Mycodo - Kasvatusautomaatio Raspberry Pi:llä

Bongit, piiput, ruokaohjeet jne.
Avatar
pexi
Viestit: 1516
Liittynyt: 21.4.2005

Mycodo - Kasvatusautomaatio Raspberry Pi:llä

ViestiKirjoittaja pexi » 13.9.2017 17:11

Tervehdys!
Tällaista ohjelmaa olen testaillu ja sen ympärille rakennellu järjestelmää. Kyseessä siis kai sienten kasvatukseen kehitetty ohjelma linuxille (Raspbianille), johon voi kytkeä antureita, releitä ohjaamaan tuuletusta, valoja, ilmankostutinta jne.. Käyttö verkon kautta selaimella, tai miksei suoraa itte koneellakin, jos on näyttö jne. kiinni.
Itellä lopputuloksena pitäisi olla toimiva tietokone, jossa voi sisällä kasvattaa vaikka tomaatteja :foil: Itelle ei ole käyttöä moiselle, mut ihan omaks iloks jos joku vaikka ostais ton sitten kun(jos) saa valmiiks.

Tää ny vähän tällai "tällai on olemassa, jos kiinnostaa".

Aloin tossa vähän rustailemaan paperille, mitä oon tehny ja miten, saa nähdä koska saa vai saako loppuun koskaan. En kuitenkaan itelleni jaksa alkaa selittämään, joten ilmottakaa, jos löytyy kiinnostusta, katon miten saan aikaseks tehtyä. Tietty jos jollain muulla kokemuksia tästä, antaa palaa vaan :yes:

Edit. Niin kyllä tuon muillekin minikoneille saa, en nyt muista mitä laitteita tukee, mut sivuilta löytyy..
Jos yksi kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa niin kuinka montaa sanaa elokuva vastaa?

Avatar
Phoenixs
1 tähti
1 tähti
Viestit: 677
Liittynyt: 20.10.2010

Re: Mycodo - Kasvatusautomaatio Raspberry Pi:llä

ViestiKirjoittaja Phoenixs » 13.9.2017 21:16

Näyttää äkkiseltään hyvältä tuo Mycodo. Kyllä täältä kiinnostusta löytyy. Päivittele jos saat aikaseks jotain. :mrgreen:

Avatar
pexi
Viestit: 1516
Liittynyt: 21.4.2005

Re: Mycodo - Kasvatusautomaatio Raspberry Pi:llä

ViestiKirjoittaja pexi » 14.9.2017 1:51

Tollasta sain rustailtua:
Kuva
Tuulettimet eivät ole normaalisti + ja - välissä, vaan miinuksen tilalla käytetään pientä jännitettä (ATX-powerista). Voi aatella vaikka, et 12m puu ja se sahataan 5m korkeudelta, niin jää 7m pätkä.. Pyörivät siis normaalisti 7v jännitteellä (just tajusin piirtäneeni releen väärään asentoon, en jaksa korjata), mutta releen vetäessä vaihtuu miinuksen puolelle +3.3v ja tuuletin kiihtyy (kuvassa alhaalla keskellä). Voi olla, että joutuu vielä muuttamaan jännitteitä, kun pääsee kokeilemaan kasattuna valolla.

Sensoreille ja releille on omat levynsä, jotka liitetään RasPiin ihan tavallisella kovalevyn lattakaapelilla, RasPin yhtä GPIO-pinniä joutui vähän taivuttamaan, mutta se on vain muistaakseni GND, joten ei menetä edes IO:ta. Eli siis levyt, joista saa vedettyä laitteille(releille+sensoreille) sähkö- ja signaalijohdot.

Lämpö+kosteusanturi (DHT) on myös ilmanvaihdossa, että voi seurata paremmin jos jää lämpöä "jumiin" ja sen perusteella sitten säätää tuulettimia.

LEDFan:lle on ehto, että kun LED:n rele vetää, myös LEDFan vetää. Muitten tuuletimien ohjaus on tyyliin Lämpötila on yli 27c, 31sek ajan -> vedä rele: FanOut SpeedUp. Tuo aika on sitä varten, ettei heti vedä relettä, jos tulee vain joku lyhyt lämpöpiikki. Koteloon kasattuna pääsee sit paremmin testailemaan, miten pelittää.

Tos ny jotai vähän ehkä ei niin loogisessa järjestyksessä. Aika perushommia sinänsä, tuskin jaksan alkaa kokonaista kytkentäkaaviota piirtämään. Ei tarvi olla mikää elektroniikkaguru, että tuon pystyy tekemään. Vaikeampana näkisin mycodon asennuksen, kuin kytkennät.

Kysykää, jos jäänyt jotain epäselväks, vastaan parhaani mukaan :yes:
Jos yksi kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa niin kuinka montaa sanaa elokuva vastaa?

Avatar
pexi
Viestit: 1516
Liittynyt: 21.4.2005

Re: Mycodo - Kasvatusautomaatio Raspberry Pi:llä

ViestiKirjoittaja pexi » 18.1.2018 18:38

Hylkäsin projektin toimivasta koneesta, jonka sisällä vihertää ja väsäsin systeemin, joka ohjaa 4 pistorasiaa. Kaverillä ollut about kuukauden koekäytössä ja hyvin kuulemma pelittäny :yes:.

Valona 400w natikka, eikä ole ollu mitään ongelmaa releen (250VAC/10A) kanssa. Mietin kyllä, et oisin laittanu 2 relettä rinnan, että käynnistysvirtapiikki jakautuu molemmille releille ja näin pienentää kärkien kiinnihitsaamisen riskiä. Valojaksona 4-4-4-4-4-4, eli kytkentöjä on siis jo jokunen tullut.
Toinen pistorasia on tuulettimen kierrossäätimen ohitus, eli jos lämpötila > XXc for XX sec, turn [FanSpeedUp](rele) ON for XX secs. Ei ole käytössä noussut lämmöt yli rajan, joten ei käytössä kokemusta, mut testissä kyllä toimi kuten piti.
Ilmankostutin kolmannessa pistorasiassa; kosteus < XX% turn [Humidifier] ON for XX secs.
Vika pistorasia on viel käyttämättä, siihen vois laittaa vaikka oskilloivan tuulettimen (Valo=ON turn [Fan] ON), kastelun/reson täytön, tai mitä ny haluaakaan.

Työn alla (valmiustilassa, ostajan löytyessä kyl alkaa kasaantua taas :wink:) toinen, joka saattaa päätyä myyntiin. Tässä 7 lähtöä (8 relettä, joista valolle tuplarele, varmuuden välttämiseks ja epävarmuuden varmistamiseks), pistorasialähtöjen lisäks vois olla myös muita mahdollisia lähtöjä; esim. 5(USB?)/12/24V, vaihto kahden pistorasian välillä (rasia1=ON, rasia2=OFF, rele vetää -> rasia1=OFF, rasia2=ON), kotelotuuletin (raspberry cpu > XX turn [Casefan] ON for XX sec) tai ihan vaan sokeripalat/muut liittimet, johon kytkeä mitä haluaa (esim. 2-nopeuksisen ufon nopeudenvalinta).

Kertokaa immeiset, mitä lähtöja ja kuinka monta olis sellasessa keskivertohampuusin järjestelmässä? Entä tuloja/antureita? Lämpö+kosteus tietty; montako?
YV:llä tavottaa jos kinostelee ostaa :wink: .

PS. Sähköalan koulu käytynä, eli pitäisi olla täysin turvallinen oikeinkäytettynä :guru: . Mun puolesta saa käyttää vaikka sähköliikkeessä tarkistuttamassa :yes:
Jos yksi kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa niin kuinka montaa sanaa elokuva vastaa?


Palaa sivulle “Niksinurkka”

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 0 vierailijaa