Kuva

Kosteuden poistaminen?

early pearl

Kosteuden poistaminen?

ViestiKirjoittaja early pearl » 17.6.2004 14:43

Onko kenelläkään hyviä keinoja miten ulkokasvien maaperästä voi poistaa liikaa kosteutta? Kävin äskettäin katsastamassa puskia(hirveä kuumotus oli päällänsä kuulin rasahteluja joka puolelta :foil: ) ja huomasin lehtien vaalentuneen :( ja yhdistin tämän päässäni läpimärän mullan kanssa, lopputulokseksi sain ongelmatilanteen. :cry: Eli liikaa on sadellut ja luulisin etten ole ainoa jota se vaivaa.

Istuttaessani olin niin tyhmä ja kiireinen etten pistänyt mullan sekaan soraa tai muuta vastaavaa, vaan kasvit kasvaa pelkästä mullasta, onko mitään tehtävissä helpottaakseni kasviparkojen eloa? :| Itse en keksinyt mitään konstia, enkä nopealla haulla löytänyt neuvojakaan. Siis kastellut en ole liikaa(en ole kastellut ollenkaan), mutta kun joka päivä sataa n.20mm niin selvähän se on että märäksi käy multa, vaikka olen peitellyt sitä sammalilla ym. Itseasiassa yksi sammaleiden tarkoitus oli pitää kosteus allaan eli kasvin käytettävissä mutta nyt ne taitavat tehdä vain hallaa pikku raukoilleni. :(
Nöyrimmät kiitokset vastauksista :)

Avatar
Addic
3 tähteä
3 tähteä
Viestit: 1956
Liittynyt: 2.9.2001

Re: mitä voin tehdä?

ViestiKirjoittaja Addic » 17.6.2004 20:52

Lisätty maa (varsinkin jos pohjamaa on savista/vettä pidättävää) kannattaa muotoilla kasveille kummuksi, ettei seisova vesi jää kasvin juurelle.

Istutuskuopan kaivamisen jälkeen (ennen mullan lisäämistä) sinne voi kaataa reilusti (10+ litraa) vettä ja katsoa, miten lähtee maa imemään. Jos vesi seisoo kuopassa puoli vuorokautta imeytymättä, niin silloin tehdään korkeampi kumpu, ja kuopan pohjalle silloin myös mielellään hiekkaa/soraa/kevytsoraa.

Jos paikka on erityisen kuiva/maa imee hyvin vettä, voi lisätyn mullan pinnan jättää ympäröivän maan tasalle. Alemmas en sitä jättäisi (täytyy myös huomioida mullan painumiset).

Edit:
Lisäys: niin jos "vahinko" on jo käynyt, niin nyt kannattaa kasvien juurelle lisätä niin paljon multaa kuin vain voi (alimpiin lehtiin asti). Mitään muoveja en lähtisi virittämään, koska ne myös toisaalta estävät haihtumista.

Yellow Bastard
Viestit: 29
Liittynyt: 27.4.2004

Tee näin.

ViestiKirjoittaja Yellow Bastard » 23.6.2004 11:47

Näin minä menettelisin.
Kaivetaan n.25cm syvä oja tarhan ympärille. Esim.30cm ulospäin varresta/varsista, eli niin ettei juuret vaurioidu, mutta kuitenkin aika lähellä kasveja. :arrow: Tuuli pääsee kuivattamaan reunoilta, eikä liika vesi tiivistä maa-ainesta liikaa. Eli toimii samoin kuin sellanen kumpu, mutta jos tulee kuivaa ja kuumaa, sitoo vettä hieman pidemmäksi aikaa.

ps. voi siitä ojasta kaivaa syvemmänkin, jos tarvetta on.

early pearl

Re: mitä voin tehdä?

ViestiKirjoittaja early pearl » 23.6.2004 21:29

Sain sellaisen idean, että kasvattaa ulkona kasvin tavallaan ruukussa. Äh, selitäm uudestaan. Katkaistaan 300mm viemäriputkesta esim. 20cm pätkä joka tungetaan kuoppaan ja kasvi sen keskelle. Liika kosteun ei pääse kasvin multaan sivuilta ja koska ei ole pohjaa niin vesi menee läpi ja juuret voivat levitä. En tiedä tajusitteko, mutta sama onnistunee katkaisemalla ämpäristä pohjan pois... Mielipiteitä?

Avatar
B.B.L
Viestit: 177
Liittynyt: 11.3.2004

Re: mitä voin tehdä?

ViestiKirjoittaja B.B.L » 24.6.2004 10:06

ihan varmasti ne juuret levii sen putken jälkeen niin laajalle alueelle että putken tarkoitus on turha, mutta kokeilla kannattaa.

early pearl kirjoitti:Sain sellaisen idean, että kasvattaa ulkona kasvin tavallaan ruukussa. Äh, selitäm uudestaan. Katkaistaan 300mm viemäriputkesta esim. 20cm pätkä joka tungetaan kuoppaan ja kasvi sen keskelle. Liika kosteun ei pääse kasvin multaan sivuilta ja koska ei ole pohjaa niin vesi menee läpi ja juuret voivat levitä. En tiedä tajusitteko, mutta sama onnistunee katkaisemalla ämpäristä pohjan pois... Mielipiteitä?
totuus on jossain kulman takana

early pearl

Re: mitä voin tehdä?

ViestiKirjoittaja early pearl » 24.6.2004 12:40

Siinä vaiheessa kun juuret on ulkona putkesta luulisin kasvin olevan jo suuri ja vahva eikä pieni sade sitä vahingoita. Tätä ideaa ajattelin lähinna tuollaiselle 20cm pikkuiselle...

jonna
Viestit: 58
Liittynyt: 29.3.2004

Re: mitä voin tehdä?

ViestiKirjoittaja jonna » 5.7.2004 23:32

En ole mikään rakennusmestari, mutta eikös pienellä vaivalla vois hommata salaoja putkee vai mitä se nyt on, ja kaivaa puskan molemmille puolille pikku ojat ja putket maan alle, sitten kerros hiekkaa päälle,luulis ylimmääräisen veden valuvan pois. ? :roll:
"No Woman No Cry"

early pearl

Re: mitä voin tehdä?

ViestiKirjoittaja early pearl » 5.7.2004 23:52

Kalliiksi ja vaivalloiseksi tuo käy, mutta idea hyvä. (pieni salaoja putki = 100mm...) :)


Palaa sivulle “Ulkokasvatus”

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: el jefe, Jarii89 ja 2 vierailijaa