Pienet ja suuret uutiset 2019

Päihdepolitiikka, tiedotusvälineet, lainsäädäntö
Alueen säännöt
Politiikka ja media
Tämä alue on tarkoitettu kannabis- ja päihdepolitiikasta keskusteluun.

Alue on erittäin tiukasti moderoitu; lue ohjeet ennen kirjoittamista. Alueelle kuulumattomat keskustelut siirretään Tuhkakuppiin.
Kirjoita viestisi asialliseen ulkoasuun. Ylläpidolla on oikeus muuttaa epäasiallisen viestin sisältöä tai poistaa viesti.
Sam 1
2 tähteä
2 tähteä
Viestit: 3415
Liittynyt: 26.7.2008

Re: Pienet ja suuret uutiset 2019

ViestiKirjoittaja Sam 1 » 6.2.2020 17:10

Uusi sivusto auttaa kannabiksen käytön lopettamisessa

Sivuston anonyymiys ja luottamuksellisuus ovat tärkeitä kriteerejä palvelun käyttämiselle

Kannabis aiheuttaa haittoja erityisesti jatkuvassa ja runsaassa käytössä, mutta harva käyttäjä hakee apua tilanteeseen. Hiljattain avattu kannabis.eu-sivusto tarjoaa tukea anonyymisti netissä, selviää Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry:n tiedotteesta.

Kannabiksen käyttö Suomessa on viime vuosina lisääntynyt. Suurin osa käytöstä on harvakseltaan tapahtuvaa satunnais- tai kokeilukäyttöä, mutta pieni joukko käyttää kannabista säännöllisesti. Käytön jatkuessa ja käyttömäärien kasvaessa kannabiksen aiheuttamien haittojen todennäköisyys lisääntyy.

EHYT ry:n mukaan kannabiksen käyttöön liittyviä haittoja kokevat eivät useinkaan hakeudu avun piiriin, vaikka kaipaisivatkin tukea. Taustalla on pelko leimautumisesta ja mahdollisista rikosoikeudellisista seuraamuksista.

Ongelmana on myös, että kannabista käyttäville on tuskin lainkaan tarjolla heille tarkoitettuja päihdepalveluja.

EHYT ry:n ja YAD ry:n julkaisema uusi kannabis.eu-sivusto vastaa kannabista käyttävien tuen tarpeeseen. Kyseessä on oma-apusivusto, josta voi saada apua kannabiksen haittojen sekä käytön vähentämiseen ja/tai käytön lopettamiseen.

– Sivustolta löytyy erilaisia testejä ja työkaluja sekä kokemustarinoita. Tärkeimpänä välineenä on sähköinen päiväkirja, johon kirjaamalla omaa käyttöään käytön vähentäminen ja/tai lopettaminen helpottuu, sanoo Kannabisinterventio nuorille kannabiksen käyttäjille -hankkeen projektipäällikkö Kim Kannussaari.

Päiväkirjan avulla voi seurata esimerkiksi käyttökertoja ja -määriä, fiilistä, rahanmenoa sekä asettaa itselleen tavoitteita käytön vähentämiseksi tai lopettamiseksi. Päiväkirjaa käytetään älypuhelimen tai tietokoneen selaimessa. Materiaalit ovat saatavilla sivustolla myös ruotsiksi.

– Oman käytön seuranta on tutkitusti tehokkaaksi havaittu keino päihteiden käytön vähentämiseen ja/tai lopettamiseen. Sitä on jo pitkään hyödynnetty esimerkiksi alkoholinkäytön mini-interventioissa, missä erilaisista juomapäiväkirjoista on kertynyt paljon kokemusta. Nyt tämä väline on haluttu tuoda kannabista käyttävien ulottuville, Kannussaari sanoo.

Suomessa kannabista käyttää vuodessa noin 200 000 ja kuukaudessa noin 60 000 henkilöä. Arviolta noin 6000-8000 suomalaisella käyttö on päivittäistä (THL:n päihdetutkimus). Yleisintä kannabiksen käyttö on 25-35-vuotiaiden nuorten aikuisten keskuudessa.

Oma-apusivustoa on ollut mukana luomassa nuoria kokemusasiantuntijoita, joilla on omakohtaista kokemusta kannabiksen käytöstä.

– Kokemusasiantuntijoista on ollut suuri apu palvelun rakentamisessa. Heille erityisesti sivuston anonyymiys ja ehdoton luottamuksellisuus ovat tärkeitä kriteerejä palvelun käyttämiselle, Kannussaari toteaa.

Käyttäjien toiveet on huomioitu. Kannabis.eu-sivusto on rakennettu täysin anonyymiksi palveluksi, eikä sinne kirjattuja tietoja luovuteta palvelun ulkopuolelle.

https://www.verkkouutiset.fi/uusi-sivus ... tamisessa/

Sam 1
2 tähteä
2 tähteä
Viestit: 3415
Liittynyt: 26.7.2008

Re: Pienet ja suuret uutiset 2019

ViestiKirjoittaja Sam 1 » 9.2.2020 18:02

Huumeista narahtaa vuosittain satoja nuoria – poliisin puhuttelu vetää vakavaksi, myös mopokortti on katkolla

Ensi kertaa huumeista kiinni jääneiden, alle 18-vuotiaiden nuorten puhuttelu siirtyi vuosi sitten syyttäjältä poliisille. Järjestelmä vaikuttaa toimivalta.

On keskiviikko ja 16-vuotias Erika istuu poliisiasemalla puhuttelussa. Nuori nainen jäi viikonloppuna kotibileissä kiinni marisätkä kädessään. Poliisi tiedustelee, mistä Erika oli huumausaineen ostanut ja paljonko hän on käyttänyt. Poliisi kertoo, mitä huumeiden käyttö hänen elämässään tarkoittaa. Mopoautoa ajava Erika alkaa huolestua. Poliisi kysyy, onko nuori nainen riippuvainen huumeista ja tarvitseeko hän hoitoonohjausta. Erika saa suullisen huomautuksen.

Tapaus on kuvitteellinen ja perustuu poliisin kertomaan puhuttelujen etenemisestä. Tämänkaltaiset kohtaamiset ovat poliisille arkipäivää.

Jos alle 18-vuotias nuori jää kiinni huumeiden käytöstä, hän saa kutsun poliisin puhutteluun. Aiemmin puhuttelun teki syyttäjä, mutta vuosi sitten ensikertalaisten puhuttelu siirtyi poliisille kuulustelun yhteyteen.

Useimmiten poliisi soittaa nuorelle kotiin ja pyrkii sopimaan tapaamisajan, joka sopii myös vanhemmille ja sosiaaliviranomaiselle.

Jos poliisi on ottanut nuoren kiinni ja tuonut asemalle, saatetaan puhuttelu hoitaa saman tien. Paikalle on kuitenkin aina saatava myös nuoren vanhempi tai sosiaaliviranomainen, mieluummin molemmat.

– Yleensä löydämme kannabista eri muodoissaan. Nuori on kärähtänyt käytöstä kotibileissä tai meidän kenttävalvonta on napannut kyytiin kadulta, kertoo rikoskomisario Maria Sainio Lounais-Suomen poliisilaitokselta.

Puhutteluun kutsuttavat ovat alle 18-vuotiaita, mutta yli 15-vuotiaita. Sitä nuoremmat eivät ole rikosoikeudellisessa vastuussa ja ovat näin lastensuojeluviranomaisten asiakkaita

Jos nuoren hallusta löytyy huumausainetta suuri määrä, katsotaan sen olevan myymistä varten ja juttu etenee syyttäjälle. Syyttäjän pakeille päätyvät myös huumeiden käytöstä uudelleen kärähtäneet.

– Suurin osa nuorista on tavallisia nuoria, joilla kiinnijäänti aiheuttaa melkoisen säikähdyksen. Kun puhuttelu on pidetty, annetaan huomautus, eikä juttu etene siitä eteenpäin syyttäjälle. Toki kaikki riippuu paljon nuoren suhtautumisesta asiaan

Puhuttelu:
Ensimmäistä kertaa huumeista kiinni jäänyt 15-18-vuotias nuori joutuu puhutteluun. Puhuttelut aloitettiin käyttörikosuudistuksen yhteydessä vuonna 2001
Vuoden 2019 alussa ensikertalaisten puhuttelut siirrettiin poliisille, siihen asti ne teki syyttäjä
Jos nuori jää kiinni toistamiseen menee juttu yhä syyttäjälle. Samoin käy, jos huumetta löydetään huomattava määrä ja nuorta epäillään huumeiden välittämisestä


Ei varsinaista merkintää rikosrekisteriin, mutta mopokortti on vaarassa ja työnsaanti voi vaikeutua

Suullisesta huomautuksesta ei nuorelle tule varsinaista merkintää rikosrekisteriin, mutta huumeista kärähtäminen voi silti vaikeuttaa työnsaantia jatkossa. Jos nuori jossain vaiheessa hakee töitä esimerkiksi turvallisuusalan yrityksestä, on työnantajan helppoa löytää julkinen syyttämättäjättämispäätös asiassa.

Huumeista kiinnijäänyt nuori usein yllättyy seurauksista, jos hän omistaa mopokortin. Mikäli nuori jää kiinni huumeista mopolla ajaessaan tai mopoauton ratista, on kyseessä rattijuopumus. Ylikonstaapeli Janne Aro-Heinilä korostaa, että nuoren ajo-oikeus on joka tapauksessa vaarassa.

– Jos joku ilta jää Aurajoen rannassa kiinni jointin polttamisesta, tulee ajokorttikäsittely. Kahdeksan kuukauden ajalta pitää olla lääkärintodistuksessa puhtaat huumeseulat. Jos tulee joku kärähdys tai jää uudelleen kiinni, lähtee ajo-oikeus välittömästi.

Puhutteluita koko maassa satoja vuosittain

Turun maakunnallisen kenttävalvontaryhmän haaviin jäi viime vuonna noin 200 alle 18-vuotiasta nuorta käyttörikoksesta. Heistä ensikertalaisia oli noin sata. Kaikki kiinnijääneet puhutetaan. Sainio uskoo, että uusi käytäntö on ainakin vähentänyt syyttäjälaitoksen työtaakkaa.

– Koska nuori joka tapauksessa kutsutaan poliisilaitokselle kuulusteluun, menee puhuttelu usein luontevasti siinä samassa. Menettely on samalla keveämpi ja usein tarkoituksenmukaisempi.

Samaa mieltä on aluesyyttäjä Markku Heikonen Turusta.

– Voisi väittää, että aiempi prosessi oli ylimitoitettu. Meille tuli usein kertakokeiluun hairahtaneita nuoria. Puhuttelu poliisin tekemänä vaikuttaa toimivalta.

Lounais-Suomi on pitkään ollut maan kärkipäätä puhuttelujen määrässä. Koko maassa syyttäjät tekivät vuonna 2018 alle 300 puhuttelua. Viime vuonna jo tammikuun ja syyskuun välisenä aikana puhutteluja tehtiin lähes 400.

– Lähes puolet valtakunnan puhutteluista on tehty meillä. Lounais-Suomessa on tehty kaikki prikulleen valtakunnansyyttäjän ohjeiden mukaan, sanoo ylikonstaapeli Janne Aro-Heinilä.

Samaa todistaa syyttäjä Heikonen.

– Lounais-Suomi on pitkään ollut malliesimerkkinä siinä, miten asiat on hoidettu. En osaa sanoa, miksi muualla on toimittu toisin, sillä ohjeet ovat olleet hyvin selkeät.

Vanhempien asenteet huumeisiin vaikuttavat suuresti

Poliiseja huolestuttaa yhteiskunnan löystynyt asenne huumeiden käytössä.

Rikoskomisario Maria Sainio korostaa, että jos kodeissa asennoidutaan huumeisiin myönteisesti, valuu poliisin nuorille antama huumevalistus kuin vesi hanhen selästä.

– Jos vanhempien asenne kannabikseen on myönteinen, on aivan sama mitä poliisi juttelee. Nuoret kuulevat paljon sitä, että pilvenpolttelu olisi jopa ihan normaalia ja hyväksyttävää. Se on todella ristiriitaista.

Osalle vanhemmista Janne Aro-Heinilä antaa varauksetonta tunnustusta. Monet tulevat oma-aloitteisesti nuorensa kanssa poliisiasemalle puhumaan epäilyksistään.

– Silloin tällöin tulee vanhempia, jotka ovat löytäneet nuorensa hallusta käyttövälineitä. He haluavat selvittää asiat juurta jaksaen poliisin läsnäollessa.

Aro-Heinilä uskoo, että poliisin tekemänä puhuttelu on tehokasta. Uusijoita on melko vähän. Puhuttelussa menee minimissään tunti, mutta joskus saatetaan istua hyvinkin pitkään.

– Jos tilanne vaatii, saatetaan istua kolmekin tuntia. Siinä nuoren elämää käydään laajasti läpi. Kun mukana keskustelussa on monta nuoren tilanteesta huolestunutta tahoa, menee viesti hyvin perille.

https://yle.fi/uutiset/3-11197449?origin=rss

chrisjo
Viestit: 84
Liittynyt: 6.11.2013

Re: Pienet ja suuret uutiset 2019

ViestiKirjoittaja chrisjo » 10.2.2020 13:55

Jotenkin tuo puhuttelutouhu tuo mieleen vanhan ajan kommunistit kiinassa. Ilmeisesti puhutellaan ja moralisoidaan niin pitkään, kunnes nuori on yhtä mieltä poliisisedän kanssa asiasta. Ei saa olla eri mieltä, mutta ei tämä mikään yhden totuuden valtio ole, eihän? Miltäköhän nuoresta mahtaa tuntua tuollainen puhuttelu? Voisi luulla että tuolla on aika painostava vaikutus ja rekisterimerkintä vielä kirsikkana kakussa.

Avatar
neural_rust
1 tähti
1 tähti
Viestit: 1966
Liittynyt: 27.5.2008

Re: Pienet ja suuret uutiset 2019

ViestiKirjoittaja neural_rust » 10.2.2020 17:01

"Rikoskomisario Maria Sainio korostaa, että jos kodeissa asennoidutaan huumeisiin myönteisesti, valuu poliisin nuorille antama huumevalistus kuin vesi hanhen selästä"

naurahdin ääneen tälle..

Avatar
WeedDog
3 tähteä
3 tähteä
Viestit: 1464
Liittynyt: 20.1.2006

Re: Pienet ja suuret uutiset 2019

ViestiKirjoittaja WeedDog » 10.2.2020 17:16

Poliisilla on kova hätä nyt tunkea tätä skeidaa ulos sillä tietää ettei heitä kuulla kansalaisaloitteen luovutuksen yhteydessä.

”Lounais-Suomi on pitkään ollut maan kärkipäätä puhuttelujen määrässä.” -antakaa mun kaikki kestää :lol:
... Ruohokoira täällä \o/ ...

Four20
Viestit: 5
Liittynyt: 10.2.2020

Re: Pienet ja suuret uutiset 2019

ViestiKirjoittaja Four20 » 10.2.2020 19:01

Itä-Suomessa monet kaverit minun lisäksi jääneet vähäisen määrän hallussapidosta kiinni käyttörikoksen lisäksi, niin eipä ole kukaan puhuttelulla ensikertalaisina selvinneet vaan on tullut ihan puolen vuoden ajokorttiseurannat kaveriksi vaikka viikonloppukäyttäjiä ovat. :oops:

Avatar
300lbs niggerfaggot
1 tähti
1 tähti
Viestit: 1124
Liittynyt: 16.5.2012

Re: Pienet ja suuret uutiset 2019

ViestiKirjoittaja 300lbs niggerfaggot » 10.2.2020 22:36

"Osalle vanhemmista Janne Aro-Heinilä antaa varauksetonta tunnustusta. Monet tulevat oma-aloitteisesti nuorensa kanssa poliisiasemalle puhumaan epäilyksistään.

– Silloin tällöin tulee vanhempia, jotka ovat löytäneet nuorensa hallusta käyttövälineitä. He haluavat selvittää asiat juurta jaksaen poliisin läsnäollessa.

Aro-Heinilä uskoo, että poliisin tekemänä puhuttelu on tehokasta. Uusijoita on melko vähän. Puhuttelussa menee minimissään tunti, mutta joskus saatetaan istua hyvinkin pitkään.

– Jos tilanne vaatii, saatetaan istua kolmekin tuntia. Siinä nuoren elämää käydään laajasti läpi. Kun mukana keskustelussa on monta nuoren tilanteesta huolestunutta tahoa, menee viesti hyvin perille."

https://yle.fi/uutiset/3-11197449?origin=rss
Ylös


Ei jumalauta. Jos oma vanhempi vasikoisi, siinä menisi kaikki luottamus ja kunnioitus, hautakivellä voisin käydä kusella. Tiedän tapauksen, jossa 16,5v nuori jäi sioille kiinni polttelusta, ja äitinsä pakotti käymään parin viikon välein kusiseuloissa terveyskeskuksessa, mikäli nuori halusi jatkaa asumista kotona.
"Siemenissä hyvä itävyys! 20/20 lasin pohjalla jo!"

Avatar
lizzy
Viestit: 569
Liittynyt: 31.8.2014

Re: Pienet ja suuret uutiset 2019

ViestiKirjoittaja lizzy » 11.2.2020 8:46

300lbs niggerfaggot kirjoitti:"Osalle vanhemmista Janne Aro-Heinilä antaa varauksetonta tunnustusta. Monet tulevat oma-aloitteisesti nuorensa kanssa poliisiasemalle puhumaan epäilyksistään.

– Silloin tällöin tulee vanhempia, jotka ovat löytäneet nuorensa hallusta käyttövälineitä. He haluavat selvittää asiat juurta jaksaen poliisin läsnäollessa.

Aro-Heinilä uskoo, että poliisin tekemänä puhuttelu on tehokasta. Uusijoita on melko vähän. Puhuttelussa menee minimissään tunti, mutta joskus saatetaan istua hyvinkin pitkään.

– Jos tilanne vaatii, saatetaan istua kolmekin tuntia. Siinä nuoren elämää käydään laajasti läpi. Kun mukana keskustelussa on monta nuoren tilanteesta huolestunutta tahoa, menee viesti hyvin perille."

https://yle.fi/uutiset/3-11197449?origin=rss
Ylös


Ei jumalauta. Jos oma vanhempi vasikoisi, siinä menisi kaikki luottamus ja kunnioitus, hautakivellä voisin käydä kusella. Tiedän tapauksen, jossa 16,5v nuori jäi sioille kiinni polttelusta, ja äitinsä pakotti käymään parin viikon välein kusiseuloissa terveyskeskuksessa, mikäli nuori halusi jatkaa asumista kotona.

Todella surullista. Nämä lampaanaivoiset veisivät varmaan sylilapsenkin moolokille uhrattavaksi jos joku vaan keksisi sitä vaatia.
Sans logique

Sam 1
2 tähteä
2 tähteä
Viestit: 3415
Liittynyt: 26.7.2008

Re: Pienet ja suuret uutiset 2019

ViestiKirjoittaja Sam 1 » 12.2.2020 14:17

Viron kevytkannabis­kauppojen tuotteista löytyi laittomia määriä päihdyttävää thc-yhdistettä

Viron poliisi korostaa kauppiaiden vastuuta ulkomailta tilattavien tuotteiden thc-pitoisuuksien selvittämisestä etukäteen.

VIRON POLIISI teki viime syksynä ratsian yhdeksään kevytkannabis­kauppaan Virossa, ja lähetti takavarikoimansa tuotteet tutkimuksiin Viron oikeuslääketieteen laitokselle.

Kuuden kaupan tuotteista on nyt löytynyt sallitun rajan ylittäviä thc-pitoisuuksia, virolaismediat kertovat. Thc eli tetrahydrokannabinoli on kannabiksen päihdyttävä ainesosa.

Virossa on sallittua myydä kannabistuotteita, joiden thc-pitoisuus on alle 0,2 prosenttia.

Ratsatuista tuotteista mitatut liian korkeat thc-pitoisuudet vaihtelivat 0,26 ja 3 prosentin välillä, ja niitä löytyi sekä kukinnoista että nestemäisistä tuotteista. Yhdessä puodissa 25 tuotetta 35:stä ylitti sallitun pitoisuuden.

”Testit osoittavat, että myyjät eivät olleet varmistaneet, että heidän myymänsä tuotteet sisältävät THC:tä sallituissa rajoissa”, Pohjois-Viron huumausaineiden ja järjestäytyneen rikollisuuden yksikön päällikkö Rait Pikaro kertoi virolaistoimittajille.

VIRON poliisin mukaan kevytkannabis­liikkeet tilaavat tuotteita ulkomailta siinä uskossa, että ne ovat linjassa Viron lainsäädännön kanssa. Tuotteita tilataan muun muassa Italiasta ja Hollannista.

”Tuotteiden mukana tuleva värillinen paperi, jossa lukee ’sertifikaatti’, ei vapauta paikallista kauppiasta vastuusta”, Pikaro sanoo.

Poliisin mukaan kauppiaiden pitäisi varmistua tuotteiden laillisuudesta jo ennen kuin ne ylittävät valtion rajan.

”Poliisia ei voi käyttää tuotteiden testaajana.”

Kuutta kauppaa vastaan on aloitettu rikostutkinta.

KEVYTKANNABISPUODIT ovat Virossa melko tuore ilmiö, sillä puoteja alkoi ilmestyä katukuvaan vasta viime kevään ja kesän aikana.

HS kävi viime kesänä tutustumassa Tallinnan kevytkannabis­kahviloihin.

Lainsäädäntö ei ole Virossa ehtinyt ilmiön kannoille. Kevytkannabis­puodit keikkuvat harmaalla alueella. Esimerkiksi kevytkannabis­kukintoja markkinoidaan koriste-esineinä, ja nestemäisiä cbd-tippoja suositetaan puodeissa vain ulkoiseen käyttöön.

Tosiasiassa tuotteita kuitenkin poltetaan ja niellään.

Viron poliisin näkemyksen mukaan esimeriksi kevytkannabis­kukintojen myyminen ”matkamuistoina” ei ole lain hengen mukaista.

Suomessa kevytkannabis­tuotteiden myynti on laitonta, ja tuotteiden tuominen Virosta Suomeen voidaan tulkita huumausainerikokseksi.

https://www.hs.fi/ulkomaat/art-20000064 ... ml?ref=rss

Charly
Viestit: 298
Liittynyt: 27.6.2005

Re: Pienet ja suuret uutiset 2019

ViestiKirjoittaja Charly » 13.2.2020 3:22

Kyllä se oli ala-ikäisenä kiinnijäädessä aina sakot käteen + se puhuttelu. Ja ainakin pohjoisemmassa Suomessa edelleen sama käytäntö. Eli tää on täysin höpöhöpöö. No tänhän ties et hätä näille "think of the children" ihmisille tulee mut nekin tulee huomaan et taivas pysyy paikallaan vaikka vähän syynäämistä hillittäisiinkin. :D
"Fuck the humbe laws I rather have a violent win"
-Ras Kass

Avatar
300lbs niggerfaggot
1 tähti
1 tähti
Viestit: 1124
Liittynyt: 16.5.2012

Re: Pienet ja suuret uutiset 2019

ViestiKirjoittaja 300lbs niggerfaggot » 13.2.2020 22:47

Ihan luettavan arvoista tekstiä. kannabis/yle.

https://yle.fi/aihe/termi/finto/httpwww ... 7/kannabis
"Siemenissä hyvä itävyys! 20/20 lasin pohjalla jo!"

chrisjo
Viestit: 84
Liittynyt: 6.11.2013

Re: Pienet ja suuret uutiset 2019

ViestiKirjoittaja chrisjo » 14.2.2020 7:49
Niinpä. Kyllä noista edes otsikon lukemalla saa jonkinlaisen yleiskuvan siitä missä mennään. Kaikki on samaa mieltä siitä, että Suomen ympärillä kannabis on vapautumassa, ja että poliisilta on tilanne karkaamassa käsistä.
Mut hei, mitäs siitä. Voidaan kuitenkin klousata tää keskustelu. (Ettei jouduta kaltevalle pinnalle.)
Audentes fortuna iuvat

chrisjo
Viestit: 84
Liittynyt: 6.11.2013

Re: Pienet ja suuret uutiset 2019

ViestiKirjoittaja chrisjo » 14.2.2020 12:13

Va­sem­mis­to­lii­tol­ta kes­kus­te­lua­loi­te päih­de­po­li­tii­kas­ta

Vasemmistoliiton eduskuntaryhmä jätti tänään eduskunnan puhemiehelle keskustelualoitteen kansallisen päihdepolitiikan suunnasta.

– Päihdekeskustelu käy nyt kuumana eri puolilla maailmaa. Lähivuosina myös Suomessa keskustellaan paljon päihteistä, joten eduskunnan ei pidä jäädä keskustelun ulkopuolelle, aloitteen ensimmäinen allekirjoittaja, vasemmistoliiton kansanedustaja Anna Kontula sanoo.

Viimeaikainen yhteiskunnallinen kehitys on nostanut esiin tarpeen tarkastella päihdepolitiikkaa laajemmin.

Suomalainen päihdepolitiikka on ollut pitkälti alkoholipolitiikkaa, mutta viimeaikainen yhteiskunnallinen kehitys on nostanut esiin tarpeen tarkastella päihdepolitiikkaa laajemmin, aloitteessa todetaan.

Alkoholin lisäksi erityisesti nuoret aikuiset kokeilevat muitakin päihteitä. Huumeidenkäyttö ja sen mukanaan tuomat lieveilmiöt ovat lisääntyneet Suomessa läpi 2000-luvun. Samalla lääkkeiden ja huumeiden lailliset ja laittomat markkinat ovat viime aikoina limittyneet.

Asia puhututtaa myös maailmalla. ”Huumeiden vastainen sota” on julistettu epäonnistuneeksi ja päihteiden kriminalisointeja on paikoin kevennetty.

Lähivuosina yhteiskunnan eri toimijat tulevat haastamaan politiikan ottamaan kantaa ainakin käytön rikosoikeudelliseen sääntelyyn, huumaavia ominaisuuksia sisältävien aineiden lääkekäytön sääntelyyn, päihdehoidon saatavuuteen, ainetestaukseen, huumekuolemien kasvutrendiin ja niin edelleen.

Toivomme suomalaisen päihdepoliittisen kokonaislinjan hahmottelua.

Monet päihdeongelmat odottavat edelleen ratkaisuaan. Merkittävä osa rikollisuudesta, järjestyshäiriöistä, mielenterveysongelmista, onnettomuuksista ja lastensuojelutarpeista on kytköksissä päihteisiin. Silti vain harva päihderiippuvainen saa hoitoa ja ongelmakäyttöön liittyvän stigman vuoksi käyttäjät ovat myös erityisen alttiita muille oikeusloukkauksille.

– Yksittäisiin päihteisiin ja päihdepolitiikan hienosäätöön keskittyneen kansallisen päihdekeskustelun sijaan toivomme suomalaisen päihdepoliittisen kokonaislinjan hahmottelua muuttuneessa tilanteessa, Anna Kontula sanoo.

14.2.2020 https://vasemmisto.fi/vasemmistoliitolt ... itiikasta/
Audentes fortuna iuvat

robotti
Viestit: 144
Liittynyt: 17.10.2019

Re: Pienet ja suuret uutiset 2019

ViestiKirjoittaja robotti » 16.2.2020 7:50

9 harhaluuloa: Huumepoliisit kertovat, mitä illuusioita nuorilla on huumekaupasta – "Vain tuuri ratkaisee, miten tilanne päättyy"
Pikkukaupunki huolestui huumekokeilujen yleisyydestä. Viidennes kunnan yläkoululaisista kertoo suhtautuvansa huumeisiin positiivisesti.


Nuorten asenne huumeita kohtaan on muuttunut nopeasti. Oriveden kaupunki huolestui viime syksynä, kun tuoreet kouluterveyskyselyt tulivat.
– Nuoristamme 16 prosenttia ilmoitti, että on käyttänyt kannabista ainakin kerran. Pojilla luku oli niinkin suuri kuin 24 prosenttia, Oriveden hyvinvointijohtaja Tuija Peurala sanoo.
Lastensuojeluilmoitusten määrä on kasvanut, ja useita nuoria on Orivedellä joutunut vatsahuuhteluun. Pirkanmaalla useiden nuorten epäillään kuolleen huumeiden takia.
Nuoriso-ohjaaja Jenni Ahokas sanoo, että asenteen muutoksen huomaa.
– Some tuottaa positiivista sisältöä siitä, että kannabis on ok, että sillä ei ole vaikutuksia tai seurauksia. Nuoret ovat hyvin kaikkivoipaisia, että mikään ei vahingoita heitä.
Orivesi järjesti tällä viikolla vanhemmille tapahtuman huumeista. Paikalla oli kolme huumetyötä pitkään tehnyttä poliisia Sisä-Suomen poliisilaitokselta. Yksi heistä ei esiinny nimellään, ettei tutkinta vaarannu.
Huumepoliisien mielestä nuorilla ja vanhemmilla on useita illuusioita huumekaupasta.

1. harhaluulo: Nuorille ei myydä

Vanhempi rikoskonstaapeli Mikko Pitkänen kertoo, ettei ole koskaan ole kuullut, että huumeiden myyjä olisi kysynyt ostajan ikää. Pitkänen kohtaa työssään huumeita kokeilleita nuoria.
– Yhdeltäkään ei ole kysytty ikää kaupantekotilanteessa. Se moraali ei enää tänä päivänä pidä, Pitkänen sanoo.
Kokeneen huumepoliisin mukaan nuorin suonensisäisten huumeiden käyttäjä Suomessa on ollut 9-vuotias pääkaupunkiseudulla.

2. harhaluulo: Myynti-ilmoituksia on vähän

Suuri osa huumeista liikkuu anonyymissa Tor-verkossa. Siellä on niin sanottuja myyntilankoja. Pirkanmaalla voi olla 585 myynti-ilmoitusta huumausaineista yhdessä vuorokaudessa.
Helsingissä vastaava määrä on noin 800. Yhdestä ilmoituksesta riittää tavaraa monelle ostajalle.
Tor-verkon sipulikuvakkeen saa ladattua nopeasti kännykälle. Myös Wickr-sovelluksesta kannattaa poliisien mukaan huolestua.
– Miksi lapsella pitää olla käytössään alusta, jossa toiminta on lähes kokonaan laitonta. Jos kuulee nuoren sanovan, että pistä Wickerillä viestiä, pitäisi hälytyskellojen soida.
Rikosylikomisario Jari Kinnunen neuvoo katsomaan lapsen kännykän.
– Ilman muuta vanhempi saa katsoa oman lapsensa kännykän, jos hänellä herää huoli lapsen kasvusta ja kehityksestä. Se on ihan höpöhöpöä, ettei näin saisi menetellä.

3. harhaluulo: Pelkkää kannabista

Poliisit näyttävät myynti-ilmoitusta, jossa kannabiksen saa halvemmalla kun ottaa kylkeen piriä.
Huumepoliisien mukaan sekakäyttö on tavallista. Lääkkeitä, bentsoja, amfetamiinia otetaan vahvistamaan tuntemusta. Rattijuopuneista jo yli puolet on sekakäyttäjiä.
Myös imppaaminen on palaamassa nuorison arsenaaliin.
Muuntohuumeita puolestaan syntyy kuin sieniä sateella, eivätkä poliisitkaan läheskään aina tiedä, mikä aine on kyseessä. Tunnistus tehdään keskusrikospoliisin laboratoriossa.
Jo pieni annos muuntohuumetta voi olla erittäin vaarallista.
– Jos kotoa löytyy jauheita, älkää menkö haistelemaan niitä. Älä koske paljain käsin, älä haistele tai maistele, huumepoliisi varoittaa.

4. harhaluulo: Tor-verkosta ei voi jäädä kiinni

Nuorilla voi olla harha, että anonyymissa verkossa he eivät jää kiinni.
– Nuoret kuvittelevat, että on turvallista tehdä vilppijuttuja, mutta tarpeen vaatiessa saadaan tietoa. Jokainen jättää jäljen johonkin, Kinnunen sanoo.
Anonyymi verkko hidastaa tutkintaa, mutta viestit voidaan silti saada auki.
– Kyllä kyttä saattaa jossain luurata. Nämä ovat kirjain- ja numerojonoja. Aika hyvin nykyään voidaan päätellä niistä viestin sisältöä, huumepoliisi kertoo.
Poliisi on verkossa silloin kun poliisilla on siihen laillinen oikeus pakkokeinolain perusteella. Viranomaisilla on parhaillaan käynnissä suuri tutkinta Tor-verkossa toimineesta Silkkitiestä.
Käynnissä on tuhansia rikostutkintoja. Silkkitiellä oli toteutuneita kauppatapahtumia noin 500 000.

5. harhaluulo: Kaveri turvaa

Alaikäisillä on poliisin mukaan usein illuusio, että kaverin mukaan ottamalla huumekauppa on turvallista.
– Nuoret menevät yhdessä: toinen on henkivartija ja toinen tekee kauppaa. Ryöstöt ovat kuitenkin arkipäivää. Mitä kaksi alaikäistä mahtaa, jos aikuinen on varustautunut ryöstämään? Vain tuuri ratkaisee, miten tilanne päättyy, huumepoliisi kertoo.
Huumekauppoihin liittyvät ryöstöt ovat poliisien mukaan yleisiä.

6. harhaluulo: Vain isoista summista tulee ongelmia

Rikosylikomisario Kinnunen sanoo, että huumekauppa voi johtaa väkivaltaiseen perintään jo muutaman kymmenen euron kohdalla.
– Summat ovat naurettavia, puhutaan muutamista kympeistä, Kinnunen kertoo.
Pirkanmaalla poliisi paljasti vastikään huumeringin, jonka tutkinta alkoi 40 euron velasta.
Ikävä tosiasia on, että välillä velat johtavat seksuaalirikoksiin.

7. harhaluulo: Poliisi ei valvo käyttöä

Nuoret ajattelevat herkästi, ettei poliisi valvo käyttöä. Huumepoliisit kertovat keskittyvänsä myyjien hakemiseen. Samalla voi jäädä kuitenkin kiinni käyttäjiä.
– Kun otamme myyjiä kiinni, siinä jää aina samalla käyttäjiä kiinni, Jari Kinnunen sanoo.
Sen sijaan poliisi vakuuttaa, että se ei päivystä huumehoitopaikkojen ovilla.

8. harhaluulo: Pääsee käyttörangaistuksella

Törkeästä huumausainerikoksesta voidaan epäillä jo, jos myy tai levittää huumeita alaikäisille. Rangaistukseksi törkeästä huumausainerikoksesta voidaan tuomita vankeutta 1–10 vuotta.
Jos alle 18-vuotiasta ensikertalaista epäillään pelkästään käyttäjänä huumausainerikoksesta, nuori puhutellaan.
Mikko Pitkänen tekee näitä puhutteluja. Puhuttelussa ovat nuoren lisäksi mukana huoltajat ja sosiaalityöntekijä.
– Ei tule rikosrekisteriä, mutta merkintä jää, että on ollut puhuttelussa.
Puhuttelu tähtää huomautukseen. Pitkäsen mukaan myönteinen tai piittaamaton asenne huumeisiin voi estää huomautuksen ja asia voi siirtyä esitutkintaan.
Mikäli 15–17-vuotias jää toisen kerran kiinni käyttörikoksesta, poliisi tekee esitutkinnan ja syyttäjä järjestää asiassa suullisen neuvottelun. Kolmannella kerralla asia siirtyy yleensä oikeuteen.

9. harhaluulo: Huumeiden tarjoaja joutuu vastuuseen

Huumeita antanut ei välttämättä joudu vastuuseen. Voi olla vaikea osoittaa, että uhri olisi ollut pakotettu ottamaan huumeita.
Jari Kinnunen vertaa asiaa ryyppyremmiin. Jos yksi porukasta kuolee, toisia on vaikea syyttää mistään.
– Parin vuoden aikana nuoria on kaatunut kuin heinää sekakäyttöön ja yliannostuksiin. Yleensä mukana on ollut muitakin käyttäjiä. Eivät he joudu yleensä vastuuseen siitä.

"Rakastettiin ja luettiin iltasatuja"
Vantaalaisen Jukka Riipisen lapsi on käyttänyt huumeita 27 vuotta. Riipinen kiertää kouluilla Kondis ry:n läheiskokemusasiantuntijana.
– Me rakastettiin lastamme, luettiin iltasatuja, oltiin mukana harjoituksissa. Uskottiin, että voidaan välttää mutta eipä vain voitu.
Riipisen lapsi kokeili kannabista kotibileissä 16-vuotiaana.
– Huumeriippuvuus on sairaus, josta kaikki eivät parane. Lapsellani ei ole aikomustakaan lopettaa käyttöä.
Yhdistys on kohdannut tuhansia oppilaita ja vanhempia.
– Nuorilla on hyvät tiedot kannabiksen hyvistä ja parantavista ominaisuuksista, mutta erittäin huonot tiedot seuraamuksista ja huonoista puolista, Riipinen sanoo.
THL:n mukaan (siirryt toiseen palveluun)jotain huumetta kokeilleita oli 24 prosenttia suomalaisista vuonna 2018.
– Kukaan meidän lapsistamme ei tiedä, kuinka addiktiivisia persoonallisuuksia he ovat. Ainoa tapa on, ettei käytä tai ei kokeile, silloin ei tule myöskään huumeista riippuvaiseksi, Riipinen sanoo.
Riipisen olohuoneessa kokoontuu säännöllisesti vertaisryhmä.
– Puolentoista viime vuoden aikana on ollut viisi kuolemantapausta, kolme yliannostusta ja kaksi väkivallantapausta ja olisiko kolme tai neljä toipumisen tiellä, Riipinen kertoo.

https://yle.fi/uutiset/3-11204345

Avatar
weed420
Viestit: 351
Liittynyt: 11.12.2010

Re: Pienet ja suuret uutiset 2019

ViestiKirjoittaja weed420 » 16.2.2020 16:09

^ https://m.youtube.com/watch?v=RuaAZL_3EIY

kylläpä nyt suomessa dramatisoidaan kannabista kaikin keinoin

Charly
Viestit: 298
Liittynyt: 27.6.2005

Re: Pienet ja suuret uutiset 2019

ViestiKirjoittaja Charly » 17.2.2020 5:43

https://m.youtube.com/watch?v=RuaAZL_3EIY

kylläpä nyt suomessa dramatisoidaan kannabista kaikin keinoin
video vuodelta 2011
"Fuck the humbe laws I rather have a violent win"
-Ras Kass

Avatar
weed420
Viestit: 351
Liittynyt: 11.12.2010

Re: Pienet ja suuret uutiset 2019

ViestiKirjoittaja weed420 » 17.2.2020 23:00

Charly kirjoitti:
https://m.youtube.com/watch?v=RuaAZL_3EIY

kylläpä nyt suomessa dramatisoidaan kannabista kaikin keinoin
video vuodelta 2011

joo.. yritin viitata videolla humoristisesti riipisen lausuntoon tuossa ylemmässä uutisessa

psyphish
2 tähteä
2 tähteä
Viestit: 3070
Liittynyt: 15.3.2010

Re: Pienet ja suuret uutiset 2019

ViestiKirjoittaja psyphish » 18.2.2020 9:06

Miksi tolle vitun Riipiselle annetaan vieläkin puheenvuoroja? Ukko on ihan pihalla kaikesta päihteisiin liittyvästä ja sen työ on pilata käyttäjien maine. Saiko se IHRYstä potkut vai miksi se kiertelee kouluissa uuden lafkan nimissä?

Sam 1
2 tähteä
2 tähteä
Viestit: 3415
Liittynyt: 26.7.2008

Re: Pienet ja suuret uutiset 2019

ViestiKirjoittaja Sam 1 » 19.2.2020 18:07

Pääkirjoitus: Suomi havahtui huumeongelmaan

Suomessa on virinnyt vilkas huumekeskustelu. Lähtölaukauksena oli Tilastokeskuksen joulukuussa julkistama kuolemansyytilasto. Sen mukaan 2018 Suomessa kuoli huumausaineisiin 261 henkilöä. Se on 61 enemmän kuin 2017. Huumekuolemien määrä kasvoi jo kolmatta vuotta peräkkäin. Eniten lisääntyivät 20–29-vuotiaiden kuolemat.

Kannabis on nuorten yleisimmin kokeilema tai käyttämä huume. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) selvitysten mukaan kannabista kokeilleiden poikien osuus on noussut vuoden 1995 viidestä prosentista 13 prosenttiin vuonna 2019. Tytöillä vastaavat luvut olivat viisi ja yhdeksän prosenttia. Muiden huumeiden kohdalla ei ole tapahtunut merkittäviä muutoksia.
Samalla nuorten asenteet kannabiksen käyttöä kohtaan ovat lieventyneet. Käänne tapahtui jo 1990-luvun puolivälissä. Koululaistutkimuksen (ESPAD) mukaan viime vuonna puolet pojista ja lähes puolet tytöistä katsoi, ettei kannabiskokeiluihin liity lainkaan riskejä tai että ne ovat vähäisiä.

Tilannetta voi pitää huolestuttavana, vaikkei kiisteltyyn porttiteoriaan uskoisikaan. Porttiteorian mukaan kannabiksen ja muiden miedompien huumausaineiden käyttö voi johtaa kovempiin huumausaineisiin.

THL:n tutkijat (Karjalainen, Hakkarainen & Raitasalo) julkaisivat viime vuonna analyysin (Yhteiskuntapolitiikka 3/2019) alaikäisten ja täysi-ikäisten nuorten huumeiden käytöstä. He toteavat, että vaikka alaikäisten nuorten kannabiksen kokeilu tai käyttö on toistaiseksi pysynyt varsin vakiintuneella tasolla, lieventyneet asenteet voivat ennakoida kannabiksen käytön yleistymistä myöhemmällä iällä.

Erityisen huolestuttavana tutkijat pitävät sitä, mikäli se lisää kannabiksen ja alkoholin tai muiden päihteiden sekakäyttöä tulevaisuudessa.

Analyysissä ei pohdittu sitä, miksi asenteet kannabista kohtaan ovat lieventyneet. Yleisenä huomiona voi kuitenkin todeta sen, että kannabiksesta puhutaan nykyään julkisuudessa ja kirjoitetaan mediassa paljon huolettomammin kuin ennen, välillä jopa täysin kritiikittömästi.

Sanna Marinin (sd) hallituksen sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen (vas) sanoi marraskuussa Ylelle (18.11.2019), ettei kannabiksen käytöstä tulisi rangaista. Sisäministeri ja vihreiden puheenjohtaja Maria Ohisalo kirjoitti viime vuoden lopulla Facebookissa, ettei laittomien päihteiden käytöstä ja pienten määrien hallussapidosta pidä rangaista.

Avoin keskustelu kannabiksesta on suotavaa, mutta kysymys kuuluu, onko järkevää, että johtavat poliitikot antavat lausunnoillaan sytykettä siihen, että asenteet esimerkiksi kannabista kohtaan lieventyvät vastakin mahdollisine haittavaikutuksineen.

Suomella on tiukka virallinen kanta tupakkaan ja moniin muihin terveydelle haitallisiin aineisiin. Sama linja on syytä säilyttää suhteessa kannabikseen.

https://www.iltalehti.fi/paakirjoitus/a ... d3827e0aee

Kalapatto
Viestit: 7
Liittynyt: 30.10.2019

Re: Pienet ja suuret uutiset 2019

ViestiKirjoittaja Kalapatto » 20.2.2020 0:29

Sam 1 kirjoitti:Pääkirjoitus: Suomi havahtui huumeongelmaan

Suomessa on virinnyt vilkas huumekeskustelu. Lähtölaukauksena oli Tilastokeskuksen joulukuussa julkistama kuolemansyytilasto. Sen mukaan 2018 Suomessa kuoli huumausaineisiin 261 henkilöä. Se on 61 enemmän kuin 2017. Huumekuolemien määrä kasvoi jo kolmatta vuotta peräkkäin. Eniten lisääntyivät 20–29-vuotiaiden kuolemat.

Kannabis on nuorten yleisimmin kokeilema tai käyttämä huume. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) selvitysten mukaan kannabista kokeilleiden poikien osuus on noussut vuoden 1995 viidestä prosentista 13 prosenttiin vuonna 2019. Tytöillä vastaavat luvut olivat viisi ja yhdeksän prosenttia. Muiden huumeiden kohdalla ei ole tapahtunut merkittäviä muutoksia.
Samalla nuorten asenteet kannabiksen käyttöä kohtaan ovat lieventyneet. Käänne tapahtui jo 1990-luvun puolivälissä. Koululaistutkimuksen (ESPAD) mukaan viime vuonna puolet pojista ja lähes puolet tytöistä katsoi, ettei kannabiskokeiluihin liity lainkaan riskejä tai että ne ovat vähäisiä.

Tilannetta voi pitää huolestuttavana, vaikkei kiisteltyyn porttiteoriaan uskoisikaan. Porttiteorian mukaan kannabiksen ja muiden miedompien huumausaineiden käyttö voi johtaa kovempiin huumausaineisiin.

THL:n tutkijat (Karjalainen, Hakkarainen & Raitasalo) julkaisivat viime vuonna analyysin (Yhteiskuntapolitiikka 3/2019) alaikäisten ja täysi-ikäisten nuorten huumeiden käytöstä. He toteavat, että vaikka alaikäisten nuorten kannabiksen kokeilu tai käyttö on toistaiseksi pysynyt varsin vakiintuneella tasolla, lieventyneet asenteet voivat ennakoida kannabiksen käytön yleistymistä myöhemmällä iällä.

Erityisen huolestuttavana tutkijat pitävät sitä, mikäli se lisää kannabiksen ja alkoholin tai muiden päihteiden sekakäyttöä tulevaisuudessa.

Analyysissä ei pohdittu sitä, miksi asenteet kannabista kohtaan ovat lieventyneet. Yleisenä huomiona voi kuitenkin todeta sen, että kannabiksesta puhutaan nykyään julkisuudessa ja kirjoitetaan mediassa paljon huolettomammin kuin ennen, välillä jopa täysin kritiikittömästi.

Sanna Marinin (sd) hallituksen sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen (vas) sanoi marraskuussa Ylelle (18.11.2019), ettei kannabiksen käytöstä tulisi rangaista. Sisäministeri ja vihreiden puheenjohtaja Maria Ohisalo kirjoitti viime vuoden lopulla Facebookissa, ettei laittomien päihteiden käytöstä ja pienten määrien hallussapidosta pidä rangaista.

Avoin keskustelu kannabiksesta on suotavaa, mutta kysymys kuuluu, onko järkevää, että johtavat poliitikot antavat lausunnoillaan sytykettä siihen, että asenteet esimerkiksi kannabista kohtaan lieventyvät vastakin mahdollisine haittavaikutuksineen.

Suomella on tiukka virallinen kanta tupakkaan ja moniin muihin terveydelle haitallisiin aineisiin. Sama linja on syytä säilyttää suhteessa kannabikseen.

https://www.iltalehti.fi/paakirjoitus/a ... d3827e0aee


Luin tänään itsekkin tämän tekstin ja muuten olisi ollut ihan ok, mutta tämä lause vei uskottavuuden koko paskasta: "Avoin keskustelu kannabiksesta on suotavaa, mutta kysymys kuuluu, onko järkevää, että johtavat poliitikot antavat lausunnoillaan sytykettä siihen, että asenteet esimerkiksi kannabista kohtaan lieventyvät vastakin mahdollisine haittavaikutuksineen."

Siis samaan lauseeseen saatu kirjoitettua AVOIN KESKUSTELU ja kannattaako poliitikon sanoa mielipidettään kun se on asiaa puoltava eli tämän kirjoittajan näkökulmaa vastaan. :doh: :lol:


Palaa sivulle “Politiikka ja media”

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailija