja med_tihar » 15.7.2008 13:07

med_konop kirjoitti:tosin kyseessähän on indica lajike jolloin en voi sitä ottaa muutoin kun illalla,
indicat kun mulla tuppaa väsyttämään ni vietävästi ( kokeillut joskus 20v sitten ).


Kun toleranssi pikkuisen nousee niin indica voi ihan hyvin toimia päivälläkin ilman liikaväsyä , pikkuannoksena.

Hyvin pienet määrät riittävät minulla lääkekäyttöön, saatan polttaa välillä pitkiäkin kausia päivittäin mutta en silti välttämättä minkäänlaiseen "pilveen" saakka.


Palaa sivulle “Kannabiksen lääkekäyttö”

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 0 vierailijaa