Pienet uutiset 2017

Päihdepolitiikka, tiedotusvälineet, lainsäädäntö
Alueen säännöt
Politiikka ja media
Tämä alue on tarkoitettu kannabis- ja päihdepolitiikasta keskusteluun.

Alue on erittäin tiukasti moderoitu; lue ohjeet ennen kirjoittamista. Alueelle kuulumattomat keskustelut siirretään Tuhkakuppiin.
Kirjoita viestisi asialliseen ulkoasuun. Ylläpidolla on oikeus muuttaa epäasiallisen viestin sisältöä tai poistaa viesti.
savuseppo
Viestit: 1404
Liittynyt: 2.11.2015

Re: Pienet uutiset 2017

ViestiKirjoittaja savuseppo » 11.9.2017 15:05

Poliisi takavarikoi Mikkelissä ison määrän kannabista ja vähän muitakin huumeita — katukauppavalvonnassa ”mennään pihalle ja katsotaan mitä tapahtuu”

Poliisi takavarikoi Mikkelissä viime viikon torstaina ja perjantaina suurehkon määrän kannabista ja pienen määrän amfetamiinia ja kokaiinia.
Kolmea henkilöä epäillään huumausaineen käyttörikoksesta, yhtä huumausainerikoksesta ja yhtä henkilöä törkeästä huumausainerikoksesta. Yksi epäillyistä on alaikäinen ja muut 18-vuotiaita.

Epäillyt huumausainerikos ja törkeä huumausainerikos liittyvät kaupankäyntitilanteeseen, kertoo Itä-Suomen poliisilaitoksen rikoskomisario Mikko Sorjonen.
Hän muistuttaa, että huumausainerikokseen syyllistyy jo kaverille tarjoamalla, vaikka aineesta ei saisi maksuakaan.
— Sitä ei varmasti ainakaan moni nuorista miellä.

Viimeviikkoisen valvontatempaus juontaa juurensa aiemmista tapahtumista Mikkelissä.
— Poliisille tuli paljon ilmoituksia näkyvästä kaupankäynnistä kauppakeskus Akselin, Stellan ja Kirkkopuiston alueella, Sorjonen kertaa.
Ilmoitusten johdosta Mikkelissä tehtiin viime lopputalvesta ensimmäinen, viikon mittainen huumausainevalvonta.

Poliisi pyrkii jatkamaan katukauppavalvontaa aina mahdollisuuksien mukaan niin keskustassa kuin muillakin alueilla.
— ”Mennään pihalle ja katsotaan mitä tapahtuu”, Sorjonen kuvailee toiminnan luonnetta.
Vihjeitä huumausaineisiin liittyen voi toimittaa Itä-Suomen poliisilaitoksen vihjesähköpostiin vihjeet.ita-suomi@poliisi.fi.

Viime viikon valvonnan yhteydessä poliisi tavoitti Mikkelistä myös kaksi etsintäkuulutettua henkilöä. He eivät kuitenkaan ole huumausainerikoksista epäiltyjen joukossa.
Sorjosen mukaan henkilöt oli etsintäkuulutettu ”paperiasioiden” vuoksi.

http://www.lansi-savo.fi/uutiset/lahell ... n-huumeita

savuseppo
Viestit: 1404
Liittynyt: 2.11.2015

Re: Pienet uutiset 2017

ViestiKirjoittaja savuseppo » 11.9.2017 15:06

Kortittomalla huumekuskilla veressä kannabista ja amfetamiinia

Poliisipartio pysäytti maanantaina kello 1.20 Uudenmaantiellä henkilöauton, jonka kuljettajalle tehty huumepikatesti antoi positiivisen tuloksen kannabikselle ja amfetamiinille, eikä kuljettajalla ollut voimassa olevaa ajo-oikeutta.

Kuljettajan epäillään syyllistyneen rattijuopumukseen, huumausaineen käyttörikokseen ja kulkuneuvon kuljettamiseen oikeudetta.

http://www.aamuset.fi/uutiset/3649784/K ... fetamiinia

savuseppo
Viestit: 1404
Liittynyt: 2.11.2015

Re: Pienet uutiset 2017

ViestiKirjoittaja savuseppo » 11.9.2017 21:57

Hamppukasvattamon perustanut mies kärysi kotietsinnässä – Asuntoon oli pystytetty "teltta" viljelmälle

Kotietsinnässä asunnosta löytyi myös 51,9 grammaa marihuanaa.

Satakunnan käräjäoikeus tuomitsi vuonna 1991 syntyneen porilaisen miehen huumausainerikoksesta ja liikennerikoksista 6 kuukauden ehdottomaan vankeusrangaistukseen. Vankeusrangaistus muutettiin 180 tunniksi yhdyskuntapalvelua.

Nuori mies kasvatti asunnollaan hamppua käytettäväksi huumausaineena tai sen raaka-aineena. Poliisi löysi kotietsinnässä epäillyn asunnolta 21 hamppukasvia, jotka olivat 50–80 senttimetrin mittaisia.

Kannabiksen kasvattamista varten asuntoon oli pystytetty 3 x 1,5 metrin suuruinen "teltta". Kotietsinnässä asunnosta löydettiin myös 51,9 grammaa marihuanaa.

Hamppukasvattamon perustamisessa auttanut vuonna 1990 syntynyt porilainen mies tuomittiin avunannosta huumausainerikokseen ja huumausaineen käyttörikoksesta 80 päiväsakkoon, yhteensä 480 euron sakkoihin.

https://www.aamulehti.fi/uutiset/hamppu ... -200385868

savuseppo
Viestit: 1404
Liittynyt: 2.11.2015

Re: Pienet uutiset 2017

ViestiKirjoittaja savuseppo » 11.9.2017 22:58

Porilaisesta kasvattamosta virtasi kilokaupalla marihuanaa Tampereelle

Poliisi paljasti kesäkuun alussa suuren kannabiskasvattamon toiminnan Porissa. Esitutkinnan mukaan 59- ja 35-vuotiaat porilaismiehet kasvattivat tarkoitusta varten vuokratussa tilassa ainakin kuusi satoa kannabiskasveja, yhteensä 841 kasvia.

Miehet saivat viime viikolla syytteen törkeästä huumausainerikoksesta Pirkanmaan käräjäoikeudessa. Juttua käsitellään laajemman huumerikosvyyhdin osana. Syytetyt ovat isä ja poika.

Sadoista kolme on ollut 18 kasvin suuruista, neljäs 20 kasvin ja viides 60 kasvin suuruinen. Syyttäjän mukaan tekijät saivat kasveista kukintoa yli 7 kiloa. Kuudes, peräti 707 kasvia käsittänyt sato oli vielä kasvamassa, kun poliisi löysi kasvattamon kesäkuussa.

Kasvattamisessa tekijät ovat käyttäneet apunaan valaisimia ja muuntajia, tuulettimia, vesipumppuja, ajastimia, kuivuria, lämpömittaria, lannoitteita, ilmanpuhdistimia, ilmastointiputkia ja suodattimia sekä lämmitintä.

Syyttäjän mukaan miehet myivät kasveista saamaansa marihuanaa kuudessa erässä yhteensä 4,5 kiloa oriveteläiselle miehelle. Lisäksi he luovuttivat vastikkeetta 400 grammaa marihuanaa tuntemattomaksi jääneille henkilöille. Miesten hallusta takavarikoitiin 2 855 grammaa marihuanaa.

Oriveteläismies levitti marihuanaa Tampereen seudulla. Häneltä takavarikoitiin 707 grammaa marihuanaa. Miestä syytetään kahdesta törkeästä huumausainerikoksesta, koska hän oli pitänyt hallussaan ja levittänyt myös amfetamiinia ja metamfetamiinia.

Syyttäjän mukaan porilaismiehet saivat rikoksestaan taloudellista hyötyä ainakin 31 500 euroa. Heiltä takavarikoitiin käteistä rahaa yli 5 700 euroa.

Käräjäoikeus antaa jutussa tuomionsa myöhemmin. Syyttäjä vaatii porilaismiehille vähintään kolmen ja puolen vuoden pituisia vankeusrangaistuksia.

https://www.satakunnankansa.fi/satakunt ... 200385116/

savuseppo
Viestit: 1404
Liittynyt: 2.11.2015

Re: Pienet uutiset 2017

ViestiKirjoittaja savuseppo » 11.9.2017 23:01

Huumeiden käytöstä poliisille narahtava nuori voi saada sakkojen sijaan puhuttelun

Syyttäjät voivat nykyisin päättää, että he eivät nostakaan syytettä ja lähde hakemaan sakkorangaistusta ensimmäisen huumausaineen käyttörikoksen tehnyttä alaikäistä nuorta vastaan.

Syytteen sijaan he pitävät nuorelle puhuttelutilaisuuden, jonka päätteeksi he tekevät syyttämättäjättämispäätöksen.

Menettelyllä pyritään siihen, ettei nuori jatkossa syyllistyisi enää uusiin rikoksiin.

– Puutumme nuoren huumeiden käyttöön nopeasti ja tehokkaasti. Parhaassa tapauksessa saamme katkaistua alkamassa olevan rikoskierteen, Oulun syyttäjänviraston kihlakunnansyyttäjä Essi Kanniainen kuvailee.

http://www.kaleva.fi/uutiset/kotimaa/hu ... un/770202/

savuseppo
Viestit: 1404
Liittynyt: 2.11.2015

Re: Pienet uutiset 2017

ViestiKirjoittaja savuseppo » 12.9.2017 21:47

Nuori nainen kaahasi tokkurassa 173 km/h

Alle 30-vuotiaan naisen epäillään syyllistyneen törkeään liikenneturvallisuuden vaarantamiseen, rattijuopumukseen, kulkuneuvon kuljettamiseen oikeudetta ja huumausaineen käyttörikokseen maanantaina aamupäivällä Hämeenlinnan väylä moottoritiellä Janakkalan kohdalla.

Poliisin partiota vastaan ajoi Janakkalan Rastilassa pohjoisen suuntaan henkilöauto nopeudella 173 kilometriä tunnissa.

Kuljettajalle suoritettu puhalluskoe oli negatiivinen, mutta huumepikatesti oli positiivinen kannabikselle ja lääkkeille.

Kuljettajan ajo-oikeus oli päättynyt ja hänellä oli viisi aiempaa kulkuneuvon kuljettamista oikeudetta

http://www.helsinginuutiset.fi/artikkel ... sa-173-kmh

savuseppo
Viestit: 1404
Liittynyt: 2.11.2015

Re: Pienet uutiset 2017

ViestiKirjoittaja savuseppo » 13.9.2017 16:45

Poliisi on paljastanut Pohjois-Satakunnasta kolme isoa kannabisviljelmää

Pohjois-Satakunta ei eroa muusta Suomesta, vaan täälläkin liikkuu huumeita muun maan tavoin. Viimeisen vuoden aikana alueeltamme on löytynyt kolme ammattimaisesti hoidettua kannabiskasvattamoa.

Pohjois-Satakunnan huumetilannetta voi kuvailla sanalla normaali. Huumeita liikkuu väestöpohjaan nähden saman verran kuin muuallakin Suomessa.

Silloin tällöin poliisin haaviin jää myös kannabiskasvattamoita. Viimeisen vuoden aikana Pohjois-Satakunnasta poliisi on löytänyt kolme törkeänä huumausainerikoksena tutkittavaa kasvattamoa.

–Törkeänä huumausainerikoksena tutkittavat kasvattamot ovat isompia kasvattamoita. Silloin puhutaan kymmenistä kasveista ja toiminnasta haetaan taloudellista höytyä. Viimeisen vuoden aikana Pohjois-Satakunnasta on löytynyt tämmöisiä kasvattamoita Kankaanpäästä, Karviasta ja Honkajoelta, kertoo Lounais-Suomen poliisilaitoksen huumerikostutkinnan tutkinnanjohtaja rikoskomisario Toni Sjöblom.

Sjöblomin mukaan kyseessä ei ole Pohjois-Satakunnassa mikään nouseva trendi. Poliisi löytää sekä pieniä että isoja kasvattamoita silloin tällöin.

Pienemmillä paikkakunnilla kannabiskasvattamon pitäminen on riskittömämpää kuin isoissa kaupungeissa.

–Pienillä paikkakunnilla asutaan väljemmin, joten esimerkiksi kasvattamosta tulevat hajuhaitat eivät välttämättä leiju sivullisten neniin niin helposti. Silloin kiinnijäämisen riski on pienempi.

Ammattimainen kasvattamo vie paljon tilaa. Esimerkiksi kerrostaloasunnoissa sellaisia on harvemmin, vaikka aika ajoin poliisi löytääkin asuinhuoneistoja, jotka ovat täynnä kannabiskasveja.

–Tyypillistä on esimerkiksi vuokrata jokin syrjäinen kiinteistö, missä viljelyä voi suorittaa piilossa uteliaiden katseilta ja tilaa on reilusti. On myös sellaisia tapauksia, että tekijät asuvat jo valmiiksi syrjäisessä paikassa, ja ovat perustaneet kasvattamon ulkorakennukseen.

Tilan lisäksi ammattimaiset kasvattamot vaativat erityislaitteita, kuten erikoislamppuja ja tuulettimia.

Miten tavallinen kansalainen voi havaita mahdollisen kannabiskasvattamon?

–Haju on varmaankin selkein juttu. Sitä on vaikea kuvailla, mutta se on imelä ja aika voimakas haju, mikä poikkeaa selkeästi "normaalista" hajusta.

Hajun lisäksi kannabiskasvattamoon viittaavia tunnusmerkkejä voi havaita muutenkin.

–Kasvattamoiden rekvisiitta saattaa herättää huomiota. Ovatko asunnon ikkunat jatkuvasti peitettynä muoveilla? Onko normaalista poikkeavia ilmanvaihtokanavia tai varsinkin pimeässä erottuvia poikkeavia valoja? Myös jatkuva tuulettimien ääni voi herättää huomiota, kertoo Sjöblom.

Mikäli kansalainen epäilee löytäneensä kannabiskasvattamon, Sjöblom ohjeistaa häntä ottamaan yhteyttä poliisiin.

–Kasvattamoasiat eivät ole niin akuutteja, että niistä kannattaisi ilmoittaa hätäkeskukseen. Kannattaa olla suoraan yhteydessä poliisiin joko poliisin verkkosivuilta löytyvän linkin kautta tai soittamalla poliisin palvelupisteeseen. Ilmoituksen voi tehdä myös lähimmälle poliisiasemalle tai jos havaitsee poliisipartion, sille voi kertoa tietonsa. Partio välittää saamansa tiedon eteenpäin.

Pohjois-Satakunnan peruspalvelukuntayhtymän, Posan, mielenterveys- ja päihdepalvelukeskuksessa ollaan hyvin perillä alueemme huumausainetilanteesta. Heidän toimintansa keskittyy aikuisväestöön.

–Eniten alueellamme on kannabiksen käyttäjiä. Tiedän, että alueellamme on jonkin verran myös kovempien huumeiden, kuten opioiden käyttäjiä, kertoo sairaanhoitaja Jenni Lahtinen PoSan mielenterveys- ja päihdepalvelukeskuksesta.

Lahtisen mukaan alueellamme on myös keskushermoston kautta vaikuttavien lääkkeiden, eli pääosin kipulääkkeiden väärinkäyttäjiä. Niissä tapauksissa lääkkeitä käytetään päihdyttävässä tarkoituksessa.

PoSan alueen väestöpohjasta johtuen suurin osa huumausaineiden käyttäjistä tulee Kankaanpäästä.

–Huumausaineita käytetään myös pienemmissä kunnissa. Isommalla paikkakunnalla asuu enemmän väkeä, joten silloin myös käyttäjiä on enemmän.

Jos huumausaineiden käyttäjä haluaa päästä irti, Lahtinen kannustaa ottamaan rohkeasti yhteyttä.

–Ensivaiheessa yhteydenotto PoSan mielenterveys- ja päihdepalvelukeskukseen riittää. Hoitosuhde on aina luottamuksellinen, joten yhteydenoton jälkeen ei joudu esimerkiksi poliisin kanssa tekemiseen. Meidän tehtävämme on auttaa, ei aiheuttaa lisäongelmia, kertoo Lahtinen.

Kannabis on suosituin huumausaine

Pohjois-Satakunnassa käytetään huumeita siinä missä muuallakin maassamme.

Poliisi on viimeisen vuoden aikana löytänyt alueeltamme kolme isompaa kannabiskasvattamoa. Kasvattamot löytyivät Kankaanpäästä, Karviasta ja Honkajoelta.

Taloudellisen hyödyn tavoittelemiseen tähtäävät kannabiskasvattamot vaativat paljon tilaa. Pienempiä, omaan käyttöön tarkoitettuja kasvattamoita voi olla tavallisessa kerrostaloasunnossakin.

Poliisin mukaan Pohjois-Satakunnan huumausainetilanteessa ei ole poikkeavuutta muun maan tilanteeseen.

https://www.satakunnankansa.fi/satakunt ... 200391094/

savuseppo
Viestit: 1404
Liittynyt: 2.11.2015

Re: Pienet uutiset 2017

ViestiKirjoittaja savuseppo » 13.9.2017 22:35

Olivia Newton-John menetti kävelykykynsä syöpähoitojen vuoksi - avuksi marihuanaa

Grease-elokuvasta tuttu näyttelijä Olivia Newton-John laittoi alkukesällä USA:n ja Kanadan kiertueensa jäihin sairastuttuaan syöpään. 68-vuotiaalla näyttelijällä diagnosoitiin rintasyöpä, jonka yhteydessä sen havaittiin levinneen myös selkään. Nainen on saanut syöpään sädehoitoa.

Hän kertoo Australia's 60 Minutes -ohjelmassa, että rankat hoidot veivät häneltä kävelykyvyn. Noin kuukausi sitten hän ei päässyt lainkaan kävelemään, mutta nyt hän voi jo kävellä lyhyitä matkoja.

- Haluan pelata taas tennistä. Haluan kävellä taas rannalla. Kun paranen enemmän, voin kävellä enemmän, Newton-John totesi haastattelussa.

Newton-John on etsinyt apua kipuihinsa myös vaihtoehtoisista hoitomuodoista. Hänen miehensä John Easterling on yrttirohtojen puolestapuhuja. Mies on kasvattanut vaimolleen lääkekannabista ja valmistanut siitä rohdostippoja. Newton-John ylistää kasvin kipuun auttavia ominaisuuksia ja linjaa haastattelussa, että sitä on turhaan parjattu.

Keikkailun osalta Newton-John toteaa, että hän menee nyt terveytensä ja oman jaksamisensa ehdoilla. Kaiken keskellä hän pysyy optimistisena.

- Minulla on ja on ollut mahtava elämä. Ei todellakaan valittamista. Meidän kaikkien täytyy kokea elämässään jotain haasteita ja tämä on ollut haasteeni, hän summaa.

http://m.iltalehti.fi/viihdeuutiset/201 ... 4_vd.shtml

savuseppo
Viestit: 1404
Liittynyt: 2.11.2015

Re: Pienet uutiset 2017

ViestiKirjoittaja savuseppo » 14.9.2017 14:37

Liikemiesten laiton suurbisnes paljastui – kasvuhormoneita yritykselle, kannabista varastossa ja kauppaa netin kautta

https://www.katsomo.fi/#!/jakso/813501

Kahta pirkanmaalaista miestä epäillään törkeistä doping- ja huumausainerikoksista. Tulli kertoo paljastaneensa laajamittaisen dopingaineiden maahantuonnin sekä kannabiksen kasvatuksen. Lisäksi miesten hallusta löydettiin kokaiinia ja metamfetamiinia.

Miesten käytössä olleista varastotiloista ja asunnoilta takavarikoitiin arviolta 100 000 euron arvosta doping- ja huumausaineita. Tullin esitutkinnan mukaan miehet ovat salakuljettaneet maahan suuria määriä nestemäisiä ja tablettimuotoisia dopingaineita.

Aineet tuotiin pääosin Kiinasta ja Latviasta postitse ja kuriirilähetyksinä. Miesten epäillään käyttäneen virolaista metallikauppaa harjoittavaa yritystään useita kertoja dopinglähetysten vastaanottajana, minkä lisäksi Tulli sai kiinni tekaistun yrityksen osoitteeseen Kiinasta tilatun kasvuhormonilähetyksen.

Takavarikoidut dopingaineet olisivat Tullin mukaan riittäneet yli 300 käyttöjaksoksi. Toisen henkilön epäillään välittäneen aineita eteenpäin, mutta tutkinta on tämän osalta vielä kesken.

https://www.katsomo.fi/#!/jakso/813503

Varastosta kannabispuska poikineen
Tutkinnan edetessä paljastui myös liikemiesten harjoittama huumekauppa, kun näiden vuokraamista varastotiloista paljastui 119 eri kasvuvaiheessa ollutta kannabiskasvia. Kasvit kasvoivat kasvatusteltoissa sekä kontiin rakennetussa viljelytilassa. Tulli arvioi, että kasveista olisi saatu myyntiin kolme kiloa kannabiksen kukintoa.

Kuivattua kannabiskukintoa takavarikoitiin hieman alle puoli kiloa, minkä lisäksi Tulli uskoo kannabiskukintoa myydyn salatussa Tor-verkossa 1,25 kiloa.

Varastotiloista takavarikoitiin lisäksi 150 grammaa kokaiinia ja yli 40 grammaa metamfetamiinia.

Tullin mukaan aineiden yhteenlaskettu katukauppa-arvo on arviolta 100 000 euroa.

Vangitut miehet on vapautettu esitutkinnan valmistumisen ajaksi.

https://www.mtv.fi/uutiset/rikos/artikk ... gs.E_laxL0

savuseppo
Viestit: 1404
Liittynyt: 2.11.2015

Re: Pienet uutiset 2017

ViestiKirjoittaja savuseppo » 14.9.2017 14:39

Poliisin kotietsintä paljasti kannabiskasvattamon Kuopiossa

Miehen kyydissä oli hänen 20-vuotias avopuoliso, jonka hallusta löytyi huumausaineita. Myös toiselta kyydissä olleelta henkilöltä, 25-vuotiaalta kuopiolaismieheltä, löytyi hallusta huumausaineita.

Poliisien suorittamissa kotietsinnöissä löytyi vielä kannabiskasvattamo kuljettajan ja tämän avopuolison asunnolta.

Kaikki henkilöt otettiin kiinni epäiltynä huumausainerikokseen. Kuljettajaa epäillään myös rattijuopumuksesta ja kulkuneuvon kuljettamisesta oikeudetta.

http://www.radiokuopio.fi/uutiset/polii ... -kuopiossa

savuseppo
Viestit: 1404
Liittynyt: 2.11.2015

Re: Pienet uutiset 2017

ViestiKirjoittaja savuseppo » 14.9.2017 14:43

Kahdelle vankeutta huumausainerikoksista, toinen ajoi huumepäissään Järvenpäästä Joutsenoon

Kaksi miestä on tuomittu huumausaineiden käyttämisestä ja hallussapidosta Etelä-Karjalan käräjäoikeudessa vankeusrangaistuksiin. Miehistä toinen oli ajanut autoa huumausaineiden vaikutuksen alaisena. Matkaan oli lähdetty Järvenpäästä, ja päämääränä oli Imatra.

Autossa oli kuljettajan lisäksi kolme ihmistä. Matka keskeytyi, kun poliisi pysäytti auton Kuutostiellä Joutsenon kohdalla.

Kuljettajan veressä oli ajon jälkeen muun muassa amfetamiinia, metamfetamiinia sekä klonatsepaamia. Hänellä ei myöskään ollut ajokorttia.

Autoa kuljettanut mies myönsi rikokset. Etelä-Karjalan käräjäoikeus tuomitsi miehen seitsemän kuukauden ehdottomaan vankeusrangaistukseen sekä ajokieltoon. Rangaistuksessa on otettu huomioon miehen aiemmat rangaistukset.

Toinen mies tuomittiin neljän kuukauden ja 15 päivän ehdottomaan vankeusrangaistukseen huumausainerikoksesta. Hänen tavaroistaan löytyi muuan muassa metamfetamiinia, marihuanaa sekä huumausaineiksi luokiteltavia lääkkeitä. Myös hän tunnusti teon ja hänelläkin oli aiempia tuomioita.

Tuomiot eivät ole lainvoimaisia, vaan niistä voi valittaa hovioikeuteen.

http://www.esaimaa.fi/m/Online/2017/09/ ... 684164/563

savuseppo
Viestit: 1404
Liittynyt: 2.11.2015

Re: Pienet uutiset 2017

ViestiKirjoittaja savuseppo » 14.9.2017 18:35

NBA-tähti tuomittiin huumausainerikoksesta – yritti juosta poliisia karkuun

Kesällä Sacramento Kingsin kanssa sopimuksen tehnyt Zach Randolph on saanut tuomion huumausainerikkomuksesta.

Randolph pidätettiin viime kuussa, kun hän oli Los Angelesissa. Poliisi huomasi ihmisten nauttivan alkoholia ja polttavan marihuanaa kadulla. Poliisi lähestyi väkijoukkoa jonka jälkeen ihmiset lähtivät karkuun. Yksi karkuun juosseista oli Randolph, joka jäi kuitenkin poliisin satimeen. Hänen hallustaan löydettiin 28,5 grammaa marijuanaa. Lisäksi häntä syytettiin virkavallan vastustamisesta.

Randolph myönsi syytteet ja hänet tuomittiin 150 tunnin yhteiskuntapalveluun.

https://www.suomikoris.com/2017/09/14/n ... a-karkuun/

savuseppo
Viestit: 1404
Liittynyt: 2.11.2015

Re: Pienet uutiset 2017

ViestiKirjoittaja savuseppo » 15.9.2017 0:27

Etsinnät Kuopiossa: Kadonneen sijaan löytyikin poliisin vanha tuttu suu täynnä huumeita

Itä-Suomen poliisi oli etsimässä kadonneeksi ilmoitettua henkilöä Kuopion Haapaniemellä tänään aamuyöllä, kun poliisipartio löysi tarkastettavana olevasta varastorakennuksesta kaksi miestä.

21- ja 24-vuotiaat miehet osoittautuivat poliisille entuudestaan tutuiksi, ja heidän hallustaan löytyi huumausaineita sekä anastetuksi epäiltyä tavaraa.

Tilanne muuttui erikoiseksi, kun 24-vuotiaan miehen turvallisuustarkastuksessa ilmeni, että miehellä oli suussaan huumausaineeksi epäiltävää ainetta. Mies vastusti poliisien tarkastusta eikä suostunut avaamaan suutaan, joten hänet toimitettiin lääkärintarkastukseen.

Kuopion yliopistollisessa sairaalassa miehen suusta löytyi muovimöykky, joka osoittautui positiiviseksi amfetamiinille, metamfetamiinille sekä kannabikselle.

Kyseinen mies oli myös määrätty matkustuskieltoon hänen aiempien rikkomustensa vuoksi.

Poliisi tutkii tekoja muun muassa varkautena ja huumausainerikoksena.

https://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/arti ... gs.Vo0Bq54

savuseppo
Viestit: 1404
Liittynyt: 2.11.2015

Re: Pienet uutiset 2017

ViestiKirjoittaja savuseppo » 15.9.2017 13:39

Vesivahinko paljasti kannabiskasvattamon – huoltomies löysi asunnosta epäilyttävän teltan

Vesivahinko paljasti kannabiskasvattamon tämän viikon torstaina Meri-Rastilassa Helsingissä, kertoo Helsingin poliisi.

Poliisin mukaan asunnossa ollut kasvattamo paljastui, kun huolto- ja putkimies menivät tarkastamaan asuntoa kiinteistössä sattuneen vesivahingon takia. Vettä oli valunut kahden alemman kerroksen huoneistoihin.

Huoltomies kertoi poliisille huomanneensa, että yhdessä asunnon huoneista oli iso teltta ja ikkunat peitetty verhoilla. Lisäksi huoneessa leijaili voimakas haju.

Putkimies tunnisti hajun kannabiksesta, ja he ilmoittivat asiasta poliisille.

Poliisi teki asuntoon kotietsinnän, jossa löytyi yhdeksän kannabiskasvia, kuivuneita kannabiksen lehtiä ja runsaasti kasvatustarvikkeita. Asunnosta löytyi myös kaasusumutin.

Kasvattamo purettiin, ja poliisi takavarikoi kannabiskasvit ja kasvatusvälineet.

Tapausta tutkitaan huumausainerikoksena ja lievänä ampuma-aserikoksena.

http://www.helsinginuutiset.fi/artikkel ... ailyttavan

savuseppo
Viestit: 1404
Liittynyt: 2.11.2015

Re: Pienet uutiset 2017

ViestiKirjoittaja savuseppo » 15.9.2017 13:41

Ilmiö: Koululaisia umpikännissä keskellä päivää

Nuorten alkoholin käyttö on yleisellä tasolla laskusuunnassa, mutta aivan kokonaan nuoret eivät ole päihteistä luopuneet.

Tämä on nähty Tuusulassa, jossa on lyhyen ajan sisään tullut julki parikin eri tapausta, jossa yläkouluikäinen poika on nähty lähes kaatokännissä. Örveltäminen ei ole tapahtunut viikonloppuiltana, vaan lapsi on ollut juovuksissa keskellä päivää.

– Osa nuorista käyttää päihteitä, muun muassa alkoholia ja kannabista. Käyttömäärät tai niihin liittyvät yhteydenotot ovat lisääntyneet viimeisen vuoden aikana, kertoo erityissosiaaliohjaaja Elisa Arnberg-Huuhko Keski-Uusimaa-lehdelle.

Kuten muuallakin, Tuusulassa nuoret käyttävät päihtymiseen sekä alkoholia että kannabista.

– Ehkä trendi on jopa se, että kannabiksen käyttäjät siirtyvät myöhemmin käyttämään alkoholia.

Nuorissa päihteiden käyttäjissä ei ole Arnberg-Huuhkon mukaan mitään selkeää ryhmää, joka erottuisi selvästi joukosta. Käyttäjiä tulee kaikenlaisista kodeista ja olosuhteista.

– Kun nuori sitten tulee tänne meidän asiakkaaksi niin asioista puhutaan yhdessä perheen kanssa.

http://www.helsinginuutiset.fi/artikkel ... lla-paivaa

savuseppo
Viestit: 1404
Liittynyt: 2.11.2015

Re: Pienet uutiset 2017

ViestiKirjoittaja savuseppo » 15.9.2017 13:53

Poliisi paljasti laajan huumeorganisaation - kuriirilla 200 000 euroa käteistä, toimistossa kasvatettiin kannabista

Maahantuontiorganisaation epäillään tuottaneen huomattavia määriä huumausaineita Hollannista Suomeen. Poliisi epäilee toiminnan olleen jatkuvaa. Poliisin mukaan organisaation tutkinta kesti yli kaksi vuotta.

Poliisi ehti takavarikoida organisaatiolta isoja summia rahaa. Kesäkuussa 2017 Keskusrikospoliisi sai kiinni rahakuriirin, jolla oli hallussaan käteistä lähes 200 000 euroa. Tämän lisäksi organisaatioon kuuluvien epäiltyjen kotietsinnöiltä takavarikoitiin huomattavia määriä käteisvaroja. Keskusrikospoliisilla on takavarikossa yhteensä noin 275 000 euroa.

Organisaatio oli poliisin mukaan kuljettanut rahaa Hollantiin maksuna huumausaineista. Kahdella eri kerralla Hollantiin oli viety maksuina noin 200 000 euroa. Lisäksi Keskusrikospoliisi epäilee organisaation toimittaneen keväällä 2016 eri rahankuljetuskanavaa pitkin ainakin 100 000 euroa Hollantiin.

Keskusrikospoliisi epäilee, että organisaatio oli toimittanut ja yritti toimittaa yhteissummaltaan noin 500 000 euroa käteistä rahaa Hollantiin maksuna huumausaineista.

Rahan lisäksi poliisi takavarikoi organisaation jäseniltä paljon maahantuotuja huumausaineita. Huumausaineiden epäillään olevan pääasiassa amfetamiinia ja hasista.

Kaikkiaan Hollantiin toimitetulla rahamäärällä on poliisin mukaan saatu hankittua satoja kiloja huumausaineita. Rikoshyötyä epäillään kertyneen ulkomailta tuotetuista huumeista useita satoja tuhansia euroja.

Poliisi epäilee organisaatiolla olleen myös kannabiskasvattamo Kotkan Karhulassa.

Kaakkois-Suomen poliisilaitos teki tammikuussa kotietsinnän Sammonaukiolla sijainneeseen toimistotilaan, jossa kasvamassa ollut sato oli niitetty muutamia päiviä aikaisemmin. Marihuanan kuivatus oli käynnissä. Kuivamaan oli laitettu kaikkiaan 102 kasvin oksaa.

Kasvatustoiminnan jatkamiseksi tilaan oli sijoitettu kannabiksen kasvattamiseen tarkoitettu teltta, jossa oli taimivaiheessa kasvamassa 66 kannabiskasvin tainta. Yhteensä valmista marihuanan kukintoa takavarikoitiin 5,8 kiloa. Takavarikoidun marihuanan katukauppa arvo olisi ollut noin 90 000-120 000 euroa.

Esitutkinnan perusteella vastaavia kannabiseriä oli kasvatettu aikaisemmin jo kolme, joten poliisin arvion mukaan katukauppaan kannabista oli päätynyt kaikkiaan 17,4 kiloa, eli 250 000-350 000 euron arvosta. Lisäksi samassa osoitteessa sijainneesta asuinhuoneistosta takavarikoitiin 475 grammaa amfetamiinia, 96 grammaa alfa-PVP:tä ja 443 grammaa hasista sekä 12 170 euroa käteistä rahaa.

Poliisi epäilee organisaation levittäneen maahantuotuja ja Kotkassa kasvatettuja huumausaineita ympäri Suomen. Organisaatioon epäillään kuuluneen eritasoisina toimijoina noin 10 henkilöä, joista viisi oli ydinryhmässä. Ydinryhmässä ainoastaan yhdellä oli aikaisempaa rikoshistoriaa.

Rikosasia on siirretty syyteharkintaan Salpausselän syyttäjänvirastoon. Asian pääkäsittely on kuluvan syksyn aikana.

http://m.iltalehti.fi/kotimaa/201709152 ... 4_u0.shtml

savuseppo
Viestit: 1404
Liittynyt: 2.11.2015

Re: Pienet uutiset 2017

ViestiKirjoittaja savuseppo » 15.9.2017 17:45

Nuoret kertovat huumekaupasta Valkeakoskella: "Vähän kaikenlaista saa ostettua"

Jos on teini-ikäinen valkeakoskelainen, ei ole erityisen vaikea saada selville, keneltä voi ostaa huumeita. Sitä mieltä ovat yläkouluikäiset nuoret, joita haastattelimme.

Nuoria ei tosin voi niputtaa yhteen sakkiin. Osa sanoi, että ei ole edes kuullut puhuttavan siitä, mistä huumeita saisi tai ketkä niitä käyttävät. Sattumanvaraisesti valituista porukoista monelta tulee kuitenkin nopeasti vastaus: koululaisten keskuudessa liikkuu huumeita ja kaikki tietävät, keneltä voi ostaa. Viikonloppuisin huumeet liikkuvat myös kaupungilla, jossa nuoret viettävät aikaa.

–Pilven lisäksi saa ostettua vähän kaikenlaista. Kannattaisi tehdä ratsioita paljon useamminkin. Varmaan löytyisi vaikka mitä, yksi nuori sanoo.

Mielipiteet ratsioista jakautuvat: toisten mielestä ratsiat ovat hyvä asia, toiset suhtautuvat niihin nihkeästi. Kannabiksen lisäksi teini-ikäiset käyttävät erilaisia "nappeja", kuten nuoret asian ilmaisevat. Kun kysyy, mitä nappeja, lista on pitkä panacodeista ja muista lääkkeistä lähtien, eivätkä kaikki nimet edes kuulosta tutulta.

Yleisin päihde on nuorten mielestä kuitenkin alkoholi, jota käytetään enemmän kuin huumeita. Jotkut sanovat, että heidän porukassaan juodaan ja käytetään erilaisia nappeja, mutta ei niinkään polteta pilveä.

Jätämme tietoisesti kertomatta haastateltavien henkilöllisyyden ja haastattelupaikan. Haastateltavat eivät liity oppilaitokseen, johon poliisi teki aikaisemmin huumeratsian.

https://www.aamulehti.fi/uutiset/nuoret ... -200395997

savuseppo
Viestit: 1404
Liittynyt: 2.11.2015

Re: Pienet uutiset 2017

ViestiKirjoittaja savuseppo » 15.9.2017 17:49

Poliisi Valkeakosken tilanteesta: huolestuttavinta on se, että huumeidenkäyttäjät ovat huomattavasti nuorempia kuin ennen

Käyttäjissä on alakouluikäisiä kokeilijoita ja jopa levittäjiä.

Keskustelu valkeakoskelaisten nuorten huumeidenkäytöstä käy tällä hetkellä kuumana. Valkeakosken Sanomat uutisoi viikko sitten perjantaina, että poliisi teki paikalliseen oppilaitokseen huumeratsian. Ratsian perusteella poliisi epäilee neljää eri henkilöä huumausaineen käyttörikoksesta ja yhtä huumausainerikoksesta.

Heti seuraavana maanantaina valtuustossa esitettiin kysymys siitä, miten kaupunginhallitus vastaa lasten ja nuorten pahoinvointiin ja paikkakunnalla kasvavaan huumeongelmaan.

Valkeakosken poliisiaseman esimies, rikoskomisario Antti Uusipaikka myöntää, että jonkinasteinen huumeongelma on olemassa.

–Poliisin silmissä huolestuttavinta on se, että käyttäjäkunta on huomattavasti nuorentunut. Mitä aikaisempi koukku, sen kehittymättömämpi on ihminen sen käsittelemiseen, Uusipaikka huomauttaa.

Tilastojen valossa kannabiksen käyttörikokset ovat kasvaneet Valkeakoskella viime vuosina. Vuonna 2015 kannabikseen liittyviä huumausaineen käyttörikoksia kirjattiin 13 ja vuonna 2016 kahdeksan. Tämän vuoden syyskuun puoliväliin mennessä rikoksia on kirjattu jo 25. Huumausainerikokset ovat sen sijaan tilastojen valossa vähentyneet.

–Vuosittaista vaihtelua on paljon. Lukuihin vaikuttavat paljon valvonnan määrä ja esimerkiksi isot tapaukset, Uusipaikka kertoo.

Hän kuitenkin korostaa, että kyseessä on piilorikollisuus, joka ei näy juurikaan katukuvassa.

–Huumeporukat eivät ole valtaamassa Kenraalintoria.

"Jokaisessa isossa koulussa tietty käyttäjäkunta"

Huumausaineita kokeillaan nuorison keskuudessa sukupuolesta riippumatta.

–Kyllä varmaan jokaisessa isossa koulussa on tietty käyttäjäkunta. En kuitenkaan usko, että se näkyy kouluissa juurikaan, se liittyy nuorisolla enemmän viihdekäyttöön. Kannabista käytetään pääasiassa viikonloppuisin, ehkä keskiviikkoisin ja loma-aikoina. Tai sitten ongelmakäyttö on mennyt jo pahasti yli, Uusipaikka huomauttaa.

Hän tietää, että myös alakouluikäisissä on joitakin lapsia, jotka ovat kokeilleet huumausaineita.

–Nuorin tuntemani huumausaineiden levittäjä on 6. luokkalainen. Hän jäi kiinni Tampereella.

Poliisilta on toivottu muun muassa useampia kouluratsioita, mutta asia ei ole aivan yksinkertainen. Etsintä on pakkokeino, johon laissa on määrätty tietyt perusteet. Poliisilla tulee olla esimerkiksi syytä epäillä rikoksesta.

Vanhemmat herätys

Ennen kaikkea Uusipaikka toivoo vanhempien ottavan asian tosissaan.

–Jos vanhempi voi jotakin tehdä, niin mahdollistaa lapsen asiallisen ja oikean tiedon saamisen. Nuorelle kannattaa kertoa suoraan, mitä kannabis on ja mihin se voi vaikuttaa. Jos nuori itse hakee tiedon netistä, hän voi törmätä hyvin yksipuoliseen ja kokeilemiseen kannustavaan tietoon. Riippuvuus huumausaineeseen koetaan häpeäksi ja tämän takia negatiivisista asioista näissä keskusteluissa usein vaietaan.

Moni nuori tuntuu ajattelevan, ettei kannabiksen käytöstä ole mitään haittavaikutuksia.

–Päihdeklinikoiden lääkäreiltä on tullut sellaista viestiä, ettei asia ole näin. Kannabis voi aiheuttaa hyvin vakavia mielenterveysongelmia. Tämä on sellainen päihdekeskustelu, jonka jokaisen vastuullisen vanhemman tulisi käydä lastensa kanssa.

Poliisin näkökulmasta myös porttiteoria on todellinen. Kevyempi aine vie vahvempaan ja velkakierre rötösten polulle.

–Poliisin asiakaskuntaa ovat he, joilla se kierre on lähes aina olemassa. Tiedän useita henkiöitä, joita olen seurannut poliisin asiakaskunnassa nuoresta iästä saakka. Monella näistä lähtökohtana olivat erilaiset huume- ja lääkekokeilut, joista on siirrytty yhä vahvempiin huumausaineisiin ja tiheämpiin käyttökertoihin.

https://www.aamulehti.fi/uutiset/poliis ... -200396241

savuseppo
Viestit: 1404
Liittynyt: 2.11.2015

Re: Pienet uutiset 2017

ViestiKirjoittaja savuseppo » 15.9.2017 17:54

Irti Huumeista ry:n toiminnanjohtaja: "Järkytytään kun huomataan huumeiden käyttäjän voivan olla naapuri tai joku lähipiiristä"

https://www.katsomo.fi/#!/jakso/813774

Irti Huumeista ry:n toiminnanjohtaja Mirka Vainikka toteaa Huomenta Suomessa, että ihmisillä on vahvat ennakkoluulot ja asenteet huumeiden käyttäjiä kohtaan.

– Ajatellaan, että huumeiden käyttäjä on tietynlainen ihminen ja sitten järkytytään, kun huomataankin, että se voi olla naapuri, joku lähipiiristä tai julkkis, hän kertoo.

Huumeet tabu, ja keskustelu vaikeaa

Avoin keskustelu käytöstä voi olla ennakkoluulojen vuoksi vaikeaa.

– Työssä käyvien käyttöön on vaikea puuttua, koska aika harva, joka käy töissä ja käyttää nimenomaan jotain amfetamiinia, vastaa yhteenkään kyselyyn rehellisesti.

– Jos käyttää jotain, joka on vielä luokiteltu vahvemmiksi huumausaineiksi, kynnys kertoa se ääneen on paljon isompi kuin kannabiksesta. Meidän yhteiskunnan asenteet ovat erilaisia eri aineita kohtaan.

Hän muistuttaa, että kukaan ei voi tietää, mikä aine on kenellekin se vaarallisin, ja mikä itselle esimerkiksi voi aiheuttaa psykoosin. Aineita käyttäneen harkintakyky voi myös pettää, ja itsensä "täysin skarpiksi" kokenut voikin huomata tilanteen olleen esimerkiksi liikenteessä aivan toinen.

Isot erot aineiden välillä

Lähetyksessä Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen tutkija Pekka Hakkarainen kertoo, huumeiden käytön läpäisevän kaikki yhteiskuntaryhmät, ja koskettavan hyvin monenlaisia ihmisiä. Samalla hän painottaa, että Suomessa suurin osa huumeiden käytöstä koskee kannabista, ja senkin käytöstä suuri osa on satunnaista. Toiseksi yleisintä on lääkkeiden väärinkäyttö, minkä lisäksi ekstaasin käyttö vaikuttaa olevan kasvussa.

– Erot ovat isoja aineiden välillä. Amfetamiinia tai opioidejaon käyttänyt pari prosenttia, Hakkarainen toteaa.

Yleisesti huumeiden käyttö vaikuttaa hänen mukaansa yhä yleistyvän. Hän kuitenkin muistuttaa, että alkoholin merkitys Suomelle on moninkertainen huumeisiin verrattuna.

Videolla pohditaan myös, millainen ihmisryhmä ovat huumeita ongelmallisesti käyttävät, miten he voisivat kiinnittyä yhteiskuntaan, ja miten ihmiset käyttävät reseptilääkkeitä ja huumeita selvitäkseen työelämän kasvavista vaatimuksista

https://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/arti ... gs.oBiIA5A

savuseppo
Viestit: 1404
Liittynyt: 2.11.2015

Re: Pienet uutiset 2017

ViestiKirjoittaja savuseppo » 18.9.2017 13:10

Amfetamiini saa kaahailemaan aggressiivisesti, kannabiskuski on flegmaattinen – maanteillä toikkaroi yhä enemmän huumekuskeja, joita poliisin on vaikea seuloa

Onnettomuustietoinstituutti (OTI) etsi HS:n pyynnöstä kolme erityyppistä kuolonkolaria, joissa kuljettaja oli huumaavien aineiden vaikutuksen alaisena.

HUUMERIIPPUVAINEN mies kuoli kolarissa keväisenä viikonloppuaamuna.

36-vuotias kuski oli liikkeellä parikymmentä vuotta vanhalla henkilöautolla erään kaupungin pääkadulla.

Kuskilla oli elimistössään useita eri huumausaineita, ja hän ajoi huomattavaa ylinopeutta. Onnettomuustutkijoiden arvion mukaan henkilöauton nopeus oli yli 80 km/t.

Kun pääkatu lähti kaartumaan vasemmalle, auto suistui kaistalta ja osui pysäköitynä olleen kuorma-auton perään. Osuma oli niin voimakas, että raskas ajoneuvo siirtyi lähes metrin eteenpäin.

Onnettomuustietoinstituutti (OTI) etsi HS:n pyynnöstä kolme erityyppistä kuolonkolaria, joissa kuljettaja oli huumaavien aineiden vaikutuksen alaisena.

Edellä kuvatussa ensimmäisessä tapauksessa kuskina oli huumeidenkäyttäjä, toisessa tapauksessa huumeiden ja alkoholin sekakäyttäjä ja kolmannessa lääkkeiden käyttäjä.

Yksityisyydensuojan takia OTI poisti tiedoista tarkentavat tiedot kuten tapahtumapaikat ja -ajat.

HUUMEKUSKIEN määrä on lisääntynyt viime vuosina huomattavasti. Tämän vuoden rat­sioissa huumeiden tai lääkkeiden käyttäjiä on jäänyt kiinni jo lähes 4 000, eli lähes kolmannes kaikista rattijuopoista.

Vanhempi konstaapeli Janne Hälikkä Helsingin poliisilaitokselta kertoo, että poliisia työllistävät niin perinteiset huumeriippuvaiset kuin huumeiden viihdekäyttäjät.

”Monesti käyttöepäily syntyy keskustelussa poliisin kanssa”, Hälikkä kertoo.

Poliisilla on käytössä pikatesti, joka tunnistaa yleisimmät huumeet. Jos testin tulos on positiivinen, epäilty viedään verikokeeseen.

Poliisin työtä vaikeuttaa se, että eri huumeiden vaikutukset näkyvät liikenteessä eri tavoilla. Amfetamiinia käyttänyt on usein aggressiivinen kaahailija kun taas kannabista käyttänyt on flegmaattinen.

”Lakkaa tai gammaa käyttävien liikennekäyttäytyminen voi taas vaihdella rajusti. Eräs kuski kaahaili ensin Kehä I:llä ja nukahti parin kilometrin päähän keskelle tietä”, Hälikkä kertoo.

OTI teki HS:lle tilastoanalyysin 89:stä huumekuskin kuolonkolareista vuosilta 2011–2015. Viittä lukuun ottamatta kaikki kuljettajat olivat miehiä, ja yli puolet 20–44-vuotiaita.

Analyysissä havaittiin ominais­piirteitä, jotka poikkesivat toisistaan huumeiden käyttäjien, sekakäyttäjien ja lääkkeiden käyttäjien ryhmissä.

Pelkkiä huumeita käyttävien kuolonkolarit eivät keskity viikonloppuihin, kun taas esimerkiksi rattijuoppojen onnettomuudet keskittyvät.

Niihin liittyy usein kaahailua ja useissa tapauksissa, kuten alun esimerkissä, itsetuhoisuutta ei voida poissulkea. Huumeidenkäyttäjien onnettomuudet tapahtuvat yleensä valtatiellä.

TOINEN esimerkkitapaus tapahtui viikonloppuisena kesäiltana.

47-vuotias mies ajoi moottoripyörällä seututietä valtavaa ylinopeutta. Tutkintalautakunnan arvion mukaan pyörä eteni jopa 150 kilometrin tuntinopeutta.

Tie kaartoi oikealla, jolloin motoristi ajautui vasemmalta ulos tieltä. Hän ajoi noin 25 metriä tien sivussa, kunnes osui kaarteen kohdalla olevaan kal­lioon tuhoisin seurauksin.

Huumeriippuvaisen miehen verestä mitattiin 1,6 promillea alkoholia sekä useita huumaus­aineita.

Esimerkin kaltaisten sekakäyttäjien ikähaarukka on leveämpi kuin pelkkien huumeiden käyttäjien. Mukana on keski-ikäisiä miehiä. Onnettomuudet tapahtuvat samoihin aikoihin kuin rattijuoppojen onnettomuudet, eli viikonloppuisin ja virka-aikojen ulkopuolella.

Kuski on usein sammumisen rajamailla tai hurjastelee hallitsemattomasti. Onnettomuuden syynä on tyypillisesti ajovirhe.

HUUMERATTIJUOPUMUSTEN määrä on kasvanut merkittävästi 40 vuoden aikana, sillä vuonna 1977 niitä tilastoitiin vain 194 kappaletta. Määrän kasvuun on vaikuttanut esimerkiksi liikennemäärien lisääntyminen ja huumausaineiden yleistyminen.

”Poliisin koulutuksessa kiinnitetään nykyään enemmän huomiota siihen, miten rattijuoppoja tunnistetaan. Toisaalta poliisin resurssien väheneminen vaikuttaa kiinnijääneiden määrään”, erikoistutkija Karoliina Karjalainen Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta kertoo.

Yksi määrää lisännyt muutos tapahtui vuonna 2003, jolloin astui voimaan niin sanottu nollatoleranssilaki. Sen mukaan huumeiden käyttäjä syyllistyy rattijuopumukseen, jos hänen veressään on vähänkään huumetta.

”Liikenneonnettomuuden riski on kohonnut, olet sitten alkoholin tai huumeiden vaikutuksen alainen”, Karjalainen toteaa.

Suomen yleisimmin käytetty huume on kannabis, mutta huumekuskit jäävät yleisimmin kiinni amfetamiinista ja bentsodiatsepiineja sisältävistä lääkkeistä.

Karjalainen on tutkinut huumerattijuopumustapausten so­siaalisia ja terveydellisiä tekijöitä.

Monen huumekuskin taustalla on mielenterveyshäiriöitä sekä viitteitä sosiaalisesta huono-osaisuudesta. Ongelmista kertoo myös se, että huumekuskeilla on huomattavasti suurempi kuolemanriski kuin muulla väestöllä.

”Huumerattijuopoilla on suuri riski kuolla yliannostukseen, itsemurhaan tai väkivallan seurauksena. Siksi olisi tärkeää, että he saisivat apua mahdollisiin sosiaalisiin tai terveydellisiin ongelmiinsa”, Karjalainen sanoo.

Suomen yleisimmin käytetty huume on kannabis, mutta huumekuskit jäävät yleisimmin kiinni amfetamiinista ja bentsodiatsepiineja sisältävistä lääkkeistä.

Karjalainen on tutkinut huumerattijuopumustapausten so­siaalisia ja terveydellisiä tekijöitä.

Monen huumekuskin taustalla on mielenterveyshäiriöitä sekä viitteitä sosiaalisesta huono-osaisuudesta. Ongelmista kertoo myös se, että huumekuskeilla on huomattavasti suurempi kuolemanriski kuin muulla väestöllä.

”Huumerattijuopoilla on suuri riski kuolla yliannostukseen, itsemurhaan tai väkivallan seurauksena. Siksi olisi tärkeää, että he saisivat apua mahdollisiin sosiaalisiin tai terveydellisiin ongelmiinsa”, Karjalainen sanoo.

KOLMANNEN esimerkkitapauksen kuljettaja oli 72-vuotias mies. Hänen verestään löydettiin useita ajokykyyn vaikuttavia lääkkeitä.

Mies oli ajamassa arkipäivänä vaimonsa kanssa sairaalasta kotiin päin, kun hän sai kuolemaan johtaneen sairauskohtauksen. Miehen sairaudet ja niiden hoitoon käytetyt lääkkeet vaikuttivat sairauskohtauksen syntyyn.

Auto ajautui vastaantulijoiden kaistalle, jonne se pysähtyi. Tie oli hiljainen, joten tapahtuneesta ei koitunut muita henkilövahinkoja.

Ajokykyä heikentävien lääkkeiden vaikutuksen alaisena ajavan profiili poikkeaa kahdesta aiemmasta ryhmästä huomattavasti.

Ryhmässä on mukana niin huumeriippuvaisia, jotka käyttävät esimerkiksi bentsodiatsepiineja, mutta myös kuskeja, jotka käyttävät lääkärin määräämää kolmiolääkettä. Ryhmässä on mukana myös yli 60-vuotiaita.

”Vaikka lääkkeelle on resepti, päihtyneenä ei saa ajaa. Jos lääke kolahtaa päähän, kuskin on pystyttävä itse tunnistamaan tilansa ja pysyttävä pois ratista”, Janne Hälikkä sanoo.

Lääkekäyttäjien kuolonkolarit tapahtuvat usein arkena ja taajama-alueella, joten niistä koituu usein vaaraa muulle liikenteelle.

Hälikkä myöntää, että niin sanottujen normaalin näköisten huumekuskien havaitseminen on haasteellista.

”Käyttäjien seulominen on vaikeutunut uusien huumeiden myötä. Meidän työt eivät vähene tällä saralla. Onneksi muut tienkäyttäjät ilmoittavat aktiivisesti meille havainnoistaan.”

http://www.hs.fi/kotimaa/art-2000005372046.html


Palaa sivulle “Politiikka ja media”

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 0 vierailijaa