Kuva

Pienet ja suuret uutiset 2022

Päihdepolitiikka, tiedotusvälineet, lainsäädäntö
Alueen säännöt
Politiikka ja media
Tämä alue on tarkoitettu kannabis- ja päihdepolitiikasta keskusteluun.

Alue on erittäin tiukasti moderoitu; lue ohjeet ennen kirjoittamista. Alueelle kuulumattomat keskustelut siirretään Tuhkakuppiin.
Kirjoita viestisi asialliseen ulkoasuun. Ylläpidolla on oikeus muuttaa epäasiallisen viestin sisältöä tai poistaa viesti.
Kotsmo
Viestit: 96
Liittynyt: 27.3.2017

Re: Pienet ja suuret uutiset 2022

ViestiKirjoittaja Kotsmo » 9.7.2022 20:29

Kasvaako Töölönlahdella kannabista?
Kesä on hellinyt helsinkiläisiä. Kukat kukkivat pientareilla ja kukkapenkeissä. Eräs näistä kukkivista kasveista näyttää kannabiskasvilta. Kasvattaako joku Töölönlahdella kannabista?

Pilvi, budi, heinä tai kukka. Näillä nimillä kulkee hamppu eli cannabis sativa. Hamppukasvien heimoon kuuluu useita eri lajikkeita, joista osaa käytetään öljyn tai raaka-aineiden valmistukseen tai vaikkapa eläinten ravinnoksi. Jotkin lajikkeet sisältävät enemmän kannabinoidia. Näistä lajikkeista jalostetaan huumausainetta. Hamppukasvien kasvatus on laillista, mutta ne eivät saa sisältää THC-yhdistettä.

Huumausainelaki kieltää oopiumunikon, hampun ja meskaliinia sisältävien kaktuskasvien viljelyn käytettäväksi huumausaineena taikka huumausaineen valmistuksessa tai tuotannossa. Kokonaan kiellettyä on kat-kasvien, psilosybe-sienien sekä kokapensaiden viljely.

Kannabista kaupungissa?

Aika ajoin siellä täällä kasvaa kannabiskasveja. Siemeniä voi ostaa helposti netistä tai vaikkapa hyvin varustelluilta jälleenmyyjiltä. Ulkomailta tilattaessa siemenet saattavat jäädä tulliin, mikäli on aihetta epäillä, että siemenet on hankittu huumausaineiden valmistusta varten.

Kannabiksesta ja sen kasvatuksesta käydään kiivasta poliittista keskustelua. Osa puolueista on laillistamisen tai rangaistavuuden poistamisen puolella ja osa taas ei. Myös kansalaisten mielipiteet kannabiksesta ja sen käytöstä vaihtelevat laidasta laitaan.

Suomessa lakivaliokunta ehdotti 28.4.2022 eduskunnalle kansalaisaloitteen KAA 5/2020 hylkäämistä. Kansalaisaloitteella tavoiteltiin kannabiksen käytön rangaistavuuden poistamista.

Kuinka toimia?

Rikoskomisario Jari Nikonen Helsingin poliisin huumerikostutkinnasta selvittää, että kansalaisten tulee soittaa hätänumeroon ja kertoa huomaamastaan kannabiskasvista. Poliisi käy tarkastamassa, minkälaisesta kasvista on kyse.

–Luonnossa on yleistä, että kannabiskasveja leviää myös lintujen mukana. Helsingin lähialueilla viljellään esimerkiksi kuituhamppua. THC:tä sisältävät kannabiskasvit ovat niitä, jotka etenevät rikostutkintaan, kertoo Nikonen.

Kannabiskasvin viljely ei siis ole laitonta?

–Laittomia ovat vain THC:tä eli tetrahydrokannabinolia sisältävät kasvit. Kasvinäytteet tutkitaan rikoslaboratoriossa ja selvitetään, onko kyseessä huumausainerikos vai ei.

Nikonen kertookin, että näin kesäisin kannabiskasveja saattaa pulpahdella pientareilla ja istutuksissa. Kasvit levittävät siemeniään luontaisin keinoin ja Suomen kesä tarjoaa mainiot kasvumahdollisuudet.

–Huumausaineiksi kasvatettavia kasveja viljellään myös ulkona. On siis tärkeää, että poliisi pääsee selvittämään, onko kyse rikoksesta vai ei.
https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/0ce8 ... d4e775a594


Muistahan sinäkin hampuusi siellä näyttöpäätteen toisella puolella hoitaa kansallisvelvollisuutesi ja vaivata virkavaltaa välittömästi törmätessäsi vaaralliseen huumeganjaan kesken luontoretkesi! :laugh:

Sam 1
2 tähteä
2 tähteä
Viestit: 5643
Liittynyt: 26.7.2008

Re: Pienet ja suuret uutiset 2022

ViestiKirjoittaja Sam 1 » 11.7.2022 15:32

Perussuomalaisten Packalén: kannabis Alkoihin

Suomi-areenan väittely huumeista jäi samanmieliseksi, mutta ”hyysäyksen” vastustajaksi nimetty Packalén yllätti kannabiskannallaan.

Suomi-areenan huumeväittelyä syytettiin etukäteen samanmielisten keskusteluksi.
Perussuomalaisten Packalén mahdollistaisi kannabiksen myynnin Alkossa.
THL suosittaa huumeidenkäytön rangaistavuudesta luopumista – Suomi-areenan väittelyssä ei kuultu tällaisia kantoja.
Porin Suomi-areenassa järjestettiin maanantaina väittely, jonka otsikkona oli ”Suomi hyysää huumeidenkäyttäjiä”.

Väittelyn vetäjänä oli MTV:n toimittaja Pauliina Ainasoja. Väittelijöinä olivat perussuomalaisten kansanedustaja Tom Packalén ja Irti Huumeista ry:n toiminnanjohtaja Mirka Vainikka.

Perussuomalaisten Packalén yllätti: hänen mielestään pitäisi mahdollistaa kannabiksen myynti Alkossa.

Väittelyn lähtökohtia kritisoitiin etukäteen Twitterissä. Helsingin vihreiden varapuheenjohtaja Coel Thomas syytti keskustelun lähtökohtaa yksipuoliseksi, koska paikalla olivat vain ”kannabiksen kieltolain puolustajat”.
– Onko tämä mielestäsi hyvää journalismia, että otetaan kaksi täysin samanmielistä ihmistä puhumaan jostain asiasta ja kutsutaan sitä väittelyksi? Thomas kysyi Twitterissä.

Thomas sai Suomi-areenan viralliselta tililtä yleisluontoisen vastauksen.

– Väittelyihin valikoitui joukko suomalaisia elämän eri osa-alueilta, ja tässä kyseisessä väittelyssä tuodaan esiin näkökulmia Suomi hyysää huumeidenkäyttäjiä -otsikon alla.

Kannabis Alkoihin?

Väittelyn raflaava otsikko ”Suomi hyysää huumeidenkäyttäjiä” ei juurikaan vastannut sen sisältöä. Irti Huumeista ry:n Vainikka oli etukäteen määritelty ”ei”-puolen edustajaksi ja perussuomalaisten Packalén puolestaan ”kyllä”-puolen väittelijäksi.

Packalén ei kuitenkaan kokenut väitettä ”Suomi hyysää huumeidenkäyttäjiä” omakseen.

– No jaa, en mä nyt ehkä ole sillä puolella. Ei niitä niin hirveästi hyysätä, Packalén toppuutteli.

Yllättäen väittelyn radikaalein huumepoliittinen kannanotto kuultiin Packalénilta. Hänen mielestään Suomessa pitäisi voida tuottaa huumeita myyntiin ja myydä niitä Alkossa.

Packalénin mielestä tulisi eriyttää laillisesti ja laittomasti ostettu kannabis.

– Se kannabis on laillista, mikä on ostettu oikean kanavan kautta.

– Nyt tuetaan järjestäytynyttä rikollisuutta, Packalén sanoi.

Packalén uskoo, että kannabis tullaan joka tapauksessa laillistamaan tulevaisuudessa.

– Huumeita on niin paljon markkinoilla. Viranomaiset ei pysty millään sitä tyrehdyttämään tai estämään, Packalén sanoi.

Dekriminalisaation käsitteestä tuntui olevan epäselvyyttä, mutta selvemmäksi jäi Irti Huumeista ry:n Vainikan kanta huumelainsäädännön muuttamiseen.
– Pitäisin nykyisen lainsäädännön, Vainikka sanoi.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos suositti keväällä kaikkien huumeiden käytön dekriminalisointia, eli käytön rangaistavuudesta luopumista.

Väittely vai paneelikeskustelu?

Väittely jäi sopuisaksi. Sekä Packalén että Vainikka olivat sitä mieltä, että huumeiden käyttöhuoneet ovat kannatettavia, mutta ainoastaan tietyissä paikoissa.

– Suomessa on muutama paikka, missä näitä tarvittaisiin. Kyseessä ei ole mikään viihtyisä paikka, vaan korvaisi esimerkiksi sen yleisen vessan, Packalén sanoi.

Yksittäiskysymyksissä oli erimielisyyttä. Vainikka ei tuomitsisi korvaushoitolääkkeitä, Packalénin mielestä ne ”tuomitsevat narkkarit ikuiseen kadotukseen”.

Tilaisuutta oli mainostettu uuden tyyppisenä ”väittelynä” erotuksena perinteisistä paneelikeskusteluista. Käytännössä selvää puolesta-vastaan -väittelyä ei syntynyt.

Iltalehti kysyi Suomi-areenan vastaavalta tuottajalta MTV:n Johanna Tonttilalta väittely-konseptin onnistumisesta.

– Mehän ollaan kaikki väittelyiden otsikot haettu teräviksi ja sellaisiksi, että ne edistäisivät väittelymäistä keskustelua, ettei mentäisi siihen perinteiseen paneelikeskusteluun, Tonttila arvioi väittelyn otsikkoa.

Oliko otsikko harhaanjohtava, kun kyllä-puolen väittelijä ei kokenut otsikkoa omakseen?

– Tässä on ehkä kaikkien väittelyiden osalta se tilanne, että harvoin löytää väittelijää, joka on ihan mustavalkoisesti vain jotain mieltä, Tonttila sanoo.


https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/c ... 350ca6a37e
- I'm here with my friend Mi-se-ry. Tryin' to drown my sorrows with pills and weed -

Sam 1
2 tähteä
2 tähteä
Viestit: 5643
Liittynyt: 26.7.2008

Re: Pienet ja suuret uutiset 2022

ViestiKirjoittaja Sam 1 » 30.7.2022 11:35

Huumekeskustelu käy kuumana Belgiassa: Brysselin pormestari vaatii viihdekannabiksen laillistamista

Pormestarin mukaan huumausaineen dekriminalisointi johtaisi huumekauppaan liittyvän rikollisuuden merkittävään vähenemiseen.


Brysselin pormestari Philippe Close on ryhtynyt vaatimaan voimakkaasti kannabiksen laillistamista Belgiassa. Hänen mukaansa kannabiksen tapaisen miedon huumausaineen dekriminalisointi johtaisi huumekauppaan liittyvän rikollisuuden merkittävään vähenemiseen.

Yksinomaan Brysselissä tapahtui tänä vuonna heinäkuun puoleen väliin mennessä kaksikymmentäkaksi huumekauppaan liittyvää ampumavälikohtausta ja viranomaisten mukaan nimenomaan huumekauppa on yksi keskeinen katurikollisuuden syy.

– Meidän pitäisi viimeinkin kyetä keskustelemaan aiheesta rauhallisesti. Olen aivan vakuuttunut siitä, että kannabiksen laillistaminen antaisi meille mahdollisuuden keskittyä vakavamman huumerikollisuuden torjumiseen, Close vaati Belgian suurimman ranskankielisen sanomalehden Le Soirin haastattelussa.

Haastattelu liittyi Brysselissä syyskuun lopussa järjestettävään kansainväliseen konferenssiin, joka käsittelee huumeriippuvuutta, sen hoitoa ja yhteiskuntien suhtautumista huumerikollisuuteen.

Closen tapaan yhä useammat belgialaiset poliitikot ja virkamiehet ovat ryhtyneet ajattelemaan, että mietojen huumeiden laittomuudesta on enemmän haittaa kuin hyötyä ja tosiasiassa kannabiksen kriminalisoinnin ylläpitämisestä seuraa vain lisää ja vakavampaa rikollisuutta.


Kokaiini poliitikkojen huolena

Naapurimaassa Luxemburgissa on tultu jo aikaisemmin samaan johtopäätökseen ja maa laillisti kannabiksen viihdekäytön ja kotikasvatuksen viime vuonna. Closen mukaan sama voisi olla mahdollista myös Belgiassa jo vuonna 2024.

Kannabiksen laillistamista kannattavien mukaan dekriminalisoinnista seuraisi automaattisesti myös kannabiksen valmistuksen, jakelun ja myynnin siirtyminen rikollisilta laillisille yrityksille ja yhteiskunnan valvontaan. Samalla yhteiskunta pääsisi myös verottamaan kannabiskauppaa.

Belgialaisia poliitikkoja huolettaa nyt kannabista enemmän muun muassa kokaiini, jonka merkittävänä kanavana koko Euroopan markkinoille toimii Antwerpenin satamakaupunki.

Close oli poliitikoksi harvinaiseen tapaan valmis sanomaan ääneen myös sen, että kannabiksen polttelu on Belgiassa äärimmäisen yleistä. Hän kertoi tuskin tuntevansa ketään, joka ei olisi ainakin joskus polttanut sitä. Hänen mukaansa on täysin tietoista itselleen valehtelua kuvitella, että mietojen huumeiden käyttöä voitaisiin kriminalisoinnin jatkamisella ja poliisin toiminnalla jotenkin vähentää.

”Huumeriippuvuuden torjuntaan on muita paljon parempiakin keinoja.”

Brysselin katukuvassa on jo nyt kannabiskauppoja, mutta niissä myydään laillisesti vain kannabista, jossa on tällä hetkellä voimassa olevien lakien mukaan alle 0,2 prosenttia päihdyttäviä THC-yhdisteitä. Tuotteita ei siis markkinoida huumausaineina vaan niiden sisältämien CBD-yhdisteiden väitettyjen terveysvaikutusten johdosta. CBD:n kerrotaan muun muassa parantavan unen laatua ja lievittävän stressiä.

Luxemburg vapautti viihdekäytön

Luxemburg sääti kannabiksen laillistamisesta lain viime vuonna. Sen mukaan yli 18-vuotiaat voivat kasvattaa omaan käyttöönsä korkeintaan neljä kannabiskasvia. Myös kauppa THC:ta sisältävillä siemenillä on uuden lain mukaan laillista.

Luxemburgin oikeusministeri Sam Tanson perusteli lakia sen säätämisen yhteydessä sillä, että näin kannabiskauppa saadaan pois rikollisilta.

Vaikka Alankomaat on pitkään tunnettu vapaamielisestä huumepolitiikastaan, todellisuudessa kannabiksen käyttö ja myynti on edelleen Hollannissa säädellympää kuin kuvitellaan. Kysymys ei todellisuudessa ole kannabiksen laillistamisesta vaan sen käytön rangaistavuuden poistamisesta.

Virallisesti kannabistuotteita saa myydä valtion lisenssillä toimivissa kannabiskahviloissa. Samoissa tiloissa ei kuitenkaan saa esimerkiksi myydä alkoholia. Lisäksi hollantilaiset voivat kasvattaa rajatun määrän kannabistuotteita omaan käyttöönsä.

Muualla maailmassa huumausaineeksi luokitellun kannabiksen viihdekäyttö on tällä hetkellä laillista useissa Yhdysvaltain osavaltioissa, Kanadassa, Etelä-Afrikassa, osassa Meksikoa ja Uruguaissa.

Monissa maissa pienten kannabismäärien käytöstä tai hallussapidosta ei kuitenkaan enää käytännössä rangaista, vaikka kysymys olisi edelleen periaatteessa lain rikkomisesta.

https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/d0d ... 03940c585f
- I'm here with my friend Mi-se-ry. Tryin' to drown my sorrows with pills and weed -

rxsted
Viestit: 1647
Liittynyt: 12.2.2019

Re: Pienet ja suuret uutiset 2022

ViestiKirjoittaja rxsted » 15.8.2022 0:49

Poliisi tavarikoi lähes 100 kiloa kannabista Pohjanmaalla ja Varsinais-Suomessa – huumeita salakuljetettu ilmeisesti ulkomailta (YLE 10. 8.)

Poliisi on tehnyt suuren huumetakavarikon Pohjanmaalla ja Varsinais-Suomessa.

Pietarsaaren keskusta-asunnosta sekä Turussa on takavarikoitu yhteensä lähes 100 kiloa valmista kannabista ja yli 100 000 euroa rahaa kesäkuussa.

Vastaavanlaisia määriä takavarikoidaan Pohjanmaalla melko harvoin.

Useita pietarsaarelaisia on edelleen vangittuna epäiltynä törkeästä huumausainerikoksesta. Rikosvyyhdissä on yhteensä 20 epäiltyä, mutta kaikkien kotipaikkakuntaa poliisi ei halua vielä paljastaa.

Heidän epäillään salakuljettaneen huumeet Suomeen ulkomailta.

Poliisin mukaan kyseessä on laajempi rikoskokonaisuus. Osa syytteistä on nostettava 15. syyskuuta, osa taas 14. lokakuuta mennessä.

– Salakuljetettua kannabista on päätynyt myös jo katukauppaan, vahvistaa tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Olli-Pekka Punkari Ylelle.

Huumeiden salakuljetusrikoksia tutkitaan Pohjanmaan alueella vuositasolla vain muutamia.

Kannabisgramma maksaa katukaupassa poliisin arvion mukaan noin 20 euroa.
“That’s what plant breeders do — we grow 100,000 plants, keep 100 of them, and trash all the rest. I love to kill. I’m getting rid of everything that’s imperfect.”
David "Skunkman" Watson (2004)

rxsted
Viestit: 1647
Liittynyt: 12.2.2019

Re: Pienet ja suuret uutiset 2022

ViestiKirjoittaja rxsted » 20.8.2022 23:07

Helsingin poliisi pääsi kannabisviljelmän jäljille sattuman kautta: Autosta levisi voimakas haju (HS 19. 8.)
https://www.hs.fi/kaupunki/art-2000009015777.html

Helsingin poliisi pääsi kannabisviljelmän jäljille poikkeuksellisen sattuman kautta: Moottoripyöräpoliisi haistoi marihuanan ilmassa ajaessaan Itä-Helsingissä tiistaina, kertoo Helsingin liikennevalvontatoiminnon johtaja Dennis Pasterstein.

Hajun lähteeksi selvisi edellä kulkenut ajoneuvo, jossa pelkääjän paikalla matkustaja poltti marihuanaa. Myös kuljettaja oli huumeiden vaikutuksen alaisena.

Poliisi teki normaalin liikennepysäytyksen ja tarkisti ajoluvan ja -kunnon. Muutamissa minuuteissa pikahuumetesti vahvisti poliisin havainnot.

Kotietsinnässä löytyi kasvattamo. Pasterstein ei tiedä kasvattamon suuruusluokkaa eikä sitä, oliko kasvattamo kuljettajan vai matkustajan kotona.

Pasterstein kertoo, että kotikasvattamoita löytyy välillä pelkästään hajun perusteella.

”Marihuanan haju on hyvin voimakas.”

Huumeiden vaikutuksen alaisena ajaminen on poliisin mukaan suhteellisesti lisääntynyt.

”Prosenttileikit ovat kuitenkin aina vaarallisia. En tiedä, kertooko se vain siitä, että alkoholin alaisena ajaminen on vähentynyt”, Pasterstein huomauttaa.
“That’s what plant breeders do — we grow 100,000 plants, keep 100 of them, and trash all the rest. I love to kill. I’m getting rid of everything that’s imperfect.”
David "Skunkman" Watson (2004)

Sam 1
2 tähteä
2 tähteä
Viestit: 5643
Liittynyt: 26.7.2008

Re: Pienet ja suuret uutiset 2022

ViestiKirjoittaja Sam 1 » 28.8.2022 14:02

Poliisi löysi 7 000 vanhaa huume­rikosta ja joutui aloittamaan tutkinnan niistä kaikista
– Poliisi toivoo nyt laki­muutosta


Keskusrikospoliisi ehdottaa poliisille laajempia mahdollisuuksia luopua rikosten tutkinnasta.

POLIISI pystyy nykyisin paljastamaan niin tehokkaasti verkossa tapahtuvaa laajamittaista huumekauppaa ja muuta laitonta toimintaa, että nämä pienet rikokset lamauttavat järjestäytyneen rikollisuuden seuraamista.

Poliisi haluaisikin, että sillä olisi nykyistä useammin mahdollisuus luopua sellaisten rikosten tutkinnasta, jotka eivät aiheuta merkittävää vaaraa esimerkiksi hengelle tai terveydelle tai vaikkapa ympäristölle.

Ehdotus käy ilmi keskusrikospoliisin (krp) lausunnosta, joka liittyy poliisilain muutosesitykseen. Ehdotuksen tarkoitus on sovittaa poliisilaki yhteen niiden pakkokeinolain muutosten kanssa, joita oikeusministeriö on valmistelemassa.

Krp:n mielestä poliisilaki kaipaisi muitakin kuin esitettyjä muutoksia, ja näitä se esittelee lausunnossaan.

KRP huomauttaa, että parantuneen tiedonhankinnan ansiosta poliisilla on lähes ajantasaista tilannekuvaa järjestäytyneen rikollisuuden keskeisistä toimijoista ja heidän keskinäisistä suhteistaan kansainvälisesti ja maan sisällä.

Analysoitua tietoa voidaan hyödyntää siihen, että poliisin toimenpiteiden kohteiksi joutuvat yhteiskunnan kannalta haitallisimmat toimijat.

Pulmana on, että tietojen seulonnan yhteydessä voi paljastua jopa tuhansia huumerikoksia tai huumeiden käyttörikoksia. Nykyisen lainsäädännön perusteella poliisi on velvollinen käynnistämään jokaisesta paljastuneesta tapauksesta esitutkinnan.

Esimerkkinä krp mainitsee vuonna 2019 tapahtuneen Silkkitie-kauppapaikan sulkemisen. Sen yhteydessä poliisi joutui aloittamaan eri puolilla maata yhteensä 7 000 esitutkintaa vanhoista huumerikoksista. Poliisin puheille kutsuttiin siten laumoittain ihmisiä, joiden epäiltiin ostaneen pieniä huume-eriä useita vuosia aiemmin.

Krp:n mielestä ei ole järkevää sitoa poliisin resursseja tällaisiin tutkintoihin, eikä se ole myöskään yhteiskunnan intressi.

”Poliisin tutkintaresurssit, jotka tulisi kohdistaa järjestäytyneen rikollisuuden torjuntaan sekä huumausainerikollisuuden haitallisimpien toimijoiden paljastamiseen, joudutaan tällaisessa tilanteessa sitomaan vanhojen käyttäjäportaan huumejuttujen tutkintaan.”

LAKIA pitäisikin muuttaa pikaisesti niin, että poliisi voisi luopua esitutkinnan aloittamisesta tietyissä tapauksissa, krp ehdottaa. Edellytyksenä olisi, ettei luopuminen aiheuta merkittävää vaaraa kenenkään hengelle, terveydelle tai vapaudelle eikä myöskään merkittävää huomattavan ympäristö-, omaisuus- tai varallisuusvahingon vaaraa.

Muutoksen jälkeen poliisi voisi paremmin muodostaa tilannekuvan tietoverkoissa tapahtuvasta laittomien aineiden kaupasta ja tietoverkkorikoksista, keskusrikospoliisi perustelee.

”Lisäksi poliisin tutkintaoperaatioissa haltuun saamaa tietoa pystyttäisiin hyödyntämään laaja-alaisesti ilman, että poliisin toiminta- ja reagointikyky vakavan ja järjestäytyneen rikollisuuden paljastavaan tutkintaan lamautuu.”

Keskusrikospoliisilla on muitakin lainmuutostoiveita. Se nostaa esille esimerkiksi poliisin pitkäaikaisen toiveen tehdä salaisia kotietsintöjä. Nykyisen lain mukaan asukkaalla on lähtökohtaisesti oikeus olla läsnä kotietsinnässä.

https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000009030254.html
- I'm here with my friend Mi-se-ry. Tryin' to drown my sorrows with pills and weed -

Sam 1
2 tähteä
2 tähteä
Viestit: 5643
Liittynyt: 26.7.2008

Re: Pienet ja suuret uutiset 2022

ViestiKirjoittaja Sam 1 » 29.8.2022 18:25

Avoin huumekauppa rehottaa Helsingin Kaisaniemessä

Huumekauppa Kaisaniemen puistossa rehottaa avoimena. Lisäksi ohikulkijoita häiritään, kertoo puiston laidalla asuva nainen.

HELSINGIN ydinkeskustassa sijaitsevaan Kaisaniemenpuistoon on paikallisen asukkaan mukaan pesiytynyt huumekauppaa pyörittävä porukka, joka häiritsee päivittäin ohikulkijoita ja estää puiston virkistyskäyttöä.

HS:n haastattelema nainen asuu puiston laidalla ja kertoo todistavansa levottomuutta ja huumeiden myyntiä lähes päivittäin. Hän ei halua esiintyä jutussa omalla nimellään, koska pelkää aiheesta puhumisen altistavan hänet häirinnälle.

”Sääli, että keskeisellä paikalla sijaitseva hieno, vanha puisto on luovutettu tuollaiseen käyttöön. Siellä ei ole miellyttävää viettää aikaa jatkuvan kannabiksen käryn ja vahvempienkin aineiden kaupan keskellä”, nainen kertoo.

Useiden ihmisten porukoita pyörii naisen mukaan etenkin tyhjän vesialtaan ympärillä, Kansallisteatterin työmaa-aitojen lähellä sekä tenniskentän pukukopin katoksessa säällä kuin säällä. Porukoissa on noin 5–10 ihmistä, nainen arvioi.
Puistossa on ollut vastaavia ongelmia naisen mukaan jo vuosia, mutta viimeisen parin vuoden aikana tilanne on hänen kokemuksensa mukaan pahentunut.

”Avoimen huumekaupan lisäksi ohikulkijoita häiritään ja heille huudellaan. Itseäni on muun muassa tartuttu takapuolesta, kun kävelin puiston läpi noin seitsemän aikaan illalla”, nainen kertoo.

”Kyllä poliisi ja Helsingin kaupunki voisivat edes jotain yrittää tälle asialle tehdä.”

KAISANIEMENPUISTO on poliisin tiedossa ja tarkkailussa, koska kyseessä on erityisen keskeinen ja vilkas paikka Helsingin keskustassa, kertoo komisario Simo Kauppinen Helsingin poliisista.

Hänen mukaansa puistosta on jo pitkään tullut poliisin tietoon yksittäisiä häiriötehtäviä sekä huumeisiin liittyviä tehtäviä. Paikka ei kuitenkaan ole erityisesti korostunut tilastoissa esimerkiksi kuluneen kesän aikana.

Myös puiston huumekaupasta poliisilla on Kauppisen mukaan jonkin verran havaintoja. Hänellä ei ole antaa tarkempaa tietoa siitä, onko kyse järjestäytyneestä toiminnasta vai yksittäisistä tekijöistä.

”Tällaisiakin tehtäviä poliisille on tullut ja niihin reagoidaan aina tilanteen vaatimalla tavalla. Mitenkään erityisesti Kaisaniemenpuisto ei huumetehtävissä kuitenkaan korostu", hän kertoo.

”Vastaavista vilkkaista ja aseman läheisistä paikoista tulee poliisille perinteisesti kaikenlaisia havaintoja.”

Yleisesti ottaen poliisi pyrkii Kauppisen mukaan koostamaan itselleen mahdollisimman hyvän tilannekuvan Helsingin eri kohteista, jotta valvontaa voidaan kohdentaa ”häiriökohteisiin”. Poliisi on tehnyt tällaista tehovalvontaa hiljattain esimerkiksi Kalliossa.

Kaisaniemessäkin poliisi on Kauppisen mukaan suorittanut normaalia valvontaa, mutta niin sanottuja tehoiskuja sinne ei ole viime aikoina tehty.

Lue lisää: Pahamaineinen Kurvi on jälleen ”villi länsi” – Näin sujuu arki poliisin tehovalvonnan päätyttyä

NUUPAHTANUT Kaisaniemenpuisto on Helsingin keskustan vanhin puisto, jonka parantamiseen Helsinki on päättänyt investoida yli 18 miljoonaa euroa.

Tarkoitus on muun muassa peruskorjata puiston vesiallas, rakentaa uusi leikkipaikka sekä tuoda rantaan uusi ulkokuntoilupaikka.

Puistoon on myös rakenteilla uusi, 200 huoneen hotelli Ilmatieteen laitoksen Säätalon paikalle. Hotellin on arvioitu valmistuvan kesällä 2023.

https://www.hs.fi/kaupunki/art-2000009029674.html
- I'm here with my friend Mi-se-ry. Tryin' to drown my sorrows with pills and weed -

rxsted
Viestit: 1647
Liittynyt: 12.2.2019

Re: Pienet ja suuret uutiset 2022

ViestiKirjoittaja rxsted » 6.9.2022 11:14

Puutarhakaupan tiloissa kasvatettiin kannabista Helsingissä – työntekijöiden selitykset eivät purreet käräjillä (MTV 3. 9.)
https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/puu ... la/8501058

Kaksi ”puutarhatarvikkeisiin” erikoistuneen kaupan työntekijää tuomittiin erityisen rohkeasta kasvatusoperaatiosta käräjillä. Miehet jäivät kiinni lähes 40 kannabiskasvin kasvattamisesta yrityksen tiloissa. Molemmat puuhailivat laittomuuksia myös vapaa-ajallaan.

Miehet olivat töissä helsinkiläisyrityksessä, joka myy muun muassa erilaisia tehokkaita valaisimia, kasviravinteita sekä kasvatusjärjestelmiä sekä -alustoja. Tuotteita ei mainosteta kannabiksen kotikasvatukseen, mutta siihen ne erityisen hyvin soveltuvat.

Tämän puolesta puhuu se, että poliisi löysi yrityksen tiloista alkuvuodesta 39 kannabiskasvia.

Suurin osa oli myyntitiloihin pystytetyssä, vesiviljelyjärjestelmällä ja suurtehovalaisimin varustellussa kasvatusteltassa.

Näin miehet puolustautuivat

Liikkeen toiminnasta vastanneet miehet kiistivät käräjillä, että kyse olisi ollut rikoksesta.

Toinen oli siinä käsityksessä, että kasvattaminen olisi laillista, koska yrityksellä on mahdollisuus myydä kannabiksen siemeniä ja pistokkaita. Miehen mukaan kasvit eivät täyttäneet huumausainerikoksen tunnusmerkistöä.

Toinen puolestaan vetosi siihen, että kasveilla olisi ollut vain tarkoitus esitellä myymälässä myytyjen vesiviljelyjärjestelmien toimintaa.

Kasvit olivat pieniä ja osa vielä pelkkiä pistokkaita, mutta käräjäoikeus ei silti niellyt selityksiä. Kasveja oli nimittäin kasvatettu myös yrityksen sosiaalitiloissa.

Länsi-Uudenmaan käräjäoikeus katsoi, että miesten tarkoituksena oli ollut ammattimainen kannabiksen kasvattaminen ja mahdollisimman suuri kasvatustuotto.

Oikeus arvioi, että liikkeen kasveista olisi saatu noin vajaa kilo valmista tuotetta, ja että miehet olisivat pyrkineet myymään tai levittämään sen eteenpäin.

Laittomuuksia myös vapaalla

Kumpikin miehistä oli syyllistynyt laittomuuksiin myös vapaa-ajallaan, toinen huomattavasti vakavampiin.

Kyseisen miehen hallusta löydettiin poliisitutkimuksissa puolitoista kiloa kannabista, mutta selvisi myös, että mies oli pyöritellyt liki 30 kilon amfetamiinisatsia. Mies oli myös myynyt eriä eteenpäin Kouvolaan.

Vuonna 1976 syntynyt Timo Tapio Rosenberg tuomittiin kolmesta törkeästä huumausainerikoksesta 6 vuoden vankeuteen.

Rangaistusta alentavana seikkana otettiin huomioon Helsingin käräjäoikeudessa aiemmin viime kesänä annettu tuomio, jossa Rosenberg tuomittiin niin ikään törkeästä huumausainerikoksesta 6 vuoden ja 6 kuukauden vankeuteen.

Toinen miehistä puolestaan kasvatti myös Espoossa sijaitsevassa yksityisasunnossa kannabista. Poliisi takavarikoi asunnosta reilut 1,7 kiloa valmista marihuanaa. Huoneisto oli hankittu erikseen kasvatusta varten.

Mies tuomittiin törkeästä huumausainerikoksesta vuoden ja 5 kuukauden ehdottomaan vankeusrangaistukseen. Rangaistus oli ehdoton, sillä myös hänellä on taustallaan aiempia vakavia huumejuttuja.

Rahanpesusta tuomiot naisille

Mieskaksikon kanssa samassa oikeudenkäynnissä jaettiin myös tukku ehdollisia vankeusrangaistuksia lievemmäksi katsotuista rikoksista.

Tuomion saivat muun muassa kaksi naista, jotka olivat olleet mukana pesemässä huumerikoksilla hankittua rahaa. Naiset tuomittiin törkeästä rahanpesusta.

Toinen naisista oli esimerkiksi rekisteröinyt yrityksen, joka tarjosi siivouspalveluita. Tuomion mukaan mitään palveluita ei kuitenkaan oikeasti tarjottu, vaan siivouslaskuja oli tehtailtu huumerahojen pesemiseksi.

Lisäksi tuomioita jaettiin muille muun muassa törkeästä huumausainerikoksesta, avunannosta sellaiseen sekä perusmuotoisesta huumausainerikoksesta ja törkeästä rahanpesusta.

Länsi-Uudenmaan käräjäoikeuden eilinen ratkaisu ei ole vielä lainvoimainen, eli siihen voi yrittää hakea muutosta hovioikeudesta.
“That’s what plant breeders do — we grow 100,000 plants, keep 100 of them, and trash all the rest. I love to kill. I’m getting rid of everything that’s imperfect.”
David "Skunkman" Watson (2004)

Sam 1
2 tähteä
2 tähteä
Viestit: 5643
Liittynyt: 26.7.2008

Re: Pienet ja suuret uutiset 2022

ViestiKirjoittaja Sam 1 » 7.9.2022 14:59

Ruotsista vyöryi Suomeen peräti yli sata kiloa kannabista

Rikoksista epäiltyjä on yli 15. Huumeiden katukauppa-arvo on satojatuhansia euroja.

JÄRJESTÄYTYNYT rikollisryhmä on tuonut Ruotsista Suomeen tämän vuoden aikana peräti yli sata kiloa kannabista, poliisi epäilee.

Tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Olli-Pekka Punkari kertoo IS:lle, että huumeet on tuotu Ruotsista Suomeen Pohjois-Lapin kautta. Poliisi selvittää myös sitä, onko huumeita tuotu Ruotsin lisäksi muualta.

Poliisi takavarikoi huumeista noin 90 kiloa, joista pääosa oli varastoitu Pohjanmaalle, Pietarsaaressa sijaitsevaan asuntoon. Loput löytyivät Turussa sijaitsevasta asunnosta.

HUUMEIDEN katukauppa-arvo on poliisin arvion mukaan satojatuhansia euroja. Poliisi on saanut haltuunsa noin 150 000 euroa käteistä rahaa, josta pääosa löytyi Helsingissä sijaitsevasta asunnosta.

Huumeita on levitetty Pietarsaaresta pääkaupunkiseudulle ja Turkuun.

RIKOKSISTA epäiltyjä on yli 15, joista tällä hetkellä tutkintavankeudessa on kuusi. Epäillyt ovat pääosin noin 20–30-vuotiaita ruotsalaisia ja suomalaisia miehiä. Epäiltyjen joukossa on myös naisia.

Poliisin epäilyn mukaan rikollisten toiminta on ollut järjestäytynyttä.

– Ilmenee, että henkilöillä on ollut tietyt roolit. On ollut selvästi johdettua toimintaa, Punkari kertoo.

Tutkintaa johtanut Pohjanmaan poliisi on tehnyt yhteistyötä muiden suomalaisten poliisilaitosten, Ruotsin viranomaisten ja Euroopan poliisiviranomaisen Europolin kanssa.

Poliisi on tutkinut kokonaisuutta törkeinä huumausainerikoksina. Mahdolliset syytteet pitää nostaa tämän syksyn aikana.


https://www.is.fi/kotimaa/art-2000009053973.html
- I'm here with my friend Mi-se-ry. Tryin' to drown my sorrows with pills and weed -

Avatar
Appleseed
Viestit: 61
Liittynyt: 24.8.2017

Re: Pienet ja suuret uutiset 2022

ViestiKirjoittaja Appleseed » 11.9.2022 9:14

Entinen huumepoliisi ja nykyinen sairaanhoitaja Mikael Runeberg on sitä mieltä, että Suomen huumepolitiikassa on pielessä monta asiaa.

"Tajusin järjettömyyden”

Keskustelu huumeista ja yhteiskunnan toiminta niiden käyttöä vastaan on mennyt Runebergin mukaan pitkälti samaa rataa kuin alkoholin kanssa on toimittu. Esimerkiksi vielä 90-luvun alussa poliisi vahti juoppoja kaduilla.

– Kontulassa tarkkailtiin, kuka juo mistäkin pullosta. Se tuntui jo silloin idioottimaiselta.

Samaa rallia on ajettu huumeiden kanssa.

Vaikka oli huumeita jo silloin, kun Runeberg vahti humalaisia. Ensimmäisen hasiksen takavarikon hän teki heti uransa alussa, vuonna 1991.

– 0,3 grammaa hasista. Aivan naurettava määrä, mutta silloin sitä yhdessä ihmeteltiin.

Vuoden 1995 jälkeen hän ei ole tehnyt yhtään pelkästään käyttöön liittyvää poliisitutkintaa.

– Tajusin sen järjettömyyden.

Ongelma ei poistu rangaistuksilla, ajattelee Runeberg. Hän on ollut tätä mieltä jo vuosikymmeniä.

– Rangaistuksella pitää olla joku yhteiskunnallinen vaikuttavuus, ja tässä se on tehoton. Kyse on muutenkin yhteiskunnassa heikommassa asemassa olevista.

https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/67ef ... 06691e5d39
-Kujakatti

Iivariveturi
Viestit: 150
Liittynyt: 23.8.2022

Re: Pienet ja suuret uutiset 2022

ViestiKirjoittaja Iivariveturi » 26.9.2022 13:57

Viime vuoden marraskuussa Saksan liittokansleri Olaf Scholzin hallitus ilmoitti aikeista laillistaa kannabiksen viihdekäyttö. On kuitenkin noussut esiin merkittäviä säädännöllisiä seikkoja, jotka voivat olla esteenä tämän hankkeen kehitykselle.

https://www.marjaana.fi/saksa-saattaisi ... listetaan/

Avatar
Sihaus
Viestit: 907
Liittynyt: 18.12.2008

Re: Pienet ja suuret uutiset 2022

ViestiKirjoittaja Sihaus » 20.10.2022 13:34

Germany’s plan to legalize cannabis is out. Here’s what it says

Germany plans to decriminalize the purchase and possession of small amounts of cannabis, allow licensed sales in shops, but advertising would be banned.


Germany plans to decriminalize the purchase and ownership of small amounts of cannabis under a long-awaited reform blueprint that would deliver on an election promise of weed reform by the center-left coalition which came to power last year.

The reform, leaked to the RND newspaper group Wednesday, would also allow cannabis sales in licensed shops and potentially also pharmacies but ban advertising to promote consumption.

The so-called cornerstone paper that has been circulated for discussion around the government represents an incremental step toward proposing and passing legislation that could enter into force during this parliamentary term. But, in terms of its significance, it represents a decisive step toward legalization in the EU's most populous nation and a potentially huge opportunity for the North American cannabis industry that has already profited from the U.S. reform playbook.


A handful of European countries, like Portugal, have already decriminalized cannabis but many others are looking to see how Germany's reforms fare before moving.

The paper is the result of a months-long inquiry by Burkhard Blienert, Germany's commissioner on narcotic drugs, who has had to please a wide range of interest groups and the three different coalition parties who promised legalization in November 2021.

His plan, on which legislation would be based once the rest of Chancellor Olaf Scholz's government signs off on it, would decriminalize the purchase and possession of up to 20 grams of cannabis by adults. It would also be legal to cultivate up to two cannabis plants at home.

Cannabis should then be sold in licensed shops and potentially also pharmacies to better cover Germany's rural areas. It is also being considered to allow "specialty stores with consumption options," or coffee shops in common parlance. Germany has allowed the sale of medical cannabis in pharmacies since 2016.

Also, there should be a 15 percent limit on THC, a psychoactive substance, in cannabis that is sold legally. For young adults aged 18 to 21 cannabis shouldn't contain more than 10 percent THC. Lastly, cannabis sold in Germany should be produced domestically to avoid quarrels with international law.

'Unnecessarily restrictive'
Unfortunately for Blienert, not everybody in the coalition likes his plan and it might need to undergo further changes to command the parliamentary majority needed to enact the reforms, which lawmakers say could happen next year.


"Unnecessarily restrictive!" said Kristine Lütke, drug policy speaker of the liberal Free Democratic Party (FDP), one of the three parties in the ruling traffic-light coalition. THC caps, possession limits and stricter regulations until 21 years of age "will drive consumers to the black market. A disaster for youth, health & consumer protection," she tweeted.

Kirsten Kappert-Gonther, vice chair of the health committee from the Greens, criticized the "anticipatory obedience" when it comes to importing cannabis. Not importing and obeying "rudimentary" EU law could mean that the cannabis demand cannot be met. A gap that the black market would fill.

Yet, there is more backing from Blienert's Social Democratic Party (SPD). Parliament member Carmen Wegge said "many points in the corner paper are welcomed." However, she adds, "Parliament has the final say."

So, the highly anticipated cornerstone paper will now turn into the highly debated cornerstone paper.

This debate will be closely followed internationally. Not only because Germany is the largest economy in the EU and plays a model role here, but also because a holistic legalization is being pursued, with regulations, controls and transparency along the entire value chain, since in Germany nothing is left to chance.

The Health Ministry, in response to a request for comment from POLITICO, said that the coalition government had not yet agreed a common proposal for cannabis reform.

https://www.politico.eu/article/germany ... t-it-says/
Kyllä aina pitää olla vähän Kekkilää, ei Kesää ilman Kekkilää!

Avatar
Appleseed
Viestit: 61
Liittynyt: 24.8.2017

Re: Pienet ja suuret uutiset 2022

ViestiKirjoittaja Appleseed » 27.10.2022 10:48

^Ja sama suomeksi

SAKSA haluaa laillistaa kannabiksen. Jos Saksan hallitus onnistuu tavoitteessaan, kannabista ei jatkossa määriteltäisi huumausaineeksi. Terveysministeri Karl Lauterbach esitteli keskiviikkona hallituksen suunnitelmaa, jolla kannabiksen myyntiä ja käyttöä säänneltäisiin.

Uutistoimisto Reutersin mukaan jatkossa Saksassa kannabiksen käyttäminen ja maksimissaan 30 gramman hallussapito omaan käyttöön olisi laillista. Myös kannabiksen kasvattaminen kotikäyttöön olisi sallittua. Ostaa ja kasvattaa saisivat vain täysi-ikäiset.

Liittokansleri Olaf Scholz kertoi jo viime vuonna aloittaessaan tehtävässä, että hallituksen tavoite on kannabiksen laillistaminen.

Lauterbach ei kertonut keskiviikkona millä aikataululla laki voisi astua voimaan. Seuraavaksi hallitus aikoo keskustella Euroopan komission kanssa lakiehdotuksesta. Guardianin mukaan hän sanoi, että jos ehdotus sopii yhteen EU:n lainsäädännön kanssa, lakiehdotus voisi olla valmis alkuvuonna 2023.

Lakimuutoksella maa pyrkii lopettamaan kannabiksen laittoman myynnin. Lauterbach sanoi, että Saksan nykyinen lainsäädäntö ei toimi, koska edellisten 12 kuukauden aikana neljä miljoonaa ihmistä on käyttänyt kannabista. Heistä neljäsosa on 18–24-vuotiaita.

Hänen mukaansa tavoite ei ole lisätä kannabiksen käyttöä, vaan parantaa nuorison turvallisuutta.

Hallituksen suunnitelmissa on myös erityinen käyttövero. Saksa laillisti kannabiksen lääkekäytön jo vuonna 2017.

https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000009161645.html
-Kujakatti

HarleyDjenton
Viestit: 214
Liittynyt: 22.7.2022

Re: Pienet ja suuret uutiset 2022

ViestiKirjoittaja HarleyDjenton » 30.10.2022 19:57

Appleseed kirjoitti:^Ja sama suomeksi

SAKSA haluaa laillistaa kannabiksen. Jos Saksan hallitus onnistuu tavoitteessaan, kannabista ei jatkossa määriteltäisi huumausaineeksi. Terveysministeri Karl Lauterbach esitteli keskiviikkona hallituksen suunnitelmaa, jolla kannabiksen myyntiä ja käyttöä säänneltäisiin.

Uutistoimisto Reutersin mukaan jatkossa Saksassa kannabiksen käyttäminen ja maksimissaan 30 gramman hallussapito omaan käyttöön olisi laillista. Myös kannabiksen kasvattaminen kotikäyttöön olisi sallittua. Ostaa ja kasvattaa saisivat vain täysi-ikäiset.

Liittokansleri Olaf Scholz kertoi jo viime vuonna aloittaessaan tehtävässä, että hallituksen tavoite on kannabiksen laillistaminen.

Lauterbach ei kertonut keskiviikkona millä aikataululla laki voisi astua voimaan. Seuraavaksi hallitus aikoo keskustella Euroopan komission kanssa lakiehdotuksesta. Guardianin mukaan hän sanoi, että jos ehdotus sopii yhteen EU:n lainsäädännön kanssa, lakiehdotus voisi olla valmis alkuvuonna 2023.

Lakimuutoksella maa pyrkii lopettamaan kannabiksen laittoman myynnin. Lauterbach sanoi, että Saksan nykyinen lainsäädäntö ei toimi, koska edellisten 12 kuukauden aikana neljä miljoonaa ihmistä on käyttänyt kannabista. Heistä neljäsosa on 18–24-vuotiaita.

Hänen mukaansa tavoite ei ole lisätä kannabiksen käyttöä, vaan parantaa nuorison turvallisuutta.

Hallituksen suunnitelmissa on myös erityinen käyttövero. Saksa laillisti kannabiksen lääkekäytön jo vuonna 2017.

https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000009161645.html


Terveysministeriö julkaisi paperin, jossa valvotun kannabismyynnin perusteet on esiteltynä. He käyvät siis avointa keskustelua EU-komission kanssa, jotta lakialoite ei tyssäisi siihen loppupeleissä. Kaikki näyttää olevan siis hyvällä mallilla ja homma tehdään "saksalaisittan kunnolla". Tämähän on hyvää pohjatyötä muille EU-maille, jos haluavat tehdä perässä saman mallin mukaan.

Joitain poimintoja tuosta paperista:
-Hallussapito julkisilla paikoilla 20-30g, kotosalla saisi olla enemmänkin.
-Myynti apteekissa ja erikoisliikkeissä
-Tuotteina poltettavat/höyrysteltävät tuotteet, sekä kapselit ja suihkeet/tipat
-Laadunvalvonta
-Myynti/kasvatuslisenssit
-Ei synteettisiä valmisteita
-Ikäraja 18, mahdollisesti alle 21v saa ostaa vain miedompaa, esim. alle 15% valmisteita.
-Kasvatus yksityishenkilöillä max. 3 naaraskasvia per henkilö
-Siementen ja pistokkaiden myynti olisi myös valvottua
-Käyttörikokset, pienet hallussapidot ja kasvatus omaan käyttöön armahdetaan jälkeenpäin
-Uudet säädökset thc pitoisuuksista liikenteessä
-Ei mainostusta

Valitettavasti social clubeista ei ollut vielä puhetta, mutta aiemmista leakeista poiketen max THC pitoisuuksia ei tulla asettamaan!

Tässä linkki paperiin, jos joku osaa saksaa tai haluaa translatea käyttää:

https://www.bundesgesundheitsministeriu ... nnabis.pdf

Avatar
Appleseed
Viestit: 61
Liittynyt: 24.8.2017

Re: Pienet ja suuret uutiset 2022

ViestiKirjoittaja Appleseed » 31.10.2022 2:01

Hamppupelto projekti
Hamppupelto-hanke tukee kannabista käyttäviä tavalla, joka on Suomessa uutta: kenenkään ei tarvitse tavoitella lopettamista. Päihdejärjestöjen suhtautuminen huumeiden käyttöön on muuttunut.
– Haluamme tarjota hyvinvointia kannabista käyttäville. Emme edellytä, että raittius on kaikille ainoa oikea tie voida hyvin. Se on erityistä, hanketta vetävä Riikka Peltola sanoo.

Järjestöt eivät halua, että käytöstä rangaistaan
Päihdetyötä tekevien järjestöjen suhtautuminen huumeiden käyttöön on muuttunut liberaalimmaksi.

Osviittaa antaa kannabiksen käytön sallimista vaatineen kansalaisaloitteen käsittely eduskunnassa. Yhdeksän järjestöä antoi lakivaliokunnalle lausunnon, joista viidessä toivottiin huumelakien höllentämistä.

Valtaosa tosin ei kannattanut kansalaisaloitetta, koska järjestöjen mielestä käytön dekriminalisoinnin tulisi koskea kaikkia huumeita. Eduskunta hylkäsi lakiehdotuksen toukokuussa.

Myös YAD kannattaa kaikkien huumeiden käytön rangaistavuudesta luopumista. Samaa mieltä ovat muun muassa Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, monet tutkijat sekä rikosoikeuden professorit.

Suhtautuminen laittomien päihteiden käyttöön on muuttunut myös YAD:n sisällä. Muutoksen sysäsi liikkeelle Hamppupelto-hankkeen toinen projektityöntekijä Tihu Tiittanen.

Aiemmin järjestön kokemusasiantuntijoilta vaadittiin raittiutta. Kun Tiittanen kertoi työyhteisölleen käyttäneensä kannabista ja ettei hän ole valmis täyteen raittiuteen, vaateen tarvetta alettiin pohtia ja siitä luovuttiin.

– Jos mietitään kokemusasiantuntijuutta vain riippuvuussairauden ja raitistumisen kautta, se rajaa tosi ison osan sellaisesta kokemuskirjosta pois, mihin suurin osa käyttäjistä kuuluu, Tiittanen sanoo.


Raittiuden vaatimus on monelle kohtuuton
Päihdetutkija, yhteiskuntatieteiden tohtori Aleksi Hupli näkee muutoksen ykskantaan positiivisena. Hän ajattelee, että huumetyön lähtökohdaksi tulisi aina ottaa haittojen vähentäminen.

Täysraittius voi olla hyvä asia, mutta sen vaatimus on tutkijan mielestä usein kohtuuton, koska valtaosalle ei synny ongelmasuhdetta päihteeseen.

Hupli kyseenalaistaa raittiuden ehdottomuuden myös ongelmakäyttäjien auttamisessa.

– Mikäli retkahdus nähdään epäonnistumisena, se voi ruokkia matalaa itsetuntoa, mikä voi johtaa käytön lisääntymiseen. Jos esimerkiksi saadaan joku vaihtamaan pistämisestä vähemmän haitalliseen käyttöön, on se jo osavoitto.

Liki 20 vuotta ehkäisevää päihdetyötä tehneen Kim Kannussaaren mielestä yhteiskunnan suhtautuminen laittomia päihteitä käyttäviä kohtaan on muuttunut viisaammaksi, mutta vielä olisi petrattavaa.

– Stigma on edelleen liian voimakas. Ihminen nähdään huumeiden käyttäjänä, mikä asettaa rajoitteita palveluiden saamiseen.

Kannussaari työskentelee ehkäisevää päihdetyötä tekevän Ehyt ry:n asiantuntijana. Hän pitää Hamppupeltoa esimerkillisenä hankkeena, joka haastaa suomalaista palvelujärjestelmää.

– Nyt on sama putki kaikille: katkaisuhoito, josta ehkä avohoidon kautta siirrytään takaisin kehiin. Ei sama malli toimi satunnaisesti kannabista käyttävälle ja Subutexia suonensisäisesti käyttävälle.


”Edes jokin väylä puhua asioista”
Hamppupellon asiakkailla on vaihtelevia tavoitteita pilven polton suhteen. Suurin osa haluaa pitää käytön järkevänä, ettei se olisi osa jokapäiväistä arkea.

Roni Kuulasvuo tavoittelee kokonaan irti pääsemistä ADHD-tutkimusten takia. Hän on saanut merkittävää apua Hamppupellon tarjoamasta lyhytterapiasta.

– Sillä on ollut suuri merkitys, että olen päässyt keskustelemaan omista kokemuksista ja tiestä, jota yritän kulkea. On edes jokin väylä puhua asioista.

Muillakin hankkeen asiakkailla on kokemus siitä, että heidät on suljettu mielenterveyspalveluiden ulkopuolella päihteen käytön vuoksi. Lopettaminen on erityisen vaikeaa, jos pää tuntuu pysyvän paremmin kasassa kannabiksen avulla.

Moni pelkää olla rehellinen päihteiden käytöstään lääkärille tai hoitajalle, koska silloin muut ongelmat usein sivuutetaan.

Hamppupellon projektityöntekijä Riikka Peltola kantaa väliinputoajista huolta.

– Terveydenhuollossa ajatellaan herkästi, että laittoman päihteen käyttö on aina ensisijainen ongelma, joka pitää hoitaa pois. Se on minusta yksi isoimmista ongelmista palveluissa.

https://yle.fi/uutiset/74-20002646
-Kujakatti

Avatar
åke pakana
Avaruuskauppa Author
Viestit: 1209
Liittynyt: 2.12.2004

Re: Pienet ja suuret uutiset 2022

ViestiKirjoittaja åke pakana » 18.11.2022 9:14

https://www.psychologytoday.com/gb/blog ... aged-brain

Säännöllinen kannabiksen käyttö on erinomainen asia yli 50-vuotialle, jos on pelkoa muistisairauksista tms.
Säännöllinen kannabiksen käyttö hyödyttää eniten yli 60-vuotiaita.
kui mä vallan vedän pöllit, enne ko mä ruppe kirjottelema tervessi ja muit jaarituksi ?

Fellah
Viestit: 4
Liittynyt: 3.8.2022

Re: Pienet ja suuret uutiset 2022

ViestiKirjoittaja Fellah » 26.11.2022 2:38

Poliisi väittää rottien syöneen satoja kiloja takavarikoitua kannabista.
INTIASSA poliisi väittää rottien syöneen satoja kiloja huumekauppiailta takavarikoitua kannabista poliisin varastoista. Asiasta kertoo BBC.

Uttar Pradeshin osavaltion tuomioistuimen mukaan poliisi on syyttänyt rottia huumeiden katoamisesta ainakin kolmessa tapauksessa.

– Rotat ovat pieniä eläimiä, eivätkä ne pelkää poliisia. On vaikeaa suojella huumeita niiltä, tuomioistuin totesi lausunnossaan.

Tuomari Sanjay Chaudhrayn mukaan poliisi syytti rottia 195 kilon takavarikoidun kannabiserän tuhoamisesta, kun oikeus oli pyytänyt huumeita todisteiksi.

Toisessa tapauksessa rotat olivat poliisin mukaan syöneet osan 386 kilon kannabiserästä. Chaudhary sanoi, että Mathuran piirikunnan poliisiasemilla on noin 700 kiloa poliisin takavarikoimaa marihuanaa ja se kaikki on vaarassa joutua rottien syömäksi.

MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)

MAINOS PÄÄTTYY
Tuomari sanoi, että poliisilla ei ole asiantuntemusta takavarikoitujen huumeiden suojelemiseen "rohkeilta rotilta”. Hänen mukaansa huumeet pitäisi huutokaupata tutkimuslaboratorioille ja luovuttaa saadut tuotot valtiolle.

Poliisi on kuitenkin esittänyt myös vaihtoehtoisia selityksiä huumeiden katoamiselle. Mathurna piirikunnan vanhemman poliisivirkailijan Martand Prakash Singhin mukaan osa poliisiasemille varastoidusta kannabiksesta vaurioitui rankkasateissa.

ROTTIA ei syytetä ensimmäistä kertaa huumeiden syömisestä. Vuonna 2018 Argentiinassa kahdeksan poliisia sai BBC:n mukaan potkut syytettyään rottia puolen tonnin kannabiserän katoamisesta poliisin varastoista.

Asiantuntijat kiistivät poliisien tarinan ja totesivat, että jos se pitäisi paikkaansa, varastosta olisi löytynyt paljon kuolleita rottia.

Vuonna 2017 Itä-Intiassa Biharin osavaltion poliisi väitti puolestaan rottien tuhonneen tuhansien litrojen edestä takavarikoitua alkoholia. Vuotta aiemmin osavaltio oli kieltänyt alkoholin myynnin ja kulutuksen.

Vuonna 2018 taas Assamin osavaltiossa pankkiautomaattia korjaamaan tulleet teknikot löysivät silputtuna seteleitä 1,2 miljoonan rupian edestä. Myös tuolloin syyllisiksi epäiltiin rottia.


https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000009227861.html


Palaa sivulle “Politiikka ja media”

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailija