Pienet uutiset 2017

Päihdepolitiikka, tiedotusvälineet, lainsäädäntö
Alueen säännöt
Politiikka ja media
Tämä alue on tarkoitettu kannabis- ja päihdepolitiikasta keskusteluun.

Alue on erittäin tiukasti moderoitu; lue ohjeet ennen kirjoittamista. Alueelle kuulumattomat keskustelut siirretään Tuhkakuppiin.
Kirjoita viestisi asialliseen ulkoasuun. Ylläpidolla on oikeus muuttaa epäasiallisen viestin sisältöä tai poistaa viesti.
savuseppo
Viestit: 1404
Liittynyt: 2.11.2015

Re: Pienet uutiset 2017

ViestiKirjoittaja savuseppo » 10.8.2017 15:14

Alkoholin liikakäyttö rajussa kasvussa Yhdysvalloissa – ongelman pelätään jääneen opioidi- ja kannabiskeskustelun jalkoihin

Alkoholinkäytön ongelmat ovat tutkimuksen mukaan lisääntyneet erityisesti naisten ja vähemmistöjen keskuudessa.

YHDYSVALLOISSA kärsitään alkoholin liikakäytön aiheuttamasta kansaterveydellisestä kriisistä, joka jää kuitenkin opioidiepidemian ja kannabiksen laillistamista koskevan keskustelun jalkoihin, julistaa The Washington Times -lehti.

Artikkelissa viitataan keskiviikkona julkaistuun tutkimukseen, joka on koonnut yhteen tietoa eri väestöryhmien alkoholinkäytöstä 11 vuoden ajalta. Tutkimuksen on tehnyt Yhdysvaltain terveysviraston osasto, joka on keskittynyt tutkimaan alkoholin ongelmakäyttöä ja alkoholismia.

TUTKIJOIDEN mukaan alkoholin riskikäyttäjien määrä kasvoi vuosiparista 2001–2002 vuosiin 2012–2013 lähes 30 prosenttia.

Ongelmat lisääntyivät erityisesti naisten ja tummaihoisten joukossa. Alkoholiriippuvaisten naisten määrä kasvoi tutkimusvälillä 83,7 prosenttia. Tummaihoisten joukossa kasvu oli jopa 92,8 prosenttia.

”Tämä kasvu muodostaa kansanterveydellisen kriisin, joka on ehkä jäänyt vähemmän käytettyjen aineiden (kannabis, opiaatit ja heroiini) lisääntyneen käytön varjoon”, tutkijat kirjoittavat.

HELSINGIN SANOMIEN Yhdysvaltain kirjeenvaihtaja Laura Saarikoski kirjoitti aiemmin kesällä Yhdysvaltoja riivaavasta huume-epidemiasta. Ohiossa Daytonin kaupungissa, jossa Saarikoski vieraili kasvavana ongelmana ovat muun maan tapaan erityisesti opioidit.

http://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000005320565.html

savuseppo
Viestit: 1404
Liittynyt: 2.11.2015

Re: Pienet uutiset 2017

ViestiKirjoittaja savuseppo » 10.8.2017 22:04

Ex-pelaajalta erikoinen puheenvuoro: suosittelee kannabista huippupelaajille - "Se on minunlaisilleni taivaanlahja"

Entinen NFL-pelaaja Ryan O’Callaghan kärsi urallaan kipulääkeriippuvuudesta.

Ryan O'Callaghan on kohauttanut erikoisella lausunnollaan.
Entinen NFL-pelaaja suosittelee huippupelaajille kannabiksen polttamista.
Lääkeriippuvuudesta kärsinyt O'Callaghan vaihtoi kipulääkkeet kannabikseen uran jälkeen.

Hurjia tällejä peleissä saanut pelaaja popsi jatkuvasti särkylääkkeitä, jotta kivut pysyisivät loitolla. Ei siis ihme, että mies jäi lopulta koukkuun lääkkeisiin.

O'Callaghan kertoo nyt USA Todayn haastattelussa päässeensä eroon lääkeaddiktiosta kannabiksen avulla.

- Minunlaisilleni ihmisille kannabis on taivaanlahja, koska en halua ottaa enää pillereitä.

Lääkeriippuvuuden vaihtuminen pilvenpoltteluun saattaisi kuulostaa äkkiseltään uudelta addiktiolta, mutta O'Callaghan on eri mieltä.

- Kannabis ei aiheuta riippuvuutta. Ihmiset, jotka sanovat niin, eivät ole polttaneet sitä. Minulla on taipumusta riippuvuuksiin, eikä se ole sitä.

34-vuotias ex-pelaaja tietää, että NFL:ssä kannabiksen polttelua ei katsota hyvällä. O'Callaghanin mielestä sarjan olisi syytä ottaa rennommin höpöhöpöheinän suhteen.

- He tietävät, että se on harmitonta, eikä se paranna suorituskykyä. Tiedän pelaajia, jotka ovat pelanneet pilvessä, O'Callaghan sanoo.

New England Patriotsissa ja Kansas City Chiefsissä pelannut järkäle sanoo, että kannabis on mitä mainioin keino rentoutua kesken hektisen kauden.

- NFL voi olla hyvinkin stressaavaa, etkä voi oikein tehdä asialle mitään. Sätkän polttaminen on melko harmitonta. Oikeasti.

http://m.iltalehti.fi/urheilu/201708102 ... 4_ur.shtml

savuseppo
Viestit: 1404
Liittynyt: 2.11.2015

Re: Pienet uutiset 2017

ViestiKirjoittaja savuseppo » 11.8.2017 18:55

Tutkimus: Kannabis kolminkertaistaa riskin kuolla verenpainetautiin

Kannabikseen liittyvät lääketieteen uutiset ovat usein myönteisiä. Edullisesti kasvatettava rikkakasvi voi olla tehokas lääke moneen eri sairauteen. Nyt kannabiksen liiallisella käytöllä on kuitenkin todettu olevan vaikutuksia verenpainetaudin syntymiseen ja siihen kuolemiseen.

Georgian yliopistossa on toteutettu tutkimus, jonka mukaan kannabiksen viihdekäyttö lisää verenpainetautiin sairastumisen riskiä jopa kolminkertaisesti. 20 vuotta kestäneeseen tutkimukseen osallistui 1.200 henkilöä. Tutkijoiden mukaan marihuana lisäsi verenpainetautiin sairastumisen riskiä enemmän kuin tavallisten savukkeiden polttaminen.

Tutkijat epäilevät, että kannabiksessa oleva tetrahydrokannabinoli lisää verenpainetta. Korkea verenpaine rasittaa sydäntä. Verenpainetasoon vaikuttavat myös perimä ja elintavat.

https://www.stara.fi/2017/08/11/kannabi ... netautiin/

savuseppo
Viestit: 1404
Liittynyt: 2.11.2015

Re: Pienet uutiset 2017

ViestiKirjoittaja savuseppo » 12.8.2017 18:20

Kannabistuotteet ovat kymmeniä kertoja vahvempia kuin 1960-luvulla – Lääketiede pohtii, onko kannabis lääke vai myrkky

Kannabiksen laillistaminen lääkekäyttöön lisääntyy maailmalla, vaikka tieteellinen tieto huumekasvin hyödyistä ja haitoista on vielä puutteellista.

Kannabiksen laillistaminen lääkekäyttöön lisääntyy maailmalla, vaikka tieteellinen tieto huumekasvin hyödyistä ja haitoista on vielä puutteellista. Parhaillaan tutkitaan elimistön omia molekyylejä, jotka toimivat kannabiksen tavoin. Menetelmistä odotetaan keinoja kivunlievitykseen ja sairauksien hoitoon.

Hamppu- eli kannabiskasvia (Cannabis sativa) on hyödynnetty lääkinnällisesti jo tuhansia vuosia. Sitä käytetään muun muassa pitkittyneiden kiputilojen lievittämiseen, syöpähoitoihin liittyvän pahoinvoinnin helpottamiseen ja ruokahalun lisäämiseen. Kannabiksen tehosta näihin vaivoihin on näyttöä, mutta huumaavat ainesosat ja haittavaikutukset estävät sen laaja-alaisen käytön lääkkeenä.

Väitteet marihuanan lääkinnällisestä tehosta ja asenteiden lieventyminen ovat kiihdyttäneet kannabiksen vapautumista maailmalla. Yksityiskohtainen tutkimustieto kasvin ainesosien toiminta- ja vaikutusmekanismeista sekä hyödyistä ja haitoista puuttuu kuitenkin edelleen.

Lääkekannabis on kasvattanut suosiotaan esimerkiksi opioidilääkityksen korvaajana sen väitetyn tehon ja huomattavasti pienemmän riippuvuuspotentiaalin vuoksi. On myös syytä huomioida, että kannabiksen tappavan yliannostuksen riski on mitättömän pieni.

Haittoihin kuuluvat ennen kaikkea päihtymystilaan liittyvän koordinaatio- ja reaktiokyvyn sekä muistin heikkeneminen. Pitkään jatkuneeseen suurten annosten käyttöön liittyy hengitysteiden sairauksien, riippuvuuden ja psykoosin riski. Nuorilla etenkin marihuanan polttamisen haitat ovat moninkertaiset aikuisiin verrattuna.

Valvotuissa olosuhteissa kasvatettua hamppua käytetään lääkekannabiksen valmistukseen.

Kannabis on useita valmisteita

▪Kannabis eli marihuana on hamppukasvista saatavien erilaisten päihde- ja lääkeaineiden yleisnimitys.
▪Suurin osa kasvin psykoaktiivisista ainesosista sijaitsee sen emikukinnoissa, jotka ovat mikroskooppisten sienimäisten hartsirauhasten eli trikomien peitossa. Trikomit ovat vastuussa kannabiksen päihdyttävistä ja lääketieteellisistä vaikutuksista.
▪Valmisteiden psykoaktiivisista ainesosista delta-tetrahydrokannabidoli (THC) on päihdyttävin. Kuivatun kukinnon THC-pitoisuus voi vaihdella 0,35–30 prosentin välillä. Kasvin kannabinoidipitoisesta hartsista erotellun hasiksen tai kannabisöljyn THC-pitoisuus voi olla huomattavasti korkeampi – jopa lähemmäs sata prosenttia.
▪Päihteenä kannabista käytetään yleisimmin vesi- tai tavallisessa piipussa tai sätkissä polttamalla. Nykyään myös kannabiksen höyrystäminen on varsin yleistä, sillä höyrystäessään kannabista käyttäjä ei altistu palamisesta syntyneille yhdisteille. Kannabista voi sekoittaa myös ruokaan tai juomaan.
▪Kannabissavu sisältää tervaa huomattavasti enemmän kuin tavallinen tupakka. Jos kannabista poltetaan tupakkaan sekoitettuna, nikotiiniin voi syntyä nopeasti psyykkinen ja fyysinen riippuvuus.
▪Psyykkinen riippuvuus kannabikseen voi kehittyä, jos kannabista käytetään säännöllisesti. Arviolta joka kymmenes käyttäjä on riippuvainen.

Lähde: Päihdelinkki.fi


Tiede tutkisi, laki kieltää
Marihuana luokitellaan 1. luokan huumeeksi liittovaltion tasolla Yhdysvalloissa. Tämän takia lupien saaminen kasvin tutkimiseksi on vaikeaa. Myös Suomessa marihuana on luokiteltu laittomaksi huumausaineeksi, jonka käyttö on rikos.

”Kannabistutkijoiden on turhauttavaa seurata marihuanan vapautumista ilman tiedeyhteisön panosta. Uskon, että marihuanalla on lääkinnällisiä vaikutuksia. Meidän on voitava selvittää, mihin sairauksiin ja missä olosuhteissa se tehoaa. Nyt kannabiksen markkinoijat voivat väittää asiakkaille mitä tahansa, mutta väitteiden takana ei ole vankkaa tutkimustietoa”, kritisoi neurobiologian professori Margaret Haney, joka tutkii huumeiden väärinkäyttöä Columbian yliopistossa New Yorkissa.

Kaksi vaikuttavaa yhdistettä
Hamppukasveista on eristetty yli 400 kemiallista ainesosaa, joista kannabinoideja on yli sata. Kannabinoidit ovat vastuussa psykoottisista ja lääkinnällisistä vaikutuksista. Niistä tunnetuin on päihdyttävä THC (tetrahydrokannabinoli), joka hämärtää tajuntaa, aiheuttaa häiriöitä ajattelussa ja hidastaa liikkeitä, mutta poistaa myös kipua.

Tuoreessa saksalaistutkimuksessa vanhojen hiirten muisti ja oppiminen yllättäen paranivat THC:n käytön myötä, kun nuoremmilla hiirillä nämä tiedolliset toiminnot heikkenivät. Vanhojen hiirten aivojen havaittiin nuorentuneen, sillä muistikeskus hippokampuksessa oli muodostunut uusia kytkentöjä hermosolujen välille. Tutkimuksesssa käytettiin pieniä annoksia THC:ta.

Kannabiksen toinen pääyhdiste on kannabidioli eli CBD. Sillä ei ole päihdyttävää vaikutusta, vaan CBD lievittää ahdistusta, masennusta, kipua ja suojaa tulehduksilta. CBD on lääkekäytön kannalta kasvin kannabinoideista merkittävimpiä.

Kuva
Päihtymistä aiheuttava thc vaikuttaa näihin aivoalueisiin.

Kannabinoidit sitoutuvat eri puolilla elimistöä oleviin vastaanottajamolekyyleihin, kannabinoidireseptoreihin. Aineet vaikuttavat aktivoimalla tai salpaamalla reseptorin toiminnan.

Reseptoreja on kahta eri tyyppiä: CB1 ja CB2. Ykköstyypin vastaanottajia on runsaasti aivojen hermosoluissa, mikä selittää marihuanan huumaavan vaikutuksen.

CBD ON LÄÄKEKÄYTÖN KANNALTA KASVIN KANNABINOIDEISTA MERKITTÄVIMPIÄ.

Kasvin lääkinnällisistä vaikutuksista pääosin vastaava kannabidioli (CBD) vaikuttaa useammilla mekanismeilla, kuten sitoutumalla kakkostyypin reseptoreihin (CB2). Niitä on etenkin immuunijärjestelmän soluissa ja hermotukisoluissa.

Eri hamppulajikkeiden ja toisaalta synteettisten kannabisyhdisteiden psykoaktiiviset vaikutukset poikkeavat toisistaan. Voimakkaasti päihdyttävissä ja riippuvuutta aiheuttavissa kannabisvalmisteissa on korkea THC/CBD-suhde eli THC-pitoisuus on korkea, mutta CBD-pitoisuus on matala.

1960-luvun pilvi oli eri juttu
Nykyajan kannabistuotteet saattavat olla kymmeniä kertoja väkevämpiä kuin esimerkiksi 1960-luvulla, sillä kasvinjalostuksen avulla on kehitetty hamppulajikkeita, joiden emikukinnoissa on hyvin korkeita THC-pitoisuuksia.

”Lisäksi löytyy synteettisiä kannabisyhdisteitä, joilla ei ole mitään tekemistä hampun kanssa. Kun puhutaan kannabiksesta, siihen sisältyy suuri joukko erilaisia ja eri vahvuisia valmisteita”, huomauttaa yliopistotutkija, dosentti Jarmo T. Laitinen Itä-Suomen yliopiston biolääketieteen yksiköstä.

Synteettiset kannabinoidit – mitä ne ovat?

⬛ Synteettiset kannabinoidit ovat kannabiskasvin vaikutuksia matkivia muuntohuumeita. Ne vaikuttavat kannabiksen kannabinoidien tavoin samoihin kannabisreseptoreihin, mutta ovat kemialliselta rakenteeltaan omanlaisiaan.
Synteettisten kannabinoidien vaikutukset eroavat kannabiksen sisältämistä kannabinoideista. Ne aiheuttavat käyttäjissään merkittävästi useammin ja voimakkaampia negatiivisia reaktioita. Myös yliannostusriski on huomattavasti suurempi kuin marihuanalla. Synteettisiä kannabinoideja myydään kasvimateriaaliin sekoitettuna tai jauhemuodossa.


Elimistön mekanismit käyttöön
Elimistömme tuottaa myös luonnostaan marihuanan kaltaisia kemiallisia aineita, jotka säätelevät kipusignaalien välitystä aivoissa ja selkäytimessä. Nämä sisäsyntyiset eli endokannabinoidit stimuloivat samoja vastaanottajamolekyylejä (CB1 ja CB2) kuin marihuana. Endokannabinoidit siis lievittävät kipua samalla tavalla kuin kannabis.

Näitä elimistön omia huumausaineita on eri kudoksissa ja niillä on monia tehtäviä. Endokannabinoidit ylläpitävät terveyttä ja tasapainottavat elintoimintoja suojaamalla hermostoa, ja osallistuvat syömisen säätelyyn, ravintoaineiden kuljetukseen ja aineenvaihduntaan. Elimistö tuottaa niitä vain paikallisesti ja tarpeeseen.

Toisin kuin elimistön rasvakudokseen kertyvät kannabinoidit, elimistön omat kemialliset aineet hajoavat nopeasti. Endokannabinoidien hajoamista estävistä mekanismeista kaavaillaan uusia hoitomuotoja moniin sairauksiin ilman haittavaikutuksia.

”Endokannabinoidijärjestelmä on elimistön hienosäätäjä, joka on mukana lähes kaikissa elintoiminnoissa. Sen korjaamiseen liittyy aina sivuvaikutuksia ja riskejä”, Laitinen muistuttaa.

Endokannabinoidijärjestelmää voidaan säädellä luonnollisilla ja synteettisillä yhdisteillä. Ne vaikuttavat aktivoimalla tai estämällä haluttuja toimintoja vain kohdesolussa. Kannabiksen vaikutus taas on pitkäkestoisempi ja kohdistuu samanaikaisesti lukuisiin elimistön soluihin ja kudoksiin.

Tavoite turvallisempi kipulääke
San Diegossa toimiva Abide Thereapeutics on kehittänyt lääkkeen, joka lisää sisäsyntyisten kannabinoidien määrää aivoissa. Tämä tapahtuu estämällä niiden hajoaminen. Lääkeyhdiste vahvistaa myös luonnollista kivunlievitysmekanismia.

Kokeissa rottien kipureaktiot vähenivät, eikä niillä esiintynyt lääkekannabiksen käyttöön liittyvää liikkumisen hidastumista. Lisäksi lääke vahvisti morfiinin vaikutusta niin, että pieni määrä kipulääkettä tehosi yhtä hyvin kuin suuri annos.

Tästä valmisteesta suunnitellaan turvallista vaihtoehtoa kivun hoidossa käytettäville lääkeopioideille, jotka voivat aiheuttaa myös riippuvuutta. Yhdysvalloissa lääkeopioidien käyttö kivunhoidossa on merkittävästi lisääntynyt, jonka myötä myös opioidien käytön aiheuttamat yliannostuskuolemat ja riippuvuusongemat ovat kasvaneet.

Opioidit korvaavaa lääkettä kehitetään myös Indianan yliopistossa. Tutkimuksessa käytettiin CB1-reseptorin aktiivisuutta säätelevää lääkeyhdistettä. PAM (positiivinen allosteerinen säätelijä) -nimiset yhdisteet kiinnittyvät eri kohtaan reseptorissa kuin marihuanan huumaava ja kipua lievittävä THC-aine.

PAM, johon lisättiin muita yhdisteitä, vähensi kroonista hermovauriokipua. Se myös vahvisti luonnollisten kannabinoidien toimintaa. Lääke tehosi usemman annoksen jälkeen toisin kuin kannabis ja endokannabinoidit.

”PAM ei myöskään tuottanut kannabiksen kaltaista hyvänolontunnetta, joten lääkkeen väärinkäyttö on epätodennäköistä”, sanoo tutkimusta johtanut Andrea Hohmann.

Myös hermostorappeumatautien hoitoon on saatu lupaavia tuloksia manipuloimalla kannabinoidireseptoreja.

Lääkkeenä Suomessa

⬛ Neurologit ovat voineet määrätä kannabista sisältävää Sativex-lääkettä multippeliskleroosiin eli MS-tautiin liittyvän lihasjäykkyyden hoitoon 2012 lähtien. Suuonteloon suihkautettavassa sumutteessa on hampusta eristettyjä ja vakioituja kasviuutteita, jotka vaikuttavat keskushermostoon.
Suun kautta nautittuna verenkiertoon pääsee huomattavasti matalampi kannabinoidipitoisuus kuin sisään hengittämällä. Imeytyminen suun limakalvolta on myös hitaampaa, ja THC ja CBD jakautuvat nopeasti rasvakudoksiin. Saatavilla on myös muutamia muita kannabispohjaisia lääkkeitä.
Euroopassa etenkin CBD:tä tutkitaan aktiivisesti, sillä EU-lainsäädännössä ainesosalla ei katsota olevan väärinkäytön riskiä. Sen sijaan CBD:n on havaittu vähentävän alkoholin kulutusta hiirikokeissa ja motivaatiota ryypiskellä. Synteettisestä kannabidiolista (CBD) toivotaan löytyvän nykyisiä hoitomuotoja tehokkaampi apu alkoholismin hoitoon riippuen kliinisten kokeiden tuloksista.
CBD:n on lisäksi joissakin tutkimuksissa havaittu vähentävän paniikkihäiriöön liittyviä oireita, psykoottisia oireita skitsofreniassa ja Parkinsonin taudissa sekä jälkimmäiseen kuuluvia tiettyjä motorisia vaikeuksia.


Nuori kokeilee – onko syytä huolestua?

⬛ ”Entistä useampi nuori on kokeillut kannabista, mutta vain harva siirtyy vakituiseksi käyttäjäksi. Kannabiksen käytön riippuvuusriskissä olevat pitäisi tunnistaa terveydenhuollossa nykyistä herkemmin”, korostaa psykiatrian ja päihdelääketieteen työelämäprofessori Solja Niemelä Oulun yliopistosta.

”Mitä nuorempi kokeilija on kyseessä, sitä valppaammin käyttöön tulee puuttua. Ei aikuisen kannata suhteettomasti säikähtää yksittäistä kokeilukertaa, mutta alaikäisillä säännöllisyyteen viittaava käyttö vaatii asiaan tarttumista.”

Tarjolla on hyviksi havaittuja hoitokeinoja, kuten terveydenhuollon tai sosiaalityön sammattilaisen keskustelut nuoren ja perheen kanssa, motivoivat haastattelut sekä kognitiiviseen käyttäytymisterapiaan perustuvat keinot. Niemelä tähdentää, että keskusteluissa pitää etsiä ymmärtää käytön syitä ja taustoja. Moraalisaarnoilla ei päästä mihinkään.

Ei yleensä yksittäistä syytä

”Moni asia vaikuttaa siihen, miten haitallista kannabiksen käyttö kullekin nuorelle on. Nuorella voi olla esimerkiksi oppimisvaikeuksia, joita kannabiksen käytön aiheuttamat muisti- ja keskittymisvaikeudet sitten pahentavat. Runsas kannabiksen käyttö voi myös aiheuttaa passivoitumista, jolloin koulu ja harrastukset saattavat jäädä”, professori Niemelä sanoo.

Ympäristö vaikuttaa erityisesti päihdekokeiluihin

”Vanhempien esimerkki on aika olennainen. Myös vanhempien kriittinen asenne päihteisiin pienentää nuoren myöhempää riippuvuusriskiä, vaikka usein ajatellaan, että nuoret eivät kuuntele vanhempia. Kavereiden suhtautuminen kylläkin vaikuttaa enemmän kuin vanhempien päihdekäyttö ja -asenteet”, Niemelä pohtii.

Myös perinnöllisyydellä on vahva osuutensa siinä, eteneekö alkava käyttö riippuvuudeksi. Suurimmassa riskissä ovat sellaiset nuoret, joilla kaveripiiri houkuttaa sekoittamaan päätä, päihdekäytöltä suojaavia tekijöitä on vähän ja suvun geeniperimä vaikuttaa riippuvuuden kehittymiseen.

Riskiä ennalta mahdoton arvioida

”Matalan kynnyksen puheeksiottoa tarvitaan nykyistä enemmän. Oppilaitoksissa ja terveydenhuollossa olisi hyvä tunnustaa, että kannabis on tullut jäädäkseen. Sen käyttö ei ole vähenemässä, ei tosin dramaattisesti lisääntymässäkään. Kannabiksen laillistamista koskeva keskustelu ja paine heijastuu maailmalta meille. Uskon, että lähivuosina Suomessakin käydään isompi keskustelu laillistamisen puolesta ja vastaan”, Niemelä kertoo.

Laillistamisen puoltajat pitävät kannabista melko haitattomana. Niemelä korostaa, että sitä se ei kaikille ole. Ennalta on mahdoton arvata, minkäasteisia ongelmia kannabis kenellekin aiheuttaa, jos aiheuttaa. Riski on aina olemassa, kuten alkoholissakin.

”Kannabis ei tee kaikista kokeilijoista ongelmanuoria. On kuitenkin tosiasia, että säännöllisesti käytettynä kannabis lisää muun muassa psyykkisen sairastumisen riskiä osalla käyttäjistä”, hän muistuttaa.

”Haasteena on, että nuorten kannabisongelmien hoitoon liittyvä osaaminen voi olla hajallaan useissa organisaatioissa. Lisäksi hoidon saatavuus vaihtelee paljon alueittain. Kun ongelmia halutaan ehkäistä ja hoitaa, tarvitaan monialaista yhteistyötä eri ammattilaisten välillä.”

https://tekniikanmaailma.fi/tiede/kanna ... ai-myrkky/

savuseppo
Viestit: 1404
Liittynyt: 2.11.2015

Re: Pienet uutiset 2017

ViestiKirjoittaja savuseppo » 12.8.2017 18:28

PERUN PRESIDENTTI HALUAA LAILLISTAA KANNABIKSEN LÄÄKEKÄYTÖN

Perun hallitus sanoi tämän vuoden helmikuussa, että se tulee esittämään suunnitelman kannabiksen lääkekäytön laillistamiseksi vakavien sairauksien hoidossa.

Maan presidentti Pedro Pablo Kuczynskin hallinto ilmoitti, että suunnitelma tehtiin sen jälkeen, kun poliisi ratsasi Limassa olevan kodin, jossa joukko epileptikkolasten vanhempia kasvatti kannabista tehdäkseen siitä kannabisöljyä lastensa sairauksien hoitoon.

Eräs näistä sairaiden lasten vanhemmista on Aida Farfan, joka kertoi lehdistölle kasvattaneensa kannabista lääkkeeksi yli 80 muun epileptikkolapsen vanhemman kanssa.

Kannabiskasvi ja varsinkin siitä tehtävä luontainen CBD-öljy tunnetusti vähentää vakavaa epilepsiaa sairastavien lasten hengenvaarallisia kohtauksia. Joissain tapauksissa kohtaukset loppuvat kannabiksen avulla kokonaan. CBD:llä eli kannabidiolilla on muitakin terveysvaikutuksia. CBD ei myöskään päihdytä ja sillä ei käytännössä ole vakavia sivuvaikutuksia lainkaan.

Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea luokittelee CBD:n lääkeaineeksi ja Suomi on ainoa EU-maa, jossa CBD:n käyttö ja myynti on kielletty kokonaan.

Suomessa on noin 4 000–5 000 epilepsiaa sairastavaa alle 16-vuotiasta lasta ja nuorta. Näistä monet ovat alle kouluikäisiä lapsia, joilla voi olla jopa satoja kohtauksia päivässä.

Verkkolehti Lohari selvittää parhaillaan syytä sille, miksi nämä suomalaislapset eivät saa CBD-lääkitystä.

Lähde: The Cannabist

http://lohari.net/perun-presidentti-hal ... akekayton/

savuseppo
Viestit: 1404
Liittynyt: 2.11.2015

Re: Pienet uutiset 2017

ViestiKirjoittaja savuseppo » 12.8.2017 18:32

PUOLAN PARLAMENTTI ÄÄNESTI ”KYLLÄ” KANNABIKSEN LÄÄKEKÄYTÖLLE

Puolan parlamentin alahuone Sejm on ylivoimaisella enemmistöllä hyväksynyt lain, joka sallii lääkekannabiksen ja kannabisvalmisteiden käytön sairauksien hoidossa. 440 parlamentin jäsentä äänesti ’kyllä’, kaksi jäsentä äänesti ’ei’ ja yksi jäsen pidättyi ottamasta kantaa.

Luonnos tehtiin Club Kukiz’15 -nimisen puolueeksi rekisteröimättömän oikeisto-oppositioliikkeen taholta. Liikettä johtaa punk-rokkari Pawel Kukiz. Ensimmäinen luonnos olisi sallinut mm. vakavasti sairaiden epileptikkolasten vanhempien kasvattaa itse kannabiskasvinsa lastensa lääkkeeksi.

Luonnosta kuitenkin muuteltiin ja lopullinen laki sallii ainoastaan apteekkien valmistaa ja myydä kannabista potilaille, lääkärin reseptillä. Raaka kannabiksen kukinto tuodaan sen sijaan ulkomailta. Puolalainen Civic Platform -niminen puolue vaatii asiaan muutosta sanoen, että Puolan tulee tuottaa itse oma lääkekannabiksensa maahantuonnin sijasta.

Samaa mieltä maahantuonnin suhteen on myös suosittu räppääjä, itsenäinen parlamentin jäsen Peter Liroy-Marzec, joka oli mukana valmistelemassa uutta lakia. Hänen mukaansa laillisen kannabisteollisuuden myötä Puolaan syntyisi uusia tulonlähteitä ja Puolasta tulisi itsenäisempi energian suhteen.

Uusi laki menee vielä senaatin hyväksyttäväksi ennen täytäntöönpanoa.

Lähde: Drogriporter.hu

http://lohari.net/puolan-parlamentti-aa ... ekaytolle/

savuseppo
Viestit: 1404
Liittynyt: 2.11.2015

Re: Pienet uutiset 2017

ViestiKirjoittaja savuseppo » 12.8.2017 18:35

ISON-BRITANNIAN LIBERAALIDEMOKRAATTINEN PUOLUE HALUAA LAILLISTAA KANNABIKSEN

Ison-Britannian liberaalidemokraattisen puolueen johtaja Tim Farron sanoi, että vaikka puolue haluaa laillistaa kannabiksen käytön kokonaan, hänen lapsensa eivät kuitenkaan saa käyttää sitä.

Farron sanoo BBC:n haastattelussa, että poliitikkojen on erittäin helppo vältellä kannabisaihetta. ”Me päätimme [välinpitämättömyyden sijaan] olla järkeviä ja katsoa todisteita. Ja todisteet viittaavat siihen, että säännöstelemällä markkinoita voimme varmistaa, että pystymme suojelemaan ihmisiä,” hän jatkaa.

Farronilla ja hänen vaimollaan Rosemaryllä on neljä kouluikäistä lasta ja Farron kertoi, että hän ei toivo lastensa käyttävän kannabista. Kysyttäessä, kuinka tämä käy yksiin laillistamisen kanssa, Farron sanoi haluavansa ”varmistaa, että vakava ongelma käsitellään älykkäästi”.

Puolueensa johtajan virasta ensi kuussa luopuva Farron jatkaa: ”Todistusaineisto viittaa siihen, että kaduilta saatavilla olevalla erittäin vahvalla skunk-kannabislajikkeella on mahdollisesti yhteys psykooseihin.”

Skunk on epämääräinen termi, jota monesti käytetään negatiivisen mielikuvan luomisessa – Britanniassa termi tarkoittaa yleensä erittäin paljon THC:tä sisältävää kannabista. (Lisää skunk-termistä ja skunk-lajikkeista Lohari Premium -artikkelissa 11/2017.)

”Jos säännöstelet sitä, voit kontrolloida sitä. En ehdottaisi jotain näin kiistanalaista, jos todistusaineisto ei viittaisi siihen, että kaikki meidän lapsemme olisivat nykyistä enemmän turvassa ja rikollisjengit joutuisivat nykyistä ahtaammalle. Seurataan todistusaineistoa.”

Lähde: The Telegraph

http://lohari.net/ison-britannian-liber ... nnabiksen/

savuseppo
Viestit: 1404
Liittynyt: 2.11.2015

Re: Pienet uutiset 2017

ViestiKirjoittaja savuseppo » 12.8.2017 18:39

KANNABIKSEN CBD VOI AUTTAA HOITAMAAN PAKKO-OIREISTA HÄIRIÖTÄ

Kuten tiedämme, kannabista on pitkään käytetty erilaisten ahdistustilojen hoitoon. Sen vaikuttavista aineista erityisesti kannabidioli (CBD) on saanut runsaasti huomiota sen ahdistusta vähentävän potentiaalin vuoksi, ja monia korkeapitoisia CBD-tuotteita tulee markkinoille kasvavalla vauhdilla.

Ahdistus on yksilöllistä ja esimerkiksi sosiaalisten tilanteiden pelosta kärsivän kokemus on huomattavalla tavalla erilainen kuin vaikka PTSD-potilaalla. Sama pätee myös pakko-oireisten häiriöiden eli OCD-nimisen sairauden suhteen.

OCD-potilaiden kokemukset ovat yksilöllisiä – heillä on pakkomielteisiä ajatuksia ja huolia, jotka aiheuttavat ahdistusta. Ainoa tapa helpottaa tätä ahdistusta on toimia näiden pakkomielteiden mukaan. OCD-potilaiden ahdistus usein kasvaa, jos he eivät pysty toteuttamaan näitä pakko-ajatuksia (kuten tarkistaa, tuliko kodin ovi kunnolla kiinni).

Psykoterapian lisäksi pakko-oireisia potilaita hoidetaan nykyään serotoniinin takaisinoton estäjillä (SSRI) ja masennuslääkkeillä. Brasilialainen tutkimusryhmä on julkaissut tutkimuksen Fundamental & Clinical Pharmacology -lehdessä. Rotilla tehdyssä tutkimuksessa tutkittiin CBD:n kykyä hoitaa OCD:tä.

Tutkimusryhmä, joka edusti São Paulon yliopiston farmakologian laitosta, johti tri Francisco Guimarães. Ensin he antoivat koe-eläimille metakloorifenyylipiperatsiinia (mCPP), joka on psykoaktiivinen lääke – sitä esiintyy usein myös ekstaasi- eli MDMA-pillereissä. On tiedossa, että kyseinen aine aiheuttaa paniikkikohtauksia niille alttiille ihmisille, ja se myös pahentaa OCD-oireita. Lisäksi mCPP:n on tiedetty estävän SSRI-lääkkeiden antikompulsiivisia vaikutuksia.

Jopa pieni annos CBD:tä vähensi marmorien hautaamista ilman rottien yleisen aktiivisuustason muuttumista.

Kun mCPP:tä oli annosteltu, tutkijat suorittivat rotilla ns. ”marmorikuulien hautaamistestin” OCD-aktiivisuuden arvioimiseksi. Tutkimuksessa havaittiin, että kannabislääkkeen pienet annokset lisäsivät hautaamista rotilla, kun taas suuret annokset näyttivät vähentävän sitä. Muussa ahdistuneisuuteen liittyvässä käyttäytymisessä ei kuitenkaan ollut huomattavaa eroa.

Tutkijat antoivat sen jälkeen kahta erisuuruista annosta (30 mg/kg tai 15 mg/kg) kannabiskasvin sisältämää CBD:tä ja arvioivat pakko-oireisen aktiivisuuden kussakin rotassa. Jopa pieni annos CBD:tä vähensi marmorien hautaamista ilman rottien yleisen aktiivisuustason muuttumista.

Tutkimus vahvistaa CBD:llä mahdollisesti olevan pakko-oireita ehkäisevä vaikutus. Lisätutkimus on tarpeen, ennen kuin CBD:tä tullaan käyttämään pakko-oireisen häiriön hoitoon kliinisessä ympäristössä, mutta tulokset viittaavat siihen, että kannabis voi olla tehokas keino OCD:n hoidossa.

Lähde: Medical Jane

http://lohari.net/kannabiksen-cbd-voi-a ... -hairiota/

savuseppo
Viestit: 1404
Liittynyt: 2.11.2015

Re: Pienet uutiset 2017

ViestiKirjoittaja savuseppo » 12.8.2017 18:41

RANSKA LIEVENTÄÄ KANNABIKSEN KÄYTÖSTÄ ANNETTAVIA RANGAISTUKSIA

Ranskan uuden presidentin, Emmanuel Macronin vaalikampanjan päälupaus oli lopettaa kannabiksen käytöstä annettavat vankeustuomiot. Maan viranomaisten mukaan uusi laki kannabiksen käytön rangaistusten lieventämisestä esitellään vuoden loppuun mennessä.

Hallituksen tiedottaja Christophe Castanerin mukaan muutokset eivät kuitenkaan tule dekriminalisoimaan kasvin käyttöä.

Ranska on Suomen tavoin yksi kuudesta jäljellä olevasta EU-maasta, jotka vielä kriminalisoivat kannabiksen käytön. Tällä hetkellä Ranskassa kannabiskasvin käytöstä voi saada jopa vuoden vankeutta ja 3 750 euron sakot.

Castanerin mukaan yksittäisen huumausainerikoksen käsittely vie keskimäärin kuusi tuntia työaikaa poliisilta – ja lisäksi saman verran myös tuomarilta. ”Onko järjestelmä tehokas? Ei”, Castaner sanoi. ”Nykypäivänä on tärkeää olla tehokas ja ennen kaikkea vapauttaa poliisin aikaa keskittyä tärkeämpiin asioihin.”

Patrice Ribeiro Ranskan poliisien ammattiliitosta kannattaa ehdotettua muutosta.

”Se on hyvä idea, joka ottaa todellisuuden huomioon”, Ribeiro sanoi. ”Useimmat poliisit, jotka pidättävät käyttäjiä, käskevät heitä heittämään jointin pois ja antavat heidän jatkaa matkaansa.”

Kannabiksen laillistaminen jatkuu kaikkialla maailmalla tieteellisen tutkimuksen ja kasvin kiistattomien lääketieteellisten ominaisuuksien ansiosta. EU:n sisällä kannabiksen käyttö on dekriminalisoitu Portugalissa, Espanjassa, Luxemburgissa, Bulgariassa, Virossa, Latviassa ja Liettuassa.

Lähde: Euronews

http://lohari.net/ranska-lieventaa-kann ... aistuksia/

savuseppo
Viestit: 1404
Liittynyt: 2.11.2015

Re: Pienet uutiset 2017

ViestiKirjoittaja savuseppo » 12.8.2017 18:43

11-VUOTIAS BILLY ON POHJOIS-IRLANNIN ENSIMMÄINEN LÄÄKEKANNABISPOTILAS

Billy Caldwell on 11-vuotias Castledergin kylästä kotoisin oleva poika, jonka äiti Charlotte on kuukausien kampanjoinnin jälkeen onnistunut saamaan lapselleen hänen tarvitsemaansa hoitoa kannabisöljyllä.

Charlotten ja Billyn pioneerityö huipentui maaliskuussa 150 mailin eli noin 240 kilometrin hyväntekeväisyyskävelyyn, joka kesti kahdeksan päivää. Vaellus alkoi Castledergissa ja kulki Pohjois-Irlannin kaupunkien sekä kylien ohi päättyen Belfastin Royal Victoria -sairaalaan, jossa Charlotte tapasi Belfast Health and Social Care Trust -säätiön kliinikon.

”Kokouksen tärkein asia oli se, että lääkäri on suostunut jatkamaan Billyn hoitoa lääkekannabiksella, mikä on valtava asia Pohjois-Irlannille ja Billylle,” Charlotte sanoi.

”Kyseessä on oikea lääke, joka pitää tämän pienen pojan elossa ja olen siitä kiitollinen. Tämä myös raivaa tietä muille apua tarvitseville perheille.”

Billyn kanssa Coloradossa ”lääkekannabispakolaisena” ollut Caldwell sanoi, että Belfast Trust on myös suostunut tekemään yhteistyötä Billyn yhdysvaltalaisten lääkäreiden kanssa, jotta poika saadaan pysyvästi takaisin kotimaahansa.

Viime kuussa Charlotte ja Billy palasivat kotiin Los Angelesista kuuden kuukauden kannabisöljyhoidon jälkeen. Kannabiksen ansiosta Billyllä ei ole ollut kohtauksia kuukausiin.

Belfast Trustin tiedottaja sanoi, että Royal Belfast Hospital for Sick Children -lastensairaala ”jatkaa läheistä yhteistyötä Caldwellin perheen kanssa Billyn parhaan mahdollisen hoidon varmistamiseksi.”

”Potilaiden suojelemiseksi emme kuitenkaan voi keskustella hänen hoidostaan,” he lisäsivät.

Voit lukea Lohari Premium -numerosta 05/2017 lisää siitä, kuinka epileptikkolapset vievät kannabisasiaa eteenpäin Irlannissa ja Pohjois-Irlannissa.

Lähde: The Irish News

http://lohari.net/11-vuotias-billy-on-p ... ispotilas/

savuseppo
Viestit: 1404
Liittynyt: 2.11.2015

Re: Pienet uutiset 2017

ViestiKirjoittaja savuseppo » 12.8.2017 18:45

LÄÄKEKANNABIS SAATTAA OLLA HOITOMUOTO RINTASYÖVÄLLE

Toisin kuin yleisesti luullaan, rintasyöpä ei ole yksi sairaus – se on sateenvarjotermi, jota HER2-tukiryhmän mukaan käytetään monissa eri sairauksissa. HER2-positiivinen rintasyöpä on erityisen aggressiivinen syöpämuoto, joka muodostuu, kun HER2-geeniä ilmenee liikaa.

HER2-positiivinen rintasyöpä ei ainoastaan kasva nopeasti, mutta siihen liittyy usein myös heikko ennuste ja suuri toistumisriski. Vaikka menestyksekkäitä hoitoja on suunniteltu erityisesti HER2-geenin kohdentamiseksi, tutkimukset kertovat, että kaikki eivät saa siitä vastetta.

Kannabis on osoittanut lupaavia tuloksia monien erilaisten syöpien hoidossa. Tässä japanilaisessa tutkimuksessa kannabinoidien on havaittu estävän kasvainten kasvua. Tästä johtuen myös rintasyöpätutkimus on kääntynyt kannabiksen puoleen.

Rintasyöpää on tutkittu myös Espanjassa. Vuonna 2010 espanjalainen tutkijatiimi julkaisi tutkimuksen Molecular Cancer -lehdessä, jonka tarkoituksena oli ”määrittää, voisivatko kannabinoidit muodostaa uuden lääkkeen” HER2-positiivisen rintasyövän hoidossa. He analysoivat tetrahydrokannabinolin (THC) sekä kannabidiolin (CBD) kaltaisen synteettisen kannabinoidin kasvaimia tuhoavaa potentiaalia.

Kannabinoidien potentiaalin analysoimiseksi tutkijat tutkivat niiden vaikutuksia hiiriin, joilla oli samanlainen syöpäkasvain. Hiirikokeiden lisäksi tutkijat tutkivat kannabiksen vaikutuksia 87 ihmisen rintasyöpään.

Tutkimustulosten mukaan THC:llä ja CBD:llä oli useita syöpää torjuvia vaikutuksia. Molempien tutkittujen kannabinoidien havaittiin estävän syövän kasvua, vähentävän kasvainten lukumäärää ja etäpesäkkeiden määrää ja vakavuutta.

Ihmisten syöpäkudoksia tutkiessa tutkijat havaitsivat, että kannabinoidit voivat estää solujen lisääntymistä ja indusoida solukuolemaa. Tutkimuksen mukaan kannabinoidit näyttäisivät myös ”heikentävän kasvainten angiogeneesiä” eli verisuonten kasvua, joka antaa kasvaimille ravintoaineita.

Yksi tutkimuksen keskeisimmistä havainnoista on, että 91 % HER2-positiivisista kasvaimista aktivoi CB2-reseptoreita. Kuten tiedämme, sekä THC että CBD ovat vuorovaikutuksessa CB2-reseptoreiden kanssa, ja tämä voisi selittää niiden vaikutuksen rintasyöpään.

Enemmän tutkimusta tarvitaan ennen kuin voidaan varmaksi todeta, onko kannabis tehokas rintasyövän hoitomuoto, mutta espanjan tutkimuksen tulokset ovat lupaavia. Kannabista käytetään tällä hetkellä torjumaan kemoterapian pahoinvointia ja muita haittavaikutuksia, mutta sen potentiaali myös itse syövän hoidossa on kiistaton. Jos tieteellisesti todistetaan, että kannabis voi hoitaa HER2-positiivista rintasyöpää, lääkekannabis saattaa korvata kemoterapian leikkausta seuraavana toimenpiteenä.

Lähde: MedicalJane.com

http://lohari.net/laakekannabis-saattaa ... asyovalle/

savuseppo
Viestit: 1404
Liittynyt: 2.11.2015

Re: Pienet uutiset 2017

ViestiKirjoittaja savuseppo » 12.8.2017 18:49

MILTÄ TUNTUU POLTTAA PALJON CBD:TÄ SISÄLTÄVÄÄ KANNABISLAJIKETTA, JOSSA ON MATALA THC-PITOISUUS?

Korkeapitoinen CBD-lajike tarkoittaa kannabiskasvia, joka on nimenomaan jalostettu tuottamaan ei-päihdyttävää lääkeainetta, kannabinoidia nimeltä CBD (kannabidioli).

CBD on yksi yleisimmin esiintyvistä kannabinoideista. Vielä äskettäin viljelijät kasvattivat CBD:n kasveistaan ​​eräänlaiseksi vastineeksi psykoaktiiviselle THC:lle. Nyt CBD-lajikkeista on kuitenkin tulossa varsin suosittuja.

Kun useimmat ihmiset ajattelevat kannabista, he ajattelevat kasveja, jotka tarjoavat päräyttävän psykoaktiivisen kokemuksen. Kannabiskasvi on kuitenkin paljon enemmän kuin pelkkä ”pilvi”.

Korkeapitoisilla CBD-lajikkeilla on erilaisia ​​lääkinnällisiä käyttötarkoituksia, kuten:

▪kivunhallinta
▪kouristushäiriöiden hallinta
▪verensokerin tasapaino
▪ahdistuneisuuden hoito
▪masennuksen hoito
▪antipsykoottinen

CBD:tä voidaan käyttää myös psykoaktiivisen THC:n kanssa. Yhdessä THC:n kanssa nämä kaksi parantavat kannabiksen kipua lieventävää ja muita lääkinnällisiä ominaisuuksia.

CBD ja THC

CBD ja THC vaikuttavat kehoon eri tavoin. Kun käytät korkeapitoista THC-lajikketta, psykoaktiivinen tetrahydrokannabinoli sitoutuu suoraan tiettyihin solureseptoreihin keskushermostossa ja koko kehossa.

Tämä yhteys näiden solureseptoreiden kanssa aiheuttaa THC:n psykoaktiivisen vaikutuksen. CBD sen sijaan ei kiinnity suoraan näihin solureseptoreihin. CBD:llä on useita tehtäviä elimistössä, mutta yksinkertaisesti sanottuna, yksi sen ensisijaisista tehtävistä on parantaa jo olemassaolevien endokannabinoidien toimintoja.

CBD säätelee siis kehossasi olevia kannabinoideja. Endokannabinoidit ovat ”kehon oma THC” (lue lisää endokannabinoideista Lohari Premium -ilmaisnumerosta). CBD voi estää näiden endokannabinoidien hajoamista ja se voi myös lisätä joidenkin näiden yhdisteiden tasoja.

Korkeapitoinen CBD-kokemus

Yleisimmin käytettävissä kannabislajikkeissa on korkea THC-pitoisuus ja matala CBD-pitoisuus. CBD-lajikkeissa pitoisuudet menevät sen sijaan päinvastoin, eivätkä ne ole psykoaktiivisia eli päihdyttäviä.

CBD on siis kasviperäinen rentouttava aine. Kamomillaa ja laventelin kukkia käytetään usein rentoutumiseen, ja voidaan sanoa, että CBD-lajikkeet ovat voimakkaita versioita näistä yrteistä. CBD vähentää stressiä, ahdistusta ja monia muita mielen oireita nopeasti.

Korkeapitoiset CBD-lajikkeet eivät myöskään aiheuta paranoiaa, joka joskus liittyy THC:n runsaaseen käyttöön. Niillä ei myöskään ole indica-lajikkeiden vahvasti väsyttävää vaikutusta. Sen sijaan CBD-lajikkeet täyttävät mielesi ja kehosi selkeällä, keskitetyllä ja rauhallisella tuntemuksella.

Tässä CBD:n perusvaikutuksia:

▪rauhoittaa ja edistää hyvinvointia
▪kivunlievitys
▪parempi mieliala
▪henkinen ja fyysinen rentoutuminen
▪selkeä ja keskittynyt olo, ei huomattavia muutoksia kognitiivisissa toiminnoissa

CBD:tä käytetään useimmiten lääkinnällisiin tarkoituksiin, mutta myös ns. ”viihdekäyttäjät” voivat nauttia korkeapitoisista CBD-lajikkeista. CBD-lajikkeet eivät vaikuta niin paljoa kognitiiviseen toimintaan, vaan ne tarjoavat pikemminkin miellyttävän rauhoittavan tunteen. Jos sinulla on stressaava päivä takana ja haluat rentoutua, korkeapitoinen CBD-lajike saattaa olla kokeilun arvoinen vaihtoehto.

Lähde: Zenpype.com

http://lohari.net/milta-tuntuu-polttaa- ... pitoisuus/

savuseppo
Viestit: 1404
Liittynyt: 2.11.2015

Re: Pienet uutiset 2017

ViestiKirjoittaja savuseppo » 12.8.2017 19:44

Mikko, 36, kertoo: "Terapiaa ei saa kovin helposti, jos on korvaushoidossa"

Helsinkiläinen Mikko Ojala, 36, kokee saaneensa masennukseensa hoitoa ensimmäisen kerran vasta, kun psykoterapeutiksi valmistunut kirjailija Anja Snellman tarjosi ilmaista terapiaa päihdepalveluyksikössä.

Helsinkiläinen Mikko Ojala, 36, kokeili kannabista ensimmäisen kerran, kun oli vaihto-opiskelijana Yhdysvalloissa. Yliopistossa englantia opiskeleva 19-vuotias mies oli kiinnostunut kokeilemaan vähän kaikenlaista, millä sai päänsä sekaisin. Opinnot jäivät kesken.

- Koin itseni erilaiseksi kuin muut. Päihteet alkoivat kiehtoa jonkinlaisena henkisenä pakokeinona. Minulla oli aika voimakasta masennusta ja ahdistusta, Mikko muistelee päihdepalveluyksikkö Mäkelänkadulla, joka kuuluu Helsingin Diakonissalaitoksen Hoiva Oy:hyn.

- Minua suojeli aika pitkään se, että kaveripiirissäni ei ollut käyttöä. Jäin koukkuun subutexiin vasta noin 24-vuotiaana. Aika nopeasti asiat lähtivät käsistä. Tuli ero ja vaikeita vuosia monta.

Mikko yritti useita kertoja lopettaa opiaattien käytön, mutta retkahti aina uudelleen.

- Jokainen retkahdus syö uskoa itseensä. Kyse ei ole vain käyttämisen lopettamisesta. Kun on päässyt vieroitusoireista eroon, vaikeampaa on se, kun elämässä tulee tyhjyyden ja tylsyyden kokemusta. Kun on tottunut käsittelemään kaikkia asioitaan vain opiaattien avulla, Mikko vastaa.

Kun Mikko aikoinaan päätti hakea ulkopuolista apua päihdeongelmaansa, hän joutui odottamaan melkein vuoden hoitoon pääsyä.

- Lopulta korvaushoidon kautta sain tasattua elämää niin, että olen pystynyt keskittymään kuntoutumiseen.

"Moni yksinäinen"

Mikko asuu Ruusulankatu 10:ssä, Sininauhan asumispalveluyksikössä. Hän käy viidettä vuotta opioidiriippuvaisille huumeidenkäyttäjille suunnatussa kuntouttavassa korvaushoidossa Helsingin Diakonissalaitoksen Hoiva Oy:n päihdepalveluyksikössä Mäkelänkadulla.

Mikko kokee saaneensa masennukseensa hoitoa ensimmäisen kerran vasta, kun psykoterapeutiksi valmistunut kirjailija Anja Snellman tarjosi ilmaista terapiaa päihdepalveluyksikössä.

- Terapiaa ei saa kovin helposti, jos on korvaushoidossa.

Mikko sanoo, että ei tiedä ketään käyttäjää, jolla ei olisi psyykkisiä ongelmia.

Hän toivoo elämäänsä toimintaa: opiskelua, työtä ja perhettä. Tällä hetkellä Mikko osallistuu vapaaehtoisena osallisuushankkeeseen, jossa hänen työtoimintansa on Mäkelänkadun toimitilan siivous 1-2 kertaa viikossa. Siitä hän toiminta-avustuksena kahdeksan euroa.

- Moni ihminen täällä on yksinäinen ja levoton. Kaikki, missä saa tuntea itsensä jollain tavalla merkitykselliseksi, ovat tärkeitä juttuja. Koen tarvitsevani motivaatiota ja syitä siihen, miksi en ala vetämään.

http://m.iltalehti.fi/kotimaa/201708112 ... 2_u0.shtml

savuseppo
Viestit: 1404
Liittynyt: 2.11.2015

Re: Pienet uutiset 2017

ViestiKirjoittaja savuseppo » 12.8.2017 20:30

POHJOISIRLANTILAINEN ISÄ KASVATTI KANNABISTA POIKANSA SAIRAUDEN HOITAMISEKSI – JÄTETTIIN TUOMITSEMATTA

Derryläinen isä kasvatti kannabista vankilatuomion uhasta huolimatta tehdäkseen kannabisöljyä 10-vuotiaan poikansa harvinaisen ja vakavan sairauden hoitamiseksi. Mies yllättyi saamastaan julkisen kannustustuksen vyörystä.

Pohjoisirlantilainen Chris McDaidin ja hänen kumppaninsa Lynda McIntyren 10-vuotias poika Cian sairastaa harvinaista ja parantumatonta hermostoa rappeuttavaa sairautta nimeltä Ataxia telangiectasia (A-T).

A-T rajoittaa elämistä paljon ja siihen kuuluu monimutkaisia oireita. Monet sitä sairastavat kuolevat teini-ikäisinä.

Nähtyään kannabiksen tehon samanikäisen ja samaa tautia sairastavan kanadalaisen pojan tapauksessa, Cianin isä Chris käytti merentutkijan kokemustaan hankkiessaan tietoa kannabiksen lääkekäytöstä ja ominaisuuksista.

Kanadassa lääkekannabis on laillista, ja kokeilujen jälkeen toimiva lajike sisälsi 8 % CBD:tä ja 6,5 % THC:tä, jonka jälkeen kanadalaispojan isän mukaan ”se oli kuin joku olisi laittanut valot päälle”. Poika pystyi kävelemään ilman apua, hänen kuolaamisensa loppui, hänen puheensa selkeni, vapina väheni merkittävästi.

Nähtyään kaiken tämän netistä, Chris kasvatti tietynlaista kannabista, jonka hän arveli mahdollisesti auttavan poikaansa.

Sitten hän jäi kiinni.

Chris pidätettiin lokakuun 23. päivä vuonna 2015, kun poliisi tutki hänen talonsa, missä hän kasvatti kannabista. Hän tunnusti oikeudessa syyllisyytensä kannabiksen kasvattamiseen sekä hallussapitoon.

Tuomari Martin Nolanin mukaan Chrisin kertomus oli uskottava, ja hän osoitti Chrisille myötätuntoa sanoen: ”Herra McDaid oli havainnut, että kannabiksen johdannaiset voisivat auttaa hänen lastaan hyvin, hyvin vakavassa ja murheellisessa ongelmassa.”

Tuomarin mukaan yhteiskunta ei hyötyisi Chrisin vangitsemisesta ja tuomitsemisesta, joten hän päätti jättää asian sikseen. Kun Chris ja Lynda lähtivät oikeustalosta, tuomari Nolan sanoi: ”Onnea matkaan.”

Kun uutinen julkaistiin maanantain Derry News -sanomalehdessä ja nettisivuilla, positiivisen palautteen määrä oli valtava. Chris kertoi lehdelle, että hän ja hänen perheensä liikuttuivat saamastaan kannustuksesta todella paljon.

”Kun me kaksi näimme reaktion ja kannustuksen, jota se [oikeusjuttu] sai netissä, mitä enemmän näimme kommentteja – olimme kyynelissä.”

Chrisin mukaan huolimatta kannabiksen ilmiselvistä lääketieteellisistä hyödyistä, kriminalisaation takia kasvilla on vielä huono maine Irlannissa. Osa kannustajista ei halunnut kirjoittaa hänelle netin kautta, vaan he tulivat tervehtimään häntä kaduilla.

”Stigma kannabiksen ympärillä on valtava.”

Tällä hetkellä tilanne on se, että Cian ei saa tarvitsemaansa kannabisöljyä ja hänen tilansa tulee huononemaan. Poika ei lääkäreiden mukaan elä edes täysi-ikäiseksi.

Laillistaminen ei tapahdu Chrisin mielestä tarpeeksi nopeasti. Hän sanoo: ”Se ei tapahdu tarpeeksi nopeasti. Ne, jotka todella tarvitsevat [kannabista], kuten Cian, eivät voi odottaa päiviä, viikkoja, kuukausia tai vuosia – he tarvitsevat sitä nyt.”

Lähteet: Derry Now | Derry Journal | Derry Daily

http://lohari.net/pohjoisirlantilainen- ... itsematta/

savuseppo
Viestit: 1404
Liittynyt: 2.11.2015

Re: Pienet uutiset 2017

ViestiKirjoittaja savuseppo » 12.8.2017 20:33

KANNABISÖLJYLLÄ LAPSENSA EPILEPSIAA HOITAVA ISÄ TAISTELEE LAILLISTAMISEN PUOLESTA

St. Charlesista, Missourista kotoisin oleva Robbie Bazzell sanoo, että hänen tyttärensä epilepsia pysyy kurissa CBD-öljyllä. Öljy valmistetaan kannabiksesta ja Robbien täytyy antaa tyttärelleen isompia annoksia, kuin mitä ja Missourin osavaltiossa on sallittu.

Robbie Bazzellin tavoite on saada lääkekannabis Missourissa lailliseksi ja jokaisen saataville. Hänen mielestään hänen ei tulisi täytyä rikkoa lakia pelastaakseen tyttärensä hengen.

Robbien tyttärellä, puolitoista vuotta vanhalla Skylerillä on äärimmäisen vaikea epilepsia. Tyttö kärsi tuhansista kohtauksista päivässä ja joka yö kun hän meni nukkumaan, oli mahdollista ettei hän heräisi.

”Tein mitä minun isänä täytyi tehdä”, Bazzell kertoo.

He kokeilivat Valiumia, Xanaxia ja Kepraa tuloksetta. Synteettisten lääkkeiden ja paikallisen Beleaf Dispensaryn teollisuushampusta valmistetun CBD-öljyn epäonnistuttua, Bazzellia neuvottiin hankkimaan kannabiskasvin lehdistä tehtyä kannabisöljyä, jossa on korkeampi THC-pitoisuus kuin osavaltion lain määrittämä 0,3 prosentin raja.

Bazzell sanoo: ”Hän saa 50 prosenttia THC:tä ja 50 prosenttia CBD:tä sisältävää öljyä, eikä hänellä ole ollut kohtauksia neljään kuukauteen!” Skyler saa yhden tipan päivässä kookosöljyyn sekoitettuna. Tytön iloinen isä sanoo, että hänen lapsensa on herännyt henkiin ja että jotkut lääkärit tukevat heitä salaa.

”Hän ei ole pilvessä tai tokkurassa, hän on 100 prosenttisen normaali”, Bazzell jatkaa.

Bazzell tietää, että hän rikkoo lakia ja ihmettelee, mitä tulevaisuudessa tulee tapahtumaan.

”Jos minut pidätetään, olkoon niin. Valitsen mielummin sen, että minulla on onnellinen tytär”, Bazzell sanoo ja lisää, että hänen tyttärellään on oikeus hyvään elämään.

Bazzell on tehnyt aloitteen kannabiksen lääkekäytön laillistamiseksi change.org -sivustolla.

Lähde: Fox 2 Now

http://lohari.net/kannabisoljylla-lapse ... -puolesta/

savuseppo
Viestit: 1404
Liittynyt: 2.11.2015

Re: Pienet uutiset 2017

ViestiKirjoittaja savuseppo » 12.8.2017 20:35

AUTISTINEN PIKKUPOIKA PYSTYY NYT PUHUMAAN – KANNABIKSEN ANSIOSTA

Kymmenen kuukauden ikäisenä puertoricolaisella Kalel Santiagolla diagnosoitiin harvinainen syöpämuoto nimeltä neuroblastooma. Kalel joutui käymään läpi kemoterapian, säteilyhoitoja ja leikkauksen, jonka jälkeen tilanne kääntyi vielä synkemmäksi, kun pojalla diagnosoitiin puhekyvyn estävä autismi.

”Kun hän oli sairaalassa, huomasimme, että hän ei puhunut lainkaan ja osa hänen käytöksestään ei ollut kohdallaan, kuten käsien heilutus ja varpaillaan kävely”, pojan isä Abiel Gomez kertoi Yahoo News -uutispalvelulle. ”Mutta odotimme asian tutkimista siihen saakka, kunnes hän oli 3-vuotias ja kunnes syöpä oli poissa.”

Lopulta Santiagon perhe löysi mahdollisen hoitokeinon: CBD-öljyn. Rahankeruukampanjan avulla perhe sai hankittua pienen pullon öljyä ja Kalelille alettiin annostelemaan tippoja kahdesti päivässä.

Kahden päivän kuluttua Kalel pystyi puhumaan.

”Hän yllätti meidät koulussa sanomalla vokaalit ’A-E-I-O-U’. Se oli ensimmäinen kerta [kun hän puhui]”, Abiel kertoo. ”Ette voi kuvitella sitä tunnetta, joka meillä oli kuullessamme Kalelin äänen ensi kertaa. Se oli uskomatonta. Opettaja nauhoitti puheen ja lähetti sen vaimolleni ja me kaikki sanoimme, että ”ainoa asia, jonka olemme tehneet eri tavalla on CBD-öljy.”

Tämän jälkeen Kalel alkoi käyttää myös konsonantteja ja pian hän kykeni jo muodostamaan lauseita. ”Hän sanoi: ”amo mi mama”, ”rakastan äitiäni””, Abiel sanoo. ”En tiedä, kuinka kiittää [CBD-öljyn valmistajia].”

Kalel on nyt 9-vuotias ja hänen tarinansa on yksi todiste lisää kannabiskasvin ja CBD-öljyn kieltojen järjettömyydestä myös Suomessa.

Neuroblastooma on aivokasvainten jälkeen yleisin kiinteä syöpä lapsilla, ja Suomessa tavataan lähes kymmenen uutta tapausta vuosittain. Fimea kieltää CBD-tuotteiden myynnin sillä verukkeella, että kyseessä on lääkeaine. Kuitenkaan Suomessa ei kuitenkaan ole yhtään myytävää CBD-valmistetta, jota kenenkään olisi mahdollista saada.

(Toim.huom: Jokaisella tulee olla oikeus ylläpitää terveyttään tai hoitaa sairauksiaan luonnontuotteilla. Kansalaistottelemattomuutta voi harjoittaa tilaamalla CBD-tuotteita Hempika Finlandin kautta Sloveniasta.)

Lähteet: The Anti Media | Yahoo News

http://lohari.net/autistinen-pikkupoika ... -ansiosta/

savuseppo
Viestit: 1404
Liittynyt: 2.11.2015

Re: Pienet uutiset 2017

ViestiKirjoittaja savuseppo » 12.8.2017 21:08

4 sairautta, joita voidaan hoitaa kannabiksella

Tutkimuksissa on havaittu, että kannabiksesta voitaisiin saada hyvä lääke MS-taudin ja Alzheimerin taudin kaltaisiin sairauksiin. Siitä näyttää olevan hyötyä myös muissa sairauksissa.

Tähän mennessä yhdeksässä Euroopan maassa on sallittu lääkekannabiksen käyttö, ja vielä useammissa maissa kannabistuotteita saa käyttää lääketieteellisissä kokeissa.

Tuoreimmat tutkimukset paljastavat kiistellyn kasvin suuren potentiaalin, ja ehkä piankin erilaisilla lääkekannabistuotteilla voidaan hoitaa vakavia sairauksia ilman sivuvaikutuksia.

1. Dementia/Alzheimerin tauti
Huonomuistisuus ja muut muistihäiriöt vaikeuttavat maailmassa niiden 47 miljoonan ihmisen elämää, joiden aivoja rappioittavat Alzheimerin tauti tai muut vastaavat aivosairaudet. Alzheimerin taudissa aivoihin syntyy kohtalokas tulehdustila, kun beeta-amyloidiproteiini muodostaa sinne plakkia.

Laboratoriokokeissa on havaittu, että kannabiksen sisältämä hyvänolontunteen tuottava THC-molekyyli näyttää parantavan sairaat aivosolut. Kun THC:tä on tiputettu petrimaljaan, jossa on samanlaisia aivosoluja kuin Alzheimerin taudissa esiintyy, THC on liuottanut plakin niin, että tulehdus on hävinnyt.

Jos THC:llä on yhtä hyvä vaikutus sairaisiin aivosoluihin ihmiselimistössä kuin laboratoriossa, kannabiksella voidaan ehkä parantaa tauti kokonaan.

2. Syöpä
Pahoinvointi ja kivut ovat solunsalpaajahoitojen tavallisia sivuvaikutuksia, ja kannabiksella on niitä lievittävä vaikutus.

Tällä hetkellä ei ole tieteellisiä todisteita siitä, että THC:llä olisi suoranainen vaikutus syöpään, mutta koska aine lievittää kipua ja kasvattaa ruokahalua, se voi auttaa syöpäpotilaita saamaan voimiaan takaisin rankkojen hoitojaksojen jälkeen.

Solunsalpaajien ja lääkekannabiksen yhdistelmä vaikuttaakin siksi tehokkaimmalta hoidolta yhteen nykyajan suurimmista uhista.

3. MS-tauti
Multippeliskleroosi eli MS-tauti on krooninen tauti. Se aiheuttaa lihasten jäykkyyttä, kouristuksia ja kipuja, jotka johtuvat hermojen tuhoutumisesta hiljalleen.

Kannabiskasvin THC:tä ja kannabidiolia sisältävä Sativex-suusuihke on hyväksytty lääke näiden oireiden lievittämiseen. Koe osoittaa, että se hidastaa MS-taudin etenemistä, parantaa potilaan liikkuvuutta ja ehkäisee keskushermoston tuhoja.

4. Touretten oireyhtymä
Äkilliset huitaisut tai lyönnit, kasvojen pakkoliikkeet ja sopimattomat tokaisut ovat arkipäivää monelle Touretten oireyhtymästä kärsivälle. Näitä tahattomia lihaskouristuksia ja äännähdyksiä nimitetään tic-oireiksi.

Touretten oireyhtymän pohjimmaista syytä ei vieläkään tunneta. Siksi siihen ei ole löydetty hoitoa.

Kokeessa saatiin tuloksia, joiden mukaan THC saattaisi lievittää verbaalisia ja fyysisiä tic-oireita, mutta ei ole pystytty selittämään tieteellisesti, mikä kannabiksessa olisi sellaista, että se lievittäisi oireita.

ℹTULEVAISUUDEN LÄÄKE:

• Kannabiskasvi sisältää tetrahydrokannabinolia eli THC:tä, kannabidiolia ja ainakin sataa muuta kemiallista ainetta, jotka yhdessä tuottavat käyttäjälle voimakkaan hyvänolontunteen.
• Uuden kannabistietouden toivotaan auttavan uusien räätälöityjen THC-molekyyliä muistuttavien lääkeaineiden kehittämisessä. Niillä vältyttäisiin kannabiksen ei-toivotuilta sivuvaikutuksilta, kuten psykooseilta ja ahmimiselta.

http://tieku.fi/laaketiede/laakkeet/4-s ... nabiksella

savuseppo
Viestit: 1404
Liittynyt: 2.11.2015

Re: Pienet uutiset 2017

ViestiKirjoittaja savuseppo » 14.8.2017 0:12

Iran lievensi lakeja huumekauppaan liittyvistä kuolemanrangaistuksista

Lakimuutokset saattavat pelastaa monien kuolemantuomion täytäntöönpanoa odottavien hengen.

Iranin parlamentti on hyväksynyt lakimuutokset, jotka liittyvät huumekaupasta annettaviin kuolemanrangaistuksiin. Lakimuutokset saattavat pelastaa monien kuolemantuomion täytäntöönpanoa odottavien hengen.

Uuden lain mukaan kuolemantuomion ehtona olevia huumemääriä on nostettu. Niinpä esimerkiksi heroiinin, kokaiinin ja amfetamiinin valmistuksesta ja jakelusta voidaan määrätä ankarin rangaistus kahdesta kilosta nykyisen 30 gramman sijasta.

Oopiumin ja marihuanan kohdalla raja-arvo nousee viidestä kilosta 50:een.

Lakimuutokset tulevat voimaan taannehtivasti, jos uskonoppineista koostuva konservatiivinen valvojien neuvosto ne hyväksyy.

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin mukaan Iran oli viime vuonna eniten kuolemantuomiota jakavien maiden joukossa. Suurin osa tuomioista liittyi huumerikoksiin.

http://www.ksml.fi/ulkomaat/Iran-lieven ... ta/1028247

savuseppo
Viestit: 1404
Liittynyt: 2.11.2015

Re: Pienet uutiset 2017

ViestiKirjoittaja savuseppo » 14.8.2017 0:27

Yhä useampi ajaa Etelä-Karjalassa huumepäissään – "Ei ole tavatonta, että käyttäjä on yli 60-vuotias"

HUUMEET Huumeiden käytön lisääntyminen Etelä-Karjalassa näkyy niin Eksoten kuin
Huumeiden käyttö Etelä-Karjalassa on lisääntynyt. Näin arvioi Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri Eksoten päihdepuolen vs. ylilääkäri Pasi Lempiäinen.

– Jos mietitään viimeistä 5–10-vuotta, kyllä varmasti. Se näkyy siten, että hoitoon hakeutumista on enemmän, Lempiäinen sanoo.

Täysi-ikäisistä tavallisin hoitoon hakeutuva ryhmä ovat 25–34-vuotiaat. Huumeidenkäyttö ei kuitenkaan katso ikää.

– Ei ole täysin tavatonta, että huumeidenkäyttäjä on yli 60-vuotiaita.

Huumeista tavallisin on kannabis. Sen lisäksi Etelä-Karjalassa esiintyy paljon amfetamiinia ja Subutexia. Myös reseptilääkkeiden väärinkäyttö on yleistä.

Kannabis on ollut tavallisin väärinkäytetty huumausaine aina. Kynnys kokeiluihin ja käytön aloittamiseen on ehkä madaltunut ja kannabiksen käyttöä esiintyy hoitoon hakeutuvilla enemmän kuin muita huumausaineita. Kovista huumeista amfetamiini ja buprenorfiini (Subutex) ovat säilyttäneet suosionsa. Muita muotihuumeita tulee ja menee erilaisten tekijöiden vaikuttaessa.

Hoidon piiriin hakeutuu vain murto-osa käyttäjistä. Lempiäinen kuitenkin arvelee, ettei Etelä-Karjala poikkea huumeidenkäytössä muista maakunnista. Etelä-Karjalan kunnista Lappeenranta on väestöpohjaltaan suurin, joten kaupungissa on määrällisesti eniten huumeidenkäyttäjiä.

– Mutta samalla tavalla ongelmaisia löytyy koko Eksoten alueelta ja esimerkiksi Parikkalassa on kyllä huomattava huumeongelma väestöpohjaan verrattuna.

Huumausainerikosten määrä on Etelä-Karjalassa kasvussa. Rikoskomisario Tuomas Pöyhönen Kaakkois-Suomen poliisilaitokselta kertoo, että Lappeenrannan seudulla on kasvua, mutta Imatran seudulla tilanne on suunnilleen ennallaan.

Huumausainerikosten määrä on Lappeenrannan seudulla kasvanut viime vuodesta noin 19 prosenttia ja käyttörikosten määrä 77 prosenttia.

– Sinänsä ikävä suuntaus, Pöyhönen toteaa.

Huumausainerikoksia kirjattiin vuonna 2015 yhteensä 63 kappaletta, seuraavana 69 ja tänä vuonna niitä on kirjattu jo 44 kappaletta. Käyttörikoksia kirjattiin vuonna 2014 160 kappaletta, seuraavana 178 ja viime vuonna 155. Tänä vuonna käyttörikoksia on kirjattu 149 kappaletta. Kasvun syytä on vaikea arvioida.

– Syy voi olla valvonnan lisäämisessä ja oikeassa kohdentamisessa, Pöyhönen arvioi.

Huumausaineet näkyvät myös liikenteessä. Lappeenrannan seudulla kirjataan vuosittain rattijuopumuksia noin 250 kappaletta. Tänä vuonna määrä tosin tullee ylittymään. Viime vuonna huumeista kärähti 36 kuskia ja tänä vuonna huumeista on kärähtänyt jo 82.

– Kasvu on aika merkittävä.

Syynä voi olla myös se, että poliisi on lisännyt huumepikatestien tekemistä. Muualla kaakossa luvut ovat tosin toisin päin: Kotkassa ja Kouvolassa huumeissa on ajanut viime vuotta vähemmän väkeä.

http://www.lappeenrannanuutiset.fi/arti ... ayttaja-on

savuseppo
Viestit: 1404
Liittynyt: 2.11.2015

Re: Pienet uutiset 2017

ViestiKirjoittaja savuseppo » 14.8.2017 11:35

Kuinka kovaa kannabis myy? Hypeosake tänään suurennuslasin alla

Suomalaistenkin sijoittajien suosioon noussut Canopy raportoi tänään tuloskehityksestään.

Kannabiksen suosio on kasvanut räjähdysmäisestä erityisesti Pohjois-Amerikassa, jossa sen käyttöä on parin viime vuoden aikana laillistettu laajamittaisesti.

Buumi on tuonut pörssiin lukuisia kannabisyhtiöitä, ja kurssinousu on ollut paikoin todella hurjaa. Trendin ovat huomanneet myös suomalaiset piensijoittajat. Kanadan suurin lääkekannabisvalmistaja Canopy Growth oli heinäkuussa ostetuin ulkomainen osake piensijoittajien suosiman Nordnetin suomalaisasiakkaiden keskuudessa.

Suuri kiinnostus Canopya kohtaan ymmärrettävää, sillä osake on noussut vuodessa 118 prosenttia. Kolmessa vuodessa nousua on kertynyt jo 220 prosenttia.

Osviittaa Canopyn tulevasta kurssikehityksestä saadaan tänään, kun yhtiö raportoi kesäkuussa päättyneen ensimmäisen neljänneksen tuloksestaan ennen markkinoiden avautumista.

Yhtiön tuloksen odotetaan pysyneen vielä tappiolla, joten huomio kohdistuu liikevaihdon kasvuvauhtiin.

Analyysipalvelu Factsetin mukaan yhtiön liikevaihdon odotetaan kasvaneen huhti-kesäkuussa 16,9 miljoonaan Kanadan dollariin viime vuoden 7,0 miljoonasta. Kasvua kertyisi näin ollen peräti 142 prosenttia. Osakekohtaisen tappion analyytikot odottavat kasvaneen yhdellä sentillä 0,05 dollariin.

Koko kuluvan tilikauden liikevaihdon odotetaan kasvavan 177 prosenttia 111 miljoonaan dollariin. Osakekohtaisen tuloksen odotetaan jäävän 0,12 dollaria tappiolle. Seuraavalla tilikaudella tuloksen ennustetaan nousevan 0,12 dollaria voitolliseksi.

https://m.kauppalehti.fi/uutiset/kuinka ... a/UDiR5HMx


Palaa sivulle “Politiikka ja media”

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 0 vierailijaa