Pienet ja suuret uutiset 2021

Päihdepolitiikka, tiedotusvälineet, lainsäädäntö
Alueen säännöt
Politiikka ja media
Tämä alue on tarkoitettu kannabis- ja päihdepolitiikasta keskusteluun.

Alue on erittäin tiukasti moderoitu; lue ohjeet ennen kirjoittamista. Alueelle kuulumattomat keskustelut siirretään Tuhkakuppiin.
Kirjoita viestisi asialliseen ulkoasuun. Ylläpidolla on oikeus muuttaa epäasiallisen viestin sisältöä tai poistaa viesti.
Charly
Viestit: 2102
Liittynyt: 27.6.2005

Re: Pienet ja suuret uutiset 2021

ViestiKirjoittaja Charly » 21.9.2021 5:38

https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000008263139.html

Oisko kellään hs tunnareita joka vois ystävällisesti kopsia jutun vaikka tähän? Pusi pusi. :P
"Ensiks mä olin et ei vittu, mut sit mä olinkin, et ei saatana." -JV

https://www.youtube.com/watch?v=QjCZOGw ... urocrackTV

toljanteri
Viestit: 29
Liittynyt: 31.5.2021

Re: Pienet ja suuret uutiset 2021

ViestiKirjoittaja toljanteri » 21.9.2021 11:00

Charly kirjoitti:https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000008263139.html

Oisko kellään hs tunnareita joka vois ystävällisesti kopsia jutun vaikka tähän? Pusi pusi. :P


Tästä tulee, ehdin jo lukea homman Hesarista niin en nyt jaksa tässä korjata suoraa copypasten formatointia kuvatekstien poistamista enempää, pahoittelut.

Valmiina vallankumoukseen
Aureum Life -yritys perusti klinikan Tukholmaan, koska haluaa edistää kannabiksen lääkekäyttöä. Aiemmin suomalaislääkäri Risto Sutinen oli yksi harvoja lääkäreitä, jotka kirjoittivat Ruotsissa lääkekannabisreseptejä.


KUN vallankumous tulee, me olemme valmiina.

Näin sanoo Christian Engström, Ruotsin ensimmäisen kannabisyrityksen puhemies.

Engström viittaa hetkeen, jonka hän toivoo koittavan nopeammin kuin monet uskoisivatkaan. Hetkeen, jolloin Ruotsi laillistaa kannabiksen viihdekäytön.

Silloin Engström ja hänen edustamansa Aureum Life ovat valmiina tekemään bisnestä.

Oikeastaan Aureum Life tekee bisnestä jo nyt. Vaikka kannabis on Ruotsissa laitonta, lääkekannabis on täysin laillista.

KLINIKKA sijaitsee Sankt Göransin sairaalan alueella Tukholman Kungsholmenilla, tornitalon viidennessä kerroksessa. Klinikan logossa on sydämen muotoon leikattu kannabiskukinto.

Täällä Aureum Life pyörittää lääkekannabikseen erikoistunutta klinikkaa, jonka nimi on Aureum Healthcare.

Noin vuoden toiminut klinikka on Engströmin mukaan kirjoittanut lääkekannabisreseptejä ”tuhansille potilaille”.

”Pandemian aikana olemme tavanneet potilaita etänä kaikkialta Ruotsista”, Engström sanoo klinikan neuvotteluhuoneessa.

Operatiivinen johtaja Angelica Örnell kattaa pöytään kahvit ja pullat. Viereisessä huoneessa istuu klinikan ainoa lääkäri, jonka vastaanotolla on kuulemma juuri nyt potilas.

Aureum Healthcaren tavoitteena on tehdä lääkekannabista tunnetuksi kipujen hoidossa ja korvata sillä opiaattipohjaisia lääkkeitä.

Ruotsissa tällainen yritys ja kannabismyönteisyys ovat harvinaisia, mutta esimerkiksi Tanskassa hallitus käynnisti vuonna 2018 lääkekannabiksen pilottiohjelman. Sen puitteissa lääkärit saivat mahdollisuuden määrätä potilailleen kannabista lääkkeeksi. Osana ohjelmaa lääkekannabiksen viljelystä tehtiin laillista. Tämän vuoden toukokuussa hallitus päätti jatkaa ohjelmaa, jonka tavoitteena on myös tehdä Tanskasta iso peluri kansainvälisillä lääkekannabismarkkinoilla.

Suomessa kannabiskeskustelu leimahti käyntiin viikko sitten sunnuntaina, kun vihreät kertoi kannattavansa kannabiksen laillistamista. Mikään yritys ei ole kuitenkaan vielä noussut esiin lääke- ja viihdekannabiksen puolestapuhujana.

”Mutta nyt Suomi meni reippaasti Ruotsin edelle”, Christian Engström sanoo.

”Suomessa kannabiksen laillistamisesta käydään nyt keskustelua korkeimmalla poliittisella tasolla. Ruotsissa keskustelua käydään vasta toiseksi korkeimmalla tasolla, yksittäisten poliitikkojen debattiartikkeleissa ja lehtien pääkirjoituksissa”, hän jatkaa.

KESKUSTELU kannabiksesta ei ole Ruotsissa kovin vilkasta. Myös Aureum Life on saanut toistaiseksi pyörittää klinikkaansa suhteellisen rauhassa. Vaikka lääkekannabiksen käyttö on kasvanut, se ei ole Ruotsissa yleistä ja vain harvat lääkärit kirjoittavat lääkekannabisreseptejä potilailleen.

”Käytännössä Ruotsissa kannabista saa määrätä lääkkeeksi vasta sitten, kun kaikki muut keinot on kokeiltu. Useimmat lääkärit vain eivät tunne kannabista, vaikka se voisi olla monille potilaille paras vaihtoehto. Ei se tietysti kaikille sovi”, Engström sanoo.

”Kannabista kirjoittavia lääkäreitä on vaikea löytää, ja siksi me täytämme tätä tyhjiötä.”

Klinikan operatiivisen johtajan Angelica Örnellin mukaan monet lääkärit myös pelkäävät kannabisreseptien kirjoittamista ja sen tuomaa leimaa. Esimerkiksi vuonna 2019 Ruotsin Hoidon ja hoivan tarkastuslaitos (IVO) antoi eräälle lääkärille kritiikkiä kannabisreseptien kirjoittamisesta. IVO:n mukaan lääkäri oli määrännyt reseptejä heppoisin perustein ja luottanut liikaa potilaiden omiin tuntemuksiin lääkkeen hyödyistä.

Örnell tuntee vuoden 2019 tapauksen hyvin.

”Se on siis se Riston juttu. Risto Sutisen”, hän sanoo.

LÄÄKÄRI Risto Sutinen vastaa puhelimeen Suomen Mustasaaresta. Sutinen, 67, voisi ikänsä puolesta olla jo eläkkeellä, mutta hän jatkaa yhä lääkärin ammatissa. Hiljattain hän muutti Ruotsista takaisin Suomeen.

Sutinen ei ole kuullut Aureum Lifesta, vaikka he ovatkin kuulleet Sutisesta.

Sutinen on työskennellyt Ruotsissa noin puolet ammattiurastaan. Suomessa hän ehti tehdä töitä muun muassa Vaasan vankilan lääkärinä.

Viime vuosien aikana Sutisesta tuli Ruotsissa eräänlainen julkkis, televisiosta tuttu kannabislääkäri. Sutisella oli Ruotsissa yli 250 potilaista, joille hän kirjoitti lääkekannabisreseptejä.

”Vieläkin tulee puheluita Ruotsista, että saisiko reseptin. Voisivat tulla vaikka Suomesta hakemaan”, Sutinen sanoo.

Kannabiksesta lääkkeenä hänellä on vain hyvää sanottavaa. Hän näki omin silmin, millaista hyötyä monet potilaat saivat lääkekannabiksesta.

”On ihan järkyttävää, että ihmisille ei anneta aitoa mahdollisuutta käyttää sitä lääkkeenä. Siihen pitäisi panostaa, ja sitä pitäisi tutkia paljon nykyistä enemmän”, Sutinen sanoo.

Sutisen kirjoittama kannabisresepti oli myös pelastus heille, jotka olivat aiemmin joutuneet lääkitsemään itseään pimeiltä markkinoilta ostetulla kannabiksella.

”Eivät minun potilaani olleet mitään väärinkäyttäjiä tai bilettäjiä. Heidän keski-ikänsä oli 55–60 vuotta”, hän sanoo.

Ruotsissa markkinoilla on kaksi lääkekannabisvalmistetta, jotka ovat saaneet myyntiluvan. Tämän lisäksi Lääkevirastolta voi hakea erityislupaa muiden kannabisvalmisteiden tai -kasvien lääkekäyttöön. Tilanne lääkekannabiksen suhteen on Ruotsissa suurin piirtein samanlainen kuin Suomessa. Myyntiluvalliset lääkkeetkin ovat samat: MS-taudin hoitoon suunniteltu Sativex ja vaikean epilepsian hoitoon suunniteltu Epidiolex.

Tosin Ruotsissa esimerkiksi Sativex-lääkekannabisvalmistetta voi määrätä potilaalle käytännössä kuka tahansa lääkäri, kun Suomessa sitä saavat määrätä vain neurologian erikoislääkärit. Lisäksi Ruotsissa lääkäreiden on mahdollista kirjoittaa sitä kipuihin laajemmin, kun Suomessa se on tarkoitettu vain MS-potilaiden hoitoon.

Juuri Sativex oli se lääke, jota Risto Sutinen potilailleen kirjoitti.

VUONNA 2017 Sutinen esiintyi Ruotsin TV4:n aamupäivän suositussa haastatteluohjelmassa ja kertoi kannabiksesta lääkkeenä. Mukana ohjelmassa oli 12-vuotias Alicia, joka oli saanut selätettyä epilepsian oireet lääkekannabiksen avulla. Sen jälkeen ihmiset ympäri Ruotsin alkoivat soitella Sutiselle.

”Vastaanotolle tuli viikkojen jonot.”


Lopulta Sutinen jätti työnsä Ruotsissa. Samalla kun IVO antoi Sutiselle kritiikkiä, työnantaja pani pillit pussiin ja myi terveysasemansa pois. IVO:n mukaan Sutinen ei olisi saanut kirjoittaa reseptejä potilaille vain siksi, että potilaat tunsivat olonsa parantuneen lääkekannabiksen ansiosta.

Kritiikkiä tuli myös rekisterinpidon puutteista. IVO olisi halunnut panna Sutisen koeajalle ja poistaa häneltä oikeuden kirjoittaa reseptejä. Prosessi on yhä kesken.

”Kyllä minä potilaani tutkin, ja he kävivät kontrolleissa. Jos potilas tulee rollaattorin kanssa ja lääkityksen jälkeen pystyy kulkemaan ilman sitä, jotain on oletettavasti tapahtunut”, Sutinen sanoo.

Suomessa hän ei kuitenkaan aio lääkekannabista enää määrätä. Hän ei enää jaksa taistella viranomaisten kanssa asiasta.

Suomalaista keskustelua kannabiksesta Sutinen on seurannut ihmeissään ja surullisena.

”Yhdellä sanalla: asiantuntematonta. Sekä Suomessa että Ruotsissa.”

Sutinen toivoo ennen kaikkea, että lääkekannabiksen mahdollisuudet tutkittaisiin kunnolla ja sen hyödyt otettaisiin käyttöön. Viihdekäyttöä hän ei suoraan kannata, vaikka ei pidäkään kannabista kovin vaarallisena huumeena. Sutinen kallistuu silti ennemmin täyden laillistamisen kuin kieltolain puolelle.

”Miksi annamme rahat rikollisille? Kannabista laillistetaan ympäri maailmaa. Meidän pitäisi mennä tähän bisnekseen mukaan ennen kuin muut keräävät miljardit.”

KANNABIKSEN viihdekäytön markkinoista on jo tietoa esimerkiksi Yhdysvalloista, jossa monet osavaltiot ovat laillistaneet päihteen käytön. Viime vuonna markkinan koko oli noin 19 miljardia dollaria. Vuonna 2026 sen ennustetaan nousevan yli 40 miljardiin dollariin. Jos mukaan lasketaan myös lääkekannabis, ennusteen voi tuplata.

Laillistaminen ei ole kuitenkaan kitkenyt laitonta kauppaa, joka on paikoin Yhdysvalloissa yhä merkittävästi suurempaa kuin laillinen kauppa. Viime vuonna laittoman markkinan kooksi Yhdysvalloissa arvioitiin yli 65 miljardia dollaria.

Euroopassa viihdemarkkina on rikollisten käsissä. EU:n huumeseurantakeskuksen mukaan kannabismarkkinoiden arvo EU:ssa on noin 11,6 miljardia euroa. Kaikista laittomista huumeista kannabiksen myynti on kaikista suurinta. Käyttäjiä on arvioitu olevan EU:ssa 25 miljoonaa.

Jos kannabis laillistetaan Euroopassa, yksi miljardien keräämiseen varautuva on ruotsalainen Aureum Life.

Christian Engström luottaa siihen, että keskustelu herää Ruotsissakin, vaikka yksikään valtiopäiväpuolue ei ole ottanut kannabikseen sallivaa linjaa. Yksittäiset poliitikot ovat kuitenkin kertoneet kannattavansa laillistamista, myös esimerkiksi keskusta- ja liberaalipuolueen nuoriso-osastot.

”Ja jossain vaiheessahan nuorisopoliitikoista tulee aikuisia poliitikkoja”, Engström sanoo.

Hänen mukaansa kannabiksen laillistamisen hyödyistä pitäisi keskustella Ruotsissa avoimesti.

”Meillä on Euroopan korkeimmat luvut huumekuolemissa, minkä lisäksi huumekauppa tuo rikollisjengeille perustulonlähteen, joka on miljardeja kruunuja vuodessa. Miksi annamme rahaa rikollisille?”

Engströmin mukaan Aureum Life ei yrityksenä aja kannabiksen laillistamista Ruotsissa, mutta yhtiön tavassa viestiä flirttaillaan myös kannabiksen viihdekäytöllä.

Esimerkiksi juhannusta yritys juhlisti julkaisemalla Instagramissa kuvan, joka esitti kannabiksesta valmistettua ruotsalaista juhannussalkoa. Lisäksi yritys oli järjestämässä suurta kannabiskonferenssia Tukholman Grand Hotelissa 20 huhtikuuta, joka on kannabiksen käyttäjien maailmanlaajuinen merkkipäivä.

”Lait ja asetukset muuttuvat nyt lähes viikoittain ympäri Eurooppaa. Me olemme kiinnostuneita ketjun kaikista osista: siemenestä potilaaseen. Yrityksenä tehtävänämme ei ole ajaa kannabiksen laillistamista, mutta jos se tapahtuu, olemme mielellämme mukana kilpailemassa, myös Ruotsin rajojen ulkopuolella”, Engström sanoo.

AUREUM LIFEN tavoitteena on aloittaa myös kannabiksen viljely. Sitä yhtiö aikoo tehdä Kreikassa, jossa lääkekannabiksen viljely on sallittua. Lisäksi yritys haluaa jossain vaiheessa mukaan myös lääkekannabiksen tutkimukseen ja tuotekehitykseen. Ruotsin ensimmäisen kannabisaiheisen median yritys on jo käynnistänyt.

Engströmin mukaan klinikan pyörittäminen maksaa jo itse itsensä, mutta mistä tulee muu rahoitus suuriin suunnitelmiin?

”Takana on ryhmä yksityisiä sijoittajia, jotka haluavat tutkia alueen bisnesmahdollisuuksia”, hän vastaa eikä suostu kertomaan sijoittajista tarkemmin.

Paitsi sen, että he ovat valmiina odottamaan vallankumousta.

Professori: Lääkekannabiksen hyötyjen mittaaminen vaikeaa, vaikka potilaat kokisivat olonsa parantuvan
LÄÄKEKANNABIKSEN hyötyjen mittaaminen on vaikeaa, koska potilaan kokemukset ja objektiiviset mittaustulokset ovat usein ristiriitaisia, sanoo Helsingin yliopiston farmakologian professori Esa Korpi.

Kärjistettynä: monet potilaat kertovat lääkekannabiksen parantavan oloa ja lieventävän oireita, mutta kertomuksia ei ole välttämättä pystytty todistamaan.

”Usein tilanne on sellainen, että potilaan tila ei ole objektiivisesti katsoen parantunut, mutta potilaat silti kokevat tilanteensa tulleen paremmaksi. Tehoa ei ole pystytty todistamaan kliinisissä kokeissa”, Korpi sanoo.

Korven mukaan lääkevalmisteen ja hoidon tehoa ei voi mitata objektiivisesti vain potilaan tuntemusten perusteella.

”Jos kysytään vain, että miltä potilaasta tuntuu, siihen vaikuttaa moni muukin asia. Voi olla, että lääkeaine on vähentänyt ahdistusta ja tuonut helpotusta olotilaan vaikuttamatta itse sairausprosessiin.”

SUOMESSA on markkinoilla kaksi lääkekannabisvalmistetta, joille Fimea on myöntänyt myyntiluvan.

Suusumutteena otettava Sativex-lääke on ollut markkinoilla muutaman vuoden, mutta se ei ole Korven mukaan ollut ”mikään käänteentekevä uudistus” MS-potilaiden hoidossa.

”Joillekin potilaille se on toiminut ja vähentänyt oireita.”

Korven mukaan MS-taudin hoitoon on jo tullut uusia tehokkaampia lääkkeitä, jotka vaikuttavat elimistön puolustusjärjestelmään.

Suomessa etenkin lasten vaikeiden epilepsiaoireiden hoidossa käytettävä Epidiolex puolestaan on osoittanut lupaavia merkkejä, Korpi sanoo.

”Vaikka epilepsialääkkeitä on parikymmentä käytössä, niistä yksikään ei sovi jokaiselle potilaalle. En sano, että Epidiolex kokonaan parantaisi lasten vaikeahoitoiset epilepsiat, mutta sillä on merkittävä vaikutus joillekin potilaille, mikä on kliinisissä kokeissa nähty kohtausten vähenemisenä.”

Nyt Suomessa käynnistyneeseen keskusteluun kannabiksen laillistamisesta Korvella on selkeä mielipide.

”Jos kannabiksen käyttö laajenee, haittoja tulee varmasti lisää.”

”Alkoholista ja tupakasta tulee jo yhteiskunnalle aika suuri maksu, ja sitten ottaisimme vielä kolmannen päihteen siihen päälle.”

Korven mukaan lääkekannabiksen edistäminen edistää myös viihdekäytön lisääntymistä.

”Se tulee ikään kuin yhteiskunnan tasolla hyväksyttävämmäksi.”

Charly
Viestit: 2102
Liittynyt: 27.6.2005

Re: Pienet ja suuret uutiset 2021

ViestiKirjoittaja Charly » 25.9.2021 10:33

Kannabis nousi otsikoihin, eikä uutisointi ollut taaskaan ihan neutraalia – jokin silti muuttui, sanoo nuorisotutkija Mikko Salasuo
Ennen ei ollut paremmin. Ainakaan kannabisuutisoinnin osalta. Näin arvioivat Viimeinen sana -ohjelman vieraat nuorisotutkija Mikko Salasuo ja toimittaja Anton Vanha-Majamaa.

https://yle.fi/uutiset/3-12115057?origin=rss

Loistavaa jubinaa. :guru:
"Ensiks mä olin et ei vittu, mut sit mä olinkin, et ei saatana." -JV

https://www.youtube.com/watch?v=QjCZOGw ... urocrackTV

Charly
Viestit: 2102
Liittynyt: 27.6.2005

Re: Pienet ja suuret uutiset 2021

ViestiKirjoittaja Charly » 27.9.2021 4:37

https://www.hs.fi/hyvinvointi/art-2000008162005.html
heh saisko tuonkin jutun tohon kopsittua joku jolla HS tunnarit. :D Kiitos. :respect:
"Ensiks mä olin et ei vittu, mut sit mä olinkin, et ei saatana." -JV

https://www.youtube.com/watch?v=QjCZOGw ... urocrackTV

lyijykynanen
Viestit: 60
Liittynyt: 19.12.2011

Re: Pienet ja suuret uutiset 2021

ViestiKirjoittaja lyijykynanen » 27.9.2021 15:33

Charly kirjoitti:https://www.hs.fi/hyvinvointi/art-2000008162005.html
heh saisko tuonkin jutun tohon kopsittua joku jolla HS tunnarit. :D Kiitos. :respect:


Chrome + paywall bypass. Googlettamalla loput. :guru:

Avatar
rxsted
Viestit: 1121
Liittynyt: 12.2.2019

Re: Pienet ja suuret uutiset 2021

ViestiKirjoittaja rxsted » 27.9.2021 18:13

Poliisi aloittaa yt-neuvottelut – henkilöstö vähenee 200–250 henkilötyövuodella, syynä rahapula (YLE)

Poliisi aloittaa yt-neuvottelut.

Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen arvioi tiedotteessa, että ensi vuonna poliisin henkilöstömäärä laskee 200–250 henkilötyövuodella.

Hänen mukaansa myös poliisikoulutuksen aloituspaikkoja todennäköisesti vähennetään. Syynä yt-neuvotteluihin ovat poliisin tiedotteen mukaan liian alhainen rahoitus.

Ylen maanantaina tavoittama poliisiylijohtaja Kolehmainen ei halunnut kommentoida asiaa tiedotetta enempää.

Valtion talousarvioesityksessä poliisille on myönnetty 807,9 miljoonaa euroa, kun tänä vuonna poliisin toimintaan on käytetty arviolta 838 miljoonaa euroa. Sitä seuraavien vuosien rahoituskehys on edelleen laskeva.

Noin 30 miljoonan euron ero vastaa yhden pienemmän poliisilaitoksen vuosimenoja.

– Poliisin suurin kustannuserä eli henkilöstömäärä on sopeutettava pysyvän määrärahan määrittämälle tasolle, jotta poliisiksi koulutettavien määrä voidaan suunnitella pitkäjänteisesti. Aloituspaikkojen vähentämisen vaikutukset näkyvät vasta kolmen vuoden päästä, joten ensi vuonna poliiseja jäänee työttömäksi, poliisiylijohtaja Kolehmainen sanoo tiedotteessa.

Kolehmaisen mukaan työssä aiotaan priorisoida kiireellisiä hälytyspalveluita sekä rikosten ja häiriöiden estämistä ja torjuntaa. Hän arvelee, että muun muassa liikennevalvonnasta joudutaan jatkossa tinkimään.

Ensi vuodelle kohdennettu lisärahoitus muun muassa harva-alueiden näkyvyyteen ja ihmiskaupan torjuntaan toteutetaan sovittuun tapaan.

Olisiko aika lopettaa käyttäjien jahtaaminen? Poliisin toimintakertomus vuodelta 2020 mainitsee mm. seuraavaa:
Huumausainerikollisuuden torjunnassa poliisi on paljastanut laajoja rikoskokonaisuuksia, joissa usein on vahva kansainvälinen kytkös. Poliisin tietoon tulleiden törkeiden huumausainerikosten määrä putosi hiukan edellisestä vuodesta, mutta oli kuitenkin suurempi kuin vuonna 2018.
...
Perusmuotoisten huumausainerikosten määrä kasvoi noin 36 prosenttia, mikä johtui osittain vuonna 2019 paljastuneesta Silkkitie -kokonaisuudesta, mutta myös valvonnan ja tutkinnan tehokkuudesta. Rikoshyötyä saatiin takaisin edellisvuotta vähemmän, mutta kuitenkin selvästi enemmän kuin vuonna 2018.

Ilmeisesti budjetti menee siihen, että pätevöitetään rivipoliiseja seuraamaan omaa kaupunkia koskevia ketjuja Tor-kauppapaikoilla, jolloin pelkästä istuskelusta saisi palkkaa:
Tietoverkkoavusteinen huumausainekauppa on kasvanut edelleen, vaikka viranomaisten kyky torjua ja tunnistaa sitä onkin parantunut. Tietoverkkojen avulla tapahtuvan huumausainekaupan ja muiden laittomien aineiden ja esineiden kaupan torjuntaa on alettu kehittää syksyllä 2020 kaikissa poliisiyksiköissä. Tavoitteena on, että torjunta tehostuu vuoden 2021 aikana. Samalla kehitetään tietoverkoissa tapahtuvaa tiedonhankintaa.
"Me emme ole rikollisia; kasvatamme oman roinamme, emmekä halua tukea gangstereita tai terroristeja.
Olemme vapaustaistelijoita ja luonnon rakastajia, eikä harrastuksemme vahingoita ketään.
” — Esbe

Appleseed
Viestit: 36
Liittynyt: 24.8.2017

Re: Pienet ja suuret uutiset 2021

ViestiKirjoittaja Appleseed » 30.9.2021 8:58

https://www.is.fi/kotimaa/art-2000008297588.html
Ravintolan asiakkaat söivät kannabiksella terästettyjä keksejä – 9 sai oireita
– On ollut huonovointisuutta ja huimausta, Kangas sanoo.

POLIISI epäilee, että ravintolan kiireapulaisena työskennellyt kokki olisi sujauttanut kannabista taikinan sekaan.

– Apulaiskokki on tehnyt ennakkoon piparitaikinan, jonka on epäilyksen mukaan sitten terästänyt, Kangas sanoo.

– Sinne on laitettu kannabista. Laboratoriotutkimuksissa selviää tarkemmin, onko kyse kannabisöljystä tai jostain muusta kannabistuotteesta, Kangas sanoo.
-Kujakatti

Avatar
weed420
Viestit: 1225
Liittynyt: 11.12.2010

Re: Pienet ja suuret uutiset 2021

ViestiKirjoittaja weed420 » 10.10.2021 7:54

Porilaismies selitti odottaneensa kannabiksen laillistamista – ”tarkoitus oli risteyttää parhaita kasveja”

Syyttäjän laskelman mukaan kasvamassa olleiden 113 kannabiskasvin tuottoarvio oli 2 860 grammaa marihuanaan (25 grammaa per kasvi).

- Vastaajan mukaan syyttäjän laskelma on täysin pielessä. Hänen kasveistaan ”varsinaisia kannabiskasveja” oli 12 kappaletta, versoja oli 21 ja loput olivat taimia. Asunnossa oli vähänlaisesti tilaa, joten vain osa taimista olisi koskaan kehittynyt kunnon kasviksi.

Taimien sukupuoli ei ollut myöskään tiedossa. Sukupuolta ei voi ennakoida. Satoa voidaan saada vain naaraskasveista.

Takavarikoiduista 185 grammasta vastaaja totesi, että siitä oli osa siemeniä. Siemenet nostavat kasvimassan painoa.

= Pyrkimys ratkaiseva
Satakunnan käräjäoikeus tyrmäsi kotikasvattajan puheet ja tuomitsi hänet törkeästä huumausainerikoksesta.
~ valaistunut jo syntyessään tai ennen syntymää ~ • real life laiskiainen •° rikas vaikka varaton °

Charly
Viestit: 2102
Liittynyt: 27.6.2005

Re: Pienet ja suuret uutiset 2021

ViestiKirjoittaja Charly » 12.10.2021 9:27

Vakavasti sairas Hanna, 29, on käyttänyt yli 20 000 euroa lääkekannabikseen – nyt reseptiä ei saa mistään: "Miten helvetissä voisin elää ilman helpotusta?"


https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/vak ... #gs.cyxadr

Nii siellä Oxycodonia kyllä ja muita opiaatteja on kaiken muun lisäksi kyllä mihin ihmisiä kuolee mut kannabista ei kyl natsaa... :eiei:
"Ensiks mä olin et ei vittu, mut sit mä olinkin, et ei saatana." -JV

https://www.youtube.com/watch?v=QjCZOGw ... urocrackTV

Avatar
rxsted
Viestit: 1121
Liittynyt: 12.2.2019

Re: Pienet ja suuret uutiset 2021

ViestiKirjoittaja rxsted » 12.10.2021 12:27

Tästä syystä lääkärit ovat haluttomia määräämään lääkekannabista – "Siinä äkkiä leimautuu puoskariksi" (MTV Uutiset)

MTV:n Uutisaamussa keskusteltiin tänään lääkekannabiksesta. Tutkija Markus Storvikin mukaan lääkärit ovat haluttomia määräämään potilailleen kannabisjohdannaisia, vaikka niiden hyödyistä tietylle ryhmälle on olemassa näyttöä. Osa pelkää "mainehaittaa".

Lääkekannabiksen määrääminen tuli Suomessa mahdolliseksi vuonna 2008. Tutkimustietoa kannabioidien tehosta on kuitenkin vielä varsin vähän.

– Varsinkin MS-tautiin ja joissakin tapauksissa selkäydinvammoista johtuviin kiputiloihin lääkekannabis tuntuu joissakin tapauksissa vaikuttavan.

– Näyttö on varovaisen positiivista, mutta on suuri epävarmuus, että kenelle ja missä tilanteessa se vaikuttaa, Itä-Suomen yliopiston lehtori Storvik selittää tutkimustuloksia.

Parasta näyttöä lääkekannabiksen hyödyistä on saatu MS-tautia sairastavilla potilailla, joilla on lihasjäykkyyttä ja -kipua. Storvik kertoo, että tästä huolimatta useimmat lääkärit ovat haluttomia määräämään kannabispohjaisia valmisteita.

[...] Storvik arvioi lääkäreiden haluttomuuden johtuvan ainakin osittain Valviran, Fimean ja Kelan kannanotoista, joissa on korostettu sitä, että kannabiksesta aiheutuu myöskin haittoja.

Storvikista niissä on vähätelty hyötyjä, joita jotkut potilaat voivat valmisteista saada.

Vähän on viimevuotisen maskiselvityksen tapaista virhetulkintaa, että jos jostakin asiasta ei ole laadukasta näyttöä, se on näyttö sen puolesta, että asia ei voi toimia. Tämä tulkinta ei niinkään ole lääkärien ongelma, vaan sitä tuntuu tapahtuvan virkamiestasolla, Storvik arvioi.

Storvik ihmettelee varsinkin Valviran tiukkoja tulkintoja. Hän nostaa esiin tanskalaisen lääkekannabisseurannan, jonka mukaan lievät haitat kuten väsymys ovat kannabisvalmisteissa yleisiä, mutta vakavat haitat harvinaisia.

Nyt Suomessa käytetään vakavien kipujen lievitykseen lähinnä opiaatteja, joiden vaikutuksesta kipuun ja kivun kokemukseen on Storvikin mukaan erittäin hyvää näyttöä. Kääntöpuolena ovat niiden haitat ja korkea riippuvuusriski.

[...] Storvik selittää lääkäreiden haluttomuutta lääkekannabiksen määräämiseen myös lääkärikunnan kollektiivisella autonomialla.

– Lääkärikunta päättää keskenään, miten asiat ovat, Storvik selittää.

Tämä voi hänen mukaan johtaa myös siihen, että moni lääkäreistä jättää kannabisvalmisteen reseptin kirjoittamatta, koska pelkää "mainehaittaa".

Jos lähtee poikkeamaan "portinvartijoiden" ja ylätasolla olevien henkilöiden näkemyksistä, siinä äkkiä leimautuu puoskariksi. Tätä on nähty monissa tilanteissa, vaikka poikkeavat näkemykset perustuisivat näyttöön tai muuhun tutkimukseen. Tai ne olisivat itse asiassa täysin linjassa saksalaisten, tanskalaisten tai ruotsalaisten käytäntöjen kanssa.

Huhhuh, tämä pudotteli totuuspommeja ihan suoraan.
"Me emme ole rikollisia; kasvatamme oman roinamme, emmekä halua tukea gangstereita tai terroristeja.
Olemme vapaustaistelijoita ja luonnon rakastajia, eikä harrastuksemme vahingoita ketään.
” — Esbe

Drontti
Viestit: 45
Liittynyt: 8.9.2020

Re: Pienet ja suuret uutiset 2021

ViestiKirjoittaja Drontti » 14.10.2021 17:08

Ehkä Nallen kannanotto toimii jonkinlaisena avauksena.

https://www.is.fi/kotimaa/art-2000008331582.html

Avatar
weed420
Viestit: 1225
Liittynyt: 11.12.2010

Re: Pienet ja suuret uutiset 2021

ViestiKirjoittaja weed420 » 16.10.2021 17:50

Keuhkosyöpää sairastaneen iäkkään naisen kasvain pieneni ilman hoitoa – Nainen paljasti lääkinneensä itseään kannabisöljyllä, ja nyt tutkijat haluavat tutkia sen potentiaalia tarkemmin

BMJ Case Reports -tiedelehdessä julkaistussa tapauskertomuksessa kuvaillaan, kuinka 80-vuotiaan päivittäin kannabidiolia käyttäneen brittinaisen keuhkokasvain pieneni ilman perinteisiä syövänhoitomenetelmiä.

Tutkijoiden mukaan kannabidiolin potentiaalia syövän hoidossa pitäisi havainnon myötä tutkia tarkemmin. Kannabidioli kuuluu kannabinoideihin, eli yhdisteisiin, jotka kiinnittyvät ihmisen sisäiseen endokannabinoidijärjestelmään. Elimistö siis tuottaa kannabinoideja myös itse. Kannabinoidien tiedetään vaikuttavan moniin elimistön moniin prosesseihin, kuten hermoston toimintaan, tunnetilaan, aineenvaihduntaan, uneen ja immuunijärjestelmään.

Kannabinoidien on havaittu vaikuttavan myös soluviestintään, syöpäsolut mukaan lukien. Siksi kannabinoidien tehoa syövän hoidossa on tutkittu pitkään, mutta toistaiseksi vaihtelevin tuloksin, tutkimustiedotteessa kerrotaan.
~ valaistunut jo syntyessään tai ennen syntymää ~ • real life laiskiainen •° rikas vaikka varaton °

DoctorDon
Viestit: 7
Liittynyt: 24.9.2021

Re: Pienet ja suuret uutiset 2021

ViestiKirjoittaja DoctorDon » 22.10.2021 15:02

https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000008352649.html

”LUXEMBURGILAISET saavat jatkossa kasvattaa kannabista laillisesti omaan käyttöön, kertoo uutissivusto Euractiv. Maan hallitus päätti asiasta perjantaina.

Linjaus sisältyi vuoden 2018 hallitussopimukseen. Luxemburgia hallitsee koalitio, jossa ovat mukana liberaalit, sosiaalidemokraatit ja vihreät.

EURACTIV kertoo, että aikuiset luxemburgilaiset saavat nyt kasvattaa kannabiskasveja kotonaan. Enimmäismäärä on neljä kasvia kotitaloutta kohti, ja kannabiksen tulee päätyä omaan käyttöön. Kasvien siemeniä saa joko ostaa Luxemburgista tai tuoda ulkomailta.

Kannabiksen julkinen käyttö, kuljettaminen tai myynti pysyy kuitenkin laittomana. Pienten määrien osalta rangaistusasteikkoa kuitenkin lievennetään.”

kivitys
Viestit: 2
Liittynyt: 12.10.2021

Re: Pienet ja suuret uutiset 2021

ViestiKirjoittaja kivitys » 25.10.2021 7:47

https://yle.fi/uutiset/3-12152870

Karkkeja, suklaata, teetä, limsaa – myytävien kannabistuotteiden lista maailmalla on pitkä, ja bisnes voisi kiinnostaa myös suomalaisyrityksiä

Charly
Viestit: 2102
Liittynyt: 27.6.2005

Re: Pienet ja suuret uutiset 2021

ViestiKirjoittaja Charly » 25.10.2021 8:56

Ehkä tämä uutinen sopis tännekin. :think:

Psykedeeliskenaario
Psykedeelit elävät uutta renessanssia. Kymmenisen vuotta sitten niistä innostuivat lääketieteilijät, nyt myös liike-elämää kiinnostaa lsd ja psilosybiinisienet. Milttonin strategia- ja muutosviestinnän johtaja Olli Sirén uskoo, että tulevaisuudessa psykedeeleistä voisi olla hyötyä myös yritysten johdossa.

https://www.hs.fi/visio/art-2000008326540.html
"Ensiks mä olin et ei vittu, mut sit mä olinkin, et ei saatana." -JV

https://www.youtube.com/watch?v=QjCZOGw ... urocrackTV


Palaa sivulle “Politiikka ja media”

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 3 vierailijaa