Pienet ja suuret uutiset 2019

Päihdepolitiikka, tiedotusvälineet, lainsäädäntö
Alueen säännöt
Politiikka ja media
Tämä alue on tarkoitettu kannabis- ja päihdepolitiikasta keskusteluun.

Alue on erittäin tiukasti moderoitu; lue ohjeet ennen kirjoittamista. Alueelle kuulumattomat keskustelut siirretään Tuhkakuppiin.
Kirjoita viestisi asialliseen ulkoasuun. Ylläpidolla on oikeus muuttaa epäasiallisen viestin sisältöä tai poistaa viesti.
Avatar
WeedDog
3 tähteä
3 tähteä
Viestit: 1504
Liittynyt: 20.1.2006

Pienet ja suuret uutiset 2019

ViestiKirjoittaja WeedDog » 4.12.2019 16:18

Nyt on kyllä kova.

Huumekaupan keskuksesta paljastui tuhansien
suomalaisten myyjien ja ostajien nimet – nuorimmat Silkkitien
käyttäjät 15-vuotiaita ja vanhimmat yli 80-vuotiaita


Viranomaiset tutkivat tuhansia pimeän verkon Silkkitie-kauppapaikkaan liittyviä rikosepäilyjä. Tulli on selvittänyt tuhansien suomalaisten myyjien ja ostajien henkilöllisyydet.

”Salatussa verkossa palveluiden ylläpitäjät ja myyjät ovat uskoneet ja uskotelleet ostajille huumeiden ja muiden laittomien tuotteiden verkkokaupan olevan ´turvallista´ anonymiteetin vuoksi ja siten viranomaisten saavuttamattomissa sekä rikosvastuusta vapaata. Tämä myytti on viimeistään nyt murrettu”, sanoo Tullin valvontajohtaja Hannu Sinkkonen.

Viranomaiset kertovat parhaillaan tiedotustilaisuudessa lisätietoa pimeän verkon Silkkitie-kauppapaikan palvelimelta tekemistään löydöistä.
... Ruohokoira täällä \o/ ...

Misty_
Viestit: 175
Liittynyt: 29.8.2019

Re: Pienet ja suuret uutiset 2019

ViestiKirjoittaja Misty_ » 4.12.2019 18:49

On kyllä aika hurjaa :O

Havina
Viestit: 183
Liittynyt: 24.3.2019

Re: Pienet ja suuret uutiset 2019

ViestiKirjoittaja Havina » 4.12.2019 19:54

Huh huh. Onneksi ei koskaan tullut tilattua tuolta yhtikäs mitään... Epäilytti koko konsepti jo silloin, kun ensimmäistä kertaa kuulin siitä. Nykyaikana ei täydelliseen anonymiteettiin voine luottaa enää missään.

Rikoksesta epäillään 7500 ihmistä. "Yllättäen" valtaisa enemmistö on alle 40-vuotiaita miehiä.

https://www.is.fi/kotimaa/art-2000006331795.html
Kyllä taksi porsaan kotiin ajaa.

Charly
Viestit: 533
Liittynyt: 27.6.2005

Re: Pienet ja suuret uutiset 2019

ViestiKirjoittaja Charly » 5.12.2019 1:44

Joo mielenkintosia oikeudenkäyntejä tulossa. Aika mielenkiintoinen materiaali on siinä poliisilla. Iso läpileikkaus suomalaisista huumeiden käyttäjistä / myyjistä. Jännä nähdä vauhdittasko tämmönen esim. KK2020 aloitettakin. Se voi olla että tämä koskee jo osaa arkadianmäen porukastakin. :laugh:
Huh eipä ole tuolta itse tullut osteltua :pimp:
" The answer is so obvious. We form a drug policy"
-Ex undercover drug-cop-

asteita430
Viestit: 55
Liittynyt: 20.9.2019

Re: Pienet ja suuret uutiset 2019

ViestiKirjoittaja asteita430 » 6.12.2019 17:01

Kuva


https://yle.fi/uutiset/3-11039789

Mitä kannabiksen dekriminalisointi tarkoittaisi Suomen
tapauksessa? Asiantuntija pitää keskustelua tervetulleena

Kansalaisaloite kannabiksen käytön rangaistusten poistosta sai viime viikolla täyteen tarvittavat 50 000 allekirjoitusta. Päihdetyön asiantuntija pitää perehtynyttä keskustelua tärkeänä.
Kannabis 29.10.2019 klo 10.12
Kansalaisaloite kannabiksen käytön rangaistavuuden poistamiseksi haluaisi lakiin muutoksen, jonka myötä kannabiskasveja saisi kasvattaa kotona korkeintaan neljää kasvia kerrallaan. Kuvassa kannabiskasvi Australiassa kuvattuna.
Kansalaisaloite kannabiksen käytön rangaistavuuden poistamiseksi haluaisi lakiin muutoksen, jonka myötä kannabiskasveja saisi kasvattaa kotona korkeintaan neljää kasvia kerrallaan.
Darren England / EPA

2000-luvulla maa ja osavaltio toisensa jälkeen on joko laillistanut kannabiksen tai luopunut sen rangaistavuudesta. Maailman maista huumelakejaan on viimeksi höllentänyt muun muassa Kanada ja keskustelua käydään myös Norjassa.

Nyt meillä kannabiksen käytön rangaistavuuden poistamiseksi avattu kansalaisaloite menee eduskunnan käsittelyyn.

Aloitteessa ehdotetaan lakimuutosta, jonka myötä 18 vuotta täyttäneellä voisi olla 25 grammaa kannabista ilman, että siitä rangaistaisi. 25 grammaa perustuu yhden kannabiskasvin laskennalliseen tuottoarvoon, kertoo Radio Suomen päivän haastattelussa EHYT ry:n projektipäällikkö ja kannabisasiantuntija Kim Kannussaari.

– Se on todella iso määrä, jos sen päivässä polttaisi, Kannussaari toteaa ehdotetusta sallitusta määrästä.

Hänen mukaansa syyt kannabiksen käytön taustalla ovat hyvin moninaiset; joku haluaa päihtyä, joku käyttää itselääkinnällisesti, kuka mihinkin.

– Vertaan sitä usein koulutuksissa puhuessani alkoholiin: joku hakee hyvää oloa, arjen ylittämistä, sosiaalisuutta tai muuta, ja sama juttu on kannabiksessa. Näistä pitää keskustella, ja sitten vasta lähdetään puhumaan niistä haittavaikutuksista. Molemmat puolet pitää ottaa esiin etenkin ehkäisevässä päihdetyössä, Kannussaari kertoo.
Aloitteen puuhamies uskoo syrjäytymismekanismien vähenevän

Miten aikuisen kannabiksen käyttäjän elämä muuttuisi, jos kansalaisaloitteen ajamat uudistukset menisivät läpi? Kansalaisaloitteen taustalla ollut Turun seudun kannabisyhdistyksen Tapani Karvinen uskoo, että moni asia paranisi.

– Kun rangaistavuus poistuisi, poistuisi moni syrjäytymistä ja työttömyyttä aiheuttava tekijä. Siirtyisimme sellaiseen asenneilmapiiriin, jossa hyväksyttäisiin se että ihmiset viikonloppuisin käyttävät kannabista, hän kuvailee.

EHYT ry:n Kim Kannussaari muistuttaa, että kannabislakejaan höllentäneessä Yhdysvalloissa on tullut esiin negatiivisiakin vaikutuksia, kuten lasten myrkytystapauksia. Myöskään huumeiden laittomat markkinat eivät ole poistuneet siinä määrin, kuin ennen lakimuutosta toivottiin. Yhdysvalloissa kannabiksen käyttö on sallittu yhdeksässä osavaltiossa ja maan pääkaupungissa.

Kannussaaren mielestä on hyvä asia, että kannabiskansalaisaloite tulee eduskunnan käsittelyyn.

– Mielestäni on äärimmäisen hyvä, että asia tulee päättäjien keskusteltavaksi, sillä viime kädessä tämä on poliittinen päätös. Toivon että asia tulisi avoimeen käsittelyyn ja siihen perehdyttäisiin kunnolla. Keskustelu aiheesta on tarpeellista, samoin kuin sen selvittäminen, mitkä ovat ihmisiä syrjäyttävät mekanismit nykyisessä lainsäädännössä ja miten niihin voidaan puuttua. Tämä olisi yksi osa isoa kokonaiskuvaa tarkasteltaessa, Kannussaari pohtii.

Hän huomauttaa, että keskustelu on myös vapautunut huomattavasti siitä, mitä se on aikaisemmin ollut.
Mä oon lesbo nainen ja rekreationaalinen kannabiksen käyttäjä.

Sam 1
2 tähteä
2 tähteä
Viestit: 3586
Liittynyt: 26.7.2008

Re: Pienet ja suuret uutiset 2019

ViestiKirjoittaja Sam 1 » 8.12.2019 9:09

Vuokralaisen hampunkasvatus aiheutti karmeat tuhot vuokra-asuntoon Kuopiossa – tuomittiin jättikorvauksiin

Vuokra-asunnossaan hamppua kasvattanut kuopiolainen mies tukki tiskialtaan ja aiheutti huoneistoon sekä kahteen alapuolella olevaan asuntoon yhteensä 52 142 euron vesivahingot.
Itä-Suomen hovioikeus ei ole muuttanut 28-vuotiaalle miehelle Pohjois-Savon käräjäoikeudessa tuomittua seitsemän kuukauden ehdollista vankeusrangaistusta. Tuomio tuli huumausainerikoksesta ja törkeästä vahingonteosta.

Tuomittu on velvoitettu korvaamaan kaupungin vuokra-asuntoyhtiölle Niiralan Kulmalle 13 860 euroa ja LähiTapiolalle 24 161 euroa.

Niiralan Kulman omistamassa kerrostalossa Itkonniemen kaupunginosassa asuva henkilö alkoi ihmetellä syyskuussa 2016, kuinka keittiön katosta valuu vettä. Asukas päätti soittaa huoltomiehelle.

– Menin suoraan sen asunnon ovelle, mistä vettä valui alakerran asuntoon. Soitin asunnon ovikelloa, mutta kukaan ei tullut avaamaan. Minulla oli yleisavain, mutta en päässyt asuntoon sisään, koska väliovi oli teljetty. Soitin hätäkeskukseen ja paikalle tuli poliisipartio, huoltomies kertoi kuulustelussa.
Asunnossa asunut mies suostui avaamaan oven poliiseille.

– Havaitsin asunnossa heti huumekasvattamon. Asunto oli epäsiisti ja asukas sekavan oloinen, huoltomies raportoi.

Hän huomasi keittiön tiskialtaan olevan täynnä vettä. Viemäri ei vetänyt. Altaan alla oli vettä ja lastulevyistä tehty astiakaappi oli turvonnut.

Asukas oli tukkinut tiskialtaan ruoantähteillä ja mullalla.

– Vesi oli valunut jo pitkään. Vesi oli valunut kahteen alla olevaan asuntoon eli kahteen kerrokseen sekä kellarikerrokseen asti. Vesivahinko ei ole voinut syntyä yhdessä yössä, huoltomies pohti.

Asukas puhui kuulustelussa vain keittiön hanan vuotamisesta.

– Laitoin vuotokohtaan vadin ja vaihdoin sitä aina kun vati täyttyi. Huomasin vuodon noin pari viikkoa ennen kuin huoltomies tuli asuntooni ja asunnostani löytyi kannabiskasveja. En ilmoittanut asiasta huoltomiehelle, koska minulla ei ollut puheaikaa puhelimessa.

Vesivahinkojen korjaamisesta tuli iso ja kallis operaatio. Hampunkasvattajan alapuolella olevissa huoneistoissa asuneille jouduttiin järjestämään väistöasunnot.

28-vuotias mies oli toiminut käräjäoikeuden mukaan tahallisesti. Vettä oli valunut jo hänen asunnostaan jo pitemmän ajan ja mies oli suhtautunut välinpitämättömästi vahingon laajenemiseen.

Käräjäoikeus tuomitsi miehen syyskuussa 2018 huumausainerikoksesta ja törkeästä vahingonteosta seitsemän kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen. Oikeus velvoitti tuomitun korvaamaan Niiralan Kulmalle yhteensä 13 041 euroa ja LähiTapiolalle 24 011 euroa.

28-vuotias mies valitti ratkaisusta Itä-Suomen hovioikeuteen. Hän vaati syytettä törkeästä vahingonteosta hylättäväksi. Mies myönsi perusmuotoisen vahingonteon.

Mies vaati myös vahingonkorvauksien sovittelua yhteen kymmenesosaan vahingon määrästä. Hän kuvaili hovioikeudelle, kuinka korvaukset muuten romahduttavat hänen taloutensa.

Hovioikeus viittaa perusteluissaan siihen, kuinka viemäriputkessa on ollut runsaasti multaa ja se on tukkinut viemärin. Hovioikeuden mukaan on riidatonta, että mies on havainnut vesivuodon eikä hän ole ilmoittanut vuodosta Niiralan Kulmalle tai kiinteistönhoitajalle.

Hovioikeus toteaa käräjäoikeuden tavoin, että mies on tahallaan vahingoittanut Niiralan Kulman tiloja.

Hovioikeus ei muuta hiljattain antamassaan päätöksessä käräjäoikeuden tuomion lopputulosta. 28-vuotias mies joutuu jo käräjäoikeudessa tuomittujen korvausten lisäksi maksamaan LähiTapiolalle 150 euroa hovioikeuskuluja ja Niiralan Kulmalle 818 euroa hovioikeuskuluja

https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/945d ... 88353536d5

Fomppuharum
Viestit: 443
Liittynyt: 24.4.2012

Re: Pienet ja suuret uutiset 2019

ViestiKirjoittaja Fomppuharum » 8.12.2019 15:26

^ Menetelty osin virheellisesti :lol:

neljakolme
Viestit: 304
Liittynyt: 22.4.2013

Re: Pienet ja suuret uutiset 2019

ViestiKirjoittaja neljakolme » 8.12.2019 23:09


Oli kyllä sen verran hirveät kuvat kämpästä että vinkkinä kanssahampuuseille, siivotkaa ne kämppänne kun ette ikinä tiedä koska päädytte valtakunnan mediaan sotkuläävienne kanssa.

Misty_
Viestit: 175
Liittynyt: 29.8.2019

Re: Pienet ja suuret uutiset 2019

ViestiKirjoittaja Misty_ » 8.12.2019 23:51

Paha mieli tulee tuollasista kuvista, kun näkee että on selvästi luovutettu. Toivottavasti se liekki vielä syttyy yläkerrassa..

Apeakana
Viestit: 6
Liittynyt: 24.9.2019

Re: Pienet ja suuret uutiset 2019

ViestiKirjoittaja Apeakana » 9.12.2019 10:22

Jotenkin itselle tulee noita kuvia tarkemmin katsottuna mieleen jokin muukin vaihtoehto.
Itse siivousalalla työskennelleenä huomaan, että wc-pönttö ja allas ovat siistit. Samoin keittiössä jääkaapin ovi, kaappien ovet ja liesi. Yleensä nämä asiat ovat huolettomalla ihmisellä kaikkein hirveimmässä kunnossa.
Voisikohan olla niin, että on iskenyt paniikki päälle, kun huoltomies on ensikerran tullut yleisavaimella sisään ja on alkanut kasvien paniikin oloinen hävittäminen. Tota multaahan tuolla on levitettynä vähän joka puolella mm. keittiön allas täynnä, parvekkeen lattia täynnä ym. Ja myös kaapeista pitänyt etsiä kaikkea asiaan liittyvää ja siksi ne on rempallaan. Voihan myös olla, että keittiön kuva on otettu sen jälkeen, kun poliisi on penkonut kaikki kaapit läpi.
Asukas sanoi, että hana on vuotanut ja että hän on vettä kerännyt ämpäreihin. Voisko olla niin, että putkistossa onkin ollut vuoto jossain muuallakin mistä tämä asukas ei ole ollut tietoinenkaan. Nyt vaan kaikki syyt kohdistuu tähän 'holtittomaan' asukkaaseen, joka vain muutaman kasvin takia säikähti ja sai asuntosa hetkessä karmeeseen kuntoon. Jäikö nyt vesivahingon todellinen syy tutkimatta, kun saatiin syntipukki laittoman kasvin kasvattajasta?
Jos asunnossa sattuu tulipalo tai vesivahinko tai mitä tahansa, niin aika helpolla olet syyllinen, jos kasvatat asunnossasi laitonta kasvia, vaikka todellinen syy olisikin mikä tahansa muu. Itse en kasvata, mutta kasvatan orkideoita samanlaisilla valoilla mitä kannabista kasvatetaan ja voi olla, että olen paremmassa asemassa oikeus moraalisesti vahingon sattuessa!

Avatar
Iamnumber
Viestit: 756
Liittynyt: 8.12.2015

Re: Pienet ja suuret uutiset 2019

ViestiKirjoittaja Iamnumber » 9.12.2019 12:23

Apeakana kirjoitti: Jäikö nyt vesivahingon todellinen syy tutkimatta, kun saatiin syntipukki laittoman kasvin kasvattajasta?


Ei, korvaukset oli vakuutusyhtiölle ja taloyhtiölle ja summan perusteella homma on rempattu. (alkuperäistä vaadetta ei mainittu eli ehkä vain osa laitettu asukkaan maksettavaksi). Saattaisin arvata et viemäristön vaaka putket on vähintään huuhdeltu ellei jopa vaihdettu.

Yleisesti ottaen viemäristöön menee tosi paljon juttuja jotka eivät kuulu sinne .. Nämä .. erityisesti yhteis vaikutus ja erityisesti rasvan kanssa .. ovat todella pahoja.

Tossa maininta et viemäri ei vetänyt + hana vuosi > kokoajan tulee vettä tipoittain mikä ei pääse pois > vettä kaapistoon sekä edelleen rakenteisiin. toki rajalliset tiedot eli spekulointia tulkinnassani mukana.

Oon nähnyt mm. kuinka wc pönttään kaadettu kissan hiekka tukkii viemärin + mimmottii rasvaklönttejä viemäriin muodostuu kun rasvaa kaadetaan viemäriin. Erityisesti joulu ja joulukinkun paisto ovat riski aikaa tämän suhteen.

Toi mullan sekoittelu parvekkeella on aika kädettömästi hoidettu. Joku saavi tai vastaava on syytä olla missä sekoittaa ja missä säilyttää (jos pitää säilyttää). Suoraan betonia vasten ei ole hyväksyttävä koska multa pysyy märkänä > kosteus betoniin > maali lähtee keskimään + sammalta yms kaikkea ikävää rupeaa kasvamaan + kosteus vauriot.

--
typo korjattu
Viimeksi muokannut Iamnumber, 10.12.2019 9:10. Yhteensä muokattu 1 kertaa.

konzales
Viestit: 17
Liittynyt: 30.9.2019

Re: Pienet ja suuret uutiset 2019

ViestiKirjoittaja konzales » 9.12.2019 14:27

Itellä pisti kans silmään toi toiletti.

Oli kyl muuhun kämppään suhteutettuna liian siistissä kunnossa posliinit....

Apeakana
Viestit: 6
Liittynyt: 24.9.2019

Re: Pienet ja suuret uutiset 2019

ViestiKirjoittaja Apeakana » 9.12.2019 18:31

Ja itse kasveista ei kuvan kuvaa.. eli ne on jo ehditty hävittämään ja se hävitys prosessi on tuossa menossa. Eikä toi vesivuoto ole johtunut siitä, että sitä multaa oli lavuaarissa, koska vuoto on tapahtunut pidemmällä ajanjaksolla ja ennen tuota härdelliä! Kyllä noilla kuvilla saadaan helposti vääristeltyä tilannetta!

chrisjo
Viestit: 112
Liittynyt: 6.11.2013

Re: Pienet ja suuret uutiset 2019

ViestiKirjoittaja chrisjo » 15.12.2019 8:22

Apeakana kirjoitti:Voihan myös olla, että keittiön kuva on otettu sen jälkeen, kun poliisi on penkonut kaikki kaapit läpi.


Ei olisi ensimmäinen kerta, kun poliisi pyrkii saamaan asunnon mahdollisimman huumeluolamaisen näköiseksi esitutkinnassa. Sitten vasta otetaan kuvat, kun paikat on sotkettu ja tavaroita siirretty.

Mutta vesivahinko on kokonaan eri asia, ja ainakin itse sain uutisesta sen käsityksen, että se oli asukkaan aiheuttama. Mutta se että vesivahingosta tuomitaan rikosoikeudellinen rangaistus vahingonteosta tuntuu jotenkin väärältä. Vesivahingon aiheuttajahan on pääsääntöisesti vastuussa aiheuttamastaan vahingosta vaikka kyse ei olisi rikollisesta vahingonteosta (jolloin myös vakuutus sen helpommin korvaa). Ainakaan uutisessa ei tullut ilmi mitään motiivia, miksi mies olisi halunnut aiheuttaa vahinkoa vuokranantajalleen? Yleensähän rikoksilla on jokin motiivi, kun taas siviilioikeudellinen vahingonkorvausvelvollisuus ei edellytä muuta kuin vahingon aiheuttamista. Sen vuoksi uutisesta saa helposti sen kuvan, että mies on saanut vähän, voisiko sanoa kaupanpäällisiä huumausainerikoksen johdosta. Olennainen kysymys siis on, olisiko mies saanut tuomion törkeästä vahingonteosta, jos olisi kasvattanut esim. orkideoja? Törkeästä vahingonteosta tuomitseminenhan edellyttää, että vahingonteko on myös kokonaisuutena arvostellen törkeä.
Audentes fortuna iuvat

Avatar
WeedDog
3 tähteä
3 tähteä
Viestit: 1504
Liittynyt: 20.1.2006

Re: Pienet ja suuret uutiset 2019

ViestiKirjoittaja WeedDog » 15.12.2019 11:28

chrisjo kirjoitti:Sen vuoksi uutisesta saa helposti sen kuvan, että mies on saanut vähän, voisiko sanoa kaupanpäällisiä huumausainerikoksen johdosta. Olennainen kysymys siis on, olisiko mies saanut tuomion törkeästä vahingonteosta, jos olisi kasvattanut esim. orkideoja?


Ei olisi.
... Ruohokoira täällä \o/ ...

Sam 1
2 tähteä
2 tähteä
Viestit: 3586
Liittynyt: 26.7.2008

Re: Pienet ja suuret uutiset 2019

ViestiKirjoittaja Sam 1 » 26.12.2019 16:03

Professori tyrmää kannabisromantiikan

Professori palaa Coloradon osavaltion kannabiksen viihdekäytön vapauttamisen seurauksiin

Vihreän liiton kannattama mietojen huumeiden vapauttaminen on saanut uusimmassa Kanava-lehdessä 8/2019 tuoreisiin tutkimustietoihin perustuvan tyrmäyksen. Tähän mennessä punavihreät ovat ratsastaneet kannabiksen vapauttamisella muun muassa A-Klinikkasäätiön antaman asiantuntemuksen tuella.

Säätiö on jo vuosia sitten esitellyt Yhdysvaltain Coloradon osavaltion kannabiksen viihdekäytön vapauttamista suosituksena myös suomalaisille.

A-Klinikkasäätiön lehdessä Tuukka Tammi kertoi Coloradon kokemuksista vasta kahden vuoden kokemuksiin perustuen: ”Oikeastaan koko globaali kannabispolitiikka rakentuu oletukselle, että jos kannabista olisi vapaasti tai helposti saatavilla, kamalia asioita tapahtuisi. Coloradossa tähän mennessä on tapahtunut osoittaa toista” (Tiimi-lehti 2015).

Professori Martti Vastamäki palasi Coloradon osavaltion kannabiksen viihdekäytön vapauttamisen seurauksiin, nyt tuoreen tiedon valossa. Colorado on Suomen suuruusluokkaa. Kun tietoa on jo kuuden vuoden ajalta, havainnot kertovat haittojen selvästä kasvusta. Kannabiksen viihdekäyttö on todistettavasti arkipäiväistänyt huumeiden käyttöä ja lisännyt tuntuvasti haittavaikutuksia.

Käyttö liki kaksinkertaistunut

Vastamäki raportoi Coloradon kokemuksista kertovista tutkimuksista. Marihuanan laillistamisen jälkeen liikennekuolemat, joissa kuljettajien huumetesti oli positiivinen marihuanan osalta, lisääntyivät 109 prosenttia, kun kaikki Coloradon liikennekuolemat lisääntyivät 31 prosenttia. Coloradossa kuoli viime vuonna liikenneonnettomuuksissa kaikkiaan 632 ihmistä, Suomessa 234.

”Marihuanan laillistamisen jälkeen sen käyttö lisääntyi aikuisilla 94 prosenttia. Marihuanaan liittyvien sairaaloiden päivystyskäyntien määrä kasvoi samaan aikaan 54 prosenttia ja sairaanhoitojen vuosittainen määrä peräti 101 prosenttia. Niiden itsemurhatapausten osuus, joissa toksikologiset tutkimukset antoivat viitteitä marihuanan käytöstä, oli 14 prosenttia vuonna 2013, mutta 23 prosenttia vuonna 2017. Marihuanaa käyttävien raskaana olevien naisten määrä kasvoi vuosina 2002-2016 kolmesta prosentista viiteen. Samana aikana raskaana olevien naisten alkoholinkäyttö laski kahteen prosenttiin ja tupakointi 7,5 prosenttiin”, Martti Vastamäki kirjoittaa.

Vastamäki toteaa tutkimusten osoittaneen, että moottoriajoneuvo-onnettomuuteen liittyvä riski kasvaa merkittävästi huumeiden käytön jälkeen. Niille, jotka alkavat käyttää marihuanaa ennen 18 ikävuotta, kehittyy 4-7-kertaa herkemmin käyttöongelma. Se heikentää muistia, matemaattista kykyä ja lukutaitoa. Noin yksi kymmenestä marihuanaa käyttävästä henkilöstä tulee siitä riippuvaiseksi.

Martti Vastamäen lopputoteamus vetoaa suomalaisiin päättäjiin:

”Suomalaisten ei pidä lähteä samalle tielle. Kansan ja varsinkin asioista päättävien poliitikkojen on syytä kuunnella asiantuntijoita. Pienen kannabista hamuavan joukon ääntä ei pidä kuunnella liikaa.”

Vastamäen raportoimien tutkimustulosten arvoa ei vähennä se, että kansainvälisesti palkittuna lääkärinä hän on myös Raittiuden ystävien puheenjohtaja, eli kantaa huolta huumaavien aineiden väärinkäytön kasvusta.


https://www.verkkouutiset.fi/professori ... mantiikan/

Simppa Hurkus
Viestit: 225
Liittynyt: 14.4.2012

Re: Pienet ja suuret uutiset 2019

ViestiKirjoittaja Simppa Hurkus » 27.12.2019 21:30

Hajahuomio: Tuukka Tammen juttu Tiimi-lehdessä 2/2015 on listattu kolumniksi. Eli vähän niinkö perinteinen pakina. Kepeä juttu. Sen lähdeluettelossa tais olla kaheksan kohtaa. Uutisjutussa nimettiin lähteitä lukijan lähemmin tutkittavaksi tarkalleen 0 kpl...

Sam 1
2 tähteä
2 tähteä
Viestit: 3586
Liittynyt: 26.7.2008

Re: Pienet ja suuret uutiset 2019

ViestiKirjoittaja Sam 1 » 13.1.2020 15:05

Nyt on ollut käytössä ns.”lämpölamppuja”?

https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/b51b ... 5d1a4009a4
– Karsta on shamaanin kustaa-

Sam 1
2 tähteä
2 tähteä
Viestit: 3586
Liittynyt: 26.7.2008

Re: Pienet ja suuret uutiset 2019

ViestiKirjoittaja Sam 1 » 14.1.2020 10:03

Raportti: Suomalaisten asenteissa on selvä ero kannabiksen ja muiden huumeiden välillä

Erityisesti suhtautuminen kannabikseen on muuttunut myönteisemmäksi.

HUUMEET ovat tulleet entistä tutummiksi suomalaisessa yhteiskunnassa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) maanantaina julkaistu raportti.

Suomalaisten huumeiden käyttö ja huumeasenteet -selvitys kertoo, että huumeiden käyttö on yleistynyt merkittävässä määrin miltei kaikilla osoittimilla vuosina 1992–2018.

Samalla on kasvanut niiden ihmisten osuus, joille on joskus tarjottu huumeita. Esimerkiksi vuonna 2018 yli puolet alle 35-vuotiaista ilmoitti THL:n kyselyssä tuntevansa jonkun huumeidenkäyttäjän.

”Lisääntynyt huumetietoisuus ja henkilökohtaiset kontaktit ovat karsineet huumeita kohtaan tunnettuja pelkoja, mikä puolestaan on johtanut asenteiden ja mielipiteiden lieventymiseen”, sanotaan raportissa.

Raportti perustuu vuodesta 1992 alkaen tehtyihin kyselyihin, jotka on toistettu neljän vuoden välein. Viimeisin kysely on tehty vuonna 2018.

RAPORTISSA kerrotaan, että kahdessa vuosikymmenessä suomalaisten huumeiden käyttö on yleistynyt, ja käyttöön on tullut joukko uusia aineita.

Eniten on yleistynyt kannabiksen kokeilu ja käyttö. Siitä on viime vuosina tullut suosittua erityisesti 25–34-vuotiaiden miesten keskuudessa. Heistä lähes puolet ilmoitti vuonna 2018 tehdyssä kyselyssä kokeilleensa kannabista ainakin kerran elämässään.

Raportissa arvioidaan, että yksi syy kannabiksen yleistymiseen saattaa olla sen kotikasvatuksen lisääntyminen. Myös kannabikseen liittyvä julkinen keskustelu ja sen käyttöä Pohjois-Amerikassa koskevien politiikkamuutosten arvellaan lisänneen kiinnostusta kannabiskokeiluihin.

Muidenkin huumausaineiden käyttö on yleistynyt mutta jäänyt huomattavasti alhaisemmalle tasolle kuin kannabiksen. Amfetamiinin ja ekstaasin kokeilu on yleistynyt 2010-luvulla ja kokaiinin vuoden 2014 jälkeen.

Näitä stimulantteja oli kokeillut vuoden 2018 kyselyn mukaan 3–5 prosenttia koko väestöstä. Esimerkiksi kannabiksen kohdalla luku on 24 prosenttia.

SUOMALAISTEN asenteissa ja mielipiteissä on selvä ero kannabiksen ja muiden huumeiden välillä.

”Riskikäsitykset ovat lieventyneet lähinnä kannabiksen osalta mutta pysytelleet hyvinkin kriittisinä muiden aineiden kohdalla”, tulkitaan raportissa.

”Riskikäsitysten lieventymisen lisäksi kannabiksen rangaistavuutta ja laillistamista koskevat asenteet ovat muutoksessa.”

Raportin mukaan yhä useampi suomalainen onkin sitä mieltä, että kannabiksen käytöstä ei tulisi rangaista ja että sitä pitäisi pystyä hankkimaan laillisesti ainakin lääkekäyttöön.

https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000006370859.html

Avatar
WeedDog
3 tähteä
3 tähteä
Viestit: 1504
Liittynyt: 20.1.2006

Re: Pienet ja suuret uutiset 2019

ViestiKirjoittaja WeedDog » 14.1.2020 10:34

Sam 1 kirjoitti:Raportin mukaan yhä useampi suomalainen onkin sitä mieltä, että kannabiksen käytöstä ei tulisi rangaista ja että sitä pitäisi pystyä hankkimaan laillisesti ainakin lääkekäyttöön. https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000006370859.html


Thats the way how it goes. :yes:
... Ruohokoira täällä \o/ ...


Palaa sivulle “Politiikka ja media”

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 3 vierailijaa