Pienet uutiset 2017

Päihdepolitiikka, tiedotusvälineet, lainsäädäntö
Alueen säännöt
Politiikka ja media
Tämä alue on tarkoitettu kannabis- ja päihdepolitiikasta keskusteluun.

Alue on erittäin tiukasti moderoitu; lue ohjeet ennen kirjoittamista. Alueelle kuulumattomat keskustelut siirretään Tuhkakuppiin.
Kirjoita viestisi asialliseen ulkoasuun. Ylläpidolla on oikeus muuttaa epäasiallisen viestin sisältöä tai poistaa viesti.
savuseppo
Viestit: 1404
Liittynyt: 2.11.2015

Re: Pienet uutiset 2017

ViestiKirjoittaja savuseppo » 28.10.2017 17:39

Lääkekannabis on Suomessa kiven alla – alle 300 kansalaista käyttää kipuihinsa reseptillä kannabista

Alle 300 suomalaista käyttää kipujensa hoitoon kannabista. Yksi heistä on 37-vuotias Sanna, joka on palannut työelämään käytettyään kannabista fibromyalgiaan.
Ennen kannabista Sanna kokeili kaikkia mahdollisia lääkkeitä. Hän kertoo olleensa voimakkaista lääkkeistä sekaisin ja nähneensä jopa harhoja.

Ohjelman potilaat kertovat kokemuksistaan vain etunimillään mutta kuitenkin omilla kasvoillaan, mikä on ehdottomasti asialle eduksi.

Ohjelma uhkaa puolivälissään luisua lääkekannabiksen ylistykseksi, mutta käynti Hollannissa pelastaa tilanteen.

Siellä ääneen pääsevät muun muassa hamppumuseon kuraattori ja Euroopan ensimmäisen lääkekannabisyrityksen Bedrocanin edustajat.

Suomessa reseptin saaminen lääkekannabikseen on hyvin vaikeaa. 20 000 lääkäristä vain parisataa suostuu harkitsemaan sen määräämistä. Kivuntutkimuksen professori sanoo, ettei lääkekannabiksen ansioista ole tarpeeksi näyttöä.

http://www.kainuunsanomat.fi/kainuun-sa ... annabista/

savuseppo
Viestit: 1404
Liittynyt: 2.11.2015

Re: Pienet uutiset 2017

ViestiKirjoittaja savuseppo » 28.10.2017 17:40

PARANTAAKO RUOHO SEKSIÄ

Kannabista on käytetty seksielämän parantamiseen vuosituhansien ajan. Esimerkiksi Intiassa tantraseksin harjoittajat ovat jo pitkään vannoneet, että yrttikasvi voi kohottaa libidoa ja parantaa erektioiden laatua. Mutta mikä on tieteen kanta asiaan?

Marihuanan lempeä nostattavista ominaisuuksia ei ole kovin paljoa tutkimustietoa. Muutamat tutkimukset ovat kuitenkin havainneet, että uskomuksilla saattaa olla jotain perää. Asiaa selittänee, että kannabis sisältää tetrahydrokannabinolia, eli THC:tä. Kannabista nautittaessa THC-kannabinoidit kiinnittyvät kannabinoidireseptoreihin ja tuottavat mielihyvän tunteen aivoissa.

Se, miten kukin yksilö reagoi THC:hen, riippuu useista tekijöistä, kuten tilanteesta, mielialasta, ja siitä, miten usein henkilö on käyttänyt ainetta. Monet kuitenkin kokevat kannabiksen todella parantavat seksikokemusta. Vuonna 2016 tehdyssä tutkimuksessa noin puolet osallistujista ilmoitti kokeneensa kannabiksen polttamisen afrodisiakkina. 70% tutkimukseen osallistuneista koki kannabiksen "parantaneen nautintoa ja tyydytystä".

Monet miehet kokevat kannabiksen auttavan viivästyttämään orgasmia, jolloin seksi kestää pidempään. Aina kannabiksen vaikutukset eivät kuitenkaan ole hyvä asia; LaTrobe University-yliopiston tutkijoiden mukaan kannabista päivittäin polttavat miehet yltävät orgasmiin epätodennäköisemmin, kuin miehet, jotka eivät käytä kannabista. Toisaalta jotkut miehet ovat sanoneet kannabiksen auttavan heitä ylläpitämään erektiota.

Urologi Thomas Green, joka on hoitanut erektiohäiriöistä kärsiviä potilaita 38 vuoden ajan, selittää, että ahdistus on yleisin syy erektiohäiriöihin. Hän sanoo, että vaikka "meillä ei vielä ole paljoa tietoa kannabiksen vaikutuksesta erektioihin", on olemassa todisteita siitä, että pienet annokset kannabista saattavat auttaa vähentämään ahdistusta. Näin ollen se saattaa todella auttaa erektion ylläpitämisessä.

Annostuksessa on kuitenkin syytä noudattaa maltillisuutta. Kanadalainen tutkimus nimittäin totesi, että suuret annokset THC:tä vähensivät paisuvaisen sileälihaksen kykyä supistua, mikä puolestaan hankaloittaa erektion saamista.

Lähde: Men's Health

https://www.seiska.fi/Hotnow/Parantaako ... ia/1125284

savuseppo
Viestit: 1404
Liittynyt: 2.11.2015

Re: Pienet uutiset 2017

ViestiKirjoittaja savuseppo » 28.10.2017 17:43

Lääkäri: Kannabiksen lääkekäyttöä lisättävä – asiakassuma ja virastot syynä vähäiseen kannabisreseptien kirjoitukseen

https://www.katsomo.fi/#!/jakso/830830

Lääkekannabista voitaisiin määrätä Suomessa enemmän, sanoo psykiatrian erikoislääkäri Maria Vihervaara. Vihervaara ei ole kirjoittanut kannabisreseptejä, sillä pelkää potilasryntäystä ja sitä, miten Fimea ja Valvira asiaan suhtautuisivat.

Kannabisreseptien kirjoittamisesta tuli Suomessa laillista vuonna 2012, mutta reseptillisiä potilaita on Suomessa tällä hetkellä vain vähän alle 300.

Se mikä on melko vähän verrattuna muuhun maailmaan, huomauttaa erikoislääkäri Maria Vihervaara.

– Sitä on määrätty syöpäkipuihin, MS-tautiin ja kroonisiin psykiatrisiin vaikeisiin ongelmiin, jos ihminen on itse kokenut saaneensa avun, Vihervaara luettelee tapauksia, joihin kannabista on Suomessa määrätty.

Vaikka Vihervaara puoltaa lääkekannabiksen määräämistä, hän ei ole kirjoittanut itse ainuttakaan reseptiä.

– Minulla alkaa olla tietoa aiheesta melkoisesti ja siinä mielessä uskaltaisin alkaa määrätä. Pelkään kuitenkin, että potilaspaine ja kysyntä olisi ihan valtavaa, Vihervaara selittää.

– Fimea ja Valvira ovat toimijoita, jonka kohdalla en tiedä mitä siitä seuraisi.

"Suurin osa käyttäjistä kunnon kansalaisia"

Keskustelu lääkekannabiksesta on lisääntynyt viime vuosien aikana. Vihervaara kertoo, että aiemmin keskustelua ei juuri ollut edes lääkäreiden keskuudessa. Täyskielto vaikeutti asian tutkimista.

– Nyt vasta on alkanut olla mahdollista tutkia kannabinoidien vaikutusta.

Maailmalla tutkimusta on kuitenkin jo tehty. Yksi syy lääkekannabiksen määräämisen vähäisyyteen on, ettei se tutkimustiedon valossa ole muita lääkkeitä tehokkaampi, ainakaan yksiselitteisesti.

Käyttäjien kokemukset ovat tutkimusten mukaan kuitenkin olleet hyviä.

– Käyttäjiltä itseltään kerättyä tietoa ei osata oikein lääketieteessä arvostaa, Vihervaara harmittelee.

Toki suurin syy huoleen on se, että kannabista käytetään myös huumausaineena. Lääke on samaa kukintoa, jota kasvaa myös kotikasvattajien komeroissa, vaikka lajike ja vaikuttavien aineiden suhde saattaisi olla erilainen.

– Huoleen on aina syytä, jos kyse on riippuvuuskäyttäytymisestä. On pieni porukka, joka haluaa aina saada pään sekaisin ja joka käyttää sosiaalipalveluitakin runsaasti. Suurin osa käyttäjistä on kuitenkin ihan ”kunnon kansalaisia.”

https://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/arti ... gs.DnBtrxA

savuseppo
Viestit: 1404
Liittynyt: 2.11.2015

Re: Pienet uutiset 2017

ViestiKirjoittaja savuseppo » 28.10.2017 17:45

Kannabiksen kasvattaja oli polttaa luhtitalon - asunto tuhoutui

Kuopiolainen mies aiheutti isot vahingot asuintalolle ja oli vaarassa itsekin Kuopion Petosella perjantaiaamuna.

Mies havahtui itse palovaroittimen ääneen noin kello 10.50 Perunakadulla. Niiralan Kulman kaksikerroksisen luhtitalon kaksiossa oli syttynyt tulipalo.

Mies pääsi itse pelastautumaan ulos asunnosta. Kaksio tuhoutui kuitenkin palossa täysin.

Makuuhuone paloi kokonaan ja asunnon muihin tiloihin tuli mittavat savu- ja nokivahingot.

Palomiehet saivat pelastettua rakennuksen muuten eikä palo päässyt leviämään muihin asuntoihin. Pelastuslaitos joutui kuitenkin evakuoimaan kaikki asukkaat ulos sammutustöiden ajaksi.

Alapuoliseen asuntoon tihkui hieman vettä ja yhdessä naapuriasunnossa oli haissut savu. Muuten vahingot rajoittuivat miehen asuntoon.

Poliisin mukaan palon epäillään saaneen alkunsa miehen kannabisviljelmää varten virittämästä lämpölampusta.

Kannabisviljelmiä valaistaan isoilla, yleensä myös kuumenevilla lampuilla, sillä kasvit tarvitsevat runsaasti valoa jaksoissa. Omat sähkölaiteviritelmät voivat kuitenkin olla vaarallisia etenkin sisätiloissa.

Poliisi epäilee miestä varomattomasta käsittelystä ja huumausainerikoksesta.

Palomiehet sammuttivat palon ja savutuulettivat tilat. Muut asukkaat pääsivät palaamaan koteihinsa päivällä, mutta palanut asunto tuhoutui asuinkelvottomaksi. Niiralan Kulmalle aiheutuneiden vahinkojen taloudellista suuruutta ei toistaiseksi vielä tarkkaan tiedetä.

http://www.savonsanomat.fi/kotimaa/Kann ... ui/1061169

savuseppo
Viestit: 1404
Liittynyt: 2.11.2015

Re: Pienet uutiset 2017

ViestiKirjoittaja savuseppo » 28.10.2017 17:48

Miksi kannabis on laitonta? Tutkija kertoo historialliset syyt

Huumausaineiden kansainvälinen säätely alkoi vuonna 1912.

MIKSI kannabis on laitonta? Nuorisotutkija Mikko Salasuo vastaa:

”Nykyinen kannabiskielto selittyy 1900-luvun kauppa- ja moraalipoliittisilla kehityskuluilla.

Huumausaineiden kansainvälinen säätely alkoi vuonna 1912, jolloin solmittiin Kansainvälinen oopiumisopimus. Samoihin aikoihin raittiusliikkeen suosio kasvoi.

Yläluokka halusi suojella työväenluokkaa huumausaineilta, ja myös kannabiksen käyttöä rajoitettiin. Alkoholin katsottiin olevan riittävän hankala päihde, ja kannabiksen pelättiin tekevän työläisten kontrolloimisesta entistä vaikeampaa.

Toisen maailmansodan jälkeen Yhdysvalloissa kannabiksesta ja muista laittomista päihteistä tuli moraalipolitiikan välineitä. Kannabis oli enimmäkseen meksikolaisten siirtolaisten ja ylipäätään alempien sosiaaliluokkien päihde. Nämä ryhmät nähtiin poikkeavina, epäilyttävinä ja länsimaista moraalia rapauttavina, ja poliitikot pystyivät siksi leimaamaan kannabiksen äärimmäiseksi pahaksi. Lääke­teollisuus tuki kehityskulkua, sillä se hyötyi yhdisteiden tiukasta jaottelusta lääkkeisiin ja ei-lääkkeisiin.

Vuonna 1961 muotoiltiin YK:n huumausaineyleissopimus, jossa kiellettiin muutama merkittävänä pidetty huumaus­aine, yhtenä niistä kannabis. Sopimus on yhä voimassa tietyin lisäyksin.

Suomessa kannabiksesta keskusteltiin 1960-luvun lopussa ja 1970-luvun alussa. Vuonna 1972 kannabis määriteltiin kansainvälistä esimerkkiä noudatellen laittomaksi. Myös jatkossa Suomi noudattanee asiassa YK:n ja EU:n linjauksia.”

https://www.hs.fi/hyvinvointi/art-2000005422852.html

savuseppo
Viestit: 1404
Liittynyt: 2.11.2015

Re: Pienet uutiset 2017

ViestiKirjoittaja savuseppo » 28.10.2017 19:49

John Mayer jätti alkoholin – rentoutuu nyt kannabiksella

Nelikymppinen amerikkalaismuusikko John Mayer on lopettanut alkoholinkäytön. Mies ei ole juonut vuoteen tippaakaan. Laulajan elämänlaatu on parantunut, sillä alkoholi vaikutti kaikkeen hänen tekemiseensä negatiivisesti.

Mies kuvailee alkotonta eloa sijoitukseksi tulevaisuuteen. Hänen mukaansa alkoholi vaikutti salakavalasti hänen uraansa ja yksityiselämäänsä. Mies kertoi taannoin Rolling Stonesin haastattelussa, että hän yritti säännöstellä juomistaan, mutta lipsui aina tavoitteista.

Mies kertoo nykyisin rentoutuvansa kannabiksen avulla. Kaksi Grammy-palkintoa voittanut John Mayer muistetaan etenkin Katy Perryn poikaystävänä. Vaikka pariskunta erosi kolme vuotta sitten, julkaisi Mayer äskettäin Katy Perrylle omistetun kappaleen Still Feel Like Your Man.

https://www.stara.fi/2017/10/28/john-ma ... abiksella/

savuseppo
Viestit: 1404
Liittynyt: 2.11.2015

Re: Pienet uutiset 2017

ViestiKirjoittaja savuseppo » 28.10.2017 19:51

IL Washingtonissa: Marihuanasta on tullut Yhdysvalloissa suuri työllistäjä - kasvatukseen tarvittavien välineiden kauppa käy vilkkaana

Kalifornian osavaltiohallinto ottaa 15 prosentin veron marihuanamyynneistä ja uskoo tienaavansa miljardi dollaria vuosittain.

Marihuanan laillinen viljely ja myynti on jo merkittävä osa kansantaloutta Yhdysvalloissa, ja alalla syntyy kohta enemmän uusia työpaikkoja kuin on teollisuustuotannossa. Kahdeksan osavaltiota on laillistanut marihuanan täysin ja 29 osavaltiota sallii sen kasvatuksen ja käytön lääketieteellisessä tarkoituksessa.

Kaliforniassa on haussa valtava määrä valtion virkoja marihuana-alalla. Kalifornia on sallinut marihuanan käytön lääkkeenä jo pitkään, mutta ensi vuoden alusta lähtien ainetta saa ostaa ilman mitään rajoitteita. Sinne luodaan alan asioita hoitava virasto, jossa on sadoittain eritasoisia työpaikkoja verovirkailijasta maatalousasiantuntijaan. Viljelmillä ja kaupoissa työpaikkoja on vielä paljon enemmän.

Marihuanabisneksen tärkeydestä kertoo myös se, kuinka tarkkaan Kalifornian suurten maastopalojen vaikutuksesta viljelmille on uutisoitu. Esimerkiksi Washington Post kertoi etusivun pääuutisessa kuvan kanssa kuinka kannabisviljelmät ovat menettäneet suuren osan sadostaan tulipaloissa juuri kun osavaltiossa valmistaudutaan tammikuun lakimuutoksen jälkeiseen myynnin kasvuun.

Vähentää rikollisuutta

Marihuanaa koskevat lait vaihtelevat alueittain. Yhdysvaltain pääkaupungissa Washingtonissa on aivan omanlaisensa laki. Tuo laki sallii kasvatuksen kotona, mutta myynti on laitonta.

Chris Washburn jätti hyväpalkkaisen työn rahoitusyhtiön myyntiosastolla kaksi vuotta sitten ja perusti kaupan, jossa myydään marihuanan kasvatukseen tarkoitettuja tuotteita.

- Opiskelin länsirannikolla, jossa marijuanaa on kasvatettu jo vuosikymmenien ajan. Minäkin opettelin kasvattamaan siellä, ja kävin paikallisissa kaupoissa ostamassa tarvikkeita. Ala alkoi kiinnostaa, ja kun kotikaupunkini Washington laillisti marijuanan, halusin ryhtyä yrittäjäksi.

Washburn sanoo, ettei ole katunut päätöstään.

- Tämä on hyvä bisnes, ja työpäiväni ovat paljon hauskempia kuin rahoitusalalla.

Washingtonissa sallivan marihuanalain taustalla oli halu ratkaista nuorisorikollisuusongelma. Vanha laki teki käyttäjistä automaattisesti rikollisia, ja monen teinin opiskelu- ja uramahdollisuudet kaatuivat rikosrekisterimerkinnän vuoksi. Nykyään käyttäjiä ei rangaista, mutta marihuanan myynti on yhä laitonta.

Washburnin mielestä marihuanan laillistamisen paras puoli on huumekauppiaiden ja rikollisuuden eliminointi.

- Jos saa itse kasvattaa sätkämateriaalinsa, ei tarvitse lähteä asioimaan kauppiaiden kanssa. Nuo kauppiaat myyvät usein marihuanan lisäksi myös kaikenlaisia kovia aineita, ja sen alan ihmiset voivat olla vaarallisia rikollisia.

Marihuanaa Washburn pitää harmittomana aineena.

- Alkoholi on paljon pahempi huume. Tilastot osoittavat, että esimerkiksi rattijuopumus on vähentynyt radikaalisti kaikilla niillä alueilla, joilla on laillistettu marihuana, hän sanoo.

Kuusi marihuanakasvia

Washburnin yrityksen Good Hope Hydroponicsin tarvikkeilla voisi kasvattaa myös tomaatteja, mutta tomaatinviljelijöitä käy kaupassa hyvin harvoin.

Lokakuisena torstai-iltapäivänä kaupan ovi käy tasaiseen tahtiin, ja kaikki asiakkaat ovat asiantuntevia kasvattajia.

Washingtonin lakien mukaan jokainen kaupungin yli 21-vuotias asukas saa kasvattaa kuusi kasvia kotinsa sisätiloissa. Jos asunnossa asuu enemmän kuin yksi ihminen, on kasveja lupa olla 12. Puolet niistä saa olla täysikasvuisia ja puolet pieniä taimia. Kukaan ei osaa kertoa, minkäkokoinen on täysikasvuinen kasvi lain mukaan.

- Washingtonin marihuanalait ovat hyvin epämääräisiä, ja ne jättävät paljon tulkinnanvaraa. Poliisi on kuitenkin selvästi päättänyt, että koko ala jätetään rauhaan eikä kenenkään kotona ole käyty tarkistamassa viljelmän kokoa, Chris Washburn kertoo.

Monia kikkoja

Washingtonissa on sopeuduttu paikallisiin olosuhteisiin ja marihuanan kasvattajat ovat kehittäneet jättikokoisia kasveja noudattaakseen lain kirjainta kuudesta ruukkukasvista. Kasvit leikataan niin, että korkeuden sijasta ne kasvavat leveyttä ja antavat siten suuremman sadon.

Washingtonin kalliit asuntomarkkinat ovat tehneet myös telttakasvatuksesta suositun. Teltassa on valmiiksi sopivat valot ja ilmanvaihto. Pienissä kaupunkiasunnoissa harvalla on mahdollisuus antaa viljelmälle oma huone.

Washingtonin epämääräinen marihuanalaki on synnyttänyt erikoisia palveluyrityksiä. Netistä voi tilata noin 50 euron hintaisen suklaakeksin kotiinkuljetuksella. Keksi tulee kauniissa paperipussissa, jossa on myös ilmainen lahja - pieni pussi marihuanaa. Marihuanaahan ei saa myydä, mutta suklaakeksin myynti on täysin laillista.

Eräs toinen yrittäjä myy melkoisen kalliita teepaitoja, joiden mukana tulee myös ilmainen lahja, pieni marihuanapussi.

Chris Washburn sanoo seuraavansa mielenkiinnolla puuttuuko poliisi näihin ns. ilmaisiin lahjoihin. Myös hänen kaupassaan käydään kysymässä ilmaisia lahjoja, mutta hän ei ole halunnut ottaa riskiä, joka saattaisi sulkea kaupan.

- Me annamme ilmaisia taimia ihmisille, joiden toivomme sitten ostavan puutarhatarvikkeita. Kasvit ovat juurineen vesiliuoksessa pienessä lasiputkessa. Niiden lahjoittaminen on laillista, kun taas jos ne olisivat mullassa, puuha olisi laitonta.

Washburn sanoo, että epäselvän lain takia hän operoi jatkuvasti harmaalla alueella.

- Kun aloitin yrityksen pari vuotta sitten, Washingtonissa oli hauskoja siemenvaihtotapahtumia. Sponsoroimme muutamia baaritapaamisia, joissa kasvattajayhteisö kokoontui ja uudet viljelijät saattoivat päästä alkuun. Laki kieltää jopa siementen ja taimien myynnin.

Miljardi dollaria vuodessa

Marihuana saadaan Cannabis Sativa -nimisen hamppukasvin kuivatuista kukinnoista. Kalifornian osavaltiohallinto ottaa 15 prosentin veron marihuanamyynneistä ja uskoo tienaavansa miljardi dollaria vuosittain. Se on kolme kertaa enemmän kuin osavaltio kerää veroa alkoholin myynnistä.

Ensimmäinen osavaltio, joka laillisti marihuanan oli Colorado. Siellä on ollut laillisia kauppoja ja viljelmiä jo lähes neljä vuotta. Colorado on ollut koko Yhdysvaltain silmätikkuna, ja useimmat tutkimukset ovat osoittaneet, että marihuanabisnes on yksi talouden osa-alue muiden joukossa, ja coloradolaisten enemmistö pitää sen laillistamista edelleenkin hyvänä asiana.

http://m.iltalehti.fi/ulkomaat/20171025 ... 3_ul.shtml

savuseppo
Viestit: 1404
Liittynyt: 2.11.2015

Re: Pienet uutiset 2017

ViestiKirjoittaja savuseppo » 28.10.2017 19:55

Pohjanmaan hamppubisneksestä loppuivat rahat – "Vielä yksi miljoona pitäisi saada"

Haaveet hampusta tuottoisana bisneksenä eivät enää elä Etelä-Pohjanmaalla. Tuotekehittelystä loppuivat rahat, sanoo kuituhamppubisneksen pioneeri Juha Mäkipelkola.

Vanhan sahan mutaisessa pihapiirissä savuaa nuotio. Ovet tehdashalliin ovat selällään, mutta trukki ei kulje.

Hampunjalostajan koneet Kauhavalla ovat tällä erää seisahtuneet. Ulkona seisoo kasa oljilta näyttäviä hamppupaaleja.

Usko kuituhampun mahdollisuuksiin ei ole laakealla Etelä-Pohjanmaalla kokonaan hiipunut, mutta bisneksestä loppuivat yksinkertaisesti rahat.

– Se oli vähän vaikeampi juttu kuin oletettiin. Ei vaan piisannut rahat viedä tätä loppuun, selittää kuituhamppuyrittäjä ja nykyinen eläkeläinen Juha Mäkipelkola.

Itse asiassa tuotantokoneet pysähtyivät Jylhän entisellä sahalla jo vuosi sitten. Viime syksyn jälkeen hamppua ei tehtaassa ole enää muokattu eikä vatkattu. Valmista paalitavaraa on arvion mukaan nurkissa jopa parin vuoden tarpeisiin.

– Kun me nämä saadaan jalostettua ja kaikki saavat tästä rahansa pois, se on meille nyt pääasia.

Suomalaishampun pellepeloton

Kauhavalaisyrittäjä on suomalaisen hamppubisneksen pioneeri. Romukauppias ja viljelijä Juha Mäkipelkola aloitti hampun kanssa värkkäämisen jo vuonna 2006.

Vähitellen hän osti koneet ja muunsi ne tarpeisiinsa sopiviksi. Linjalta tuli murskattua päistärettä, valkaistua kuitua ja myös hamppuhuopaa.

Alku ei ollut helppo.

– 2008 oli tuhopoltto ja koko kolmen vuoden työ meni hukkaan. Sitten päästiin pikkuisen matkaan.

Matkaanpääsyä vaikeutti se, että alussa kauhavalaisilla oli sekä väärät jatkojalostusvehkeet että väärä viljelymenetelmä.

– Täytyy muistaa, että hamppu on eturivin kasvi. Me lähdettiin kylvämään kaikki olemattomat kyröt ja konnut, ei se siellä pelaa. Sieltä mistä tulee ohraa viisi tonnia, sinne hamppuakin.

Keski-Eurooppaan vietäväksi hamppua olisi kuitenkin pitänyt tuottaa suurempia määriä, jotta sitä olisi kannattanut viedä jalostettunakin eteenpäin.

–Jos meillä olisi suurimmat erät, silloin hintakin olisi erilainen.

Vaikka hattuhyllyksi

Kymmenen vuoden aikana hampun tarvitsijoita on löytynyt esimerkiksi auto- ja huonekaluteollisuudesta. Hamppu käy eristeeksi, kuivikkeeksi, akustiikkalevyiksi ja kaikkeen minne lasikuitukin.

Puutarhoissa sitä voidaan käyttää katteissa ja kasvualustoina.

Autoteollisuuden komponenteiksi kelvatakseen kauhavalaisten olisi kuitenkin pitänyt tuottaa tasalaatuisempaa tuotetta. Vaatimukset osoittautuivat liian koviksi, koneet liian vanhanaikaisiksi ja epätarkoiksi. Osaaminenkin sakkasi.

Esimerkiksi yhteen Volkswagen Golfin hattuhyllyyn olisi tarvittu 750 grammaa pohjalaista hamppua.

– Yritys sanoi, että pystyttekö toimittamaan. Tähän menisi aika paljon, jos niitä tehdään miljoona kappaletta, kuvaa ProAgria Etelä-Pohjanmaan kasvintuotantoasiantuntija Jari Luokkakallio bisneksen ongelmia.

Näin pelkästään yhden autovalmistajan hattuhyllytilaukseen hamppua olisi tarvittu jopa 500 hehtaaria. Laatutakuu olisi pitänyt pystyä antamaan viideksi vuodeksi eteenpäin.

Hampun tuotteistaminen osoittautui siis vaativammaksi kuin Etelä-Pohjanmaalla uskottiinkaan.

Osan vaikeuksista selittävät rahoituskierrokset, joihin Mäkipelkolan kärsivällisyys ei hänen omien sanojensa mukaan riittänyt. Julkista rahaa ei hankkeisiin saatu.

– Näillä resursseilla tästä ei tule bisnestä, hamppuyrittäjä sanoo. – Näin ei pidä lähteä kuin me ollaan lähdetty, liian pienellä rahalla. Tästä ei tule kuin pää kipeäksi.

Vaatii rahaa

Helpointa ketjussa oli ehkä sittenkin hampun viljely, Jari Luokkakallio arvelee.

– Ei se helppoa ole, mutta me opittiin se ja osataan jalostaakin se. Mutta vielä yksi miljoona pitäisi saada siihen, että saataisiin se (hamppu) tuotteistettua ja saatua eteenpäin, eli loppupää ketjusta kuntoon.

– Laji on aika haastava. Koko tuotantoketju täytyy saada kuntoon: viljely, sadonkorjuu ja jalostus. Ja vielä tuotteistaminen joka sektorilla.

Kasvintuotantoasiantuntijan mukaan jokaisen uuden kasvin kanssa joutuu tekemään paljon työtä.

– Kymmenen vuotta on lyhyt aika tällaisissa kehittämishommissa.

Viljelijöille hampusta oli tarkoitus saada tuottoisa vaihtoehto viljanviljelyyn.

– Ei sitä tarvi unohtaa. Siinä on paljon hyvää. Se on erittäin hyvä kasvi maalle, hyvä kasvi ilmastolle – sitoo hyvin hiiltä– se sopii meille oikein hyvin, Luokkakallio kannustaa. – Tarvittaisiin vain isompia poikia rahoittamaan tätä hommaa.

Bisneksessä häviämiään rahoja Juha Mäkipelkola ei ole yöunien menettämisen pelossa laskenut, mutta arvio on olemassa:

– Riittävästi. Milli ei piisaa.

Maa kiittää

Parhaimmillaan hamppua kasvoi Etelä-Pohjanmaalla noin kolmellasadalla hehtaarilla, ja kasvia viljeli parikymmentä sopimusviljelijää.

Nyt suurin osa hamppukoneista on päätymässä romuksi.

– Tästä olisi voinut tulla tosi hyvä vuoroviljelykasvi, ja sehän tämä onkin, Mäkipelkola suree. Hän mainitsee, että madot tulevat takaisin niille maille, jossa hamppua oli kasvanut.

– Jos kynnetään hamppupeltoa ja vieressä peltoa, jossa on ollut viljaa monta vuotta -–ja kenties perunaakin, kyllä lokit ovat hampunkyntäjän perässä, Mäkipelkola kehaisee.

Mutta hamppu ei olisi ollut pelkästään hyvä maalle. Suomen oloissa se on myös satoisa ja viljelijälle helppo, koska kasvia ei tarvitse myrkyttää.

Myös Suomen ilmasto on hampulle hyväksi. Talven pakkaset ja kevätaurinko muokkaavat ja vaalentavat kuitua ilmaiseksi. Näin käsittelyvaiheita säästyy keskieurooppalaiseen hamppuun verrattuna.

Humppilassa luotetaan

Tällä hetkellä Suomen hamppumarkkinoilla toimii yksi yritys, joka hakee viljelijöitä myös Etelä-Pohjanmaalta. Toistaiseksi Satakunnasta ja Varsinais-Suomesta tulee kuitenkin pääosa Suomen hampusta.

Mäkipelkola nostaa hattua yritteliäille HempRefinen "pojille". Pohjalaisvljelijänä hän miettisi kuitenkin kaksi kertaa, lähtisikö rahtaamaan kuituhamppua Humppilaan.

– En voi mennä ketään siihen yllyttämään. Etäisyys on pitkä ja paaleille tulee rahtikustannukset.

Alueena Etelä-Pohjanmaa on kuitenkin sekä Luokkakallion että Mäkipelkolan mielestä ylivoimainen hampunviljelyssä:

– Hamppu kasvaa kaikista parhaiten Pohjanmaalla. Kävelet tuosta ovesta ulos ja katsot ylöspäin, tässä on taivas kaikista korkeimmalla. Näin se vain on, tämä on maanviljelysaluetta. Pikkuisen toisenlainen ihmisen vetämään tätä, niin tämähän olis ollut vaikka kuinka kova homma, Mäkipelkola maalailee.

https://yle.fi/uutiset/3-9875185

savuseppo
Viestit: 1404
Liittynyt: 2.11.2015

Re: Pienet uutiset 2017

ViestiKirjoittaja savuseppo » 28.10.2017 22:36

Näyttelijä Woody Harrelson ei kestänyt Trumpin seuraa polttamatta pilveä: ”En ole koskaan tavannut narsistisempaa miestä”

Muun muassa pornokeisari Larry Flyntiä ja televisiosarjassa True Detective näytellyt Woody Harrelson ei kestänyt Yhdysvaltojen nykyisen presidentin Donald Trumpin seuraa selvin päin 15 vuotta sitten illalliskutsuilla.

Harrelson paljasti tarinan Real Time with Bill Maher -ohjelmassa perjantaina. Näyttelijän mukaan ilta oli niin vaativa, että hänen oli poistuttava illallisen puolessavälissä polttamaan kannabista.

”Se oli brutaalia. En ole koskaan tavannut narsistisempaa miestä.”

Harrelsonin mukaan Trump puhui taukomatta itsestään. Asia on pantu merkille myös Suomessa. Vasemmistoliiton entinen puheenjohtaja, psykiatri Claes Andersson on sanonut, että Trump käyttäytyy narsistisesti eikä välitä toimintansa seurauksista.

https://demokraatti.fi/nayttelija-woody ... aa-miesta/

Avatar
alibaba8
1 tähti
1 tähti
Viestit: 1477
Liittynyt: 11.11.2006

Re: Pienet uutiset 2017

ViestiKirjoittaja alibaba8 » 5.11.2017 2:23

https://demokraatti.fi/mikael-jungner-v ... dollisuus/
Mikael Jungner visioi Suomesta kannabis-bisneksen suurvaltaa – ”Mielenkiintoinen mahdollisuus”

SDP:n entinen puoluesihteeri, kansanedustaja Mikael Jungner kirjoittaa, että yhä useampi Euroopan valtio ja Yhdysvaltain osavaltio joko laillistaa kannabiksen käytön tai sitten sen käytöstä ei niissä rangaista.

Jungnerin mielestä tämä on mielenkiintoinen mahdollisuus suomalaiselle maataloudelle.

– Itse en kannabistuotteita käytä eikä niiden laillistaminen Suomessa ole millään tavoin minulle sydämen asian. Silti kannabiksen laillistumisen eteneminen maailmalla kiinnostaa, erityisesti Coloradon esimerkki. En siis aja kannabiksen laillistumisen nopeuttamista Suomessa, mutta kehotan miettimään niitä mahdollisuuksia, joita tämä trendinomainen kehitys jatkossa saattaa Suomelle avata.

Jungner kirjoittaa, miten Colorado on väestöltään aika tarkkaan Suomen kokoinen osavaltio Yhdysvalloissa. Siellä kannabis laillistettiin vuosikymmenen alussa.

– Coloradossa on sallittua kannabiksen lääkekäyttö, viihdekäyttö, kasvatus ja hallussapito pienissä määrin. Lisäksi kannabista saa kasvattaa, jalostaa ja myydä kaupallisesti suurissakin määrin, mutta yhdellä ehdolla. Coloradossa myytävän kannabiksen pitää olla kasvatettu ja valmistettu valvotuissa olosuhteissa Coloradossa.

Juuri tämä on Jungnerin mukaan Suomen kannalta mielenkiintoinen näkökulma.

– Jos kannabiksen salliminen etenee Euroopassa, olisi Suomen hyvä pohtia Coloradon mallia ennen kuin EU ehtii kilpailulainsäädäntöineen sulkemaan aikaikkunan protektionismille. Suomessa siis taisi tuolloin kehittää, valmistaa ja myydä kannabista kaupallisesti, mutta vain jos koko prosessi tehdään kasvatuksesta lähtien valvotusti Suomessa. Luontevaa olisi myös korkea 30 prosentin haittavero, jonka tuotto voitaisiin ohjata esimerkiksi maakuntien kehittämiseen tai koulutukseen.

”Tavoitteena tulisi olla savuttomat kannabistuotteet.”
Mikael Jungner kirjoittaa, että Coloradossa kyse on vuositasolla jo lähes miljardin dollarin markkinasta.

– Tuosta 30 prosenttia menee suoraan verona Coloradon koulujärjestelmän kehittämiseen. Loput sadat miljoonat työllistävät ja tuovat elinvoimaa Coloradon maatalouteen.

– Jos Suomi haluaa tähän mahdollisuuteen tarttua, tarvitaan ensinnäkin osaamisen lisäämistä. Kannabista kasvattaa nykyisin (laittomasti) jo noin 10 000 suomalaista, mutta tieteellisempi tutkimus Suomeen sopivasta lajikkeesta, sen kasvuolosuhteista ja teollisen mittakaavan viljelystä olisi tarpeen, jos tästä haluaa vientikelpoisen busineksen tehdä. Vaikka laajempi laillistaminen häämöttää vasta ensi vuosikymmenellä, olisi tutkimukseen panostettava jo nyt, koska se tulee viemään vuosia.

– Toisekseen tarvitaan myös brändäystä. Suomen kesän pitkät päivät auringonvalossa saattaa hyvinkin vaikuttaa positiivisesti kannabiksen vaikuttaviin aineisiin, kuten mansikoissa pitkä valoisa aika vaikuttaa makuun. Napue-gin on oiva esimerkki siitä, kuinka arvokasta onnistunut brändäys tämän tyyppisissä kuluttajatuotteissa on.

Kolmanneksi tarvitaan Jungnerin mukaantuotekehitystä.

– Poltettava kannabis on yhtä lailla vaarallista kuin tupakka. Siksi tavoitteena tulisi olla savuttomat kannabistuotteet, kuten nesteet, leivokset ja muut suun kautta nautittavat tuotteet. Myös vastuullisuus on tärkeää, niin kasvatuksessa, tuotteissa kuin käytössä.

– Kaiken tämän tähtäimenä olisi ottaa Suomelle taloudellisesti merkittävä osuus maailman nopeaan tahtiin laillistuvasta kannabismarkkinasta.
Parasta aikaa on se, kun unohtaa koko kyseisen käsitteen olemassaolon.

savuseppo
Viestit: 1404
Liittynyt: 2.11.2015

Re: Pienet uutiset 2017

ViestiKirjoittaja savuseppo » 6.11.2017 0:07

Maailman suurin viiniyritys satsaa nyt kannabikseen – Aikoo tuoda markkinoille kannabisjuomia

Maailman suurin viiniyritys ja maailman arvokkaimpiin alkoholiyrityksiin lukeutuva Constellation on tehnyt uuden aluevaltauksen.

Muun muassa Alkosta tutuista Ruffino, Mouton Cadet, Ravenswood ja Robert Mondavi -viinibrandeista tunnettu yritys on hankkinut omistukseensa 9,9 prosenttia Canopy Growth Corporationista. Kauppasumman kerrotaan olleen noin 191 miljoonaa Yhdysvaltojen dollaria ja sisältävän liki kymmenyksen kanadalaisen yrityksen osakekannasta.

KAUPAN KOHTEENA OLLUT KANADALAINEN YRITYS ON MAAILMAN SUURIN PÖRSSISSÄ VAIHDETTU KANNABISALAN YRITYS.

Constellation osti osuuden kannabisjätistä, koska odottaa maanlaajuista marihuanan vapauttamista Yhdysvalloissa ja haluaa olla hyvissä asemissa kuluttajamyynnin osalta.

“Pidämme sitä (kannabiksen vapauttamista) hyvin todennäköisenä, kun katsotaan, mitä on tapahtunut osavaltiotasolla tähän saakka”, Constellationin toimitusjohtaja Rob Sands toteaa Wall Street Journalille.

Monet osavaltiot ja eräät maat ovat jo laillistaneet kannabiksen käytön, mukaan lukien lääkekäytön salliva Kanada, jonka oletetaan sallivan myös viihdekäytön vuoden 2018 aikana.

TÄLLÄ HETKELLÄ JO YKSI VIIDESTÄ YHDYSVALTALAISESTA AIKUISESTA VOI VIIHDEKÄYTTÄÄ KANNABISTUOTTEITA LAILLISESTI.

Yrityksen suunnitelmissa on tuottaa juomia, jotka sisältävät kannabista. Tässä kohden ei ole vielä selvää, tarkoittaako tämä kannabiksen lisäämistä esimerkiksi viiniin tai olueen alkoholittomien vaihtoehtojen lisäksi.

Ajatus ei sinänsä ole uusi. Esimerkiksi kannabista sisältäviä viinejä on valmistettu omaan käyttöön jo pitkään. Kaupalliseen tarkoitukseen kannabista sisältäviä viinejä on voitu valmistaa vasta hetken, mutta markkina näyttää täyttyvän tällä hetkellä.

Alkoholinkäytön vähentäminen on merkittävä kansainvälinen trendi, minkä Constellation on pannut merkille. Samalla kannabiksen suosio on kasvussa. Tutkimuksissa on havaittu, että alkoholin kulutus on vähentynyt kannabiksen statuksen muutoksen myötä, koska osa ihmisistä korvaa alkoholin käyttöä kannabiksella.

Muutosvauhti kannabiksin dekriminalisaation ympärillä on ollut viimeisien vuosien aikana yllättävä Suomesta käsin tarkasteltuna. Suomessa kannabistuotteiden laillistamisesta ei ole keskusteltu korkealla tasolla viime aikoina, jos sitä ennenkään.

SUOMESSA PÄIHDEKESKUSTELU ON KOHDISTUNUT VIIMEISET VUODET ALLE PROSENTTIYKSIKÖN KOROTUKSEEN OLUESSA SEKÄ NIIN SANOTTUIHIN LIMUVIINOIHIN.

Vapauttavien kantojen voitonmarssi eri puolilla maailmaa heittänee silti haasteen Suomessa, Ruotsissa, Norjassa ja Islannissa harjoitetulle päihdepolitiikalle. Vastuullisuuteen, pelotteluun, valvontaan sekä kieltämiseen perustuvien käytänteiden liikkumavaran voi olettaa jatkossa kapenevan.

Megashifitien vaikutukset eivät tunnusta rajoja. Juuri sellaisesta vaikuttaa olevan kyse kannabiksen statuksen muutoksessa.

Näemmekö joku päivä Suomen markkinoilla kannabista sisältäviä juomatuotteita? Kukaties, jopa todennäköisesti. Samalla, ajatus Alkon monopolitehtävien laajentamisesta mietojen huumausaineiden pariin tuntuu tämän hetkisessä asenneilmapiirissä vaikealta.

http://viisitahtea.com/artikkelit-2/uut ... bisjuomia/

savuseppo
Viestit: 1404
Liittynyt: 2.11.2015

Re: Pienet uutiset 2017

ViestiKirjoittaja savuseppo » 6.11.2017 0:14

Kipuklinikan ylilääkäri syyttää Lääkä­ri­leh­dessä Yleä sensuurista lääke­kan­na­bis­ju­tussa – "Kanna­bis­te­ol­li­suu­della suuret voitto-odotukset"

"Va­let­ta", Ylen pääl­lik­kö Ilk­ka Leh­ti­nen tyr­mää väit­teet

Hel­sin­gin ja Uu­den­maan sai­raan­hoi­to­lii­rin ki­puk­li­ni­kan yli­lää­kä­ri Ei­ja Kal­so syyt­tää Yleä asi­an­tun­ti­ja­tie­don sen­su­roin­nis­ta lää­ke­kan­na­bis­ta kos­ke­nees­sa Uu­si akuut­ti -oh­jel­mas­sa.

Lää­kä­ri­leh­teen kir­joit­ta­neen Kal­son mu­kaan oh­jel­mas­sa ei tuo­tu riit­tä­väs­ti esiin lää­ke­kan­na­bik­sen käyt­töön liit­ty­viä on­gel­mia, vaan va­kuu­tet­tiin tun­tei­siin ve­do­ten kat­so­jat lääk­keen hyö­dyis­tä.

Oh­jel­maan haas­ta­tel­lun Kal­son mu­kaan oh­jel­man lo­pul­li­seen si­säl­töön ei ol­tu mah­du­tet­tu hä­nen pai­not­ta­mi­aan kan­na­bik­sen pit­kä­ai­kai­seen käyt­töön liit­ty­viä on­gel­mia ei­kä sitä, et­tä kan­na­bik­sen kas­vat­ta­jat lob­baa­vat par­hail­laan voi­mak­kaas­ti eri puo­lil­la eu­roop­paa voit­to-odo­tus­ten sii­vit­tä­mä­nä.

– Mik­si Yle ajaa kan­na­bik­sen käyt­töä lääk­keek­si, Kal­so ih­met­te­lee.

KAL­SO ver­taa lää­ke­kan­na­bik­ses­ta me­di­as­sa luo­tua ku­vaa Yh­dys­val­lois­sa ja Ka­na­das­sa en­nen opi­oi­dien käy­tön laa­jen­ta­mis­ta käy­tyyn kes­kus­te­luun.

Kes­kus­te­lus­sa opi­oi­de­ja mark­ki­noi­tiin Kal­son mu­kaan suu­rel­le ylei­söl­le ja po­lii­ti­koil­le juu­ri po­ti­las­ker­to­mus­ten avul­la.

Ai­em­min pel­käs­tään syö­väs­tä ai­heu­tu­vien ki­pu­jen hoi­toon käy­tet­ty­jen opi­oi­dien käyt­tö on sit­tem­min läh­te­nyt Yh­dys­val­lois­sa la­pa­ses­ta ja Kal­son mu­kaan maas­sa kuo­lee päi­vit­täin yli sata ih­mis­tä ki­pu­lääk­keen ta­kia. Opi­oi­di­riip­pu­vai­sia on mil­joo­nia.

– Luu­len­pa, et­tä Ylen oh­jel­ma va­kuut­ti, tun­tei­siin ve­do­ten, tv:n ää­res­sä is­tu­neet kat­so­jat kan­na­bik­sen lää­ke­käy­tön te­hos­ta ja tur­val­li­suu­des­ta, Kal­so sa­noo.

VAIK­KA lää­ke­kan­na­bis ei tapa opi­oi­dien ta­paan hen­gi­tys­tä la­maut­ta­mal­la, se on Kal­son mu­kaan huu­me, jon­ka pit­kä­ai­kai­seen käyt­töön liit­tyy va­ka­via on­gel­mia, eri­tyi­ses­ti mie­len­ter­vey­del­tään hau­rail­le po­ti­lail­le.

– Nyt kan­nat­tai­si ol­la kriit­ti­nen ja odot­taa, mi­ten te­hok­kaik­si ja tur­val­li­sik­si kan­na­bi­noi­dit osoit­tau­tu­vat maa­il­mal­la. Kan­na­bis­riip­pu­vuu­den hoi­to on vai­ke­a­ta, en­nal­ta eh­käi­sy ei, Kal­so to­te­aa.

Kal­so ker­too jät­tä­neen­sä asi­as­ta pa­lau­tet­ta Ylen joh­dol­le sekä esit­tä­neen­sä Lää­kä­ri­lii­ton poh­dit­ta­vak­si, mitä asi­an­tun­ti­joi­den oi­keus­tur­van pa­ran­ta­mi­sek­si ja me­di­an har­joit­ta­man asi­an­tun­ti­ja­tie­don sen­su­roin­nin es­tä­mi­sek­si voi­si teh­dä.

Emme ole sensuroineet mitään.
Ilkka Lehtinen

YLE ASI­AN PÄÄL­LIK­KÖ Ilk­ka Leh­ti­nen tyr­mää Kal­son väit­teet jyr­kin sa­noin.

– Em­me ole sen­su­roi­neet mi­tään ei­kä Yle aja kan­na­bik­sen käyt­töä lääk­keek­si.

Leh­ti­sen mu­kaan Ylel­lä ei voi ei­kä pidä ol­la pää­mää­rä­nä lää­ke­kan­na­bik­sen lail­lis­ta­mi­nen

– Väit­teet ovat va­let­ta.

Leh­ti­sen mu­kaan Akuu­tin tar­koi­tus oli sel­vit­tää, mi­ten lää­ke­kan­na­bik­seen suh­tau­du­taan Suo­mes­sa ja oh­jel­mas­sa tuo­tiin esiin nä­ke­myk­siä puo­les­ta ja vas­taan.

LI­SÄK­SI Leh­ti­nen ko­ros­taa, et­tä Ylen ver­kos­sa ja ra­di­os­sa on kä­si­tel­ty lää­ke­kan­na­bis­ta tuo­den esiin Kal­son ja mui­den kriit­tis­ten asi­an­tun­ti­joi­den nä­ke­myk­siä.

Leh­ti­sen mu­kaan muun mu­as­sa Yle Ra­dio1:den Tie­deyk­kö­nen kä­sit­te­lee 23.10. oh­jel­mas­saan Kal­son esit­tä­miä nä­kö­kul­mia.

Oh­jel­mas­sa on haas­ta­tel­tu myös A-kli­nik­ka­sää­ti­ön yli­lää­kä­riä Mar­ga­ree­ta Heik­kis­tä, joka pu­huu opi­oi­di­riip­pu­vuu­des­ta.

– Asi­an­tun­ti­jat ovat oh­jel­mas­sa vah­vas­ti ää­nes­sä ja va­roit­ta­val­ta kan­nal­ta, Leh­ti­nen ko­ros­taa.

http://www.suomenmaa.fi/?app=NeoDirect& ... a0e332c365

savuseppo
Viestit: 1404
Liittynyt: 2.11.2015

Re: Pienet uutiset 2017

ViestiKirjoittaja savuseppo » 6.11.2017 0:18

Suomalaisten into kannabiksen viljelyyn näyttää hiipuneen – "Taidot ja kärsivällisyys eivät välttämättä riitä"

Keskusrikospoliisin tänä syksynä tekemän selvityksen mukaan into kannabiksen kotikasvatukseen on hiipunut selvästi 2010-luvun alun huippuvuosista. Tullin tai poliisin takavarikoimaksi on viime vuosina päätynyt paljon aiempaa vähemmän kannabiskasveja.

Myös paljastuneiden viljelmien kokonaismäärä on laskussa.

Huippuvuotena 2011 krp:n tietoon tuli yli kaksi tuhatta huumeiden viljely- tai valmistustapausta. Viime vuonna määrä oli noin 1500, eli neljänneksen pienempi.

Yhdeksi syyksi trendin taittumiseen krp arvelee kotikasvatuksen vaikeutta suhteessa vaivannäköön.

– Kasvatustoiminta on ollut tavallaan trendikästä. Iso osa kasvattajista, jotka on yrittänyt tätä harrastaa, on todennut, että se on aika hankalaa ja riskialtista, vaikka apuvälineitä, siemeniä ja ohjeita onkin netistä helposti saatavissa, sanoo erikoistutkija Tuija Hietaniemi krp:stä.

"Vaatii paljon vaivannäköä"
Selvityksessä arvioidaan, ettei kannabiksen viljely välttämättä sovi "urbaaniin elämäntapaan", vaikka nuoret kaupunkilaiset ehkä olisivat innokkaimpia viljelijöitä.

– Urbaaniin elämäntapaan kasvaneilla, usein epäsäännöllistä elämää viettävillä ihmisillä taidot ja kärsivällisyys eivät välttämättä riitä tyydyttävän sadon aikaansaamiseen, raportissa mainitaan.

Haja-asutusalueilla kasveja siirretään kesäkuukausien ajaksi ulos kiinnijäämisriskin pienentämiseksi, mutta kaupungissa kasvien siirtely johtaa helposti kiinni jäämiseen.

Kiinnijäämiset liittyvät lisäksi usein tilanteisiin, jolloin asuntoon tulee vesi- tai palovahinko.

Poliisin resurssit eivät selitä vähenemistä
Valtaosa Suomessa paljastuvista viljelytapauksista on pieniä, muutaman kasvin viljelmiä. Myös muutamien kymmenien kasvien viljelyksiä tavataan jonkin verran.

Kannabisviljelmälöytöjen väheneminen ei Hietaniemen mukaan selity pelkästään poliisin resursseilla.

– En usko, että poliisin resurssit selittävät noin suurta laskua, joka on kuitenkin ollut aika systemaattisen suoraviivainen. Suurin osa tapauksista tulee kuitenkin ilmi muun tutkinnan ja valvonnan yhteydessä. Eli ei tutkita suoraan tai etsitä esiin näitä kannabiskasvatusjuttuja.

Rikollisjengit värväävät kasvattajia
Sen sijaan järjestäytynyt ja ammattimainen rikollisuus näyttäisi tehostavan omien jakeluverkostojensa käyttöä värväämällä kasvattajia. Tuolloin viljelytapaukset keskittyvät usein maaseudulle tai pieniin taajamiin.

– Joku tällaiseen (rikollis)verkostoon kuuluva henkilö tapaa jossain yhteydessä ihmisen, joka voisi olla tällaiseen soveltuva ja jolla on sopivia tiloja käytössään. Myös rikollisella itselläänkin voi olla sopivat tilat käytössään, jolloin tarvitaan vain henkilö, joka hoitaa viljelmiä.

Viljelmiä eniten pääradan varrella ja Kaakkois-Suomessa
Isoja, yli 90 kasvin viljelmiä on löydetty suojaisilta tiloilta tai tarkoitukseen varta vasten hankituista teollisuus- tai toimistotiloista. Vuosien 2016-2017 aikana niitä on löytynyt parikymmentä.

Tarkoitukseen sopivia tiloja on autioituva maaseutu Suomi pullollaan. Keskusrikospoliisi arvioikin, että nämä tilat voisivat olla otollisia tarkastuskohteita suurimittaisen viljelyn paljastamiseksi.

– Suhteutettuna huumausainerikoksen määrään ja koko väestön määrään kaikkein eniten viljelyksiä löytyy vähemmän urbaaneilta alueilta.

Erityisen paljon viljelmiä suhteessa muuhun huumausainerikollisuuteen on löytynyt pääradan varrelta sekä Kaakkois-Suomen kaupunkikeskuksista.

– (Huumeviljelmiä löytyy) sellaisilta alueilta, joilla ihmisillä on vielä itse tekemisen kulttuuria elämäntavoissaan ja enemmän mahdollisuuksia myös toteuttaa viljelyä sillä tavalla, että naapurit eivät sitä huomaa.

https://www.mtv.fi/uutiset/rikos/artikk ... gs.StXQbSc

savuseppo
Viestit: 1404
Liittynyt: 2.11.2015

Re: Pienet uutiset 2017

ViestiKirjoittaja savuseppo » 6.11.2017 0:21

Poliisien epäillään raiskanneen käsirautoihin laitetun pidätetyn poliisiautossa New Yorkissa

Yhdysvalloissa kahden New Yorkin poliisin epäillään raiskanneen käsirautoihin laitetun 18-vuotiaan naisen. Miesten epäillään raiskanneen nuoren poliisipakettiautonsa takaosassa sen jälkeen, kun he olivat pidättäneet naisen marihuanan hallussapidosta, New York Post kertoo.

Syyttäjän mukaan syrjäisen ravintolan parkkipaikalle ajaneet poliisit pakottivat naisen antamaan heille suuseksiä ja toinen poliiseista myös raiskasi hänet. Poliisit myöntävät seksin, mutta väittävät sen tapahtuneen yhteisymmärryksessä.

Huumepoliiseina työskentelevät miehet on pidätetty viroistaan ja he voivat saada jopa 25 vuoden vankeusrangaistuksen.

https://www.mtv.fi/uutiset/ulkomaat/art ... gs.1sleVis

savuseppo
Viestit: 1404
Liittynyt: 2.11.2015

Re: Pienet uutiset 2017

ViestiKirjoittaja savuseppo » 6.11.2017 0:23

Iltalehti: Musta Barbaari kärähti marihuanan poltosta Pori Jazzeilla

Rap-artistina ja kehonrakentajana tunnettu James "Musta Barbaari" Nikander kärähti huumeista viime kesän Pori Jazzeilla, kertoo Iltalehti.

Pohjanmaan syyttäjänviraston vahvistaman rangaistusmääräyksen mukaan Nikander poltti laittomasti marihuanaa Pori Jazzien festivaalialueella perjantaina 14. heinäkuuta.

Rangaistusmääräyksen teonkuvauksen mukaan ”Nikander ei koe olevansa huumeriippuvainen eikä ole hoidon tarpeessa”.

Poliisin tietojärjestelmän mukaan Nikander ei ole ollut aikaisemmin epäiltynä huumausainerikoksista.

Nikander tuomittiin Iltalehden mukaan huumausaineen käyttörikoksesta 10 päiväsakkoon, jotka tekivät hänen tuloillaan 200 euroa. Lisäksi Nikanderin maksettavaksi tuli 40 euron rikosuhrimaksu.

https://www.satakunnankansa.fi/satakunt ... 200506057/

savuseppo
Viestit: 1404
Liittynyt: 2.11.2015

Re: Pienet uutiset 2017

ViestiKirjoittaja savuseppo » 7.11.2017 21:29

Haju kerrostalon rappukäytävässä johti kotietsintään – "Neljä metrin korkuista kannabiskasvia ja marihuanaa"

Helsingin poliisi löysi kerrostaloasunnosta kannabiksen kotikasvattamon.

Poliisi sai viime lauantaina ilmoituksen, jonka mukaan Roihuvuoressa sijaitsevan kerrostalon rappukäytävässä haisee kannabis.

Poliisi suoritti asunnossa kotietsinnän.

‒ Asunnosta löytyi kasvatusteltta, jossa oli neljä noin metrin korkuista kannabiskasvia ja automaattinen kastelujärjestelmä. Lisäksi asunnosta löytyi yhdeksäntoista kappaletta pistokkaita ja noin 400 grammaa valmista marihuanaa, kertoo rikoskomisario Toni Uusikivi Helsingin poliisilaitoksen tiedotteessa.

Poliisi takavarikoi kasvit ja kasvatuslaitteet sekä hävitti kasvatusteltan.

Asunnossa oli vuonna 1975 syntynyt mies, jonka poliisi otti kiinni. Miestä epäillään törkeästä huumausainerikoksesta.

http://www.helsinginuutiset.fi/artikkel ... -korkuista

savuseppo
Viestit: 1404
Liittynyt: 2.11.2015

Re: Pienet uutiset 2017

ViestiKirjoittaja savuseppo » 7.11.2017 21:32

”Kannabisrönttösiä tai -piirakoita?” – MTK:n puheenjohtaja visioi MT:ssa vientituotteita

MTK:n puheenjohtaja ihmettelee, kuinka vähän kannabiksen laillistamisesta on puhuttu, vaikka sen käyttö lisääntyy.
MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila on varma, että jos kannabis laillistetaan, uuteen elinkeinoon löytyy kyllä yrittäjiä, kertoo Maaseudun Tulevaisuus.

– Kyllä tästä uusi toimiala polkaistaan pystyyn, jos kannabis laillistetaan. Tällä hetkellä se taitaa olla enimmäkseen kaupunkiviljelyä, joten ehkä tällä olisi vaikutusta myös muuttoliikkeeseen ja saataisiin paluumuuttajia maaseudulle, Marttila pohti MT:ssa.

– Kannabisrönttösiä tai kannabiskarjalanpiirakoita? Voisihan siinä olla tulevaisuuden vientituotteita. Ei tästä niin hirveän kauas tarvitse mennä, Amsterdamissa on jo aivan erilainen suhtautuminen kannabikseen, Marttila sanoi.

Marttilan mukaan MTK ei vielä tässä vaiheessa liputa asian puolesta. Marttila pitää kannabiksen laillistamista hyvin monitahoisena kysymyksenä, eikä ole itse muodostanut siitä varmaa kantaa.

– Ihmeen vähän tästä on puhuttu, vaikka käyttö on ilmeisesti kasvamaan päin. Kannabiskeskustelu tulee varmaankin Suomessa kiihtymään, mutta kuten alkoholilain uudistuksesta on huomattu, maltillisetkin muutokset päihdelakeihin voivat olla pitkän tien takana, Marttila sanoi.

https://www.verkkouutiset.fi/kannabisro ... tuotteita/

Avatar
oldirty
2 tähteä
2 tähteä
Viestit: 1654
Liittynyt: 15.5.2006

Re: Pienet uutiset 2017

ViestiKirjoittaja oldirty » 14.11.2017 19:34

"Vaaraton" kannabis vei Jukan, Marian ja Minnan lapset: "Riippuvuus on aina valinta" – Vanhemmat uskoivat pitkään selityksiä

Outi Suoranta

Vuosittain huumeisiin kuolee 250–300 ihmistä. Kylmästi ajattelevat toteavat, että päästiinpä taas monesta narkkarista eroon. Liian moni unohtaa, että näillä huumeiden käyttäjilläkin on vanhemmat, sisarukset, isovanhemmat ja huumeettomia ystäviä. Harva heistä tietää miten kannabista tai muuta huumetta käyttävää pitäisi auttaa tai olla auttamatta.

Kolme huumelapsen vanhempaa perustivat vuosi sitten Kondis -yhdistyksen jonka kautta läheinen voi puhua toiselle läheiselle. Kokemusasiantuntijat ovat kiertäneet puhumassa yläkouluissa ja lukioissa yli 200 kertaa. Suljetussa Facebook-ryhmässä hurtti huumori kukkii ja ryhmän jäsenet peukuttavat innoissaan, kun erään lapsi saa vankilatuomion.

–Vankilasta saattaa saada huumeita jopa helpommin kuin kadulta, mutta tuolloin huumelapsi on sentään valvotuissa olosuhteissa ja vanhemmat tietävät missä hän on, kertoo Jukka Riipinen, yksi Kondiksen perustajista.

Moni vanhempi syyttää itseään tapahtuneesta. Riipinen lohduttaa, että läheiset eivät ole tyhmiä, mutta välillä saattavat toimia tyhmästi. Suurin virhe on antaa rahaa ja siten mahdollistaa huumeiden käyttö.

Huumeriippuvuus on aina valinta

Kondiksen kokemusasiantuntijat ovat yläkouluja ja lukioita kiertäessään huomanneet nuorten huolettoman asenteen kannabista kohtaan.

–Sitä ei pidetä huumeena, tai huomattavasti alkoholia miedompana ja vähemmän koukuttavana. Tuntuu aivan kuin kannabis olisi muotia niin vaatteissa lehtilogona kuin rentoutumisen keinona, kertoo Riipinen.

Maria Thelen on tiettävästi ensimmäinen Suomeen palkattu kokemusasiantuntija.

–Riippuvuus on aina valinta, se ensimmäinen kokeilu samoin. Liian moni luulee, että kannabis on mietoa ja siihen ei jää koukkuun. Aiemmin se onkin ollut miedompaa mutta nyt liikkeellä on voimakkaampia versioita kannabista, eikä aina puhdastaan.

Jukan, Marian ja Minnan tarinat:

"Jos maksan huumevelkasi, lopetathan?"

Jukka Riipisen poika on käyttänyt isoja määriä kannabista 25 vuotta.

"Minun rakas poika, fiksu ja iloinen nuori sai parhaalta kaveriltaan kotibileissä kannabista. Perusteena oli se, että älä kaljaa tai siideriä juo, faija haistaa sen. Ota kannabista, siihen ei jää kerrasta koukkuun eikä siitä ole mitään haittaa. Tulee vain hyvä olo.

Meni kolme vuotta ennen kuin tajusimme. Pitkään kaikki meni murrosiän piikkiin: ysit vaihtui kutosiksi, taskurahan tarve lisääntyi, kaveripiiri vaihtui, Tabacissa kylvettiin ja perusteltiin, että et sinäkään faija halunnut hieltä haista kun veit äitiä treffeille.

Kotoa hävisi paljon tavaraa, muun muassa kaksi hyvää kitaraa. Kun kysyin asiasta, niin ne on kaverilla lainassa, ollaan soitettu siellä. Uskoimme selityksen. Lopullisesti poika jäi kiinni ja tilanne paljastui meille, kun löysin harkkakassista piipun ja nyytin jotain ruskeaa.

Poikani oli korviaan myöten rakastunut kannabikseen, ja hänelle oli turha puhua järkeä. Uskoimme selityksiä ja pitkään myös kielsimme koko ongelman: eihän se nyt meidän lasta ole vienyt. Meillä on omistusasunto, vanhemmilla työpaikat, olemme hyvä perhe. Jälkeen saimme kuulla, että aika moni tiesi ennen meitä. Räjähdin ystävilleni ja kysyin miksei meille kerrottu. Sain kuulla, että olisin ehkä suuttunut viestintuojalle.

Alkuvuosina uskottelin itselleni, että olisin voinut poikani pysäyttää. Maksoin laskuja ja huumevelkoja lupausten vastineeksi. Jos maksan, niin lopetathan? Hänelle kertyi nopeasti velkaa, jotka menivät sitten ulosottoon. Poikani on pilannut suuren osan tähänastisesta elämästään ja läheistensä elämästä kannabiksella, tuolla puhtaalla ja vaarattomalla luonnontuotteella.

Yhdessä vaiheessa pelko ohjasi elämäämme, sillä rikollisuus oli astunut mukaan kuvioihin. Meitä uhkailtiin ja kiristettiin rahaa. Töihin lähtiessä raotin varovasti ovea, luulin että auton alla on pommi, tai minua seurataan liikenteessä. Paloin omassa työssäni loppuun ja pyysin työterveyslääkäriltä viikon sairaslomaa. Hän kuunteli tilannettani tunnin ja totesi, että jos aloitetaan kolmella kuukaudella.

Olen murehtinut ja kärsinyt lapseni tilanteesta. Olen rukoillut, maanitellut ja pyytänyt että lopeta. Poikani on vastannut, että on hänen oma asia jos hän pössyttelee pilveä. Ensimmäinen ein sanominen hänelle teki todella kipeää. En auta, en maksa. Olen kovettanut itseni, mutta en silti ole lopettanut hänen rakastamistaan.

Totta kai minua rassaa se, että tilanne on mikä on. Olen niin monta kertaa antanut toivon nousta, mutta aina se revitään alas. En tee pitkän tähtäimen suunnitelmia, vaan yritän päästä jokaisen päivän kunnialla loppuun.

Tässä ei ole mitään hohdokasta, ja me läheisetkin olemme olleet saman huumeen palveluksessa viimeiset 25 vuotta. Näyttäisi muuten hyvältä ansioluettelossa, jos kyseessä olisi työhistoriassa sama työnantaja. Olen myös ollut saattamassa kahden tukiperheen lasta viimeiselle matkalle. Välillä mietin, koska on minun vuoroni? Moni on minulta kysynyt, että mitä tekisit toisin. Vaihtaisin koko 25 vuotta pois."

"Jokainen puhelinsoitto särkee sydämeni, sillä pelkään sitä viimeistä soittoa"

Maria Thelen, jonka 26-vuotias poika saa näinä päivinä tiedon uusimmasta vankilatuomiosta. Toimeentulotukirahat tulivat tilille torstaina jonka jälkeen äiti ei ole pojastaan kuullut mitään. Poika on käyttänyt kannabista 11 vuotta.

Murrosikä oli vaikea, ja poika muuttui tuolloin paljon. Tai niin luulin murrosiän tekevän. Minullakin oli pitkään omat epäilyni, mutta en halunnut uskoa. Kuvittelin, että mahdolliset ongelmat on vain ohimeneviä. Lopullisesti poikani jäi kiinni 20-vuotiaana kun hän ajoi meidän autolla kolarin. Poliisin testeissä näkyi kannabista, bentzoja ja amfetamiinia. Kolarin jälkeen poikani meni siskonsa kaverille yöksi, ja pojan nukahdettua kaveri tutki repun. Se oli täynnä piikkejä.

Jälkikäteen olen kuullut, että kannabiksen käyttö on alkanut 15-vuotiaana. Vankilassa poikani on ollut monta kertaa, ja asunut kadulla. Korvaushoidossakin hän on ollut, mutta potkittiin pihalle kun oheiskäyttö oli niin runsasta.

Itseäni en ole vielä pystynyt kovettamaan, ja elän vahvasti tunteella, ja vuoristorata ylös ja ala on melkoinen. Pojan maksamattomien laskujen suhteen olen välinpitämätön ja siirrän ne ulosottoon tunteettomasti, enkä anna rahaa, vaikka pyytää. Nyt hän on saanut huoneen jossa voi asua, mutta pitkään lapseni asui kadulla.

Jokainen puhelinsoitto särkee sydämeni, sillä pelkään sitä viimeistä soittoa poliisilta, että poika on kuollut. Toisaalta edelleen joka kerta toivon, että puhelinsoiton takana odottaa uusi elämä, kannabis on vihdoin jäänyt ja tilanne kääntyy. Ei se käänny.

Olen itsekin aivan sekaisin, rakkaudesta ja epätoivosta, aivan pihalla kaikesta. Vain Jukka ja Kondis on minua auttanut. Yritin käydä terapiassa, mutta en osannut puhua tällä tavalla. Luulin, että asiaa hyssyttelemällä se häviää. Päinvastoin, sillä nostamalla poikani ongelman esiin voin saada hänelle apua. Haluan edelleen auttaa häntä.

"Lapsenlapsen lastensuojeluilmoituksen tekeminen raapii ihon rikki edelleen."

Minna Leskinen, jonka 25-vuotias poika käyttää tällä hetkellä rajusti huumeita, eikä äiti tiedä missä ja kuinka pahassa kunnossa hänen lapsensa nyt on. Poika on käyttänyt kannabista 13 vuotta.

Poikani on adhd-lapsi, joten aina on menty rajusti päästä päähän. Hänen 12-vuotiaana aloittamansa kannabiksen käytön jäljet pistin minäkin murrosiän piiriin, ja hänet saatoin lopulta Lastenlinnaan suljetulle, jossa seulat näytti kannabiksen osalta positiivista.

15-vuotiaana kuvioon astui kannabista astetta kovemmat aineet, ja 18-vuotissyntymäpäivänä hän veti ensimmäistä kertaa suonensisäisiä. Toki huumeettomiakin kausia oli, mutta eräs mökkireissu paljasti riippuvuuden rajuuden meille vanhemmille. Poika lähti polkemaan kotiin ”tyttöystävän” luokse 180 kilometriä. Itse ajattelin, että kyllä se on todella rakastunut. Olihan hän rakastunut: huumeisiin.

Samana syksynä poikani tuli kotiin aivan limaisena, limaa pulppusi suusta ja nenästä solkenaan.

Itse olen saanut velkojien soittoja, joissa on uhattu poika tappaa, jos en maksaa 500 tai 1 000 euroa. Siinä on ollut pakko pari kertaa nieleskellä, pistää tunteet sivuun ja sanoa, että ei sitten voi mitään, mutta en maksa. Toki jos joku ovelleni pyrkii, niin tunnen olevani kuin leijonaemo ja revin kaikilta päät irti sapelilla.

Pojalla on tällä hetkellä ulosotossa noin 200 000 euroa. Tässä on ollut pakko muidenkin lasten tähden kovettaa itsensä ja sulkea poika ulkopuolelle. Eräänkin kerran poika seisoi hädissään oven takana talvipakkasessa, mutta oli paikko pistää ovi kiinni. Silloin mieleni särkyi ja tuo tapahtuma edelleen nostattaa tunteet pintaan.

Raju huumeiden käyttö ajoi poikani maksakoomaan. Olen niitä vanhempia, jotka ovat saaneet sairaalasta puhelun jossa käsketään pian paikalle, aikaa ei ole paljon. Kuin ihmeen kaupalla hän selvisi ilman maksasiirrettä, koska sitä ei huumeidenkäyttäjä saa. Puolitoista vuotta hän oli kuivilla korvaushoidossa oheiskäyttämättä ja sai lapsen. Helmikuussa hän retkahti uudelleen ja sen jälkeen käyttö on ollut todella runsasta. Hän on minulle perustellut, että pilvi voisi jäädä koska se ei ole huume.

Tunnistan jo viranomaisnumerot ja minussa tavallaan kuolee tuolloin jotain, aivan kuin tietokone menisi päälle. Tuolloin en siis muutu hysteeriseksi vaan osaan ajatella järkevästi. Minulla on myös kaksi normaalia lasta ja heidän lapsensa, joiden elämässä haluan olla läsnä.

Aiemmin työpaikan kahvihuoneessa jouduin poistumaan paikalta kun muut vertailivat lastensa koulupaikkoja ja tulevaisuuden suunnitelmia. Minusta ei tartu mitään, mutta kieltämättä minua vähän varotaan. Nykyisin jo pystyn iloitsemaan muiden menestyksestä, ja kertomaan oman lapseni tilanteesta suhteellisen tyynesti. Sen kuitenkin tiedän, että lapseni ei elä viittä vuotta jos hän käyttää huumeita tätä tahtia. Kliseistä mutta totta, huumelapsi ja hänen läheiset elää oikeasti päivän kerrallaan.

Tässä aikojen saatossa on pitänyt siirtää tunteet sivuun, koska tuntuu että olen jo nähnyt kaiken eli ihan mikä tahansa ei enää pääse ihon alle. 2-vuotiaan lapsenlapsen lastensuojeluilmoituksen tekeminen on kyllä sellainen, joka raapii ihon rikki edelleen."

https://www.aamulehti.fi/hyvaelama/vaar ... -200516092
the Effects are very strange, and, at first hearing, frightful enough) is very general and frequent: and the Person, from whom I received it, hath made very many Trials of it, on himself, with very good Effect.


Palaa sivulle “Politiikka ja media”

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 2 vierailijaa