Kukan fermentointi aka tyhjiö curetus / cob curing

Bongit, piiput, ruokaohjeet jne.
Pentti
Viestit: 400
Liittynyt: 1.4.2013

Re: Kukan fermentointi aka tyhjiö curetus / cob curing

ViestiKirjoittaja Pentti » 21.8.2017 16:28

Savella saisi varmaan parhaiten ilmatiiviyden. Ja savista budia.

Avatar
vieru
1 tähti
1 tähti
Viestit: 630
Liittynyt: 21.9.2013

Re: Kukan fermentointi aka tyhjiö curetus / cob curing

ViestiKirjoittaja vieru » 21.8.2017 20:55

Pentti kirjoitti:Savella saisi varmaan parhaiten ilmatiiviyden. Ja savista budia.


Wou. Siinäpä olisi meininkiä! Jos käärön pakkaisi saveen curetuksen jälkeen "ikääntymään" ja kirjoittaisi tiedot märkään saveen. "Reijo's Special 8/2017".
Sitten joskus 5v kuluttua rikotaan kuori pienellä vasaralla... on siinä vieraat ihmeissään.
Me emme ole rikollisia. Me olemme vapaustaistelijoita ja me rakastamme luontoa. Me kasvatamme omat lääkkeemme. Me emme tue mitään rikollisjärjestöjä, emmekä terroristeja, eikä meidän harrastuksemme vahingoita yhtäkään ihmistä.

Avatar
vieru
1 tähti
1 tähti
Viestit: 630
Liittynyt: 21.9.2013

Re: Kukan fermentointi aka tyhjiö curetus / cob curing

ViestiKirjoittaja vieru » 6.9.2017 7:18

Kuva

Tässä on samaa kukkaa kahdella eri reseptillä. Tummempi kukka on grindattu niin hienoksi, kuin mahdollista, puristettu prässissä ja hikoilutettu 60 asteessa 2 vrk.
Me emme ole rikollisia. Me olemme vapaustaistelijoita ja me rakastamme luontoa. Me kasvatamme omat lääkkeemme. Me emme tue mitään rikollisjärjestöjä, emmekä terroristeja, eikä meidän harrastuksemme vahingoita yhtäkään ihmistä.

vihreekuula
Viestit: 103
Liittynyt: 21.12.2014

Re: Kukan fermentointi aka tyhjiö curetus / cob curing

ViestiKirjoittaja vihreekuula » 12.10.2017 12:07

Nyt on toinen pötkö otettu pois. Ensimmäisellä kerralla otin uudestaan kostumaan lähtenyttä nugettia ja nyt toisella kerralla todella hiljattain poikkastun nugetin.

Ensimmäisestä kerrasta muistaakseni jotain höpisin edelliselle sivulle ja siitä innostuneena piti kokeilla paremmin. Mutta nyt mietityttää, että kusinkohan tämän :D Mietityttää, oliko tuote liian märkää.

Ensimmäisen viikon tuote oli siis kääritty suodatinpussiin sekä minigrippiin, jota ei oltu suljettu. Tämän heitin laatikon pohjalle ja kaadoin päälle sokeria. Viikon päästä aloin miettiä, että olisiko sittenkin pitänyt jättää minigrippi pois, sillä tuote haisi aivan törkeästi. Siis niin törkeä kompostin haju kun ikinä voi kuvitella. No tästä panikoituneena, miettisin, että menikö kokonaan pisin vittua ja hautasin uudestaan ilman grippiä.

Tällä toisella viikolla huomasin, kuinka paska vaihtoehto sokeri on, sillä sehän vaan koteloisi tämän suodatinpussikäärön. Vaihdoin sokerin siis muutaman kerran ja eilen oli kulunut viikko jälleen, jolloin kaivoin tuotteen ylös. Haju oli jo puolet pienempi kuin viikko sitten, mutta vieläkään ei vain uskaltanut haistaa sitä :D

Miettisin jälleen, että kuinkakohan pahasti meni pisin vittua ja päätin siitä huolimatta kuoria suodatinpussin ja narun pois. Kun sain nämä roskikseen niin haju rauhottui hieman. Arvelin, että haju on kerääntynyt suodatinpussiin. Laitoin Mr. Hankeyn aikakauslehden päälle ja keittiön yläkaappiin kuivumaan valolta suojassa ja hitaasti.

Ajattelimme, että iltaan mennessä pääsemme testaamaan tätä. Haju oli kuitenkin edelleen liian vahva. Nyt aamulla päätin haistaa ja pystyin siihen jo. Heikentynyt todella paljon, mutta edelleen äärimmäisen vastenmielinen.

En osannut päättää, että annanko vain kuivua ilmassa, jolloin tuotteesta lähtee todennäköisesti kaikki haju ja maku tuon tunkion tuoksun mukana. Vai alanko curettamaan tätä vähän haisevaa paskaa ja toivon, että se curettuisi taas hyvän hajuiseksi.

Ja tässä vaiheessa ajattelin kertoa tämän kaiken, jos joku voisi kertoa minulle, että kuinka pahasti meni mettään :D Ensi kerralla saa jäädä grippi poies :D

Avatar
vieru
1 tähti
1 tähti
Viestit: 630
Liittynyt: 21.9.2013

Re: Kukan fermentointi aka tyhjiö curetus / cob curing

ViestiKirjoittaja vieru » 12.10.2017 15:35

Tuota noin niin. Menenkin tästä polttamaan ison pesällisen ja tulen lukemaan tuon uudelleen.
Me emme ole rikollisia. Me olemme vapaustaistelijoita ja me rakastamme luontoa. Me kasvatamme omat lääkkeemme. Me emme tue mitään rikollisjärjestöjä, emmekä terroristeja, eikä meidän harrastuksemme vahingoita yhtäkään ihmistä.

vihreekuula
Viestit: 103
Liittynyt: 21.12.2014

Re: Kukan fermentointi aka tyhjiö curetus / cob curing

ViestiKirjoittaja vihreekuula » 12.10.2017 17:03

Joo pahoitteluni :D Pitänyt hieman toletaukoa..

Ervonen
Viestit: 33
Liittynyt: 16.1.2017

Re: Kukan fermentointi aka tyhjiö curetus / cob curing

ViestiKirjoittaja Ervonen » 25.10.2017 0:10

Itseä tässä tyhjiö hommassa huolestuttaa lähinnä tuo botuliini. Ollaa kumminki tekemisissä niinki vakavan myrkyn kanssa joka on paljon vx kaasua myrkyllisempää. Vaikka botuliini tuhoutuu täysin 120 asteessa niin esimerkiksi jopossa vain tulipää on lämmin. Itiöt kyllä kulkevat savun/ilman mukana joka tulee koko matkan jopon läpi. Polttaisitteko jopon johon laitettais homeista budia keskelle tai loppu osaan ja tervettä kukintoa sytytys päähän, veikkaan et ette polttais.

Simppa Hurkus
Viestit: 218
Liittynyt: 14.4.2012

Re: Kukan fermentointi aka tyhjiö curetus / cob curing

ViestiKirjoittaja Simppa Hurkus » 11.11.2017 23:15

Lukaisin läpi Icmag-foorumilta 200-sivuisen ketjun aiheesta. ( https://www.icmag.com/ic/showthread.php?t=309172 ) Nimimerkeillä "Huolestunut Kansalainen" tjsp kyseltiin siellä aivan samaa, useaan otteeseen. Teetetyt, sitkeästi nollaa näyttävät laboratoriotutkimukset laborantin saatesanoilla *"Hämmästyttävän puhdasta" eivät tuntuneet rauhoittavan suuren yleisön pientä, pelokasta vähemmistöä. Vaatinee siis sopivan lääkityksen kylmien faktojen tueksi?

Kysyisin kokeneelta sen sijaan: ookkonää, tai joku, kokellut mussuttaa tuota fermentoitua kasviainesta sen 15 minuuttia, jota vanhaherra suosittelee? Poissylkien/niellen? Jos, niin kuis kävi? Onko peli pelattu siltä päivältä, kuten Australiansetä kertoo?

80-luvulla Amsterdamissa oli myynnissä nigerialaisena markkinoitua kukkaa, joka oli litistetty niin ohueksi levyksi, että osa pienehköistä siemenistä oli rikki. Punertavaa, melkein mustaa. Hinta/laatu aika mainio. Yksi versio tästä tekniikasta, väittäisin.

Avatar
vieru
1 tähti
1 tähti
Viestit: 630
Liittynyt: 21.9.2013

Re: Kukan fermentointi aka tyhjiö curetus / cob curing

ViestiKirjoittaja vieru » 16.11.2017 16:52

Kyllä tuo toimii kuiviltaan syötynäkin. Mutta rasvan kanssa kokattuna toimii mielestäni vielä paremmin. Ilmeisesti mikrobitoiminta tjsp. hajottaa tosiaan thchapon vai mikäseoli thc:ksi.

Joskus olisi kivaa lähettää samaa kukkaa normaalisi ja näin curetettuna laboratorioon. Saisi selvyyden, MITÄ tässä oikeasti tapahtuu.

Botuliinin sun muiden pelkääminen tässä yhteydessä mielestäni turhaa. Mutta jos ei uskalla, niin ei uskalla. Itse nautin tätä herkkua päivittäin. Jouluksi avaan 6kk tyhjiössä muhineen Reijo's Special köntsän.

Edit. Homeista budia ei tosiaan kannata poltella. Jos huolehdit, että kukka on kunnolla vakuumissa, eikä paketti vuoda, ei homeestakaan ole pelkoa tässä yhteydessä.

Itse käytän kukitustilassa myös uv lamppuja. Tämä saattaa olla syynä siihen, ettei home ole koskaan paskonut minun budeja.
Me emme ole rikollisia. Me olemme vapaustaistelijoita ja me rakastamme luontoa. Me kasvatamme omat lääkkeemme. Me emme tue mitään rikollisjärjestöjä, emmekä terroristeja, eikä meidän harrastuksemme vahingoita yhtäkään ihmistä.

hamppukasvi
Viestit: 31
Liittynyt: 21.2.2015

Re: Kukan fermentointi aka tyhjiö curetus / cob curing

ViestiKirjoittaja hamppukasvi » 25.11.2017 9:43

Voin suositella paksua foliota hautaamiseen, siitä kunnon mytty, ei kierrä ilmat/hajut läpi.

Tepp0
Viestit: 36
Liittynyt: 26.8.2009

Re: Kukan fermentointi aka tyhjiö curetus / cob curing

ViestiKirjoittaja Tepp0 » 28.11.2017 19:51

Nyt on mielenkiintoinen aihe.
Joitain teeyrttejä, botuliinista huolestumatta, olen fermentoinut.
Oletteko testailleet, onko perinteisessä vuorokauden hikoilutus ja kuivatus -menetelmässä ja tässä vakumointitavassa suurtakin eroa? Siis onko vakuumicuretuksessa hiostamisen jälkeen erityistä etua?
Voisi olla laiskalle ja hätäiselle vielä riskittömämpi fermentointitapa, hiostus ja purkkicuretuskuivaksi.

Avatar
SätinäSetä
Viestit: 86
Liittynyt: 10.6.2016

Re: Kukan fermentointi aka tyhjiö curetus / cob curing

ViestiKirjoittaja SätinäSetä » 29.11.2017 23:24

vieru kirjoitti:Kuva

Tässä on samaa kukkaa kahdella eri reseptillä. Tummempi kukka on grindattu niin hienoksi, kuin mahdollista, puristettu prässissä ja hikoilutettu 60 asteessa 2 vrk.


Oliko näissä kahdessa huomattavia eroja maun, hajun tai vaikutusten suhteen?
Jos niitä voi verrata keskenään niin kumpi oli parempaa? :think:

Mutta joo, näyttääpi siltä että täytyy mennä vakuumikaupoille.
Näen jo villejä visioita siitä kuinka voin tehdä deluxe pötkön jossa on sekoitus useampaa eri lajia. :P
Vallan mainiota, sätisevää, ultimate sätisfäktöniä

Avatar
vieru
1 tähti
1 tähti
Viestit: 630
Liittynyt: 21.9.2013

Re: Kukan fermentointi aka tyhjiö curetus / cob curing

ViestiKirjoittaja vieru » 2.12.2017 15:30

Tepp0 kirjoitti:Nyt on mielenkiintoinen aihe.
Joitain teeyrttejä, botuliinista huolestumatta, olen fermentoinut.
Oletteko testailleet, onko perinteisessä vuorokauden hikoilutus ja kuivatus -menetelmässä ja tässä vakumointitavassa suurtakin eroa? Siis onko vakuumicuretuksessa hiostamisen jälkeen erityistä etua?
Voisi olla laiskalle ja hätäiselle vielä riskittömämpi fermentointitapa, hiostus ja purkkicuretuskuivaksi.


Itse en kyllä uskaltaisi lähteä fermentoimaan kompressoimatonta kukkaa. Kompressio ja vakuumi pakottavat lähes kaiken ilman ulos materiaalista. Näin mahdolliset homeitiöt eivät saa happea, eikä home pysty kasvamaan. Tyhjiö curetuksen fermentoinnin jälkeen voi jättää väliin, mutta osa kannattaa kyllä heittää vakuumiin ihan testimielessä. Et kuitenkaan polta kaikkea heti.

SätinäSetä kirjoitti:
vieru kirjoitti:Kuva

Tässä on samaa kukkaa kahdella eri reseptillä. Tummempi kukka on grindattu niin hienoksi, kuin mahdollista, puristettu prässissä ja hikoilutettu 60 asteessa 2 vrk.


Oliko näissä kahdessa huomattavia eroja maun, hajun tai vaikutusten suhteen?
Jos niitä voi verrata keskenään niin kumpi oli parempaa? :think:

Mutta joo, näyttääpi siltä että täytyy mennä vakuumikaupoille.
Näen jo villejä visioita siitä kuinka voin tehdä deluxe pötkön jossa on sekoitus useampaa eri lajia. :P


Tummempi ja tiukempaan puristettu on psykoaktiivisempaa sekä vielä smoothimpaa polttoa. Vaaleammassa on enemmän "couch lockia". Tuo tummempi tuoksahtaa ihan hassisöljyltä. Fermentoinnin jälkeinen tyhjiöcure parantaa makua ja tehoa entisestään.
Me emme ole rikollisia. Me olemme vapaustaistelijoita ja me rakastamme luontoa. Me kasvatamme omat lääkkeemme. Me emme tue mitään rikollisjärjestöjä, emmekä terroristeja, eikä meidän harrastuksemme vahingoita yhtäkään ihmistä.

Tepp0
Viestit: 36
Liittynyt: 26.8.2009

Re: Kukan fermentointi aka tyhjiö curetus / cob curing

ViestiKirjoittaja Tepp0 » 11.12.2017 20:35

vieru kirjoitti:
Tepp0 kirjoitti:Nyt on mielenkiintoinen aihe.
Joitain teeyrttejä, botuliinista huolestumatta, olen fermentoinut.
Oletteko testailleet, onko perinteisessä vuorokauden hikoilutus ja kuivatus -menetelmässä ja tässä vakumointitavassa suurtakin eroa? Siis onko vakuumicuretuksessa hiostamisen jälkeen erityistä etua?
Voisi olla laiskalle ja hätäiselle vielä riskittömämpi fermentointitapa, hiostus ja purkkicuretuskuivaksi.


Itse en kyllä uskaltaisi lähteä fermentoimaan kompressoimatonta kukkaa. Kompressio ja vakuumi pakottavat lähes kaiken ilman ulos materiaalista. Näin mahdolliset homeitiöt eivät saa happea, eikä home pysty kasvamaan. Tyhjiö curetuksen fermentoinnin jälkeen voi jättää väliin, mutta osa kannattaa kyllä heittää vakuumiin ihan testimielessä. Et kuitenkaan polta kaikkea heti.


Taisit ensin ymmärtää väärin. Tarkoitin juurikin sitä, että jättäisi vakumoimatta. Pelkästään fermentoisi 24-48h ja kuivattaisi.
Vakuumikonetta ei ole, enkä tämän takia ole sellaista hankkimassakaan. Fermentoinnin aion koittaa.
Muilla yrteillä jo se vuorokaudenkin fermentointi pilkkoo karvasaineita (ja lehtivihreää(?)) niin huomattavasti, että luulisin sen tuovan konkreettisen eron hampullakin.

Kukkis
Viestit: 274
Liittynyt: 26.10.2009

Re: Kukan fermentointi aka tyhjiö curetus / cob curing

ViestiKirjoittaja Kukkis » 18.12.2017 0:11

vieru kirjoitti:Kuva

Tässä on samaa kukkaa kahdella eri reseptillä. Tummempi kukka on grindattu niin hienoksi, kuin mahdollista, puristettu prässissä ja hikoilutettu 60 asteessa 2 vrk.


Sain haltuuni tuon ruskean näköistä matskua. Haju muistutti PL:ää ja oli yllättävän voimakasta / psykedeelistä vaikutuksiltaan. Olikohan tämä nyt sitten juuri tätä, vai jatkettua budia?

Humppa
Viestit: 216
Liittynyt: 16.8.2009

Re: Kukan fermentointi aka tyhjiö curetus / cob curing

ViestiKirjoittaja Humppa » 30.12.2017 8:40

Botuliinipanikoitsijoille sanoisin, että säilykkeissä botuliinia ehkäistään happamuudella ja suolalla.
vaikka dullan suolaaminen ei kuulu tapoihin niin fermentointi eli maitohappokäyminen laskee ph arvoa. Sitä en osaa sanoa laskeeko ph arvo alle 4,5:n mikä estää botuliinibakteerin kasvua, mutta voit uskotella itsellesi niin.

T:Humppa

Avatar
vieru
1 tähti
1 tähti
Viestit: 630
Liittynyt: 21.9.2013

Re: Kukan fermentointi aka tyhjiö curetus / cob curing

ViestiKirjoittaja vieru » 2.1.2018 5:00

Tepp0 kirjoitti:
vieru kirjoitti:
Tepp0 kirjoitti:Nyt on mielenkiintoinen aihe.
Joitain teeyrttejä, botuliinista huolestumatta, olen fermentoinut.
Oletteko testailleet, onko perinteisessä vuorokauden hikoilutus ja kuivatus -menetelmässä ja tässä vakumointitavassa suurtakin eroa? Siis onko vakuumicuretuksessa hiostamisen jälkeen erityistä etua?
Voisi olla laiskalle ja hätäiselle vielä riskittömämpi fermentointitapa, hiostus ja purkkicuretuskuivaksi.


Itse en kyllä uskaltaisi lähteä fermentoimaan kompressoimatonta kukkaa. Kompressio ja vakuumi pakottavat lähes kaiken ilman ulos materiaalista. Näin mahdolliset homeitiöt eivät saa happea, eikä home pysty kasvamaan. Tyhjiö curetuksen fermentoinnin jälkeen voi jättää väliin, mutta osa kannattaa kyllä heittää vakuumiin ihan testimielessä. Et kuitenkaan polta kaikkea heti.


Taisit ensin ymmärtää väärin. Tarkoitin juurikin sitä, että jättäisi vakumoimatta. Pelkästään fermentoisi 24-48h ja kuivattaisi.
Vakuumikonetta ei ole, enkä tämän takia ole sellaista hankkimassakaan. Fermentoinnin aion koittaa.
Muilla yrteillä jo se vuorokaudenkin fermentointi pilkkoo karvasaineita (ja lehtivihreää(?)) niin huomattavasti, että luulisin sen tuovan konkreettisen eron hampullakin.


Kokeile ihmeessä pienemmällä määrällä. Ties vaikka tulisi kuinka hyvää kukkaa. Itse en ole vielä arvannut.
[quote="Kukkis"]
vieru kirjoitti:[url=http://aijaa.com/kAfr7l][img]http://i1.aijaa.com/t/00123/14447146.t.jpg[/img][/url]

Tässä on samaa kukkaa kahdella eri reseptillä. Tummempi kukka on grindattu niin hienoksi, kuin mahdollista, puristettu prässissä ja hikoilutettu 60 asteessa 2 vrk.


Sain haltuuni tuon ruskean näköistä matskua. Haju muistutti PL:ää ja oli yllättävän voimakasta / psykedeelistä vaikutuksiltaan. Olikohan tämä nyt sitten juuri tätä, vai jatkettua budia?[/quote]

Onko tietoa kukan alkuperästä? Miltään ulkomaalaiselta tuskin uskaltaisin tuon näköistä hommata, mutta jos kyseessä on kotimainen myyjä ja kasvattaja, luottaisin omiin aisteihin. Ehkä kannattaa vähän varoiksi suurennuslasilla tiirailla? Mulla ei tosin ole pienintäkään hajua, kuinka jatketun budin tunnistaa. Palaako puhtaasti, haiseeko kemikaalit, millaista on lopullinen palamistuote?
Me emme ole rikollisia. Me olemme vapaustaistelijoita ja me rakastamme luontoa. Me kasvatamme omat lääkkeemme. Me emme tue mitään rikollisjärjestöjä, emmekä terroristeja, eikä meidän harrastuksemme vahingoita yhtäkään ihmistä.

Kajanderi
Viestit: 6
Liittynyt: 1.11.2010

Re: Kukan fermentointi aka tyhjiö curetus / cob curing

ViestiKirjoittaja Kajanderi » 20.1.2018 11:23

Hei,

Tässä oma tyylini vakuumikuretukseen.

Ensin tuoreet trimmatut nugetit kuivamaan pimeään, 50% ilmankosteutta. Riittävä ilmanvaihto.

Hieman kuivahtaneet nugetit vakuumikoneella pakettiin ja paketti huoneenlämpöön ja pimeään. Jos nugetti tuntui vakumoidessa liian kuivalta, aseta vakumoitu paketti hetkeksi lämpimään, esimerkiksi patterin viereen. Lämpö auttaa saamaan nugetin hikoilemaan.

Vakuumissa 3 päivää, jonka jälkeen avataan paketti muutamaksi minuutiksi ja sen takaisin vakuumiin. Vielä max 3 päivää vakuumissa tämän jälkeen ja vakumointi osuus suoritettu. Mielestäni jos vakumoinnin tai curetuksen vetää liian pitkälle, jää navetan tuoksu liian vahvaksi lopputuotteeseen. Erot lajikkeiden väleillä huomattavia.

Vakuumioperaation jälkeen aloitetaan curetus. Käytän itserakennettua puista humidorikaappia, jossa sisällä verkkohyllyt ja kosteuttimena cigar Oasiksen automaattinen humidori. Tähän lisätään vain apteekkivettä ja laite pitää automaattisesti halutun kosteuden. Kosteutta laite ei laske, joten asettaessa nugetit kaappiin, en heti laita laitetta päälle, vaan seuraan kosteusmittarin kanssa, että kaapissa kosteus tippuu ensin alle 70%. Tämän jälkeen kuretan noin 2 viikkoa tiputtaen kosteutta tasaisin väliajoin 68% -> 45%. Optimaali curetus kosteus 62%. Mutta vasta alle 50% alkaa olla mukavaa käsitellä, sen korkeampi nihkeätä. 45% ja alle alkaa jo murenemaan jonkin verran. Curettaessa muista, että 72% kosteudesta ensimmäiset homeet alkavat kasvamaan, joten siellä kriittinen raja.

Humidorin jälkeen purkkiin, huoneenlämpöön ja pimeään niin säilyy priimana.

jok79
Viestit: 48
Liittynyt: 14.3.2002

Re: Kukan fermentointi aka tyhjiö curetus / cob curing

ViestiKirjoittaja jok79 » 7.3.2018 13:04

Onko kukaan kokeillut tätä lehdille? Perinteinen purkkifermentointi on ainakin mulle liian homealtista, joten tää vois olla hyvä keino saada paremman makuista mikseriä. Ja miksei kevyttä päiväpolttoakin. Testiin menee, jos täyttä tyrmäystä ei tuu :D

lamppumies
Viestit: 120
Liittynyt: 12.2.2012

Re: Kukan fermentointi aka tyhjiö curetus / cob curing

ViestiKirjoittaja lamppumies » 9.3.2018 0:55

jok79 kirjoitti:Onko kukaan kokeillut tätä lehdille? Perinteinen purkkifermentointi on ainakin mulle liian homealtista, joten tää vois olla hyvä keino saada paremman makuista mikseriä. Ja miksei kevyttä päiväpolttoakin. Testiin menee, jos täyttä tyrmäystä ei tuu :D

Oon käsitelly tuoreita varrettomia lehtiä ihan vaan repimällä hiukan rakennetta ja pyörittämällä palloksi, joka kääritään tiivisti kelmuun ja laitetaan hikoilemaan esim. natikan tai jääkaapin päälle. Muutamissa päivissä jo huomaa eron: teho lisääntyy, väri tummuu, eikä maistu niin paskalta tai ota kurkussa polttaessa.:D Kokeile vaikka viikko ja kato mitä käy, aikalailla varmaan samat toimintaperiaatteet tuossakin tyylissä.:)


Palaa sivulle “Niksinurkka”

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 0 vierailijaa