Kysy & Vastaa #15

Aloittelevien viherpeukaloiden kysymyksiä
Alueen säännöt
Kasvatuksen ABC
Täältä voit kysyä ja etsiä vastauksia aloittelevien viherpeukaloiden ongelmiin.

Jotta samoja asioita ei kysyttäisi joka päivä uudelleen, katso ennen viestin lähettämistä löydätkö vastauksen:
Jos joku kysyy jotain triviaalia, ÄLÄ VASTAA "lue Hupu / käytä hakua". Käytä itse hakua, minkä jälkeen voit vastata, että haulla/hupusta löytyy, linkkien kera vastauksiin.
Avatar
Marcus
Viestit: 106
Liittynyt: 27.3.2019

Re: Kysy & Vastaa #15

ViestiKirjoittaja Marcus » 16.4.2019 22:51

Fomppuharum kirjoitti:
Marcus kirjoitti:Jos verrataan Wilman 4-paikkaista large hydroa (se 75cm mittainen) 20l ruukuilla vs. vaikkapa multakasvatusta jossa on 40l tai 60l saavit, niin mitenkä näissä eroaa potentiaalinen sato ja kumpi olisi järkevämpi ratkaisu? Kun näin kaikella järjellä ajateltuna tuossa Wilmassa juuret eivät majaile resossa vaan niissä 20l ruukussa joiden läpi drip-feed sylkee ravinneliuokset läpi. Multakasvatusta on takana jo pidemmän aikaa, mutta mietityttää paloturvallisuuden kannalta vesipumppu (se kun on elektroninen laite) joka on upotettuna veden alle + kelailen voiko sellainen systeemi olla parempi vaihtoehto multakasvatukselle jos juuret eivät kerran saa vastaavaa tilavuutta.


Yksi tapa on tutkia kasveja kasvatuksen jälkeen, juuri kaadon jälkeen. Olen itse huuhtonut esimerkiksi mullan pois kokonaan 40-60l saavista, niin että suunnilleen kaikki juurimassa saadaan talteen. Olen jopa punninnut saatua juurimassaa. En muista mitä esimerkiksi 60 litran multakasvin juuret painoivat, mutta niitä oli suunnilleen saman verran mitä waterfarmissa, kun alaosa on kasvanut täyteen juurta. Waterfarmin reso 10-15 litraa.

Sanoisin erittäin karkeasti, että hydrossa on juurta verrattuna multaan 1:4 verran. 40 litran multa vastaa 10 litran hydroa. Erittäin epätieteellisesti ja ns. stetson menetelmällä. :D


Hmmm, jos tuo pitää paikkansa niin kuulostaa sitten siltä että yksi Wilma-ruukku olisi sitten karkeasti otettuna verrattavissa 80l multaruukkuun? Sinänsä fiksummalta vaikuttaisi, kun ottaa huomioon että se säästää tilaa kasvua varten. Vielä jäi itselle mysteeriksi tuo paloturvallisuus vesipumppujen kanssa ja se että miten vesi hapettuu, kun missään noissa tutorial-videoissa ei sen kummemmin mainita ilmapumpuista taikka ilmakivistä.

Jos Wilmassa kasvattaa esikasvatuksen esim. kivivillassa ja tekee coco coirista/hydrosorasta kasvualustan, niin miten se käytännössä tapahtuu? Kasvatusoppaassa mainitaan kovin vähän hydroista ja erityisesti kasvattamisesta noilla kasvatusalustoilla.

omaapu
Viestit: 39
Liittynyt: 13.7.2016

Re: Kysy & Vastaa #15

ViestiKirjoittaja omaapu » 17.4.2019 12:01

Fuuuuuk! Nugetit alkaa olla sen verran raskaita, että kasvit ei pysy enää pystyssä. Siinä sitoessa sitten menin tyrimään ja yksi varsi napsahti poikki suht ylhäältä. Ei onneksi irti asti ja sain sen tuettua pystyyn, mutta onko toi nyt menetetty tapaus kuitenkin? Eli jätänkö noin ja toivon parasta, vai leikkaanko siististi irti asti ja pistän jo kuivumaan? 7. viikko kukitusta menossa ja Channel+ lajikkeena.

Avatar
Marcus
Viestit: 106
Liittynyt: 27.3.2019

Re: Kysy & Vastaa #15

ViestiKirjoittaja Marcus » 17.4.2019 13:58

omaapu kirjoitti:Fuuuuuk! Nugetit alkaa olla sen verran raskaita, että kasvit ei pysy enää pystyssä. Siinä sitoessa sitten menin tyrimään ja yksi varsi napsahti poikki suht ylhäältä. Ei onneksi irti asti ja sain sen tuettua pystyyn, mutta onko toi nyt menetetty tapaus kuitenkin? Eli jätänkö noin ja toivon parasta, vai leikkaanko siististi irti asti ja pistän jo kuivumaan? 7. viikko kukitusta menossa ja Channel+ lajikkeena.


Itse jättäisin vielä kiinni ja seuraisin tilannetta. Jos varsi alkaa selvästi kuivua sen kohdan yläpuolelta mistä se meni katki niin silloin se ei enää palaudu ja voit sen kuivata. Muuten tuo menisi ihan latvomisesta mutta jos kasvi on jo noin pitkälle kukituksessa niin ei ole takuita palautumisesta.

Leksa
Viestit: 2
Liittynyt: 15.5.2018

Re: Kysy & Vastaa #15

ViestiKirjoittaja Leksa » 19.4.2019 12:13

Kaipaisin diagnoosiapua. Muutaman vuoden aikana melkein parikymmentä taimea on kuollut samalla tavalla esikasvatuksen aikana. Ne jotka eivät ole kuolleet, olen pelastanut istuttamalla ne ulos, eli jostain syystä tuppaavat kuolemaan vain ruukuissa.

-Ruukkujen tilavuus 0,3 - 1 litraa
-Multana yleensä taimimultaa, noin kolmannes tilavuudesta perliittiä
-Lamppuna ollut joku 6,5 watin led kasvivalo, mutta enimmäkseen valo tullut ikkunasta
-Kastellut olen, kun pari senttiä mullan pinnasta on kokonaan kuivunut

Siinä parin viikon kohdalla (toiset kunnolliset lehdet vielä aika pieniä) lehdet ovat alkaneet roikkua. Muutaman päivän kuluessa lehtien kärjet muuttuvat valkoisiksi ja käpristyvät ylöspäin. Lopulta koko kasvi tuupertuu. Kun olen kuolleiden kasvien juuria katsonut, ne ovat vaikuttaneet hyvin huonosti kasvaneilta. Ja kuten sanottu, ainoa keino pelastaa lehtiään roikottava taimi on ollut istuttaa se ulos maahan.

Kuva
https://imgur.com/VlksmBB

Olen huomannut, että multa pysyy ruukuissa kosteana hyvin pitkään. Mieleeni tulee, että ruukut ovat olleet liian isoja ja/tai olen antanut kerralla liikaa vettä, mutta olen käsittänyt monen käyttävän esikasvatuksessa yli litran purkkeja ja kastelevan silloinkin kunnolla läpi.

Ideoita?

Manalismiles
Viestit: 307
Liittynyt: 28.5.2016

Re: Kysy & Vastaa #15

ViestiKirjoittaja Manalismiles » 19.4.2019 13:06

Liian tiivis multa kenties ja liian vähän valotehoa/ilmanvaihtoa hyvään kasvuun. Laittaisin siemenet aluksi 2dl muovipikariin (itämisen jälkeen siis). Ja kastelu tosiaan aluksi läpi hitaasti ja seuraavaksi, kun paino on kevyt/ pinta alkaa kuivumaan. Perliittiä multaan tuomaan ilmavuutta+ reiät aina pilarin+ ruukkujen pohjissa..
take it acid is

sweetweedpie
Viestit: 8
Liittynyt: 5.8.2018

Re: Kysy & Vastaa #15

ViestiKirjoittaja sweetweedpie » 20.4.2019 10:11

:cry: auttakaa, kokeilen parhaillani hempty buckettia 10L ämpäreillä. Perliittiä on 75% ja vermukuliittia 25%. Teltta on 150x150x200 ja ilman kosteus 40-50%. Lämmöt korkeimillaan 26astetta. Valoina mulla on 2 x 600wattia spna. Käytän Advance of hydroponicsin 3 osasta ravinnesarjaa ja lisäksi minulla on advancen lisäravinteet. Pidin vegessä 5 viikkoa. Nyt on viikko takana 12/12 valorytmiä ja ihmettelen kun alimmat lehdet on keltaiset. 2 kasvia on lähtenyt kellertää tasaisesti (alimmat lehdet) ja toisella kahdella kasvilla alimmat lehdet on kääntynyt/rullaantunut ylöspäin. Missä vika ja tarviiko huolestua? lueskelin että kellertäminen on normaalia mutta eikait tässä vaiheessa pitäs vielä kellertyä. Onkohan kyseessä typen tai magnesium vajarit? Muut kasvit näyttävät erittäin hyviltä. Kaikki tosiaan alko kun vaihdoin ravinteet kasvuvaiheeseen sopivaksi. sitä ennen kasvit saivat hyvin vähän vettä. Help me.

Avatar
Tapionpoika
2 tähteä
2 tähteä
Viestit: 1986
Liittynyt: 29.1.2008

Re: Kysy & Vastaa #15

ViestiKirjoittaja Tapionpoika » 20.4.2019 12:04

sweetweedpie kirjoitti::cry: auttakaa, kokeilen parhaillani hempty buckettia 10L ämpäreillä. Perliittiä on 75% ja vermukuliittia 25%. Teltta on 150x150x200 ja ilman kosteus 40-50%. Lämmöt korkeimillaan 26astetta. Valoina mulla on 2 x 600wattia spna. Käytän Advance of hydroponicsin 3 osasta ravinnesarjaa ja lisäksi minulla on advancen lisäravinteet. Pidin vegessä 5 viikkoa. Nyt on viikko takana 12/12 valorytmiä ja ihmettelen kun alimmat lehdet on keltaiset. 2 kasvia on lähtenyt kellertää tasaisesti (alimmat lehdet) ja toisella kahdella kasvilla alimmat lehdet on kääntynyt/rullaantunut ylöspäin. Missä vika ja tarviiko huolestua? lueskelin että kellertäminen on normaalia mutta eikait tässä vaiheessa pitäs vielä kellertyä. Onkohan kyseessä typen tai magnesium vajarit? Muut kasvit näyttävät erittäin hyviltä. Kaikki tosiaan alko kun vaihdoin ravinteet kasvuvaiheeseen sopivaksi. sitä ennen kasvit saivat hyvin vähän vettä. Help me.


En olisi huolissani, alimmaiset/kasvin ensimmäiset aurinkolehdet kellastuvat usein kun jäävät varjoon. Vasta jos uudessa kasvussa alkaa olemaan ongelmia niin palataan asiaan :)
"I, as a responsible adult human being, will never concede the power to anyone to regulate my choice of what I put into my body, or where I go with my mind. From the skin inwards is my jurisdiction." ~ Alexander Shulgin

sweetweedpie
Viestit: 8
Liittynyt: 5.8.2018

Re: Kysy & Vastaa #15

ViestiKirjoittaja sweetweedpie » 20.4.2019 21:45

kuinka saan kuvan jaettua tänne?

shadesofredd
Viestit: 30
Liittynyt: 27.3.2019

Re: Kysy & Vastaa #15

ViestiKirjoittaja shadesofredd » 21.4.2019 2:32

Kun kyseessä on LED-valaisin joka ei juuri ollenkaan tuota lämpöä olisiko sopivampi valvojakso vegeen 21/3 vai koko ajan päällä?

Toinen kysymys: LEDin riippumiskorkeus seedling/vege/kukitus? Luin tosta paketista tulleesta ohjeesta että siiduvaiheessa olis about metrin korkeus hyvä ja sit puolet pois mut päteekö se hampulle vai käsittääkö tää jtn tomaatteja vai?

Avatar
Marcus
Viestit: 106
Liittynyt: 27.3.2019

Re: Kysy & Vastaa #15

ViestiKirjoittaja Marcus » 22.4.2019 15:59

shadesofredd kirjoitti:Kun kyseessä on LED-valaisin joka ei juuri ollenkaan tuota lämpöä olisiko sopivampi valvojakso vegeen 21/3 vai koko ajan päällä?

Toinen kysymys: LEDin riippumiskorkeus seedling/vege/kukitus? Luin tosta paketista tulleesta ohjeesta että siiduvaiheessa olis about metrin korkeus hyvä ja sit puolet pois mut päteekö se hampulle vai käsittääkö tää jtn tomaatteja vai?


Oon pitänyt 21/3 ja se on ihan hyvä tahti. Voit pitää 24h kans päällä kun ne ei tarvitse vielä toipumisjaksoa. Käytä lampun valmistajan ohjeita etäisyydelle ja tarkkaile kasvua. Jos alkavat venyä kannattaa tuoda lähemmäs ja jos alkaa tulla oireita liiasta valotehosta (aika harvinaista mutta riippuu ihan sun valotehoista) lämmöistä + mahd. kosteudesta niin viet kauemmas. Eli pidä valmistajan ohjetta yleisenä ohjenuorana alkuun ja tuo lamppu niin lähelle kanooppia kuin on mahdollista ilman että se aiheuttaa edeltämainittuja ongelmia. Näin saat max. tehon irti lampusta. Ledit tuottavat lämpöä enemmän mitä luulet mutta ovat huomattavasti viileämpiä mitä HPS. Riippuu ihan sun ilmanvaihdosta (ilma -> pihalle, riittävä m3/h-teho, mahd. vähän taitoksia ilmastointiputkissa, viileetä ilmaa sisään, tuulettimet ledeissä ym ym. Muut tuulettimet teltan sisällä sekoittavat tehokkaan ilmanvaihdon mutta vähentävät homeriskiä ja tekevät tukevammat varret joten riippuen lämpötilasta niiden käyttö voi olla tai voi olla olematta viisasta, kokonaisuuskuva ratkaisee. Kasvatus on välillä eri osa-alueiden säätämistä suuntaan ja toiseen eli vähän kuin Civilizationia pelais :pimp: )

Avatar
Marcus
Viestit: 106
Liittynyt: 27.3.2019

Re: Kysy & Vastaa #15

ViestiKirjoittaja Marcus » 22.4.2019 22:21

Tarkoituksenani on aloittaa ensimmäistä kertaa hydrossa kasvatus ja laitteena Wilman large hydro, kasvatusalustoina kivivilla, hydrosora ja kookoskuitu. Muutama kysymys:

- Aiemmin kun täällä kysyin niin sanottiin että Wilmaan ei tarvitse ilmapumppua tai ilmakiveä. Millä tavalla Wilmassa vesi hapettuu ilman näitä laitteita?

- Voiko tuota Wilman vesipumppua käyttää hydron vesien vaihtoon, vai minkälaisella aparaatilla se kannattaa tehdä?

- Mites tuo esikasvatus kivivillassa tapahtuu ja siitä siirto kookoskuituun ja hydrosoraan? Kookoskuidulle sopivat ravinnesetti taimivaiheesta kukitukseen löytyy. Idätänkö siemenet? Missä suhteessa sekoitan soran ja kookoskuidun? Jos joku viitsisi antaa opastuksen siemenestä Wilman ruukussa olevaan taimeen joka on kookoskuidussa/hydrosorassa + kivivillassa niin arvostaisin. Kaikenlaiset vinkit/niksipirkat otetaan myös vastaan.

Jarzuuh
Viestit: 2
Liittynyt: 24.2.2019

Re: Kysy & Vastaa #15

ViestiKirjoittaja Jarzuuh » 23.4.2019 16:15

Moi en löytänyt tähän vastausta haulla. Friikkaako/Hermahtaako kasvi jos lisään valotehoa puolella lisää kesken kukituksen? Tässä tapauksessa 360w ledi käytössä ja aikomuksena lisätä 400w natikka. Natikkaa olisi tarkoitus pitää vaan noin 8h päällä eikä sitä 12h. Joten sen takia aloin miettimään että vaikuttaako tämä sitten kasvin kukintaan negatiivisesti?

Hane
Viestit: 90
Liittynyt: 15.1.2013

Re: Kysy & Vastaa #15

ViestiKirjoittaja Hane » 23.4.2019 19:01

Jarzuuh kirjoitti:Moi en löytänyt tähän vastausta haulla. Friikkaako/Hermahtaako kasvi jos lisään valotehoa puolella lisää kesken kukituksen? Tässä tapauksessa 360w ledi käytössä ja aikomuksena lisätä 400w natikka. Natikkaa olisi tarkoitus pitää vaan noin 8h päällä eikä sitä 12h. Joten sen takia aloin miettimään että vaikuttaako tämä sitten kasvin kukintaan negatiivisesti?


Ei friikkaa, lisävalo on aina tervetullutta sikäli, kun lämmöt pysyy aisoissa. More is more.
Kukkaa kansalle, joka viinan kanssa läträä.

shadesofredd
Viestit: 30
Liittynyt: 27.3.2019

Re: Kysy & Vastaa #15

ViestiKirjoittaja shadesofredd » 24.4.2019 4:58

Mulla on 1.5m x 2m vaatehuone

10, 15, 20 vai 25 kasvia tonne mahtuu?

Ruukkuja valkkasin 11.4 litraisia ja niitä mahtuisi toi 25kpl mutta onko järkevää tilan kannalta?

Lajikkeena olisi critical 2.0 +

Hane
Viestit: 90
Liittynyt: 15.1.2013

Re: Kysy & Vastaa #15

ViestiKirjoittaja Hane » 24.4.2019 11:40

shadesofredd kirjoitti:Mulla on 1.5m x 2m vaatehuone

10, 15, 20 vai 25 kasvia tonne mahtuu?

Ruukkuja valkkasin 11.4 litraisia ja niitä mahtuisi toi 25kpl mutta onko järkevää tilan kannalta?

Lajikkeena olisi critical 2.0 +


Kyllä ne sinne mahtuu, pidä vähän lyhempi vege, jos arveluttaa. 6 riviä 4 per rivi tms.
Kukkaa kansalle, joka viinan kanssa läträä.

sat1vax
2 tähteä
2 tähteä
Viestit: 759
Liittynyt: 28.1.2007

Re: Kysy & Vastaa #15

ViestiKirjoittaja sat1vax » 25.4.2019 6:43

shadesofredd kirjoitti:Mulla on 1.5m x 2m vaatehuone

10, 15, 20 vai 25 kasvia tonne mahtuu?

Ruukkuja valkkasin 11.4 litraisia ja niitä mahtuisi toi 25kpl mutta onko järkevää tilan kannalta?

Lajikkeena olisi critical 2.0 +


Kannattaa muistaa jättää tilaa touhuamiselle, ettei aina tarvitse tyhjentää etuosaa huoneesta, päästäkseen taka-alalla oleviin käsiksi. Huomion arvoista on myös se, että mitä pidemmälle kasvu/ kukitus menee, sen hankalampaa se järjestely on.

Itse laittaisin tuolle alalle sen max- 15-20kpl

-sat1vax

Hane
Viestit: 90
Liittynyt: 15.1.2013

Re: Kysy & Vastaa #15

ViestiKirjoittaja Hane » 25.4.2019 11:03

Tossa on kyllä pointtia, kyseinen asia yleensä itseltä unohtuu ja teettää siten enemmän duunia.

Edit.

Toinen näkökulma tässä on se et jos laittaa siemenistä voi kitukasvuisia tms karsia siten et jäljelle jää 15 - 20 hyvää.
Kukkaa kansalle, joka viinan kanssa läträä.

Avatar
Marcus
Viestit: 106
Liittynyt: 27.3.2019

Re: Kysy & Vastaa #15

ViestiKirjoittaja Marcus » 25.4.2019 15:36

Hane kirjoitti:Tossa on kyllä pointtia, kyseinen asia yleensä itseltä unohtuu ja teettää siten enemmän duunia.

Edit.

Toinen näkökulma tässä on se et jos laittaa siemenistä voi kitukasvuisia tms karsia siten et jäljelle jää 15 - 20 hyvää.


Itse kasvatan mieluummin isommissa ruukuissa (40-60l) pienemmän määrän kasveja (4-5) 1mx1mx2m tilassa. Sato on about sama mitä isommassa määrässä pieniä kasveja ja on vähemmän säätämistä jos tulee yksittäisten kasvien kohdalla ravinneongelmia ja vähemmän kastelua ym. työtä. Näen vaan tehokkaampana tapana hoitaa sen ja kun laki tulkitsee isoa määrää kasveja pahempana niin näin kokonaisuutena se on järkevää kasvattaa vähemmän mutta isoja kasveja. Miten ikinä teetkin niin ota SOG tai SCROG käyttöön, tosi pieni vaiva ja se lisää sadon määrää merkittävästi. Kasvatusoppaasta niksit siihen.

Avatar
Marcus
Viestit: 106
Liittynyt: 27.3.2019

Re: Kysy & Vastaa #15

ViestiKirjoittaja Marcus » 29.4.2019 21:30

Voiko kookos-hydroravinteita käyttää myös hydrossa jossa kasvualustana on pelkkä hydrosora?

Avatar
Iamnumber
Viestit: 584
Liittynyt: 8.12.2015

Re: Kysy & Vastaa #15

ViestiKirjoittaja Iamnumber » 29.4.2019 22:38

Marcus kirjoitti:Voiko kookos-hydroravinteita käyttää myös hydrossa jossa kasvualustana on pelkkä hydrosora?


överien ja vajareiden kanssa on syytä olla tarkkana .. (esim vrt samat ravinteet kookos hydrossa)
akateemisella ymmärryksellä asiasta ..
Irrational one


Palaa sivulle “Kasvatuksen ABC”

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 0 vierailijaa