Pienet ja suuret uutiset 2022

Päihdepolitiikka, tiedotusvälineet, lainsäädäntö
Alueen säännöt
Politiikka ja media
Tämä alue on tarkoitettu kannabis- ja päihdepolitiikasta keskusteluun.

Alue on erittäin tiukasti moderoitu; lue ohjeet ennen kirjoittamista. Alueelle kuulumattomat keskustelut siirretään Tuhkakuppiin.
Kirjoita viestisi asialliseen ulkoasuun. Ylläpidolla on oikeus muuttaa epäasiallisen viestin sisältöä tai poistaa viesti.
Åipållåi
Viestit: 1518
Liittynyt: 20.10.2020

Re: Pienet ja suuret uutiset 2022

ViestiKirjoittaja Åipållåi » 11.6.2022 15:30

Tältä näyttää ammattimainen kannabisrikollisuus Suomessa: Monihuoneinen kompleksi toi viljelijälleen karut seuraukset

Virolaismies sai viimekuussa neljän vuoden vankeustuomion perusteltuaan pitkälle suunnitellun kannabisviljelmän hallirakennukseen Keravalla.
https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/tal ... #gs.2slifu
Hulhu kuin pullosta Cthulhu. :guru:

"My pain is constant and sharp, and I do not hope for a better world for anyone. In fact, I want my pain to be inflicted on others. I want no one to escape." P. B.

Usum non tollit abusus! ✌️

Avatar
Appleseed
Viestit: 54
Liittynyt: 24.8.2017

Re: Pienet ja suuret uutiset 2022

ViestiKirjoittaja Appleseed » 13.6.2022 11:31

Vasemmistoliitto vaatii kaikkien huumeiden käytön dekriminalisointia, kokoomus laillistaisi nuuskan myynnin
Vasemmistoliiton puoluekokous päätti dekriminalisoinnista lähes yksimielisesti. Kokoomuksen puoluekokouksessa vastaava esitys ei mennyt läpi.
VASEMMISTOLIITTO päätti sunnuntaina puoluekokouksessaan vaatia jatkossa kaikkien huumausaineiden käytön dekriminalisointia.

Käytännössä vaatimus tarkoittaa sitä, että huumeiden käytöstä tai pienen määrän hallussapidosta ei rangaistaisi.

Samassa yhteydessä päätettiin kannattaa myös huumeiden käyttöhuoneiden perustamisen mahdollistamista sekä psykedeelien lääkinnällisen käytön sallimista.

Aloitteen puoluekokoukselle teki Helsingin Vasemmistoliitto. Myös Vasemmistonuoret kannatti aloitetta. Päätös tehtiin lähes yksimielisesti.

Puolueen puheenjohtaja Li Andersson vaati, että suomalaiseen päihdepolitiikkaan tulisi tehdä muutoksia ripeästi.

”Poliittinen muutos edellyttää, että yhteiskuntamme vihdoin alkaa kuuntelemaan ja myös kuulemaan, mitä alan ammattilaiset ja alan tutkijat meille suosittelevat. Rangaistusten sijaan päihdehaittojen vähentämisen painopiste on siirrettävä nykyistä saavutettavampiin ja toimivampiin palveluihin. Toimenpiteitä tarvitaan jo tämän hallituskauden aikana”, Andersson totesi kokouksessa sunnuntaina pitämässään linjapuheessa.

https://www.hs.fi/politiikka/art-2000008879424.html
-Kujakatti

Charly
Viestit: 2837
Liittynyt: 27.6.2005

Re: Pienet ja suuret uutiset 2022

ViestiKirjoittaja Charly » 16.6.2022 11:22

https://www.hs.fi/kotimaa/turku/art-2000008872947.html

Suomi valmistelee huumausaine­lakiin tiukennusta, jota kritisoidaan ”irvokkaaksi”– Tuore tapaus sai tuomarinkin ymmälleen
Varsinais-Suomen käräjäoikeus joutui pohtimaan, onko niin sanottu kevytkannabis huumetta ensinkään. Vireillä on lakimuutos, jonka toivotaan selventävän asiaa. Kriitikoiden mukaan se kuitenkin tekee Suomesta huumepolitiikan takapajulan.


VARSINAIS-SUOMEN käräjäoikeus tuomitsi keskiviikkona nuoren turkulaismiehen yhteensä 12 huumausainerikoksesta. Tuomittu ei joudu kuitenkaan maksamaan edes sakkoja.

Juttukokonaisuus oli erittäin monimutkainen. Tuomiolauselmassa oikeuden puheenjohtajakin päätyi pohtimaan sitä, miten huumausaine oikeastaan pitäisi määritellä.

Parikymppinen turkulaismies oli tilannut italialaisista verkkokaupoista niin sanottua kevytkannabista. Se sisältää vain pieniä määriä päihdyttävää THC:tä ja on monissa Euroopan maissa laillista.

Useissa erissä tilatut paketit sisälsivät yhteensä 2,6 kiloa kannabiksen kukintoa. Huumausainerikoksia koskevien suositusten mukaan määrä ylittäisi törkeän rikoksen rajan ja sen pitäisi johtaa yli vuoden vankeustuomioon.

MIES KIISTI syyllistyneensä rikokseen. Hän sanoi käyttäneensä ainetta kivunlievitykseen ja musiikkivideoiden rekvisiittana.

Oikeus joutui pohtimaan, oliko kevytkannabista tarkoitus käyttää huumeena vai ei. Laajassa oikeuden taustaselvityksessä kävi ilmi, että tieteelliset tutkimuksetkin asiassa ovat ristiriitaisia. Kevytkannabista ei yleisesti pidetä päihdyttävänä, mutta suurina annoksina sillä voi olla myös päihdyttäviä vaikutuksia.

Käräjäoikeus päätyi laskemaan tuomion sen mukaan, kuinka monta ”normaalin” kannabiksen käyttöannosta miehen tilaamista aineksista saisi aikaan. Lopulta mies tuomittiin 80 päiväsakkoon. Oikeus kuitenkin katsoi, että miehen tutkintavankeudessa viettämä aika riitti kuittaamaan hänen velkansa valtiolle.

Miestä syytettiin myös kannabiksen myymisestä ja kasvattamisesta. Nämä syytteet kaatuivat. Puhelimestaan löytyneet huumekauppaviestit mies selitti sillä, että hän oli lainannut puhelintaan kavereilleen.

Miehen kotoa löytyneet kannabiskasvit eivät johtaneet tuomioon, koska oikeus ei pitänyt varmana, oliko niitä kasvatettu huumeeksi vai ei. Yli 20 000 euron hämärät käteissiirrot pankkitilille mies kuittasi palkkana kavereille tehdyistä musiikkivideoista. Osa kevytkannabistilauksistakin jäi oikeudessa selvittämättä, koska niitä oli tehty tekaistuin nimin.

NIIN SANOTUISTA kevytkannabistuotteista on taitettu peistä Suomessa useamman vuoden ajan.

Alan yrittäjät haluaisivat tuoda markkinoille päihdyttämättömiä CBD-tuotteita, mutta viranomaiset haraavat vastaan. Hampun sisältämällä CBD:llä sanotaan olevan rentouttava ja kipua lievittävä vaikutus.

Monissa Euroopan maissa on sallittua myydä esimerkiksi hampun kukintoa, jos sen THC-pitoisuus on matala. Suomessa näin ei ole. Oikeuskäytännössä on kuitenkin ollut vaihtelua.

Vähäisen THC-pitoisuuden sisältävää kannabiskukintoa poltetaan tai syödään juuri CBD:hen liitettyjen suotuisien terveysvaikutusten vuoksi.

Tullin valvontajohtaja Hannu Sinkkonen sanoo, että lainsäädäntö lähtee siitä, että pienikin määrä THC:tä tekee hampusta huumetta.

”Lainsäädäntö on selvä, mutta kyse on siitä miten sitä tulkitaan.”

Neuvotteleva virkamies Elina Kotovirta sosiaali- ja terveysministeriöstä (STM) kuitenkin myöntää, että lainsäädännön tila hampun suhteen on vähintäänkin vaikeaselkoinen. STM ja maa- ja metsätalousministeriö valmistelevatkin parhaillaan muutosta huumausainelakiin.

Hankkeen vaikeudesta kertoo, että huumausainelaki oli lausuntokierroksella jo vuosi sitten. Tuolloin hamppua käsittelevä osuus jätettiin vielä jatkovalmisteluun, vaikka muu osa laista vietiin eduskuntaan tänä keväänä.

”Tarkoituksemme on tehdä lainsäädännöstä selkeämpi, koska nykyään tuomioissa on ollut tiettyä huojuntaa.”
MYÖS tänä keväänä tehty uusi lakiesitys on kerännyt runsaasti kritiikkiä. Lausuntokierroksella sitä kutsuttiin jopa ”irvokkaaksi”.

”Meidän tarkoituksemme on tehdä lainsäädännöstä selkeämpi, koska nykyään tuomioissa on ollut tiettyä huojuntaa”, Kotovirta muotoilee.

Nykyinen laki kieltää hampun kasvattamisen huumausainetarkoitukseen. Kansainvälisten sopimusten perusteella on kuitenkin epäselvää, pitäisikö esimerkiksi hampun lehtiä laskea huumeiden raaka-aineeksi.

Uuteen lakiesitykseen on lisätty pykälä, jonka mukaan jokainen vähänkin THC:tä sisältävä kasvinosa tulkitaan huumeeksi.

Kriitikkojen mielestä tämä vie Suomen lainsäädäntöä eri suuntaan muusta Euroopasta. Kotovirta myöntää, että tämä on osittain totta.

”Osa EU-maista on sallinut pieniä pitoisuuksia, mutta osassa raja on edelleen nolla prosenttia.”

Lausuntokierroksella esimerkiksi Luomuliitto huomautti, että kaikki hamppukasvit sisältävät pieniä määriä THC:tä.

EU ON ensi vuonna nostamassa viljelyyn hyväksytyn hampun THC-rajaa 0,3 prosenttiin nykyisestä 0,2 prosentista.

Tällaista hamppua saisi Suomessakin yhä kasvattaa, mutta lopputuotteessa ei saisi olla THC:tä lainkaan. Lakiesityksessä tosin on hampun siemeniin liittyviä poikkeuksia.

Tiukka rajaus estää CBD-tuotteiden kehittelyä. Kotovirta myöntää, että Suomi ei halua avata niille markkinoita.

EU-tuomioistuin on linjannut, että CBD:tä ei saa luokitella huumeeksi. Suomi kuitenkin luokittelee sen lääkeaineeksi, joten tuotteiden maahantuonti pystytään melko tehokkaasti estämään.

Tilanne saattaa muuttua lähivuosina. Kotovirta kertoo, että EU:ssa on vireillä hakemuksia, joilla CBD:tä sisältäville tuotteille on haettu uuselintarvikelupaa. Jos tällainen tuote hyväksytään EU:ssa, se pitää sallia Suomessakin.

Tällä hetkellä CBD-öljyjä myydään joissain EU-maissa esimerkiksi ihovoiteina. Näin kierretään elintarvikesäännöksiä. Kuluttajat sekoittavat öljyä juomiin tai sähkötupakkanesteeseen.


Että semmosta... :lol:
"The joy of killing! the joy of seeing killing done - these are traits of the human race at large."
-Mark Twain

rxsted
Viestit: 1439
Liittynyt: 12.2.2019

Re: Pienet ja suuret uutiset 2022

ViestiKirjoittaja rxsted » 30.6.2022 15:22

Veronika Honkasalo jätti ministereille kirjallisen kysymyksen lääkekannabisasiaa koskien: https://vasemmisto.fi/veronika-honkasal ... itseville/

Kansanedustaja Veronika Honkasalo (vas) jätti tänään ministerille kirjallisen kysymyksen koskien lääkekannabisreseptien määräämistä.

– Lääkekannabis on monelle sitä tarvitsevalle potilaalle elintärkeä toimintakyvyn ylläpitäjä ja kivun lievittäjä. Lääkärien määräämien reseptien määrä on viranomaisten tiukan linjan takia kuitenkin viime vuosina romahtanut, eikä moni hoitoa tarvitseva sitä saa, Honkasalo sanoo.

Lääkekannabista on Suomessa määrätty poikkeustapauksissa muun muassa MS-taudin, Parkinsonin taudin, vaikeaan reuman, selkäydinvammojen, fibromyalgian, hermostollisen ja kroonisen kivun hoitoon. Lääkekannabista on ollut mahdollista saada Suomessa reseptillä vuodesta 2008.

– Lääkekannabista käytetään yleensä viimeisenä hoitokeinona, kun mikään muu hoitomuoto ei ole auttanut. Lääkekannabiksen myönteisistä vaikutuksista on paljon tutkimusnäyttöä maailmalta ja yhä useammat maat ovat lääkekannabiksen laillistaneet. Suomessa sen sijaan ei ole enää määrätty reseptejä potilaille, joille lääkekannabishoidon tarve on aiemmin määritelty välttämättömäksi. Näiden ihmisten tilanne on toivoton, Honkasalo sanoo.

– Lääkekannabisreseptien määrääminen on Suomessa tarkoin säänneltyä ja valvottua, kuten lääkkeiden määräämisen tuleekin olla. Nyt reseptien saaminen on kuitenkin tehty mahdottomaksi.

- On jo ihan kaupunkilaisjärjen vastaista, että vaikka lääkitys olisi olemassa ja reseptejä olisi lain mukaan mahdollista määrätä, eivät potilaat saa tarvitsemaansa lääkitystä. Monilta on vuosien lääkityksen jälkeen jätetty resepti uusimatta, Honkasalo sanoo.

Syy lääkekannabisreseptien myöntämisen laskuun on varsinkin Kelan lääkäreille vuonna 2017 toimittama kirje, jossa Kela totesi muun muassa, että se toimittaa lääkäreiden tiedot Valviraan jos lääkekannabista määrätään, ja etenkin, jos joku henkilö hakee lääkekannabishoitoonsa toimeentulotukea.

– Monet lääkärit eivät enää uskalla määrätä reseptejä lupien menettämisen pelossa, vaikka tietävät potilaiden hoidon tarpeen. Näin ei voi jatkua. Viranomaisten on huolehdittava siitä, että jokainen hoitoa ja huolenpitoa tarvitseva sitä lain mukaisesti saa ja kaikilla tarvitsevilla toteutuu oikeus toimivaan lääkitykseen. Lääkekannabishoito on yksi lääkehoitomuoto muiden joukossa ja sen mahdollistaminen tulee turvata lain edellyttämällä tavalla, Honkasalo vaatii.

Honkasalo pyytää ministereitä vastaamaan näihin kysymyksiin:
Miten varmistetaan, että lääkekannabisreseptejä määräävät lääkärit saavat toimia ammattitaitonsa pohjalta, potilaan hoidon tarpeen arvioiden ja että jokainen Suomessa hoitoa ja huolenpitoa tarvitseva sitä lain mukaisesti saa, jolloin kaikilla tarvitsevilla toteutuisi oikeus toimivaan lääkitykseen?

Kuinka aiotaan varmistaa jatkossa, että myös toimeentulotukea saavilla henkilöillä on mahdollisuus oireita helpottavaan ja viimesijaisena käytettävään lääkekannabishoitoon?
“That’s what plant breeders do — we grow 100,000 plants, keep 100 of them, and trash all the rest. I love to kill. I’m getting rid of everything that’s imperfect.”
David "Skunkman" Watson (2004)

Kotsmo
Viestit: 84
Liittynyt: 27.3.2017

Re: Pienet ja suuret uutiset 2022

ViestiKirjoittaja Kotsmo » 9.7.2022 20:29

Kasvaako Töölönlahdella kannabista?
Kesä on hellinyt helsinkiläisiä. Kukat kukkivat pientareilla ja kukkapenkeissä. Eräs näistä kukkivista kasveista näyttää kannabiskasvilta. Kasvattaako joku Töölönlahdella kannabista?

Pilvi, budi, heinä tai kukka. Näillä nimillä kulkee hamppu eli cannabis sativa. Hamppukasvien heimoon kuuluu useita eri lajikkeita, joista osaa käytetään öljyn tai raaka-aineiden valmistukseen tai vaikkapa eläinten ravinnoksi. Jotkin lajikkeet sisältävät enemmän kannabinoidia. Näistä lajikkeista jalostetaan huumausainetta. Hamppukasvien kasvatus on laillista, mutta ne eivät saa sisältää THC-yhdistettä.

Huumausainelaki kieltää oopiumunikon, hampun ja meskaliinia sisältävien kaktuskasvien viljelyn käytettäväksi huumausaineena taikka huumausaineen valmistuksessa tai tuotannossa. Kokonaan kiellettyä on kat-kasvien, psilosybe-sienien sekä kokapensaiden viljely.

Kannabista kaupungissa?

Aika ajoin siellä täällä kasvaa kannabiskasveja. Siemeniä voi ostaa helposti netistä tai vaikkapa hyvin varustelluilta jälleenmyyjiltä. Ulkomailta tilattaessa siemenet saattavat jäädä tulliin, mikäli on aihetta epäillä, että siemenet on hankittu huumausaineiden valmistusta varten.

Kannabiksesta ja sen kasvatuksesta käydään kiivasta poliittista keskustelua. Osa puolueista on laillistamisen tai rangaistavuuden poistamisen puolella ja osa taas ei. Myös kansalaisten mielipiteet kannabiksesta ja sen käytöstä vaihtelevat laidasta laitaan.

Suomessa lakivaliokunta ehdotti 28.4.2022 eduskunnalle kansalaisaloitteen KAA 5/2020 hylkäämistä. Kansalaisaloitteella tavoiteltiin kannabiksen käytön rangaistavuuden poistamista.

Kuinka toimia?

Rikoskomisario Jari Nikonen Helsingin poliisin huumerikostutkinnasta selvittää, että kansalaisten tulee soittaa hätänumeroon ja kertoa huomaamastaan kannabiskasvista. Poliisi käy tarkastamassa, minkälaisesta kasvista on kyse.

–Luonnossa on yleistä, että kannabiskasveja leviää myös lintujen mukana. Helsingin lähialueilla viljellään esimerkiksi kuituhamppua. THC:tä sisältävät kannabiskasvit ovat niitä, jotka etenevät rikostutkintaan, kertoo Nikonen.

Kannabiskasvin viljely ei siis ole laitonta?

–Laittomia ovat vain THC:tä eli tetrahydrokannabinolia sisältävät kasvit. Kasvinäytteet tutkitaan rikoslaboratoriossa ja selvitetään, onko kyseessä huumausainerikos vai ei.

Nikonen kertookin, että näin kesäisin kannabiskasveja saattaa pulpahdella pientareilla ja istutuksissa. Kasvit levittävät siemeniään luontaisin keinoin ja Suomen kesä tarjoaa mainiot kasvumahdollisuudet.

–Huumausaineiksi kasvatettavia kasveja viljellään myös ulkona. On siis tärkeää, että poliisi pääsee selvittämään, onko kyse rikoksesta vai ei.
https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/0ce8 ... d4e775a594


Muistahan sinäkin hampuusi siellä näyttöpäätteen toisella puolella hoitaa kansallisvelvollisuutesi ja vaivata virkavaltaa välittömästi törmätessäsi vaaralliseen huumeganjaan kesken luontoretkesi! :laugh:

Sam 1
2 tähteä
2 tähteä
Viestit: 5111
Liittynyt: 26.7.2008

Re: Pienet ja suuret uutiset 2022

ViestiKirjoittaja Sam 1 » 11.7.2022 15:32

Perussuomalaisten Packalén: kannabis Alkoihin

Suomi-areenan väittely huumeista jäi samanmieliseksi, mutta ”hyysäyksen” vastustajaksi nimetty Packalén yllätti kannabiskannallaan.

Suomi-areenan huumeväittelyä syytettiin etukäteen samanmielisten keskusteluksi.
Perussuomalaisten Packalén mahdollistaisi kannabiksen myynnin Alkossa.
THL suosittaa huumeidenkäytön rangaistavuudesta luopumista – Suomi-areenan väittelyssä ei kuultu tällaisia kantoja.
Porin Suomi-areenassa järjestettiin maanantaina väittely, jonka otsikkona oli ”Suomi hyysää huumeidenkäyttäjiä”.

Väittelyn vetäjänä oli MTV:n toimittaja Pauliina Ainasoja. Väittelijöinä olivat perussuomalaisten kansanedustaja Tom Packalén ja Irti Huumeista ry:n toiminnanjohtaja Mirka Vainikka.

Perussuomalaisten Packalén yllätti: hänen mielestään pitäisi mahdollistaa kannabiksen myynti Alkossa.

Väittelyn lähtökohtia kritisoitiin etukäteen Twitterissä. Helsingin vihreiden varapuheenjohtaja Coel Thomas syytti keskustelun lähtökohtaa yksipuoliseksi, koska paikalla olivat vain ”kannabiksen kieltolain puolustajat”.
– Onko tämä mielestäsi hyvää journalismia, että otetaan kaksi täysin samanmielistä ihmistä puhumaan jostain asiasta ja kutsutaan sitä väittelyksi? Thomas kysyi Twitterissä.

Thomas sai Suomi-areenan viralliselta tililtä yleisluontoisen vastauksen.

– Väittelyihin valikoitui joukko suomalaisia elämän eri osa-alueilta, ja tässä kyseisessä väittelyssä tuodaan esiin näkökulmia Suomi hyysää huumeidenkäyttäjiä -otsikon alla.

Kannabis Alkoihin?

Väittelyn raflaava otsikko ”Suomi hyysää huumeidenkäyttäjiä” ei juurikaan vastannut sen sisältöä. Irti Huumeista ry:n Vainikka oli etukäteen määritelty ”ei”-puolen edustajaksi ja perussuomalaisten Packalén puolestaan ”kyllä”-puolen väittelijäksi.

Packalén ei kuitenkaan kokenut väitettä ”Suomi hyysää huumeidenkäyttäjiä” omakseen.

– No jaa, en mä nyt ehkä ole sillä puolella. Ei niitä niin hirveästi hyysätä, Packalén toppuutteli.

Yllättäen väittelyn radikaalein huumepoliittinen kannanotto kuultiin Packalénilta. Hänen mielestään Suomessa pitäisi voida tuottaa huumeita myyntiin ja myydä niitä Alkossa.

Packalénin mielestä tulisi eriyttää laillisesti ja laittomasti ostettu kannabis.

– Se kannabis on laillista, mikä on ostettu oikean kanavan kautta.

– Nyt tuetaan järjestäytynyttä rikollisuutta, Packalén sanoi.

Packalén uskoo, että kannabis tullaan joka tapauksessa laillistamaan tulevaisuudessa.

– Huumeita on niin paljon markkinoilla. Viranomaiset ei pysty millään sitä tyrehdyttämään tai estämään, Packalén sanoi.

Dekriminalisaation käsitteestä tuntui olevan epäselvyyttä, mutta selvemmäksi jäi Irti Huumeista ry:n Vainikan kanta huumelainsäädännön muuttamiseen.
– Pitäisin nykyisen lainsäädännön, Vainikka sanoi.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos suositti keväällä kaikkien huumeiden käytön dekriminalisointia, eli käytön rangaistavuudesta luopumista.

Väittely vai paneelikeskustelu?

Väittely jäi sopuisaksi. Sekä Packalén että Vainikka olivat sitä mieltä, että huumeiden käyttöhuoneet ovat kannatettavia, mutta ainoastaan tietyissä paikoissa.

– Suomessa on muutama paikka, missä näitä tarvittaisiin. Kyseessä ei ole mikään viihtyisä paikka, vaan korvaisi esimerkiksi sen yleisen vessan, Packalén sanoi.

Yksittäiskysymyksissä oli erimielisyyttä. Vainikka ei tuomitsisi korvaushoitolääkkeitä, Packalénin mielestä ne ”tuomitsevat narkkarit ikuiseen kadotukseen”.

Tilaisuutta oli mainostettu uuden tyyppisenä ”väittelynä” erotuksena perinteisistä paneelikeskusteluista. Käytännössä selvää puolesta-vastaan -väittelyä ei syntynyt.

Iltalehti kysyi Suomi-areenan vastaavalta tuottajalta MTV:n Johanna Tonttilalta väittely-konseptin onnistumisesta.

– Mehän ollaan kaikki väittelyiden otsikot haettu teräviksi ja sellaisiksi, että ne edistäisivät väittelymäistä keskustelua, ettei mentäisi siihen perinteiseen paneelikeskusteluun, Tonttila arvioi väittelyn otsikkoa.

Oliko otsikko harhaanjohtava, kun kyllä-puolen väittelijä ei kokenut otsikkoa omakseen?

– Tässä on ehkä kaikkien väittelyiden osalta se tilanne, että harvoin löytää väittelijää, joka on ihan mustavalkoisesti vain jotain mieltä, Tonttila sanoo.


https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/c ... 350ca6a37e
- G C L -

Charly
Viestit: 2837
Liittynyt: 27.6.2005

Re: Pienet ja suuret uutiset 2022

ViestiKirjoittaja Charly » 13.7.2022 7:26

https://www.hs.fi/paivanlehti/13072022/ ... 27403.html

Päivän lehti 13.7.2022|Sähkö
Ensi talvena sähköstä voi tulla todellinen pula ja hinnat voivat olla hurjissa korkeuksissa – kuluttajalla on nyt vain vähän keinoja varautua
Sähköalan ammattilaisetkin ovat valinneet erilaisia strategioita kriisiin varautumisessa. Energiaviraston johtaja kiinnitti sähkön hintansa määräaikaisella sopimuksella viime syksynä, Energiateollisuuden johtaja luottaa yhä pörssisähköön.


VIIME talven sähkökriisi oli lastenleikkiä verrattuna siihen, mitä ensi talven energiamarkkinoilla voi olla luvassa.

Vaikka viime talvelta tuli joillekin kuluttajille hurjia sähkölaskuja ja sähkön pörssihinta nousi useiksi päiviksi ennätyshintoihin, ensi talvena ongelmat voivat olla aivan toista mittaluokkaa.

Keski-Euroopassa on todennäköisesti ankara pula maakaasusta ja sitä myöten myös sähköstä.

Samaan aikaan pulaa sähköstä voi olla myös Suomessa. Aiemmin käytössä ollut 1 400 megawatin sähkön siirtoyhteys Venäjältä on talouspakotteiden vuoksi pois käytöstä.

Pitkään odotettu Olkiluodon ydinvoimalan 1  600 megawatin tehoinen kolmosyksikkökään ei ole välttämättä talvella vielä käytössä.

VIIME talven huippuhinnat johtuivat suurelta osin maakaasun hinnan noususta Euroopassa. Silloin maakaasua kuitenkin vielä oli.

On mahdollista, että kaasuvirta kaasuputki Nordstreamissa katkeaa lopullisesti jo ensi viikolla.

Vaikka nesteytettyä maakaasua haalitaan nyt Eurooppaan mistä suinkin saadaan, se ei millään riitä korvaamaan massiivista Venäjän-tuontia kokonaan. Kaasun hinta on noin seitsenkertaistunut vain vuodessa.

SUOMESSA maakaasun merkitys energiantuotannossa on suoraan vähäinen, mutta Euroopan pula nostaa sähkönhintaa suoraan myös meillä.

Sähkön ensi talven futuurihinnat ovat olleet tasaisessa nousussa koko vuoden ja käyrät suorastaan ampaisivat ylöspäin kesäkuussa, kun Gazpromin kerrottiin rajoittaneen kaasuvirtaa Eurooppaan.

Viime perjantaina tämän vuoden viimeisen ja ensi vuoden ensimmäisen neljänneksen futuurihinnat Pohjoismaissa olivat jo yli 190 euroa megawattitunnilta.

Kilowattitunnin verottomana hintana se tarkoittaa yli 19 senttiä. Hintoihin liittyvä epävarmuus on kuitenkin valtavaa. Jopa viime viikkoina, keskellä kesää, sähkö on maksanut pörssissä ajoittain yli 50 senttiä kilowattitunnilta. Sellaista ei ole nähty milloinkaan aikaisemmin.

FUTUURIHINTOJEN nousu heijastuu suoraan sähköyhtiöiden tarjoushintoihin, koska sähköä myyvät yhtiöt joutuvat suojaamaan oman sähkönhankintansa futuurimarkkinoilla.

Tarjoushinnat ovat nousseet viime viikkoina nopeasti. Energiaviraston keräämien kaksivuotisten sopimustarjousten keskihinta oli heinäkuun alussa kerrostaloasujalle jo yli 20 senttiä kilowattitunnilta ja sähköllä lämmittävälle omakotiasujallekin lähes 19 senttiä kilowattitunnilta.

Hinnat ovat ehtineet nousta jo tästäkin. Alle 20 sentin hinnalla sähköä saa enää harvasta yhtiöstä. Vertailua kannattaa tehdä, koska hintaerot ovat nyt myös suuria.

Keskimäärin hinnat ovat kolmin–nelinkertaistuneet viime vuodesta. Vuodenvaihteeseen verrattuna hinnat ovat noin kaksinkertaisia.

SUOMEN ja Pohjoismaiden hinnat ovat silti edelleen maltillisia verrattuna Keski-Eurooppaan. Talven sähköfutuurit maksoivat viime viikolla Saksassa yli 40 senttiä kilowattitunnilta ja Ranskassa jopa 90 senttiä.

Ranskan hintojen taustalla on maakaasukriisin lisäksi ydinvoimaloista löytyneet korroosio-ongelmat.

Suomessakin edessä voi olla pahimmillaan vakavia ongelmia. Sähköjärjestelmän toiminnasta vastaavan Fingridin toimitusjohtaja Jukka Ruusunen arvioi kesäkuussa Helsingin Sanomissa, että alkutalvella sähkömarkkinoilla voidaan joutua turvautumaan poikkeustoimiin sähkön saannin turvaamiseksi.

Lue lisää: Olkiluoto 3 myöhästyy, ensi talvena voi tulla pulaa sähköstä

Tilanne voisi syntyä, jos alkutalvesta Suomessa nähtäisiin poikkeuksellisen kylmä talvipäivä, jolloin tuulivoiman tuotanto romahtaa eikä Olkiluoto 3 tuota sähköä lainkaan.

Jos kulutus hetkellisesti nousee yli 15 000 megawatin, muista Pohjoismaista ja Baltiasta tulevien siirtoyhteyksien ja varavoimaloiden kapasiteetti ei riitä turvaamaan sähkön saatavuutta. Silloin sähkönjakelua voidaan joutua jopa rajoittamaan.

Se tarkoittaisi alueittain kiertäviä, hallitusti ohjattuja sähkökatkoja.

FINGRIDISSÄ sähköjärjestelmän toiminnasta vastaavan johtajan Tuomas Rauhalan mukaan tällaiseen tilanteeseen joutuminen on kuitenkin hyvin epätodennäköistä.

”Käytännössä sähkön hinnan nousu johtaa kulutuksen vähenemiseen. Teollisuudessa tuotantoa todennäköisesti siirretään kalleimmilta tunneilta, mikä pienentää kulutusta tehokkaasti”, Rauhala sanoo.

Esimerkiksi metsä- ja terästeollisuudessa on hyvin paljon sähköä kuluttavia prosesseja, joita voidaan keskeyttää tai siirtää hintojen mukaan. Näin yhtiöt itse asiassa toimivat normaalioloissakin koko ajan.

ÄÄRIMMÄINEN niukkuus sähköstä tarkoittaisi kuitenkin hintojen rajua nousua. Spot-sähkömarkkinoilla, joihin esimerkiksi kuluttajien pörssisähkösopimusten hinta perustuu, hinnoilla ei ole periaatteessa ylärajaa.

”Tekninen yläraja on tällä hetkellä 4 000 euroa megawattitunnilta [eli neljä euroa kilowattitunnilta], mutta jos sitä lähestytään, raja nousee automaattisesti korkeammalle”, Energiaviraston markkinoista vastaava johtaja Antti Paananen sanoo.

MITÄ paljon sähköä kuluttavan, erityisesti sähkölämmittäjän kannattaisi nyt tehdä, jos sähkön hintaa ei ole kiinnittänyt jo aiemmin määräaikaisella sopimuksella?

Asiantuntijoiden mukaan keinot ovat nyt vähissä. Sähkön kulutusta pienentävän ilmalämpöpumpun asennuksia ei esimerkiksi talveksi enää saa. Myös vaikkapa talon lisäeristyksen tai muiden energiaremonttien tekijöitä voi olla vaikea löytää tähän hätään.

Myöskään öljy- tai maakaasulämmittäjä ei ehdi saada uutta lämmitysjärjestelmää käyttöön ennen talvea. Niin maalämpöjärjestelmien kuin ilma-vesilämpöpumppujen toimitusjonot ovat pitkiä.

Lue lisää: Ukrainan sota nostaa roimasti energian hintaa, ja siksi energia­remontti on nyt erityisen järkevä – tässä tärpit remonttia suunnittelevalle

SÄHKÖN hinnan voi yhä sitoa määräaikaisella sopimuksella, vaikka se on nyt varsin kallis vaihtoehto. Suuren epävarmuuden vuoksi se voi silti olla kannattava ja joka tapauksessa mielenrauhaa tuova vaihtoehto.

Joidenkin sähköyhtiöiden sopimukseen voi ostaa pienellä lisähinnalla vaihtoturvan, eli sopimuksen voi vaihtaa halvempaan, jos hinnat laskevat.

ASIANTUNTIJAT uskovat energiakriisin olevan joka tapauksessa väliaikainen. Eurooppa pystynee ennen pitkää sopeutumaan uuteen todellisuuteen.

Nesteytetyn maakaasun lng:n tuontia pyritään kasvattamaan nopeasti. Samaan aikaan tuuli- ja aurinkovoiman tuotanto kasvaa ja energian varastointitekniikoita kehitetään valtavalla vauhdilla.

Markkinat siis toimivat tavallaan juuri niin kuin pitääkin. Energian hinnannousu luo kannustimet investoinneille ja uuden teknologian kehittämiselle.

Venäjän hyökkäys Ukrainaan ja siitä seurannut šokki kiihdyttävät Euroopan energiamurrosta, vaikka lyhyellä tähtäimellä esimerkiksi kivihiilen ja turpeen polttaminen ja päästöt kasvavat.

SUOMESSAKIN tuulivoimaa rakennetaan lähivuosina tuhansia megawatteja lisää joka vuosi. Se laskee sähkön keskihintaa mutta kasvattaa myös sähkön hintavaihtelua rajusti. Jo nyt tuuliolot vaikuttavat hintaan voimakkaasti.

Jos sähköä ostaa pörssihinnalla ja pystyy ajastamaan sähkön käyttöä, sähköä voi saada edullisesti jopa nykyoloissa.

”Viime kuukausinakin sähkö on ollut aamuyön tunteina usein ilmaista, vaikka päivällä hinnat ovat olleet korkeita. Jokaisen kannattaa miettiä, pystyykö kulutusta siirtämään näihin edullisiin tunteihin”, Energiateollisuuden johtaja Pekka Salomaa sanoo.

SALOMAAN mukaan jokaisen kannattaa pohtia jo ennen talvea myös omaa energiankäyttöään.

”Onko joidenkin huoneiden tai tilojen lämpötilaa mahdollista alentaa? Jos on mahdollisuus lämmittää varaavalla takalla, puuvarasto kannattaa täyttää hyvissä ajoin. Hinnat voivat nousta”, hän sanoo.

Myös käyttöveden lämmitys syö yllättävän paljon sähköä, ja siihen voi vaikuttaa paljon lyhentämällä suihkuja ja muuta veden lotrausta.

Jos ostaa pörssisähköä, saatavilla on sovelluksia, joilla esimerkiksi vesivaraajan lämmityksen voi ajastaa automaattisesti edullisimmille tunneille, samoin vaikkapa sähköauton latauksen.

Miten asiantuntijat itse toimivat?

SÄHKÖLLÄ taloaan lämmittävä Salomaa luottaa pörssisähköön.

”Tähän mennessä se on ollut yhä kannattava vaihtoehto, erityisesti koska olen pystynyt lataamaan sähköauton edullisilla tunneilla ilmaiseksi. Uskon yhä, että Olkiluoto kolmonen saadaan joulukuussa käyttöön”, hän sanoo.

Pörssihinnalla sähköä ostavan kannattaa kuitenkin varautua talven huippuhintoihin säästämällä. Tilanne on niin arvaamaton, että lämmityslasku voi pahimmillaan kasvaa jopa moninkertaiseksi tämän hetken futuurihintoihin verrattuna.

ENERGIAVIRASTON Paananen lämmittää taloaan myös sähköllä. Hän otti viime syksynä määräaikaisen sähkösopimuksen siinä vaiheessa, kun pörssihinnat alkoivat voimakkaasti kallistua.

”Sen sai silloin vielä edulliseen hintaan. Siitä hinnat ovat jo noin kolminkertaistuneet”, hän sanoo.

Shhhhiiiiieeett...ei se hyvälle vaikuta :foil: :x
"The joy of killing! the joy of seeing killing done - these are traits of the human race at large."
-Mark Twain

Charly
Viestit: 2837
Liittynyt: 27.6.2005

Re: Pienet ja suuret uutiset 2022

ViestiKirjoittaja Charly » 26.7.2022 9:08

https://thefreshtoast.com/news/study-we ... -to-lungs/

Study: Weed Vapes Send A Toxic Gas To Lungs

A new study conducted on weed vapes suggests they’re inherently harmful to our bodies.
A new study shows further evidence of the harms of vaping.

Conducted by researchers from Portland State University and published in the journal of Chemical Research in Toxicology, the study claims that the process of heating up cannabinoid acetates creates a toxic gas called ketene that’s harmful to the lungs.

Researchers tested different cannabinoid acetates and tried to measure how much ketene was produced in a single vape puff. They measured acetates like delta-8 THC, a compound that’s currently unregulated by the FDA and that’s potent, crossing the blood-brain barrier more easily.

Researchers found that ketene is formed at lower settings of heat than anticipated and that each puff releases an amount of toxin that’s dangerous to people’s health. Ketene is supposedly so toxic to humans that it’s dangerous to even test it, thus, becoming difficult to measure its impact on the human body.

“The thing we’re most concerned about is prolonged exposure, we don’t know what that is,” said Kaelas Munger, a doctoral student and one of the authors of the study. “That’s why papers like ours are needed. Otherwise people would be exposed to this really toxic substance and it’s really impossible to look for the evidence.”

RELATED: Is Your Vaping Device Leaching Heavy Metals Into Your Lungs?

Ketene was previously linked to EVALI disease, a condition that led to nearly 3,000 hospitalizations and deaths in 2019. The condition was ultimately linked to Vitamin E acetate, which caused an uproar in the industry and led to the banning of several vape products and ongoing conversations regarding the risks of these items, especially since they’re used by a young demographic.

More and more evidence and controversies continue to show vapes in a bad light. While some will continue to use these products for their convenience and comfortability, many will think twice before purchasing a vape, considering flower or edibles instead.
"The joy of killing! the joy of seeing killing done - these are traits of the human race at large."
-Mark Twain

Sam 1
2 tähteä
2 tähteä
Viestit: 5111
Liittynyt: 26.7.2008

Re: Pienet ja suuret uutiset 2022

ViestiKirjoittaja Sam 1 » 30.7.2022 11:35

Huumekeskustelu käy kuumana Belgiassa: Brysselin pormestari vaatii viihdekannabiksen laillistamista

Pormestarin mukaan huumausaineen dekriminalisointi johtaisi huumekauppaan liittyvän rikollisuuden merkittävään vähenemiseen.


Brysselin pormestari Philippe Close on ryhtynyt vaatimaan voimakkaasti kannabiksen laillistamista Belgiassa. Hänen mukaansa kannabiksen tapaisen miedon huumausaineen dekriminalisointi johtaisi huumekauppaan liittyvän rikollisuuden merkittävään vähenemiseen.

Yksinomaan Brysselissä tapahtui tänä vuonna heinäkuun puoleen väliin mennessä kaksikymmentäkaksi huumekauppaan liittyvää ampumavälikohtausta ja viranomaisten mukaan nimenomaan huumekauppa on yksi keskeinen katurikollisuuden syy.

– Meidän pitäisi viimeinkin kyetä keskustelemaan aiheesta rauhallisesti. Olen aivan vakuuttunut siitä, että kannabiksen laillistaminen antaisi meille mahdollisuuden keskittyä vakavamman huumerikollisuuden torjumiseen, Close vaati Belgian suurimman ranskankielisen sanomalehden Le Soirin haastattelussa.

Haastattelu liittyi Brysselissä syyskuun lopussa järjestettävään kansainväliseen konferenssiin, joka käsittelee huumeriippuvuutta, sen hoitoa ja yhteiskuntien suhtautumista huumerikollisuuteen.

Closen tapaan yhä useammat belgialaiset poliitikot ja virkamiehet ovat ryhtyneet ajattelemaan, että mietojen huumeiden laittomuudesta on enemmän haittaa kuin hyötyä ja tosiasiassa kannabiksen kriminalisoinnin ylläpitämisestä seuraa vain lisää ja vakavampaa rikollisuutta.


Kokaiini poliitikkojen huolena

Naapurimaassa Luxemburgissa on tultu jo aikaisemmin samaan johtopäätökseen ja maa laillisti kannabiksen viihdekäytön ja kotikasvatuksen viime vuonna. Closen mukaan sama voisi olla mahdollista myös Belgiassa jo vuonna 2024.

Kannabiksen laillistamista kannattavien mukaan dekriminalisoinnista seuraisi automaattisesti myös kannabiksen valmistuksen, jakelun ja myynnin siirtyminen rikollisilta laillisille yrityksille ja yhteiskunnan valvontaan. Samalla yhteiskunta pääsisi myös verottamaan kannabiskauppaa.

Belgialaisia poliitikkoja huolettaa nyt kannabista enemmän muun muassa kokaiini, jonka merkittävänä kanavana koko Euroopan markkinoille toimii Antwerpenin satamakaupunki.

Close oli poliitikoksi harvinaiseen tapaan valmis sanomaan ääneen myös sen, että kannabiksen polttelu on Belgiassa äärimmäisen yleistä. Hän kertoi tuskin tuntevansa ketään, joka ei olisi ainakin joskus polttanut sitä. Hänen mukaansa on täysin tietoista itselleen valehtelua kuvitella, että mietojen huumeiden käyttöä voitaisiin kriminalisoinnin jatkamisella ja poliisin toiminnalla jotenkin vähentää.

”Huumeriippuvuuden torjuntaan on muita paljon parempiakin keinoja.”

Brysselin katukuvassa on jo nyt kannabiskauppoja, mutta niissä myydään laillisesti vain kannabista, jossa on tällä hetkellä voimassa olevien lakien mukaan alle 0,2 prosenttia päihdyttäviä THC-yhdisteitä. Tuotteita ei siis markkinoida huumausaineina vaan niiden sisältämien CBD-yhdisteiden väitettyjen terveysvaikutusten johdosta. CBD:n kerrotaan muun muassa parantavan unen laatua ja lievittävän stressiä.

Luxemburg vapautti viihdekäytön

Luxemburg sääti kannabiksen laillistamisesta lain viime vuonna. Sen mukaan yli 18-vuotiaat voivat kasvattaa omaan käyttöönsä korkeintaan neljä kannabiskasvia. Myös kauppa THC:ta sisältävillä siemenillä on uuden lain mukaan laillista.

Luxemburgin oikeusministeri Sam Tanson perusteli lakia sen säätämisen yhteydessä sillä, että näin kannabiskauppa saadaan pois rikollisilta.

Vaikka Alankomaat on pitkään tunnettu vapaamielisestä huumepolitiikastaan, todellisuudessa kannabiksen käyttö ja myynti on edelleen Hollannissa säädellympää kuin kuvitellaan. Kysymys ei todellisuudessa ole kannabiksen laillistamisesta vaan sen käytön rangaistavuuden poistamisesta.

Virallisesti kannabistuotteita saa myydä valtion lisenssillä toimivissa kannabiskahviloissa. Samoissa tiloissa ei kuitenkaan saa esimerkiksi myydä alkoholia. Lisäksi hollantilaiset voivat kasvattaa rajatun määrän kannabistuotteita omaan käyttöönsä.

Muualla maailmassa huumausaineeksi luokitellun kannabiksen viihdekäyttö on tällä hetkellä laillista useissa Yhdysvaltain osavaltioissa, Kanadassa, Etelä-Afrikassa, osassa Meksikoa ja Uruguaissa.

Monissa maissa pienten kannabismäärien käytöstä tai hallussapidosta ei kuitenkaan enää käytännössä rangaista, vaikka kysymys olisi edelleen periaatteessa lain rikkomisesta.

https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/d0d ... 03940c585f
- G C L -

Charly
Viestit: 2837
Liittynyt: 27.6.2005

Re: Pienet ja suuret uutiset 2022

ViestiKirjoittaja Charly » 14.8.2022 6:24

Kuukauden jo vanha mut laitetaan.
https://apnews.com/article/politics-hea ... ab2fbceb37

BRASILIA, Brazil (AP) — A top court in Brazil on Tuesday authorized three patients to grow cannabis for medical treatment, a decision that is likely to be applied nationwide in similar cases.

A five-judge panel of the country’s Superior Court of Justice unanimously agreed that the three patients can grow cannabis and extract its oil for use in pain relief. Brazilian law currently limits the medical use of marijuana-derived products to imported goods.

Brazil’s health ministry is yet to regulate home cultivation of cannabis for medical use, which puts anyone doing it at the risk of arrest.

Judge Rogério Schietti said the top court’s panel acted because the government had failed to take a scientific position on the issue.

“The discourse against this possibility is moralistic. It often has a religious nature, based on dogmas, on false truths, stigmas,” Schietti said. “Let us stop this prejudice, this moralism that delays the development of this issue at the legislative, and many times clouds the minds of Brazilian judges.”

Judge Antonio Saldanha said that “there is a deliberately backward action toward obscurantism” in Brazil’s government’s delay.

The country’s health ministry did not respond to a request for comment from The Associated Press.

President Jair Bolsonaro, a far-right politician facing a tough battle to get reelected in October, said in June 2021 that he disagreed with any authorization for Brazilians to grow marijuana at home, no matter their aim.

Former President Luiz Inácio Lula da Silva, the main leader of the leftist Workers’ Party, leads all opinion polls to return to the job he held in 2003-2010.

Uruguay is the only South American country where the use of marijuana is legal even for recreational use. Argentina’s approved on May 27 a law to regularize the medical use of cannabis and established a regulatory agency to control how patients obtain seeds and marijuana derived products.

The Brazilian court’s decision follows protests in Brazil in favor of medical cannabis on June 11.
"The joy of killing! the joy of seeing killing done - these are traits of the human race at large."
-Mark Twain

rxsted
Viestit: 1439
Liittynyt: 12.2.2019

Re: Pienet ja suuret uutiset 2022

ViestiKirjoittaja rxsted » 15.8.2022 0:49

Poliisi tavarikoi lähes 100 kiloa kannabista Pohjanmaalla ja Varsinais-Suomessa – huumeita salakuljetettu ilmeisesti ulkomailta (YLE 10. 8.)

Poliisi on tehnyt suuren huumetakavarikon Pohjanmaalla ja Varsinais-Suomessa.

Pietarsaaren keskusta-asunnosta sekä Turussa on takavarikoitu yhteensä lähes 100 kiloa valmista kannabista ja yli 100 000 euroa rahaa kesäkuussa.

Vastaavanlaisia määriä takavarikoidaan Pohjanmaalla melko harvoin.

Useita pietarsaarelaisia on edelleen vangittuna epäiltynä törkeästä huumausainerikoksesta. Rikosvyyhdissä on yhteensä 20 epäiltyä, mutta kaikkien kotipaikkakuntaa poliisi ei halua vielä paljastaa.

Heidän epäillään salakuljettaneen huumeet Suomeen ulkomailta.

Poliisin mukaan kyseessä on laajempi rikoskokonaisuus. Osa syytteistä on nostettava 15. syyskuuta, osa taas 14. lokakuuta mennessä.

– Salakuljetettua kannabista on päätynyt myös jo katukauppaan, vahvistaa tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Olli-Pekka Punkari Ylelle.

Huumeiden salakuljetusrikoksia tutkitaan Pohjanmaan alueella vuositasolla vain muutamia.

Kannabisgramma maksaa katukaupassa poliisin arvion mukaan noin 20 euroa.
“That’s what plant breeders do — we grow 100,000 plants, keep 100 of them, and trash all the rest. I love to kill. I’m getting rid of everything that’s imperfect.”
David "Skunkman" Watson (2004)

rxsted
Viestit: 1439
Liittynyt: 12.2.2019

Re: Pienet ja suuret uutiset 2022

ViestiKirjoittaja rxsted » 20.8.2022 23:07

Helsingin poliisi pääsi kannabisviljelmän jäljille sattuman kautta: Autosta levisi voimakas haju (HS 19. 8.)
https://www.hs.fi/kaupunki/art-2000009015777.html

Helsingin poliisi pääsi kannabisviljelmän jäljille poikkeuksellisen sattuman kautta: Moottoripyöräpoliisi haistoi marihuanan ilmassa ajaessaan Itä-Helsingissä tiistaina, kertoo Helsingin liikennevalvontatoiminnon johtaja Dennis Pasterstein.

Hajun lähteeksi selvisi edellä kulkenut ajoneuvo, jossa pelkääjän paikalla matkustaja poltti marihuanaa. Myös kuljettaja oli huumeiden vaikutuksen alaisena.

Poliisi teki normaalin liikennepysäytyksen ja tarkisti ajoluvan ja -kunnon. Muutamissa minuuteissa pikahuumetesti vahvisti poliisin havainnot.

Kotietsinnässä löytyi kasvattamo. Pasterstein ei tiedä kasvattamon suuruusluokkaa eikä sitä, oliko kasvattamo kuljettajan vai matkustajan kotona.

Pasterstein kertoo, että kotikasvattamoita löytyy välillä pelkästään hajun perusteella.

”Marihuanan haju on hyvin voimakas.”

Huumeiden vaikutuksen alaisena ajaminen on poliisin mukaan suhteellisesti lisääntynyt.

”Prosenttileikit ovat kuitenkin aina vaarallisia. En tiedä, kertooko se vain siitä, että alkoholin alaisena ajaminen on vähentynyt”, Pasterstein huomauttaa.
“That’s what plant breeders do — we grow 100,000 plants, keep 100 of them, and trash all the rest. I love to kill. I’m getting rid of everything that’s imperfect.”
David "Skunkman" Watson (2004)

Charly
Viestit: 2837
Liittynyt: 27.6.2005

Re: Pienet ja suuret uutiset 2022

ViestiKirjoittaja Charly » 21.8.2022 9:44

"The joy of killing! the joy of seeing killing done - these are traits of the human race at large."
-Mark Twain

Sam 1
2 tähteä
2 tähteä
Viestit: 5111
Liittynyt: 26.7.2008

Re: Pienet ja suuret uutiset 2022

ViestiKirjoittaja Sam 1 » 28.8.2022 14:02

Poliisi löysi 7 000 vanhaa huume­rikosta ja joutui aloittamaan tutkinnan niistä kaikista
– Poliisi toivoo nyt laki­muutosta


Keskusrikospoliisi ehdottaa poliisille laajempia mahdollisuuksia luopua rikosten tutkinnasta.

POLIISI pystyy nykyisin paljastamaan niin tehokkaasti verkossa tapahtuvaa laajamittaista huumekauppaa ja muuta laitonta toimintaa, että nämä pienet rikokset lamauttavat järjestäytyneen rikollisuuden seuraamista.

Poliisi haluaisikin, että sillä olisi nykyistä useammin mahdollisuus luopua sellaisten rikosten tutkinnasta, jotka eivät aiheuta merkittävää vaaraa esimerkiksi hengelle tai terveydelle tai vaikkapa ympäristölle.

Ehdotus käy ilmi keskusrikospoliisin (krp) lausunnosta, joka liittyy poliisilain muutosesitykseen. Ehdotuksen tarkoitus on sovittaa poliisilaki yhteen niiden pakkokeinolain muutosten kanssa, joita oikeusministeriö on valmistelemassa.

Krp:n mielestä poliisilaki kaipaisi muitakin kuin esitettyjä muutoksia, ja näitä se esittelee lausunnossaan.

KRP huomauttaa, että parantuneen tiedonhankinnan ansiosta poliisilla on lähes ajantasaista tilannekuvaa järjestäytyneen rikollisuuden keskeisistä toimijoista ja heidän keskinäisistä suhteistaan kansainvälisesti ja maan sisällä.

Analysoitua tietoa voidaan hyödyntää siihen, että poliisin toimenpiteiden kohteiksi joutuvat yhteiskunnan kannalta haitallisimmat toimijat.

Pulmana on, että tietojen seulonnan yhteydessä voi paljastua jopa tuhansia huumerikoksia tai huumeiden käyttörikoksia. Nykyisen lainsäädännön perusteella poliisi on velvollinen käynnistämään jokaisesta paljastuneesta tapauksesta esitutkinnan.

Esimerkkinä krp mainitsee vuonna 2019 tapahtuneen Silkkitie-kauppapaikan sulkemisen. Sen yhteydessä poliisi joutui aloittamaan eri puolilla maata yhteensä 7 000 esitutkintaa vanhoista huumerikoksista. Poliisin puheille kutsuttiin siten laumoittain ihmisiä, joiden epäiltiin ostaneen pieniä huume-eriä useita vuosia aiemmin.

Krp:n mielestä ei ole järkevää sitoa poliisin resursseja tällaisiin tutkintoihin, eikä se ole myöskään yhteiskunnan intressi.

”Poliisin tutkintaresurssit, jotka tulisi kohdistaa järjestäytyneen rikollisuuden torjuntaan sekä huumausainerikollisuuden haitallisimpien toimijoiden paljastamiseen, joudutaan tällaisessa tilanteessa sitomaan vanhojen käyttäjäportaan huumejuttujen tutkintaan.”

LAKIA pitäisikin muuttaa pikaisesti niin, että poliisi voisi luopua esitutkinnan aloittamisesta tietyissä tapauksissa, krp ehdottaa. Edellytyksenä olisi, ettei luopuminen aiheuta merkittävää vaaraa kenenkään hengelle, terveydelle tai vapaudelle eikä myöskään merkittävää huomattavan ympäristö-, omaisuus- tai varallisuusvahingon vaaraa.

Muutoksen jälkeen poliisi voisi paremmin muodostaa tilannekuvan tietoverkoissa tapahtuvasta laittomien aineiden kaupasta ja tietoverkkorikoksista, keskusrikospoliisi perustelee.

”Lisäksi poliisin tutkintaoperaatioissa haltuun saamaa tietoa pystyttäisiin hyödyntämään laaja-alaisesti ilman, että poliisin toiminta- ja reagointikyky vakavan ja järjestäytyneen rikollisuuden paljastavaan tutkintaan lamautuu.”

Keskusrikospoliisilla on muitakin lainmuutostoiveita. Se nostaa esille esimerkiksi poliisin pitkäaikaisen toiveen tehdä salaisia kotietsintöjä. Nykyisen lain mukaan asukkaalla on lähtökohtaisesti oikeus olla läsnä kotietsinnässä.

https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000009030254.html
- G C L -

Sam 1
2 tähteä
2 tähteä
Viestit: 5111
Liittynyt: 26.7.2008

Re: Pienet ja suuret uutiset 2022

ViestiKirjoittaja Sam 1 » 29.8.2022 18:25

Avoin huumekauppa rehottaa Helsingin Kaisaniemessä

Huumekauppa Kaisaniemen puistossa rehottaa avoimena. Lisäksi ohikulkijoita häiritään, kertoo puiston laidalla asuva nainen.

HELSINGIN ydinkeskustassa sijaitsevaan Kaisaniemenpuistoon on paikallisen asukkaan mukaan pesiytynyt huumekauppaa pyörittävä porukka, joka häiritsee päivittäin ohikulkijoita ja estää puiston virkistyskäyttöä.

HS:n haastattelema nainen asuu puiston laidalla ja kertoo todistavansa levottomuutta ja huumeiden myyntiä lähes päivittäin. Hän ei halua esiintyä jutussa omalla nimellään, koska pelkää aiheesta puhumisen altistavan hänet häirinnälle.

”Sääli, että keskeisellä paikalla sijaitseva hieno, vanha puisto on luovutettu tuollaiseen käyttöön. Siellä ei ole miellyttävää viettää aikaa jatkuvan kannabiksen käryn ja vahvempienkin aineiden kaupan keskellä”, nainen kertoo.

Useiden ihmisten porukoita pyörii naisen mukaan etenkin tyhjän vesialtaan ympärillä, Kansallisteatterin työmaa-aitojen lähellä sekä tenniskentän pukukopin katoksessa säällä kuin säällä. Porukoissa on noin 5–10 ihmistä, nainen arvioi.
Puistossa on ollut vastaavia ongelmia naisen mukaan jo vuosia, mutta viimeisen parin vuoden aikana tilanne on hänen kokemuksensa mukaan pahentunut.

”Avoimen huumekaupan lisäksi ohikulkijoita häiritään ja heille huudellaan. Itseäni on muun muassa tartuttu takapuolesta, kun kävelin puiston läpi noin seitsemän aikaan illalla”, nainen kertoo.

”Kyllä poliisi ja Helsingin kaupunki voisivat edes jotain yrittää tälle asialle tehdä.”

KAISANIEMENPUISTO on poliisin tiedossa ja tarkkailussa, koska kyseessä on erityisen keskeinen ja vilkas paikka Helsingin keskustassa, kertoo komisario Simo Kauppinen Helsingin poliisista.

Hänen mukaansa puistosta on jo pitkään tullut poliisin tietoon yksittäisiä häiriötehtäviä sekä huumeisiin liittyviä tehtäviä. Paikka ei kuitenkaan ole erityisesti korostunut tilastoissa esimerkiksi kuluneen kesän aikana.

Myös puiston huumekaupasta poliisilla on Kauppisen mukaan jonkin verran havaintoja. Hänellä ei ole antaa tarkempaa tietoa siitä, onko kyse järjestäytyneestä toiminnasta vai yksittäisistä tekijöistä.

”Tällaisiakin tehtäviä poliisille on tullut ja niihin reagoidaan aina tilanteen vaatimalla tavalla. Mitenkään erityisesti Kaisaniemenpuisto ei huumetehtävissä kuitenkaan korostu", hän kertoo.

”Vastaavista vilkkaista ja aseman läheisistä paikoista tulee poliisille perinteisesti kaikenlaisia havaintoja.”

Yleisesti ottaen poliisi pyrkii Kauppisen mukaan koostamaan itselleen mahdollisimman hyvän tilannekuvan Helsingin eri kohteista, jotta valvontaa voidaan kohdentaa ”häiriökohteisiin”. Poliisi on tehnyt tällaista tehovalvontaa hiljattain esimerkiksi Kalliossa.

Kaisaniemessäkin poliisi on Kauppisen mukaan suorittanut normaalia valvontaa, mutta niin sanottuja tehoiskuja sinne ei ole viime aikoina tehty.

Lue lisää: Pahamaineinen Kurvi on jälleen ”villi länsi” – Näin sujuu arki poliisin tehovalvonnan päätyttyä

NUUPAHTANUT Kaisaniemenpuisto on Helsingin keskustan vanhin puisto, jonka parantamiseen Helsinki on päättänyt investoida yli 18 miljoonaa euroa.

Tarkoitus on muun muassa peruskorjata puiston vesiallas, rakentaa uusi leikkipaikka sekä tuoda rantaan uusi ulkokuntoilupaikka.

Puistoon on myös rakenteilla uusi, 200 huoneen hotelli Ilmatieteen laitoksen Säätalon paikalle. Hotellin on arvioitu valmistuvan kesällä 2023.

https://www.hs.fi/kaupunki/art-2000009029674.html
- G C L -

rxsted
Viestit: 1439
Liittynyt: 12.2.2019

Re: Pienet ja suuret uutiset 2022

ViestiKirjoittaja rxsted » 6.9.2022 11:14

Puutarhakaupan tiloissa kasvatettiin kannabista Helsingissä – työntekijöiden selitykset eivät purreet käräjillä (MTV 3. 9.)
https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/puu ... la/8501058

Kaksi ”puutarhatarvikkeisiin” erikoistuneen kaupan työntekijää tuomittiin erityisen rohkeasta kasvatusoperaatiosta käräjillä. Miehet jäivät kiinni lähes 40 kannabiskasvin kasvattamisesta yrityksen tiloissa. Molemmat puuhailivat laittomuuksia myös vapaa-ajallaan.

Miehet olivat töissä helsinkiläisyrityksessä, joka myy muun muassa erilaisia tehokkaita valaisimia, kasviravinteita sekä kasvatusjärjestelmiä sekä -alustoja. Tuotteita ei mainosteta kannabiksen kotikasvatukseen, mutta siihen ne erityisen hyvin soveltuvat.

Tämän puolesta puhuu se, että poliisi löysi yrityksen tiloista alkuvuodesta 39 kannabiskasvia.

Suurin osa oli myyntitiloihin pystytetyssä, vesiviljelyjärjestelmällä ja suurtehovalaisimin varustellussa kasvatusteltassa.

Näin miehet puolustautuivat

Liikkeen toiminnasta vastanneet miehet kiistivät käräjillä, että kyse olisi ollut rikoksesta.

Toinen oli siinä käsityksessä, että kasvattaminen olisi laillista, koska yrityksellä on mahdollisuus myydä kannabiksen siemeniä ja pistokkaita. Miehen mukaan kasvit eivät täyttäneet huumausainerikoksen tunnusmerkistöä.

Toinen puolestaan vetosi siihen, että kasveilla olisi ollut vain tarkoitus esitellä myymälässä myytyjen vesiviljelyjärjestelmien toimintaa.

Kasvit olivat pieniä ja osa vielä pelkkiä pistokkaita, mutta käräjäoikeus ei silti niellyt selityksiä. Kasveja oli nimittäin kasvatettu myös yrityksen sosiaalitiloissa.

Länsi-Uudenmaan käräjäoikeus katsoi, että miesten tarkoituksena oli ollut ammattimainen kannabiksen kasvattaminen ja mahdollisimman suuri kasvatustuotto.

Oikeus arvioi, että liikkeen kasveista olisi saatu noin vajaa kilo valmista tuotetta, ja että miehet olisivat pyrkineet myymään tai levittämään sen eteenpäin.

Laittomuuksia myös vapaalla

Kumpikin miehistä oli syyllistynyt laittomuuksiin myös vapaa-ajallaan, toinen huomattavasti vakavampiin.

Kyseisen miehen hallusta löydettiin poliisitutkimuksissa puolitoista kiloa kannabista, mutta selvisi myös, että mies oli pyöritellyt liki 30 kilon amfetamiinisatsia. Mies oli myös myynyt eriä eteenpäin Kouvolaan.

Vuonna 1976 syntynyt Timo Tapio Rosenberg tuomittiin kolmesta törkeästä huumausainerikoksesta 6 vuoden vankeuteen.

Rangaistusta alentavana seikkana otettiin huomioon Helsingin käräjäoikeudessa aiemmin viime kesänä annettu tuomio, jossa Rosenberg tuomittiin niin ikään törkeästä huumausainerikoksesta 6 vuoden ja 6 kuukauden vankeuteen.

Toinen miehistä puolestaan kasvatti myös Espoossa sijaitsevassa yksityisasunnossa kannabista. Poliisi takavarikoi asunnosta reilut 1,7 kiloa valmista marihuanaa. Huoneisto oli hankittu erikseen kasvatusta varten.

Mies tuomittiin törkeästä huumausainerikoksesta vuoden ja 5 kuukauden ehdottomaan vankeusrangaistukseen. Rangaistus oli ehdoton, sillä myös hänellä on taustallaan aiempia vakavia huumejuttuja.

Rahanpesusta tuomiot naisille

Mieskaksikon kanssa samassa oikeudenkäynnissä jaettiin myös tukku ehdollisia vankeusrangaistuksia lievemmäksi katsotuista rikoksista.

Tuomion saivat muun muassa kaksi naista, jotka olivat olleet mukana pesemässä huumerikoksilla hankittua rahaa. Naiset tuomittiin törkeästä rahanpesusta.

Toinen naisista oli esimerkiksi rekisteröinyt yrityksen, joka tarjosi siivouspalveluita. Tuomion mukaan mitään palveluita ei kuitenkaan oikeasti tarjottu, vaan siivouslaskuja oli tehtailtu huumerahojen pesemiseksi.

Lisäksi tuomioita jaettiin muille muun muassa törkeästä huumausainerikoksesta, avunannosta sellaiseen sekä perusmuotoisesta huumausainerikoksesta ja törkeästä rahanpesusta.

Länsi-Uudenmaan käräjäoikeuden eilinen ratkaisu ei ole vielä lainvoimainen, eli siihen voi yrittää hakea muutosta hovioikeudesta.
“That’s what plant breeders do — we grow 100,000 plants, keep 100 of them, and trash all the rest. I love to kill. I’m getting rid of everything that’s imperfect.”
David "Skunkman" Watson (2004)

Sam 1
2 tähteä
2 tähteä
Viestit: 5111
Liittynyt: 26.7.2008

Re: Pienet ja suuret uutiset 2022

ViestiKirjoittaja Sam 1 » 7.9.2022 14:59

Ruotsista vyöryi Suomeen peräti yli sata kiloa kannabista

Rikoksista epäiltyjä on yli 15. Huumeiden katukauppa-arvo on satojatuhansia euroja.

JÄRJESTÄYTYNYT rikollisryhmä on tuonut Ruotsista Suomeen tämän vuoden aikana peräti yli sata kiloa kannabista, poliisi epäilee.

Tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Olli-Pekka Punkari kertoo IS:lle, että huumeet on tuotu Ruotsista Suomeen Pohjois-Lapin kautta. Poliisi selvittää myös sitä, onko huumeita tuotu Ruotsin lisäksi muualta.

Poliisi takavarikoi huumeista noin 90 kiloa, joista pääosa oli varastoitu Pohjanmaalle, Pietarsaaressa sijaitsevaan asuntoon. Loput löytyivät Turussa sijaitsevasta asunnosta.

HUUMEIDEN katukauppa-arvo on poliisin arvion mukaan satojatuhansia euroja. Poliisi on saanut haltuunsa noin 150 000 euroa käteistä rahaa, josta pääosa löytyi Helsingissä sijaitsevasta asunnosta.

Huumeita on levitetty Pietarsaaresta pääkaupunkiseudulle ja Turkuun.

RIKOKSISTA epäiltyjä on yli 15, joista tällä hetkellä tutkintavankeudessa on kuusi. Epäillyt ovat pääosin noin 20–30-vuotiaita ruotsalaisia ja suomalaisia miehiä. Epäiltyjen joukossa on myös naisia.

Poliisin epäilyn mukaan rikollisten toiminta on ollut järjestäytynyttä.

– Ilmenee, että henkilöillä on ollut tietyt roolit. On ollut selvästi johdettua toimintaa, Punkari kertoo.

Tutkintaa johtanut Pohjanmaan poliisi on tehnyt yhteistyötä muiden suomalaisten poliisilaitosten, Ruotsin viranomaisten ja Euroopan poliisiviranomaisen Europolin kanssa.

Poliisi on tutkinut kokonaisuutta törkeinä huumausainerikoksina. Mahdolliset syytteet pitää nostaa tämän syksyn aikana.


https://www.is.fi/kotimaa/art-2000009053973.html
- G C L -

Avatar
Appleseed
Viestit: 54
Liittynyt: 24.8.2017

Re: Pienet ja suuret uutiset 2022

ViestiKirjoittaja Appleseed » 11.9.2022 9:14

Entinen huumepoliisi ja nykyinen sairaanhoitaja Mikael Runeberg on sitä mieltä, että Suomen huumepolitiikassa on pielessä monta asiaa.

"Tajusin järjettömyyden”

Keskustelu huumeista ja yhteiskunnan toiminta niiden käyttöä vastaan on mennyt Runebergin mukaan pitkälti samaa rataa kuin alkoholin kanssa on toimittu. Esimerkiksi vielä 90-luvun alussa poliisi vahti juoppoja kaduilla.

– Kontulassa tarkkailtiin, kuka juo mistäkin pullosta. Se tuntui jo silloin idioottimaiselta.

Samaa rallia on ajettu huumeiden kanssa.

Vaikka oli huumeita jo silloin, kun Runeberg vahti humalaisia. Ensimmäisen hasiksen takavarikon hän teki heti uransa alussa, vuonna 1991.

– 0,3 grammaa hasista. Aivan naurettava määrä, mutta silloin sitä yhdessä ihmeteltiin.

Vuoden 1995 jälkeen hän ei ole tehnyt yhtään pelkästään käyttöön liittyvää poliisitutkintaa.

– Tajusin sen järjettömyyden.

Ongelma ei poistu rangaistuksilla, ajattelee Runeberg. Hän on ollut tätä mieltä jo vuosikymmeniä.

– Rangaistuksella pitää olla joku yhteiskunnallinen vaikuttavuus, ja tässä se on tehoton. Kyse on muutenkin yhteiskunnassa heikommassa asemassa olevista.

https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/67ef ... 06691e5d39
-Kujakatti

Charly
Viestit: 2837
Liittynyt: 27.6.2005

Re: Pienet ja suuret uutiset 2022

ViestiKirjoittaja Charly » 22.9.2022 8:08

https://www.helsinginuutiset.fi/paikalliset/5355980

"Myynnissä pilveä!" – Katukyltti herättää huomiota Kalliossa, mutta vihreiden Coel Thomas, 28, kertoo olevansa "se jäbä, joka laillistaa kannabiksen"

– Pilvee, budii, kukkaa! lukee kyltissä keskellä katua Kalliossa. Lauantaina mainoksessa luki "Myynnissä myös pilveä".

Sen lisäksi, että kotikasvatuksen välineistön sekä kannabiskasvien siemenien ja käyttövälineiden myynti on jo yleistä pitkin Suomea, nyt myös kannabiksen kukintoa myydään alan liikkeessä. Se ei kuitenkaan sisällä päihdyttävää yhdistettä THC:tä lainkaan.

Asiasta twiitannut Helsingin vihreiden varapuheenjohtaja ja varavaltuutettu Coel Thomas, 28, kuvaa Suomen nykyistä ”kieltolakia” järjettömäksi. Eduskuntaan ensi keväänä pyrkivä Thomas esitteleekin Twitterissä olevansa "se jäbä, joka laillistaa kannabiksen”.

Lain kiemuroita voi kiertää myymällä siemeniä tai ei-päihdyttävää kannabista ”keräilytarkoitukseen”. Kannabiksen kotikasvatus on laillista, mutta sen käyttäminen päihteenä ei. Suomessa ei sallita edes THC:tä 0,2 prosenttia sisältävää kevytkannabista, jota esimerkiksi Virossa saa myydä.

– Kuulen jatkuvasti ihmisiltä, millä kaikilla haitallisilla tavoilla täyskielto heidän arkeensa vaikuttaa. Juuri eräs kertoi, ettei saanut passia, koska oli vuotta aiemmin jäänyt kiinni kannabiksen kasvatuksesta. Ihmiset eivät saa tarvitsemiaan lääkkeitä, jotka auttaisivat, kun kannabis on demonisoitu, Thomas luettelee.

Hänen mukaansa laillistaminen työllistäisi ja toisi mukanaan jopa miljardiluokan verotulot – kun taas tällä hetkellä esimerkiksi poliisi hukkaa valtavasti resursseja yksittäisten pilvikauppiaiden jahtaamiseen.

Laillisen kannabiksen tuotantoa säänneltäisiin ja myynti olisi sallittu erikoisliikkeissä. Alkoihin Thomas ei kannabista toisi, sillä ”miksi viedä sitä paikkaan, jossa on vielä vahvempaa huumetta myynnissä”.

Puoliksi amerikkalainen mutta Suomessa kasvanut Thomas sanoo ottaneensa asioista selvää vuonna 2013, jolloin kannabis laillistettiin Coloradossa. Julkisesti hän on puhunut aiheesta vuodesta 2018, jolloin valmistui yhteiskuntasosiologiksi.

– Frendit naureskelee, että ’sä oot se kantsujäbä’, mutta he ovat kyllä samaa mieltä kanssani.

(Sana "kantsu" trendasi ensimmäisen kerran 2014, kun toimittaja Lappeenrannassa yritti ostaa pilveä oudolla nimellä. Thomas naurahtaa, että sana on sittemmin vakiintunut slangiin.)

Porttihypoteesiin Thomas ei usko. Eli siihen, että kannabiksen polttelu johtaisi vaikkapa heroiinin käyttöön.

Perjantaina Helsingin poliisi tiedotti pk-seudun katukauppaan levinneestä erittäin koukuttavasta aineesta, joka on myös Yhdysvaltojen opioidikriisin taustalla.

Thomas sanoo, että tilanne huolestuttaa – mutta opioidien, kuten muidenkaan huumeiden käytöstä hän ei rankaisisi, koska taustalla on usein vaikeita elämäntilanteita.

Kannabiksen myyntiasiasta ei heru kommentteja juuri miltään viranomaistaholta. Helsingin poliisista viestitään, että asiaa kommentoi Poliisihallitus. Poliisihallitus ei vastannut useisiin yhteydenottoihin.

Vuosi sitten Poliisihallituksesta lausuttiin Ilta-Sanomille, ettei kannabista pidä laillistaa.

Thomas toteaa, että virallisten instituutioiden kannat kääntyvät hitaasti, missä on hyvätkin puolensa.

– Samaan aikaan saan poliiseilta viestiä, että eivät he ole samaa mieltä kuin poliisin johto, mutta he kokevat, että heidät vaiennetaan. Poliisi on varsin hierarkkinen yhteisö, sanoo Helsingin poliisin neuvottelukunnassa istuva Thomas.

Lääketurvallisuutta valvovasta Fimeasta puolestaan todetaan, että kannabiksen myynnin valvontatehtävä kuuluu Suomessa poliisille tai tullille, joilla on omat viranomaislaboratorionsa. Fimea kuitenkin myöntää luvat kannabispohjaisille lääkkeille, joihin niihinkin on suhtauduttu Suomessa nihkeästi.
"The joy of killing! the joy of seeing killing done - these are traits of the human race at large."
-Mark Twain

Iivariveturi
Viestit: 150
Liittynyt: 23.8.2022

Re: Pienet ja suuret uutiset 2022

ViestiKirjoittaja Iivariveturi » 26.9.2022 13:57

Viime vuoden marraskuussa Saksan liittokansleri Olaf Scholzin hallitus ilmoitti aikeista laillistaa kannabiksen viihdekäyttö. On kuitenkin noussut esiin merkittäviä säädännöllisiä seikkoja, jotka voivat olla esteenä tämän hankkeen kehitykselle.

https://www.marjaana.fi/saksa-saattaisi ... listetaan/


Palaa sivulle “Politiikka ja media”

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 0 vierailijaa