Kuva

HPP:n kannanotto

Päihdepolitiikka, tiedotusvälineet, lainsäädäntö
Alueen säännöt
Politiikka ja media
Tämä alue on tarkoitettu kannabis- ja päihdepolitiikasta keskusteluun.

Alue on erittäin tiukasti moderoitu; lue ohjeet ennen kirjoittamista. Alueelle kuulumattomat keskustelut siirretään Tuhkakuppiin.
Kirjoita viestisi asialliseen ulkoasuun. Ylläpidolla on oikeus muuttaa epäasiallisen viestin sisältöä tai poistaa viesti.
Demetrios

HPP:n kannanotto

ViestiKirjoittaja Demetrios » 16.2.2003 18:52

KANNANOTTO - HUMAANIA PÄIHDEPOLITIIKAA HPP RY

HUUMEPOLITIIKKAA TÄYTYY UUDISTAA

Nykyinen huumeiden täyskieltoon pohjautuva huumepolitiikka on epäonnistunut tavoitteissaan estää huumeiden kauppa ja käyttö. Yrityksistä ja jatkuvasti lisätyistä viranomaisresursseista huolimatta huumeongelma pahenee jatkuvasti. Huumepolitiikka kaipaa kipeästi uudistamista huumeongelman pahenemisen ja rikollisuuden ehkäisemiseksi.

YK:n vuosien 1961, 1971 ja 1988 huumausaineyleissopimuksiin perustuva
maailmanlaajuinen huumausainepolitiikka toimii huonosti ja osin vastoin tavoitteitaan. Kielloista huolimatta huumeiden tuotanto, kauppa ja käyttö ovat lisääntyneet vuosi vuodelta. Viranomaisten lisätyistä toimintaresursseista huolimatta huumeiden salakaupasta on muodostunut maailman toiseksi suurin bisnes heti asekaupan jälkeen. Huumemarkkinoiden arvo on noussut 400 miljardin euron tasolle ollen jo lähes 10 prosenttia maailmankaupan arvosta.

Nykyinen huumepolitiikka, jossa huumeiden käyttö on kriminalisoitu, ei ole onnistunut tavoitteissaan estää huumeiden käyttöä. Päin vastoin, huumeiden käyttö sekä käyttöön liittyvät terveydelliset ja sosiaaliset ongelmat sekä oheisrikollisuus ovat vuosi vuodelta
kasvaneet. Lisäksi käytön kriminalisointi ehkäisee vapaaehtoista hoitoon hakeutumista ja syrjäyttää jo entuudestaan ongelmaiset päihderiippuvaiset yhteiskunnasta rikolliseen alamaailmaan. Hoidon puuttuminen sitoo käyttäjät pysyvästi rikollisiin piireihin.

Huumeongelman ratkaisemiseksi tarvitaan uusia ja rohkeita toimia, jotka perustuvat tutkittuun tietoon ja erilaisista kokeiluista saatuihin kokemuksiin. 172 parlamentaarikon allekirjoittama vetoomus YK:n huumausaineyleissopimusten purkamiseksi mahdollistaisi jäsenmaita laatimaan kansallisella tasolla toimivan ja tehokkaan huumepolitiikan. Vetoomuksessa ei vaadita kannabiksen laillistamista.

Vetoomuksen tarkoituksena on suoda jäsenvaltioille mahdollisuus päättää itsenäisesti paikallisiin oloihin parhaiten soveltuvasta päihdepolitiikasta ja sallisi valtioiden ottaa käyttöön tehokkaaksi havaittuja keinoja, kuten laajamittaisen korvaushoidon opioidiriippuvaisille tai joidenkin aineiden ottamisen reseptijakeluun.
Tarkoituksena on myös sallia jäsenvaltioiden päättää itsenäisesti maan sisäisestä kannabispolitiikasta. Vetoomus ei vaadi jäsenmaita muuttamaan paikallista lainsäädäntöään, mutta se antaa mahdollisuuden siihen tarpeen niin vaatiessa.

Humaania Päihdepolitiikkaa HPP ry haluaa kiittää Matti Wuoria, Heidi Hautalaa ja Gunnar Janossonia ennakkoluulottomasta toiminnasta tehokkaamman ja toimivamman päihdepolitiikan edistämiseksi sekä
kannustaa muita parlamentaarikkoja liittymään edistyksellistä päihdepolitiikkaa kannattavien joukkoon ja allekirjoittamaan vetoomuksen.

Humaania Päihdepolitiikkaa HPP ry on päihdepolitiikan kehittämiseen keskittyvä kansalaisjärjestö. Tavoitteenamme on tuoda suomalaiseen päihdepoliittiseen keskusteluun asiallisia vaihtoehtoja ja käytännössä ongelmia vähentäviä ratkaisumalleja. Yhdistys kannattaa haittojen vähentämispolitiikkaa, joka nykyisin yhä useammassa maassa tarjoaa paikaisempaa tehokkaampia ja pysyvämpiä ratkaisuja huumeongelman hoitoon.

Lisää aiheesta:

Europarlamentaarikot vetoavat YK:n huumesopimusten muuttamikseksi
www.hppry.org/modules.php...cle&sid=38

Miksi huumepolitiikkaa pitäisi muuttaa?
www.hppry.org/modules.php...age&pid=18

Mitä on tehokas päihdepolitiikka?
www.hppry.org/modules.php...age&pid=20

Lisätietoja:

Humaania Päihdepolitiikkaa HPP ry
www.hppry.org

Ossi Viljakainen, 044-5105674
ossi.viljakainen@iki.fi

Jani Miettinen, 050-5482718
jani.miettinen@helsinki.fi

EzMigrated!


Palaa sivulle “Politiikka ja media”

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailija